بسم الله الرحمن الرحیم
أَنِ اشْكُرْ لِي وَلِوَالِدَيْكَ إِلَيَّ الْمَصِيرُ
(لقمان - ١٤)
🔰ترجمه :
و سفارش كرديم كه مرا و پدر و مادرت را شكر گوى كه سرانجام تو نزد من است.
🔰تفسير :
١ - خدای متعال در اين آيه شریفه به همه مردم سفارش فرموده نسبت به پدر و مادرخوداحترام و احسان كنند نفرموده است كه فقط مسلمانها به پدر و مادر خود احترام كنند و از طرفي هم اختصاص به پدران و مادران مسلمان هم ندارد بلكه هر كس كه پدر و مادر است بايد مورد احترام فرزندان قرار گيرد چون در آيات سخن از والدين است بدون هيچ قيدي به ايمان و اسلام .
٢ - آن طور كه ملاحظه ميشود در آيه شریفه خداوندعزوجل شكر والدين را در يك رديف قرار داده است لذا حضرت امام رضا (عليه السلام) می فرمايد خدای سبحان امر فرموده به شكرگذاري از خودش و براي والدين پس اگر كسي والدين را شكر نكند خدای سبحان را هم شكر نكرده.
٣ - شکر مرا به جای آور که خالق و منعم اصلی تو هستم پدر و مادر مهربانی به تو دادهام شکر پدر و مادرت را که واسطه این فیض و عهدهدارانتقال نعمتهای من به تو می باشند. را بجا آور ، و در پایان آیه شریفه با لحنی که خالی از تهدید و عتاب نیست میفرماید بازگشت همه شما به سوی من است آری! اگر در این دنيا کوتاهی کنید در آن دنيا تمام این حقوق و زحمات و خدمات مورد بررسی قرار میگیرد و مو به مو حساب میشود.
✅ خدایا : در روز وانفسا ما را اهل نجات قرار بده.
التماس دعا
بسم الله الرحمن الرحیم
وَلَوْلَا إِذْ دَخَلْتَ جَنَّتَكَ قُلْتَ مَا شَاءَ اللَّهُ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ ۚ
(الكهف - ٣٩)
🔰ترجمه :
و چون داخل باغت شدى چرا نگفتى ماشاء الله نيرويى جز به قدرت خدای بزرگ نيست.
🔰تفسير :
١ - هرنيرویى كه میبينيم قائم به مخلوقات خدای سبحان است بعينه همان نيرو قائم به خود خدای متعال است بدون اينكه از خدای متعال منقطع شده باشد و مخلوق خود مستقل در آن نيرو باشد.
٢ - يك انسان تمام عيار و تام الخلقه علم و قدرت و حيات و تدبير دارد و با تدبير خود اسباب هستی و طبيعی عالم را در راه رسيدن به مقاصدش تسخير میكند همه و همه تنها مملوك خدای سبحان است و خدای متعال آنها را به انسان داده و از ملك خودش بيرون نياورده و هر چه را كه به انسان داده و آدمی را متلبس بدان نموده با مشيت خود نموده كه اگر نمیخواست انسان خودش مالك هيچ چيز نبود پس انسان نمیتواند مستقل از خدای سبحان باشد نه در ذاتش و نه در آثار ذاتش و نه در چيزی از اسباب هستی كه در اختيار دارد.
٣ - پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله وسلم)فرمود هر نعمتى که خداوندعزوجل از مال و فرزند به بنده اش مى بخشد اگر بگوید ما شاء اللّه ولاقوّة الاّ باللّه خداوندعزوجل آفات و ناراحتى هاى او را دفع مى کند تا به آرزویش برسد سپس اين آيه شریفه را قرائت فرمود.
✅ خدایا : به ما توفیق شکر گزاری از نعماتت را عنایت فرما.
التماس دعا
هدایت شده از
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💎 #کربلایی_کاظم که بود؟!
🔹 حجتالاسلام کریمی
نوهی مرحوم کربلایی کاظم
🔬 از جمله علل زمینه ساز حافظ شدن کربلایی کاظم
💎 #نخوردن_حرام #دادن_زکات_مال #نماز
📹 #فیلم
🌍 #شبکه_ولایت
🌷 #سبک_زندگی 🌺
📜 @karbalaee_kazem
بسم الله الرحمن الرحیم
فَبِأَيِّ آلاءِ رَبِّكُما تُكَذِّبانِ
(الرحمن - ١٣)
ترجمه :
پس کدام یک از نعمتهای پروردگارتان را انکار می کنید.
🔰تفسير :
١ - نعمتها يكی از ديگری گرانبهاتر و پرارزشتر است نعمتهايی كه سراسر زندگی انسان را در برگرفته و هر يك نشانه روشنی از قدرت و لطف و مهر پروردگار است چگونه ممكن است اينها را تكذيب كرد.
٢ - انسان بايد از عقل خود اين سؤال را بكند كه آيا هيچيك از اين نعمتهای الهی قابل انكار است و اگر نيست چرا ولی نعمت خود را نشناسند چرا شكر منعم را وسيله شناخت او قرار ندهند و چرا در آستان مقدسش سر تعظيم فرود نياورند.
٣ - شناخت نعمتها نردبان معرفت الهی است كمی دقت در نعمتهای دوازده گانه نعمت قرآن کریم ، خلقت انسان، تعليم بيان ، حساب منظم زمان ، آفرينش گياهان و انواع اشجار آفرينش آسمان، حاكميت قوانين، آفرينش زمين با ويژگيهای آن، خلقت ميوهها ، خلقت نخل، آفرينش حبوبات ، و خلقت گلها و گياهان معطر با جزئيات و ريزهكاريها و اسراری كه در هر يك نهفته است كافی است كه حس شكرگزاری را در انسان برانگيزاند و او را به دنبال عرفان و شناخت مبدأ اين نعمتها بفرستد.
٤ - به همين دليل خداوندعزوجل از بندگانش بعد از ذكر اين نعمتها ٣١ بار نسبت به يك يك آنها اقرار میگيرد و اين جمله را در آيات بعدى نيز بعد از ذكر نعمتهای ديگر تكرار می كند اين تكرار نه تنها منافاتی با فصاحت ندارد بلكه خود يكی از فنون فصاحت است اين درست به آن میماند كه پدری فرزند فراموشكارش را مخاطب ساخته میگويد آيا فراموش كردی كودكی ناتوان بودی چه خون جگرها برای پرورش تو نخوردم آيا فراموش كردی بيمار شدی و بهترين طبيبان را برای تو حاضر ساخته و برای دارو و درمانت چه زحمتها كه نكشيدم. پس اين سركشی و طغيان و بی مهری و بی وفايی از چيست؟خداوندمنان نيز نعمتهاى گوناگون خود را به اين بشر فراموشكار يادآور میشوند و به دنبال هر بخش از اين نعمتها از او سؤال میكند كداميك از اينها را میتوانی انكار كنی.
✅خدایا : نعماتت را بر ما ارزانی فرما و قدر دان و شاكر قرار بده.
التماس دعا
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
وَ لا تَزِرُ وازِرَةٌ وِزْرَ أُخْری وَ إِنْ تَدْعُ مُثْقَلَةٌ إِلی حِمْلِها لا يُحْمَلْ مِنْهُ شَيْءٌ وَ لَوْ كانَ ذا قُرْبی
(فاطر - ١٨)
🔰ترجمه :
هیچ گنهکاری بار گناه دیگری را بر دوش نمیکشد و اگر شخص سنگینباری دیگری را برای حمل گناه خود بخواند چیزی از آن را بر دوش نخواهدگرفت هر چند از نزدیکان او باشد.
🔰تفسير :
١ - اين آيه شريفه كه يكی از پايههای اساسی در اعتقادات اسلامی است در حقيقت از يك سو ارتباط به عدل خداوندعزوجل دارد كه هر كس را در گرو كار خود میشمرد به سعیها و تلاشهای او پاداش میدهد و به گناهان او كيفر.
٢ - هيچ نفسی در حالی كه بار گناه خود را به دوش دارد بار گناه شخص ديگر را به دوش نمیكشد و لازمه اين آن است كه هيچ شخصی جز به آنچه خود به دوش میكشد بازخواست نشود و تنها كيفر وزر و گناه خود را ببيند.
٣ - روز رستاخيز احدی حاضر نمیشود بار گناه ديگری را بر دوش گيرد هر چند فوق العاده به او علاقه داشته باشد.توجه به اين معنی تاثير زيادی در خودسازی انسانها دارد كه هر كس مراقب خويش باشد هرگز به بهانه اينكه اطرافيان او يا جامعه او فاسد است تن به فساد ندهد و آلودگی محيط را مجوزی بر آلودگی خود نشمرد چرا كه هر كس بار گناه خود را بر دوش میكشد.
٤ - آيه شريفه اين درك و ديد را به انسانها میدهد كه حساب خداوندعزوجل با جامعهها حساب مجموع و يكپارچه نيست بلكه هر كسی مستقلا مورد محاسبه قرار میگيرد يعنی اگر هم در رابطه با پاكسازی خويشتن و هم مبارزه با فساد انجام وظيفه كرده باشد هيچ ترس و وحشتی بر او نيست هر چند تمام جهانيان غير از او آلوده كفر و شرك و ظلم و گناه باشد.
✅ خدایا : به ما توفیق ترک گناه عطا فرما.
التماس دعا
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
وَ فِي أَنْفُسِكُمْ أَ فَلا تُبْصِرُونَ
(الذاریات - ٢١)
🔰ترجمه :
و در وجود خود شما نیز آیاتی است آیا نمی بینید.
🔰تفسير:
١ - در انفس انسان آيات روشنی است برای كسی كه آن را ببيند اين آيات و نشانهها چند جور هستند يكروزجنين است روز ديگر طفل يك روز نورس و روزی ديگر جوان و روز آخر پير میشود آياتی ديگر در تعلق نفس يعنی تعلق روح به بدن است كه يكی ازآن آيات پديدآمدن حواس پنجگانه بينايی و شنوايی و چشايی و لامسه و بويايی است كه اولين رابطهای است كه انسان را به محيط خارج خود آگاه میسازد و به وسيله اين حواس خير را از شر و نافع را از مضر تميز میدهد تا پس از تميز به سوی آنچه كه كمالش درآن است به حركت افتاده آن كمال خود را به دست آورد و از آنچه شر و مضر است دور شود.
٢ - هر يك از اين حواس پنجگانه نظامی حيرت انگيز و وسيع است نظامی كه ذاتا هيچ ربطی به نظام ديگری ندارد. چشم هيچ خبری از نظام گوش و طرز عمل او ندارد و همچنين ساير حواس با اينكه اين حواس پنجگانه بيگانه از هم در عين اينكه جدای از هم هستند در تحت يك تدبير اداره میشوند و مدبر همه آنها يكی است آن هم نفس آدمی است.
٣ - بعضی ديگر از آيات نفوس كه آن نيز از قبيل آيات قبلی است ساير قوايی است كه از نفوس منبعث میشوند و در بدنها خود را نشان میدهند مانند قوه غضب و نيروی شهوت اين قوا و فروع آنها هر يك با ديگری از نظر نظامی كه دارد جدا است.
٤ - يك دسته از آيات نفوس آيات روحی هستند هيچ زبانی نمی تواند آن را وصف كند و ببينند آن وقت است كه باب يقين برايشان گشوده و چنين كسانی در زمره اهل يقين قرار می گيرند آنان هستند كه ملكوت آسمانها و زمين را خواهند ديد.
✅ خدایا : به ما معرفت و بصیرت بندگی عنایت فرما.
التماس دعا
بسم الله الرحمن الرحیم
وَمَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنْكًا وَنَحْشُرُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَعْمَىٰ
(طه - ١٢٤)
🔰ترجمه :
و هر كس كه از ياد من اعراض كند زندگيش تنگ شود و در روز قيامت نابينا محشورش سازيم.
🔰تفسير :
١ - کسی از نام و یاد من اعراض بکند تنگی و گرفتاری نصیب او خواهد شد و در سختی قرار خواهد گرفت. ممکن است مال فراوانی دستش باشد اما همیشه گرفتار زندان و فرار و امثالهم خواهد بود.
٢ - از بهترین راههای متواضع شدن یادِ خداوندعزوجل است یادِ خدای سبحان انسان را به ناچیز بودنِ خود آگاه میکند و او را از تکبّر و انانیّت دور نگاه میدارد. هیچ پدیده و هیچ انسانی در برابرِ عظمتِ خداوندعزوجل بزرگی و قدرتی ندارد. کسی که این حقیقت را با تمامِ وجود درک کرده باشد لحظهایی از یادِ خداوندعزوجل غافل نمیشود و در نتیجه همواره خود را در دستانِ پُر قدرتِ او میبیند و احساسِ عجز میکند. احساسِ عجزی که فلجکننده و خوارکننده نیست بلکه برعکس نیرودهنده امیدبخش و متّکی بر قدرتی عظیم است.
٣ - تواضع در برابرِ خداوندعزوجل این خاصیّتِ مهم را دارد که انسان در عینِ آگاهی از ناچیز بودنِ خود احساسی خوشآیند دارد خود را متّکی بر برترین نیرویِ عالَم میبیند و اعتماد به نفسی حقیقی را تجربه میکند به تعبیرِ سعدی، انسانی که بداند بدون خداوندعزوجل وجود نخواهد داشت و همواره او را یاد کند تکبّر و خودخواهی و انانیّتی در او ظاهر نخواهد شد.
✅ خدایا : ما را از شر کبر و خودخواهی مصون بدار.
التماس دعا
بسم الله الرحمن الرحیم
أَمَّنْ يُجِيبُ الْمُضْطَرَّ إِذَا دَعَاهُ وَيَكْشِفُ السُّوءَ
(النمل - ٦٢)
🔰ترجمه:
یا کسی که دعای مضطرّ را اجابت می کند وگرفتاری را برطرف می سازد.
🔰تفسير :
١ - خداوندعزوجل دعاى همه را هر گاه شرائطش جمع باشد اجابت مى فرماید ولى در آیه شریفه مخصوصا روى عنوان مضطر تكیه شده است ، به این دلیل كه یكى از شرائط اجابت دعا آن است كه انسان چشم از عالم اسباب بكلى برگیرد و تمام قلب و روحش را در اختیار خدای متعال قرار دهد همه چیز را از آن او بداند و حل هر مشكلى را به دست او ببیند و این درك و دید در حال اضطرار دست می دهد.
٢ - درست است كه عالم ، عالم اسباب است و مۆمن نهایت تلاش و كوشش خود را در این زمینه به كار می گیرد ولى هرگز در جهان اسباب گم نمى شود همه را از بركت ذات پاك او مىبیند اسباب را از بیخ و بن بر مى كند و در پشت حجاب اسباب ذات مسبب الاسباب را می بیند و همه چیز را از او مى خواهد آرى اگر انسان به این مرحله برسد مهمترین شرط اجابت دعا را فراهم ساخته است.
٣ - در آن هنگام که تمام درهای عالم اسباب به روی انسان بسته می شود و از هر نظر درمانده و مضطر می گردد تنها کسی که می تواند قفل مشکلات را بگشاید ونور امید در دلها بپاشد ذات پاک او است و نه غیر او از آنجا که این واقعیت به عنوان یک احساس فطری در درون جان همه انسانها است بت پرستان نیز به هنگامی که در میان امواج خروشان دریاگرفتار می شوند تمام معبودهای خود را فراموش کرده دست به دامن لطف اللّه میزنند
✅ خدایا : مردم ايران زمين از بلایای ارضی و سماوی و از شر معاندین و شياطين حفظ فرما.
التماس دعا
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
أَلَمْ يَعْلَمْ بِأَنَّ اللَّهَ يَرَىٰ
(العلق - ١٤)
🔰ترجمه :
آیا او ندانست که خداوندعزوجل اعمالش را میبيند.
🔰تفسير :
١ - هر كاری را انسان انجام میدهد در پيشگاه خدای متعال است و اصولا تمام عالم هستی محضر خدای متعال است و چيزی از اعمال و حتی نيات آدمی از او پنهان نيست اين میتواند روی برنامه زندگی انسان اثر زياد بگذارد واو را از خلافكاريها باز دارد مشروط بر اينكه ايمان به اين مطلب واقعا در دل او جای گيرد و به صورت يك باور قطعی در آيد.
٢ - در روایت آمده خدای سبحان را آن چنان عبادت كن كه گويی او را میبينی و اگر تو او را نميبينی او تو را به خوبی میبيند نقل میكنند بيدار دلی بعد از گناهی توبه كرده بود و پيوسته میگريست گفتند چرا اينقدر گريه میكنی؟ مگر نمیدانی خداوند متعال غفور است؟ گفت آری ممكن است او عفو كند ولی اين خجلت و شرمساری كه او مرا ديده چگونه از خود دور سازم؟
گيرم كه تو از سر گنه درگذری
زان شرم كه ديدی كه چه كردم چكنم.
٣ - ای کسانی که به خدای بزرگ و رسول اکرم ( صلیاللهعلیهوآله وسلم) اعتقاد دارید مواظب اعمال خویش باشید و توجه کنید که چه می کنید مبادا کاری کنید که موجب سرافکندگی خودتان شود.
✅خدایا : ما را از معاصی حفظ فرما.
التماس دعا
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
وَ إِذْ أَخَذَ رَبُّكَ مِنْ بَنِي آدَمَ مِنْ ظُهُورِهِمْ ذُرِّيَّتَهُمْ وَ أَشْهَدَهُمْ عَلی أَنْفُسِهِمْ أَ لَسْتُ بِرَبِّكُمْ قالُوا بَلی شَهِدْنا أَنْ تَقُولُوا يَوْمَ الْقِيامَةِ إِنَّا كُنَّا عَنْ هذا غافِلِينَ
(الاعراف - ۱۷۲)
🔰ترجمه :
و هنگامی را که پروردگارت از پشت فرزندان آدم ذریه آنان را برگرفت و ایشان را بر خودشان گواه ساخت که آیا پروردگار شما نیستم گفتند چرا گواهی دادیم تا مبادا روز قیامت بگویید ما از این امر غافل بودیم.
🔰تفسير :
١ - انسان هر قدر هم دچار كبر و غرور باشد و هر چند رو به راه بودن وضع زندگيش مغرورش كرده باشد نمی تواند اين معنا را حاشا كند كه مالك وجود خود نبوده و در تدبير امور خود مستقل و بینياز نيست.
٢ - انسان اگر مالك وجود خود بود خويشتن را از مرگ و ساير آلام و مصائب زندگی نگه میداشت و اگر در تدبير امور خود مستقل بود هرگز ناچار نمیشد كه در برابر اسباب طبيعی و وسائلی كه او به خيال خود مدبر آنها و حاكم در آنها است خضوع كند آن هم اسباب و وسائلی كه خود آنها نيز مانند انسان به غير خود محتاج هستند و در برابر حكم حاكمی غيبی هر چند عليهشان باشد مطيع و منقادند و حوائجشان بدست انسان برآورده نمیشود و انسان حاكم و مدبر آنها نيست.
٣ - احتياج آدمی به پروردگاری كه مالك و مدبر است جزو حقيقت و ذات انسان است و فقر به چنين پروردگاری در ذات او نوشته شده و ضعف بر پيشانی او مكتوب گشته و اين معنا بر هيچ انسانی كه كمترين درك و شعور انسانی را داشته باشد پوشيده نيست عالم و جاهل صغير و كبير و شريف و وضيع همه در اين درك مساوی هستند.
٤ - مولانا می گوید همه چیز جلوه ای از وجود حق است و اصل هر ندایی از جانب حق است که تنها جان پیوسته به حق آن را می شنود از نظر او این سروش آسمانی از طریق لب و دهان و گوش ظاهری به ما نمی رسد گوش دل باید باز باشد پس سخن بر سر رابطه ی کل آفرینش و همه آفریدگان با حق است که هر یک به نسبت شایستگی و درجه کمال خود و از طریقی مناسب با خلقت خود می تواند امر پروردگار را بشنود این رابطه مستقیم و بی واسطه است که از روز الست برقرار شده است.
✅ خدایا : از شر کبر و غرور ما را مصون فرما.
التماس دعا
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
وَلَا تَلْبِسُوا الْحَقَّ بِالْبَاطِلِ وَتَكْتُمُوا الْحَقَّ وَأَنْتُمْ تَعْلَمُونَ
(البقره - ٤٢)
🔰ترجمه :
و حق را با باطل نیامیزید و حقیقت را با اینکه میدانید کتمان نکنید.
🔰تفسير :
١ - امتياز انسان به شناخت او است و كسانى كه با ايجاد شكّ و وسوسه و شيطنت حقّ را مىپوشانند و شناخت صحيح را از مردم مىگيرند در حقيقت يگانه امتياز انسان بودن را گرفتهاند و اين بزرگترين ظلم است.
٢ - امیرالمؤمنین حضرت على (عليه السلام) مىفرمايد: اگر باطل خالصانه مطرح شود نگرانى نيست چون مردم آگاه مىشوند و آن را ترك مىكنند. و اگر حقّ نيز خالصانه مطرح شود زبان مخالف بسته مىشود لكن خطر آنجا است كه حقّ و باطل به هم آميخته شده و از هر كدام بخشى چنان جلوه داده شود كه زمينهى تسلّط شيطان بر هوادارانش فراهم گردد.
٣ - نه حقّ را با باطل مخلوط كنيم و آن را تغيير دهيم و نه باطل را در لباس حقّ مطرح سازيم وجدان وفطرت بهترين گواه بر حقّ پوشى انسان است.
٤ - هم كتمان حق جرم و گناه است و هم آميختن حق و باطل كه هر دو از نظر نتيجه يكسان می باشند حق را بگوئيد هر چند به زيان شما باشد و باطل را با آن نياميزيد هر چند منافع زودگذرتان به خطر بيفتد.
✅ خدایا : افکارما را ازهرگونه تعصب خرافات وکینه پاک قرارده تا راه انسانیت در پیش گیریم .
التماس دعا