💠#قــیــام_یقظِه
📖#جلسه_دوم
🔆🌸#اولــیــن_قــدم_قــیــام
🔶🔹اول قدم این است که ما بیدار بشویم و توجه کنیم به اینکه عالم طبیعت چی هست؛ و ما در عالم طبیعت به کجا می رویم؟ در سیر هستیم همه، این سیر به کجا منتهی می شود؟ این اول قدمی است که برای کسانی که سلوک «الی الله » می کنند. اول قدم این است که بیدار بشوند؛ غفلت را کنار بگذارند؛ توجه به معنویات بکنند؛ به ماوراء طبیعت بکنند. این راهِ یک راه طولانی است که ما در اوایلش واقع هستیم؛ و باید سیر بکنیم، و تا آخر سیر بکنیم. اگر در حال غفلت ما را سیر دادند و ما بیدار نشدیم تا وقتی که از عالم طبیعت بیرون رفتیم، ما سعادتمند نیستیم.
🔶🔹چنانچه بیدار [شدیم] و راه را یافتیم و آن راهی که خدای تبارک و تعالی فرموده است راه مستقیم است، راه «الی الله » است، ما آن راه را طی کردیم، از انحرافات کناره گرفتیم، توجه به خدا، توجه به احکام خدا کردیم، این راهی که قهراً ما را می برند، با قدم اختیار آن مقداری که مربوط به اختیار است طی کردیم، وقتی که از اینجا منتقل شدیم به عالم دیگر، همۀ آن سعادت، همۀ آن نوراست.
🔶🔹این #عالم، دارِ #ظلمت است: ظُلُماتٌ بَعْضُها فَوْقَ بَعْضٍ اگر ما تکلیف خودمان را دانستیم و بیدار شدیم و فهمیدیم که باید سیر کنیم «الی الله »، باید #مجاهده کنیم برای خدا، #قیام کنیم برای خدا، و در همۀ ابعادی که هستیم و داریم به تکلیف خودمان، به تکلیفهایی که خدای تبارک و تعالی به وسیلۀ #انبیا برای ما بیان فرموده است عمل بکنیم، راه مستقیم را طی بکنیم، منتهی می شویم به #سعادت.
🖍 #قیام_لله، مقدمۀ #سلوک👇
اول #مرتبه_قیام است: قُلْ إِنَّمَآ أَعِظُکُم بِواحِدَةٍ أَن تَقُومُوا لله ِ...
#ادامه_به_این_مبحث_درجلسه_بعد_میپردازیم...
📗منبع:تهذیب نفس وسیروسلوک ازدیدگاه امام خمینی(س)
〰〰🔸〰〰
@erfaneamali
🌀 نگاهی اجمالی به زندگینامه فقیه عارف
📝 به مناسبت سالروز درگذشت میرزا جوادآقا ملکی تبریزی (ره)
🔹 میرزا جواد آقا ملکی تبریزی، فرزند میرزا شفیع در شهر تبریز متولد شد. تاریخ دقیق ولادت وی مشخص نیست، اما گفته شده اواخر قرن ۱۳ یا اوایل قرن ۱۴ قمری بوده است. دلیل نامگذاری او به ملکی، نسبت فامیلی وی با خاندان ملکالتجار تبریزی است.
🔹 علوم صرف، نحو، معانی و بیان و دروس مقدماتی دیگر را در تبریز فرا گرفت و پس از مدتی سطح را به پایان رساند و برای ادامه تحصیل به نجف سفر کرد. وی در درس میرزا حسین نوری، حاج آقا رضا همدانی و آخوند خراسانی شرکت کرد اما مهمترین استادش، حسینقلی همدانی بود. ملکی تبریزی مدت ۱۴ سال همیشه همراه او بود و ارادت ویژهای به وی داشت.
🔹 در سال ۱۳۲۱ قمری، از نجف به تبریز بازگشت و به ترویج دین پرداخت. در سال ۱۳۲۹ ق (۱۲۹۰ ش) و در ابتدای جریانات مشروطه و درگیریهای تبریز مجبور به عزیمت به شهر قم شد و تا پایان عمر نیز در همانجا ماند.
#عالمان_راستین
@Manahejj
^^^^^^^^^^^^^
@erfaneamali
🌀 شاگرد ملاحسینقلی همدانی
📝 چگونه میرزاجواد آقا ملکی تبریزی، قبله اهل معنا شد
💠 امام خامنهای
🔹 #قدم_اول در راه خدا، شکستن خویشتن و خود را فقیر و تهیدستِ مطلق دیدن است. یعنی انسان در عین قدرت و ثروت و علم و برخورداری از مزایا و محاسن و خصوصیات مثبت و در اوج دارایی و توانایی، واقعاً (نه به صورت تعارف) خود را در مقابل خدا، نیازمند و تهیدست و محتاج و کوچک و حقیر ببیند. این، آن روحیهی کمال انسانی است که البته باید با #تمرین به اینجاها رسید.
🔹 شنیدم مرحوم حاج میرزا جواد آقای تبریزی معروف (که از بزرگان اولیا و عرفا و مردان صاحبدلِ زمان خودش بوده است) اوایلی که برای تحصیل وارد نجف شد، با اینکه طلبه بود، ولی به شیوهی اعیان و اشراف حرکت میکرد. نوکری دنبال سرش بود و پوستینی قیمتی روی دوشش میانداخت و لباسهای فاخری میپوشید، چون از خانوادهی اعیان و اشراف بود و پدرش در تبریز ملکالتجار بوده یا از خانوادهی ملکالتجار بودند. ایشان، طلبه و اهل فضل و اهل معنا بود و بعد از آنکه توفیق شامل حال این جوان صالح و مؤمن شد، به درِ خانهی عارف معروف آن روزگار، استاد علم اخلاق و معرفت و توحید، مرحوم آخوند ملاحسینقلی همدانی (که در زمان خودش در نجف، مرجع و ملجأ و قبلهی اهل معنا و اهل دل بوده است و حتّی بزرگان میرفتند در محضر ایشان مینشستند و استفاده میکردند) راهنمایی شد.
🔻 روز اولی که مرحوم حاج میرزا جوادآقا، با آن هیأتِ یک طلبهی اعیان و اشراف متعین، به درس آخوند ملاحسینقلی همدانی میرود، وقتیکه میخواهد وارد مجلس درس بشود، آخوند ملاحسینقلی همدانی، از آنجا صدا میزند که همانجا -یعنی همان دمِ در، روی کفشها- بنشین. حاج میرزا جواد آقا هم همانجا مینشیند. البته به او برمیخورد و احساس اهانت میکند، اما خودِ این و تحمل این تربیت و #ریاضت الهی، او را پیش میبرد.
🔹 جلسات درس را ادامه میدهد. استاد را -آنچنانکه حق آن استاد بوده- گرامی میدارد و به مجلس درس او میرود. یک روز در مجلس درس، او که در اواخر مجلس هم نشسته بود، بعد که درس تمام میشود، مرحوم آخوند ملاحسینقلی همدانی، به حاج میرزا جوادآقا رو میکند و میگوید: «برو این قلیان را برای من چاق کن و بیاور!» بلند میشود، قلیان را بیرون میبرد، اما چهطورچنین کاری بکند؟! اعیان، اعیانزاده، جلوی جمعیت، با آن لباسهای فاخر! ببینید، انسانهای صالح و بزرگ را اینطور تربیت میکردند. قلیان را میبرد، به نوکرش که بیرون در ایستاده بود، میدهد و میگوید: این قلیان را چاق کن و بیاور. او میرود قلیان را درست میکند و میآورد به میرزا جوادآقا میدهد و ایشان قلیان را وارد مجلس میکند. البته این هم که قلیان را به دست بگیرد و داخل مجلس بیاورد، کار مهم و سنگینی بوده است، اما مرحوم آخوند ملاحسینقلی میگوید که: «خواستم خودت قلیان را درست کنی، نه اینکه بدهی نوکرت درست کند!»
این، شکستن آن «منِ متعرضِ فضولِ موجب شرک انسانی در وجود انسان» است. این، آن منیت و خودبزرگبینی و خودشگفتی و برای خود ارزش و مقامی در مقابل حق قائلشدن را از بین میبرد و او را وارد جادهای میکند و به مدارج کمالی میرساند که مرحوم میرزا جواد آقای ملکی تبریزی به آن مقامات رسید.
🔹 او در زمان حیات خود، قبلهی اهل معنا بود و امروز قبر آن بزرگوار، محل توجّه اهل باطن و اهل معناست.
بنابراین، قدم اوّل، شکستن منِ درونی هر انسانی است که اگر انسان، دائم او را با توجّه و تذکر و موعظه و ریاضت (همینطور ریاضتها) پَست و زبون و حقیر نکند، در وجود او رشد خواهد کرد و فرعونی خواهد شد.
📅 ۳۰ فروردین ۱۳۶۹
#سلوک
#اهل_معنا
#عالمان_راستین
@erfaneamali
دروس استاد رضا خانجانی
💠#قــیــام_یقظِه 📖#جلسه_دوم 🔆🌸#اولــیــن_قــدم_قــیــام 🔶🔹اول قدم این است که ما بیدار بشویم و توجه
〰〰〰🔸🔹〰〰
🔶🔹 #قــیــام_لــلــه_مــقــدمــۀ_ســلــوک👇
🔆🔅اول #مرتبه_قیام است:
قُلْ إِنَّمَآ أَعِظُکُم بِواحِدَةٍ أَن تَقُومُوا لله ِ، اصحاب سیر هم این را منزل اول دانسته اند؛ شاید هم مقدمه باشد و منزل نباشد. در منازل السائرین این را منزل اول دانسته؛ لکن ممکن است که این اصلاً مقدمه باشد، منزل بعد باشد. اول این است که یک وصیت، یک موعظه به وسیلۀ یک موجودی که خودش یافته است [صادر می شود] و می فرماید به آنها بگو که: إِنَّمَآ أَعِظُکُمْ بِوَ حِدَةٍ؛ فقط یک موعظه، فقط اینکه قیام کنید برای خدا. همه چیز از اینجا شروع می شود، همۀ مسائل از اینجا شروع می شود که «قیام لله » باشد، انسان نهضت کند برای خدا، بایستد برای خدا، از این خواب بیدار بشود. کأنّه [امر می کند] به این خوابها، به اینهایی که افتاده اند آنجا و خوابند و بیهوش، بگو که من به شماها یک موعظه دارم و آن این است که بلند شوید از جا برای خدا، قیام کنید برای خدا، راه بیفتید؛ و ما همین یک موعظه را هم تا حالا گوش نکرده ایم، برای او راه نیفتاده ایم. راه افتادنمان برای خودمان است.
* 📍 * 📍 *
📕بــیـداری موجب رهایی مســتـضعـفـیـن
من امیدوارم که خدای تبارک و تعالی، به همۀ ما و به همۀ مظلومین عالَم و به همۀ مستضعفان جهان پیروزی عنایت کند، تا همه از زیر بار این ابرقدرتها خارج بشوند، و مسئله ای است که باید بشود. مسئله اینطور شده است که دیگر مستضعفین در مقابل مستکبرین قیام کرده اند، بیدار شده اند. بیداری اولْ قدم است، اول قدم یقظه است. در سیر عرفانی هم #یقظه اول قدم است. در این سیر، این هم سیر الهی و عرفانی است، بیداری اول قدم است.(397)
*🌸*🌸*
📍#آرزو و #طــلــب_بــیــداری
اکنون امثال ما در حجابهای ظلمانی ـ بَعْضُها فَوْقَ بَعْضٍ ـ واقعیم، دردها و رنجها و عذابها از این احتجاب است. و اوّل قدم که مقدّمۀ #رفع_ حجب است آن است که گرایش پیدا کنیم که در حجابیم و از این خِدْر طبیعت که تمام وجود ما را از سرّ و عَلَن و باطن و ظاهر فرا گرفته به تدریج به هوش آییم و این «یقظه»ایست که بعض اهل سلوک، منزل اول دانسته اند، و چنین نیست بلکه این به هوش آمدن و بیدار شدن مقدّمۀ دخول در سیر است. و رفع همۀ #حجب_ ظلمانی و پس از آن نورانی، #وصول به اوّل منزل #توحید است.
📕کتاب #تهذیب_نفس وسیروسلوک ازدیدگاه امام خمینی(س)
〰〰🔸〰〰
@erfaneamali
☑زیارت همراه #معرفت👇
▫️بیانات حضرت آیت الله مصباح یزدی در جلسه اول مجموعه #معرفت_حسینی:
▪️چون تفاوت در نیتها مبتنی است بر تفاوت در معرفت و محبت؛ پس مهمترین پایه اختلاف ارزش دو زیارت، اختلاف معرفت ظاهر و محبت ظاهر است.
▫️بنابراین برای اینکه در این جهت پیش برویم و زیارت ما ارزش پیدا کند، باید سعی کنیم معرفتمان را به اهل بیت (ع) زیاد کنیم که به دنبال آن محبت میآید.
▪️هرقدر نیت ما خالصتر و اخلاص ما زیادتر باشد، ارزش زیارت ما بیشتر خواهد بود.
شاید به همین مناسبت است که در فضیلت زیارت سیدالشهداء (ع) این به عبارت «مَنْ زَارَهُ عَارِفاً بِحَقِّهِ» (هرکس او را با معرفت به حقش زیارت کند) تأکید شده است.
۹۹/۵/۳۱
#حسینیه_مجازی_مصباح_الهدی
〰〰🔸〰〰
@erfaneamali
هدایت شده از نسیم فقاهت و توحید
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📺 #ببینید | «ماجرای تقید آیت الله العظمی بهجت(ره) به #زیارت_عاشورا »
☑مطرح شده در جلسه دوم سلسله جلسات #معرفت_حسینی
🚩 #حسینینه_مجازی_مصباح_الهدی
↶【به ما بپیوندید 】↷
╭─┅─🍃🌸🍃─┅─╮
🆔➯ @rkhanjani
╰─┅─🍃🌸🍃─┅─╯
📖📍#ادامه_مبحث_بیداری وقیام
🖍 #بــیــداری مــوجــب #رهایــی #مــســتــضــعــفــیــن👇
🔅🔶من امیدوارم که خدای تبارک و تعالی، به همۀ ما و به همۀ مظلومین عالَم و به همۀ #مستضعفان جهان پیروزی عنایت کند، تا همه از زیر بار این ابرقدرتها خارج بشوند، و مسئله ای است که باید بشود. مسئله اینطور شده است که دیگر #مستضعفین در مقابل #مستکبرین قیام کرده اند، بیدار شده اند. #بیداری اولْ قدم است، اول قدم یقظه است. در سیر عرفانی هم یقظه اول قدم است. در این سیر، این هم سیر الهی و #عرفانی است، #بیداری اول قدم است.
* 🌸 * 🌸 *
🖍 #آرزو و طــلــب #بــیــداری👇
🔅🔶اکنون امثال ما در #حجابهای ظلمانی ـ بَعْضُها فَوْقَ بَعْضٍ ـ واقعیم، دردها و رنجها و عذابها از این احتجاب است. و #اوّل قدم که مقدّمۀ رفع حجب است آن است که گرایش پیدا کنیم که در حجابیم و از این خِدْر طبیعت که تمام وجود ما را از سرّ و عَلَن و باطن و ظاهر فرا گرفته به تدریج به هوش آییم و این «یقظه»ایست که بعض اهل سلوک، منزل اول دانسته اند، و چنین نیست بلکه این به هوش آمدن و بیدار شدن #مقدّمۀ دخول در سیر است. و رفع همۀ حجب ظلمانی و پس از آن نورانی، وصول به #اوّل_منزل_توحید است.
📕کتاب #تهذیب_نفس وسیروسلوک ازدیدگاه امام خمینی(س)
〰〰🔸〰〰
@erfaneamali
توبه خاصه ۱۰مهر.mp3
3.19M
🔰🔸#منبر_عرفانی🔻🔰
شرح منازل السائرین
✍موضوع :👌 #مراتب_تائبین( توبه خواص)
(جلسه هشتم از منزل توبه )
💾🔊#تدریس_استاد_خانجانی🔻
#کانالی بامضامین ومطالب عرفانی🔻
@erfaneamali💢
۲۰۲۰-۱۰-۱۷_۱۰'۱۹'۵۵'.mp3
2.35M
🔰🔸#منبر_عرفانی🔻🔰
شرح منازل السائرین
✍موضوع :👌 #مراتب_تائبین( توبه نهایی)
(جلسه نهم از منزل توبه )
💾🔊#تدریس_استاد_خانجانی🔻
#کانالی بامضامین ومطالب عرفانی🔻
@erfaneamali💢
✍ویژگی #عرفانی واخلاقی #امام_خمینی(ره) اززبان ایت الله جوادی آملی👇
🔶🔸امام خصوصیاتی داشتند که در دیگر #عارفان کمتر بود. البته دیگر عارفان نیز خصوصیاتی داشتند که در امام #فرصت ظهور و بروز پیدا نکرد. هر یک از عرفا مظهر اسمی از اسماءالله هستند. کاری که دیگران کردهاند، این است که کتابهای مبسوطی در این زمینه نوشتهاند، امام فرصت این کار را پیدا نکردند، اما نوشتههای دیگران را از علم به عین و از گوش به آغوش آوردند؛ چیزی که نهایت سعی و تلاش دیگران بود.
🔶🔹خصوصیت ممتاز امام این بود که اولاً ایشان در سیره و سنتشان بین «اخلاق» و «عرفان» کاملاً فرق گذاشتند. فرق اخلاق و عرفان این نیست که یکی پویاست و دیگری غیر پویا. اخلاق در مرحله خیلی نازل است و عرفان در اوج قرار دارد و بین اخلاق و عرفان، «فلسفه» فاصله است. اصلاً نباید گفت بین اخلاق و عرفان چه تفاوتی هست تا بگوییم یکی پویاست و دیگری غیر پویا. اصلاً اینها قابل قیاس نیستند، #دو کلی اند.
📍تفاوت #اخلاق و #عرفان
🖍«اخلاق» این است که انسان سعی کند، آدم خوبی بشود، زاهد بشود، اهل بهشت بشود، عادل بشود، باتقوا بشود و از طریق فهم همه فضائل نفسانی که در کتابهای اخلاق آمده است و عمل به آنها، سرانجام یک انسان وارسته به تمام معنا بشود. اما در «عرفان» چنین کسی تازه در پله اول است، او نمیخواهد آدم خوبی بشود، آدم خوب شده است. او میخواهد بهشت را ببیند. آن کجا و این کجا! آن یک چیز است و این یک چیز دیگر. اگر کسی همه فضائل را جمع کرد و به درجات عالیه تقوا و عدالت رسید و در همه ملکات فاضله ممتاز شد، شاگرد عرفان است. عرفان معنایش این نیست که آدم زحمت بکشد که آدم خوبی بشود، عرفان با «شهود» کار دارد.
🖍در #عرفان، ترس از جهنم یا اشتیاق به بهشت و اشتیاق به لقاءالله مطرح نیست؛ اینها در اخلاق مطرح است. عارف میخواهد بگوید: بله، من هم دلیلهای فراوانی دارم که جهنم را ببینم. میخواهم بهشت را ببینم، میخواهم لقاءالله را درک کنم. آن بزرگواری که گفته است:
📝خود هنر دان، دیدن آتش عیان
نی گپ دل علی النار دُخان
📍🖍📍🖍
یعنی کسی که در فضائل اخلاقی کار میکند، گپ میزند، حرف میزند؛ چون استدلال میکند که طبق دلیل حکمت، طبق دلیل عدالت، طبق فلان ادله، طبق ظاهر احادیث، طبق این برهان عقلی، طبق این برهان نقلی جهنم هست، بهشت هم هست. این گپ میزند؛ برای اینکه میگوید: از این دود میتوان پی برد که آتش هست: دل علی النار دخان. هنر، آن است که آدم آتش را ببیند.
🔶🔹در مورد مبدأ این طور است، در مورد معاد این طور است، در مورد وحی و نبوت این طور است. همه حرفهایی که در کتابهای اخلاقی است، در حد استدلال است و مفهوم است و برهان؛ یا عقلی، یا نقلی و مانند آن و «اخلاق» جز علوم جزئی است و زیرمجموعه فلسفه است. اخلاق درباره تهذیب نفس است. اصل اینکه نفس موجود است، نفس مجرد است و… را فلسفه تبیین میکند، بعد به اخلاق میدهد تا درباره عوارض و اوضاع عقل و نفس بحث کند
💠 #ادامه_دارد...
〰〰🔸〰〰
@erfaneamali
هدایت شده از بسوی خدا
💡انسانها
عاشق شمردن مشکلاتشان هستند
امـــا
لذتهایشان را نمیشمارند
اگر آنها را هم میشمردند
میفهمیدند که به اندازه کافی
از زندگی لذت بردهاند.
واین است معنای شکر
وخوبان حسابشان جداست
در دل هر چیز لطف و محبت خدا میبنند....
🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺
🔹🔸🔹🔸
⇝⇝🔴#̈́پ̈́ـ̈́ـ̈́ر̈́س̈́ـ̈́ـ̈́̈́م̈́ـ̈́ـ̈́ان_̈́اعتقادی
⠀ ⠀ོ ⠀⠀⠀ 🌦 ⠀⠀ོ ⠀🌦⠀ ⠀ོ
https://eitaa.com/joinchat/3397320738C0c4c71fad0
🔺فقط #بالینک به اشتراک بذارید👌
࿐🌸❒○🌼○❒🌸࿐
🔶🔸 #ادامه_بحث_ویژگی_عرفانی_امام_خمینی(ره)
🔷🔹چنان که عرفان به دو بخش «عرفان #نظری» و «عرفان #عملی» تقسیم میشود، اخلاق هم به #دو بخش تقسیم میشود: اخلاق نظری که کارهای نظری در زمینه اخلاق است؛ مثل احیاءالعلوم غزالی و محجهالبیضاء فیض کاشانی و اخلاق سیر و سلوک اخلاقی است؛ بنابراین اخلاق زیرمجموعه فلسفه است؛ اما #عرفان، فوق فلسفه است و در سیر و سلوک اخلاقی و عرفانی یکی میکوشد آدم خوبی بشود، اهل بهشت بشود، یکی میکوشد جهنم نرود، یکی میکوشد اینجا که هست، جهنم را ببیند. آنهایی که برابر «خطبه متقین» حضرت امیر (ع): «هُم و الجنّه کمن قد رءآها»، وقتی که شرط تقوا را تحصیل کردند، تازه به مقام «کانَ» میرسند، نه مقام «انّ» که مقام «کان» مقام احسان است. مقام احسان این است که: «اعبدالله کانک تراه فان لم تکن تراه فانه یراک». این مقام کان است؛ گویا آدم آتش جهنم را میبیند، گویا بهشت را میبیند و گویا به لقاءالله بار مییابد؛ اما مقام عرفان مقام «ان» است؛ همان طور که حضرت امیر فرمود: «ما کنتُ اعبدُ ربّاً لم ارَه» و ایشان از آن رو غایت آمالالعارفین است که شهود تامّ را طلب میکند. پس مرز اخلاق کاملاً پایین است و فلسفه در حد وسط است و مرز عرفان در اوج است. اخلاق نظری است، فلسفه نظری است و بالای آن عرفان نظری است. اخلاق عملی پایین است و عرفان عملی بالا.
🍂🥀🍂🥀🍂
🔶🔸راه #رسیدن به مقام #عرفان
#مطلب_دوم آن است که اصلیترین راه برای اینکه انسان بتواند به آن مقام عرفان برسد و ببیند، باید از این خصوصیتها برهد؛ یعنی از خصوصیتهای بدنی برهد. ما هر کدام یک رؤیای صادقی داریم، یا از دیگران شنیدهایم. در رؤیای صادق، انسان با این چشم فیزیکی یا گوش فیزیکی چیزی را نمیشنود و نمیبیند. اینها را میگذارد کنار و با چشم و گوش دیگر سفر میکند. عارف با موت ارادی اینها را میگذارد کنار و توانایی آن را دارد که برای خودش یک حالت منامیه درست کند. حالت «منامیه» این است که انسان بیدار است، اما در عین حال که بیدار است، چیزهایی را میبیند که دیگران نمیبینند و اگر چشمش را ببندد، باز هم میبیند.
💠 #ادامه_دارد...
〰〰🔸〰〰
@erfaneamali