🔺قسمت دوم
دوم: ابتکار علامه:
🔴 شاخص دوم تألیفات علامه این است که کتاب های مفید و ارزنده ای در معارف اسلامی و ترویج مذهب تشیع به زبان فارسی روان و سلیس تالیف کرد که مردم کوچه و خیابان بتوانند به راحتی از آنها بهره ببرند.
🔵 همچنین علامه مجلسی و پدر بزرگوارش اولین دانشمندانی هستند که احادیث شیعه را به فارسی روان و قابل استفاده ترجمه کردهاند.
🔺دو امتیاز مهم:
یکی آنکه ترجمه ی کتاب هایی از دیگران هم بوده ولی به روانی و خوبی ترجمه های علامه نبوده و دوم اینکه ترجمههای دیگر در زمینه های احادیث و روایات اهل بیت علیهم السلام نبوده و این نوآوری علامه در آن برهه زمانیِ حساس است که پس از به قدرت رسیدن شیعه و پس از سالهای طولانی جدا بودن از فرهنگ اهل بیت به خاطر سلطه اهل سنت مردم نیاز داشتند تا با کلام نورانی معصومین علیهم السلام آشنا شوند و رهنمودهای امامان را سرلوحه زندگی خود قرار دهند.
🔺دین شیعه یا دین مجلسی
🔷 احمد بهبهانی می گوید: «علامه مجلسی در شیوه های بیان و حسن تعبیر، به منزله والا و قله رفیعی دست یافت و در آن همه نوشتارهای بسیار، چیزی از دقایق نکات زبان عربی از نظر وی مخفی نمایید.
در نشر مذهب شیعه به آن پایه رسید که عبدالعزیز دهلوی سنی مذهب، مولف کتاب «التحفة الاثنا عشریه فی ردّ الامامیة» تصریح نموده است که:
اگر مذهب شیعه مذهب محمدباقر مجلسی نامگذاری شود به تحقیق شایسته است، چرا که رونق شیعه به واسطه او بوده و پیش از وی شیعه دارای آن عظمت نبود.»
ادامه دارد ...
📚 مرآة الاحوال : ۱۱۴-۱۱۵
📚زندگینامه علامه مجلسی (ره)، صفحات ۵۷ و ۵۸
🆔 @majleci
4_6023959827577833574.mp3
7.22M
🔹 آشنایی با باب الائمه در عالم برزخ و حاجت روایی با ایشان
⭕️#ابراهیم_افشاری
🆔 @majleci
🔺قسمت سوم
سوم: تاثیر شگفت آور و جهانگیر
🔴 کتاب هایی که علامه به زبان فارسی نوشت از همان زمان مورد استقبال عموم مردم قرار گرفت. کتاب های «حیات القلوب»، «زادالمعاد»، «حلیلة المتقین»، «حق الیقین»، «توحید مفضل» و ... از کتاب هایی است که هم اکنون نیز در اغلب خانه های مردم ایران و افغانستان و پاکستان و هند و عراق و کشورهای خلیج و دیگر نقاط جهان موجود است و همگی از مرد و زن و پیر و جوان با شوق فراوان آنها را می خوانند و بهره میبرند.
اغلب آنها به زبانهای دیگر -همچون عربی، فارسی، اردو- ترجمه شده است.
🔵 محدث نوری که خود از محدثین بزرگ شیعه است و مجلسی ثانی لقب دادهاند می گوید:
«این که در ترویج تشیع، از لحاظ تالیف و تصنیف کسی به پای ایشان نمیرسد امری آشکار و غیرقابل انکار است.»
🔶 محدث نوری میگوید:
« یکی از اساتید بزرگ، از قول علامه بحرالعلوم نقل کرده است که: آرزو داشت تمامی نوشته هایش در دیوان عمل علامه مجلسی درج شود و در عوض فقط یکی از کتاب های ایشان که ترجمه متون اخبار و روایات است و همچون قرآن مجید در همه جا منتشر گردیده در نامه عمل او نوشته شود».
🔷 به دنبال نقل این مطلب محدث نوری می نویسد:
« چرا چنین آرزویی نداشته باشد در حالی که روزی و ساعتی از شب و روز به خصوص در ایام متبرکه و اماکن مشرفه نیست مگر آن که هزاران هزار عابد و گروهی از صالحان و پارسایان مناجات کننده، زائر و آن کسی که به تعقیبات نماز مشغول است، فریاد کننده و گریان به ریسمان تالیفات او چنگ زده اند و به وسیله آن چه او نوشته است متوسل اند و از توشه او بهره مند می شوند. در روایات آمده که چنین فردی در ثواب اعمال و فیوضاتی که خداوند به آن دعا خوانان و مناجات کنندگان عنایت نموده شریک خواهد بود».
🆔 @majleci
بحارالانوار
🔴 بحارالانوار، مشهور ترین و مهم ترین و مفصلترین اثر تالیفی علامه مجلسی است. این مجموعه عظیم که بدون شک و تردید می توان آن را دایرة المعارف علوم آلمحمد علیه السلام نامگذاری کرد، مشتمل بر احادیث و روایات معصومین علیهم السلام قصهها، تواریخ و معارف اسلامی است که به وسیله بزرگان محدثین نقل شده و به همت و به همت آن بزرگ مرد، جمع آوری و تدوین شده و در دسترس حقیقت جویان قرار گرفته است.
🔵 در کتاب بحارالانوار علاوه بر احادیث و روایات کتب اربعه شیعه، از تمامی کتاب های حدیثی روایات جمع آوری و سپس موضوع بندی و با نظم و ترتیب و دسته بندی مرتب در ۲۵ جلد چاپ سنگی قدیمی تالیف شده است. در هر بخش، ابتدا علامه آیات قرآنی مربوط به آن موضوع را بیان می کند و سپس اشاره کوتاهی به گفتار مفسرین در خصوص آن آیات نموده و احادیث و روایات مربوطه را نقل کرده است.
⚪️ علامه مجلسی چنانچه خود در مقدمه کتابش فرموده هدفش جمعآوری این احادیث بود و اما اینکه هر کدام از احادیث و روایات مطرح شده چه وضعیتی دارند را متعرض نشده است (از جهت متن و سند و دیگر توضیحات -که در مجموع- آیا حدیث، صحیح است یا نه و در چه درجه ای از صحت و مقبولیت است) و این کار را به فرصت مناسب تری محول فرموده که اجل محتوم وی را مهلت نداده است.
🔶 اگر چه در بعضی از بخش های این مجموعه از این که ایشان موفق به پاکنویس کردن آن شده است نکات مختصری در ذیل برخی از روایات بیان کرده است اما چون وقت کافی نداشته آنها هم اغلب ناقص اند و خود علامه بدین مطلب اعتراض کرده است.
اکنون به بیان موضوعات مطرح شده در این ۲۵ جلد قدیمی می پردازیم.
🔺جلد اول بحارالانوار
در موضوع عقل و جهل، در فضیلت دانش و دانشمندان، روایات و مذمت قیاس می باشد. این جلد ۴۰ باب دارد و بالغ بر یکصد و بیست هزار سطر می باشد و بارها به فارسی ترجمه شده است.
🔺جلد دوم بحار الانوار
درباره توحید و صفات خداوند، اسمای حسنای الهی، پاره ای از خطبهها و توحید مفضل است که در ۳۱ باب و مشتمل بر شانزده هزار سطر می باشد.
🔺جلد سوم بحار الانوار
درباره عدل، مشیت، قضا و قدر، هدایت، توبه و ... می باشد که در ۵۹ باب و بالغ بر سی هزار سطر نوشته شده است.
🔺 جلد چهارم بحار الانوار
درباره احتجاجات و مناظرات ائمه اطهار علیهم السلام با مخالفین می باشد که در ۸۳ باب و شانزده هزار سطر می باشد.
🔺 جلد پنجم بحارالانوار
احوال پیامبران و سرگذشت آنهاست که در ۸۳ باب و چهل هزار سطر نوشته شده است.
🔺 جلد ششم بحارالانوار
درباره پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله از ولادت تا رحلت است و درباره معراج، معجزه و ... نوشته شده است علامه در پایان این کتاب احوالات سلمان، ابوذر، عمار، مقداد و دیگر صحابه مهم پیامبر (ص) را بیان کرده است. این جلد در ۷۲ باب و شصت و هفت هزار سطر نوشته شده است.
🔺جلد هفتم بحارالانوار
در حالات مشترک امامان شیعه و شرایط امامت و آیاتی که در این زمینه نازل شده و... پاره ای از مناظرات شیخ مفید، سید مرتضی و شیخ طبرسی و فضیلت ائمه علیهم السلام میباشد. این جلد مشتمل بر ۱۵۰ باب و سی و یک هزار سطر است.
ادامه دارد ..
🆔 @majleci
کانال علامه مجلسی
بحارالانوار 🔴 بحارالانوار، مشهور ترین و مهم ترین و مفصلترین اثر تالیفی علامه مجلسی است. این مجموع
🔺جلد هشتم بحارالانوار
در خصوص فتنه هایی که پس از رحلت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله رخ داد، شرح حال خلفای سه گانه، جنگ جمل، صفین، نهروان، جنایات معاویه، احوال برخی از اصحاب امام علی علیه السلام و بعضی نامه های آن حضرت می باشد که در ۶۲ باب و شصت و یک هزار سطر می باشد.
🔺جلد نهم بحارالانوار
در بیان زندگانی امیرالمومنین علی علیه السلام از ولادت تا شهادت می باشد که ۱۲۸ با و پنجاه هزار سطر می باشد.
🔺جلد دهم بحارالانوار
در زندگانی حضرت زهرا سلام الله علیها و امام حسن و امام حسین علیه السلام، قیام مختار و وقایع کربلا می باشد که ۵۰ باب و بیست و نه هزار سطر می باشد.
🔺جلد یازدهم بحارالانوار
در احوال امام سجاد، امام باقر، امام صادق و امام کاظم علیهم السلام و احوال و نوادگان آنان است که در ۴۶ با و بالغ بر ۱۸ هزار سطر می باشد.
🔺جلد دوازدهم بحارالانوار
سرگذشت امام رضا، امام جواد، امام هادی و امام عسکری علیهم السلام و گروهی از اصحاب و نزدیکان ایشان است که در ۳۹ باب و دوازده هزار سطر است.
🔺جلد سیزدهم بحارالانوار
در احوالات امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف و در اثبات رجعت می باشد که در ۳۴ باب و بیست و یک هزار سطر می باشد. این کتاب بارها به زبان فارسی به چاپ رسیده است.
🔺جلد چهاردهم بحارالانوار
درباره آسمان و جهان و پیدایش آن ها، کلیاتی درباره آسمان و زمین، فرشتگان و جن و انس است که مشتمل بر چند باب فقهی خوردنی ها و آشامیدنی هاست و در ۲۱۰ باب و هشتاد هزار سطر می باشد.
🔺جلد پانزدهم بحارالانوار
درباره ایمان و کفر، صفات مومنین و فضایل آنها، در کفر و اخلاق ناروا نوشته شده که در ۱۰۸ باب می باشد.
🔺جلد شانزدهم بحار الانوار
در آداب معاشرت و حقوق پدر و مادر، آداب و سنت های اسلامی است که در ۱۳۱ باب می باشد
🔺جلد هفدهم بحارالانوار
درباره مواعظ و حکمت هاست که در ۳۳ باب و شانزده هزار سطر می باشد.
ادامه دارد ...
🆔 @majleci
کانال علامه مجلسی
🔺جلد هشتم بحارالانوار در خصوص فتنه هایی که پس از رحلت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله رخ داد، شرح ح
🔺جلد هجدهم بحار الانوار
احکام فقهی شامل دو بخش: ۱- کتاب طهارت ۲- کتاب نماز است که در یک یکصد و پنج هزار سطر نوشته شده است.
🔺جلد نوزدهم بحار الانوار
این کتاب نیز در دو بخش است: ۱- در فضائل قرآن و آداب آن ۲- درباره ذکر و انواع آن و آداب دعا و شرایط آن، تعویذات و حرزها، دعا برای دردها که در ۱۳۱ باب می باشد.
🔺جلد بیستم بحارالانوار
درباره احکام فقهی زکات، صدقه، خمس، روزه و اعمال طول سال است که در ۱۲۲ باب و بیست و چهار هزار سطر می باشد.
🔺جلد بیست و یکم بحار الانوار
درباره ی حج و عمره و بخشی از تاریخ مدینه، امر به معروف و نهی از منکر که در ۸۴ باب و نزدیک به نه هزار سطر می باشد.
🔺جلد بیست و دوم بحارالانوار
در خصوص زیارت است که در ۶۴ باب و سی هزار سطر می باشد.
🔺جلد بیست و سوم بحارالانوار
در احکام فقهی عقود و ایقاعات است که در ۱۲۹ باب و یازده هزار سطر می باشد.
🔺جلد بیست و چهارم بحارالانوار
درباره احکام شرعی و بر مشتمل بر ۷۰ باب و سه هزار سطر می باشد.
🔺جلد بیست و پنجم بحارالانوار
درخصوص اجازات است.
شایان توجه است که در زمان حیات علامه از جلد پانزدهم تا آخر کتاب بحارالانوار به جز دو جلد «صلاة و مزار» از چرکنویس به پاکنویس تبدیل نشد و محدث نوری حکایتی نقل می کند حاکی از اینکه بعد از فوت علامه یکی از فضلا بر یک دوره ی بحارالانوار دسترسی پیدا می کند که همراه با کتابهای دیگری به بهای اندکی در معرض فروش گذاشته شده بود !!
که قسمت عمده ی کتاب به صورت چرکنویس بوده و پاکنویس نشده بود. آن هم در تقسیم میراث علامه سهم یکی از ورثه شده بود تا آنکه سرانجام به دست گوهری می رسد که اقدام به پاکنویس کردن آنها میکند.
🆔 @majleci