🌼🌿بسم الله الرحمن الرحیم🌿🌼
🍁سلام علیکم🍁
💐میلاد سراسر نور کریمه اهل بیت و دهه کرامت بر همگان مبارک 💐
سوره مبارکه انعام
✨بسم الله الرحمن الرحیم✨
وَ جَعَلُوا لِلَّهِ مِمَّا ذَرَأَ مِنَ الْحَرْثِ وَ الْأَنْعامِ نَصِيباً فَقالُوا هذا لِلَّهِ بِزَعْمِهِمْ وَ هذا لِشُرَكائِنا فَما كانَ لِشُرَكائِهِمْ فَلا يَصِلُ إِلَى اللَّهِ وَ ما كانَ لِلَّهِ فَهُوَ يَصِلُ إِلى شُرَكائِهِمْ ساءَ ما يَحْكُمُونَ «136»
🍁و (بت پرستان) از آنچه خداوند از كشت و چهارپايان آفريده است، سهمى را براى خدا قرار دادند و به پندار خودشان گفتند: اين قسمت براى خداست و اين قسمت براى (بتهايى كه هم) شريكان (خدايند، هم شريك اموال) ما پس آنچه سهم شركا و بتها بود به خدا نمىرسيد، ولى هرچه سهم خدا بود به شركا مىرسيد، چه بد است آنچه داورى مىكنند!
✨پیامها✨
1- در كشاورزى و دامدارى، گرچه انسان نقش دارد، امّا زارع و خالق اصلى خداست.
2- مشركان با آنكه بتها را شريك خدا مىپنداشتند، ولى براى خداوند موقعيّت ويژهاى از عزّت و غنا قائل بودند و تلفات را از سهم خدا كم مىكردند و مىگفتند: او نيازى ندارد.
3- رسالت انبيا، مبارزه با خرافات است.
﷽❣ سلام_امام_زمانم ❣﷽
✨مهدی جان ✨
ما را در آورده از پا، این درد چشمْ انتظاری
تا کی جدایی و دوری؟ تا کی دل و بی قراری؟
این خانهها بی حضورت، زندان زجر و شکنجهست
شوقی به خواندن ندارد، در این قفسها، قناری
🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
┄✨✼ حدیث هفته 🍃🕌🍃✼
🌹امام باقر علیه السلام میفرمایند :
مومن از کوه سخت تر است.از کوه کم می شود اما از دین مومن چیزی کاسته نمیشود.
کافی ،ج۲,ص۲۴۱ح۳۷
🌹🌹🌹🌹🌹
•┈┈••✾❀🌸❀✾••┈┈•
🌹شهدا را یاد کنیم با ذکر صلوات🌷
فرازی ازوصیت نامه شهیدعلی حسین زاده
در قاموس شهادت واژهی وحشت نیست....
پدر و مادر عزیزم: برای من گریه نکنید (برای علیاکبر امام حسین (ع) اشک بریزید) زیرا بردباری و صبر شما بیشتر باعث شکست دشمن میشود.
برادرم: راه خدا بهترین و برترین راههاست. پوینده و کوشنده در این راه باش.
......🇮🇷مناسبتهای هفته🇮🇷......
💐 اردیبهشت و خرداد۱۴۰۲💐
۳۰روز ملی جمعیت
۳۱روز اهداء ❤️عضو اهدای زندگی
۳۱💐ولادت حضرت معصومه(س) و روز دختران [1 ذی القعده 1444]💐
۱ خرداد روز بهره وری و بهینه سازی مصرف
۱روز بزرگداشت ملاصدرا
۳🇮🇷فتح خرمشهر در عملیات بیت المقدس و روز مقاومت، ایثار و پیروزی
۴روز دزفول، روز مقاومت و پایداری
۴روز🕌 تجلیل از امام زادگان و بقاع متبرکه [5 ذی القعده 1444]
۵روز بزرگداشت حضرت احمد بن موسی شاهچراغ (ع )[6 ذی القعده 1444]
✨تعجیل درامرفرج امام زمان(عج)12صلوات
1402-02-17.MP3
8.16M
🎤 آیت الله نظری منفرد
📚 جلسه: نکات قرآنی
⏱ ۱۷ اردیبهشت | ۱۶ شوال ۱۴۴۴
📒 موضوع: آیات منتخب از سوره مبارکه اعراف(آدم و شیطان)
┄┄┅┅✿❀🍃🌺🍃❀✿┅┅┄┄
#تفسیر #صوت
🆔 https://eitaa.com/karbalaekazem
48.98M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 کلیپ حضور قاریان ممتاز کشور در آستان مقدس امامزادگان ۷۲ تن علیهم السلام ساروق (محل معجزه حافظ قرآن شدن کربلایی کاظم ساروقی ) پخش شده در تاریخ ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۲ از شبکه استانی آفتاب
📌کیفیت پایین کلیپ به علت محدودیت ایتا در حجم ارسال فایل می باشد.
🔶 روابط عمومی اوقاف و امور خیریه استان مرکزی
🔖اول ذوالقعده
✨ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها و روز دختر
🍃حضرت فاطمه معصومه (ع) در اوّلین روز ماه ذى القعده سال 173 هـ ق، 25 سال بعد از تولد حضرت امام رضا (ع) در شهر مدینه منوّره چشم به جهان گشود.
🍃از میان فرزندان بزرگوار حضرت امام موسى بن جعفر(ع)، دو فرزند ایشان یعنى حضرت امام على بن موسى الرضا (ع) و حضرت فاطمه کبری (ع) ملقّب به معصومه، از ویژگی های خاص برخوردار بوده اند تا ادامه دهنده خطّ امامت بعد از پدر باشند.
🍃آن حضرت به همراه امام رضا (ع) هر دو در دامان پاک یک مادر بزرگوار به نام حضرت نجمه خاتون (س) که از مهاجران مغرب بود، رشد و پرورش یافته اند. این در حالى است که پدر بزرگوارشان پیوسته در زندان هارون الرشید بسر مى بردند و سرانجام در همان زندان، هنگامى که حضرت معصومه (س) در سن ده سالگى بود، به شهادت رسیدند و از آن زمان به بعد حضرت معصومه (س) تحت مراقبت برادرش امام رضا (ع) قرار گرفت.
🍃حضرت معصومه (س)، معصوم به معنایی که در مورد پیامبران و امامان به کار می رود نبوده، امّا ایشان دارای طهارت روح و کمالات معنوی بالایی بودند، به گونه ای که به زائرانش وعده بهشت داده شده است
اطلاق «معصومه» بر فاطمه دختر موسی بن جعفر (ع)
🍃نام حضرت معصومه، فاطمه است. در کتاب های روایی و تاریخی نیز، از آن حضرت با عنوان فاطمه بنت موسى بن جعفر (ع) یاد شده است، امّا صدها سال است که آن حضرت با این لقب مشهور هستند، و این لقب نزد ایرانیان تبدیل به اسم برای ایشان شده است.
🍃حضرت معصومه (س)، معصوم به معنایی که در مورد پیامبران و امامان به کار می رود[ نبوده، امّا ایشان دارای طهارت روح و کمالات معنوی بالایی بودند، به گونه ای که به زائرانش وعده بهشت داده شده است.
🍃لازم به ذکر است که عصمت امر نسبی است. با توجه به روایاتی که در شأن و منزلت حضرت معصومه وارد شده است،
می توان مرتبه ای از عصمت – نه در حد ائمه- برای ایشان قائل شد. این مسئله در حق چنین بانویی بعید به نظر نمی رسد؛ چرا که این حد از عصمت به معنای دوری از گناه در زندگی عالمان بزرگ نیز فراوان مشاهده می شود.
🍃ورود حضرت معصومه (س) به قم
در سال 2ظ ظ هجرى قمرى در پى اصرار و تهدید مأمون عباسى سفر تبعید گونه حضرت رضا (ع) به مرو انجام شد و آن حضرت بدون این که کسى از بستگان و اهل بیت خود را همراه خود بیاورند راهى خراسان شدند.
🍃حضرت معصومه یک سال بعد از هجرت تبعید گونه حضرت رضا (ع) به مرو، در سال 201 هجری قمری، به شوق دیدار برادر و ادای رسالت زینبی و پیام ولایت، به همراه عده اى از برادران و برادرزادگان به طرف خراسان حرکت کرد و در هر شهر و محلى مورد استقبال مردم واقع مى شد. در شهر ساوه عده اى از مخالفان اهل بیت که از پشتیبانى مأموران حکومت برخوردار بودند، سر راه کاروان آنان را گرفته و با همراهان حضرت وارد جنگ شدند، در نتیجه تقریباً همه مردان کاروان به شهادت رسیدند، حتى بنابر نقلى حضرت (س) معصومه را نیز مسموم کردند.
🍃عصمت امر نسبی است. با توجه به روایاتی که در شأن و منزلت حضرت معصومه وارد شده است،می توان مرتبه ای از عصمت – نه در حد ائمه- برای ایشان قائل شد. این مسئله در حق چنین بانویی بعید به نظر نمی رسد؛ چرا که این حد از عصمت به معنای دوری از گناه در زندگی عالمان بزرگ نیز فراوان مشاهده می شود
🍃به هر حال، یا بر اثر اندوه و غم زیاد از این ماتم و یا بر اثر مسمومیت از زهر جفا، حضرت فاطمه معصومه (س) بیمار شدند و چون دیگر امکان ادامه راه به طرف خراسان نبود، قصد شهر قم را نمود. حدوداً در روز 23 ربیع الاول سال 2ظ 1 هجرى قمرى حضرت وارد شهر مقدس قم شدند. و در محلى که امروز «میدان میر» نامیده مى شود در منزل «موسى بن خزرج» فرود آمدند و افتخار میزبانى حضرت نصیب او شد.
🍃آن بزرگوار به مدت 17 روز در این شهر زندگى کرد. محل زندگی و عبادت آن حضرت در مدرسه ستیه به نام «بیت النور» بود که هم اکنون محل زیارت ارادت مندان آن حضرت است.
📚زندگانی حضرت معصومة علیها السلام (حیات الست) ؛ مهدی منصوری
🎤بانشر معارف اسلامی علوی، مبلغ تشیع باشیم
#ولادت_حضرت_معصومه
#یافاطمه_اشفعے_لے_فےالجنة
#میلاد_حضرت_معصومه_مبارڪ_باد
#کانال_تقویم_شیعه
معرفی مناسبتهای مذهبی ماههای قمری
@taqvim_shiaa
┈┄┅═✾•••✾═┅┄┈
🗓 یکشنبه ٣١ اردیبهشت ١۴٠٢
« #إنشاءاللّه »
🔹 صبح
⏳ ٧:٢۵ الی ١١:٢٠
🕊 مقبره کربلایی کاظم
🌱 وادی تصمیم و امید
✅ موقعیت تاریخی و معتوی ماه ذی قعده
⬅️ الف: موقعیت تاریخی ذی قعده
ماه ذی قعده، یازدهمین ماه سال هجری قمری و بین دو ماه شوال و ذی حجه قرار دارد و یکی از ماه های حرام به شمار می آید، که هم در عصر جاهلیت و هم در اسلام مورد احترام بوده و جنگ و درگیری در آن نا مشروع، حرام و ناروا شمرده شده است و قرآن مجید در آیات متعدد به حرمت ماه های حرام اشاره کرده، از جمله در آیه ای فرمود: فَسیحوُا فِی الارْضِ اَرْبَعَةََ اَشْهُرٍ، وَ اعْلَموُا اَنّکُمْ غَیْرُ مُعْجِزِ الله وَ اَنَّ الله مُخْزِی الْکافِرینَ.(1)
یعنی: چهار ماه (به دور از جنگ و خونریزی) در زمین گردش و سیاحت کنید(و مراسم حج خود را به راحتی به جای آورید) و بدانید که شما نمی توانید اراده و خواست خدای متعال را تغییر دهید(و از انجامش بازدارید) و به درستی که خداوند منان خوار کننده کافران است.
شایان ذکر است، که ماه های حرام عبارتند از: ذی قعده، ذی حجه، محرم و رجب. سه ماه اول، پشت سر هم و ماه رجب، در میان سایر ماه های سال قرار گرفته است.(2)
این ماه را از این جهت ذی قعده گفته اند که مردم در آن از قتل و غارت و جنگ و خون ریزی دست برداشته و در خانه ها می مانند و آرام می گیرند. بدین منظور برخی از منابع و مآخذ تاریخی آن را بدین گونه تعریف کرده اند: "و فی ذی القعدة یستقعدهم" و در جای دیگر گفته شد: " و التنزیل فی ذی القعدة".(3)
⬅️ ب: موقعیت معنوی ذی قعده
عارف بزرگ، میرزا جواد ملکی تبریزی(ره) در مراقبت از این ماه و بهره گیری معنوی از آن فرمود: این ماه، اولین ماه از ماه های حرام است که جنگ با کفار در آن ماه ها حرام می باشد و انسان از این مطلب، حکم جنگیدن و مخالفت با خدا را می فهمد.
بنابراین، ای نفس! بکوش در این ماه ها، دل و بدنت را بیشتر از سایر ماه ها حفظ نموده، کاری بر خلاف احکام الهی انجام نداده و حتی از بلایا و مصیبت هایی که ناشی از قضای اوست راضی باشی.
چون این، ماه حرامی است که احترام آن، بخاطر این که خدای متعال جنگیدن با کفار را در آن ممنوع نموده، بیش از سایر ماه هاست.
بنابراین، باید با طاعت از خدا و بالا بردن رضایت خود از او، احترام این ماه را حفظ نمایی. زیرا خداوند بسیار شکرگزار بوده و با رضایت خود از تو، از رضایت تو از او، تشکر می نماید و اگر از شرافت رضایت او اطلاع داشتی، در راه بدست آوردن آن از بذل جان هم دریغ نمی کردی.(4)
به هر روی، هنگامی که انسان های عصر جاهلیت و زمان های بی خردی در پیش از اسلام، احترام این ماه عزیز را نگه داشته و اقدامی بر خلاف رضای الهی انجام نمی دادند، انسان های عصر دانش و اطلاعات و ایمان آورندگان به خدا و قیامت و رسالت پیامبرش حضرت محمد(ص)، باید بیش از هر کس و هر زمانی، احترام آن را نگه داشته و با رفتار و کردار خویش، آن را عزیز و گرامی بدارند.
✅ أعمال و عبادات ماه ذی قعده:
به هنگام غروب آفتاب و پایان یافتن آخرین دقیقه های آخرین روز ماه شوال، هلال ماه ذی قعده در سمت غرب پدیدار می گردد و بر مؤمنان است که به جستجوی هلال ذی قعده پرداخته و پس از یافتن آن، به مانند استهلال سایر ماه های سال، دعای رؤیت هلال را بخوانند.
در کتاب شریف "الاقبال" برای رؤیت هلال ذی قعده، این دعا توصیه شده است: اَلّلهُمَّ اِنَِّ هذا شَهْرُ ذِی الْقَعْدَة، مِنَ الأشْهُرِ الَّتی اَمَرْتَ بِتَعْظیمِها … (5)
این ماه، به ماه استجابت دعا و حاجت ها معروف است. بنابراین، باید از عبادت در شب ها و روزهای آن و درخواست حوائج از درگاه لایزال الهی غفلت نگردد.
هم چنین این ماه، ماه توبه است و از پیامبر اسلام(ص) روایت شده است، که آن حضرت در روز یکشنبه ماه ذی قعده به اصحابش فرمود: کدامیک از شما می خواهید توبه کنید؟
اصحاب همگی عرض کردند: ای رسول خدا(ص)! همه ما می خواهیم توبه کنیم.
حضرت فرمود: پس غسل کرده، وضو گرفته و چهار رکعت نماز به جای آورید. در هر رکعت، یک بار سوره حمد، سه بار سوره توحید و یک بار معوذتین [قل اعوذ برب الناس و قل اعوذ برب الفلق] را بخوانید و آن گاه هفتاد بار استغفار نمایید و در پایان بگویید: " لا حَوْلَ وَ لا قُوّة اِلاّ بِالله" و سپس این دعا را بخوانید: یا عَزیزُ، یا غَفّارُ، اِغْفِرلی ذُنُوبی وَ ذُنُوبَ جَمیع الْمُؤمِنینَ وَ الْمُومِناتِ، فَانّهُ لا یَغْفِرُ الذنّوبَ اِلاّ اَنْتَ.
آن گاه فرمود: بنده ای از امت من چنین عملی را انجام نمی دهد، مگر این که از آسمان به او ندا می رسد: بنده خدا! کردارت را از اول آغاز کن، زیرا توبه ات پذیرفته و گناهانت بخشیده شده است. فرشته ای دیگر از زیر عرش ندا می کند: ای بنده! مبارک باد بر تو و بر خانواده ات و خاندانت. منادی دیگری صدا می زند: در روز قیامت، دشمنانت را از تو راضی می نمایند و ...(6)
پیامبراکرم(ص) در این حدیث شریف، پاداش های زیاد دیگر نقل کرده است، که به جهت اختصار، از ذکر آن ها خودداری می کنیم.
🌷🍃🌸💠🌸🍃🌷
🌸حلول ماه ذیقعده، خجسته ولادت با سعادت مریم آل رسول، کریمهی اهلبیت، اخت الرضا، سیّدهی جلیلهی معظّمه حضرتِ فاطمهى معصومه "سلاماللهعلیها"، آغاز دههی کرامت و روز دختر مبارکباد🌸
☘🌺🍀🌴
نگین قم
در فضیلت ها تو داری برتری معصومه جان
جلوه ای از آیه های کوثری معصومه جان
تکیه گاه شیعه در عالم مزار پاک توست
بیت نورت هم بود چون اختری معصومه جان
گر چه قبر مادرت زهراست مخفی از نظر
حضرتش را تو نشان دیگری معصومه جان
هر که در کویت مقیم و آستان بوس تو شد
تو شفیعه بهر او در محشری معصومه جان
صحن هایت صحنه عرش و تجلیگاه نور
عاشقان و اهل دل را محوری معصومه جان
پیروان دین جدت ریزه خوار خوان تو
ای کریمه ، ای که سایه گستری معصومه جان
خواهری و عمه ای و دختری تو بر امام
فخر بر موسای ابن جعفری معصومه جان
قم بود ام القرای عالم ، این فردوس را
چون نگین حلقه انگشتری معصومه جان
هفده دی لشکر هفده کنارت جان گرفت
تو هماره حافظ این لشکری معصومه جان
هم چنین درباره روزه گرفتن در روزهای پنج شنبه، جمعه و شنبه این ماه، از پیامبر اسلام(ص) روایت شد: مَنْ صامَ مِنْ شَهْرِ حَرام ثَلاثَه اَیّام: اَلْخَمیس، وَ الْجُمعه وَ السَّبت، کَتَبَ الله لَهُ عِبادة سَنَة.(7)
یعنی هر کسی در ماه حرام (از جمله ماه ذی قعده) روزهای پنج شنبه، جمعه و شنبه را روزه بگیرد، خداوند سبحان، عبادت یک سال را برای وی می نویسد.
آن حضرت در روایت دیگر فرمود: مَنْ صامَ هذِه الثَّلاثة اَیّام کَتَبَ الله تَبارک و تعالی لَهُ عِبادة تِسعمأة، صیام نهارها و قیام لیلها (8)
یعنی: هر کسی این سه روز را روزه بگیرد، خداوند متعال عبادت نهصد سال که روز های آن را با روزه و شب هایش را با نماز و تهجد گذرانده باشد، برای او می نویسد.
به هر روی ، در این ماه شریف یک فرصت دیگری برای بندگان خدا و مومنان خداجوی فراهم شده و باب رحمت دیگری به رویشان گشوده شده است و هر کس به اندازه ظرفیت و شأنیت خود می تواند از آن بهره برده و کفه ترازوی أعمال صالحه خویش را سنگین تر و در روز قیامت ، خویش را در پیشگاه الهی روسفید تر بیابد.
اما از جهت مناستی، در این ماه سه رویداد مهم به وقوع پیوست که هرسه به امام رضا (ع) و به کشور ایرن ارتباط پیدا می کند. بدین جهت به ماه رضوی معروف شده است. اما آن سه رویداد بزرگ عبارتند از: میلاد مسعود حضرت فاطمه معصومه (س) در اول ذی قعده و میلاد با سعادت حضرت امام رضا (ع) در یازدهم ذی قعده و شهادت جانگداز حضرت امام محمد تقی، معروف به جواد الائمه (ع) در اخرین روز ذی قعده.
اما ارتباط این حوادث با امام رضا(ع) روشن است. زیرا حضرت فاطمه معصومه (س) خواهر ارجمند امام رضا(ع) و امام جواد (ع) فرزند بلافصل و جانشین آن حضرت می باشد. اما ارتباط این قضایا با ایران بدین جهت است که هر سه این بزرگواران به ایران تشریف آوردند. امام رضا (ع) در 201 هجری قمری به دعوت ( و در واقع به اجبار ) مامون عباسی به ایران آمده و باگذر از شهرها و مناطق مختلف این سرزمین بزرگ به نزد مامون در شهر مرو ( واقع در کشور کنونی ترکمنستان ) رفت و تا سال 203 هجری قمری در خراسان اقامت داشته و در این سال در حال بازگشت به سوی عراق، در طوس خراسان با دسیسه مامون به شهادت رسید و در حوالی طوس که بعدها معروف به مشهد شد، مدفون گردید و این سرزمین را با وجود شریف خود مقدس و مطهر نمود. حضرت فاطمه معصومه نیز در سال 202 هجری قمری به همراه تعدادی از اقوام و آشنایان برای زیارت برادرش امام رضا (ع) عازم ایران شد و به عشق دیدار امام و برادر راه طولانی مدینه منوره تا ساوه ( واقع در استان مرکزی ایران ) را با نشاط و علاقه غیر قابل توصیف طی نمود. ولیکن مع الاسف در شهر ساوه مورد هجوم ناجوانمردانه دشمنان اهل بیت ( به احتمال زیاد با تحریک ماموران دولت عباسی) قرار گرفت و پس از جنگ و گریز طرفین، تعدادی از همراهانش به شهادت رسیده و خود آن حضرت به همراه بازماندگان آن حادثه به سوی قم رهسپار شدند و درقم مورد استقبال شیعیان قرارگرفتند ولی مدت حضورشان در قم چندان دوام نیافت و تنها شانزده روز را مهمان مردم قم بود و دراین مدت نیز بیمار و خسته و ضعیف بود و سرانجام در همین شهرت رحلت و با تشییع با شکوه اهالی شهر در باغستان بابلان به خاک سپرده شد و از برکت وجود شریف وی، قم به مرکز جهان تشیع و بزرگترین حوزه علمیه شیعیان دنیا تبدیل شد. اما امام جواد(ع) نیز دوبار به ایران تشریف آوردند که هردوبار در عالم غیب و معنی بوده نه در عالم ظاهر و شهود. یک بار برای تغسیل، تکفین و تدفین پدر ارجمندش امام رضا (ع) در خراسان که داستان گفت و گوی اباصلت هروی باوی در این رابطه مشهور است و باردیگر برای تدفین بدن مطهر عمه اش فاطمه معصومه (س) در قم که داستانش در کتاب های تاریخ قم بیان گردیده است. اصولا سرزمین ایران به وجود نوادگان پیامبر اسلام (ص) و امیرمومنان علی بن ابی طالب (ع) به ویژه نوادگان و ذراری امام موسی بن جعفر (ع) منور و روشن و از برکات و توجهات خاص الهی بهره مند است .
❎منابع:
1- سوره توبه ، آیه 2
2- وسائل الشیعة، ج10، ص 257، حدیث: 13355
3- الفتن ، ص 134
4- المراقبات ، ص 367
5- الاقبال بالأعمال الحسنة، ج2، ص 18
6- الاقبال بالأعمال الحسنة، ج2، ص 18و المراقبات ، ص 368
7- الاقبال بالأعمال الحسنة، ج2، ص 21
8_ همان
✍سید تقی واردی. ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۲
✅میلاد فرخنده حضرت فاطمه معصومه(س)
⬅️اول ذي قعده سالروز ميلاد خجسته فاطمه ثاني، مايه فخر و مباهات مردم شهر قم و بلکه مردم ولايتمدار ايران، حضرت فاطمه معصومه (س) است. به همین جهت این روز، به روز تکریم از دختران در کشور جمهوری اسلامی ایران نام گذاری شده است. ضمن تبريک و شادباش اين روز ميمون و مبارک، اجمالي از زندگي آن حضرت و هجرت وي به ايران و سپس رحلت جانگداز او در شهر قم را به استحضار مي رسانم.
حضرت فاطمه معصومه (س) در نخستين روز ماه ذي قعده سال 173 هجري قمري از دامن پاک بانوي بزرگواري به نام نجمه[يا تُکتم و يا سَکَن و يا اَروي] که معروف به ام البنين بود، ديده به جهان گشود.حضرت امام رضا (ع) و برادرش قاسم (ع) نيز از همين بانو ديده به جهان گشودند. بنا براين ، از بين فرزندان امام موسي بن جعفر (ع) ،اين سه بزرگوار از يک مادر بودند .(1)
لازم به يادآوري است که امام موسي کاظم(ع) داراي سي و هفت فرزند بود، که والاترين و فاضل ترين آنان، حضرت امام علي بن موسي الرضا(ع)، امام هشتم شيعيان است.(2)
هنگامي که امام رضا(ع) بنا به درخواست مأمون عباسي [هفتمين خليفه عباسيان] از مدينه منوره به " مرو " در شمال خراسان هجرت کرد و با اکراه و اجبار مأمون، ولايت عهدي وي را پذيرفت ، طي نامه از خواهرش حضرت فاطمه معصومه(س) درخواست نمود که به وي در مرو ملحق گردد.
حضرت معصومه (س) نيز امتثال امر کرد و يک سال پس از هجرت برادرش امام رضا (ع) عازم ايران شد.
ولي پيش از رسيدن به خراسان ، در يکي از شهرهاي مرکزي ايران به نام ساوه بيمار گرديد. از اطرافيان پرسيد: از اين جا تا قم چقدر فاصله است؟
گفتند: ده فرسخ.
آن حضرت به خدمت کارش دستور داد که وي را به طرف شهر قم حرکت دهد.
آل سعد، که از شيعيان و محبان اهل بيت(ع) بوده و در قم زندگي مي کردند، همين که از ورود خواهر امام رضا(ع) با خبر شدند به استقبال آن حضرت شتافته و از شهر قم بيرون رفتند و چون به وي رسيدند، بسيار شادماني و اظهار خوشحالي نمودند. موسي بن خزرج بن سعد، که از بزرگان آل سعد و از معاريف شيعه درقم بود، افسار شتر آن حضرت را به دست گرفت و به سوي قم آورد و آن بانوي شريف را در خانه خويش اسکان داد و از او به شايستگي پذيرايي کرد.
اما حضرت فاطمه معصومه(س) بيمار و رنجور بود. بدين جهت، چندان دوام نياورد و پس از شانزده روز اقامت در خانه موسي بن خزرج، دار فاني را وداع گفت و روح بلندش به اعلي عليين پيوست.
موسي بن خزرج، پس از غسل و کفن کردن بدن شريف آن حضرت، جنازه اش را به باغستان خويش، واقع در بابلان که هم اکنون مزار شريفش در آن جا است، منتقل و به خاک سپرد و با بوريا بر سر قبرش سايباني بنا نهاد.(3)
ولي بر اساس روايتي ديگر ، ماموران مامون عباسي که از هجرت علويان به ايران ناخوشايند بوده و در باطن از اين ماجرا رنج مي بردند ، به کاروان حضرت معصومه (س) در ساوه هجوم آورده و بسياري از مردان و مبارزان کاروان ، از جمله هارون بن موسي کاظم (ع) برادر حضرت معصومه (س) را به شهادت رساندند و به حضرت معصومه (س) نيز زهر خورانيده و بر اثر آن زهر کشنده ، آن حضرت نيز به شهادت رسيد. (4)
در پايان، سه حديث از سه امام معصوم(ع) درباره شخصيت حضرت معصومه(س) و زيارت قبر شريفش به استحضار مي رسانيم:
1- عن الامام الصادق(ع)، قال: إنّ لله حرماً و هو مکة، ألا اِنّ لرسول الله(ص) حرماً و هو المدينة، ألا و اِن لأميرالمومنين(ع) حرماً و هو الکوفة، ألا و اِنّ قُم الکوفة الصغيرة، ألا اِنّ للجَّنة ثمانية ابواب، ثلاثة منها اِلي قُم. تقبض فيها امرأة من ولدي اسمها فاطمة بنت موسي(ع)، و تدخل بشفاعتها شيعتي الجنة بأجمعهم.(5)
2- عن سعد بن سعد، قال: سألت اباالحسن الرضا(ع) عن فاطمة بنت موسي بن جعفر(ع)؛ فقال: من زارها فله الجنة.(6)
3- عن ابن الرضا(ع)، قال: من زار قبر عمّتي بقم فله الجنة.(7)
در پایان، اشعار مرحوم محمد رضا آقاسی در وصف کریمه اهل بیت(ع) را به استحضار خوانندگان ارجمند می رسانم:
مرغ دلم راهی قم میشود
در حرم امن تو گم میشود
عمه سادات سلام علیک
روح عبادات سلام علیک
کوثر نوری به کویر قمی
آب حیات دل این مردمی
عمه سادات بگو کیستی؟
فاطمه یا زینب ثانیستی؟
از سفر کرب و بلا آمدی؟
یا که به دنبال رضا آمدی؟
من چه کنم شعله داغ تو را
درد و غم شاهچراغ تو را
کاش شبی مست حضورم کنی
باخبر از وقت ظهورم کنی
منابع:
1. وفيات الائمه، ص 313
2. بحار الانوار ، ج 101، ص 121 ؛ الارشاد ، ص 588
3. نک : حياة الامام الرضا (ع) ( باقر شريف قريشي ) ج 2 ، ص 351 ؛ مستدرک سفينة البحار ، ج8، ص 261 ؛ بحار الانوار ، ج 60 ، ص 219
4. حياة الامام الرضاء (ع) ( سيد جعفر مرتضي ) ، ص 428
5. مستدرک سفينة البحار ، ج8، ص 262
6. همان،
7. همان، ص 263
✍سید تقی واردی. ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۲