♻️ سلسله مباحث گفتارپژوهی(55)
👈 نوشته ذیل، ادامه نکات مهم بدست آمده از مصاحبه اساتید پیشکسوت و موفق دروس معارف اسلامی در موضوعات مختلف با عنوان گفتار پژوهی است، که با ذکر نام استاد به صورت دستهبندی شده تقدیم میگردد.
✅ مدرسان جوان و تازه کار بهتر است بدانند ...
🔶 50. دکتر عنایت الله شریفی، دانشیار دانشگاه علامه طباطبایی: اساتید جوان 2 نکته را توجه داشته باشند: اساتید مرد از همان ابتدای کار خود، هیچ گاه تدریس در کلاسهای دانشجویان دختر را قبول نکنند و دوم اینکه سعی کنند اولین تجربیات خود را در دانشگاههای مادر و کلاسهایی که رشته دانشجویان حساس است مثل ریاضی و فنی و ... آغاز نکنند، بویژه اگر استادیار نیستند.
🔶 51. دکتر قاسم احمدی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران: استاد باید واقعاد دانشجویان خود را دوست داشته باشد، دلش برایشان بسوزد، همه را حتی همان دانشجویان به اصطلاح شر را نیز بچههای خود بحساب آورد، اینطوری است که جواب میدهد. استاد باید برای درس و جا انداختن آن و برای شنوندههایش دلسوز باشد، باید با اخلاق خود علاقه دانشجو را به خود جلب کند، به موقع از لطیفه هم استفاده کند، پیامبر اعظم (ص) وقتی وارد جمعی میشدند، از همان چیزی سخن میگفتند که آنها در حال گفتگو پیرامون آن بودند، به قول معروف ضد حال نمیزدند!
🔶 52. دکتر حشمت الله قنبری، مدرس دروس معارف در دانشگاههای کشور: یک استاد معارف باید مرجع باشد، مرجع تحقیق و علم، وقتی وارد دانشگاه میشود کسی بی اعتنا به او نباشد، به او احترام بگذارند، به خاطر خود و علمش و توجه نهادهای ذی ربط به او، اینکه عرض میکنم مرجع، چون برای دانشجو مهم است که کلاس چه کسی شرکت میکند و چه استادی در کلاس معارف به او درس میدهد، دانشجویان به اساتیدشان نزد خانواده و کسان خود مباهات میکنند.
🔶 53. دکتر محمد کاوه، عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی: رعایت مقررات دانشگاه و آموزش عالی بسیار مهم است و نمره دادنهای بی خودی و ... که به اصطلاح خود شیرینی محسوب میشود، به جز بردن آبروی دیگر اساتید زحمت کش چیز دیگری ندارد. بنده هنوز هم بعد از این همه تدریس در بعضی موارد و در مشاورههایی که با من میشود، نظرات اساتید قدیمیتر را جویا میشوم. مدرسان باید با گروهی یا دست کم یکی از اساتید قدیمی و با سابقه و موفق در ارتباط باشند و کسب الگو نمایند. میتوان چنین استادانی را در هر منطقه به استاد تازه کار توسط سیستم نهاد معرفی کرد.
#گفتار_پژوهی
♻️ سلسله مباحث گفتارپژوهی(56)
👈 نوشته ذیل، ادامه نکات مهم بدست آمده از مصاحبه اساتید پیشکسوت و موفق دروس معارف اسلامی در موضوعات مختلف با عنوان گفتار پژوهی است، که با ذکر نام استاد به صورت دستهبندی شده تقدیم میگردد.
✅ مدرسان جوان و تازه کار بهتر است بدانند ...
🔶 54. دکتر محمود متوسل آرانی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران: ما به عنوان استاد معارف اگر چه به اصطلاح کار آموزشی میکنیم، چه ملبس به لباس روحانی باشیم یا خیر، دانشجویان و دانشگاهیان با نگاه نماینده حکومت با ما برخورد میکنند، چه بخواهیم و چه نخواهیم این قابل انکار نیست، پس ما نباید با برخورد خود و نحوه پاسخ به سؤالات و کلاً در کردار و گفتار نظام را زیر سؤال ببریم، چنانچه نباید دفاع بیجا هم داشته باشیم، اما از کلیات واقعا باید دفاع کنیم و جنبههای تربیتی و انقلابی را داشته باشیم، این دروس محصول انقلاب و خون شهداست، پس یک استاد معارف باید مبلغ انقلاب و کلیات نظام باشد.
🔶 55. جناب آقای محمد امیدی، مدرس دروس معارف در دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره): اساتید جوان معارف را توصیه مینمایم به : 1ـ برخورداری از نیت خالصانه جهت فعالیت تبلیغی، علمی، فرهنگی، مذهبی و سیاسی 2ـ مطالعه گسترده و تقویت بنیه علمی، بسیاری از انحرافات در تاریخ اسلام از جهل و عدم شناخت کامل اسلام ناب محمدی (ص) صورت گرفته، آشنایی با معارف وسیع اسلامی را هیچ گاه کنار نگذارند. 3ـ دانستههای خود را به روز نمایند، و از شیوههای جدید تدریس استفاده کنند. 4ـ کسب مهارت لازم جهت برقرای ارتباط مؤثر با دانشجویان داخل و خارج کلاس. 5ـ استاد باید همیشه طرح درس داشته باشد. 6ـ مزین بودن به صفت حسنه بردباری و حسن خلق.
🔶 56. دکتر محمد نصیری رضی، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران: استاد معارف باید از تکنولوژیهای جدید آموزشی هم سر در بیاورد و هم استفاده کند.
🔶 57. دکتر مصیب عباسی، عضو هیأت علمی دانشگاه گلستان: مدرسان معارف میتوانند با سر زدن به خوابگاه دانشجویان و خبرگیری از آنان، برگزاری جلسات گفتگو و پرسش و پاسخ، شرکت در نشستهای دانشجویی به عنوان مدعو، انتخاب روشهای مختلف تدریس با مشورت آنان، تفویض انتخاب منبع تدریس و ... تجربیات خوبی را در زمینه تدریس برای خود فرآهم آورند.
#گفتار_پژوهی
کتاب: زبان قرآن
در اندیشه علامه طباطبایی
بارویکرد انتقادی به دیدگاه نو معتزله
نویسنده: محمد طاهری
ناشر: دفتر نشر معارف
نوبت چاپ: اول1397
قیمت:22000تومان
این کتاب در چهار فصل و هر فصلی در چند گفتار و با192 صفحه به همت معاونت پژوهشی دانشگاه معارف اسلامی به ثمر رسیده است.
پاسخگویی به ادعای احمد خلفالله و همفکرانش و ادعاهای همسو با نظریه نمادین انگاری زبان قرآن و به طور محوری دیدگاههای شخصیتهای نو معتزله در قرن حاضر و سامان بخشیدن به آن از موضوعات این کتاب است.
نویسنده در این کتاب بر اساس دیدگاههای تفسیری علامه طباطبایی نیز به نقد و بررسی آن ادعاها پرداخته است.
فصل اول به کلیات و مفاهیمی چون پیشینه و مفاهیم پژوهش از جمله زبان قرآن، فطرتی بودن زبان قرآن، زبان ولایتی و زبان نمادین بودن قرآن و... پرداخته است. فصل دوم: دیدگاه محمداحمد خلفالله در باره زبان قرآن در موضوعات نگاه امین خولی به زبان قرآن، مؤلفههای تفسیر ادبی، بیان دیدگاه خلفالله در زبان قرآن و ادله غیر واقعنما بودن قصص قرآن، مورد بررسی قرار گرفته است. فصل سوم: دیدگاه خلفالله با موضوعات دیدگاه علامه طباطبایی در باب زبان قرآن، دیدگاه خلفالله در واقع نمایی قصص قرآن و نقد آن و فصل چهارم به دیدگاه بعضی همفکران خلفالله در قصص قرآن پرداخته است.
#کتاب_شناخت
♻️ سلسله مباحث گفتارپژوهی(57)
👈 نوشته ذیل، ادامه نکات مهم بدست آمده از مصاحبه اساتید پیشکسوت و موفق دروس معارف اسلامی در موضوعات مختلف با عنوان گفتار پژوهی است، که با ذکر نام استاد به صورت دستهبندی شده تقدیم میگردد.
✅ مدرسان جوان و تازه کار بهتر است بدانند ...
🔶 58.دکتر غلامرضا نورمحمدی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران: استاد ضمن حفظ ابهت خود در کلاس و با تواضع کامل با دوری از خفت و خواری باید بگونهای رفتار کند تا دانشجو با او راحت باشد، دانشجو باید بفهمد که مطالب طرح شده در کلاس ابزار نمردهدهی نیست. استاد باید فرصت کافی را برای دانشجویان خرج کند از تکرار مطالب خسته نشود، همین کلاس بهترین فرصت است، چرا که دانشجو فرصتی برای بعد از کلاس ندارد، و معمولاً وقت هم نمیگذارد.
🔶 59.دکتر عین الله خادمی، استاد تمام دانشگاه تربیت دبیر شهیدرجایی: به عقیده بنده دروس معارف هم یک فرصت جدی برای ماست و هم یک تهدید جدی برای ما، ببینید در کشورهای خارجی به بهانههایی حتی در قالب کلاسهای زبان، مسائل دینی مسیحیت را آموزش میدهند و مسیحیت را تبلیغ میکنند، گاه در کلاسهای دو یا سه نفره و از این فرصت برای گسترش مبانی دینی استفاده میکنند، در حالیکه ما با مخاطبان میلیونی در کلاسهای معارف مواجهیم و این یک فرصت بزرگی است، در خارج با اینکه در بعضی مواقع هزینههای سنگینی هم برایشان دارد تبلیغ دینشان را رها نمیکنند، از طرف دیگر اگر ما یک منبع کافی و مناسب و با تسلط لازم بر محتوی را نداشته باشیم، در معرض تهدید هستیم. دانشجویانی داریم که مدرسان معارف را نمایندگان دولت و ... میدانند، اگر دست ما پر نباشد، خدایی نکرده جوان را چه بسا برای همیشه از معارف دین رویگردان مینماییم. اگر نتوانیم مطالب و شبهات را خوب حل و فصل کنیم، مسئولیم! مطالبی که میگوییم حرف دین به حساب میآید، با دروس فلسفه تخصصی وحرف فلان فیلسوف خیلی فرق میکند، آنجا اشتباه هم بگوییم فوقش این است که میگویند حرف آن فیلسوف را درست نفهمیده است، ولی در دروس معارف به پای دین میگذارند.
🔶 60.دکتر محمد ابراهیمی راد، عضو هیأت علمی دانشگاه اراک: داشتن تسلط علمی کافی بر درس توصیه بنده برای مدرسان جوان دروس معارف است. متأسفانه این تسلط را دیگر کمتر میبینیم، گاه برای خود استاد مطلب حل نگردیده است. پیشنهاد میکنم برای مدرسان تازه کار یک سری کارگاههای مختلف محتوایی گذاشته شود، سپس کارگاههای روشی و اثرگذاری!
#گفتار_پژوهی
کتاب: آیات بینات (ج1)
تفسیر گلچینی از معارف قرآن کریم
نویسنده: یعقوب جعفزی
ناشر: دفتر نشر معارف
نوبت چاپ: اول1397
قیمت:29000تومان
این کتاب که چهار فصل با 360 صفحه دارد و به اهتمام معاونت پژوهشی دانشگاه معارف اسلامی به سامان رسیده است برگی از کتاب آفرینش را به خوانش درآورده و با اشاره به جهان خلق و امر و پیدایش آسمانها و زمین، هدف از آفرینش را بیان میدارد و به مراحل احکام و تفصیل قرآن اشاره دارد و اتقان و استحکام، روشنگری و هدایتگری قرآن و مباحثی از این دست را تبیین مینماید و میکوشد تا پنجرهای از آیات مربوط به مبدأشناسی را به سوی علاقهمندان بگشاید و فطری بودن مبدأشناسی، اوصاف حضرت حق، امداد خداباوران، آثاررویگردانی از یاد خدا و... را تبیین نماید و به برخی از امور اخلاقی و اجتماعی با محوریت سالمسازی روابط اجتماعی و آسیب شناسی جامعه اسلامی بپردازد. این کتاب مشتمل بر تفسیر گزینشی حدود یکصد و سی آیه قرآن است که آیات گوناگونی را انتخاب و به شیوة خاصی تبیین کرده است و آیات انتحابی به چند گروه و هر گروهی نیز زیر مجموعة یک موضوع قرار داده شده است.
سر فصلهای این کتاب عبارت است از: فصل اول: جهان آفرینش. فصل دوم: اوصاف قرآن. فصل سوم: معارف قرآنی. فصل چهارم:برخی از امور اخلاقی و اجتماعی از منظر قرآن کریم.
#کتاب_شناسی
♻️ سلسله مباحث گفتارپژوهی(58)
👈 نوشته ذیل، ادامه نکات مهم بدست آمده از مصاحبه اساتید پیشکسوت و موفق دروس معارف اسلامی در موضوعات مختلف با عنوان گفتار پژوهی است، که با ذکر نام استاد به صورت دستهبندی شده تقدیم میگردد.
🔶 مدرسان جوان و تازه کار بهتر است بدانند ...
🔷 61. دکتر سیدرحمت الله موسوی مقدم، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایلام: استادی که اهل پژوهش و نوشتن نیست، هم در طراحی محتوای آموزشی ضعیف است، هم حرفی برای آیندگان ندارد. مدرس باید موقعیت شناس، زمانشناس، مخاطب شناس، مسأله شناس و دارای هنر تحلیل باشد. نداشتن تأخیر برای حضور در کلاس ، خلف وعده نکردن، دقیق بودن در نمره و قوانین آموزشی را رعایت نمودن و به طور کلی نظم و انضباط کاری، بر شکوه و جلوه استادی یک مدرس بسیار میافزاید.
🔷 62. جناب حسن حیدری فرد، استاد دروس معارف در دانشگاههای کشور: همه ما مدرسان و دست اندرکاران نهاد و مدرسان و مسئولان دانشگاهها و مراکز آموزش عالی باید بدانیم که جوانان این آب و خاک در دست ما امانت اند و شیعه حضرت امیر المؤمنین، فردا همگی در پیشگاه خدا و پیغمبر و ائمه معصومین باید جوابگو باشیم، اگر دانشجویان با خدا و عبادت و حجاب و... ارتباطی ندارند و معتقد به رعایت بعضی از مسائل و عبادات نیستند که خدایی نکرده منجر به عدم تعهد و تخصص آنان می گردد، همه مسئولیم. اگر مشکل در نحوه اداره دانشگاهها است باید در پرتو توصیه ها و فرامین مقام معظم رهبری برای رفع این مشکلات هر چه سریع تر هر فرد و در هر مقامی به وظیفه خود عمل نماید.
🔷 63. دکتر امیر نورانی مکرم دوست، عضو هیأت علمی دانشگاه گیلان: مدرسان سعی کنند سؤالات احتمالی در هر موضوع را از قبل پیش بینی کرده و پیدا کنند و جوابهای آنرا نیز بدست آورند و مدام مرور نمایند و آمادگی لازم را حفظ کنند، مهمتر اینکه اگر جوابی را بلد نبودند راحت بگویند فعلا نمیدانم و جلسه بعد مطالعه میکنم و یا میپرسم و جوابش را میآورم این کار تأثیرش خیلی بیشتر از این است که یک جواب سطحی و سخیف داده شود، دانشجو این مطالب را خوب میفهمد.
🔷 64. دکتر احمد دبیری، استادیار دانشگاه یـزد: عشق به تدریس داشتن و این مقوله را در خود پروراندن برای یک مدرس بسیار مهم است، مدرس نباید دچار یک روزمرگی شود و اگر نه انگیزه خود را از دست میدهد و دیگر به جز پول و حق الزحمه و ... چیزی دیگری برایش معنا ندارد. ما برای یک اهداف بزرگ دیگری، برای هدایت و راهنمایی و یاد دادن آنچه در زندگی جوان به درد او میخورد به کلاس آمدهایم، اگر این دغدغه را از دست بدهیم، باختهایم.
#گفتار_پژوهی
اندیشه اسلامی(1)
نویسنده: دکتر سید اکبر حسینی قلعه بهمن
ناشر: دفتر نشر معارف
نوبت چاپ: اول1396
قیمت:15000تومان
شناخت مبدا و معاد در بخش اندیشه اسلامی از مجموعه دروس معارف اسلامی به عنوان یک ماده درسی تعریف شده است اما چون تاکنون نگاه به مبدا و معاد به صورت تطبیقی میان ادیان مختلف پیشینه نداشته است کتاب اندیشه اسلامی(1) که به همت دانشکاه معارف اسلامی در یازده درس با 312صفحه به نگارش در آمده تا نخستین اثر در میان متون دروس اندیشه اسلامی باشد.
سر فصلها و برخی عناوین این کتاب عبارت است ار: درس اول: انسان و ایمان. ایمان معنوی به مثابه یک نیاز معنوی است. درس دوم: حقیقت غایی؛ رویکردها و نگرشها. دیدگاههای سلبی و اثباتی. درس سوم، نگاه ادیان به حقیقت غایی. حقیقت غایی و خدا در ادیان و آیینهای شرقی. درس چهارم، حقیقت غایی در اسلام. طرح کلی مباحث اوصاف الهی. درس پنجم، براهین اثبات وجود خدا. درس ششم، خداشناسی و خدایابی. انسان و شناخت عالم. درس هفتم، عقل و ایمان. درس هشتم، توحید و شرک. بازتاب توحید در ادیان مختلف. درس نهم، اوصاف الهی. درس دهم، شرور عالم. ماهیت و چیستی شر. درس یازدهم، رستاخیز و جاودانگی. مرگ چیست؟ مرگ و حیات پس از آن در اسلام. و....
#کتاب_شناسی
گزارش تصویری:
گفتگوی نوین پژوهشی (جلسه 106)
موضوع: «انقلاب اسلامی در دانشگاههای آمریکای شمالی و اروپای غربی»
بررسی تحلیلی و تاریخی انقلاب اسلامی
ارائه کننده: دکتر عبدالمطلب عبدالله (هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی)
زمان: پنجشنبه 97/10/20
مکان: قم، بلوار جمهوری اسلامی، نبش کوچه 4، پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی
♻️ سلسله مباحث گفتارپژوهی(59)
👈 نوشته ذیل، ادامه نکات مهم بدست آمده از مصاحبه اساتید پیشکسوت و موفق دروس معارف اسلامی در موضوعات مختلف با عنوان گفتار پژوهی است، که با ذکر نام استاد به صورت دستهبندی شده تقدیم میگردد.
✅ مدرسان جوان و تازه کار بهتر است بدانند ...
🔶 65. دکتر جعفر گل محمدی، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران: همیشه خودم را در هیأت یک مبلّغ فرض کردهام تا یک معلّم، گاه به دیگر اساتید معارف می گویم که اینجا دانشکده الهیات نیست که فقط بخواهد یک عالم الهیات بپروراند، چه بسا فردی که سر کلاس تخصصی الهیات میآید اصلاً یهودی باشد، اینجا کرسی شیعه شناسی فلان دانشگاه غربی نیست تا بخواهیم فقط دانشی را انتقال دهیم، در کلاسهای معارف در درجه اول مایک مبلغ هستیم، به برکت انقلاب سفرهای و نعمتی پهن است و ما که ورود پیدا کردیم باید بتوانیم دانشجو و جوان را دین باورکنیم ، نسبت به دین علاقهمند کنیم و اگر تغییری صورت نگیرد مثل همان کلاسهای تخصصی است.
🔶 66. دکتر علی دژاکام، استاد دروس معارف در دانشگاههای کشور: توصیهام به اساتید تازه کار این است که معلمی شغل نیست، نگاه شغلی به آن نباید داشت، اگر میتواند بار ذهنی جوانی یا عاطفی او را بردارد مهم است. ببینید آیا واقعاً لیاقت این معنا را دارد؟ بعد استاد معارف شود، و به نظر من خود سیستم جذب و گزینش و ... نهاد هم باید به این توجه داشته باشد که این متقاضی تا چه حد این شایستگی را دارد، فقط علم و سواد نیست، استادی یک جوهره خاص میخواهد. مگر نه اینست که معلمی شغل انبیاء است. مهمترین شعار انبیاء چه بود؟ ما از شما اجری و پاداشی نمیخواهیم، به خاطر خود شما مردم میسوزیم، معلم شمع است و میسوزد، این شعار و تعارف نیست.
🔶 67. دکتر محمدرضا بلانیان، عضو هیأت علمی دانشگاه یـزد: ما اساتید معارف باید واقعاً شاکر خداوند باشیم که این موقعیت از برکت نهضت امام و خون شهدا نصیب گردیده که اگر به اجبار هم شده جوانانی در سایه سار حکومت اسلامی پای صحبتهای ما بنشینند و از این معارف ناب بهره برند، مگر چنین فرصتهایی در قرون گذشته به این شکل بوده است؟ آیا میتوان تضمین کرد که در آینده چنین چیزی اتفاق خواهد افتاد؟ ما چقدر باید از این نعمت شکر گذار باشیم؟ بزرگتر از این نعمت چه چیزی است؟ پس باید در وظیفهای که بر عهده ماست کوتاهی نکنیم. اگر واقعاً فکر و نظر من مدرس این بود، آنگاه دانشجو حتی رشته درسی خود را از مهندسی برق و اقتصاد و ... عوض میکند و به رشتههای معارفی روی میآورد، چنانچه برای دانشجویان بنده این اتفاق افتاده است.
#گفتار_پژوهی
کتاب آیات بینات(ج2)
تفسیر آیات منتخب تاریخی در قرآن کریم
نویسنده: یعقوب جعفری
ناشر: دفتر نشر معارف
نوبت چاپ: اول1397
قیمت:15000تومان
این کتاب نیز در سه فصل با 272صفحه به اهتمام معاونت پژوهشی دانشگاه معارف اسلامی به سامان رسیده است.
اندیشیدن و باز اندیشی در بینش تاریخی قرآن کریم و طرح برخی از مسائل مبنایی و اساسی در خصوص این مهم، بسیار ضروری استو پژوهشها و بررسیهای زیادی را میطلبد و رسالت و سهم اندیشمندان دینی در این راه که بی نشیب و فراز هم نیست بیش از دیگران است لذا و بر این اساس، نویسنده محترم این کتاب با تفسیر گزینشی برخی از آیات قرآن کریم این جستار را سامان داده است.
این کتاب بر آن است که در فصل اول سنتهای الهی در تاریخ را با بررسی آیات قرآن واکاوی کند. بررسی سنت الهی در باره شکست و پیروزی جامعهها، سودمند نبودن ایمان در آستانه نزول بلا، آزادی و مسئولیت و آینده بشر و حکومت صالحان از جمله مباحث این فصل است. فصل دوم، تفسیر گزینشی آیات قرآن کریم در بارة پیامبران الهی است. روش قرآن در بیان رویدادهای تاریخی، آغازگر این فصل است. فصل سوم، به عصر رسالت رسولاعظم| اختصاص دارد. بدعتهای مردم عصر جاهلی، برخی از اوصاف پیامبران در قرآن کریم، حمایتهای الهی در زندگی رسولخدا| و... از مباحث این فصل است.
#کتاب_شناسی