🔸 مستحبات قرائت در نماز
✅ مستحب است در رکعت اول نماز پیش از خواندن حمد بگوید «اَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّیطانِ الرَّجیم» و در رکعت اول و دوم نماز ظهر و عصر «بِسمِ اللهِ الرَّحمنِ الرَّحیم» را بلند بگوید و حمد و سوره را شمرده بخواند و در آخر هر آیه وقف کند یعنی آن را به آیه بعد متصل نکند و در حال خواندن حمد و سوره به معانی آیات توجه داشته باشد و پس از قرائت سوره حمد، چه در جماعت و چه در فرادی و چه امام باشد یا مأموم، بگوید: «اَلحَمْدُ لِلهِ رَبِّ العالَمینَ» و پس از سوره «قُلْ هُوَ اللهُ اَحَدٌ» یک یا دو یا سه مرتبه بگوید: «کَذلِکَ اللهُ رَبِّی» و پس از قرائت حمد و نیز بعد از سوره، لحظهای مکث کند و سپس به ادامه نماز بپردازد.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۰۹
🆔 @khamenei_ahkam
🔸استفاده از بیت المال در عزاداری
⁉️ آیا استفاده از برق عمومی برای روشنایی تکیه و فضای مکان عزاداری و مانند آن، در کشور اسلامی و حسینی استفاده عمومی و عام المنفعه محسوب میشود و اشکال ندارد؟
✅ اگر با مجوز قانونی باشد، اشکال ندارد، در غیر این صورت جایز نیست و موجب ضمان است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸جمعآوری کمک مردمی برای هیئت
⁉️ هیئت امناء برخی مساجد و هیئتهای مذهبی برای تأمین هزینههای مسجد و هیئت، افراد را در رودربایستی قرار میدهند آیا الزام افراد و تعیین مبلغ مشخص برای تأمین هزینهها از طرف هیئت امناء جایز است؟
✅ الزام افراد در امور یاد شده جایز نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸استفاده از مال شبههناک برای اطعام عزاداری
⁉️ آیا برای اطعام عزاداری و تهیه غذای نذری، استفاده از پول یا مواد غذایی کسانی که خمس نمیدهند یا حلال بودن مال آنها مشکوک است، جایز است؟
✅ استفاده از پول و مواد غذایی یاد شده، اشکال ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸خواب دیدن برای ادای نذر
⁉️ بعضی از مردم اعتقاد دارند هر کار خیری را که در خواب ببینند یا حتی دیگران برای او ببینند باید طبق آن عمل کنند، مثلاً اگر در خواب قربانی میکنند یا مجلس روضه برگزار کردهاند حتماً باید در عالم بیداری طبق آن عمل کنند، آیا این اعتقاد و عمل کردن طبق این خوابها صحیح است؟
✅ خواب حجت شرعی نیست و انسان باید به وظایف شرعی خود عمل کند و رضایت خدا و اهل بیت علیهم السلام را جلب نماید و اموری از قبیل قربانی کردن و برگزاری مجلس روضه امور پسندیده و مستحبی هستند که به خاطر خواب دیدن واجب نمیشوند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸ثواب غذای نذری
⁉️ برخی اعتقاد دارند خوردن غذای نذری ثواب دارد آیا این اعتقاد از نظر شرعی صحیح است؟
✅ استحباب آن ثابت نیست البته اگر برای اهل بیت علیهم السلام نذر شده باشد از باب انتساب به آن بزرگواران و به قصد تبرک مطلوب است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸تبرک جستن به غذای نذری
⁉️ نذورات و احسانهایی که برای اهل بیت (علیهم السلام) میدهند، آیا تبرک جستن از آنها برای شفای بیمار و مانند آن جایز است؟
✅ اشکال ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 استغفار بعد از تسبیحات اربعه
✅ مستحب است در رکعت سوم و چهارم بعد از تسبیحات، استغفار کند، مثلاً بگوید: «اَستَغفِرُ اللهَ رَبِّی وَ اَتُوبُ اِلَیهِ» یا بگوید: «اَللّهُمَّ اغفِرلِی».
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۱۰
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 تکرار یک سوره در یک نماز
✅ نخواندن سوره «قُل هُوَ اللهُ اَحَدٌ» در هیچ یک از نمازهای شبانهروز مکروه است، همچنین تکرار یک سوره در دو رکعت از یک نماز، مکروه است، مگر سوره «قُل هُوَ اللهُ اَحَدٌ».
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۱۱
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 استحباب خواندن سوره قدر و توحید در نماز
✅ مستحب است در تمام نمازها در رکعت اول، سوره «انا انزلناه» و در رکعت دوم، سوره «قل هو الله احد» خوانده شود.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۱۲
🆔 @khamenei_ahkam
🔸نماز در محل تحصیل
⁉️ آیا محل تحصیل دانشجویی که در خوابگاه میباشد، به صورتی که پنج روز در هفته در محل تحصیل زندگی میکند، حکم وطن را دارد؟
✅ محل تحصیل یا زندگی موقت، وطن نیست، البته اگر بنا دارد حداقل یک سال به طوری اقامت داشته باشد که عرفاً مسافر محسوب نشود، بدون نیاز به قصد اقامت ده روزه، نماز تمام است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸اقامت در شهر محل تحصیل
⁉️ اگر کسی برای کار یا تحصیل و مانند آن، بنا دارد یک سال در شهر دیگری غیر از وطنش سکونت و زندگی کند، آیا آن شهر وطن دوم او محسوب میشود؟
✅ آن شهر وطن دوم او محسوب نمیشود، ولی در صورتی که به گونهای سکونت دارد که در آنجا عرفاً مسافر محسوب نمیشود، نمازش تمام و روزه صحیح است و نیاز به قصد اقامت ده روز ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸تنبلی در تحصیل علم
⁉️ سستی و تنبلی در تحصیل علم و تلف کردن وقت چه حکمی دارد؟ آیا حرام است؟
✅ تضییع وقت به بطالت و بیکاری دارای اشکال است و دانشجو تا وقتی که از مزایای مخصوص دانشجویی استفاده میکند باید از برنامههای درسی مخصوص دانشجویان متابعت کند و الا استفاده از آن مزایا از قبیل شهریه و کمک هزینه و غیره برای او جایز نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸هزینه تحصیل فرزند
⁉️ آیا هزینه تحصیل فرزند واجب النفقه، بر عهده پدر است؟
✅ اگر فرزند توانایی مالی ندارد، در حدّی که عرفاً از نیازهای لازم زندگی محسوب میشود، مانند تحصیلات مقدماتی، بر عهده پدر است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸برپایی و شرکت در مجالس تفرقهافکن
⁉️ چند سالی است بعضی از مردم و هیأتهای مذهبی نهم ربیع الاوّل را بعنوان عید الزهرا جشن میگیرند و بعضاً در این مراسمات به مقدسات دیگر مذاهب توهین میکنند، آیا برپایی و شرکت در این گونه مراسمات جایز است؟
✅ هرگونه گفتار یا کردار و رفتاری که در زمان حاضر سوژه و بهانه به دست دشمن بدهد و یا موجب اختلاف و تفرقه بین مسلمین شود جایز نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸برداشت غلط از حدیث «رفع القلم»
⁉️ برخی افراد در روز نهم ربیع الاول هر کاری که دلشان بخواهد انجام میدهند و برای توجیه کارهایشان به حدیث «رفع القلم» (۱) استناد میکنند، آیا انجام هر کاری در این روز شرعاً جایز است؟
✅ بین این روز و روزهای دیگر نسبت به تکالیف شرعی تفاوتی نیست.
۱) اعتقاد دارند در این روز قلم تکلیف از شیعیان برداشته شده و آنان در این ایام هیچگونه تکلیفی ندارند و هر کاری که بخواهند میتوانند انجام دهند و از گناهان آنان بواسطه خشنودی ائمه معصومین (صلوات الله علیهم اجمعین) بویژه شادی قلب حضرت زهرا (سلام الله علیها) صرف نظر میشود.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 رکوع در نماز
✅ در هر رکعت بعد از قرائت باید رکوع کرد؛ یعنی به اندازه ای خم شد که بتوان دست را بر زانو گذاشت و اگر سر انگشت ها هم به زانو برسد، کافی است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۱۳
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 محل قرار گرفتن دستها در رکوع
✅ احتیاط واجب آن است که در حال رکوع، دستها بر زانو گذاشته شود.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۱۴
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 واجب رکنی بودن رکوع در نماز
✅ رکوع، از واجبات رکنی است که زیاد و کم شدن عمدی یا سهوی آن، نماز را باطل میکند. بنابراین اگر بعد از رسیدن به حد رکوع و آرام گرفتن بدن، سر بردارد و بار دیگر به قصد رکوع خم شود و یا رکوع را فراموش کند و در سجده دوم یا بعد از آن متوجه شود، نمازش باطل است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۱۵
🆔 @khamenei_ahkam
🔸اهانت به مقدسات دیگر مذاهب
⁉️ اهانت به مقدسات دیگر مذاهب چه حکمی دارد؟
✅ اینجانب همچون بسیاری از علمای اسلام و دلسوزان امّت اسلامی بار دیگر اعلام میکنم که هر گفته و عملی که موجب برافروختن آتش اختلاف میان مسلمانان شود و نیز اهانت به مقدّسات هر یک از گروههای مسلمان یا تکفیر یکی از مذاهب اسلامی، خدمت به اردوگاه کفر و شرک و خیانت به اسلام و حرام شرعی است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 استفاده اشتراکی از دورههای آموزش مجازی
⁉️ برخی مجموعهها، دورههای آموزشی خود را ضبط کرده و به افراد میفروشند و از فروش اشتراکی خودداری میکنند، آیا جایز است پولهایمان را به یک نفر بدهیم تا آن را تهیه کرده و به ما هدیه دهد؟
✅ در هر حال خریدار یک نفر است و اگر فروشنده شرط کند که فقط خریدار حق استفاده از دوره آموزشی را دارد یا معامله مبنی بر این شرط واقع شود، ارائه به دیگران ـ بدون رضایت فروشنده ـ جایز نیست (البته استفاده بدون رضایت صاحب آن نیز گرچه بدون شرط باشد محل اشکال است).
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 خمس کمک هزینه تحصیلی
⁉️ آیا به کمک هزینه تحصیلی که به دانشجویان برخی مقاطع داده میشود، خمس تعلق میگیرد؟
✅ کمک هزینه تحصیلی، خمس ندارد؛ مگر برای دانشجویانی که استخدام و بورسیه شدهاند و در زمان تحصیل، حقوق دریافت میکنند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 استفاده از فیش غذای باطل شده در غذاخوری دانشگاه
⁉️ اگر اعتبار فیشهای غذا که به دانشجویان دانشگاهها داده میشود، در صورت عدم دریافت غذا در روز معیّن، بدون برگرداندن پول آن باطل شود، آیا جایز است فیشهای باطل را به جای فیشهای معتبر برای دریافت غذا ارائه بدهیم؟ و غذایی که به این طریق گرفته میشود چه حکمی دارد؟
✅ استفاده از فیشهایی که از اعتبار ساقط شدهاند برای دریافت غذا جایز نیست و غذایی که با آنها گرفته میشود غصب است و تصرّف در آن حرام و موجب ضمان قیمت آن است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 اضافه شدن یک نفر در منزل دانشجویی
⁉️ چند دانشجو در آپارتمانی مستقل و اجارهای زندگی میکنند و آنان قصد دارند برای پایین آوردن هزینههای جاری خود یک هم اتاقی جدید را به جمع خود اضافه کنند؛ با توجه به اینکه در صورت اطلاع صاحب خانه، وی با این امر مخالفت کرده یا مبلغ اجاره را بالا میبرد، آیا ممکن است بدون اطلاع وی چنین کاری را انجام دهند؟
✅ بدون رضایت صاحب خانه جایز نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 تقسیم امکانات مختص دانشجویان بین کارمندان دانشگاه
⁉️ در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی امکاناتی مانند غذا و لوازم مورد نیاز دانشگاهی به دانشجویان داده میشود که توسط وزارت بازرگانی و مؤسسات دیگر به دانشجویان مشغول به تحصیل در آن دانشگاه اختصاص یافته است، آیا توزیع آنها بین سایر کارمندان مشغول به کار در دانشگاه نیز جایز است؟
✅ توزیع نیازمندیهای مورد مصرف و مختص به دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاه بین سایر اشخاصی که در آن جا کار میکنند، جایز نیست.
🆔 @khamenei_ahkam