فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
رهبر حکیم انقلاب اسلامی:
از تطبیق علائم ظهور به شدت پرهیز کنید.
https://eitaa.com/mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۱۴ / ۱۰ / ۱۴۰۳
خطبه اول
«وَ السَّبْقِ إِلَى الْفَضِيلَةِ» بر اساس تعلیمات اسلامی زندگی انسانها در این دنیا به منزله یک میدان مسابقه است، که برخی برنده این مسابقه میشوند و از جایزه آن بهرهمند میگردند و بعضی هم بازنده هستندو گرفتار خسارت سنگین می شوند.
مقصد نهایی این مسابقه را چهار چیز است:
۱- سبقت در انجام کارهای خیر
«فَاسْتَبِقُوا الْخَيْرَاتِ»
۲- سبقت به سوی مغفرت پروردگار
«سَابِقُوا إِلَىٰ مَغْفِرَةٍ مِّن رَّبِّكُمْ»
۳- سبقت به سوی بهشت خدا
«وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا كَعَرْضِ السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ»
۴- سبقت به سوی فضائل اخلاقی
«وَ السَّبْقِ إِلَى الْفَضِيلَةِ»
بنابراین یکی از مقاصد مسابقه الهی این است که انسان در این دنیا به سوی فضائل اخلاقی سبقت بگیرد. ما هر اندازه وجود خود به فضایل آراسته نماییم و از رذائل اخلاقی دور نگه داریم شانس بهره مندی ما از جایزه الهی که قرب به خدا و بهشت اوست بیشتر خواهد بود.
«وَالسَّابِقُونَ السَّابِقُونَ أُولَٰئِكَ الْمُقَرَّبُونَ فِي جَنَّاتِ النَّعِيمِ»
منتهی باید توجه داشت که در مسابقاتی که مردم برگزار می کنند، بازنده تنها از جایزه محروم می شود، دیگر او را مجازات نمی کنند که چرا برنده مسابقه نشدی، اما در مسابقاتی که خداوند برگزار کرده است، بازنده نه تنها از جایزه محروم می شود، بلکه او را مجازات و توبیخ می کنند که چرا سعی و تلاش نکردی؟ چرا باختی؟. امیر مؤمنان علی ع در این باره فرمود: «وَ السَّبَقَةُ الْجَنَّةُ وَ الْغَايَةُ النَّارُ». نهج البلاغهٔ / خطبه ۲۸
https://eitaa.com/mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۱۴ / ۱۰ / ۱۴۰۳
خطبه دوم
حدیث اخلاقی
سوم ماه رجب مصادف با سالروز شهادت امام هادی ع است ضمن عرض تسلیت، حدیث اخلاقی امروز را از محضر آن بزرگوار عرض می کنم. آن حضرت فرمود: حضرت نوح ع شیطان را دید از او پرسید چه عاملی باعث می شود که تو بر مردم مسلط شوی؟ شیطان در پاسخ گفت:
«اِذا وَجَدْنَا ابْنَ آدَمَ شَحيحا اَو حَريصا اَوْ حَسودا اَو جَبّارا اَو عَجولاً تَلَقَّفْناهُ تَلَقُّفَ الْكُرَةِ» هر گاه فرزند آدم را دارای پنج خصیصه باشد، همانند یک توپ در اختیار من قرار می گیرد و من به هر طرف که بخواهم او را پرتاب می کنم: بخل ورزیدن، حریص بودن، حسادت داشتن، در حق دیگری ستم کردن، شتابزده عمل نمودن. بحارالانوار/ ۶۳ / ۲۵۰
هفدهم دیماه سالروز دو واقعه تلخ در تاریخ ایران است. یکی مربوط به سال ۱۳۱۴ است که رضاخان پهلوی حجاب را از سر زنان برداشت. و دوم مربوط به سال۱۳۵۶ است که به دستور محمد رضا پهلوی به امام و مرجعیت شیعه اهانت کردند. در هر دو واقعه غیرت دینی مردم به جوش آمد و با نثار جان خود از حکم خدا و مرجعیت دفاع کردند.
جامعه اسلامی ما در جهت مقابله با ولنگاری و بیحجابی نیاز به همین غیرت دینی دارد. کمرنگ شدن غیرت دینی در مسئولان و مردم باعث شده است که عدهای به خود اجازه دهند به مسئله حجاب دهن کجی کنند.
۱۹ دیماه یکی از روزهای ماندگار در تاریخ انقلاب اسلامی ایران است. سه عامل ۱۹ دی را ماندگار ساخت. بصیرت، احساس تکلیف کردن، به موقع عمل کردن. همین سه عامل ضامن حفظ نظام است. در جهت مقابله با بی حجابی هم همین سه عنصر لازم است. غیرت دینی یعنی رشد این سه عنصر در میان جامعه. امروز دشمن با روش نسخ وارد نشده است. در فتنه ۴۰۱ گفتند حجاب نه، گفتند تاریخ مصرف حجاب سپری شده است. حجاب مربوط به گذشته بود نه دنیای پیشرفته امروز. آنان با شعار «زن، زندگی، آزادی» آمدند و شکست خوردند. اما امروز با شیوه مسخ آمدند. نمی گویند حجاب نه بلکه میگویند حجاب اجباری نه. اینجا است که بصیرت لازم است.
متاسفانه برخی از افراد بی بصیرت که روحانی و حوزوی در میان آنها هست، دانشگاهی و روشنفکر در میان هست. مسئول تصمیم ساز و تصمیم گیر در میان آنها هست. افرادی که با الفبای دین آشنایی ندارند در میان آنها هست، همه آنها همراهی کردند و راه را برای جولان دادن شیاطین و مفسدان باز کردند. انسانهای بابصیرت می فهمند که شعار حجاب اجباری نه همان حجاب نه است منتهی با شیوه مسخ حجاب آمدند نه با شیوه نسخ حجاب.
https://eitaa.com/mesbah_jome
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔻 ۲۰ سال قبل روی موزائیک نشستن تو شلاقی بود بر اسب من که هنوز دارم می روم.
https://eitaa.com/mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۲۱ / ۱۰ / ۱۴۰۳
خطبه اول
«وَ إِيثَارِ التَّفَضُّلِ»
«إیثار و تفضّل» دو واژه مهم اخلاقی، اجتماعی، انسانی است که در نوع دوستی و معاشرت با دیگران تعریف می شود. «إیثار» یعنی ترجیح دادن و مقدم داشتن دیگران بر خود. چون مردم در رابطه با نوع دوستی به چند گروه تقسیم می شوند: بعضی در زندگی فقط خود را میبینند و نسبت به سرنوشت و سختی و خوشی دیگران هیچ احساسی ندارند. این یک خوی حیوانی است. حیوان است که نسبت به هم نوع خویش هیچ احساسی ندارد. هیچ مسئولیتی برای خود قائل نیست. بعضی به همراه خود دیگران را نیز میبینند این همان مواسات است. اما بعضی در ابتدا دیگران را می بینند و بعد از آن خود را، این همان ایثار است که خصیصه اولیاء خدا است. صفتی که خداوند آن را دوست می دارد و برای ما یک الگو از خانواده امیر مؤمنان علی معرفی نموده و می فرماید: «وَيُطْعِمُونَ الطَّعَامَ عَلَىٰ حُبِّهِ مِسْكِينًا وَيَتِيمًا وَأَسِيرًا» آنها به جایی رسیده اند که مسکین و یتیم و اسیر را ترجیح به خود و فرزندان خویش می دهند. حاضر می شوند خودشان گرسنه بخوابند ولی مسکین و یتیم و اسیر شب گرسنه نباشند.
تفضل این است که انسان چیزی را به طور ابتدايى و بدون الزام و استحقاق به دیگری ببخشد. در این فراز از دعا از خداوند متعال در خواست داریم که خدایا به ما این دو صفت عالی انسانی، اخلاقی، اجتماعی عنایت بفرما.
https://eitaa.com/mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۲۱ / ۱۰ / ۱۴۰۳
خطبه دوم
حدیث اخلاقی
دهم ماه رجب مصادف است با ولادت با سعادت امام جواد ع. ضمن عرض تبریک این مولود مبارک، یک روایت از محضر آن بزرگوار استفاده کنیم. امام جواد ع در ضمن سفارشی به یکی دوستانش فرمود:
«فانّی اُوصِیک بتَقوی اللّه فانّ فیها السَّلامةَ مِن التَلف و الغنیمةَ فی المُنقَلَب، إنّ اللّهَ عَزَّوجلَّ يَقِي بِالتَّقوى عَنِ العَبدِ ما عَزَبَ عَنهُ عَقلُهُ، ويُجْلِي بِالتَّقوى عَنهُ عَماهُ و جَهلَهُ» تو را سفارش به تقوای الهی می نمایم. زیرا تقوا انسان را در این دنیا از فلاکت و نابودی نجات می دهد، و هم سرمایه ای برای آخرت تو خواهد بود. خدای عزوجل به برکت تقوا از راهی که به فکر انسان نمی رسد او را از خطرات حفظ می کند، و به وسیله تقوا کور دلی و نادانی را از انسان دور می سازد و به او آگاهی و بصیرت میبخشد. بحارالانوار/ ۷۸ / ۳۵۸
ایام البیض ماه رجب، نقطه اوج عظمت ماه رجب است. هر سال در این ایام با فضیلت، سنت اعتکاف برگزار می شود. اعتکاف یک عبادت فردی است که با شرائط خاصی همراه است. امیرمؤمنان علی ع در بیانی فرمود: «يَلْزَمُ اَلْمُعْتَكِفُ اَلْمَسْجِدَ وَ يَلْزَمُ ذِكْرَ اَللَّهِ وَ التِّلاَوَةَ وَ اَلصَّلاَةَ وَ لاَ يَتَحَدَّثُ بِأَحَادِيثِ اَلدُّنْيَا ... وَ لاَ يَتَكَلَّمُ بِرَفَثٍ وَ لاَ يُمَارِي أَحَداً وَ مَا كَفَّ عَنِ اَلْكَلاَمِ مَعَ اَلنَّاسِ فَهُوَ خَيْرٌ لَهُ» معتکف باید ملازم مسجد و ذکر خداوند ملازم باشد، و تلاوت قرآن کند، و نماز بخواند، و حرف دنیایی نزند ... و از گفتار و کلمات زشت پرهیز کند، و با هیچ کس مجادله نکند، و هر قدر از گفت گو با مردم دوری کند، برایش بهتراست. بحارالانوار/ ۹۷ / ۱۳۰
۱۵ ماه رجب مصادف است با سالروز شهادت حضرت زینب س تسلیت عرض می کنم. در طول تاریخ زندگی بشر دشمنان حق با چهار عنصر و ابزار به حق آمده اند.
۱- عنصر تطمیع
۲- عنصر تهدید
۳- عنصر تبلیغ
۴- عنصر تحریف
مهمترین راه برای مقابله با این دسیسه های شیطانی، جهاد تبیین است. این درسی است که حضرت زینب س به ما آموخت. در آن فضای تاریک حضرت زینب س با روشنگری توانست پرده از روی چهره منحوس و تاریک یزیدیان کنار بزند و پیام حضرت ابا عبدالله الحسین ع را به گوش جهانیان برساند.
https://eitaa.com/mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۲۸ / ۱۰ / ۱۴۰۳
خطبه اول
«وَ تَرْكِ التَّعْيِيرِ»
در این فراز از دعا درخواست ترک تعییر را داریم. تعییر چیست که ترک آن از جمله مکارم اخلاق است؟
هر انسانی ممکن است خواسته یا ناخواسته مرتکب لغزش و خطایی گردد، کار زشتی از او سر بزند، یا عیب و نقصی در کارش باشد. وظیفه ما این است که نه تنها آبروی چنین افرادی را باید حفظ کنیم، بلکه حتی حق نداریم به رخشان هم بکشیم، این نوع برخورد را ترک التعییر می گویند که مورد تأکید و سفارش پیشوایان دین ع است. نقطه مقابل آن تعییر و سرزنش است، یعنی او را در جامعه رسوا کند، در بین مردم آبرویش را بریزد و یا حتی به رخش بکشد، که این کار از گناهان کبیره است. سه تعبیر در روایات اسلامی آمده است که گویای عظمت و سنگینی این گناه است.
۱-تعییر نزدیک ترین حالت انسان به کفر است.
امام صادق ع فرمود: «إنَّ أقرَبَ ما يَكونُ العَبدُ إلَى الكُفرِ أن يُؤاخِيَ الرَّجُلُ الرَّجُلَ عَلَى الدّينِ فَيُحصِيَ عَلَيهِ عَثَراتِهِ و زَلّاتِهِ لِيُعَنِّفَهُ بِها يَوماً ما» نزديکترين زمانِ بنده به كفر، زمانى است كه شخصى با شخصى بر اساس دينش برادر و دوست شود، آنگاه، آمار لغزشها و اشتباهات وى را بگيرد تا روزى با آنها او را سركوفت زند.
۲- ساده ترین چیزی که ایمان را از انسان می گیرد.
امام صادق ع فرمود: «أدنى ما يَخرُجُ بهِ الرّجُلُ مِن الإيمانِ أنْ يُؤاخِيَ الرَّجُلُ الرَّجُلَ عَلَى دِينهِ فيُحصيَ علَيهِ عَثَراتِهِ وزَلّاتِهِ لِيُعَيِّرَهُ بها يَوماً مّا» ساده ترین چيزى كه انسان را از ايمان خارج مىسازد اين است كه با كسى پيوند برادرى دينى ببندد و سپس لغزشها و خطاهاى او را برشمارد، تا روزى آنها را دستمايه سرزنش وى قرار دهد.
۳- دورترین حالت انسان به خدا.
امام صادق ع فرمود: «أبعَدُ ما يَكونُ العَبدُ مِن اللَّهِ أن يَكونَ الرَّجُلُ يُؤاخِي الرَّجُلَ و هُوَ يَحفَظُ عَلَيهِ زَلّاتِهِ لِيُعَيِّرَهُ بِها يَوماً ما» دورترين زمانِ بنده از خدا، زمانى است كه انسان با كسى برادر و دوست شود، ولى لغزشهاى وى را به ياد بسپارد تا روزى، با بر شمردن آنها او را سرزنش كند.
بنابر این ترک تعییر از جمله مصادیق اخلاق اجتماعی است که در این فراز از دعا از خداوند متعال درخواست داریم.
https://eitaa.com/mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۲۸ / ۱۰ / ۱۴۰۳
خطبه دوم
حدیث اخلاقی
«قَالَ عَلِیٌّ ع لِلمُتَّقي ثَلاثُ عَلاماتٍ: إخلاصُ العَمَلِ، و قِصَرُ الأمَلِ، و اغتِنامُ المَهَلِ» حضرت علی ع فرمود: انسان با تقوا سه نشانه دارد: کارهایش همراه با اخلاصِ است، آرزوهایش طولانی نیست، و فرصتها را غنیمت می شمارد. غررالحکم / حدیث ۵۹۹۴
یکی از فرصتهای مغتنم که اکنون در اختیار ما است، ماه مبارک رجب است. نیمی از ماه رجب بر ما گذشت این فرصت باقیمانده را غنیمت بشمارید. در دعاهای ماه رجب این ماه را این چنین توصیف کرده است. «بابُكَ مَفْتُوحٌ لِلرَّاغِبينَ» درگاه لطف تو به روى مشتاقان باز است. «وَخَيْرُكَ مَبْذُولٌ لِلطَّالِبينَ» بخشش خيرت به روی طالبان خیر فراهم است. «وَفَضْلُكَ مُباحٌ لِلسَّآئِلينَ» و فضل و احسانت برای درخواست کنندگان مباح و آزاد است. «وَنَيْلُكَ مُتاحٌ لِلأمِلينَ» لطف و عطايت براى آرزومندان همواره مهيّاست.
یکی از شاخه های مهم جنگ نرم، جنگ روایتها است. جنگی که یک صف آن روایت دروغ است و یک صف آن روایت بر اساس واقعیت ها است. در چنین جنگی دشمن با روایت غیر واقع و دروغ دو هدف را دنبال می کند. یکی تحریف حقایق و وارونه نشان دادن واقعیت ها است. و دوم تضعیف امید و اراده در مردم است.
جنگ روایتها را باید جدی بگیریم. زیرا فتنهگران صدر اسلام با راه انداختن جنگ روایت دروغ توانستند «حسبنا کتاب الله» را به جای «کتاب الله و عترتی» بنشانند.
آنها با جنگ روایت دروغ توانستند خروجی سقیفه را حق و جریان غدیر را در افکار عمومی باطل جلوه دهند.
با جنگ روایتهای دروغ توانستند امام مجتبی ع را خانه نشین کنند و معاویه فاسد و ملعون را حاکم بر جامعه اسلامی سازند و او را امیرالمومنین بخوانند.
با جنگ روایتها توانستند مردم مسلمان را بسیج کنند و به جنگ ولی خدا حضرت سیدالشهدا ع بفرستند.
اینها همه برای ما عبرت است که چگونه دشمن می تواند با روایت دروغ اراده و فکر مردم را در دست بگیرد و به هر طرف که بخواهد آنها را بکشاند.
امروز جامعه ما به شدت گرفتار چنین جنگ روایتهایی شده است. بطور مثال: عده ای تلاش می کنند با روایت دروغ چهره سیاه و منحوس پهلوی را سفید و نورانی جلوه دهند و آن دوران را گل و بلبل نشان دهند.
جمعیتی ناتوانی خود در رفع مشکلات کشور و گرانی و تورم را با روایت دروغ متوجه دولت شهید رئیسی عزیز می سازند و اینگونه بر ناتوانی خود در رفع مشکلات کشور سرپوش می گذارند، و ضعف خود را توجیه می کنند. رهبریت نظام حق داشت بفرماید: «دلم برای رئیسی سوخت».
دوستداران آمریکا می کوشند با روایت دروغ همه مشکلات کشور را ناشی از دشمنی با آمریکا توصیف کنند، و تنها راه رفع مشکلات کشور را مذاکره با آمریکا معرفی کنند. نخیر مشکلات کشور از بی عرضگی شماست نه مرگ بر آمریکای مردم. چرا که در طول تاریخ، آمریکا هر کجا قدم گذاشته است جز بدبختی برای آن کشور چیز دیگری به ارمغان نیاورده است.
بنابراین مردم ما باید با بصیرت و بینش فراوان روایت دروغ را از راست تشخیص دهند. و تنها راه آن تقوای الهی است که فرمود «إِنَّ الَّذِينَ اتَّقَوْا إِذَا مَسَّهُمْ طَائِفٌ مِّنَ الشَّيْطَانِ تَذَكَّرُوا فَإِذَا هُم مُّبْصِرُونَ» ﻛﺴﺎﻧﻲ ﻛﻪ ﺗﻘﻮﺍ پیشه سازند، ﻫﺮﮔﺎﻩ ﻭﺳﻮﺳﻪ ﻫﺎﻳﻲ ﺍﺯ ﺳﻮﻱ ﺷﻴﻄﺎﻥ ﺑﻪ ﺁﻧﺎﻥ ﺭﺳﺪ متوجه می شوند و ﺑﻲ ﺩﺭﻧﮓ ﺑﻴﻨﺎ میگردند ﻭ با تذکر و بصیرت ﺍﺯ ﺩﺍم ﻭﺳﻮﺳﻪ ﻫﺎی شیطان ﻧﺠﺎﺕ می ﻳﺎﺑﻨد. اعراف / ۲۰۱
https://eitaa.com/mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۵ / ۱۱ / ۱۴۰۳
خطبه اول
«الْإِفْضَالِ عَلَى غَيْرِ الْمُسْتَحِقِ»
تفضل آن است که انسان چیزی را بدون الزام و استحقاق به دیگری بدهد. این تفضل گاهی ابتدایی است. یعنی کسی هیچگونه حقی به گردن کسی ندارد ولی باز به او لطف می کند. و گاهی بطور ابتدایی نیست بلکه یک حقی ایجاد ایجاد شده است ولی انسان بیشتر از حقش به او لطف می کند. مثل کارگری که برای دیگری کار کرده ولی بیشتر حقوقش به او مزد می دهند.
در این فراز از دعا از جمله مکارم اخلاق این شمرده شده است که انسان بطور ابتدایی و بدون آنکه حقی ایجاد شده باشد به دیگری نیکی کند. «الْإِفْضَالِ عَلَى غَيْرِ الْمُسْتَحِقِ».
این نوع تفضل کار خداوند متعال است. لذا در دعاها این چنین درخواست داریم. «اَللّهُمَّ اَعْطِني ما اَنْتَ اَهْلُهُ، وَ لاتَفْعَلْ بي ما اَنـَا اَهْلُهُ».
و در روایتی از حضرت رضا ع نقل شده است که رسول خدا ص فرمود: «اصطَنِعِ الخَيرَ إلى مَن هُوَ أهلُهُ ، و إلى مَن هُوَ غَيرُ أهلِهِ ، فإن لَم تُصِبْ مَن هُوَ أهلُهُ فأنتَ أهلُهُ» خير و خوبي را نسبت به هر اهل و نااهلي روا دار، اگر کسي در خور و شايسته آن بود که فنعم المطلوب، و اگر نبود تو خود لايق و سزاوار احسان و فضلی. بحارالانوار/ ۷۴ / ۴۰۹
https://eitaa.com/mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۵ / ۱۱ / ۱۴۰۳
خطبه دوم
حدیث اخلاقی
امام کاظم ع فرمود: «مَن أتاهُ أخوهُ المؤمنُ في حَاجةٍ فإنّما هِي رَحْمَةٌ مِن اللّهِ تباركَ و تعالى ساقَها إلَيه، فإنْ قَبِلَ ذلكَ فَقد وَصَلَهُ بوَلايَتِنا و هُو مَوصولٌ بوَلايةِ اللّهِ، و إن رَدّهُ عن حاجَتِهِ و هُو يَقْدِرُ على قَضائها سَلّطَ اللّهُ علَيهِ شُجاعًا مِن نارٍ يَنْهَشُهُ في قَبْرِهِ إلى يَومِ القِيامَةِ» هر كس برادر مؤمنش براى حاجتى نزد او آيد، این رحمتى است از سوى خداوند تبارك و تعالى كه به جانب او روی آورده است. پس اگر حاجت او را روا سازد خود را به ولايت ما پيوند زده است و ولايت ما هم به ولايت خدا پيوسته است، اما اگر مى تواند حاجت او را برآورَده سازد و برنياورَد، خداوند در قبرش مارى آتشين بر او مسلط گرداند كه تا روز قيامت وى را نيش زند. کافی / باب قضاء حاجة المؤمن / حدیث ۱۳
۲۵ ماه رجب مصادف است با شهادت امام کاظم ع. ضمن عرض تسلیت، یک نکته در باره زندان آن حضرت در این خطبه عرض کنم و آن اینکه زندان آن حضرت دو ویژگی داشت:
۱- طولانی بودن زندان آن حضرت بود که حد اقل آن چهار سال، بلکه تا چهارده سال هم نقل کرده اند.
۲- وضعیت زندان آن حضرت بود که در صلوات خاصه امام کاظم ع چهار ویژگی برای زندان آن حضرت ذکر شده است.
۱- فضای زندان کم و بسیار تنگ بود. «وَالْمَقْبوُرِ بِالْجَوْرِ».
۲- زندان بسیار گود بود. «وَالْمُعَذَّبِ في قَعْرِ السُّجوُنِ».
۳- بسیار تاریک بود. «وَظُلَمِ الْمَطـاميرِ».
۴- آن حضرت در غل و زنجیر بود. «ذِي السّاقِ الْمَرْضُوضِ بِحَلَقِ الْقُيوُدِ».
یکی از روزهای بزرگ تاریخ زندگی بشر ۲۷ رجب روز بعثت پیامبر اکرم ص است. در قرآن کریم اهداف گوناگونی برای بعثت انبیاء الهی ع ذکر شده است.
یکی از اهداف مهم انبیاء الهی ع مبارزه با جهل بوده است. آسیبی که امروز نوع انسانهای مبتلا به آن هستند. زیرا نقطه مقابل جهل گاهی علم است و گاهی عقل. به همین جهت جهل را به دو بخش تقسیم کرده اند: جهل بسیط و جهل مرکب.
جهلی که نقطه مقابلش علم است جهل بسیط است. چنین جاهلی: «اولا» وظیفه دارد برود کسب علم کند. «ثانیا» حدیث «رُفِعَ ما لا یَعْلَمُون» شامل او می شود و در قیامت هم اگر مؤاخذه شود بخاطر جهلش توبیخ نمی شود بلکه بخاطر آنکه کسب علم نکرده است سرزنش می شود. «ثالثا» وقتی عالم شد از تیر رس شیطان خارج نیست و شیطان حریف او می شود.
ولی جهلی که نقطه مقابلش عقل است، جهل مرکب است. چنین جاهلی حدیث رفع شامل او نمی شود و در قیامت به خاطر جهلش عذاب می شود. و اگر چنین جهلی بر طرف شود دیگر شیطان هم حریف او نخواهد بود.
امروز جامعه بشری گرفتار چنین جهلی شده است، یعنی از علم و دانش برخوردار است، اما از عقل بی بهره است. از اخلاق و انسانیت فاصله گرفته است. این همان است که رهبر حکیم انقلاب آن را جاهلیت مدرن خواندند. داروی چنین جهلی بصیرت است، درک حقایق است. انبیاء الهی آمدند تا هم بشر را ترغیب به علم و دانش کنند، و هم بصیرت ببخشند و چشم مردم را به روی حقایق عالم باز کنند. اینکه من فرماید: «وَلَقَدْ بَعَثْنَا فِي كُلِّ أُمَّةٍ رَّسُولًا أَنِ اعْبُدُوا اللَّهَ وَاجْتَنِبُوا الطَّاغُوتَ» چون هیچ حقیقتی در این عالم، به غیر از بندگی خدا و دوری از طاغوت نیست.
https://eitaa.com/mesbah_jome