❓ مهمترین عامل پیدایش نهضت امام حسین(ع)؟
✍️ پاسخ اجمالی:
گرچه اجابت دعوت مردم کوفه در قیام امام حسین(ع) مؤثر بود، اما مهمترین عامل پیدایش قیام حسینی، امر به معروف و نهی از منکر بود که امام(ع) با عبارات مختلفی در وصیت نامه و خطبه های خود به آن اشاره نموده است، در حالی که اگر دعوت مردم کوفه عامل اساسى بود، وقتى خبر رسید که زمینه رفتن به کوفه منتفى شده است، طبعاً امام از ادامه سفر به سوى عراق صرف نظر مى کرد ولی می بینیم داغ ترین خطبه هاى امام حسین(ع) و شورانگیزترین و پرهیجانترین سخنان او، بعد از ماجراى شهادت حضرت مسلم است.
✍️ پاسخ تفصیلی:
https://makarem.ir/maaref/l/0323064
❓ نقش معاویه در زمینه سازی برای حادثه عاشورا؟
✍️ پاسخ اجمالی:
در دوران بیست ساله خلافت معاویه حوادثى اتّفاق افتاد که مقدّمات پدید آمدن ماجراى کربلا را فراهم ساخت. ستم ها، بدعت ها، نقض صلح نامه امام حسن(ع)، نصب منافقان در پست های حساس، تحریم ذکر فضائل حضرت علی(ع) و سب و دشنام به ایشان، به شهادت رساندن امام مجتبی(ع)، کشتن شیعیان به بهانه های مختلف و زمینه سازى براى خلافت فرزند فاسدش یزید و اصرار یزید براى بیعت گرفتن از همه مسلمین به عاشوراى سال 61 منتهى گردید.
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0323259
#امام_حسین(ع) #عاشورا #کربلا #امام_علی(ع)
#امام_حسن(ع) #بیعت #شیعه #قیام_حسینی
#امر_به_معروف #نهی_از_منکر #مسلم_بن_عقیل
#معاویه #یزید #کوفه #خلافت #بدعت #ظلم
هدایت شده از makarem.ir
#احکام_شرعی
🔹بالا رفتن قیمت کالای نذر شده
🔹رشد و نمو حاصله در حیوان نذری
🔹اگر قبل از نذر کردن منظور او حاصل شده باشد
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "احکام ویژه نذر":
http://mk6.ir/IxKqD
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
#معارف_اسلامی
🔸 معاویه از زمینه سازان حادثه عاشورا
🔸انحرافات دينی كوفيان زمینه به وجود آمدن حادثه كربلا
🔸نگاهی به خصلتهای مردم كوفه در زمان امام حسین علیه السلام
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "ريشه های قيام حسینی":
http://mk6.ir/CmLlH
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
⁉️ بدعت بودن عزاداری؟!
پرسش: آیا طبق معیارهای دینی عزاداری بدعت محسوب می شود؟!
✍️ پاسخ اجمالی:
بدعت اضافه کردن چیزی در دین یا کاستن از آن است. اما آیا موضوعی مثل عزاداری به عنوان امری فطری و منطبق بر روحیه بشری که دارای شواهد قرآنی (همچون سوگواری یعقوب در جدایی از یوسف) و روایی فراوانی است و نمونه های بی شماری - حتی به نقل از بسیاری از منابع اهل سنت - در سیره پیامبر اکرم(ص)، اهل بیت(ع)، همسران پیامبر، خلفای راشدین، صحابه، تابعین و علما و فقهای ادوار مختلف فریقین دارد، می تواند امری خارج از دین باشد؟!
آیا می توان انکار کرد که رسول خدا(ص) خود هنگام شهادت عموی شان حمزه گریستند و دیگران را نیز به این کار ترغیب کردند؟! آیا می توان این واقعه تاریخی را رد کرد که خلیفه اول و مردم مکه و مدینه هنگام رحلت پیامبر به سوگواری و عزاداری پرداختند؟! بی گمان چنین نیست.
احتمالا از همین روست که حتی در میان فقهای اهل سنت نیز هیچ کس فتوا به تحریم اصل گریه کردن در رثای مرگ عزیزان و اطرافیان نداده اند و همه آنها تحت شرایطی آن را مجاز شمرده اند و فقط مالکیه و حنفیه، بر اين باورند كه گریه با صدا و شیون با صوت، اشکال دارد.
✍️ عناوین مقاله:
🔷گریه، عزاداری و حزن، امری فطری است
🔷ریشه های قرآنی و روایی عزاداری
🔷عزاداری در سیره رسول خدا و اهل بیت(علیهم السلام)
🔷عزاداری در سیره خلفای صدر اسلام، صحابه و تابعین
🔷عزاداری در سیره علمای اهل سنت
🔷عزاداری در فقه اهل سنت و شیعه
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0420230
#عزاداری #محرم #امام_حسین #قیام_حسینی
#بدعت #گریه #شیعه #اهل_سنت #اهل_بیت
#رسول_خدا(ص) #حضرت_یعقوب #حضرت_یوسف
#حضرت_حمزه #صحابه #شهادت #مکه #مدینه
🔰 عزاداری حسینی موجب خودسازی
مجالس عزاى امام حسین(علیه السلام) مجالس تحوّل روحى و مرکز تربیت و تزکیه نفس است. در این مجالس مردمى که با گریه بر مظلومیّت امام حسین(علیه السلام) آن حضرت را الگو قرار مى دهند، در واقع زمینه تطبیق اعمال و کردار خویش و همرنگى و سنخیّت خود را با سیره عملى آن حضرت فراهم مى سازند.
تأثیر عمیق این مجالس به قدرى است که افراد زیادى در این مجالس، دگرگونى عمیقى یافته و تصمیم بر ترک گناه و معصیت مى گیرند، و چه بسا اشخاص گمراهى که با شرکت در این مجالس تنبّه حاصل کرده و راه نجات را پیدا مى کنند.
این مجالس به آدمى درس عزّت، آزادگى، ایثار، فداکارى و درس تقوى و اخلاق مى آموزد. این مجالس مهد پرورش انسان هاى حق طلب و عدالت گستر و شجاع است.
اضافه بر این، در طول تاریخ این جلسات به مثابه کلاس هاى درس براى توده هاى مردم بوده است و آنان را با معارف و حقایق دینى، تاریخ، رجال، احکام و موضوعات گوناگون دیگر آشنا مى کرده است، و یکى از مؤثّرترین پایگاه هاى خودسازى و تهذیب نفوس و تربیت اخلاق بوده است.
ماربین آلمانى در این زمینه مى گوید: «مادامى که این روش و خصلت (برپایى مجالس سوگوارى) در میان مسلمانان وجود دارد هرگز تن به خوارى نمى دهند و تحت اسارت کسى نمى روند... شیعیان در حقیقت از این راه به همدیگر درس جوانمردى و شجاعت تعلیم مى دهند».(1)
ائمّه اطهار(علیهم السلام) با گشودن این باب، و تشویق مردم به شرکت در این محافل در واقع همه را به تحصیل و تربیت در این دانشگاه حسینى دعوت کردند.
شور و هیجان جوانان بسیجى در جبهه هاى نبرد در جنگ تحمیلى هشت ساله به ویژه در شب هاى عملیّات و لحظه شمارى آنان براى فداکارى و ایثار و نیل به شهادت، گواه روشنى بر تأثیرعمیق مجالس حسینى است.
این است که اگر این مجالس را «مجالس تأسّى و الگوپذیرى» بنامیم بیراهه نرفته ایم.
مرحوم فیض کاشانى در کتاب «محجّة البیضاء» در توضیح حدیث پیامبر اکرم(صلى الله علیه وآله): «عِنْدَ ذِکْرِ الصّالِحینَ تَنْزِلُ الرَّحْمَةُ»؛ (به هنگام یاد صالحان رحمت الهى نازل مى شود)، با اشاره به مسئله تأثیرپذیرى انسان از محیط اجتماعى و الگوهاى شایسته، در بیان علّت نزول رحمت به هنگام یاد صالحان، مى نویسد: «چون ذکر صالحان و طرح صلاحیّت هاى اخلاقى آنان باعث مى شود که انسان از آنها الگو بگیرد و با تحت تأثیر واقع شدن، به آنها تأسّى و اقتدا کند و زمینه صلاحیّت و برخوردارى از رحمت پروردگار را براى خود فراهم سازد».(2)
ثقة الاسلام کلینى(رحمه الله) و شیخ الطایفه شیخ طوسى(رحمه الله) در حدیث معتبر از امام صادق(علیه السلام) روایت کرده اند: «قالَ: قالَ لِی أبی: یا جَعْفَرُ أَوْقِفْ مِنْ مالی کَذا وَ کَذا النَّوادِبَ یَنْدُبَنِی عَشْرَ سِنِینَ بِمِنى أَیّامَ مِنى»؛ (پدرم به من فرمود: اى جعفر! مقدارى از مالم را (پس از وفاتم) براى برپایى مجلس سوگوارى برایم در ایّام حج در منى اختصاص بده).(3)
صاحب جواهر در «کتاب طهارت» در بیان حکمت و فلسفه این وصیّت امام باقر(علیه السلام) بیانى دارد که مفادش چنین است: «چون برپایى مجالس عزادارى و سوگوارى ائمّه(علیهم السلام) باعث شناخت فضایل اخلاقى آنان و در نتیجه «اقتداء و تأسّى» مردم به آن بزرگان است»(4)، لذا احیاى نام و بزرگداشت خاطره آنان حرکتى پسندیده و عملى مطلوب است.(5)
________
📚 پی نوشت:
makarem.ir/maaref/l/0322160
#عزاداری #محرم #امام_حسین #قیام_حسینی
#معارف_اسلامی
🔸بدعت بودن عزاداری!
🔸مفهوم و مصادیق شعائر الهی؟
🔸مسئله «عزاداری» و «سوگواری»
🔸فلسفه عزاداری برای امام حسین(ع)؟
🔸منافات عزاداری با پذیرش قضا و قدر الهی!
🔸اقامه عزای حسینی(ع) توسط ائمه(ع)
🔸حُسن ذاتی گریه و فلسفه عزاداری
عناوین بالا و بیشتر در شاخه "عزاداری":
makarem.ir/maaref/fa/category/articles/27752
🆔 makarem.ir/maaref
هدایت شده از makarem.ir
#احکام_شرعی
🔹غسل زيارت و نماز آن در نذر زيارت
🔹عدم صحت نذر عمل مباح
🔹محاسبه تورم در ادای نذر
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "احکام ویژه نذر":
http://mk6.ir/RpNsY
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
#معارف_اسلامی
🔸مخالفت و بيعت نکردن امام حسين علیه السلام با يزيد در تاريخ
🔸ارزيابی سفر امام حسين علیه السلام به عراق از لحاظ سياسی
🔸آثار کینه و انتقام جوئی از «بنی هاشم» در سخنان یزید
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "ريشه های قيام حسینی":
http://mk6.ir/NeLvT
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
📚 ارزيابی سفر امام حسين(ع) به عراق از لحاظ سياسی
⁉️ با توچه به سوابق سیاسی و تاریخی اهل کوفه چرا امام حسین به عراق رفتند؟! آیا امام فریب کوفیان امام را خورد؟!
✍ پاسخ اجمالی:
اولا: کمتر زمانی بوده که کار سیاسی توسط یک فرد انقلابی، با احتمال به موفقیت قطعی انجام شده باشد. از این رو صحیح نیست که فکر کنیم امام باید صد در صد در مورد پیروزی این سفر، اطمینان داشته باشد. امام اهدافی را در چند سطح در نظر داشت؛ دستیابی به هر یک از این اهداف عمل به وظیفه دینی و پیروزی بود و حجّت ظاهری را تمام می کرد. سیل نامههای اهل عراق نشان میداد عده زیادی نه تنها او را حفاظت خواهند کرد، بلکه با دشمنش خواهند جنگید، در مقابل از هیچ نقطه دیگری از او دعوت به عمل نیامد. اگر امام بعد از دریافت نامه ها به عراق نمیرفت، همه کتب تاریخی مینوشتند: اگر به عراق رفته بود پیروز میشد! چرا ایشان به نامههای مردم پاسخ مثبت نداد؟! چرا اجازه داد که در حجاز به دست عمّال یزید به شهادت برسد و هیچ اقدامی نکند؟!
ثانیا: واقعیّت های تاریخی نشان می دهد که یزید اجازه نمیداد کسی چون امام حسین(ع) بدون بیعت با او، راحت زندگی کند و امام حسین(ع) نیز کسی نبود که به آرامی زندگی کند؛ در این صورت تنها انتخاب یزید در صورت عدم بیعت، کشتن امام بود. وقتی قرار باشد امام یبعت نکند، چه کار باید می کرد؟ اگر امام بنا داشت در جایی مستقر شود، کجا را باید بر میگزید؟ سرزمینهایی مثل مدینه و مکّه در شرایطی نبود که در برابر خواست یزید مبنی بر کشتن امام، مقاومتی از خود نشان دهد. تنها عراق که کانون شیعیان امام بود میتوانست مورد توجه قرار گیرد. این منطقه از جهات دیگری نیز از شام متنفر بود.
ثالثا: امام بدون تحقیق و اتمام حجّت تسلیم نامه ها نشد. امام برای این که میزان حمایت مردم را بهتر بشناسد، نماینده مستقیم خود، یعنی مسلم بن عقیل را که فردی کاملاً مطمئن بود به کوفه فرستاد. زمانی كه مسلم به کوفه رفت و مردم گروه گروه با او بیعت کردند، نامهای به امام حسین(ع) نوشت که: «بیش از بیست هزار نفر با تو بیعت کردهاند، وقتی نامه به دست تو رسید، بشتاب».
✍ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0412472
#امام_حسين(ع) #کوفه #مکه #مدینه
#یزید #بیعت #محرم #عاشورا #کربلا
#قیام_حسینی #مسلم_بن_عقیل
#شام #عراق #کوفی #شهادت
🌑 محرم آمد و ماه عزا شد...
🔸بدعت بودن عزاداری!
🔸قیام امام حسین(ع)؛ تکلیف الهی
🔸علت بیعت نکردن امام حسین(ع) با یزید؟
🔸منافات عزاداری با پذیرش قضا و قدر الهی!
🔸مهمترین عامل پیدایش نهضت امام حسین(ع)؟
🔸ضرورت اصلاح در عصر امام حسین (ع)؟
🔸ارزيابی سفر امام حسين(ع) به عراق
🔸فلسفه عزاداری برای امام حسین(ع)؟
🔸هدف قیام امام حسین(ع)؟
📖 مطالعه در: makarem.ir/maaref
هدایت شده از makarem.ir
8.89M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#کلیپ
#امام_حسین_علیه_السلام
#محرم
#فلسفه عزاداری
▪️فلسفه عزاداری برای امام حسین علیه السلام
چرا هر سال واقعه ی کربلا را یادآور می شویم و اشک می ریزیم و مراسم ماتم برپا می کنیم؟
فلسفه این مسأله چیست؟
کربلا یک جریان آشکار از مبارزه حق علیه باطل است؛ لذا اشک ما، اشک مبارزه با ستم و بیدادگری و حمایت از مظلوم و عدل و داد است.
http://mk6.ir/ElXeY
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
#تصویرسازی
📁 مجموعه تصویرسازی های محرم
http://mk6.ir/MnJeS
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir