#نشست
🔺سلسله نشستهای علمی "روایت اخلاقی از قیام حسینی" (انجمن علمی معارف دانشگاه شهید بهشتی و آکادمی اخلاقپژوهی روشمند)
🌑 عنوان: عزای حسینی از احساسات انسانی تا نگرش جهانی
👤دکتر مهران اسماعیلی؛ استادیار تاریخ و تمدن اسلامی دانشگاه شهید بهشتی
🕔زمان: سهشنبه ۳۱ مرداد؛ ساعت ۱۵
👈لینک ورود:
https://webinaronline.ir/Link/S2331137627
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
#نقد_کتاب
🌗 نقد و بررسی کتاب «اخلاق در ایران؛ بین زمین و آسمان» نوشته دکتر مقصود فراستخواه
👥 با حضور: دکتر نعمت الله فاضلی
و دکتر محسن جوادی
✅ این نشست سهشنبه ۳۱ مرداد
ساعت ۱۶
✅در مرکز فرهنگی شهر کتاب (خیابان شهید بهشتی، خیابان شهید احمد قصیر (بخارست)، نبش کوچه سوم) برگزار میشود.
📖این کتاب با تمرکزی ویژه بر جامعه ایران و مسائل و بحرانهای آن، پیرامون این موضوع بحث میکند که اخلاق چیست و چگونه میتواند جوامع بحرانی را نجات بدهد؟
مقصود فراستخواه در کتاب «اخلاق در ایران»، با رویکردی علمی و مدرن و در پرتو نظریههای گوناگون درباره اخلاق، به مسئله اخلاق و اخلاقی زیستن در ایران و نتایجی که زیستِ اخلاقی میتواند برای جامعه ایران داشته باشد مینگرد. وی در این اثر از ضرورت توجه به زیست اخلاقی برای برونرفت جامعه ایران از بحرانهایی که با آنها مواجه است سخن میگوید.
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
#نشست
🌗 سومین جلسه از سلسله نشستهای عاشوراپژوهی ۲ مرکز پژوهشهای تاریخ اسلام
ارائهدهنده: استاد حامد قرائتی
موضوع: مناسک عزاداری در دولتهای شیعه
سهشنبه ۳۱ مرداد، ساعت ۱۷:۳۰
قم، خیابان دورشهر، کوچه ۱۵، پلاک چهار
شرکت به صورت حضوری و مجازی
📱لینک شرکت مجازی در جلسه:
https://aparat.com/CHSIQ🌗🌗S/live
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
#نشست
#اربعین
🔻اداره فرهنگی-تربیتی دانشگاه مجازی المصطفی برگزار می کند
🔻موضوع : اربعین و سه گانه
جامعه نابازار، انسان یاری گر، اقتصاد تبرعی
استاد: حجت الاسلام محمد امین رضایی
🗓سه شنبه۳۱ مرداد
🕰ساعت ۱۸ به وقت تهران
🔗لینک شرکت در جلسه (یا از طریق بارکد)
https://room.aou.ir/fa-cultural/
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
May 11
#نقد_حال
🌗 عناصر استنباط روشمندِ «روح دین»
🎤حجتالاسلام دکتر رضا غلامی؛ رئیس پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی
🔸به عنصر یا عناصری «روح دین» یا «روح شریعت» اطلاق میشود که دین خدا برای تحقق آن آمده یا عینیت یافتن دین خدا به آن عناصر وابسته است. اجزای دین به هم متصل میشوند تا نهایتا اتفاقی بیفتد، آن اتفاق همان روح دین است. برخی در تعریف روح دین از واژه مصالح کلان استفاده کردند. اینها میخواهند بگویند اسلام دنبال چه مصالحی است، آن مصالح همان روح دین است.
🔹درباره اینکه روح دین مصداقا چیست نظرات متعددی مطرح است که با هم قابل جمع هستند و تقابلی ندارند:
1. بعضی معتقدند: از آنجا که از نظر قرآن مغز دعوت پیامبران الهی توحید است پس روح دین، توحید است.
2. بعضی معتقدند: روح دین تسلیم است. درست است ادیان با تنوع و تکثر فرمی و احکامی آمدند ولی همه یک چیز هستند و آن اسلام و تسلیم است. در همه ادیان روح تسلیم وجود دارد و اگر تسلیم اتفاق افتاد راه باز میشود که دین دستگیری کند و انسان را به مقصد برساند.
3. برخی دیگر ایمان را روح دین دانند.
4. برخی هم معتقدند اگر تقوا نباشد اعمال برای آخرت ذخیره نمیشود.
5. شماری هم گویند: منظور از عبادت تسلیم و خضوع در برابر خداوند است.
6. برخی گویند روح اخلاق میتواند صدق یا خلوص باشد؛ اما روح شریعت اسلامی، عدالت است و مویدات زیادی برای آن وجود دارد.
🔸شهید مطهری درباره روح شریعت میفرماید علما معتقدند شریعت تابع مصالحی است که روح شریعت محسوب میشود. از نظر ایشان مصالح دین همان روح شریعت است. شهید صدر پس از تأیید اینکه شریعت میتواند روح داشته باشد میفرماید: فقه یک سیستم است که اجزای آن در همدیگر موثرند و کل اجزا در جهت محقق کردن اهداف دین حرکت میکنند. به هر حال همه علما اتفاق نظر دارند که دین برای جلب مصالح برای بندگان آمده و احکام مقدمهای است برای اینکه انسانها به نقطهای برسند که همان مصلحت است و نقطه مقابل آن مفسده است
🔹کل شریعت میتواند یک روح واحد یا مصلحت کلی داشته باشد و نقطه مقابل این روح، مفسده است. با در نظر گرفتن روح برای شریعت آیا استنباط روح دین در جایی که قرآن و سنت نصی در این زمینه ندارد ممکن است یا نه؟ من معتقدم میشود این کار را انجام داد اما باید روشمند باشد.
🔸عناصر اصلی شکلدهنده استنباط روشمندِ روح دین عبارت است از:
1️⃣ جامعنگری. کمتر دانشمندی داریم که حق جامعنگری درباره دین را ادا کرده باشد. گاهی جزئینگری آنقدر در فقه حاکم میشود که فقیه نمیتواند به تصویر جامعی از شریعت دست پیدا کند.
2️⃣ کلبینی.
3️⃣ عمقبینی؛ که نقطه مقابلش سطحینگری است.
4️⃣منسجم دانستن دین.
5️⃣نظاممند دانستن دین که فراتر از منسجم بودن است.
6️⃣عبور از تاریخمندی؛ یعنی فقیه از زمان و مکان فاصله بگیرد.
توجه بیش از حد به دوره حضور معصوم و دورهای که منابع دینی در آن دوره صادر شده باعث میشود فقیه قادر به درک روح دین و شریعت نباشد. آخرین مطلب درک و برداشت از قرآن و سنت برای استنباط روح دین است.
کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
#اربعین
🌗 زنده شدن مکتب و فرهنگ پیامبر(ص) در اربعین
🎤 دکتر محمدرضا سنگری/ عاشورا پژوه
🔸اربعین مانند دین یکسری اصولی دارد، از جمله این اصول، وحدت و همدلی و همراهی بین دو ملت ایران و عراق است. در اربعین رنگ و نژاد و اقوام مختلف حضور دارند ولی همه اشک میریزند و نوحه میخوانند و حتی هیئات عربی گاهی اشعاری را به زبان فارسی میخوانند.
🔹در روایتی داریم: وقتی امام زمان(عج) ظهور کردند در مسجد کوفه نماز میخوانند و در امتداد وی، صفوف نماز تا کربلا وجود دارد، زمانی این مسئله غیرقابل باور بود ولی الان برای ما قابل تصور است و اربعین سبب ایجاد اندیشه واحد شده است.
🔸اگر برترین چهرههای نظامی جهان را جمع میکردند و روی تل زینبیه قرار میدادند و میگفتند بین دو سپاه امام حسین(ع) و یزید داروی کنید، همه میگفتند پیروز میدان، لشکر یزید است و حق دارند هلهله کنند و جشن بگیرند ولی اگر چهل روز بعد از عاشورا را ببینیم، خواهیم دید که کاروان اسرا که چهل روز قبل با تمسخر و طعنه و دشنام به شام برده شدند الان پیروزمندانه بازمیگردند و به اعتقاد بنده، اربعین روز پیروزی اهلبیت(ع) است.
🔹در اربعین دو کاروان همزمان وارد کربلا شد اول کاروان جابر که از اصحاب خاص پیامبر(ص) بود و رسولالله به او فرمود: آنقدر زنده خواهی ماند که فرزندم محمدباقر را ملاقات کنی. در سن ۷۳ سالگی وارد کربلا شد در حالی که نابینا بود و دست او را عطیه کوفی(مفسر مشهور) که در آن موقع جوانی بود، گرفت و به کربلا برد. وقتی وارد کربلا شدند ابتدا در فرات غسل کردند و بعد لباس احرام پوشیدند و خود را معطر کردند. آنگاه با لباس احرام به کربلا رفتند گویی به حج رفتهاند؛ جابر دائماً از پیامبر(ص) یاد میکند و در اینجا «حسین منی و انا من حسین» تفسیر میشود یعنی در کربلا گویی پیامبر(ص) را کشتند.
🔸در اربعین مکتب و فرهنگ پیامبر(ص) زنده شد و ما بیشتر از آن که به زیارت امام حسین(ع) برویم به زیارت پیامبر(ص) و آرمان او میرویم. در زیارت اربعین میخوانیم: و بذل مهجته فیک یعنی او قلب خود را فدای خدا کرد تا بندگان را از جهالت و حیرت ضلالت رها کند. امام(ع) برای شکستن حیرت و ضلالت قیام کرد. دوچهره در کربلا بودند که وقتی سخنرانی کردند به گیجی سپاه دشمن اشاره کردند و عنوان خاصی را به کار بردند؛ این تعبیر هم در رجز جناده و هم در رجز وهب دیده میشود؛ او دو خصوصیت یعنی خوًار و ناکث را مطرح کرد. خوار یعنی کسی که نمیداند با چه کسی است و علیه کیست یعنی گمراه است و اربعین پایان خواربودن انسان است.
🔹اربعین فقط شکست یزید نیست بلکه شکست چهل سال تبلیغات سنگین بنیامیه علیه اهلبیت(ع) است.
کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
🌗 سخنان نیم قرن پیش رهبر انقلاب درباره کنگره جهانی اربعین🚩
🔻چهل و نه سال پیش، یعنی زمانی که هنوز مراسم اربعین، به شکوه امروز شکل نگرفته بود، حضرت آیتالله خامنهای در سال ۱۳۵۲ مصادف با روز جمعه ۲۰ صفر سال ۱۳۹۴ هجری قمری در جریان سلسله جلساتی در مسجد امام حسن (ع) در مشهد مقدس که به شرح و تفسیر خطبههای نهجالبلاغه اختصاص داشت، بهمناسبت تقارن با شب اربعین حسینی، تحلیلی تاریخی و جامع از چرایی اهمیت زیارت اربعین ارائه دادند. این بیانات را به شرح زیر میخوانیم:
🔹میدانید یکی از علائم ایمان زیارت اربعین است؟ بنده نمیدانم این روایت چقدر صحیح است، اصراری هم ندارم که بگویم معنای این روایت همین است که من گمان کردهام، واقعش هم این است که احتمال میدهم معنایش یکی از شقوق و احتمالات دیگری باشد که در این زمینه بیان میشود؛ امّا اگر این احتمال هم که من میگویم باشد، مؤیّد فراوانی دارد؛ «زیارة الاربعین».
🔸شیعه یک جمع متفرقی بود. یک جامعهای بود که در یک جا، در یک مکان زندگی نمیکردند. در مدینه بودند، در کوفه بودند، در بصره بودند، در اهواز بودند، در قم بودند، در خراسان بودند، اطراف و اکناف بلاد. اما یک روح در این کالبد متفرق و در این اجزا متشتت در جریان بود.
🔹مثل دانههای تسبیح یک رشته و یک نخ همه اینها را به هم وصل میکرد. چه بود آن رشته؟ رشته اطاعت و فرمانبری از مرکزیت تشیع، از رهبری عالی تشیع یعنی امام. همه این رشتهها به آنجا متصل میشد. قلبی بود که به همه اعضا فرمان میداد. و به این ترتیب تشیع یک سازمان و یک تشکیلاتی بود. ممکن بود دو نفر از حال هم خبر نداشته باشند اما بودند کسانی که از حال همه با خبر بودند. اطاعت و فرمانبری آنها به حساب بود، فریاد زدنشان از روی دستور بود، سکوتشان بر طبق نقشه بود.
🔸همه چیزشان با حساب بود. فقط یک عیبی کار آنها داشت و آن اینکه همدیگر را کمتر میدیدند. اهل یک شهر، شیعیان یک منطقه البته یکدیگر را میدیدند. اما یک کنگره جهانی لازم بود برای شیعیان روزگار ائمه (ع).
🔹این کنگره جهانی را معین کردند. وقتش را هم معین کردند. گفتند در این موعد معین در آن کنگره هر کس بتواند شرکت کند. آن موعد روز اربعین است و جای شرکت، سرزمین کربلا است. چون روح شیعه روح کربلایی است، روح عاشورایی است. در کالبد شیعه تپش روز عاشورا مشهود است. شیعه هر جا که هست دنبالهروی عاشورای حسین است. این هم که میبینی همه جا این تپشهایی که در شیعه مشهود شده، از آن مرقدِ پاک ناشی شده. این شعلههایی بوده که از آن روح مقدس و پاک و از آن تربت عالی مقدار سرکشیده. به جانها و روحها رسیده. انسانها را به گلولههای داغی تبدیل کرده و آنها را به قلب دشمن فرو برده.
🔸بنابراین مسئله اربعین یک مسئله مهمی است، اربعین یعنی میعاد شیعیان در یک کنگره بینالمللی و جهانی برای سرزمینی که خودش خاطرهانگیز است آن سرزمین. سرزمین خاطرهها است، خاطرههای باشکوه، خاطرههای عزیز، سرزمین شهدا، مزار کشتهشدگان راه خدا، اینجا جمع بشوند تشیع، پیروان تشیع و دست برادری و پیمان وفاداری هر چه بیشتر بدهند.
🔹اگر امروز هم بتوانند شیعیان آن سرزمین پاک و مقدس را یک چنین میعادی قرار بدهند. البته بسیار کار بجا و جالبی خواهد بود و همین دنبالهگیری از راهی است که از ائمه هدی (ع) به ما ارائه دادند.
🔻سخنرانی در مسجد امام حسن مجتبی (ع) / مشهد ۲۴ اسفند ۱۳۵۲
🌐 کانال نشریه معارف| عضو شوید🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
#نقد_حال
🌗 سه معنای «تشیع» نزد اهل سنت
✍️ آیتالله جعفر سبحانی
با توجه به روایاتی که اباصلت در کتب حدیثی ما از امام هشتم(ع) نقل میکند، نهتنها او شیعۀ خالص بوده، بلکه رازدار امام(ع) نیز بوده است و لذا بسیاری از اهل سنت به تشیع او تصریح کردهاند. ولی هر تصریح به تشیع ملازم امامی بودن نیست؛ زیرا تشیع نزد رجالیون اهل سنت سه معنا دارد:
1. دوست داشتن اهل بیت(ع)
2. مقدم دانستن علی(ع) بر عثمان
3. مقدم دانستن علی(ع) بر خلفای سهگانه
تشیع به معنی اول همۀ مسلمانان را در بر میگیرد، ولی تشیع به معنای دوم با تسنن سازگار است اما نقطۀ ضعفی در راوی به شمار میآید.
ولی هرگاه کلمۀ «رافضی» را به کار ببرند مقصود همان شیعۀ امامی است و چون برخی از رجالیون اهل سنت، او [اباصلت] را رافضی میخوانند حاکی از شیعه بودن او نزد آنهاست. ولی ما در اثبات تشیع او نیازی به گفتار رجالیون اهل سنت نداریم. ملازمت او با حضرت رضا(ع) و روایات نابی که از آن حضرت نقل میکند حاکی از تشیع صمیمی اوست. (کتاب سیمای فرزانگان، ج10، ص 171).
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
🔰نقش پژوهشگران ادیان گوناگون در شناساندن شخصیت امام حسین
🚨با حضور شخصیت های برجسته بین المللی
🔹سه شنبه ۳۱ مرداد، ساعت ۲۰:۳۰
📎لینک نشست
#امام_حسین #نشست #بین_الملل
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
🌗 پخش مستند #فیضیه_تهران
مروری بر تاریخ #مدرسه_مروی که به نحوی مروری بر تاریخ دویست ساله معاصر است.
سهشنبه ۳۱ مرداد، ساعت ۲۲
جمعه ۳ شهریور ساعت۱۶
از شبکه مستند
#علمای_تهران
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📣 جدیدترین مستند از شهید #مصطفی_صدرزاده منتشر شد / دانلود و تماشای رایگان «آقامصطفی»
⭕️ مستند «آقا مصطفی» همزمان با انتشار تقریظ رهبر معظم انقلاب بر کتاب «سرباز روز نهم» منتشر شد.
🎬 #آقا_مصطفی حکایتی از جهاد فرهنگی شهید مدافع حرم «مصطفی صدرزاده» است و روایتگر دنیای جوانانی شده که وی با روشهای نامتعارف، آنان را به سوی پایگاه بسیج جذب کرده است. آنهایی که ابتدا او را تحقیر و حتی کتک زدهاند و امروز همان بچه محل بسیجی دیروز، برایشان شده «آقا مصطفی».
🎥 تماشای رایگان با بلیت اختیاری:
🌐 b2n.ir/amste
#مثل_مصطفی
✅ #عماریار را دنبال و به دوستان معرفی کنید، مرجع فیلمهای سالم و جذاب و انقلابی👇
🆔 eitaa.com/joinchat/1460338702C7e130ac336
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir