نشریه معارف
⚛️ قابل توجه اساتید و گروههای فعال معارف در فضای مجازی ⬇️امکان معرفی کانال های اساتید و گروههای معا
روزگاران
🌸📚✍️ احسان نراقی، الگوی سهوجهی، حکومت پهلوی
احسان نراقی، نویسنده و اندیشمند معاصر، در کتاب «آنچه خود داشت ...» الگویی سهوجهی را برای فهم و تحلیل مسائل جامعهی ایران پیشنهاد کرده و آن را چنین شرح داده است:
«من در پروژهی روشنفکریام به سه لایهی تمدنی: ایرانیت، اسلامیت و مدرنیته قائل بوده و هستم. یعنی من در اصل معتقدم که ایران مانند سهپایهای است که تعادلش به مفهوم واقعی زمانی برقرار میشود که این سه پایه متناسب با هم باشد.»(ص ۳۱)
نراقی در ادامه تلاش کرده بر پایهی همین الگو، عملکرد و تغییر و جابجایی برخی حکومتها را توضیح دهد و مشخصاً حکومت پهلوی را در دو دورهی رضاشاه و محمدرضاشاه بهعنوان مصداقی برای تحلیل خود برگزیده و گفته است:
«هر سیستم حکومتیای که بخواهد هر کدام از این سه لایهی تمدنی ما را نادیده بگیرد، به شکست منجر میشود. رضاخان چرا شکست خورد؟ چونکه میخواست اسلامیت را انکار کند و پروژهی حکومتش را مبتنی بر ایرانیت و لایههایی از مدرنیسم گذاشته بود. محمدرضاشاه هم همینگونه بود که به شکل افراطیتری این کار را صورت داد.»(ص ۳۱)
چند نکته دربارهی الگوی سهوجهی و تحلیل نراقی از عملکرد پهلوی قابل اشاره است:
یک) نراقی ارتباط فرهنگ و تمدن غرب و جامعهی ایران را به مدرنیته فروکاسته و محدود کرده است. در حالیکه میتوان و باید با نگاهی گستردهتر، پیشینهی تاریخی موثر و غیرقابل انکار روابط ایران و غرب از جمله تأثیر و تأثر متقابل ایران و یونان را در عرصههای گوناگون فرهنگی و اجتماعی در نظر گرفت. چنانکه پژوهشگر برجسته، مهرداد بهار، در کتاب «جستاری در فرهنگ ایران» نمونههای روشنی از تأثیر یونان بر زبان و ادبیات و فرهنگ ایران را برشمرده است.
دو) چنین برداشت میشود که نراقی دچار نوعی کلیگوییِ کمدقت شده است. برای نمونه زمانی که میگوید رضاشاه حکومتش را بر «ایرانیت و مدرنیسم» پایهگذاری کرد، توضیح نمیدهد که «ایرانیت» مورد نظر حکومت رضاشاه چه ویژگیها و تعریفی داشته و نسبت آن با تاریخ و فرهنگ ایران چه بوده است؟
چنین توضیحی میتواند تناقضهای درونی این رویکرد را آشکار کند. از جمله اینکه مطابق ایرانگرایی دورهی رضاشاه همهی زبانها و لهجههای رایج در جامعه و کشور ایران، غیر از فارسی رسمی، محدود و ممنوع شد. حال آنکه چنین رویکردی با تاریخ و پیشینه و فرهنگ هزاران سالهی ایران همخوانی نداشته و در تضاد است.
مشابه همین تناقضها را نیز میتوان برای دورهی محمدرضاشاه برشمرد و نشان داد که آنچه به نام ایرانگرایی مطرح و دنبال میشد، اغلب صورتی کممایه از ایران و تاریخ و فرهنگ ایران بود. چنانکه تصویب کاپیتولاسیون، جدایی بحرین و برپایی جشنهای دوهزاروپانصد ساله بدون توجه به توان، امکان، تولید و نیروی ایرانی در تناقض آشکار با شعار ایرانگراییست.
سه) نراقی میتوانست با توجه به الگوی سهوجهی، فقدان تعریف روشن مفاهیم سهگانهی ایران، غرب و اسلام را بهعنوان یکی از مهمترین آسیبها و نقاط ضعف حکومت پهلوی برشمرد.
https://eitaa.com/roozgaran
نشریه معارف
روزگاران 🌸📚✍️ احسان نراقی، الگوی سهوجهی، حکومت پهلوی احسان نراقی، نویسنده و اندیشمند معاصر، در کتا
⚛ کانال «روزگاران»
کانال «روزگاران» یادداشت های کورش هادیان، دکترای تاریخ، مدرس تاریخ فرهنگ و تمدن.
لینک پیوستن👇: https://eitaa.com/roozgaran
تبیین و تقییدات ولایت.pdf
976.9K
🇮🇷تبیین و تقییدات ولایت 🇮🇷
✍️ دکتر اصغر خلیلی
🔸 درآمد
ولایت مقیّده از گستره ولایت مطلقه برخوردار نیست؛ عناوینی که برای تقیید ولایت در کلمات بهچشم میخورد عبارت است از: امور حسبی، احکام فرعی، قانون اساسی، مجاری إعمال ولایت و صفات حاکم که به اجمال به آنها خواهیم پرداخت و سپس فرجام و نتیجه این بحث و بحث ولایت مطلقه را بیان خواهیم کرد:
🔹تبیین اول: ولایت مقیّده یا ولایت حسبه
ولایت مقیّده یا حسبه؛ با فرض ولایت بودن حسبه، اصطلاحاً در مقابل ولایت مطلقه قرار دارد. مصادیق حسبه، امور ضروری همانند سرپرستی سفیه و صغیر و مانند آن است، البته این واژگان مضیق حسبه بوده، واژگان موسع هم دارد که دایره شمولش خیلی از مصالح عمومی همانند حکومت را خواهد گرفت.
🔹تبیین دوم: ولایت مقیّد به احکام فرعیه
امام خمینی(ره) در نفی تقیید ولایت به احکام فرعی در پاسخ به آیتالله خامنهای دامظله فرمود: اگر اختیارات حکومت در چارچوب احکام فرعیه الهیه است باید عرض حکومت الهیه و ولایت مطلق مفوضه به نبی اسلام(ص) یک پدیده بیمعنا و محتوا باشد ... ».
✅ادامه مطلب در فایل pdf
📚📚منبع: نشریه الکترونیکی 10.
⚛️ما اصلا احساس نمیکنیم که ماه رجب آمده!
ما وقتی بچه بودیم ماه رجب و شعبان كه میآمد احساس میكردیم؛ چون مرحوم پدر ما وقتی ماه رجب میآمد همه اوضاع و عباداتش فرق میكرد. ایشان و والده ما در ماه رجب، پنجشنبهها و جمعهها روزه میگرفتند و گاهی پدر ما هر سه ماه رجب و شعبان و رمضان را روزه میگرفت. ماه رجب در منزل ما فرق داشت. حالا اصلا خود ما احساس نمیكنیم كه ماه رجب آمده، و باید با تقویم آن را پیدا كنیم!
📚آشنایی با قرآن، ج۱۴، ص۹۴،مرتضی مطهری
عرفان در ادعیه.pdf
280.5K
🌴عرفان در ادعیه🌴
✍️ سیَد علی احمدی امیری*
🔸درآمد
ادعیه وارده از پیامبر اسلام و ائمه(ع) یکی از منابع غنی در متون دینی خصوصاً مذهب شیعه است؛ که سرشار از معارف بلند توحیدی است و در حقیقت این ادعیه شارح قرآن و قرآن نازلند.
برخی از این دعاها از چنان عمق و عظمتی برخوردارند که تفسیر آنها بدون آگاهی از مبانی عرفانی امکانپذیر نیست؛ مگر به مجرد ترجمه و یا حمل بر مجاز. برخی ظاهر اندیشان نیز ممکن است اینگونه ادعیه را حمل بر غلوّ کرده و بر سند آن خدشه کنند.
چنین دعاهایی که فراوان هم هست، فوق فهم اهل کلام و اخلاق است؛ برای مثال فقراتی مانند: «لَا فَرْقَ بَيْنَكَ وَ بَيْنَهَا إِلَّا أَنَّهُمْ عِبَادُكَ وَ خَلْقُكَ» در زیارت ماه رجب و: «ذِكْرُكُمْ فِي الذَّاكِرِينَ وَ أَسْمَاؤُكُمْ فِي الْأَسْمَاءِ وَ أَجْسَادُكُمْ فِي الْأَجْسَادِ وَ أَرْوَاحُكُمْ فِي الْأَرْوَاحِ وَ أَنْفُسُكُمْ فِي النُّفُوسِ» که در زیارت جامعه کبیره است.
برخی از این فقرات اگر صد صفحه شرح هم داده شوند، جای تعجب نیست؛ ولی متأسفانه بر بسیاری از این ادعیه یا شرحی نگاشته نشده و یا شروح نوشته شده به بطن ادعیه راه نیافته است. البته شرحهای اندکی مانند شرح اسماءالحسنی (شرح دعای جوشن کبیر) و شرح دعای سمات مرحوم ملاهادی سبزواری و شرح دعای سحر امام خمینی(ره) را میتوان یافت که به تفسیر عرفانی ادعیه پرداختهاند.
✅ادامه مطلب در فایل pdf
📚📚منبع: نشریه معارف، شماره 114.
جریان شناسی سیاسی فکری عصر امام هادی (علیه السلام).pdf
598.5K
جریان شناسی سیاسی و فکری امام هادی علیه السلام
✍️سمیه شریفی
چاپ در
مجله پیشرفت های نوین در روانشناسی ،علوم تربیتی و آموزش وپرورش
✏️https://eitaa.com/safiramin
نشریه معارف
⚛️ قابل توجه اساتید و گروههای فعال معارف در فضای مجازی ⬇️امکان معرفی کانال های اساتید و گروههای معا
آرامش زندگی
❇️ لیلة الرغائب شب رغبت هاست نه آرزوها!
حضرت آیت الله جوادی آملی، ليلةالرغائب را شب رغبت برشمردند و بیان داشتند:
🔹 اميدواريم در ليلةالرغائب رغبت ما با رهبت ما هماهنگ باشد. هم از قهر و جلال خدا راهب باشيم، هم به مِهر و جمال خدا راغب باشيم؛ رغبت يعني ميل نه آرزو؛
🔹ليلةالرغائب به معناي شب آرزوها نيست بلکه شب رغبتها و گرايشها و مجذوبشدنهاست.
🔹خداي سبحان جنّاتي دارد كه ما را به آنها ترغيب كرده و براي روح ما هم بهشتي دارد كه ما را به آن هم ترغيب كرده است.
🔹 در قرآن کریم آمده که مردان باتقوا یک بهشتي دارند (جَنَّاتٌ تَجْرِيْ مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ﴾ که جنت جسم و بدن است، و يك بهشت ديگري هست كه آن براي روح ماست و اين را با واو عطف بيان نكرده، ﴿فِي مَقْعَدِ صِدْقٍ عِندَ مَلِيكٍ مُقْتَدِرٍ﴾ آن جنّت براي روح و جان ماست كه نزد خدا قرار بگيريم!
🔹اوساط اهل ايمان، رغبتشان در ليلةالرغائب به [جنت جسمانی] است و اوحدي از اهل ايمان گذشته از اينكه آن بهشت را طالب هستند [جنت روحانی] را هم مورد رغبت و ميل و گرايش و انجذاب خود قرار ميدهند.
🔹 درباره چنين گروهي گفته ميشود: ﴿وَلِمَنْ خَافَ مَقَامَ رَبِّهِ جَنَّتَانِ﴾ هم جنّت بدن است هم جنّت جان است هم لذّت روح است هم لذّت تن است كه ـ انشاءالله ـ در ليلةالرغائب به اين رغبتها بار يابيم.
✔️ برگرفته شده از آرشیو درس اخلاق
حضرت استاد آیت الله العظمی جوادی آملی
https://eitaa.com/aramzendgi
⚛️ کانال «آرامش زندگی»
آرامش در زندگی را در کانال «آرامش زندگی» با مدیریت دکتر ابوالفضل خراسانی تجربه کنید.
لینک پیوستن👇:
https://eitaa.com/aramzendgi
🔰سلسله نشستهای جریانشناسی فکری – سیاسی حوزه علمیه قم
🔶 نشست چهاردهم: جریان شناسی روحانیت در حوزه علمیه قم پس از پیروزی انقلاب اسلامی
👤 سخنران: حجت الاسلام دکتر محمد علی لیالی
🗓 پنجشنبه 6 بهمن 1401 ⏰ 14
🏢 قم، بلوار جمهوری،مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)
🔗 ثبت نام👇
🌐 https://m-ofogh.ir
☎️ 02532113532
نشریه معارف
⚛️ قابل توجه اساتید و گروههای فعال معارف در فضای مجازی ⬇️امکان معرفی کانال های اساتید و گروههای معا
⚛️ کانال «تاملات»
کانال «تاملات» یادداشتها و مقالات تحلیلی حجتالاسلام والمسلمین دکتر محمد علی لیالی در حوزه اندیشه، تاریخ سیاسی و جریان شناسی معاصر ایران.
لینک پیوستن👇:
https://eitaa.com/layali_taamolat
⚛️ زیارت جامعه "مرام نامه شيعيان غالی"؟!
✍️دکتر حسن#انصاری (دانشگاه پرینستون)
برخی روشنفکران دینی شاید از سر بی اطلاعی از تاریخ اندیشه شیعی و شيوه های تحقیق درباره متون و نقد تاریخی، زيارت جامعه را "مرام نامه شيعيان غالی" خواندند. اينجا👇 بدان پاسخ دادم. بحث درباره اين موضوعات نيازمند تخصص است. 👇
http://ansari.kateban.com/post/3201
https://t.me/azbarresihayetarikhi
⚛️براندازان ايران ستيز وابسته و خواب های آشفته
✍️دکتر حسن#انصاری (دانشگاه پرینستون)
براندازان ايران ستيز خواب های آشفته زياد می بينند. يکی اينکه گمان می کنند اسلام و تشيع آينده ای در ايران ندارد. يکيشان را ديدم به تازگی نوشته ايران هيچ آينده ای در اسلام ندارد. خيلی مضحک است. دست کم اگر 2500 سال تاريخ ايران از دوران هخامنشی را در نظر بگيريم حدود 1400 سال آن متعلق به دوران اسلامی است. در مقايسه با تاريخ پيشا اسلامی هر دانشجوی تاريخ می داند که بخش بسيار مهم از تاريخ تمدنی و فرهنگی و سياسی ايران متعلق به همين دوره اسلامی ايران است. عامل پايداری ايران در برابر حمله مغولان همين اسلام بود و عامل پايداری ايران در برابر سلطنت عثمانی، عناصر ملی و دينی حاکم بر دولت ملی و شيعی صفوی بود. مشروطيت ايران هم بدون فتوا و حمايت مرجعيت شيعه سامان نمی گرفت. دوران دفاع مقدس در برابر تجاوز صدام جنايتکار هم با رشادت هایی که ريشه در حس ملی و دينی و مذهبی داشت شکل گرفت و مانع از دست رفتن بخشی از خاک ميهن شد.
نه عزيز؛ اسلام و تشيع از جمله عوامل مهم هويت ملی و فرهنگی ايران است. اسلام در اين کشور عاريتی نيست. زبان و ادبيات و فرهنگ و شعر و نثر و دانش و سنت های ملی اين کشور با اسلام پيوند خورده. کار اين حکومت و آن حکومت هم نيست. ريشه اش به هزار و چهار صد سال پيش می رسد. اين اسلام و دامنه گسترده آن از مرز چين تا جنوب اروپا بود که موجب شد برای قرن ها فرهنگ ايرانی با بهره گيری از امکانات تمدنی و دينی اسلام در سرتاسر سرزمين مسلمانان به انحای مختلف گسترش يابد و بر تمدن های ملل ديگر مسلمان تأثيرات درازدامن بگذارد و خود تبديل به يک فرهنگ جهانی شود. کمی تاريخ بخوانيد. ادبيات بخوانيد.
هویت دو پاره در خواب های آشفته
يک سايت برانداز خوش خيال اظهار اميدواری کرده مردم ايران از آنچه آن را "هويت دو پاره ایرانی/ اسلامی" خوانده رها شوند و اينکه عناصر تشکيل دهنده هويت ايرانی در حال دگرگونی است و از اسلام و تشيع گذار خواهد کرد. خواب آشفته می بينيد. مغولان هم نتوانستند ايران و ايرانی را از هويت ايرانی/ اسلامی خود جدا کنند؛ ناچار در نهايت اسلام را پذيرفتند و با فرهنگ ايرانی/ اسلامی خود را هماهنگ کردند.خواب های آشفته می بينيد عزيزان. کشوری که فردوسی و مولانا و سعدی و حافظ دارد با آنچه شما از ايران در تصور خامتان داريد به اندازه همه تاریخ چند هزار ساله اين سرزمين عزيز فاصله دارد. کتاب هایی که به زبان ساده این مطالب را توضیح داده باشد کم نیست. از همين کتاب های ساده شروع کنيد. درس خواندن را جدی بگیرید...
دامنه تحریف
دامنه تحريف تاريخی سايت ها و کانال های تلگرامی و رسانه های سلطنت طلب اين روزها به مسلماتی تاريخی رسيده است که حقيقتا نمی دانم چه نامی می توان بر آن گذاشت. يکی از اين کانال ها با ادعای ارائه مطالبی درباره تاريخ ايران معاصر گمان برده موضوع مالکيت تاريخی ايران نسبت به بحرين از قبيل خالی بندی های رسانه ای "من و تو"یی است درباره ميزان آسايش و رفاه مزعوم در دوره استبداد سياه پهلوی؛ موضوعی که با توجه به اوضاع معيشتی و اقتصادی تأسف بار ناشی از تحريم ها و ناکارامدی ها می توان درباره آن تا می توان دروغ گفت. آيا گمان برده ايد با نشان دادن دو تا سند ادعایی و اظهار چند مطلب بی ربط مالکيت تاريخی ايران نسبت به بحرين را می توان زير سؤال برد؟ البته حق داريد. با همين ذهنيت استعماری و استبداد زده بود که در دوره پهلوی بحرين را واگذار کردند و خدا داند اگر قدرت به همان ها باز گردد بناست کدام بخش ديگر اين سرزمين چند هزار ساله را تحويل دهند؟ حالا هدفشان چيست؟ اينکه خدای نکرده کسی امروز نگويد خيانت مسلم محمد رضای پهلوی در واگذاری بحرين و شکست مفتضحانه او در اداره مذاکرات در اين زمينه با انگلستان خود دلیلی کافی است تا هزار سال ديگر هم کسی به پهلوی و پهلوی گرايان اداره حتی يک برگ درخت از خاک ايران را هم تحويل ندهد. کمی شرم هم خوب است...
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
May 11
✳️ انتشار کتاب «نقد شبهات قرآنی» اثر استاد علی نصیری
به لطف الهی کتاب «نقد شبهات قرآنی» پنجاه و ششمین اثر استاد علی نصیری در قطع وزیری در 349 صفحه از سوی انتشارات وحی و خرد وابسته به موسسه معارف وحی و خرد انتشار یافت.
در بخشی از مقدمه این کتاب چنین آمده است:
با صرف نظر از رویکرد دینمداران به قرآن که در بستری لبریز از عشق و ارادت به آن دنبال میگردد، این کتاب آسمانی از روز نخست تا کنون حداقل از سوی سه جبهه مورد هجوم معاندانه و غرض ورزانه قرار داشته و دارد که عبارتند از: 1. جبهه کفر، شرک و الحاد؛ 2. جبهه اهل کتاب بویژه یهود و نصارا؛ 3. جبهه خاورشناسان. بررسی آمار موجود نشان میدهد که این سه جبهه از همه توان خود برای تضعیف قران بهره گرفتهاند و افزون بر دهها برنامههای ماهوارهای، کاربست هزاران وبگاه ویژه شبههپراکنی علیه قرآن، با تولید و توزیع کتب و مقالات متعدد، عناد خود با این کتاب آسمانی را آشکار ساختند که ماجرای کتاب «آیات شیطانی» برای همگان شناخته شده است.
با توجه به این که این دست از شبهات از رهگذر سایتهای اینترنتی و نیز از طریق شبکههای اجتماعی و ماهوارهها با سهولت و سرعت زیاد در اختیار عموم مردم به ویژه نسل جوان و دانشجویان قرار میگیرد، بر همه به ویژه اساتید و فرهیختگان حوزه و دانشگاه لازم است تا با آگاهی گسترده از این شبهات، از شیوههای علمی و فنی برای نقد شبهات بهره گیرند و از سنگر رفیع قرآن دفاع شایسته نمایند.
در برابر هجوم گسترده علیه قرآن، شماری از صاحب نظران مسلمان با فراهم آوردن آثار علمی به دفاع از جایگاه قرآن پرداخته و شبهات ارایه شده در باره این کتاب آسمانی را مورد نقد و بررسی قرار دادند.
نگارنده با اذعان به چنین ضرورتی، نقد شبهات قرآنی را طی دو دهه گذشته در دستور کار خود قرار داد و در کنار تدوین برخی از مقالات علمی در این باره، این دست از مباحث را در کارگاههای علمی مختلف با عنوان «نقد شبهات قرآنی» که بنا به دعوت نهاد نمایندگی ولی فقیه برای اساتید در بسیاری از دانشگاههای کشور برگزار شد، مورد بحث و بررسی قرار داد که دانشگاه علامه طباطبایی تهران، دانشگاه شیراز، دانشگاه اراک، دانشگاه یزد، دانشگاه گیلان، دانشگاه چابهار، دانشگاه سیستان و بلوچستان، دانشگاه کرمانشاه، دانشگاه قائمشهر، دانشگاه بابل و دانشگاه گرگان از جمله آنها بوده است. نگارنده با توجه به تحقیقات انجام گرفته در این زمینه، چند سالی مترصد فرصتی مناسب برای سامان دادن آنها به عنوان یک کتاب بود که با توجه به شیوع ویروس کرونا و کاسته شدن فعالیتهای مختلف آموزشی، به لطف الهی در بهار 1400 مجال مناسب فراهم شد و این کتاب به سامان رسید.
بر این اساس، مباحث این کتاب در دوازده فصل به شرح ذیل سامان یافته است:
فصل اول: کلیات؛ فصل دوم: نقد شبهه همسان انگاری وحی با تجربههای عرفانی؛ فصل سوم: نقد شبهه استناد قرآن به گفتار نبوی؛ فصل چهارم: نقد شبهه اقتباس قرآن از کتب آسمانی پیشین؛ فصل پنجم: نقد شبهه تحریف قرآن؛ فصل ششم: نقد شبهه بازتاب فرهنگ زمانه در قرآن؛ فصل هفتم: نقد شبهه تاریخمندی قرآن؛ فصل هشتم: نقد شبهه راهیافت خطا در آموزههای علمی قرآن؛ فصل نهم: نقد شبهه در زمینه جهاد ابتدایی و ارتداد؛ فصل دهم: نقد شبهه در زمینه قصاص و جهاد؛ فصل یازدهم: نقد شبهه برتری مردان بر زنان؛ فصل دوازدهم: نقد شبهه قیومیت مردان و ضرب زنان.
تذکار این نکته مناسب است که با شکلگیری فعالیت علمی در فضای مجازی، طی پنج سال گذشته شماری قابل توجه از پرسشها و شبهات قرآنی مورد بحث و بررسی قرار گرفت و مباحث مرتبط با آنها به صورت درس گفتارهای متعدد در پیامرسانهای مختلف بازتاب داده شد که شبهه تعدد ازدواج، شبهه ازدواج موقت، شبهه چند شوهری، شبهه نصف بودن ارث و دیه زنان از آن جمله است که امید است در ویراستهای بعدی کتاب از حالت گفتاری به حالت نوشتاری در آمده و در اختیار علاقهمندان به این دست از مباحث قرار گیرد.
برای تهیه نسخه الکترونیک کتاب به آدرس ذیل مراجعه فرمایید:
https://taaghche.com/book/131214/
◾️پژوهشکده فرهنگ و دین و پژوهشکده مطالعات معارف اسلامی برگزار می کند؛
✍️نشست تخصصی با عنوان:بررسی نظام اخلاقی خانواده بر اساس نظریه های اخلاقی معاصر
🎙ارائه دهنده:دکتر محمدجواد فلاح،دانشیار دانشگاه معارف اسلامی
📒دبیر علمی: شیماسادات حسینی
📅زمان: یکشنبه 1401/11/09
⏰ساعت: 10 الی 12
🗒مکان: قم، بلوار جمهوری اسلامی، دانشگاه معارف اسلامی، طبقه چهارم، سالن امام رضا علیه السلام
🗒نشست به صورت حضوری و مجازی برگزار می گردد.
💠لینک ورود به جلسه:
https://room.nahad.ir/ch/pajouheshgah
⚛️ یاد پدر از آقا سیدمحسن
آیتالله سید علی شفیعی، نماینده محترم مجلس خبرگان رهبری در روز ۶ بهمن در دیدار با اعضای خانه مطبوعات استان خوزستان، ضمن قدردانی از شرکت کنندگان، به مقام حجت والمسلمین سیدمحسن شفیعی مسئول فقید دفتر نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه های خوزستان ادای احترام کرده و فرمود:
با صحبتی که آقایان ابتدای جلسه بیان داشتند، مشخص شد محور اصلی این دیدار، سید محسن ما است. از اظهار لطف شما تشکر میکنم. شما درباره من هر چه بگویید زیاد گفتهاید. من قابل نیستم. من کسی نیستم که کسی از من تعریف و توصیف کند. فقط دعا کنید خداوند ما را رسوا نکند و خداوند گناهان ما را بپوشاند. هر چه درباره من بگویید زیاد گفتهاید و مبالغه کردهاید؛ ولی هرچه درباره سید محسن بگویید کم گفتهاید. علت این است که شاید هیچ کس به اندازه پدر او نمیتواند از او دانسته باشد. گاه کسی در شب، کسی در روز، کسی در محل کار، یا در مسجد، و یا در جای دیگر و در همان محدوده تنها سید محسن را میدید؛ اما اینکه کسی همه جهات او را درک بکند، این پدر یا مادر اوست که میتوانند این را احساس بکند.
یک جملهای خدمتتان عرض کنم که جای خیلی چیزها را میگیرد. یکی از دوستان مسجد ایشان میگفت که آقا سید محسن در مسجد ایستاده بودم ایشان وارد شد. به او گفتم این قدر خودت را اذیت نکن، این قدر دوندگی نکن. جواب داد: فلانی، کار، کار، کار. کما اینکه یک شب در منزل، خودم به او گفتم این قدر به خودت اذیت نرسان. میخواهی چه بکنی؟! مسجد، محراب، منبر، دانشگاه، درس، بحث، خانواده، چیزهای دیگر و ... چه خبر است؟! او گفت «من برای خدا کار میکنم.» در حالی که من به حسب ظاهر به خود نگذاشتم ولی از دل تکان خوردم که انسانی که میخواهد برای خدا کار کند غیر از این، نمیتواند باشد. لذا اگر توصیهای لازم باشد این است که انسان برای خدا کار کند. انسان برای خدا قدم بردارد.
قرآن مبارک، معلم بزرگ ما است؛ میفرماید: «قُلِ اللَّهُ ثُمَّ ذَرْهُمْ» (انعام: ۹۱) ای پیغمبر، به مردم بگو، خدا و آنها را رها کن. خدا را که گفتی و مطرح کردی، همه چیز را گفتهای. اگر گفتی خدا، چیز نگفتهای باقی نگذاشتهای. همه چیز در خدا مندرج است. خداوند محیط و مشرف به همه چیز و همه کس است و خود خداوند توان میدهد، عزت میدهد. بنابراین اگر انسان برای خداوند کار بکند، همه کارها را کرده و اگر برای خدا صحبت کند، همه چیز را گفته و اگر برای خداوند بنویسد، همه چیز را نگارش کرده است. ایکنا
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
⚛️ شخصیتدهی به شاگرد
🔸آیت الله سیستانی به من میفرمودند: درس آقای بروجردی میرفتم. جوان هجده سالهای بودم و ریش هم نداشتم. آقای بروجردی برای تشویق طلاب، میگفتند: اگر اعتراضی، سوالی دارید مطرح بکنید. روز بعد آنهایی که مهم بود را در درس بیان میکردند. آقای سیستانی میگفتند: گاهی اوقات من اشکال میکردم، روز بعد ایشان میخواند، نمیشناخت من که هستم. من یک طلبه هجده ساله، ریش هم نداشتم. آقای بروجردی میفرمودند: «بعضی از اعاظم اینجور نوشتند به من». من از خجالت سرم را پایین میانداختم. روحیه را دقت میکنید.
🔹آقای بروجردی به طلبهها با یک دید دیگری، با یک احترام خاصی برخورد میکرد که به اینها شخصیت بدهند و این نیروها بتوانند یک نقش موثر را بازی بکنند...
🔸 ایشان میخواهد بگوید که علم بماهو علم ارزش دارد؛ فرقی نمیکند که این مطلب را چه کسی نوشته، یک جوان شانزده ساله نوشته یا یک پیرمرد هشتاد ساله نوشته است.
📚بررسی شیوه استنباط فقهی و سیره عملی آیتالله بروجردی در مصاحبه با آیتالله سید احمد مددی؛ به نقل از کانال تحول حوزه
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
📗 پرونده «داستان حجاب» و پرونده «دروس معارف اسلامی» در نشریه معارف📕
✅ دهمین شماره الکترونیکی نشریه معارف (آذر و دی ماه 1401) منتشر شد.
♻️ در پرونده «داستان حجاب» می خوانیم:
🔸 داستان حجاب در قرآن
🔹تأملی در ضرورت فقه راهبردی(به بهانه مسائل مرتبط با حجاب)
🔸حجاب و حیا؛ تأملی مبتنی بر مطالعه میدانی
♻️مقالات پرونده «دروس معارف اسلامی» عبارتند از:
✅ اشارهای به مبنای معرفتشناختی «آموزش شناختی» معطوف به دروس معارف اسلامی
✅ تأملی در دروس اندیشهای و هویتسازِ معارف اسلامی
✅گزیده خوانی نشستهای معارفی
ادامه مطالب...
🔸 تبیین و تقییدات ولایت
🔹تبیینگری حوزه علمیه معاصر قم در عرصه قرآن
🔸و اخبار انتصابات
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
✍️ چهارمین نشست از سلسله نشستهای دانشگاه و تمدن نوین اسلامی
⬅️ تمدن و مسئلهٔ «معنا» در دانشگاه
👤ارائه دهنده: دکتر حبیب الله بابایی، عضو هیات علمی پژوهشکده مطالعات تمدنی و اجتماعی
📅 زمان: دوشنبه: ۱۰ بهمن ماه ۱۴۰۱
⏰ ساعت: ۸ الی ۱۰
📒 دبیر علمی: دکتر سیدجواد میرخلیلی
◾️نشانی: قم- پردیسان- انتهای بلوار دانشگاه- پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی- طبقه سوم- تالار کوثر
🔵 نشست به صورت حضوری و مجازی برگزار می گردد.
⏮ لینک ورود به جلسه به صورت مجازی:
🌐 B2N.IR/ISCS1
💠نخستین همایش جهان فکری اندیشمندان انقلاب اسلامی
🔶 اندیشه امام خمینی (ره)
🔶سخنران:
حجت الاسلام والمسلمین حمید پارسانیا
🔹همراه با ارائههایی از :
-مجتبی همتیفر
-احسان بابایی
-صادق ترابزاده
-جمال یزدانی
🔶دبیر نشست:
-حجتالاسلام مجتبی نامخواه
🔴زمان: سهشنبه یازدهم بهمنماه همزمان با برگزاری نماز ظهر و عصر
📍مکان: میدان فلسطین، خیابان طالقانی، پژوهشکده باقرالعلوم
🔰جشنواره مردمی علوم انسانی عمار
🔴 لینک جشنواره👇:
🆔 https://zil.ink/ammar_ensani
نشریه معارف
🎯 تیری که «خیری علقم» بر دو نشان نشاند!
🔹شامگاه جمعه هفتم بهمنماه، #خیری_علقم جوان بیست و یک ساله فلسطینی در نزدیکی یک کنیسه یهودی در شمال قدساشغالی گروهی از صهیونیستها را به گلوله بست که طی آن هشت صهیونیست به هلاکت رسیده و تعداد زیادی زخمی شدند. در پی این عملیات استشهادی، نظامیان اسرائیلی با وی وارد درگیری مسلحانه شدند و در نهایت او را به ضرب گلوله به رگبار بستند.
🔸این عملیات در حالی انجام گرفت که در سال ۱۹۸۸ صهیونیست ها، پدربزرگ هفتاد ساله وی را با ضربات چاقو به شهادت رسانده بودند... اما دیشب و بعد از گذشت ۳۵ سال نواده اش و از قضا همنام او «خیری علقم» تنها با ۲۱ سال سن برای گرفتن خونبهای پدربزرگش و انتقام گرفتن از ۹ فلسطینی اردوگاه جنین در یک عملیات غیرقابل پیش بینی ۱۰ صهیونیست را به هلاکت رساند...!
✍ پانوشت:
🔹 در مورد اردوگاه جنین ذکر نکات ذیل خالی از لطف نیست. در سال ۱۹۴۸هنگامی که مناطق فلسطین یکی پس از دیگری سقوط میکردند؛ اهالی شهری کوچک به نام جنین در شمال اراضی اشغالی توانستند با کمک داوطلبان و ارتش عراق مقابل اسرائیل مقاومت سرسختانه ای انجام دهند. کمی بعد در توافقی اداره این شهر به اردن سپرده شد. این شهر از دیرباز (از دوران ناپلئون تا بریتانیا و بعدها اسرائیل) کانونی قدرتمند برای مقاومت فلسطینیها علیه اشغالگران بوده است.
🔸 عزالدین قسام در دهه ۳۰ از بین کشاورزان ناراضی نخستین حلقه مسلحانه فلسطینی ها برای مقاومت علیه بریتانیا را در همین شهر تاسیس کرد. اردوگاه جنین در ۳ دهه گذشته مهمترین کانون مقاومت مسلحانه در کرانه غربی بوده است. هر چند سازمان فتح (کتائب شهدای الاقصی) و جهاد (سرایا القدس) در اردوگاه حضور پر رنگی دارند؛ اما هیچ گروهی به تنهایی بر جنین مسلط نیست. در واقع میتوان گفت اردوگاه جنین تنها کانون فراگروهی- ملی مقاومت در فلسطین است.
🔸 اسرائیل چندین بار تلاش کرده کنترل اردوگاه را در دست بگیرد. اوج تلاشهای صهیونیست ها سال ۲۰۰۲ بود و اردوگاه جنین ۱۰ روز کاملا محاصره شد و آب و قطع برق و حملات هوایی، توپخانه اشغالگران به اوج خود رسید ولی جنین سقوط نکرد. تراکم جمعیتی بالا، ذخایر تسلیحاتی انبوه و نیروهای آموزش دیده، هزینه سقوط اردوگاه را برای اسرائیل را بسیار سنگین کرده است.
🔹 جنین به دلیل فشارهای اسرائیل نسبت به دیگر مناطق کرانه (رامالله، نابلس، الخلیل و...) توسعه نیافته است. وضعیت خدماتی و زیرساختی بسیار بدی دارد و فقر در آن موج میزند؛ با این حال اردوگاه به نقش نظامیاش در مقاومت ادامه داده و مهمترین کانون پرورش نیروهای جوان در کرانه به حساب میآید. استقلال امنیتی اردوگاه تا حدی است که حتی نیروهای تشکیلات هم قادر به ورود به آن نیستند. چندی پیش ورود اسرای فلسطینیِ فراری از زندانهای اسرائیل به اردوگاه خبرساز شده بود.
🌐 منبع: کانال علمی - تخصصی مسائل جهان اسلام(مُسْلِمْنا)
تبیینگری حوزه علمیه معاصر قم در عرصه قرآن.pdf
1.05M
✅ تبیینگری حوزه علمیه معاصر قم در عرصه قرآن
🔸با تأکید بر شبهات مخالفت قرآن با تاریخ و علم
به پاسداشت یکصدمین سال بازتأسیس حوزه
✍️ دکتر محمدهادی منصوری
🔸درآمد
تأسیس حوزه علمیه قم به شکل نوین آن در عصر شیخ عبدالکریم حائری هم طنین عقلانیت بود و هم نشانه اراده الهی بر آن. با توجه به فعالیت¬های علمی صورت گرفته حوزه علمیه قم در سده اخیر سزاوار است تا تلاش علمی فضلای آن در این برهه در زمینه تفسیر و علوم قرآن در مواجهه با دیدگاه¬های رقیبی چون اخباریان، عامه، مستشرقان، روشنفکران دگراندیش معاصر، همچنین مخالفان دینستیز بررسی شود. بررسی¬ها نشان می¬دهد گرچه حوزه علمیه قم از بدو تأسیس تا امروز، تلاش¬های فراوانی در دفاع از کیان مذهب حقه شیعه و در مواجهه با دیدگاه رقیبان از مذاهب یا ادیان یا افکار دیگر انجام داده اما این کوشش¬ها پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران صدچندان گشته و آن را از فعالیت کمرنگ قرآن¬پژوهی به تلألؤ نورانی بدل کرده است.
✅ادامه مطلب در فایل pdf
📚📚منبع: نشریه الکترونیکی 10.
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
سلسله نشست های معارف اسلامی و انقلاب اسلامی
✍️نشست دهم: تفسیر سیاسی قرآن و تاثیر آموزه های قرآنی بر تداوم انقلاب اسلامی ایران؛ چالش ها و راهکارها
🎙ارائه دهنده: دکتر یوسف خانمحمدی،دانشیار گروه فقه سیاسی دانشگاه شهید بهشتی تهران
📒دبیر علمی: دکتر سیدجواد میرخلیلی
📅زمان: سه شنبه 1401/11/11
⏰ساعت: 13 الی 15
🔷تهران، خیابان انقلاب، بین خیابان وصال شیرازی و قدس، کوچه اسکو، پلاک 15
🗒نشست به صورت حضوری و مجازی برگزار می گردد.
💠لینک ورود به جلسه:
https://room.nahad.ir/ch/pajouheshgah
آیت الله قاضی.pdf
318.6K
⚛حسنه دهر
بزرگداشت عارف كبير آيتالله حاج سيدعليآقا قاضي
(به بهانه سالگرد رحلت آیت الله علامه سید علی آقا قاضی طباطبایی تبریزی)
گزیده فرمايشات مهم مقام معظم رهبری در ديدار اعضاي ستاد برگزاري كنگره این اسوه عرفان و معرفت، در سال 1391:
🅾 سالكِ طريقِ خاصالخاص
«تجليل از مرحوم آقاي حاج ميرزا علي آقاي قاضي، انشاءالله يكي از كارهاي بسيار مفيد و بزرگ است. مرحوم آقاي قاضي ـ ميرزا علي آقاي قاضي ـ يكي از حسنات دهر است؛ يعني واقعاً شخصيت برجسته علمي و عملي مرحوم آقاي قاضي، حالا اگر نگوييم بينظير، حقاً در بين بزرگان كمنظير است.
✅ادامه مطلب در فایل pdf
📚منبع: نشریه معارف 95.
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⚛️ معجزه انقلاب و نابغه دفاع
به مناسبت ۹ بهمن سالروز شهادت سردار حسن باقری(غلامحسین افشردی)
مدت: دو و نیم دقیقه
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir