فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎬 *تیزر جشنواره ملی زوج مانا*
⭕️علاقمندان تا ۱۰ تیرماه ۱۴۰۲ فرصت دارید با شرکت در جشنواره از جوایز ارزنده بهره مند شوید
*۱۰۰ سفر مشهد مقدس با خانواده
کمک هزینه خرید لوازم منزل
همایش ملی
مستند زندگی*
🔅شرکت برای همه خانواده ها ازطریق سایت :
🌐ezdevaj.nahad.ir
[*آغاز مسیر جشنواره*](https://ble.ir/khaniran( 👇
https://ble.ir/khaniran
[من یک زوج مانا هستم](https://ble.ir/setad_ezdevaj)
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
#نشست
🔰اسلامشناسی از منظر #غرب
🔹سه شنبه ساعت 14
📎لینک نشست:
skyroom.online/ch/iict/farhang
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
🔔نشست علمی الزامات حکمرانی تمدنی در فرآیند انقلاب اسلامی
🎙ارائه: حجت الاسلام دکتر سیدسجاد ایزدهی، رئیس پژوهشکده نظامهای اسلامی
📆 زمان: سهشنبه ۱۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲، ساعت ۱۵
🔗لینک ورود: skyroom.online/ch/sadr/irhfc
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
⚛️ حجاب اسلامی و الزام حکومت
بایدها و نبایدها (بخش اول)
✍️ استاد دکتر علی نصیری گیلانی
در باره اصل وجوب و لزوم حجاب و پوشش زنان و مردان، چرایی و چگونگی دخالت حکومت ها در آن چند نکته بنیادین وجود دارد که به اهم آنها می پردازیم:
🔹 ۱. حجاب دو ساحت فردی و اجتماعی دارد. ورود هر حکومت در باره حجاب در جهت مبارزه با آن نظیر دوران پهلوی اول و چه الزام آن نظیر آن چه در حال حاضر در کشور دنبال می شود، مربوط به ساحت اجتماعی حجاب است.
🔹 ۲. به عکس آن چه که بدوا به نظر می آید حجاب و پوشش فقط ناظر به زنان نیست و بلکه سطحی از آن ناظر به مردان نیز هست.
🔹 ۳. تا کنون هیچ نظریه پردازی حتی خداناباوران و فمینیست های افراطی یا مدافعان تندرو لیبرالیزم و آزادی، از برهنگی کامل مردان و زنان حمایت نکرده و انسان را از این جهت همسطح حیوانات ندانسته اند. از این جهت همگان بر سطحی از پوشش مردان و زنان که ناظر به دو ساحت جنسیت و کشش جنسی است، تاکید دارند. اختلاف اساسی بر سر حد و میزان این پوشش است.
🔹 ۴. موارد اختلاف در میان فقیهان و دین شناسان را نباید جزو ساحت متیقن دین دانسته و له یا علیه آن اظهار نظر کرد. به عنوان نمونه در باره سن بلوغ دختران میان نه سال با دیدن عادت زنانه اختلاف وجود دارد یا در باره میزان پوشش مردان از پوشش تنها عورتین تا پوشش از ناف تا زانو اختلاف به چشم می خورد یا حداقل متون دینی به آن اشاره دارند، بر این اساس نباید محدوده اختلاف فقیهان، مدار داوری نهایی در باره دین قرار گیرد.
🔹 ۵. اسلام برای پوشش کامل زنان شامل همه بدن به استثنای وجه و کفین، بازه زمانی از دوران بلوغ تا بسته شدن پرونده تمایلات جنسی در پی کهولت سن، تعیین کرده است؛ چنان که از میزان پوشش در مواردی همچون کنیزان و زنان دهاقین کاسته است.
🔹۶. پوشش زنان و مردان از منظر اسلام دارای مراتب از مرتبه حداقلی تا مرتبه حداکثری قایل است. آن چه از عموم مردم خواسته شده رعایت حداقل و آن چه به خواص مومنان رشد یافته، توصیه شده رعایت حداکثری پوشش است. بر این اساس پوشش حداکثری تا رعایت مراحل کامل حیاء و عفت و رعایت کمترین حد اختلاط میان مردان و زنان پیش می رود. در حالی که برای عموم مردم لایه های نازل پوشش مورد تاکید است.
🔹 ۷. توصیه و تاکید اسلام به حکومت و حاکمیت دینی فرهنگ سازی، دعوت و در صورت لزوم الزام عامه مردم به حجاب حداقلی است نه حجاب حداکثری.
🔹۸. در کنار تاکید اسلام به پوشش سر و بدن زنان، هیچ الزام خاصی در باره چگونگی این پوشش، نوع لباس، رنگ لباس، سیاه با تیره بودن آن، چند لایه بودن آن و ... در متون دینی بازتاب نیافته است.
🔹 ۹. تاکید بر پوشش کامل زنان و پوشش کمتر مردان، ناظر به هویت تکوینی زنان و مردان است؛ به این معنا که خداوند پایه جذب و جاذبه و کشش را در زنان و بخش محدودتری را در مردان قرار داده است. از این جهت همواره مردان در پی عشق به زنان و به دست آوردن آنان بوده و هستند. نیز خداوند زن را مظهر جمال خود قرار داده و در او همه زیبایی ها و کشش ها را جمع کرده است، در حالی که مرد مظهر جلال، قدرت و قهاریت الهی است.
🔹 ۱۰. همه اسناد و مدارک مکتوب و حتی مدارک سمعی و بصری موجود، گواه است که جهان تا پیش از سده بیستم و پیشتر از آن بر اصول ارزشی ادیان در باره پوشش مردان و زنان و رعایت حرمت خانواده و ازدواج پایبند بود، اما با پدید آمدن انقلاب جنسی پس از رنسانس تقریبا عموم حرمت ها و حریم ها شکسته شد و جهانیان با تمام وجدان خود دریافته اند که از کنار زدن این حرمت ها و حریم ها چه زیان ها و خسارت ها کرده اند.
🔹 ۱۱. در ایران مخالفت مردم با نظام شاهنشاهی که به انقلاب منتهی شد و رأی به حکومت اسلامی، بدان معنا است که مردم طالب حاکمیت باورها و ارزش های دینی در جامعه بوده و هستند. از این جهت در این سال ها به استثنای چند سال اخیر، هیچ مقاومت آشکاری از سوی مردم در باره حجاب دیده نشد، بلکه همه رویکردها به سمت و سوی تقویت آن پیش می رفت.
🔹 ۱۲. در دو دهه اخیر دو عامل بنیادین بیرونی و درونی در تضعیف حجاب و بلکه رویکرد دینی و معنوی مردم تاثیر منفی گذاشت:
عامل بیرونی؛ پدیدن جهانی شدن و شکستن مرزهای کنترل اجتماعی در برابر هجمه و هجوم رسانه که به فروپاشیدن بسیاری از باورها و ارزش ها انجامید.
عامل درونی؛ ضعف حرکت فرهنگی نظام و غفلت تام از فرهنگ سازی و فرهنگ پایی و مراقبت از باورها و ارزش های دینی و در کنار آن دامن زدن به بی اعتمادی عمومی به ویژه در مسایلی همچون حفظ بیت المال و توسعه نگاه تردید آمیز به کفایت مجریان در تمشیت مطلوب امور زندگی و اقتصادی جامعه.
چه باید کرد؟
اگر مجالی دست دهد در نوشتاری دیگر این مبحث دنبال خواهد شد.
علی نصیری
تهران عصر دوشنبه
هیجدهم اردیبیهشت ماه ۱۴۰۲
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
1.jpg
214.5K
⚛️همه چيز هست جز جوهر قرمز!
📢پروفسور اسلاوي ژيژك؛ منتقد جهان غرب
بگذارید یک داستان از دوران کمونیسم برایتان بگویم. مردی از آلمان شرقی به سیبریا فرستاده شد تا آن جا کار کند. او میدانست که سانسورچیها نامههایش را میخوانند. به همین خاطر با دوستانش قراری گذاشت. به آنها گفت اگر نامهای که از من میگیرید با جوهر آبی نوشته شده باشد، به اين معني است كه من آنچه نوشتهام درست است و اگر با جوهر قرمز نوشته باشم، نادرست است. پس از يك ماه دوستانش اولين نامة او را دريافت كردند. تمام متن نامه با جوهر آبي نوشته شده بود. در نامه آمده بود:
"اينجا همه چيز عالي است. مغازهها پر از غذاهاي خوشمزه است. سينماها فيلمهاي خوب غربي پخش ميكنند. آپارتمانها بزرگ و مجلل هستند؛ اما تنها چيزي كه اينجا نميتوان خريد جوهر قرمز است"!!!
خب اين شيوه زندگي ماست. ما از همه آزاديهايي كه ميخواهيم برخورداريم اما آنچه نداريم جوهر قرمز است! يعني زباني نداريم كه با آن بتوانيم عدمِ آزاديمان را بيان كنيم. اين معناي واقعي آزادي را تحريف ميكند و شما اشغالكنندگان والاستريت داريد آن كار بزرگ را انجام ميدهيد؛ شما داريد جوهر قرمز را به ما ميدهيد.
🎤(قسمتي از سخنراني پروفسور اسلاوي ژيژك فیلسوف، نظریهپرداز، جامعهشناس و منتقد فرهنگی در جمع معترضان والاستريت)
📚منبع: نشریه معارف 88.
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
📚چرا «ثقه الاسلام»؟📚
❇️ حسين لطيفی، عضو هیات علمی بنياد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، بهمناسبت سالروز بزرگداشت شیخ کلینی، اظهار کرد:
1️⃣ شیخ کلینی در عصر امام حسن عسکری(ع) و به احتمال در سال ۲۵۵ قمرى دیده به جهان گشود و در پایان غیبت صغری یعنی سال ۳۲۹ قمری دیده از دنیا بربست و در محله باب الکوفه بغداد به خاک سپرده شد.
2️⃣ عموم طبقات و صاحبان تراجم او را به راستی گفتار و درستی کردار و احاطه کامل بر احادیث و اخبار میستودند بهطوری که نوشتهاند شیعه و سنی در اخذ فتوی به او مراجعه میکردند و در این خصوص مورد وثوق و اعتماد هر دو فرقه بود. به همین دلیل ملقب به «ثقهالاسلام» شد، او نخستین دانشمند جهان اسلام است که به این لقب معروف شده است.
3️⃣ عظمت و بزرگى شیخ کلینی در میان فرق و مذاهب اسلامی بهقدرى است که ابن اثیر روایتى از پیامبر نقل مىکند که فرمود: «خداوند در آغاز هر قرن شخصى را برمىانگیزد که دین او را زنده و نامدار نگهدارد.» آنگاه مىگوید: احیاکننده مذهب شیعه در آغاز قرن اول هجرى امام باقر(ع)، در ابتداى قرن دوم امام رضا(ع) و در ابتداى قرن سوم ابوجعفر محمد بن یعقوب کلینى رازى بوده است.
4️⃣هرچند كلينی با مشهورترین و پرآوازه ترين اثر، يعنی «كافي» شناخته میشود اما آثار ديگر او كه هر كدام جايگاه ويژهای دارند که «التوحيد»؛ «کتاب الرجال»؛ «کتاب الرد علی القرامطة»؛ «کتاب رسائل الائمّة»؛ «کتاب تعبیر الرؤیاء»؛ «ما قيل من الائمه من الشعر» از جمله آثار ایشان هستند.
5️⃣اما ماندگارترين آثار كلينی كتاب الکافی است. کافی نخستین کتاب از کتب چهارگانه و معتبر حدیث و منبع فقه شیعه است. کلینی این کتاب را که در خلال دوره سفرا (موسوم به غیبت صغرا) به مدت بیست سال در سه بخش مهم «اصول»، با نگاه به اصول دين؛ و «فروع» با عنايت به فروع و احکام دين و «روضه» با موضوعات متنوع، شكل گرفته است. اين مجموعه از ۳۵ كتاب و ۲۲۷۳ باب و تعداد روايات آن را حدود ۱۶۱۹۹ و بدون تكرار ۱۵۴۱۳حدیث میشمارند. ایکنا
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
تصویر امام علی(ع) در دست علویان ترکیه!
⬇️کمال قلیچدار اوغلو رقیب اصلی اردوغان در انتخابات پیش روی ریاست جمهوری ترکیه، با صحبت از "علوی" بودن خود تابو شکست.
⬇️یکی از شاخههای تشیع در ترکیه، علویه است که نباید آن را با علویان سوریه اشتباه گرفت.
⬇️تخمین جمعیت علویان کاری سخت است و در ترکیه تخمین زده میشود که تا ۲۵ درصد جمعیت این کشور پیرو شاخه علویه هستند.
⬇️گفته میشود که نمیتوان خانهای از علویان یافت که عکس حضرت «علی»(ع) در آن یافت نشود.
⬇️علویان تفاوتهای بسیاری با شیعیان امامی دارند؛ برای مثال شاه اسماعیل صفوی برای علویان شخصیتی مقدس است، همچنانکه شیخ جنید، پدربزرگ شاه اسماعیل و شیخ حیدر، پدر شاه اسماعیل.
⬇️علویان ترکیه گاه خود را قزلباش نیز مینامند و این نیز خود نشانگر ارتباط این شاخه با صفویه است. خبرآنلاین
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
اندیشه.pdf
4.71M
📚 انديشه در بندِ صورت!📚
🔸درآمدي بر آسيبشناسي نشريههاي علمي
✍️ سردبير (سیدمجتبی مجاهدیان)
🔻 نقد، مقدمه توسعه
كاروان پژوهشي ما، چنانكه مشهود است، مسير پويايي را نميپيمايد. نرخ توليد علم و به ويژه نتايج ايده جنبش نرمافزاري(كرسيهاي نظريهپردازي، تريبونهاي آزاد انديشي، ميزگردهاي نقد و مناظره علمي،...) به گواهي گلهمندي مكرر مدافع پيگير آن تاكنون رضايتبخش نبوده است؛ و البته دردمندانه بايد اقرار كرد كه در مجموع، محصول تلاش و تكاپوي انديشگي جامعه نخبگاني ما نيز در طول بيش از چند دهه از عمر نظام، در خور نام و نشان بلند اين انقلاب نبوده و نيست.
بايد انديشيد كه به راستي چرا با وجود تأكيد بزرگان و اهتمام متوليان و سياستگذاريهاي كلان، هنوز تا جايگاه مطلوب خود در عرصه دانش و پژوهش، فرسنگها فاصله داريم؟! بيگمان تقويت و توسعة علومانساني و اسلامي در گرو آسيبشناسي و نقد و بررسي جدّي حوزه پژوهش است؛ و البته ناگزير بايد بستر و بستة نشر نتايج پژوهشي ـ به ويژه نشريههاي علمي ـ در اين نقادي، مطمح نظر قرار گيرند.
✅ادامه مطلب در فایل pdf
📚منبع: نشریه معارف 88.
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
🔰گونه شناسی نظریه های #تکفیر
🔹چهارشنبه ساعت۹:۳۰
📎لینک نشست:
https://bbb04.dte.ir/b/y29-lwj-guz-ltn
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
#نمایشگاه
🔰نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران
در دو بخش حضوری(مصلای امام خمینی ره) و مجازی در سامانه ketab.ir برگزار میشود.
🔹۲۰ تا ۳۰ اریبهشت
📎لینک ثبت نام یارانه خرید کتاب:
https://bon.tibf.ir
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
🔔 نشست علمی«مقایسه مواجهه کلینی و صدوق با اعتزال گرایی در قرن چهارم»
🎙ارائه: دکتر محمد جعفر رضایی؛ (عضو هیات علمی پژوهشگاه قرآن و حدیث)
📆زمان: چهارشنبه، ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۱، ساعت ۱۰ تا ۱۲.
🏢مکان: قم، دانشگاه قرآن و حدیث، سالن جلسات.
🔗 حضور مجازی در نشست: https://vc1.qhu.ac.ir/neshasteelmee
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
نهایی الکترونیکی 10.pdf
22.15M
📕[فایل PDF نشریه الکترونیکی معارف شماره 10]
📗 پرونده «داستان حجاب» و پرونده «دروس معارف اسلامی» در نشریه معارف📕
♻️ در پرونده «داستان حجاب» می خوانیم:
🔸 داستان حجاب در قرآن
🔹تأملی در ضرورت فقه راهبردی(به بهانه مسائل مرتبط با حجاب)
🔸حجاب و حیا؛ تأملی مبتنی بر مطالعه میدانی
♻️مقالات پرونده «دروس معارف اسلامی» عبارتند از:
✅ اشارهای به مبنای معرفتشناختی «آموزش شناختی» معطوف به دروس معارف اسلامی
✅ تأملی در دروس اندیشهای و هویتسازِ معارف اسلامی
✅گزیده خوانی نشستهای معارفی
ادامه مطالب...
🔸 تبیین و تقییدات ولایت
🔹تبیینگری حوزه علمیه معاصر قم در عرصه قرآن
🔸و اخبار انتصابات
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
🅾️ با خبر شدم پروفسور ويلفرد مادلونگ[اسلام شناس شهیر آلمانی در آستانه نود و سه سالگی] خرقه تهی کرد. محققی کوشا و برجسته در حوزه اسلام و تشيع. به تشيع و تمدن شيعی سخت علاقمند بود و دوستدار امير المؤمنين (صلوات الله عليه) و صديقه طاهره (عليها السلام).
کيست که با ساحت علوی و تاريخ و فرهنگ شيعی عميقا آشنا باشد و به اين سنت و فرهنگ سخت دلبسته نشود؟! درباره او بيشتر خواهم نوشت.
اين عکس سال 2016 گرفته شد.
✍️دکتر حسن#انصاری (دانشگاه پرینستون)
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
نشریه معارف
🅾️ با خبر شدم پروفسور ويلفرد مادلونگ[اسلام شناس شهیر آلمانی در آستانه نود و سه سالگی] خرقه تهی کرد.
⚛️حق با علی (ع) است: کتاب "خلافت محمد (ص)"
✍️دکتر حسن#انصاری (دانشگاه پرینستون)
☑️کتاب "خلافت محمد (ص)" اثر پروفسور ویلفرد مادلونگ که نتيجه بيش از بيست سال پژوهش و تحقيق نويسنده دانشمند آن است، يک اثر ماندگار در تاريخ مطالعات مربوط به صدر اول اسلام است.
☑️نويسنده دانشمند اين کتاب همه منابع اصلی را با دقت خوانده و از زير نگاه تيزبين خود گذرانده و روايتی خواندنی و مستند و در عين حال تحليلی از سير خلافت در اسلام تا پايان عصر حضرت امير (ع) به دست داده است.
☑️اين کتاب تاکنون به زبان عربی ترجمه نشده و متأسفانه گاهی آگاهانه مورد غفلت قرار گرفته است. شنيده ام حتی از برخی کتابخانه های عربی هم سانسور شده است.
☑️نويسنده به روشنی در اين کتاب بيان می کند که سقيفه حاصل يک برنامه ريزی حساب شده و کودتایی بر عليه خلافت مسلم خاندان پيامبر بود و روشن می کند که چگونه روند خلافت در دوران ابوبکر و عمر به حوادث خونين دوران عثمان انجامید.
☑️مهمترين بخش اين کتاب دوران خلافت پنج ساله حضرت امير(ع) را پوشش می دهد و در آن مادلونگ مدققانه به علل و اسباب سه جنگ دوران حضرت و دسيسه ها و عهدشکنی های مخالفان حضرت و رفتار اصولی و عدالت خواهانه و مبتنی بر وفاداری بر سنت پيامبر از سوی حضرت می پردازد.
☑️خواننده اين کتاب به دقت در جريان جزئيات حوادث تاريخی منتهی به سه جنگ جمل، صفين و نهروان و حوادث منتهی به شهادت حضرت امير(ع) و تا دوران خلافت امام مجتبی(ع) و روی کار آمدن معاويه قرار می گيرد و روايتی مبتنی بر منابع و به دور از داوری های شتابزده را در آن معاينه می بيند.
☑️البته ممکن است با برخی از نظرات نويسنده و در نوع تحليل او از مسائل موافق نباشيم اما بی گفتگو تاکنون کتابی بدين پايه از اعتبار و جامعيت در اين زمينه نوشته نشده است. کتاب و مقاله تاکنون به زبان های اروپایی درباره موضوعات مرتبط با خلافت اوليه کم منتشر نشده است؛ اما متأسفانه بسياری از آنها به نحوی جانبدارانه است و تأثير منابع اموی و يا روايات زبيری در آنها بسيار مشهود است.
☑️برای نخستين بار استاد مادلونگ بر اساس نگاهی بی طرف روايتی از داستان خلافت را به زبان انگليسی عرضه می کند که البته در آن کليت روايت شيعی از خلافت را تأييد و حقانيت و البته مظلوميت بی مانند حضرت امير صلوات الله عليه را مورد تصديق قرار می دهد.
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
✳️ حجاب اسلامی و میزان دخالت حکومت اسلامی در باره آن (بخش دوم)
✍️ استاد دکتر علی نصیری گیلانی
در بخش اول نگاشته بر وجوب و بلکه ضروری بودن حجاب اسلامی در حوزه رفتار فردی تاکید کردیم.
حال دو پرسش بسیار اساسی در این زمینه وجود دارد:
🔹 ۱. آیا اساسا حکومت اسلامی می تواند حجاب را به عنوان حکم الزامی اعلام کرده و برای کنار گذاشتن همه یا بخشی از آن مجازات تعیین کند؟
🔹 ۲. با توجه به روند برخورد نظام اسلامی با مساله حجاب در گذشته و مقاومت بخشی از جامعه نسبت به آن، آیا هم چنان می توان از الزام آن دفاع کرد و برای متخلفان مجازات تعیین نمود؟
🔸 پیش از پرداختن به پاسخ باید به این نکته توجه داشت که محط اصلی بحث بدحجابی از نوع سربرهنگی یا نیمه برهنگی است در برابر بی حجابی مطلق یا بی حجابی فراگیر.
به عبارت روشن تر در برابر حجاب شرعی که به معنای پوشاندن سر و سراسر بدن زن به استثنای وجه و کفین است، حداقل سه مفهوم و بلکه سه کارکرد وجود دارد:
🔸 یک: بی حجابی مطلق یا برهنگی کامل
به این معنا که زن یا مرد با برهنگی کامل در سطح اجتماع ظاهر شوند. این امر به صورت محدود در برخی از رهاتربن کشورها همچون هلند و آلمان مشهود است.
برهنگی کامل از محل بحث خارج است؛ زیرا همان گونه که در بحث پیشین آوردیم، برهنگی کامل حتی از سوی مدافعان تند روی آزادی مورد دفاع قرار ندارد.
پیداست که مخالفان دخالت الزام آور حکومت اسلامی در زمینه حجاب هرگز چنین کارکردی را مطمح نظر قرار نمی دهند.
🔸 دو؛ بی حجابی مفرط یا برهنگی فراگیر
مقصود از برهنگی فراگیر آشکاری همه بدن زن به استثنای شرمگاه و سینه است که به صورت گسترده ای در بسیاری از کشورهای آزاد و به ویژه در محیط های آلوده ای همچون کنار دریا مشهود است و پیش از انقلاب در گوشه و کنار کشور رخ می نمود.
برهنگی فراگیر و از این نوع نیز از محل بحث کنونی خارج است؛ زیرا مخالفان حجاب اجباری چنین رفتاری را منظور نمی کنند و برای الزام حکومت اسلامی در جلوگیری از آن می توان به صورت بس قاطعی سخن گفت.
🔸 سه: بی حجابی معتدل یا سر برهنگی یا نیمه برهنگی
محط اصلی بحث فروکاسته شدن حجاب شرعی با حضور زنان در سطح اجتماع از نوع سوم است که به شکل های ذیل خودنمایی می کند:
یک؛ با سر برهنه یا نیمه برهنه
دو؛ با آشکاری بخش هایی از دست و پا بالاتر از مچ و قوزک پا یا بخش های محدودی دیگر از بدن نظیر گردن
سه؛ پوشیدن لباس های تنگ، بدن نما با نمایان کننده آشکار برجستگی های بدن
چهار؛ استفاده از آرایش های تند و زننده و تحریک کننده
پنج؛ تمشی همراه با ناز و غنج که در آن ترغیب جنس مخالف به اتخاذ رفتار جنسی مشهود است.
🔹 حال با توجه به روشن شدن محل و محط مبحث، پاسخ ها را مورد بررسی قرار می دهیم.
در پاسخ به پرسش نخست؛ یعنی میزان دخالت حکومت اسلامی در باره حجاب، توجه به چند نکته لازم است:
🔹 ۱. به رغم تاکید مکرر در آیات و روایات بر رعایت حجاب از سوی زنان مسلمان، هیچ گفتاری صریح در قرآن و روایات وجود ندارد که بی حجابی را به عنوان جرم اعلام کرده و برای آن مجازات اعلام کرده باشند.
بهترین شاهد مباحث کتاب الحدود در میراث روایی و به ویژه کتاب شریف وسایل الشیعه است که به رغم نام بردن از همه جرم ها و بزه ها نامی از بی حجابی یا بدحجابی در آن برده نشده و سخنی از حد و تعزیر در این باره در میان نیست.
با این حال دلایلی عام و فراگیر در مجموع آیات و روایات وجود دارد که می توان از آنها جواز ورود همراه با الزام حکومت اسلامی در باره حجاب را استفاده کرد.
🔹 ۲. بازخوانی سیره رسول خدا (ص) و حضرت امیر (ع) در دوران حکومت ما را به سندی آشکار نمی رساند که از آن الزام حکومت اسلامی نسبت به حجاب و اعمال مجازات در ترک آن قابل استفاده باشد.
این در حالی است که طبق برخی از روایات حضرت امیر (ع) صبح ها پس از اقامه نماز شخصا در بازار حضور یافته و با ارایه سخنانی و حتی با استفاده از شلاقی که در دست داشتند، نسبت به رعایت حقوق مردم در داد و ستد هشدار می دادند.
نیز شدت عمل رسول خدا و حضرت امیر (ع) نسبت به تبعیض های اجتماعی، تصرف در بیت المال و برکنار کردن افراد نالایق و ... کاملا مشهود است.
یکی از دلایل عدم راهیافت سندی آشکار در سیره قولی و عملی آن دو بزرگوار در برخورد با پدیده بی حجابی، التزام عموم دین داران در این باره بوده است که از جمله نمونه های آن در باره کیفیت شهادت دادن زنان است.
به عبارت روشن تر عفاف و عفت عمومی پس از نزول آیات حجاب در دوران حکومت رسول خدا (ص) و احترام عمیقی که مسلمانان به آن حضرت داشتند و نیز نهادینه شدن فرهنگ عفاف و پوشش در میان مسلمانان جایی برای رواج بی حجابی، پوشش زننده زنان ... باقی نگذاشت تا نیاز به دخالت قاهرانه رسول خدا (ص) یا حضرت امیر (ع) در این باره باشد.
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
ادب آیینی1.pdf
19.75M
🌱 ادب آييني🌱
🌸 جايگاه شعر و ادب آييني در زبان فارسي(۱)
✍️ استاد محمد علي مجاهدي(پروانه)
🔸بخش عظيمي از متون كهن فارسي در دو حوزة «شعر» و «نثر»، صبغة ديني دارند و با مروري گذرا بر پيشينة مكتوب شعر و ادب آييني، بر قدمت 11 سدهاي آن ميتوان مهر تأييد نهاد.
شعر و ادب آييني به لحاظ محتوايي از چنان گسترة دامنهداري برخوردار است كه كمتر اثر منثور و يا منظومي را ميتوان در عرصة زبان فارسي نشان داد كه از نظر موضوعي در حيطة پهناور ادبيات آييني قرار نداشته باشد؛ ولي متأسفانه غفلت ديرپايي كه گريبانگير اغلب پژوهشگران ما بوده و هست، آنان را از پرداختن به اين مهم باز داشته است و اگر گاهي اظهار نظري در باره ادبيات آييني داشتهاند با واقعيات همخواني نداشته است. براي نمونه وقتي از زبان يكي از چهرههاي مطرح شعر معاصر ميشنويم كه پيش از انقلاب چيزي به نام شعر آييني نداشتهايم و عمر اين نوع ادبيات را به سه دهة اخير محدود ميسازد! از خود ميپرسيم كه اين شخصيت ادبي، مگر ديوان اشعار حكيم ناصر خسرو قبادياني، حكيم سنايي غزنوي، خمسة حكيم نظامي گنجوي، مثنوي جلال الدين مولوي و آثار ساير مفاخر شعر فارسي را مطالعه نكرده كه اين گونه با مقولههايي كه متأثر از منابع دينياند آشنايي ندارد؟! در حالي كه تشخيص اين موضوع چندان دشوار نيست و حتي ابجد خوانان اين مكتب با اين مفاهيم بيگانه نيستند و در آثار آنان ميتوان به روشني ردّ پاي مقولههاي ديني و عرفاني را مشاهده كرد.
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
حجاب در گذر تاریخ.pdf
172.6K
❇️حجاب زن ایرانی در گذر تاریخ❇️
✍️ احمد ابراهیمی
حجاب و پوشش زنان در تاریخ ایران فراز و فرودهایی را به خود دیده است. در برخی از دورهها پوشش از سوی حکومتها مورد حمله قرار گرفته و در دورههایی نیز مورد حمایت بوده است. اما در تمامی دورهها، آنچه نمود دارد فرهنگ عفاف است که ریشههای خود را حفظ کرده و به نسل های دیگر انتقال یافته است.[1]
🔸پوشش زن ایرانی پیش از اسلام
با استناد به مدارک بهدستآمده از دوره هخامنشیان، مانند تندیسها، سکهها، نقوش فرش، پارچه و نقشبرجستههایی که تعدادی از آنها به خارج از ایران منتقل شدهاند، و یا نوشتههای برخی از تاریخنگاران، میتوان چنین برداشت کرد که پوشاک زنان ایرانی عبارت از لباسهای بلند تا قوزک پا و گاهی فراخ، پیراهنهای ساده تا پایین ساق پا به صورت ساده یا ریشهدار، و با آستینهای بلند یا کوتاه بوده است.[2]
لباسهای زنان ایرانی در دوره اشکانی عبارت از پیراهنی بلند تا به روی زمین، گشاد، پُرچین، آستیندار یا بدون آستین و یقهراست بوده است. همچنین پیراهنی دیگر داشتهاند که روی اولی میپوشیدند و قد آن نسبت به اولی کوتاه و ضمناً یقهباز بوده است. روی این دو پیراهن، چادری سر میکردهاند.[3]
با مقایسه چندین نقش سنگی آناهیتا و نقوش دیگر با هم، به نظر میرسد که بانوان ساسانی، پیراهن بلند بسیار پرچین و گشاد میپوشیدهاند و آن را با نواری در زیر سینهها، مانند بانوان اشکانی، جمع کرده، میبستند.
✅ادامه مطلب در فایل pdf
📚منبع: نشریه معارف 106.
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با همکاری پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی برگزار می کند؛
نشست علمی با عنوان:
◾️راهکارهای تحقق جهاد تبیین از منظر قرآن کریم
👤ارائه کننده: حجت الاسلام والمسلمین محمد صادق یوسفی مقدم
◾️عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و رئیس پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن
👤 دبیر علمی : حجت الاسلام والمسلمین دکتر محمد لیالی
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی
📅زمان: پنجشنبه ۱۴۰۲/۰۲/۲۱
⏰ساعت ۱۰:۳۰ الی ۱۲
🗒مکان: قم؛ چهارراه شهدا، جنب مرکز همایش های غدیر، ساختمان پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن
شرکت در جلسه از طریق فضای مجازی با ورود به لینک زیر امکان پذیر می باشد.
🌐 Dte.bz/quranconf
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
#نمایشگاه
🔰نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران
در دو بخش حضوری(مصلای امام خمینی ره) و مجازی در سامانه ketab.ir برگزار میشود.
🔹۲۰ تا ۳۰ اریبهشت
📎لینک ثبت نام یارانه خرید کتاب:
https://bon.tibf.ir
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
May 11
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📹برای ما چه آورده ای؟
علامه سیدمحمدحسین طهرانی(ره) در ۲ دقیقه به بیان ارزش انسان از منظر اسلام می پردازد.
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
⚛پنج دوره اسلامشناسی در غرب
رئوف نصرتیان در نشست «اسلامشناسی از منظر غرب» بیان داشت:
✅ برای تاریخچه دینشناسی در غرب سه دوره ذکر میکنند:
1. دوره باستان، از پیدایش خط شروع میشود و تا قرن پنجم میلادی ادامه دارد.
2. دوره میانه که ادامه دینپژوهی باستان است.
3. دوره جدید، تاریخ شروع این دوره که در واکنش به نتایج منفی دینپژوهی گذشته شکل گرفت را از قرن نوزدهم میلادی میدانند.
✅ اما من دورههای مطالعات اسلامی در غرب را پنج دوره می دانم:
1. دوره «الگوی کتاب مقدسی»؛ که همزمان با ظهور اسلام در مغرب زمین تا قبل از شروع جنگهای صلیبی وجود داشت، شناخت غربیها از اسلام کاملا مبتنی بر تعابیر کتاب مقدس است.
2. دوره «الگوی جدلی»؛ الگوی قرون وسطی است که با شروع جنگهای صلیبی شروع و تا پایان دوره رنسانس ادامه دارد. این میشود که فضایی به شدت مسموم و متعصبانه در تقابل با اسلام شکل میگیرد و این فضا مملو از بدفهمی و تعصبات دینی به شدت منفی است.
3. دوره «الگوی تاریخی علمی»؛ وارد میدان شد تا نشان دهد اسلامشناسی روشمند چه فوایدی به همراه دارد. تاکید بیش از حد بر لغتشناسی، تاکید بر اخذ و اقتباس اسلام از دو دین ابراهیمی قبل از خود، بیاعتمادی به روایتهای سنت دینی و تاکید بر تحقیقات علمی جدید، از روشهای این الگو است.
4. دوره «الگوی پدیدارشناسانه»؛ که معتقد است دین به منزله یک پدیدار بررسی میشود و باید به اصل و منشا دین مراجعه کرد. تاکید بر شناخت ایمان قلبی مومنان، همراهی با سنت، همزیستی و گفتوگو با مسلمانان برای شناخت اسلام و مطالعه دین با روش عینی و تجربی، پرهیز از داوری سنت اسلامی، تاکید بر کشف جنبههای پنهان و بنیادین اسلام و مطالعه تطبیقی میان اسلام و سایر ادیان را میتوان از روشهای این الگو دانست.
5. دوره «الگوی تمدن جهانی»؛ طبق این الگو یک تمدن جهانی وجود دارد که اقوام و اندیشههای مختلف در آن نقش داشتند.
✅ این دیدگاه، تمدن اسلامی را در متن تاریخ تمدن جهانی قرار میدهد تا پژوهشگران تمدن اسلام و تمدن اروپایی را در بستر واحد تاریخی بررسی کنند. ایکنا.
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⚛ روایت و تحلیل پروفسور ویلفرد مادلونگ از ماجرای خلافت پس از رحلت پیامبر اکرم (ص)
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
#نشست
🔰#سلفیه از گذشته تا حال
🔹پنجشنبه ۲۱ اردیبهشت، ساعت ۸
📎لینک نشست:
https://vce.miu.ac.ir/hoda5
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
ششمین پیش نشست
پنجمین کنگره جهانی حضرت رضا علیه السلام
🔻 اعتدال از منظر قرآن و امام رضا (ع)
🎙 حجت الاسلام دکتر رضایی اصفهانی
🔻 نگاه عدالت ورزانه به مقوله ی علم و نقش آن در گسترش و تحکیم عدالت اجتماعی
🎙 حجت الاسلام دکتر نجارزادگان
🔻 دبیر علمی:
🎤 حجتالاسلام دکتر حسن زاده گلشانی
🗓 پنجشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۲
🕙 ساعت ۱۲ - ۱۰
🖥 لینک ورود به جلسه:
https://www.skyroom.online/ch/scoaqr/qom
•┈┈••••✾•🌿🌺🌿•✾•••┈┈
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir