💠 مُصلح
▪️ نسبت بین #سالار_شهیدان حسین بن علی با رسول گرامی اسلام و همچنین نسبت رسول الله با حسین بن علی کاملاً در این نهضت نمودار است. خیلی ها سعی می کردند که جریان نهضت کربلا و #قیام_عاشورا را یک قیام شخصی و بر اساس یک حرکت شخص حسین بن علی تفسیر کنند و این را به عنوان امری خارج از حوزه اسلام و دین معرفی کنند و اگر بیانات خود حسین بن علی در مقاطع مختلف و استنادات آن حضرت به آیات الهی و همچنین سنّت رسول گرامی اسلام و سنّت پدر بزرگوارشان علی بن ابی طالب نبود و همچنین بیانات بازماندگان از این سفر حرّیت و آزادی یعنی بیانات امام سجاد و زینب کبری (سلام الله علیهما) نبود، قطعاً سعی دشمنان این بود که این جریان را از بدنه #نهضت_رسول_گرامی اسلام و رسالت و بعثت جدا کنند و ـ معاذ الله ـ به عنوان یک حرکت انحرافی معرفی کنند و حتی سلاح بُرنده آنها این بود که این جریان را به عنوان جریان خارجی معرفی کنند، اینها را خارجی معرفی کنند و بگویند که اینها از جمله دین نیستند.
▪️ اما #حسین_بن_علی در مقاطع مختلفی این استناد را داشت و این وثاقت و اطمینان نسبت بین خود و رسول الله، نسبت خود با علی بن ابی طالب و نسبت خود با منابع وحیانی یعنی قرآن مجید را تقویت می کرد؛ هرگاه سخنرانی می فرمودند یا هرگاه نامه ای می نوشتند قبل از سخن و قبل از دست به قلم بردن برای اینکه برای مخاطبی مطلبی را بیان کنند، استناد می کردند به #آیات_الهی و کلام الهی و سرآمد این حرکت، حرکتی است که در مدینه اتفاق افتاد که فرمود: «أُرِیدُ آمُرُ بِالْمَعْرُوفِ وَ أَنْهَی عَنِ الْمُنْكَرِ أَسِیرُ بِسِیرَةِ جَدِّی وَ سِیرَةِ أَبِی عَلِی بْنِ أَبِی طَالِب»[1] همگان چه آنهایی که در صحنه حاضرند و چه آنهایی که بعدها خواهند آمد بدانند این حرکت این قیام این نهضت و این حماسه، هرگز از جریان #بعثت_رسول_گرامی اسلام و حکومت پدر بزرگوار علی بن ابی طالب (علیهم أفضل صلوات المصلین) جدا نیست، بلکه در حقیقت #همان_سیره و همان روش و همان منهجی است که رسول گرامی اسلام گسترانیدند و علی بن ابی طالب آمد در حکومت خود، آن سنت و سیرت را استمرار بخشید.
▪️ نکته ای که امروز جامعه اسلامی ما و نظام اسلامی ما باید دقت کنند این است که در تعریف #عاشورا و در بیان #قیام و نهضت کربلای حسین بن علی حرکت و بیانی نشود که به عنوان بیان مستقل و حادثه جدای از جریان رسالت و وحی در حقیقت تلقی شود. به محض اینکه به این صورت تعریف و قرائت شود، احیاناً دست های دسّاسان و وسوسه گران به میدان خواهد آمد و این نهضت را از آن اصالت و جایگاه اصلی باز خواهد داشت؛ لذا خود حسین بن علی (علیهما السلام) در ابتدا به این آیه استدلال کرد که حرکت او حرکت #امر_به_معروف و نهی از منکر است و به عنوان #مصلح قیام کرد. یک وقت است شخصیتی در حدّ امام قیام می کند، جایگاه ویژه ای دارد وقتی فرمود: «أُرِیدُ آمُرُ بِالْمَعْرُوفِ وَ أَنْهَی عَنِ الْمُنْكَرِ أَسِیرُ بِسِیرَةِ جَدِّی وَ سِیرَةِ أَبِی عَلِی بْنِ أَبِی طَالِب» و به بعد خود را به عنوان مُصلِح و اصلاح کننده جامعه و نظام و امت اسلامی معرفی کرد، نشان از این است که قیام او #قیام_مصلحانه است و اگر بناست یک قیام امام گونه داشته باشد باید حرکتی دیگر آغاز شود.
[1]. مناقب آل أبی طالب علیهم السلام (لابن شهرآشوب)، ج4، ص89؛ «فَقَالَ(علیه السلام) إِنِّی لَمْ أَخْرُجْ بَطِراً وَ لَا أَشِراً وَ لَا مُفْسِداً وَ لَا ظَالِماً وَ إِنَّمَا خَرَجْتُ أَطْلُبُ الصَّلَاحَ فِی أُمَّةِ جَدِّی مُحَمَّدٍ أُرِیدُ آمُرُ بِالْمَعْرُوفِ وَ أَنْهَی عَنِ الْمُنْكَرِ أَسِیرُ بِسِیرَةِ جَدِّی وَ سِیرَةِ أَبِی عَلِی بْنِ أَبِی طَالِبٍ».
#استاد_مرتضی_جوادی_آملی
◀️ ویژه برنامه تولیدی محرم
تاریخ: 1392
🆔 @m_vaezjavadi
💠 اندیشه و انگیزه الهی
▪️ روشن است که هر حرکتی چه رسد به قیام و نهضتی، نیازمند به دو رکن اصلی و اساسی است: یک #رکن_اندیشه و دیگری هم #رکن_انگیزه. باید دید که در نهضت و قیام #سالار_شهیدان اندیشه چیست و انگیزه کدام است؟ اندیشه ای که سالار شهیدان برای این قیام و نهضت الهی خود در نظر گرفته بود، #اندیشه_الهی و ربوبی است در عین حالی که بشر آن هم بشری معصوم همانند سالار شهیدان حسین بن علی از عقل معصومانه ای برخوردار است اما چون کار، #کار_عظیم و الهی و ابدی و همیشگی و همگانی است، باید مستند به اندیشه ابدی و ماندگار باشد و لذا این اندیشه، اندیشه حقانی است که از ساحت پروردگار عالم ریشه می گیرد و جذور و اصول این اندیشه در آنجاست.
▪️ خدای عالم برای بشر اراده کرده است که حکم حق و قانون حق را بگستراند و انسان ها بر #مبنای_حق حرکت کنند و از ظلم و ستم و تباهی دور باشند و حرکتی که سالار شهیدان حسین بن علی می خواست انجام بدهد همان طوری که در بیان ابتدایی خود فرمود این بود که احیاگر سنّت های الهی و سنّت های رسول گرامی اسلام باشد و باطل و آنچه را که ناصواب است و در مقابل حق آنها را از بین ببرد و با آنها بستیزد. پس هرگز خود و اندیشه خود و مکتب خود و نظر خود را در این مسیر نیاورد نفرمود که این به نظر من مناسب و خوب است که بشر این گونه که من می اندیشم بیندیشند و مانند آن، بلکه او برخاست تا #احیاگر_سنت_الهی باشد، احیاگر سنّت رسول گرامی اسلام باشد که این سنّت پیامبر هم آموزه ای از آموزه های الهی در این باب است. بنابراین به لحاظ اندیشه، این نهضت کاملاً وابسته به #اراده_الهی است تا حق را و سنت های الهی را که این سنت ها در جهت سعادت بشر رسمیت و معنا پیدا می کنند را برای بشر توضیح بدهد.
▪️ نکته دیگری که بسیار مهم است بحث انگیزه است؛ ممکن است انسان اندیشه حقی داشته باشد و مطلب حقی داشته باشد اما در مقام ارائه، با نگرش های باطل همراه کند. این مسئله را #حسین_بن_علی برای جامعه تبیین کرد و باز کرد که هرگز انگیزه ای جز #انگیزه_الهی برای من نیست. من هرگز این مسیر را برای اینکه خودنمایی کنم ریایی در کار باشد یا برای اینکه احیاناً افسادی باشد اهلاکی باشد و نظایر آن، در اندیشه من نیست. آن چیزی که انگیزه من است و مرا وادار می کند به این حرکت، این است که این حقیقت را به جهانیان معرفی کنم. در مواقع مختلفی و در منازل گوناگونی که حسین بن علی از مدینه تا مکه و از مکه تا کوفه و کربلا داشت، این مسئله را بیان فرمود؛ اما یکی از بهترین و ارزشمندترین سخنرانی ها و خطبه های حضرت آن خطبه ای است که در منا ایراد فرمودند و در آن خطبه در جمع علما و نخبگان آن روزها این انگیزه را تشریح فرمودند. #آیت_الله_جوادی_آملی در این کتاب بسیار ارزشمند حماسه و عرفان که در دهه محرّمی در سال های گذشته این بحث ها را داشتند، این جمله را از سالار شهیدان حسین بن علی نقل فرمودند و تشریح کردند. در صفحه 248 این کتاب این مطلب آمده است که فرمودند: قبل از حادثه کربلا سال های آخر خلافت معاویه امام حسین (علیه السلام) در سفر حج خطبه ای در منا خواند و این گونه فرمود: «اللَّهُمَّ إِنَّكَ تَعْلَمُ أَنَّهُ لَمْ یكُنْ مَا كَانَ مِنَّا تَنَافُساً فِی سُلْطَانٍ وَ لَا الْتِمَاساً مِنْ فُضُولِ الْحُطَام».[1] امیدواریم که این #انگیزه و این #اندیشه برای پیروان و علاقه مندان به آن نهضت بیش از پیش جوشان و خروشان باشد.
[1]. تحف العقول ، ص239.
#استاد_مرتضی_جوادی_آملی
◀️ ویژه برنامه تولیدی محرم
تاریخ: 1392
🆔 @m_vaezjavadi
10 المظاهر الإلهیة في أسرار العلوم الكمالیة.mp3
10.5M
💠 صوت درس #فلسفه
⬅️ خوانش و شرح کتاب #المظاهر_الالهیة_فی_اسرار_العلوم_الکمالیة – جلسه 10
✅ با حضور اساتید مطرح فلسفه سیاسی
تنبیه
لا تظنّنّ «الوجود» أنّه أمر اعتباری كما توهّمه المحجوبون عن شهوده، بل هو أمر متحقّق فی الأعیان؛لأنّه أحقّ الأشیاء بالتحقّق،لأنّ غیره به یكون كائنا و متحقّقا فی الأعیان أو فی الأذهان؛ فهو الّذی به ینال كلّ ذی حقّ حقیقته، فكیف یكون أمرا اعتباریا؟
#ص26
تاریخ نشست: 1392/12/22
✍️ نشست های علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
#استاد_مرتضی_جوادی_آملی
🆔 @m_vaezjavadi
💠 حرکت اصلاح گرایانه
▪️ یکی از کلمات و واژه های اصلی و کلیدی که سالار شهیدان حسین بن علی در این نهضت همگانی و همیشگی خویش مطرح کرد کلمه #اصلاح است؛ فرمود: «إِنَّمَا خَرَجْتُ أَطْلُبُ الصَّلَاحَ فِی أُمَّةِ جَدِّی».[1] اصلاح چه زمانی باید اتفاق بیفتد و چه رخدادی باعث می شود که جریان اصلاح به میدان بیاید؟ اگر مسیری وجود داشت و راهی وجود داشت و بعد در این راه انحرافی و کج روی و تحریفی اتفاق افتاد، آیندگان برای رفع این انحراف ها و دفع این تحریف ها حرکتی انجام می دهند که آن حرکت را به عنوان #حرکت_اصلاحی می شمارند که باعث می شود هم گذشته به لحاظ انحراف برگردد به مسیر خود و هم مسیر اصلی کامل تر و روشن تر طی شود.
▪️ وقتی سالار شهیدان #حسین_بن_علی کاملاً احساس کرد که دین پیامبر و سیره پدر بزرگوارشان علی بن ابیطالب (علیهما السلام) از مسیر اصلی انحراف پیدا کرد؛ یعنی مقاصد اصلی که برای دین دیده شده است این مقاصد مورد بی مهری و بی توجهی قرار گرفت بلکه این مقاصد تحریف شد، هدف رسیدن انسان به #کمالات_معنوی_و_الهی بود اما در نوع نگاهی که امویان به جریان خلافت داشتند بحث مُلک و دنیا و دنیاگرایی را به عنوان اصل قرار دادند و این انحراف اصلی و اساسی در مسیر تفکر دینی است یا روش حق و مناسبات درست و عادلانه ای که رسول گرامی اسلام برای جامعه از جایگاه وحی خواسته بود و آن را به عنوان یک #سنت_حسنه در جامعه قرار داد؛ اما این سنّت مورد بی مِهری و بی توجهی قرار گرفت و به جای نگرش های عادلانه و حق گرایانه به سمت باطل رفتند؛ یعنی هم #مقصد گم شد و هم #راه گم شد و هم #اصول و #ارزش_ها و بالندگی های جامعه در مسیر ناصوابی قرار گرفت و #مناسبات_انسانی کاملاً از جایگاه حق گرایانه به فساد و بطالت کشیده شد، این جامعه هیچ شأنیتی برای اینکه به عنوان جامعه اسلامی تلقی شود برای آن وجود نداشت و وقتی این قضایا به جایی رسید که نهایتاً به یک حاکم و خلیفه ای به نام یزید در حقیقت رسید اینجا حسین بن علی قیام کرد و فرمود «وَ عَلَی الْإِسْلَامِ السَّلَامُ إِذْ قَدْ بُلِیتِ الْأُمَّةُ بِرَاعٍ مِثْلِ یزِید»؛[2]یعنی اگر جامعه به جایی رسید که این انحراف ها به لحاظ مقصد، به لحاظ مبدأ، به لحاظ روش، به لحاظ شیوه ها و به لحاظ ارزش ها کاملاً دگرگون شد و از سوی دیگر هم رهبری این جامعه را هم شخصیت ناصواب و عنصر و جرثومه فاسدی همانند یزید به عهده گرفت، باید فاتحه آن امت و جامعه خوانده شود. این جامعه حتماً از این انحراف و تحریف بیرون بیاید و لذا #حرکت_اصلاح_گرایانه حضرت آغاز شد و آقا امام حسین (علیه السلام) به عنوان #مصلح_جهانی قیام کرد تا هم امت را نجات ببخشد و هم دین را در مسیر درست و اصلی قرار بدهد.
▪️ جامعه ما باید به این امر توجه کند که #هدف سالار شهیدان این بود اگر انحرافی تحریفی و کج روی در مسیر حرکت اجتماعی وجود داشت، آنها را برگرداند. اصلاح، اصلاح در مقاصد است، اصلاح در #شیوه_ها و روش ها است، اصلاح در #ارزش_ها است، اصلاح در #مناسبات و #رفتار_اجتماعی است که افراد با یکدیگر دارند و نهایتاً رسیدن به آن راه درستی که حسین بن علی در این مسیر ترسیم فرموده بودند.
[1]. مناقب آل أبی طالب علیهم السلام(ابن شهرآشوب)، ج4، ص89؛ «فَقَالَ(علیه السلام) إِنِّی لَمْ أَخْرُجْ بَطِراً وَ لَا أَشِراً وَ لَا مُفْسِداً وَ لَا ظَالِماً وَ إِنَّمَا خَرَجْتُ أَطْلُبُ الصَّلَاحَ فِی أُمَّةِ جَدِّی مُحَمَّدٍ أُرِیدُ آمُرُ بِالْمَعْرُوفِ وَ أَنْهَی عَنِ الْمُنْكَرِ أَسِیرُ بِسِیرَةِ جَدِّی وَ سِیرَةِ أَبِی عَلِی بْنِ أَبِی طَالِبٍ».
[2]. مثیر الاحزان، ص25.
#استاد_مرتضی_جوادی_آملی
◀️ ویژه برنامه تولیدی محرم
تاریخ: 1392
🆔 @m_vaezjavadi
50.8M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🏴 سخنرانی محرم
#جلسه_یکم
#مجازی
موضوع: قدرت اجتماعی در نهضت حسینی
#استاد_مرتضی_جوادی_آملی
#محرم
#سال1400
🆔 @m_vaezjavadi
68-66. المظاهر_الالهیة_فی_اسرار_العلوم_الکمالیه.mp3
9.78M
💠 صوت درس #فلسفه
⬅️ خوانش و شرح کتاب #المظاهر_الالهیة_فی_اسرار_العلوم_الکمالیة – جلسه 66
✅ با حضور اساتید مطرح فلسفه سیاسی
تنبیه
اعلم أنّه كما أنّ الشخص الآدمی إذا عرض له الموت و خرجت روحه من البدن، قامت قیامته، لقوله- صلى اللّه علیه و آله و سلم-:«من مات فقد قامت قیامته».
#ص97
تاریخ نشست: 1400/05/24
✍️ نشست های علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
#استاد_مرتضی_جوادی_آملی
🆔 @m_vaezjavadi