8-توحید و توحد قائمین به قسط.mp3
8.74M
🔆توحید و توحّد قائمین بالقسط
جلسه هشتم
#رمضان۹۸
محسن قنبریان
☑️ @m_ghanbarian
🔆توحید و توحّد قائمین بالقسط/چکیده جلسه هشتم
✅نحوه شهادت به توحید؟
آیه ۱٨آل عمران فرمود قائمین به قسط و خدا وفرشتگان شهادت به توحید می دهند. اما چگونه؟!
🔸شهادت، خبر دادن با مشاهده ومعاینه است از چیزی محل دعوا وادعا. موجب فصل دعوا وحکم به حق میشود.
🔸الفاظ هم برای حقایق وضع شده اند نه مصادیق . پس شهادت منحصر به دادگاه و دعاوی شخصی و حقوقی نیست.
🔸شهادت خدا وفرشتگان بر توحید علی القاعده باید برای زائل کردن شک وشرک باشد. این شهادت چگونه باشد تا چنین ثمری داشته باشد؟
🔸دعوای شهادت قولی یا فعلی بین مفسرین برپاست.بنظر می رسد شهادت فعلی راجح است ولو منع از شهادت قولی هم نیست. چون شهادت فعلی است که می تواند سند برای توحید شود وفصل دعوا کند.
✅شهادت خدا و فرشتگان؟
🔹شهادت فعلی خداوند به توحید از طریق آیات الهی وخلقت است. بخصوص اگر "قائما بالقسط "قید او هم باشد. نظام عادلانه عالم حاکی از توحید است برای عاقلان.(آیه ۱۶۴بقره و...)
🔹ملائکه هم این شهادت را قولا وفعلا دارند ؛اگر کسی اهل ملکوت شود.
قرآن فقط به اولیاء سیر ملکوت را توصیه نمی کند، کافران ونامومنان را هم سرزنش می کند که چرا به ملکوت نظر نمی کنند!(مثل آیه ۱٨۵اعراف).
⬅️یکی از راه های معرفت،شهود باطنی است(ر.ک:شیعه در اسلام علامه طباطبایی). میشود تسبیح وتحمید آنها را دید و...
🔹فرشتگان هم قائم به قسطند!هم کارگزار نظام عادلانه تکوین اند هم برای قسط تشریعی به امداد می آیند.
جالب اینکه حتی توسط کفار قابل مشاهده اند. آیات ۹تا۱۲انفال و۱۲۳تا ۱۲۷آل عمران از حضورشان در جنگ بدر با قاسطین مکه می گوید.
✅شهادت اولوا العلم قائما بالقسط به توحید؟
🔸شهادت قولی که معلوم است مثل خطبه۱۲۴:اشهدُ انه عَد٘ل عَدَلَ:شهادت می دهم خداوند محض عدل است و به عدل رفتار می کند.
🔸اما شهادت فعلی، با خود قیام واقامه قسط است.
در خطبه ۱۶۷می فرماید:"و شَدَّ بالاخلاصِ والتوحید حقوقَ المسلمین فی مَعاقِدها:خداوند با اخلاص وتوحید، حقوق مسلمین را در جاهای خود محکم واستوار ساخت.
∓-حقوق مسلمین در جایگاه خود قرار دادن ،عبارت اخرای همان عدل وقسط است.
-مفسرین این خطبه چه ابن میثم بحرانی و علامه مجلسی ازشیعه وچه ابن ابی الحدید معتزلی اینطور معنا کرده اند:" اوجب علی المخلصین الموحدین، المحافظه علی حقوق المسلمین و مراعات مواضعها:یعنی موحدین ومخلصین، مراقب قسط اجتماعی و نگهبان آن باشند. خداوند با آنها قسط را محکم کرده است.
-وقتی با توحید واخلاص به توحید، نظام عادلانه حقوق برپا شد؛نظام قسط دال و حاکی از توحید خواهد بود .این عبارت از شهادت فعلی اولوا العلم قائما بالقسط است به انه لااله الاهو.
-بیان لطیف تری از این در جلسه بعد تقدیم میشود.
☑️ @m_ghanbarian
⛪️مسیحیت چگونه سرمایه داری را پذیرفت؟!
❓این سؤال ذهن پژوهشگرانی را به خود مشغول کرد که:
چگونه متدینان مسیحی به ستایندگان سرمایه داری تبدیل شدند؟
چطور ممکن است لذت گراترین فرهنگ مصرفی در این کره خاکی، همزمان محل زندگی مذهبی ترین افراد جهان باشد؟!
🔅در پاسخ ماکس وبر معتقد بود: دین پیرایی قرن۱۶ چیزی پدید آورد که خصلت راهبر جهان مدرن شد: "اخلاق پروتستانی و روح سرمایه داری"!
اخلاق پروتستانی، کامیابی دنیوی و #منفعت_جویی را ارج می نهد. فردیت موجود در آن با #میل_غریزی_انسان_به_انباشت_ثروت ؛پروتستانتیسم را بدانجا رساند که: "کار زمینی را بمثابه شکلی از #رستگاری_مسیحی بپذیرد"! چیزی که البته پس از قرن۱۶ بار دینی اش زدوده شد.
🔅در این دوره استدلالهای جدید دینی رخ نمود. کسی مثل کاسپاربارلایوس در دهه۱۶۳۰م به مردم آموزاند که قدر چیزهای نو و تازه وارد را بدانند و استدلال کرد: "اگر خدا نمی خواست مردم مواد معدنی و گیاهان سرزمین های غریب را کشف و استفاده کنند، آیا سیاره ای سرشار از آنها می آفرید؟!"
⬅️اکنون گفته می شد دنبال اشیاء و اموال جدید رفتن نه تنها مردم را از مسیر مسیحیت حقیقی دور نمی کند بلکه #اجرای_اراده_خداست "!
🔅سیمون پتن در۱۹۱۳ در مراسم کلیسای فیلادلفیا این اخلاق جدید مصرف را ستود و خرج کردن بیشتر حتی با مقروض شدن را #رشد_اخلاقی خواند!
🔅دراین سالها کریس لیمن در پاسخ به سؤال اصلی این یادداشت کتابی بنام: "کیش پول؛ سرمایه داری و مسیحیت" نوشته و نشان داده چگونه تاریخ مذهبی، بخش اصلی تاریخ آمریکاست و در عین حال مذهب در این کشور باسرمایه داری سازگار شده است.
نکته کلیدی را آنجا می داند که: "بنیان گذاران مذهبی آمریکا(پیوریتن ها)، برای فعالیت اقتصادی دنیایی فرد بر روی زمین #در_همین_زندگی ارزش قائل شدند نه کارهایی که در زندگی بعدی و در جهان دیگر پاداشش داده شود"!
🔅جیمزلیوینگ تون نویسنده نیویورک تایمز در مقاله ای با معرفی کتاب کیش پول، از واعظان مسیحی مثل جوئل آوستین #پیام_آور_بشارت_رفاه_در_هزاره_جدید نیز یاد میکند که به این فرآیند کمک می کند.
🔅جوئل اوستین کشیش و واعظ پرطرفدار آمریکایی بابیش از ۷میلیون بیننده در هفته و بیشتر از ۲۰میلیون درماه در بیش از ۱۰۰کشور و در۲۰۰۶ درلیست ۱۰چهره تأثیرگذار جهان بود. کلیسای او یک سالن بزرگ بستکتبال است که سال۲۰۰۵ باهزینه ۱۰۵میلیون دلار ترمیم و برای ۵۶۰۰۰شرکت کننده ی مسیحی مهیا شد!
سخنرانی های جذابش در حوزه روانشناسی و موفقیت فردی است وبه هیچ عنوان صرفا در راستای مسیحیت سخن نمی گوید!
باخانواده در یک مجتمع با مساحت ۱۷۰۰۰مترمربع و به ارزش۱۰/۵میلیون دلار درکنار رودخانه اواکس #زندگی_مرفه ای دارد. در همایش هایش درباره #افزایش_سطح_رفاه در زندگی شامل سلامت، موفقیت، شادابی و روابط خوب می گوید و از ذکر گناهان، مسائل سیاسی و ...پرهیز می کند.
📰برای مطالعه بیشتر دو مقاله زیر را از سایت ترجمان علوم انسانی مطالعه کنید:
-تاریخ تبدیل انسانها به مصرف کننده.
-چطور آمریکا دینداری را با مصرف گرایی افراطی آشتی داده است؟
📝محسن قنبریان ۹۸/۵/۱۳
☑️ @m_ghanbarian
⚠️چگونه دستگاه واژگانی عترت(ع) هک می شود؟!
#بخش_اول
🔎به این دسته روایت -برای نمونه- توجه کنید:
-"سخت کوش(الکاد)برای خانواده مثل مجاهد فی سبیل الله است"(۱).
-"تجارت کنید(اتجروا)خدا برایتان برکت قرار دهد"(۲).
-"من مرد صاحب حرفه(متحرفا) در طلب رزق را دوست دارم"(۳).
-" برتو باد به اصلاح مال"(۴).
-"بی نیازی(غنی)نیکو یاوری برتقوای الهی است"(۵)
📝حال بجای "الکاد"، "اتجروا"، "متحرفا"، "اصلاح المال" و "غنی"؛ بگذاریم: "پول وثروت"!
مگر سخت کوشی، تجارت، حرفه داشتن، اصلاح مال کردن موجب پول درآوردن و ثروت اندوختن نیست؟!
-پول و ثروت ترجمه اینها نیست اما بیگانه با اینها هم نیست. از عوارض اینهاست گاه لازم و همیشگی و گاه مفارق و گهگاهی! پس کار بدی نکرده ایم!
🚩اما بااین جابجایی، تنوع عبارت پدید نیامده، دستگاه واژگانی عترت در این حوزه هک شده است!!!
خوانش سایر آموزه های این واژگان با مشکل مواجه می شود!
🔎ببینید:
-"تجارت عقل را زیاد می کند"(۶).
وقتی جای تجارت -طبق قرار- پول درآوردن را بگذارید؛ خوانش نمیشود! چون پول درآوردن، عامل زیادی عقل نیست بلکه گاه نشان سفاهت و حماقت هم هست(۷).
-"اصلاح مال از ایمان است"(۸).
جای اصلاح مال، پول درآوردن یا زیاد کردن ثروت بگذاری خوانش نمیشود! چون پول درآوردن و زیاد کردن ثروت نشان ایمان نیست! اصلاح مال در واژگان معصوم یا قرین "عفاف از حرام " است(۹) یا "تقدیر معیشت و برنامه ریزی"(۱۰) و "مرمت معاش"(۱۱) است. اینکه از حرام پاکش کنی و ضایعش نکنی و به نیاز خود و مومنان برسی، اصلاح مال است نه اینکه حتما افزونش کنی و...!
از اینرو فقهاء آن را علامت رشد و درآمدن از سفاهت قرار داده اند.
-شعار "تباً للذهب"(مرگ بر سکه طلا!)پیامبر(۱۲) و "ثروت میراث فراعنه است"(۱۳) و "ثروت ملکه کندوی فجّار است"(۱۴) و دهها عبارت اینچنین دیگر فهم نمیشود! برای اینکه ثروت -به غلط غنی معنا شد و- بهترین یاور برای تقوا شد!
⬅️چند نتیجه مهم:
1⃣با تقلیل مفهوم "کار"، "صاحب حرفه بودن"، "سخت کوش بودن"، "بی نیازی" به مفهوم "پول و ثروت" یک #تغییر_راهبردی پدید می آید نه صرفا یک ترجمان امروزین!
پول و ثروت ما به ازاء کامل برای آن مفاهیم نیست. نه "جامع همه افراد" آن مفاهیم است و نه "مانع اغیار" از بعضی موارد!
🔹جامع افراد نیست:
-وقتی علی(ع) ۱۰۰چاه وچشمه را به دست خود حفر و همه را در راه خدا وقف می کند(۱۵) یا ۱۰۰۰اصله خرما میرویاند و وقفشان می کند؛ کاد و سخت کوشی کرده است اما کارش از پول نمی گذرد!
-یک گروه جهادی با ارائه خدمات رایگان و سازندگی از واسطه پول استفاده نمی کند(نه پول در می آورد و نه پولی به نیازمند می دهد)!
-آشپزهای موکب های اربعین، صاحب حرفه اند، فعالیتشان اقتصادی هم هست اما پولی نیست!
-صاحب مبیت ها نیز با "اقتصاد تبرعی تحبیس" خدمت می کنند بدونی که پولی درآورند .
٭تازه اینها قابل ارزش گذاری ریالی و دیناری است ولو ریال و دینار در بین نیست.
-اما او که باوجود حرفه، معاشش تنگ است و دچار فاقه است و امام به او نمازی خاص تعلیم می دهد(۱۶)؛ نماز ودعای او در این وضع برای گشایش اقتصادی است ولی اصلا پولی نیست حتی قابل ارزش گذاری ریالی نیست.
🔸مانع اغیار نیست:
بسیاری از انحاء پول درآوردن -حتی حلال-ومطلقا مصداق کار مفید، کاد، اصلاح مال و حرفه نیستند!
-از سودسپرده خوردن نه کار است و نه حرفه و تازه مشمول "فارغ" مذموم در همان روایات هم است. جوانی که بخاطر نداشتن حرفه از چشم پیامبر(ص) افتاد(۱۷)؛ اگر با شرکتهای هرمی و سود سپرده هم ثروتمند و پول درآر بود، بازهم از چشم نبی می افتاد!
-افزون کردن ثروت با بورس بازی، نه حرفه است نه اصلاح مال در واژگان عترت!
-شغلهای متعدد دلّالی وبرخی کارهای خدماتی عصرما، نه کارمفید ونه کاد وسخت کوشی است!
⬅️از اینروست که اهلبیت از آن تعابیر استفاده کردند نه پول درآوردن. امام و رهبری هم جوانان را به کار جهادی، رونق تولید و... تشویق میکنند نه پول درآوردن!
وقتی می خواهیم فعالیت اقتصادی "مومنانه" را ترویج کنیم بهتراست از همان مفاهیم والا و جامع و مانع استفاده کنیم. مفهوم مرکزی اگر جای "کار"، "پول" شد، راه خود را ترویج می کند و در اغلب موارد از هم تخلف دارند.
مفهوم مرکزی "کار"، فعالیتهای معادی بنده(نه فقط معاشی)را هم میگیرد و اصلاح برزخ و قیامتش چون کاری اقتصادی و حتی تبرعی نیست از نرخ نمی افتد.
🔺ادامه متن را در بخش دوم بخوانید
☑️ @m_ghanbarian
⚠️چگونه دستگاه واژگانی عترت(ع) هک می شود؟!
#بخش_دوم
2⃣اثر منفی دیگر این تغییر راهبردی این است که:
وقتی انگیزش با پول و ثروت انجام شود نه کار و خدمت؛ پرسش های انحرافی و پاسخهای غلط پیدا میشود!
-آیا پول و ثروت بیش از نیاز را "جمع" کنیم؟!
-مصرف بیش از نیاز ثروت(مصرف متظاهرانه)چه حکمی دارد؟!
-آیا بیش از رفاه و راحتی(توسعه بر عیال)هم برای "طلب" ثروت و "جمع" کردن پول جایز است؟!
اگر اینها را همه جواب منفی دهیم، تخصیص اکثر میشود! باید کنار انگیزشی که ساخته ایم راه برویم و گوینده به نظریه سنجاق شود و دائم بگوییم اینجور پول درآوردن نه! آنجور خرج کردن نه! اینقدر درآوردن نه! آنقدر جمع کردن نه! و...
اگر جواب مثبت دهیم، هک کردن دستگاه واژگانی عترت را ادامه داده ایم!
چون: جمع مال(ثروت) را برای "رو نیانداختن به دیگران، ادای قرض و صله رحم"، فرمود:"لاخیر فی من لایحب جمع المال"(۱۸) نه آنچه در دنیای ما باب شده است.
"طلب دنیا" اگر موجب "عفت و تنزه از مال مردم و توسعه متعارف برخانواده و مهربانی برهمسایه" باشد؛ فرمود: "لقی الله عزوجل یوم القیامه و وجهه مثل القمر لیله بدر"(۱۹)؛ نه مصارف متظاهرانه عصر سرمایه داری که پر از تجبّر و اختیال برمردم و همجواران است!
⬅️درحالیکه با واژگان انتخابی اهلبیت برای فعالیت اقتصادی مومنانه این مشکلات را نداریم. "کار زیادتر" بکنیم یا نه؟!! "حرفه" خود را آشکار کنیم یانه؟!! و... سؤالاتی مضحکند که در آن منظومه فکری اصلا رخ نمی دهد.
3⃣مفاهیم متعالی کار و کاد وحرفه و... با ارزشی متعالی مثل "فقر انتخابی" کاملا سازگار است درحالیکه ثروتمندی و سرمایه داری هرگز!
وقتی طلحه و زبیر به امیرالمومنین طعنه زدند که مال ندارد(۲۰)؛ معلوم است از ظاهر حال امیرالمومنین چنین بر می آمده است که ثروتی ندارد. و الا چنین آشنایان و اقوام نزدیکی نباید چنین گمان میبردند! آخر لباس سنبلاتی ۴درهمی اش با شلوار وصله دارش و خوراک نان جویش(۲۱) دال بر فقر و نداری است! وقت فروش شمشیرش در بازار میگفت اگر پول یک پیراهن[۴درهم]داشت نمی فروخت(۲۲)!
پس آن ۱۰۰هزار درهم ثمن غله او که مقابل طلحه و زبیر آشکار می کند(۲۳) معلوم است ثروت مخفی علی(ع)نبوده است بلکه "کار و عمل منفصل" حضرت نزد وکلاء و عمّالش بوده برای مقاصد الهی تا باآن ۱۰۰۰برده آزاد کند و... علی(ع) تنبل و بی کار نیست اما سرمایه دار هم نیست!
همانطور که "عمل متصل" حضرت در حفر چاه و کشت خرما بدست خود و وقف آنها با "فقر انتخابی" اش می سازد، "زاد" عمل منفصلش -که با وکلاء و عمّالش انجام میشود- هم با این فقر که برحاکم واجبش میشمارد(۲۴)می سازد.
اما ثروت و سرمایه چنین نیست. کسانی که خصوصیت ذاتی سرمایه -یعنی خودافزایی- را درک نکرده اند هرچه بیشتر بگویند پرخطا تر میشوند! سرمایه بخلاف کار و حرفه و... از خود میخورد و اول خود را فربه میکند. مومن و کافر ندارد، بخواهد سرمایه دار باشد باید آنرا حفظ و ارتقاء دهد با نوسانات بازار چک کند و بی وقت انفاقی نکند! بی هوا وقفش نکند! اگر مومن بود، در وقت فراز بازار و وفور سود سهمی هم به فقیر و کار خیر اختصاص دهد! لذا سرمایه دار هیچوقت علی(ع) وحتی حاتم طائی را نمیفهمد!
4⃣این تغییر راهبردی -که برخی ساده بین فقط تفنن عبارت می بینند- ترتیب کار و حرفه و به تبع طبقات اجتماعی را هم جابجا می کند!
اگر حد وسط استدلال، ثروت و پول درآوردن شد؛ نه دیروز نه امروز "کارِ دست کردن"(کدّ یمین) وکارگری، کاربرتر نخواهد بود! درحالیکه در روایات متعدد این شغل انبیاء معرفی شده نه چیز دیگر(۲۵).
مالک زمین یا ماشین آلات بودن وسود نهاده خود را بردن، البته پول و ثروت بیشتری عاید می کند. پس بطور ظاهرا طبیعی طبقه سرمایه دار(یا سرمایه گذار) بر طبقه کارگر تفوّق پیدا می کند. چون او پول درآرتر و ثروت آفرین تر قلمداد میشود. درحالیکه او دقیقا با "استثمار کارِ کارگر" چنین سود و ثروتی به جیب می زند!
اما اگر مفهوم مرکزی و حد وسط استدلال، "کار" باشد(نه پول) چنین تبعیض و فاصله طبقاتی شکل نگرفته یا اقلا -ولو ندانسته- تئوریزه نمیشود.
کار است که ارزش دارد، به پول بیانجامد یا نیانجامد. کارِ دست و کدّیمین هم با ارزش تراست. حالا بقیه نظام اقتصادی را بچین ببین به این می انجامد که ۱۱میلیون خانواده کارگر زیر خط فقر باشند اما پول درآوردنهای بی ارزش و مخلّ به نظام اقتصادی بسیار باشد؟!و طبق آمار وزارت کار ۳۶٪دهک دهم(سرمایه داران) غیرشاغل و بیکار -در عین حال متمول و سودبر- باشند؟!!
🔺اگر شایسته دیدید در نشرش بکوشید
📝محسن قنبریان ۹۸/۵/۱۴
☑️ @m_ghanbarian
❗️پی نوشتهای مطلب چگونه دستگاه واژگانی عترت(ع) هک می شود؟!
۱.و۲الکافی ج۵ص٨٨وص۱۴۹
۳.الفقیه ج۳ص۱۵۷
۴تا٨.الکافی ج۵ص٨٨وص۷۱و ص۱۴٨وص٨۲وص٨۷.
۹.معانی الاخبارص۲۵٨
۱۰.الکافی ج۵ص٨۷
۱۱.وسائل الشیعه ج۱۷ص۶۳
۱۲.مستدرک الوسائل ج۱۴ص۱۷۱
۱۳.بحار الانوار ج۱ص۱٨۵
۱۴.بیش از استفاضه با تعابیر مختلف در أمالی طوسی، اختصاص مفید ومعانی الاخبار و نهج البلاغه و...
۱۵.بحارالانوارج۴۱ص۳۲
۱۶.الکافی ج۶ص۶۱۳
۱۷.جامع الاخبارص۱۳۹
۱٨و۱۹.الکافی ج۵ص۷۲وص۷٨
۲۰.الکافی ج۶ص۴۴۰.درباره ائمه دیگر مثل امام مجتبی وامام سجاد هم مانند این نقل شده است.
۲۱.تاریخ ابن عساکر ج۳ص۱۹۱
۲۲.شرح ابن ابی الحدیدج۲ص۱۹۷
۲۳.الکافی ج۶ص۴۴۰
۲۴.الکافی ج۱ص۴۱۱وج۲ص۳۵۶
۲۵.الکافی ج۵ص۷۵والفقیه ج۳ص۱۶۲
🎙آقای هاشمی رفسنجانی چه می گفت؟!
🔸آقای رفسنجانی بین خطبای جمعه بیشترین خطبه را(۷۷خطبه) به "عدالت اجتماعی" اختصاص داد. اوج آن در سال۶۱ بود با ۲۷خطبه در یکسال!
از محورهای عمده خطبه ها، "نفی فرهنگ تجمل و اسراف" بود که ۲۰مورد را به خود اختصاص می دهد!(۱)
🔹اما ایشان در دوره ریاست جمهوری و سازندگی از "گفتمان عدالت اجتماعی" به "پارادایم توسعه" تغییر رویکرد می دهد. غیر از سخن از استقراض خارجی در قبال تعدیل ساختارهای اقتصادی از همه نیروها بخصوص رزمندگان دیروز و حتی نیروهای مسلح میخواهد بیایند در اقتصاد کشور سرمایه گذاری کنند و "سود ببرند"!
از این مقطع ورود نظامی ها و امنیتی ها به اقتصاد کشور شکل میگیرد.
🔹در دور جدید خطبه ها از فرهنگ مصرف جدیدی هم سخن گفته میشود! برای نمونه گفتند: "یکی از چیزهایی که در جامعه ما انحراف بوده و هنوز هم هست و متأسفانه هنوز هم اصلاح نشده، این است که در این مملکت هرجا نقطه خوش آب و هوا و منظره خوبی وجود داشت، طاغوتها و رفاه طلب ها و آنهایی که کاری به اسلام نداشتند، مال آنها بود و جاهای غیرمناسب همیشه مال مسلمان ها بود! شمال شهر و مناطق لب دریا مال آنها بود؛ مناظر خوب، مراتع و جنگل ها و کوهستان ها را آنها تصرف می کردند؛آدمی که مسلمان است یک چنین فرهنگی دارد. ما تلاش کردیم که این چیزها را به هم بزنیم ولی هنوز نشده است! یک فرهنگی وجود دارد که آدمهای متدین و مقدس حزب اللهی زندگی شان برابر است با جاهای بد منظره و بی زینت و نامناسب! اصلا باید #مانور_تجمل باشد نه تجمل فوق حساب، آن زیبائی هایی که هست، خب الان اینجوری نیست..."(۲).
ادبیات سازندگی، از "جهاد" به "سرمایه گذاری کن و سود ببر" تقلیل یافت. انتقادها، جلمبربازی خطاب شد! حتی از بوی عرق پا در مساجد(!) مثال زده شد تا ارتقاء به سبک جدیدی از زندگی موجه شود!(۳)
مثل جملات یاد شده، تئوری شمال شهر نشینی مسئولین انقلابی و تفریحات آبی و اسب دوانی و مرتع داری برخی شد؛ چیزی که بعدا "اشرافیت" نام گرفت.
🔅پ.ن:
هم راه گفتمان جهادی را قبلا تجربه کرده ایم هم راه سود ببر و بهتر زندگی کن!
نمیدانم چرا کسانی که آقای هاشمی را فتنه اکبر می دانستند، برخی دارند به گفتمان او میل می کنند و برخی در سلوک عملی نقطه آغاز همان راهند؟!!
..............................................
۱.ر.ک: مقاله عدالت اجتماعی در دوره دفاع مقدس وسازندگی؛ تحلیل محتوای خطبه های نماز جمعه/فصلنامه علمی-پژوهشی پژوهشگاه انقلاب اسلامی سال۴ش۱۵تابستان۹۴ص۹۵تا۱۱۷
۲و۳.مجله بیان ش۷آذر۶۹ ص۳۲
محسن قنبریان
☑️ @m_ghanbarian
9-توحید و توحد قائمین به قسط.mp3
11.53M
🔆توحید و توحّد قائمین بالقسط
جلسه نهم (پایانی)
#رمضان۹۸
محسن قنبریان
☑️ @m_ghanbarian
🔆توحید و توحّد قائمین بالقسط/ چکیده جلسه نهم(پایانی):
✅نحوه شهادت قائمین به قسط بر توحید:
امیرالمومنین درخطبه۱۶۷فرمود:"الفرائض الفرائض...وشَدَّبالٳخلاصِ والتوحیدِ حقوقَ المسلمین فی معاقدِها: واجبات!واجبات[...] وخداوندبا توحید واخلاص محکم کرد حقوق مسلمین را در جایگاه آن حقوق"
❓برقراری حقوق مسلمین عبارت دیگر از قسط وعدل است. چگونه با توحید و اخلاص انجام میشود؟ چه فرقی بین توحید واخلاص هست؟ چه ربطی بین این با شهادت به قسط است؟
✅تمایز صورت علمی و عملی!
۱. صورت علمی وتشریعی این احکام و فرائض وحریم ها در تشریع الهی با "توحید" تشدید و محکم شده است.
یعنی همه این آموزه ها منبعث از کلمه توحیدند. توحید روح همه احکام الهی است. علامه طباطبائی در چند جای المیزان و امام در چهل حدیث و... این مطلب را خوب تبیین کرده اند.
🔅آیه۱۰٨انبیاء نیز با دو حصر(انما) میفرماید فقط توحید به تو وحی شد ولاغیر!(قل انما یُوحی الیَّ أَنما الهکم اله واحد) در حالیکه می دانیم در وحی قرآنی احکام بسیاری از حدود ودیات وارث و قصاص و... وجود دارد!
⬅️معلوم است اینها هم همه توحیدند که با حصر وانحصار فرموده فقط توحید وحی شد!
این یعنی" شَدَّبالتوحید" .
۲. درصورت عملی وتحقق آن فرائض و حقوق در جامعه(نه در تشریع الهی) " اخلاص " آنها را مستقر ومحکم می کند.
🔅اخلاص، تحقق توحید در فرد است. همانگونه که توحیدنظام بخش آموزه ها در صورت علمی وتشریعی دین است ؛اخلاص انسان های برتر(اولوالعلم) ، محقق کننده آن حقوق در عینیت جامعه است.
⬅️شارحان نهج البلاغه هم همین گفتند که:برموحدین ومخلصین واجب شده محافظت بر حقوق مردم ومراعات جایگاه آن حقوق!
✅نتایج مهم:
1⃣مخلصین و موحدین تام(عرفاء)در نگاه امیرالمومنین ،نگهبان حریم های اجتماعی هم هستند و نباید فقط مراقب خلوت وخلسه خود باشند.لذا در خطبه ۳از عهد الهی با این عالمان گفت که بر سیری ظالم وگرسنگی مظلوم ساکت نباشند.
2⃣تحقیق وتحقق قسط وعدالت اجتماعی با توحید است ولا غیر. هم در نظام تقنینی بدون توحید قسط صورت بندی قانونی نمیشود هم در نظام عینی بدون توحید و وجود موحدان قسط وعدل محقق نمیشود ⬅️ثبوتا توحید عامل قسط است!
[از همین جا معلوم است ملحدانی مثل مارکسیستها ولو شعار عدالت را در ایدئولوژی های سوسیالیستی خود بر دست بگیرند، اما در تحقق آن عاجرند.نه قانونگذاری عادلانه میتوانند بکنند نه قسط واقعی را میتوانند محقق کنند]
3⃣صورت علمیه قسط در منظومه احکام وصورت عملیه آن در جامعه قرآنی؛همان شهادت به توحید است که مضمون آیه ۱٨آل عمران بود.
شهدالله انه لااله الا هو:خدا چگونه به توحید شهادت می دهد ؟
یکی با نظام عادلانه عالم تکوین یکی با منظومه عادلانه تشریع!
حکم ظالمانه از او سرنمیزند واگر ظلمی به دین بسته شد معلوم است تحریف است ودین الهی نیست.
🔅اولوالعلم قائم به قسط چگونه به توحید شهادت می دهند؟
نه با سخنرانی!با تحقق عملی قسط.
یک جامعه دارای قسط -که ساخت موحدین ومخلصین از اهل علم است-بهترین شهادت بر توحیدالهی است.
⬅️اثباتا قسط سند توحید است.
🔸سلسله عرفاء اصیل باید مثل سلسله ائمه اطهار باشند همه موحدتمام ومخلصین اند اما همه قائم به قسط وحافظ حقوق مردم هم هستند.حتی کم تحرک ترین امام به جهت شرایط زمانه -مثل امام سجاد(ع)- در اینباره بی تفاوت نیست. دعای ۴۹صحیفه سجادیه یک نمونه است که امام از سوء قصدها به خود می گوید و...
٭(نکته رابطه توحید وعدالت اجتماعی به جهت ثبوت واثبات بسیار حائز اهمیت است که حتما اهل علم غنیمت خواهند گرفت).
☑️ @m_ghanbarian
🔰"سرمایه دار" وقتی خیّر میشود هم "سرمایه، داری" می کند❗️
🔴از نیکول اشاف نویسنده کتاب "پیامبران جدید سرمایه" پرسیدند: در عصر منابع کمیاب و بودجه های روبه کاهش دولتها، چرا باید نگران نفوذ روبه رشد "سرمایه داران" خیرخواهی مثل گیتس، والتون ،براد و بافت بود؟!
اشاف جواب داد: "وقتی بنیاد ها کمک مالی خیرخواهانه می کنند -برخلاف مالیات دادن- آنها هستند که انتخاب می کنند در چه پروژه هایی سرمایه گذاری کنند. این پروژه ها اغلب برخی نتایج مترقیانه دارند مثلا کودکان فقیر واکسینه می شوند در حالیکه بدون این کمک ها چنین امکانی نداشتند؛ اما این کمک ها اغلب شامل اهداف محافظه کارانه هم هستند!
مثلا خانواده گیتس در عوض حمایت از مراقبت بهداشتی عمومی، طرف دار #کالایی_کردن_خدمات_بهداشتی هستند و خیلی از بنیادها، پشتیان #خصوصی_سازی_آموزش_عمومی و کاهش نقش والدین و معلم ها درنحوه اداره مدارس هستند"!
(یکبار دیگر این پرسش و پاسخ را بخوانید دارد برایمان مسأله می شود!)
⭕️پ.ن:
۱- مراقب خیّرین و حاتم های خود باشید، شیوع سرمایه داری، آنها را کاسبانی از خیر نکند!
۲- به کارهای خیر سرمایه داران(بنیادها و خیریه هایشان) خوش بین نباشید، دارند "سرمایه، داری" می کنند! طرفداری از مدارس غیرانتفاعی، بقاء کنکور و...نمونه کوچک در ایران معاصر است.
۳- این غیر از رانت دادن یا گرفتن برخی از این سرمایه داران بنام کار خیر(کمک به ساخت مدرسه علمیه و مسجد و... ) است که خبرش را در دادگاه های مفسدان اقتصادی می شنوید!
۴- سرمایه، ثروت نیست! ثروتی خودافزا که هویتش در خلق اعتبار بیشتر برای خود است و با بازارهای پولی و مالی ارتباط وثیق دارد. همیشه دنبال بازار جدید و کالا کردن ارزشی تازه است!سرمایه داری را باید عمیق تر شناخت.
☑️ @m_ghanbarian
💠 عـرفـه را با لهـوف بخوانید!
🔅دعای عرفه، شرح انفسی عاشورا و مقتل، شرح آفاقی دعای عرفه سید الشهداست.
یعنی آنچه در این نجوای متعالی با خدا شکل میگیرد یکماه بعد در صحرای کربلا عیان میشود. و آنچه نمود می یابد باطنی دارد که در عرفه با خداوند نجوا شده است.
🔅بدون عرفه نمیتوان عاشورا را فهمید:
🔸"ای رهاکننده اسیر دربند، ای روزی دهنده طفل صغیر، ای پناهِ هراسنده ی پناه خواه" !
این فقرات برای حسین(ع) به احسن وجه استجابت شد. نا آشنای با عرفه برای دو قطره اشک تحقیرش نکند که پس چرا علی اصغر تیر خورد و زینب اسیری رفت و...؟! هیچ نوزادی مثل اصغر حسین رزق نخورد، هیچ خائف مستجیری مثل زینب و عیال حسین در عصمت خداوندی قرار نگرفت!
🔸اگر دعای مستجاب حسین در عرفات را کمک نبری، عاشورا را به عکس این تفسیر می کنی:
"خدایا مرا بر بلاهای روزگار و حوادث شب ها و روزها یاری ده. و از هراس های دنیا و گرفتاری های آخرت نجات ده. مرا از شرّ آنچه ستمگران در زمین انجام میدهند کفایت کن...خدایا مرا در سفرم نگهدار و در خاندان و مالم جانشین باش ومرا در آنچه نصیبم فرمودی برکت ده"!
مسافری را سراغ داری که خداوند بیش از حسین حفظش کرده باشد؟! غارت شده ای سراغ داری که بیش از او خدا جانشین مالش شده باشد؟!
🔹و اگر به عاشورا نگاه نکنی این فرازها و دههای دیگر از مناجات عرفه برایت معنا نمیشود:
"خدایا...مرا به اعضایم بهره مند کن وگوش و چشمم را دو وارث من گردان! مرا برآن که به من ستم روا داشته پیروز فرما و در رابطه با او انتقام وهدفم را نشانم بده وچشمم را بدین سبب روشن گردان"!
بدون روضه گودال محال است بفهمی "متِّع٘نِی بِجَوارحی" یعنی چه؟!...بماند!
بدون "انا قتیل العبرات" نمی فهمی چگونه گوش وچشم، وارث اویند و چگونه اشکها به فرج می نشیند و طلب ثار محقق و چشم حسین(ع) روشن میشود؟!
🔅دعای عرفه، لهوف سید را باخود ببر شب و روز عاشورا هم تفسیر روضه هایش را در دعای عرفاتش جستجو کن:
"انت ربی وملیک امری اشکو الیک غربتی وبُعد داری وهوانی علی مَن ملَّکتَه امری...یا مَن دعو٘تُه مریضاً فشَفانی وعریاناًفکَسانی و جائعاً فأش٘بَعَنی وعطشاناً فأر٘وانی وذلیلا فأعزّنی وجاهلاً فعرَّفنی و وحیداًفکثَّرنی ..."
همه مستجاب شد! چشم ها راباید شست جور دیگر باید دید!
اگر از کرب و بلا میترسی و کلاس حیات حسینی را حال نمی کنی؛ دعایت، عرفه نیست چیز دیگری بخوان!
#دعای_عرفه
☑️ @m_ghanbarian
💠اول زائر حسین، بعد حاجی عرفات!
🔅شکوای حسین(ع) عصر عرفه پاسخ گرفت وقتی می سرود:"أشکو الیک غربتی وبُعدَداری..."!
دیگر حسین غریب نیست و هیچ کس محبوب تر از او روی زمین نخواهد شد. کل ارض، کربلا شده؛ همه خانه ها، خانه اومی شود؛ دیگر خانه اش دور نیست! از این پس هر مالک امر و سلطانی پیش او هوا وسبک است؛ تا قیامت یقه ی همه را خواهد گرفت!...
🔅اگر تماشای کربلا در دعای عرفه، مانع از دعا و درخواستت ازخدا شد؛ فکر نکن عبادت عرفه ات از دست رفته است که به "ثواب عظیم" ره یافته ای!
امام رضا(ع) به اباصلت فرمود:"...پس نظر کردن به انبیاء ورسولان و حجت های الهی در درجاتشان[دقت:فی درجاتهم]ثواب عظیمی برای مومنین روز قیامت دارد"(عیون اخبارالرضا ج۱ص۱۱۶)
🔅نظر به حجت خدا در درجاتش را یک مثال بزنم:
سیدالشهداء در دعای عرفه نمی گوید خدایا همه اعضاء و جوارحم به وحدانیتت شهادت می دهند؛ تا من و تو هم چنین باشیم و روز "نختم علی افواههم وتکلمنا ایدیهم" این شهادات را بشنویم.
نه! میگوید:خدایا من بوسیله اعضاء و جوارحم بر توحیدت شهادت می دهم!"أنا أَش٘هد ُیاالهی ...!"بین این دو فرق بسیار است .ما جز بازبان چنین شهادتی نداریم!چگونه میتوانیم با پرده قلب و موها وجای روییدن دندانها به توحید شهادت دهیم؟!
🔅اگر تأویل این فقرات را در معرکه عاشورا برای سیدالشهداء دیدی، روز عرفه به این مقام نائل شده ای که نظر به حجت خدا در درجه اش کنی.
می سراید:"خدایا گواهی می دهم با حقیقت ایمانم ...ودرون پوشیده نهادم وآویزه های راه های نور چشمم وچین های صفحه ی پیشانی ام و روزنه های راه های نفسم وپره های نرمه تیغه بینی ام وحفره های پرده شنوایی ام وآنچه ضمیمه شده وبرآن برهم نهاده دولبم وحرکتهای سخن زبانم وجای فرو رفتگی سقف دهانم وآرواره ام ومحل دندان هایم وجای گورایی خوراک وآشامیدنی ام وبار بر مغز سرم و رسایی رگ های گردنم وآنچه قفسه سینه ام دربرگرفته وبندهای پی شاهرگم وآویخته های پرده قلبم وقطعات کناره های کبدم وآنچه را دربرگرفته غضروفهای دنده هایم وجایگاه های مفاصلم وپیوستگی پاهایم واطراف انگشتانم و گوشتم وخونم و مویم و پوستم وعصبم ونایم واستخوانم ومغزم ورگهایم وتمام اعضایم..."!
حالا دیدی چرا باید لهوف همراهت می آوردی؟!
ببین میتوانی زائر و ناظر حسین در چنین درجه توحیدش شوی؟!
🔅شاید همین سرّ حدیثی است که خداوند روز عرفه اول به زائران حسین نظاره می کند بعد حاجیان عرفات!
#دعای_عرفه
☑️ @m_ghanbarian
🌀برای غــدیـــر چه بایــد کرد؟!
مسئولین تشکل های مذهبی و انقلابی به این سؤال فکر کنند و جواب دهند:
❓بهترین کاری که در رابطه با ولایت و ایام غدیر -بعنوان مسئول یک تشکّل- میتوانند کنند چیست؟!
❗️تشکّل شان چه می کند؟ منظور نیست! برنامه چه و سفره چه وابتکار چه! همه خوب و بجا؛ شما -شخصا- بعنوان مسئول یک تشکّل اسلامی-انقلابی چه بدهکاری به غدیر داری؟!
🔅پاسخهایتان را با ما درمیان نهید، از این سؤال بسیار مهم سخن خواهیم گفت!
☑️ @m_ghanbarian
✅ برنامه ثریا
🔺با موضوع: الگوی مدیریتی امام علی(ع) در برقراری عدالت و مبارزه با اشرافیگری؛ درسی برای امروز
🔺چهارشنبه ساعت ۱۹:۲۵
شبکه یک سیما
☑️ @m_ghanbarian
39.85M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
⭕️ویژه برنامه ثریا
بخش اول
🔺اشرافیت در حکومت اسلامی، اشرافیت مذهبی است.
🔺اشرافیت در نهادهای حوزوی، اشرافیت در بخش های دیگر را توجیه میکند.
🔺اولین اقدام حکومتی امیرالمومنین(ع) و امام زمان(عج) برخورد با این نوع اشرافیت بوده و خواهد بود.
پ.ن: در بخشی از صحبت که گفته شد رئیس این قوه، منظور رئیس جمهور بوده است.
☑️ @m_ghanbarian
33.58M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
⭕️ویژه برنامه ثریا
بخش دوم
🔺وجوب ساده زیستی در حد فقرای جامعه برای حاکمان و مسئولین
🔺تئوری سازی اشرافی گری توسط برخی رجال مذهبی و سیاسی
🔺برخورد امیرالمومنین(ع) با برخی کارگزارانش
🔺برهان تف که شهید مطهری میگفت چیست؟
☑️ @m_ghanbarian
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⭕️ویژه برنامه ثریا
بخش سوم
🔺چند مثال از مواجهه و برخورد رهبری با مصادیق اشرافیگری
☑️ @m_ghanbarian
31.97M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
⭕️ویژه برنامه ثریا
بخش چهارم
🔺تخصیص منابع غیر عادلانه، زمینه اشرافیت
🔺چگونه ارزش ها کالا میشوند؟!
☑️ @m_ghanbarian
محسن قنبریان
🔰دو انتظار از جامعه مدرسین در حوزه اشرافیت مذهبی!
🔸خدارا شکر رئیس محترم جامعه مدرسین بنظر موافق و مخالف، آدم صریح اللهجه ای است؛ نشان داده، کسوت مرجعیت هم مانع انتقادش نمی شود. اینبار علیه مدارس علمیه اشرافی گلایه کردند از "بی وجهی تاج داشتن برخی مدارس" مجلل -که در آستانه افتتاح شان هستیم- گفتند.
اما از رئیس و اعضاء محترم جامعه مدرسین دو انتظار بیشتر هست:
1⃣ صدور بیانیه!
باتفکیک قوا، صندوق رأی در دنیای جدید ونقش احزاب وگروه های مرجع، رسانه ها و... در تشکیل حاکمیت ها؛ گروه های مرجع ورسانه ها هم رکن مردم سالاری شده اند. ازاینرو آنچه تلخی، درنامه های امیر المومنین(ع) به کارگزاران مبنی بر دوری از اشرافیت هست، بارش را باید این ارکان مردم سالاری، کنار حاکم(ولی فقیه) به دوش کشند.
حتما در جلسات خصوصی تذکرات تند وتلخ در اینباره مثل رهبری به افراد داده میشود؛ اما نامه امیر(ع) به منذربن جارود و عثمان بن حنیف و... هم در ارثیه اینان مخفی نبوده تا به سید رضی رسیده باشد! بلکه در جامعه، فریاد شده بود و نسل به نسل گشته تابه گردآورنده نهج البلاغه رسیده است. امروز جای این تشرها و ملامتهای بازدارنده ی بعضا تند و عتاب آلود در جامعه ولایی ما خالی است. همه هم سهم رهبر نیست. هم رسانه ها و هم گروه های مرجع(مثل جامعه مدرسین) سهم دارند. پس بیش از گله کردن، صدور بیانیه واعلان محکومیت در قبال این رویه های ناموجه(به تعبیرآیت الله یزدی)لازم است.
2⃣ ضابطه گذاری!
در همین دیدار(۳۱تیر۹٨)، آیت الله یزدی درباره نیاز مجتهدین به اجازه جامعه مدرسین برای چاپ رساله عملیه می گویند(تا مرجع سازی و مراجعِ خود٘ خوانده پیدا نشود). بدون این اجازه، وزارت ارشاد مجوز انتشار به آن رساله نمی دهد.
❓حال سؤال اینجاست آیا مدارس مجلل و خارج عرف وبرخلاف سیره علماء سلف، آسیبش به دینداری مردم کمتر از یک رساله در بازار نشر است؟!
آیا ازدیاد و رویه شدن این مدارس در قم وتهران وبرخی شهرستان ها آن هم نه ازسوی مراجع بنام وصاحب رساله بلکه اغلب از سوی رجال سیاسی همراه بااعتراض روز افزون مردم وجوانان درخور توجه جامعه مدرسین نیست؟!رئیس سابق قوه قضائیه، اسبق مقننه، رئیس جمهور فعلی، برخی از ائمه جمعه تهران و استانها همه مشغول ساخت یا بهره برداری از مدارس علمیه خودند!برخی، حواشی بسیار درنحوه واگذاری زمین ورعایت قوانین شهری وکشوری دارند وبرخی درمنابع مالی شان حرف وحدیث است. برخی هم که تکمیل شده، دارند بهره برداری میشوند؛ در تجمل و تبذیر غیر لایق به شأن فقیه و مدرسه علمیه اشکالات جدی هست.
ظاهرا جامعه مدرسین -اگر شأن بررسی صلاحیت رساله دادن دارد- باید به طریق او٘لی، شأن این را داشته باشد که بررسی کند:
❓آیا هر رجل سیاسی چون صرفا در لباس روحانیت بوده -حتی اگر مانند برخی سالها دور از درس وبحث بوده- میتواند با نفوذ به ارث برده از دوران ریاستش، برای دوران بازنشستگی یا برکناری از مناصبش، حوزه علمیه بزند وبا امکانات بیشتر، از اهل علم وفضلِ سالها زحمت کشیده، جلو افتد؟!
❓آیا جامعه مدرسین نباید ضوابطی برای بناء ومعماری -باتوافق مرجعیت- معلوم کند تا هنجارشکنی دراین حوزه که مستقیما با اعتقاد مردم بازی وسرمایه اجتماعی هزارساله روحانیت را به مخاطره می اندازد، به حداقل برسد؟!
❗️آنچه از جامعه مدرسین خواسته شد قابل مطالبه از شورای عالی حوزه های علمیه هم هست وشاید برخی از وظایف ذاتی آن شورا هم باشد.
#اشرافیت_مذهبی
#وظیفه_جامعه_مدرسین
#وظیفه_شوای_عالی_حوزه
٭اگر شایسته نشر دیدید، یاری ام کنید.
📝محسن قنبریان ۹۸/۵/۲۴
☑️ @m_ghanbarian
محسن قنبریان
🔆 میر مردم !
🔸مرحوم آیت الله میراحمد تقوی برای همه طلاب و روحانیت آیتی روشن برای مایحتاج آخوندی بود.این یکی بیشتر به چشمم آمد:
اثرگذاری وخدمت به مردم، انقلاب و نظام اسلامی ،منحصر در گرفتن پُست اداری وقرارگرفتن در"نهادهای سیاسی" نیست تا کشمکش ها ونزاعات قدرت طلبانه پیش آورد ودین مردم راتباه کند. یک روحانی-البته درس خوانده و وارسته- در"نهادهای اجتماعی" صدچندان میتواند اثرگذار و خادم ارزشهای اسلامی و انقلابی باشد. روحانیِ خود٘ ساخته بدون اینکه نسبت به قبول مناصب در نظام اسلامی ،"بشرط لا"(عدم قبول مطلق)باشد؛درباره مناصب ،"بشرط شیئ"(کاری کردن درصورت منصب داشتن!)هم نیست ؛تا جایگاه معنوی روحانیت را به یک شغل و تنفّذ اداری سقوط دهد.با کاغذ وامضائی امرش راست وبدون آن رانده شود!
مردم درنهادهای اجتماعی ومدنی با "شخصیت حقیقی" و واقعی روحانی-وبالتبع علم و تقوای او- ارتباط میگیرند لذا وجدان عمومی ،اصیل را از تقلبی بازمی شناسد.به تعبیر امیرمطلق علی(ع):"نیکوکاران رااز آنچه خداوند درباره ایشان بر زبان مردم جاری می کند، میتوان شناخت"(عهدنامه مالک اشتر).
دراین مسیر نزاع قدرت طلبی رخت بسته یا اقلا یکطرفه میشود چون زبان حال این نیکوکاران این است:
فریدون فرخ فرشته نبود /به مشک وبه عنبر سرشته نبود/به داد ودهش یافت چنین نیکوئی/تو داد ودهش کن فریدون توئی!
🔸آمیراحمد آیت عالی در اینباره بود. باوجودی که بسیاری از شاگردان راه مناصب را در پیش گرفتند؛او خود آیتی بود که بدون حکم و منصبی حقوقی، با تقوا و زهد وزندگی مردمی خود "میردلها"شد وبیش از هر صاحب منصبی نفوذ کلام یافت.درعین حال کاسب محبوبیت اجتماعی هم نبود. مواضعش را با بادسنج اقبال وادبارها نمی سنجید.تقدس و علوم دینی اش از سیاست -آن که در زیارت جامعه کبیره سند خورده نه دغل کاری وتکالب شیاطین -جدا نبود؛ هرجا لازم می دید دراین وادی پرتنش اثرگذاری می کرد.
درس خوانده نجف بود ،آیت الله مدقق مرحوم سیدمحمود شاهرودی در دستخط برایش عنوان"آیت الله"برگزید اما این پیر زاهد آنرا هم قلم گرفت.سالها پیش تربرای نماز جمعه ی شهرش- پس از آن مبارزات در انقلاب- پیش امام (ره) رفت؛امام خودِ او را برگزید ،اما او دیگران را ترجیح داد! برای حضور جهادی دردفاع مقدس اما کسی را برخود ترجیح نمی داد.
با دانایی وپارسائی ،"میرمردم"شده بود ؛چیزی که نه با امضاء کسی نصب ونه با عزل کسی منعزل میشودپس باقی است مابقی الدهر.
این جلوه ی آمیراحمد را برای خود وهمه روحانیون آن منطقه درس آموزتر دیدم.
روحش شاد وراهش پررهرو باد.
#آیت_زهد_و_اخلاص
#آمیراحمد_تقوی
📝محسن قنبریان ۹۸/۵/۲۵
☑️ @m_ghanbarian