✅ گزارشی از نشست علمی “پژوهش نافع در علوم انسانی
🔹 حجتالاسلام و المسلمین علی ذوعلم: از جمله مهمترین شاخصهای پژووهشی که وصف نافع بودن را دارد عبارت است از این که ضررها و زیانهای موجود را پیشبینی کرده و بتواند در راستای جلب منافع قدم بردارد و پیشگیریهای لازم را در مواجهه با آسیبهای احتمالی داشته باشد. دیگر اینکه بتواند فرصتسازی لازم را بنماید و زمینه و فرصت مناسب را برای نیل به اهداف اصلی که رسیدن به دولت اسلامی و جامعهسازی و تمدنسازی است، فراهم نماید.
🔹 بخشی از این چالشها در پژوهشگران، ساختار علمی، تعارض منافع، کلیشهای بودن و تکراری بودن پژوهشها، موضوعات بدون مسئله، تفاخر و تظاهر علمی، عدم رعایت اولویتهای جامعه، پژوهشهای گیج و مبهم و غیرصریح با نتایج غیرمتقن، پژوهشهای غیرقابل دفاع، پژوهشهای بنیادین که امتداد عینی ندارند، است.
🔸 دکتر حسن بنیانیان: از جمله چالشهای مهمی که در شرایط کنونی بر سر راه پژوهش و اصولا علوم رایج در جامعه ما قرار دارد غربزدگی است که مانع جدی رشد و پیشرفت واقعی در جامعه میباشد. تقلیدگرایی و کپیبرداریهای ناشیانه از دستاوردهای علمی دیگران از چالشهای دیگر به ویژه در علوم انسانی است. همچنان که عدم دغدغة برای حل مسائل جاری جامعه، تملق در پژوهشها و این قبیل مسائل از آسیبهایی است که جامعة علمی امروزه ما را از اهداف اصلی خود دور کرده است.
📚 متن کامل: http://ihkn.ir/?p=31066
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#گزارش_خبری
#تهران
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
✅ گزارشی از افتتاحیه سومین همایش علوم انسانی- اسلامی، پژوهش و فناوری
🔹 دبیر مجمع پژوهشگاه های علوم انسانی- اسلامی از برگزاری ۸۲ کرسی ترویجی و نشست علمی در سومین همایش علوم انسانی- اسلامی، پژوهش و فناوری خبر داد.
🔸 قائم مقام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در امور علوم انسانی با اشاره به دستاوردهای فعالیت مجمع پژوهشگاه های علوم انسانی اسلامی، از تشکیل مرکز هماهنگی و توسعه پژوهش و آموزش علوم قرآنی و علوم انسانی در وزارت علوم خبر داد.
🔹 رییس پژوهشگاه علوم اسلامی امام صادق(ع) گفت: اتفاقات و بحران هایی که امروزه قابل مشاهده است، نشان می دهد که به بحث هویت سازی علوم انسانی توجه ویژه نشده است.
🔸 دبیر انجمن های علمی حوزه گفت: هر خلأیی که در جامعه وجود دارد، از جایی نشئت می گیرد که از حوزه دانش و عالمان فاصله گرفته است؛ در حالی که توهم علم و دانش وجود دارد و سرمایه گذاری ها نیز انجام شده است اما نتیجه ای در برنداشته است.
🔹 رییس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور با تشریح فعالیت های مرکز از ارائه بیش از۹۰ هزار جلد کتاب در کتابخانه دیجیتال نور و عرضه یک و نیم میلیون مقاله در پایگاه نورمگز خبر داد.
📚 متن کامل: http://ihkn.ir/?p=31058
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#گزارش_خبری
#قم
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
✅ بانکهای خصوصی باید از بین بروند
🔻 حجت الاسلام و المسلمین دکتر غلامعلی معصومی نیا در نشست علمی ویژه اعضاء هیئت علمی دانشگاهها:
🔹 بانکهای خصوصی با کنترل خلق پول و رسیدن به محو پول باید به تدریج از بین بروند. بانک خصوصی جایگاهی در نظام اقتصاد اسلامی ندارد. قلههای ثروت، می توانند آینده سیاسی کشور را رقم بزنند که اصلا صحیح نیست.»
🔹 ربا میتواند مانند حرکت مورچه بر سنگ سیاه در دل شب، مخفی باشد اما وجود دارد. باید به مسئولین برای رسیدن به اقتصاد اسلامی کمک کنیم.»
💢 نشستهای ویژه اساتید، در حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان سه شنبههای هر هفته برگزار می شود. این دوره با نام «مسیر انقلاب» به مباحث مرتبط با اقتصاد اسلامی و ریز موضوعات آن ذیل بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی پرداخته است.
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#اقتصاد
#گزارش_خبری
#قم
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
✅ علامه مصباح یزدی؛ الگوی علمی و عملی اسلامیسازی علوم انسانی
🔻 حجتالاسلام والمسلمین احمدحسین شریفی مطرح کرد؛
🔹 آیتالله مصباح یزدی همچون بسیاری از اندیشمندان اسلامی و حتی پارهای از اندیشمندان غربی، به علوم انسانی موجود، نقد داشت و این علوم را نارسا و گرفتار کاستیهای بیشمار میدانست و معتقد بود علوم انسانیِ کنونی در شناخت حقایق مربوط به انسان، ناتوان است.
1️⃣ اولاً: روش حاکم بر علوم انسانی غربی را روشی نارسا در دستیابی به مراد و مقصود میدانست. توضیح آنکه روش حاکم بر علوم انسانی موجود (یعنی روش تجربیِ کمّی، روش تجربی کیفی و روش تجربی تلفیقی) را در تحلیل و تبیین بسیاری از پدیدهها و کنشهای انسانی ناکارآمد میشمرد.
2️⃣ ثانیاً: تأکید میکردند که علوم انسانی موجود مبتنی بر مبانی و اصول متافیزیکی نادرست است. برای نمونه، اصل «امکان تصادف» یا صدفه یکی از اصول بنیادین اندیشه داروینی است، درحالیکه بر اساس فلسفه اسلامی، بطلان اصل تصادف، امری واضح و مبرهن است.
3️⃣ ثالثاً: معتقد بودند بسیاری از توصیههای علوم انسانی کنونی با ارزشهای اسلامی، ناهمخوان، ناسازگار و در تهافتاند. توضیح آنکه ایشان علوم انسانی را به دو بخش تقسیم میکرد: «علوم انسانی توصیفی» و «علوم انسانیِ توصیهای».
📝 متن کامل: http://ihkn.ir/?p=31177
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#یادداشت
#قم
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
✅ چرا نخبگان حوزوی به سمت دانشگاه ها گرایش پیدا می کنند؟
🔻 معاون پژوهش حوزه علمیه خواهران تهران پاسخ می دهد:
🔸 پژوهش حوزه های علمیه در گام نخست برای تحقق اهداف مقدسی همچون احیا و اشاعه ارزش های ناب اسلام و انتشار آثار علمی فرهنگ ساز دایر شد و تاکنون قوت علمی و بیان رسای آثار طلاب در رشد و تعالی جامعه علمی این مرکز منشأ برکات فراوان و نوید بخش آینده ای روشن برای پژوهش های اثر بخش حوزوی بوده است.
🔸 در این میان نقش اساتید مجرب و تراز اول علمی حوزه در راهبری طلاب کم نظیر است و بخش عمده ای از آثار طلاب در حوزه مطالعات علوم انسانی و اسلامی به شناخت و کاهش نارسایی های اجتماعی، اخلاقی، اقتصادی، حقوقی و سیاسی پرداخته و در صدد بررسی آسیب هایی همچون مشکلات زوجین، خلأ فرزندپروری و ارائه راهکارهای عملیاتی برای رفع آن است.
🔸 زمانی نقش حوزه در بهبود وضعیت اجتماع مؤثر است که پیش تر جایگاه حوزه به عنوان متولی اجرای امر دین در تمامی عرصه ها از جمله نقش آفرینی در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت آموزش و پرورش، وزارت بهداشت و درمان و وزارت ورزش وجوانان دیده شده باشد.
🔸 حوزه های علمیه امروز به عنوان یک مرکز علمی دست کم با کارکردی سه گانه از جمله تربیت مدرس، محقق و مبلغ فعالیت دارند و با توجه به موفقیت ها از دیگر مراکز علمی شأن بالاتری دارد.
💢 متن کامل: http://ihkn.ir/?p=31181
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حوزه
#گفتگو
#تهران
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
✅ تشریح فعالیت های مراکز و امور پژوهش معاونت پژوهشی حوزه های علمیه
🔻 در گفت و گو با مدیر مراکز و امور پژوهشی معاونت پژوهش حوزه مطرح شد:
🔹 نزدیک به ۵۰۰ کتابخانه در مدارس علمی سراسر کشور وجود دارد که به دو دسته تقسیم میشوند؛ کتابخانههای مرکزی و کتابخانههای مراکز حوزوی. تفاوت این دو کتابخانه این است که افراد خارج از حوزه نیز میتوانند از کتابخانههای مرکزی استفاده کنند اما کتابخانههای حوزوی عموماً در اختیار طلاب و واحدهای آموزشی قرار دارد.
🔹 تا امروز نزدیک به ۴۸ شماره از این نمایه چاپ شده است و برای مراکز حوزوی، دانشگاهی و مراکز علمسنجی ارسال میشود و بازخورد بسیار مثبتی در جهت اطلاع رسانی و اشاعه نشریات داشته و دسترسی طلاب و پژوهشگران را نیز آسان کرده است.
🔹 سالانه ۶۰۰ نشست علمی در حوزههای علمیه خصوصاً در حوزه علمیه قم و مراکز وابسته به آن برگزار میشود که به جهت حجم عددی در واقع حجم قابل توجهی از رد و بدل و تبادل دانش و اطلاعات یافتههای دینی را نمایش میدهد.
🔹 امروز در حوزه علمیه بیش از ۲۱۰ واحد پژوهشی شناسایی شده داریم که که از پژوهشگاههای بزرگ تا پژوهشکدهها و واحدهای آموزشی کوچک را شامل همچنین این کار در آینده شغلی این طلبهها نیز مؤثر است.
📝 متن کامل: http://ihkn.ir/?p=31185
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حوزه
#گفتگو
#قم
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
🔔نخستین همایش ملی «توسعه اقتصادی پایدار بر مبنای توسعه فناوری و نوآوری»
🔰محورهای همایش:
1. نقش پارک های علم و فناوری در کارآفرینی و توسعه اقتصادی پایدار
2. نقش دیپلماسی اقتصادی در رشد و توسعه شرکت های دانش بنیان
3. نقش شرکت های کارگزار و شتابدهنده ها در توسعه اقتصاد پایدار
4. تأثیر توانمندسازی شرکت های دانش بنیان و فن بازارها بر توسعه اقتصادی پایدار
5. نقش هوش مصنوعی و فضای مجازی در تجاری سازی محصولات دانش بنیان
6. نقش بسته بندی و صادرات در منحنی عمر محصولات دانش بنیان
7. نقش تحقیق و توسعه در مدل رشد و توسعه (R&D) شرکت های دانش بنیان
8. چالش های برنامه ریزی های حمایتی از شرکت های دانش بنیان
9. نقش مالیات در رشد و توسعه محصولات شرکت های دانش بنیان
10. نقش فرهنگ و نوآوری و بستر اجتماعی فن آوری در توسعه محصولات نوین
⏰مهلت ارسال اصل مقالات : 1401/10/10
برگزاری کنفرانس : 1401/11/11
اعلام نتایج داوری : 1401/10/20
💠علاقهمندان برای کسب اطلاعات بیشتر و ارسال مقالات میتوانند به نشانی اینترنتی https://secd2023.irost.ir/fa/ مراجعه کنند.
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#اقتصاد
#فراخوان_مقاله
#تهران
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
✅ شکاف نسلی واقعیت عینی دارد؟
🔻 مهدی جمشیدی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی:
🔹 در همۀ جامعهها، ریزشهای حداقلی و سقوطهای موردی وجود دارد و اینگونه نیست که همگان، مطابق با هنجارهای رسمی باشند. اگر به بُرشهای گزینشی از نوجوانان و جوانان بسنده نشود و تصویر کلی و برداشت فراگیر از آنها شکل بگیرد، مشخص خواهد شد که داوریهای منفی، بیانگر واقعیت نیست و این اقلیتِ مطلق اما پُرجلوه، اکثریت نیستند.
🔹 در میان نوجوانان و جوانان نیز کسانی هستند که به برخی از لایههای حاکمیت، نقد دارند و زبان به اعتراض و چالشگری میگشایند، اما این رفتارها به معنی عبور آنها از ایدئولوژیِ انقلابی و تبدیلشدنشان به دیگری نیست. شخصیّت بسیاری از آنها، حاصل ترکیبی از همین حمایتها و مخالفتها است و چنین نیست که یکدستیِ مطلق بر هویت آنها حاکم باشد.
🔹 این در حالی است که برخی تحلیلگران اجتماعی، به صرف اینکه کسانی نسبت به یک سیاست و جهتگیری مخالفت دارند و فریاد اعتراض برمیآورند، آنها را از دامنۀ انقلاب خارج میدانند و میگویند جامعه از ایدئولوژیِ انقلابی عبور کرده است.
🔹 نباید به بهانۀ ناگفتۀ تخریب و ملامتِ امروز، دربارۀ گذشته، مبالغه کرد تا در نهایت، جمعبندی این شود که گرفتار شیب نزولی در عرصۀ هویّت فرهنگی و ارزشی شدهایم.
💢 متن کامل: http://ihkn.ir/?p=31148
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فرهنگ
#یادداشت
#قم
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
📚 جراحی زیبائی از منظر فقه کتاب شد
💢 کتاب «جراحی زیبائی از منظر فقه» به نگارش محمدعلی قاسمی علی جهانیان، از سوی انتشارات مرکز فقهی ائمه اطهار (ع) به زیور طبع آراسته شد.
📝 این کتاب، بر آن است تا در مرحله نخست، با موضوع شناسی دقیق به مصادیق نوین این دانش پی برده و در مرحله بعد، با بهرهگیری از روش اجتهادی، به استنباط احکام شرعی موضوعات این حوزه بپردازد و با پاسخی عالمانه، به پرسشهای انسان در حیطه وظایف شرعی ارائه کند.
🔹 در معرفی اثر آمده است:جراحی زیبایی (پلاستیک) نوعی تخصص پزشکی است که به اصلاح و ترمیم فرم و عملکرد ظاهری بدن انسان میپردازد. توسعه روزافزون دانش پزشکی در این حوزه، چالشها و پرسشهای فروانی را فراروی دانشیان عرصه فقه نهاده است.
🔸 پژوهش حاضر با روش اجتهادی به این پرسش اصلی پاسخ میدهد که وظیفه مکلفان در برابر موضوعات مختلف در زمینه جراحی زیبایی چیست؟
✅ بیتردید با توجه به مطالعه دقیق منابع دینی و بهکارگیری ابزارهای اجتهادی شیعی، هیچ پرسشی در این عرصه بیپاسخ نخواهد ماند. در نتیجه با تحقیق، پژوهش و شناخت دقیق موضوعات این حوزۀ نوین و بررسی ادلۀ اصولی و فقهی، وظایف مکلفان در زمینههای گوناگون، مشخص و معین میشود.
📝 در این فرایند، گاه به حرمت این عمل و گاه به جواز آن حکم میگردد و در نهایت با لحاظ همه شرایط و جوانب مسئله و مطالعه جامعنگر همه منابع و بهکارگیری اصول اجتهادی و فقاهتی، پاسخهای قابل اطمینانی به پرسشهای انسان در موضوع مورد نظر داده میشود.
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فقه
#نشر
#قم
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
✅ رضاشاه با اتخاذ سیاستی مشابه سیاست نادرشاه هویت فرهنگی و قومی اقوام مختلف ایران را نادیده گرفت
❇️ دومین گزارش از چهارمین نشست از سلسله نشستهای گفتوگوی انتقادی با عنوان «هویت ملّی ایران معاصر»؛
🔻دکتر سید محمّدرحیم ربانیزاده:
🔸در چنین جامعهای با تنوع قومی بسیار، هویت از اهمیت خاصی برخوردار است. این تنوع قومی به مثابه تیغی دو لبه میتواند باشد و در صورت بهرهبرداری صحیح میتوان از آن در جهت انسجام و یکپارچگی ملی، که بسیار مهم است، بهره بود.
🔸نادرشاه افشار با نادیده گرفتن هویت دینی و فرهنگی اقوام مختلف، سیاست عدم تعامل و کوچ اجباری آنها را پیش گرفت. اتخاذ چنین سیاستی، علاوه بر اینکه اشخاص را از گذشته خود و فضای فیزیکی متعلق به آنها جدا میکرد، آنان نسبت به مکان جدید نیز الفتی نمییافتند. بدین ترتیب در دستگاه حکومت بجای شایستهسالاری، افرادی که کمتر بن و ریشه داشتند رشد یافتند.
🔻دکتر یحیی فوزی:
🔸اگر هویت ملی تضعیف شود، نظام اجتماعی دچار تجزیه و فروپاشی میشود و این نشان میدهد موضوع هویت ملی از اهمیت بسیاری برخوردار است.
🔸جغرافیای سیاسی ایران به عنوان یک عنصر دیرپا از زمان باستان و دوره مادها، هخامنشیان، ساسانیان تاکنون اولین عنصر ثابتی است که در هویت ملی ایرانیان نقش دارد. ایران دارای تاریخی طولانی است و ایرانیان به آن افتخار میکنند.
🌐 ادامه متن: http://ihkn.ir/?p=31193
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#هویت_ملی
#گزارش_خبری
#تهران
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
🔔 نشست علمی باعنوان:
"نقد و بررسی کتاب مبانی فقهی سبک زندگی اسلامی مبتنی بر بیانیه گام دوم انقلاب "
⚫️ برگزار کننده: گروه فقه فرهنگ، هنر و رسانه پژوهشگاه فقه معاصر با همکاری دبیرخانه چهارمین جشنواره کتاب سال سبک زندگی
👤 ارائه دهنده : دکتر مهدی شوشتری (نویسنده کتاب)
👤 ناقد : حجت الاسلام والمسلمین دکتر هادی خشنودی
زمان:
🗓 چهارشنبه ۱۴ دی ماه ۱۴٠۱
⏰ ساعت ۱۶
🌐لینک ورود به جلسه از طریق جیتسی میت :
https://meet.jit.si/www.riicj.com
🖥 لینک پخش زنده آپارات:
https://www.aparat.com/riicj/live
🏢 مکان: قم،خیابان شهید فاطمی(دورشهر) کوچه ۳٠ پلاک ۵۳، پژوهشگاه فقه معاصر
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#نقد_و_بررسی_کتاب
#نشست_علمی
#قم
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com
✅ در فضای دانشگاه نوعا ظرفیت علوم انسانی در راستای تربیت نیروهای سکولار است
🔻 حجتالاسلام و المسلمین حمید نگارش در نشست «الگوی علوم انسانی در هویتبخشی انسان»:
🔹 ما احساس میکنیم شکافی بین دینداری در عرصه فردی و عمومی ایجاد شده است، شکافی بین علوم انسانی ترجمهای و ارزشهای دینی ایجاد شده که باید آن را حل کنیم. در کشورهای دیگر علوم انسانی جایگاه ویژه خودش را دارد ولی در کشور ما وضعیت به گونهای دیگر است و علوم انسانی منزوی و در حاشیه است.
🔹 فارغ التحصیلان علوم انسانی در کشور ما انگیزه ندارند و در حاشیه هستند و غالبا کسانی که سراغ علوم انسانی میروند کسانی هستند که از نظر علمی ضعیف هستند و کسانی که قوی باشند کمتر سراغ علوم انسانی میروند.
🔹 باید تحولی در علوم انسانی شکل بگیرد. همه متفق القول هستیم این علوم انسانی ما را به سعادت نمیرساند. اگر ما اینطوری پیش برویم ظاهرمان اسلامی است ولی باطن اسلامی نیست. باید به فکر باشیم. باید کاری کنیم علوم انسانی هویتسازی کند.
🔹 در فضای دانشگاه نوعا ظرفیت علوم انسانی در راستای تربیت نیروهای سکولار است و این برای آینده نظام به شدت خطرناک است.
📝 متن کامل: http://ihkn.ir/?p=31027
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#علوم_انسانی_اسلامی
#گزارش_خبری
#تهران
🔳 با #مفتاح_اندیشه همراه باشید
🆔 @meftahandishe_com