⚠️ انتحال (سرقت ادبی)
✅ آیت الله رشاد حفظه الله تعالی:
🔶🔹یکی دیگر از مسائلی که از آن غافل هستیم و حتی گاه به آن حمله میکنیم و نقطهضعف محققان و مؤلفان قلمداد میکنیم، سنت تعلیقهزنی، حاشیهنگاری و شرحنویسی به جای تألیف مستقل و تولید آثار جدید است. ممکن است بعضی از ما حتی به این رویّه نگاهی منفی داشته باشیم که چرا متن تولید نمیکنیم و چرا اینقدر شرحنویسی و حاشیهنگاری؟ چرا اینقدر تعلیقهزنی؟ و چرا از متون قدیم عبور نمیکنیم؟ باید گفت که این روشها و رفتارها یکسلسله مبانی معرفتی، فرهنگی و ادبی، حقوقی و اخلاقی دارد و به نحوی ارزشگذاری به آثار گذشتگان و رعایت حقوق سلف قلمداد میشود.
⚠️امروز میبینیم که فرد، کتاب دیگری را میگیرد و یک مقدار مطلب به آن اضافه میکند و به نام خودش چاپ میکند و در هیچجا نیز اشاره نمیکند از چه منبعی استفاده کرده است، ولی در گذشته سنت به اینصورت بوده که میگفتند صاحب اثر زحمت کشیده و مثلا «شرائع الاسلام» را نوشته است. اولاً متن شرایع، بسیار مهذب و منقح و پخته است، وقتی که محقق، این کتاب را مینوشته اینگونه نبوده که قلم را به دست بگیرد و همینطور جلو برود، بلکه روی واژهواژه آن فکر کرده است... نتیجتا افراد دیگر بر کتاب شرائع شرح مینویسند، پاورقی و تعلیقه میزنند و به این شکل اهمیت و ارزش آن متن را حفظ میکنند.
————————————-
⚠️نشر مطالب، بدون ذکر آدرس کانال، جایز نیست.
🔺 راه ارتباطی: @hm1370
🌐 کانال #میراث_علمی_سلف 🔰🔰
↘️http://eitaa.com/joinchat/702283798C36acb3a525
↘️http://mirath.blog.ir
📚|میراث علمی سَلَف|
⚠️ انتحال (سرقت ادبی) ✅ آیت الله رشاد حفظه الله تعالی: 🔶🔹یکی دیگر از مسائلی که از آن غافل هستیم و
😭 بیانات ارزشمند ایشان، ما را یاد یکی از مدعیان تحول تحصیل در حوزه می اندازد که مدعی است قبل از 30 سالگی، بیش از 70 جلد کتاب تألیف کرده است! علی برکة الله. برادر عزیز! به تعداد نیست، به کیفیت است.
✅ چرا نقل مستقیم در آثار قدما زیاد است؟
🔺 آیت الله رشاد دام عزه تبیین می کنند:
🔶🔹در آثار قدما، نقل مستقیم بسیار زیاد است، ولی امروز نقل مستقیم را عیب میدانیم. در گذشته نقل مستقیم به این جهت صورت میپذیرفته که مولف میگفته اگر بخواهم یک نظر را تقریر کنیم، بهتر از این تقریری که موجود است نمیشود، مثلا ابنسینا یک نظر را تقریر کرده و صدرالمتألهین در کتاب اسفار، چهار صفحه از متن شفا را عینا وارد میکند، زیرا میبیند که برای ارائه یک نظر و مطلب رساتر و دقیق تر از آن نمیتوان نوشت.
🔺 صاحب هدایه المسترشدین یعنی مرحوم محمدتقی ورامینی تهرانی اصفهانی، شرح بر معالم زده، انصافا بسیار قویتر از خود معالم است و تسلط علمی ایشان بسیار بالاتر از اوست، آیا ایشان نمیتوانست یک متن مستقل بنویسد؟ او قادر بوده و حتی احساس من این است که حتی خیلی قوی تر از صاحب معالم بوده است، ولی برای رعایت فضل تقدم نسبت به صاحب معالم چنین کرده است.
🔹همینطور بازنویسیهایی که انجام میشد نیز به همینگونه بود. برای مثال المحجه البیضاء که یک محدث شیعی، اهل معرفت و حکمت، فقیه، شاعر و ادیب همانند فیض اثر یک سنی را بازنویسی میکند و در آن کتاب اعلام و تأکید میکند که این کتاب بازسازی همان اثر غزالی است. ایشان میتوانست از نو بنویسد و برای او نیز کاری نداشت. تعداد احادیثی که مرحوم فیض در المحجه آوردهاند بسیار بیشتر از احادیثی است که غزالی در کتاب احیاءالعلوم آورده و کتاب احیاءالعلوم بیشتر به قصص صوفیه و عرفا پرداخته است.
⚠️ میراث علمی سلف: اصولاً قدما چون تدریجاً و بدون عجله، در علم رشد کرده بودند و یک شبه، ره صدساله را طی نکرده بودند، تمام کارهایشان حکیمانه بود، لذا مایه افتخار برای اسلام شدند. تمام کارهایشان روی حساب و کتاب بود. الان متاسفانه اینطور نیست. در روزگار کنونی، فضیلت متعلق به کسانی است که زودتر مراحل تحصیل را تمام کنند. به خاطر دارم یکی از طلاب می گفت ما در حدود یک ماه، علاوه بر دروس دیگر، روزی 6 ساعت مغنی (ادیب نه لبیب) را درس گرفتیم و باب رابع را تمام کردیم و امتحانش را هم دادیم. خب، حالا این افتخار دارد؟ بدون تفکر، بدون مطالعه، بدون بررسی، بدون مباحثه؟
بعد همین طلبه، بعد از چند سال افاضه می کند: مغنی که چیزی نداره. همون هدایة رو بخوانید و بعدش به اسلام خدمت کنید!
————————————-
⚠️نشر مطالب، بدون ذکر آدرس کانال، جایز نیست.
🔺 راه ارتباطی: @hm1370
🌐 کانال #میراث_علمی_سلف 🔰🔰
↘️http://eitaa.com/joinchat/702283798C36acb3a525
↘️http://mirath.blog.ir
تذکار
✅ متاسفانه خیلی از مردم عامه، به دلیل فرورفتن در ظواهر و مادیات، نسبت به برکات علمی یا معنوی حوزه، بی اطلاعند و اگر هم مخالفتی می کنند، از سر جهالت است. اگر بشوند کسی دکتر و مهندس شده یا در جائی مشغول بکار گشته، ذوق زده می شوند اما اگر خبر برسد کسی طلبه شده و اهل درس و علم است، چهره شان سیاه می شود، به مانند سیاه شدن عصر جاهلی: ظَلَّ وَجْهُهُ مُسْوَدًّا وَ هُوَ كَظيم. دلیل این مسئله این است که آن چیزی که نزد ایشان اهمیت درجه یک را دارد، ثروت و پُست و مقام است نه علم و معنویت و ... .
🔺مغبون کسی است که مرعوب و مقهور ِحرفِ این مردم شود و حوزه را رها کند و گمان کند با این اقدام، رضایت آنها را بدست می آورد. به قول یکی از دوستان، شما فکر نکنید اگر حوزه را ترک کنید، مردم از شما راضی می شوند. دوباره بهانه های دیگری پیدا می کنند و پشت شما حرف می زنند و حتی در برابر شما، نیش و کنایه بارتان می کنند.
✅ حضرت استاد یزدان پناه دام ظله:
🔶🔹در اینجا من یک توصیه می کنم به کسانی که خوب درس نخوانده اند. به نظر من، اگر کسی (تا بحال)، خوب هم درس نخوانده، راه باز است. استادی داشتیم ... ایشان تا چهل سالگی، عادی خوانده بود. بعد گفته بود: «اینطوری نمی شود!». آمده بود و از ابتدا شروع کرده بود، و از بس که کار کرده بود، خود را به ساحت های علم اجتهادی رسانده بود.
————————————-
⚠️نشر مطالب، بدون ذکر آدرس کانال، جایز نیست.
🔺 راه ارتباطی: @hm1370
🌐 کانال #میراث_علمی_سلف 🔰🔰
↘️http://eitaa.com/joinchat/702283798C36acb3a525
↘️http://mirath.blog.ir
✅ تعقل و تعلّق
🔶🔹 بخشی از مصاحبه نشریه حوزه با علامه حسن زاده آملی:
🔺باید با عزم و اراده و استقامت، پیش رفت. با تنْ پروری و تجملات و پریشان خاطری، نمی شود. امکان ندارد انسان بخواهد درس بخواند و دنبال آبادی و عمران دنیا هم باشد، این دو با هم جمع نمی شود. جناب شیخ الرئیس ابوعلی سینا، در یکی از رسائل خود، به نام رساله سعادت، حدیثی را از پیامبراکرم صلوات الله علیه و آله نقل می کند:
📖 إنّ الحکمه من السماء، فلا تدخل قلباً فیه هَمُّ غد.
(حکمت از آسمان نازل می شود، اما بر قلبی که در آن هَمّ و غصه فردا هست، نازل نمی شود.
🔸نفس مطمئنه، علوم و معارف را می گیرد. نفس مضطربه، به جائی نمی رسد. شخص پریشان خاطر، عالِم نمی شود. هَمِّ واحد می خواهد. اصولا تعقل با تعلّق جمع نمی شود.
🔹کتابهای تذکره را بخوانید، با شرح حال بزرگان، آشنا شوید. ببینید که در راه معشوقشان - که تحصیل علم و کمال است - مشتهیات نفسانی را زیر پا گذاشتند. این بود که شیخ طوسی شدند، علامه حلی شدند، محقق طوسی شدند، فارابی شدند، ملاصدرا شدند، صاحب جواهر شدند.
————————————-
⚠️نشر مطالب، بدون ذکر آدرس کانال، جایز نیست.
🔺 راه ارتباطی: @hm1370
🌐 کانال #میراث_علمی_سلف 🔰🔰
↘️http://eitaa.com/joinchat/702283798C36acb3a525
↘️http://mirath.blog.ir
هدایت شده از 📚|میراث علمی سَلَف|
🔶🔹ره چنان رو که رهروان رفتند!
بخشي از کتاب حامل اسرار:
کتب ادبي قدما همانند جامع المقدّمات، سيوطي، مغني اللبيب، مطوّل، شرح نظام، شرح شمسيّه، شرح جامي بسيار حائز اهميت اند که حذف اينگونه کتابهاي ادبي متقن و رصين در حوزه ها، ضربه محکمي بر پيکر ادبي حوزه ها وارد آورد ... که (اين امر) از سالهاي دور شروع شده و اکنون به نهايت خود رسيده است.
استاد داوود صمدي آملي حفظه الله تعالي
————————
⚠️نشر مطالب، بدون ذکر آدرس کانال، جایز نیست⚠️
🔺شرکت در نذر علمی و تامین بودجه سایت/ ارتباط با ما: @hm1370
🌐 کانال #میراث_علمی_سلف /عضویت:
http://eitaa.com/joinchat/702283798C36acb3a525
🔺emirath.ir
🔶🔹بخشی از دردنامه استاد محمد رضا حکيمي دام عزه (*)
🔺 به ياد مي آورم روزگاري را که استادان و مربيان، همه بودند. سايه آنان، بر سر ما گسترده بود و ما به وجود آنان، دلگرم بوديم و از محضر آنان، بهره مند، و اکنونْ همه روي در نقاب خاک برده اند. آري، آن عندليبان خوش اَلحانِ گلستان فرهنگ و معرفت که فضاي مَدرسِ دانايي را سرشار از شور و خروش داشتند، سر در گريبان خاموشي بردند.
🔹 آن مدرّسان فيض گستر، به خاموشي گراييدند و آن مَدرس هاي شورآهنگ روي به خلوت نهادند. آن درس ها متروک افتاد و آن بحث ها مهجور گرديد... شيرازه آن درس ها از هم بگسيخت و حلقه آن بحث ها و فحص ها از هم بگسست.
⁉️ کجا رفتند آن استادان مهربان، و چه شدند آن علم آموزان و تربيت گران؟ انتهی.
———————————————-
⚠️و اين چنين شد که ما ميراث مبارک ایشان را با تهوّر و بي باکي و به اسم تحول، ذره ذره نابود کردیم، و افتخار نیز نمودیم که به دين خدمت مي کنيم!
⚠️اين چنين شد که پاساژها و کتابفروشي ها، به جاي آنکه مالامال از کتب علما باشد، پر از تلخيص و ترجمه و نمودار و سوال تستي و تشريحي شد!
فوقع ما وقع
(*) این دردنامه، در اصل بخشی از یادداشتی است که ایشان به مناسبت یادبود جناب استاد ادیب ثانی رحمة اله علیه، نگاشته اند.
————————————-
⚠️نشر مطالب، بدون ذکر آدرس کانال، جایز نیست.
🔺 راه ارتباطی: @hm1370
🌐 کانال #میراث_علمی_سلف 🔰🔰
↘️http://eitaa.com/joinchat/702283798C36acb3a525
↘️http://mirath.blog.ir
✅ تحول در تحصيل (18)
⚠️ سند هجدهم: گفتاري از حجت الاسلام و المسلمین سید یدالله یزدان پناه دام عزه
🔹مدرس برجسته فلسفه و عرفان و از شاگردان علامه حسن زاده آملی و علامه جوادی آملی دام عزهما.
———————
🔶🔹واقعش ما قديم، ابتدا منطق کبري، بعد حاشيه ملاعبدالله و بعد آنها، کتابهاي بوعلي و برهان شفا و امثال اينها را مي خوانديم. الجوهر النضيد هم بود و البصائر النصيريه هم در حد خودش، خوب بود. الان من احساس مي کنم تغييراتي حاصل شده است.
🔺شما خيال نکنيد حاشيه ملاعبدالله يک حاشيه (ساده) است. تعليقاتي که بر اين کتاب خورده، يک سرمايه است. خوبي کتاب هاي درسي ما اين است که انواع تعليقات، حواشي و شروح بر آن مي خورد و اين سرمايه هاي علمي، پشتوانه کتاب مي شود. حالا به جاي حاشيه ملاعبدالله، منطق مظفر مي خوانند. من نسبت به (کتابِ) ايشان، جسارتي ندارم، فقط معتقدم، قلم ايشان، آن دقت هاي منطقي را زياد منتقل نکرده است، در عين اينکه در جاي خودش خوب است و کار راه انداز است.
————————————-
⚠️نشر مطالب، بدون ذکر آدرس کانال، جایز نیست.
🔺 راه ارتباطی: @hm1370
🌐 کانال #میراث_علمی_سلف 🔰🔰
↘️http://eitaa.com/joinchat/702283798C36acb3a525
↘️http://mirath.blog.ir
⚠️ گشت ارشاد برای عموم مردم؟
✅ گشت ارشاد نه تمدن آفرین است، نه فرهنگ زا، و نه حتی تصورّی ساده از مفاهیم دینی در ذهن ها پدید می آورد. گشت ارشاد، پاک کردن صورت مسئله است و بیشتر از آنکه عموم مردم را به دین دعوت کند، آنها را از دین گریزان می کند، و دین را زمخت و خشن، معرفی می کند.
🔺البته گشت ارشاد لازم است اما نه برای همه مردم، بلکه برای عده قلیلی که نیت اصلی شان ضدیت با هنجارهای دینی است نه آنکه غافلانه در پی تفریح و خوشگذرانی های شخصی و گروهی باشند.
🔹گشت ارشاد حتی از لحاظ کارکردی نیز عقیم است. اگر گشت ارشاد، راه حل مناسبی بود، در قم که روزگاری حتی کسی جرأت نداشت بدون چادر بیرون بیاید، بی حجابی و حتی مزاحمت های ناموسی، روز به روز بیشتر نمی شد.
🔸گشت ارشاد، بیشتر رنگ عافیت طلبی دارد تا احساس وظیفه، چون فقط به چند مأمورِ معذور و یک ماشین نیاز دارد، اما فرهنگ سازی نیازمند زمان و تفکر و فعالیت است که معمولاً ما از این کارها، گریزانیم!!
🔹یکی دیگر از وجوهِ عقیم بودن گشت ارشاد، آن است که وقتی تعداد بی حجابان بالا رود، دیگر اصلا جواب نمی دهد چون، امکان ندارد، جمعیت زیاد را با قوه قهریه مجبور به کاری کرد و بیشتر به درگیری و شورش می انجامد تا اصلاح اوضاع. مثلا در تهران، دیگر گشت ارشاد برای عموم بی حجابان جواب نمی دهد مگر خیلی هنجار شکنی کرده باشند!
⚠️ متهم اصلی در قبال کم کاری در مسئله حجاب، حوزه های محترمه خواهران و سازمان تبلیغات اسلامی و ستاد امر به معروف و نهی از منکر است. آنها باید به روشنی جواب دهند که دقیقا با این همه کارمند و تحصیل کرده و بودجه هنگفت، چرا هیچ فرهنگ سازی روشنی در زمینه حجاب یا تشکیل خانواده ندارند؟
⁉️ این همه خواهر محترمه در حوزه خواهران، اگر فقط چند بار در روز، به بی حجابان، با زبان نرم تذکر می دادند و با تشکیل گروه هایی هدفمند، برای آینده آنها در زمینه تشکیل خانواده پایدار، برنامه ریزی می کردند، بساط بی حجابی در کشور برداشته می شد.
⚠️ با گشت ارشاد نمی شود مردم را ارشاد کرد. اشتباه ما آن است که مرحله آخر امر به معروف و نهی از منکر را با مرحله اول، اشتباه گرفته ایم.
————————————-
⚠️نشر مطالب، بدون ذکر آدرس کانال، جایز نیست.
🔺 راه ارتباطی: @hm1370
🌐 کانال #میراث_علمی_سلف 🔰🔰
↘️http://eitaa.com/joinchat/702283798C36acb3a525
↘️http://mirath.blog.ir
✅ يادها و خاطره ها
🔺روحاني که حتي در حال عکس گرفتن نيز دست از درس خواندن بر نمي داشت! 😂
————————————-
⚠️نشر مطالب، بدون ذکر آدرس کانال، جایز نیست.
🔺 راه ارتباطی: @hm1370
🌐 کانال #میراث_علمی_سلف 🔰🔰
↘️http://eitaa.com/joinchat/702283798C36acb3a525
↘️http://mirath.blog.ir
هدایت شده از م
🔶🔹 بهج الصباغة فی شرح نهج البلاغة، یکی از آثار متقن و موضوعی در شرح نهج البلاغة است. امید است منبریان و واعظان، بیشتر از این منابع گرانبها، برای جذب مردم به دین، بهره ببرند.
————————————-
⚠️نشر مطالب، بدون ذکر آدرس کانال، جایز نیست.
🔺 راه ارتباطی: @hm1370
🌐 کانال #میراث_علمی_سلف 🔰🔰
↘️http://eitaa.com/joinchat/702283798C36acb3a525
↘️http://mirath.blog.ir
هدایت شده از م
🔶🔹 فی ظلال نهج البلاغة، یکی دیگر از آثار مهم در شرح نهج البلاغة است. امید است منبریان و واعظان، بیشتر از این منابع گرانبها، برای جذب مردم به دین، بهره ببرند.
————————————-
⚠️نشر مطالب، بدون ذکر آدرس کانال، جایز نیست.
🔺 راه ارتباطی: @hm1370
🌐 کانال #میراث_علمی_سلف 🔰🔰
↘️http://eitaa.com/joinchat/702283798C36acb3a525
↘️http://mirath.blog.ir
هدایت شده از م
🔶🔹 شرح حِکم نهج البلاغة، یکی دیگر از آثار فاخر در شرح حکمت های گرانبهای حضرت امیر علیه السلام است. امید است منبریان و واعظان، بیشتر از این منابع گرانبها، برای جذب مردم به دین، بهره ببرند.
————————————-
⚠️نشر مطالب، بدون ذکر آدرس کانال، جایز نیست.
🔺 راه ارتباطی: @hm1370
🌐 کانال #میراث_علمی_سلف 🔰🔰
↘️http://eitaa.com/joinchat/702283798C36acb3a525
↘️http://mirath.blog.ir
هدایت شده از م
🔶🔹 منهاج البراعة فی شرح نهج البلاغة (راوندی)، یکی دیگر از آثار وزین در شرح کتاب شریف نهج البلاغة است. امید است منبریان و واعظان، بیشتر از این منابع گرانبها، برای جذب مردم به دین، بهره ببرند.
————————————-
⚠️نشر مطالب، بدون ذکر آدرس کانال، جایز نیست.
🔺 راه ارتباطی: @hm1370
🌐 کانال #میراث_علمی_سلف 🔰🔰
↘️http://eitaa.com/joinchat/702283798C36acb3a525
↘️http://mirath.blog.ir
هدایت شده از م
🔶🔹 شرح ابن میثم بحرانی، یکی دیگر از آثار وزین در شرح کتاب شریف نهج البلاغة است. امید است منبریان و واعظان، بیشتر از این منابع گرانبها، برای جذب مردم به دین، بهره ببرند.
————————————-
⚠️نشر مطالب، بدون ذکر آدرس کانال، جایز نیست.
🔺 راه ارتباطی: @hm1370
🌐 کانال #میراث_علمی_سلف 🔰🔰
↘️http://eitaa.com/joinchat/702283798C36acb3a525
↘️http://mirath.blog.ir
هدایت شده از م
🔶🔹 درس هایی از نهج البلاغة، یکی دیگر از آثار فارسی و متقن در شرح کتاب شریف نهج البلاغة است. امید است منبریان و واعظان، بیشتر از این منابع گرانبها، برای جذب مردم به دین، بهره ببرند.
————————————-
⚠️نشر مطالب، بدون ذکر آدرس کانال، جایز نیست.
🔺 راه ارتباطی: @hm1370
🌐 کانال #میراث_علمی_سلف 🔰🔰
↘️http://eitaa.com/joinchat/702283798C36acb3a525
↘️http://mirath.blog.ir
هدایت شده از م
🔶🔹 منهاج البراعة فی شرح نهج البلاغة (خوئی)،یکی دیگر از آثار مهم در شرح کتاب شریف نهج البلاغة است. امید است منبریان و واعظان، بیشتر از این منابع گرانبها، برای جذب مردم به دین، بهره ببرند.
————————————-
⚠️نشر مطالب، بدون ذکر آدرس کانال، جایز نیست.
🔺 راه ارتباطی: @hm1370
🌐 کانال #میراث_علمی_سلف 🔰🔰
↘️http://eitaa.com/joinchat/702283798C36acb3a525
↘️http://mirath.blog.ir
هدایت شده از م
✅ تفسیری جالب در بیانِ علّتِ غربت امام علی علیه السلام 🏴🏴
🔶🔹در کتاب کشف الغُمّة فی معرفة الأئمة نوشته علیّ بن عیسی إربلی (م692) آمده است که روزی یونس بن حبیب نحوی از خلیل بن احمد فراهیدی بنیانگذار علم عَروض، پرسید: چرا همه اصحاب پیامبر، گویی یک امت واحده بودند، امام علی علیه السلام، تک و تنها بودند؟ (در مورد حضرت، تعبیر «ابن عَلّة» را بکار می برد؛ یعنی فرزند هَوُو که همان زن دوم است و انگار بچه او، در مقایسه با بچه های زن اول، تک و غریب است!).
🔺خلیل جواب می دهد: علی علیه السلام، از جهت تقدّم، مسلمان تر، از جهت علم، بالاتر، از جهتِ شرف، والاتر، از جهت زهد، راجح تر، از جهت جهاد در راه خدا، با سابقه تر بود و مردم نیز معمولاً با کسانی که شبیه خودشان هستند، انس می گیرند، لذا تحمّل همراهی با این همه عظمت ایشان را نداشتند و تنهایشان گذاشتند (الناس إلی أشکالهم و أشباههم أمْیل).
🔸لا یکون العلیُّ مثل الدّنیّ
لا و لا ذو الذکاء مثل الغبیّ!
😭 خدا به دل کسانی که غربت امام علی علیه السلام را حتی ذره ای درک کردند، صبر عطا کند. امام علی علیه السلام، والاتر از آن بودند که مردم زمانه بتوانند خودشان را با ایشان هماهنگ کنند. سراسر نهج البلاغه، بوی غربت امام را می دهد، خصوصاً آنجایی که از بی وفایی و سست عنصریِ یاران، شکوه می کنند.
————————————-
⚠️نشر مطالب، بدون ذکر آدرس کانال، جایز نیست.
🔺 راه ارتباطی: @hm1370
🌐 کانال #میراث_علمی_سلف 🔰🔰
↘️http://eitaa.com/joinchat/702283798C36acb3a525
↘️http://mirath.blog.ir
هدایت شده از میراث فقاهت خراسان
FazayelImamAli_RB.mp3
16.82M
💠 فضایل امیر المؤمنین (علیه السلام)
🔸شب شهادت امیر المؤمنین و شب قدر
🎙استاد ربانی بیرجندی
#استاد_ربانی_بیرجندی
#فضایل_امیر_المؤمنین
#حوزه_علمیه_خراسان
🆔eitaa.com/rabbanibirjandi
🆔eitaa.com/masathe4
⁉️ مبتدي کيست؟
🔶🔹در نظام آموزشي کنونی، معمولا به پايه هاي يک تا سه، مبتدي مي گويند اما در روش سنتي، حتي ممکن است کسي سطح چهار حوزه باشد اما هنوز مبتدي باشد! دليل اين ادعا اين است که در روش سنتي، ملاک اين است که چه کتابي، با چه کيفيتي و نزد چه استادي خوانده شده است، اما در روش صنعتي، ملاک ِ ارزشگذاری، شماره پايه است. متاسفانه اکنون، کسانی ادعاهایی مطرح می کنند (تحول در آموزش و اجتهاد و ...)، درحالیکه بدیهی ترین مسائل علمی را هم نمی دانند. این نشان می دهد، هنوز در ابتدای راه هستند اما خود را در انتهای راه تصور می کنند و این چیزی جز، جهلِ مرکب نیست.
✅ مرحوم سيد علي خان در الحدائق، مبتدي در مسائل علمي را اينگونه معني مي فرمايند:
«هو الذي ابتدأ فيه و لم يصل منه إلي حالة يستقلّ فيها بتصوير المسائل».
👌 نقل است يکي از طلاب در محضر يکي از علما، شماره پايه اش را گفت. آن عالم، دستش را پشت گوشش حائل کرد طوري که انگار نمي شنود. مقصود آن عالم اين بود که به طلبه بفهماند که شماره پايه ارزشي ندارد و نبايد به آن، دلخوش بود.
————————————-
⚠️نشر مطالب، بدون ذکر آدرس کانال، جایز نیست.
🔺 راه ارتباطی: @hm1370
🌐 کانال #میراث_علمی_سلف 🔰🔰
↘️http://eitaa.com/joinchat/702283798C36acb3a525
↘️http://mirath.blog.ir
و لا هداک إلي الأرض کعالمها
و لا أعانک في عزم کعزّام
🔶🔹 عمده ادعاي کساني که به روش سنتي دعوت مي کنند، آن است که ما را پيرو و تابعِ صاحبان عزم و اراده و علم کنند چراکه ايشان سال ها تجربه کسب کرده اند و دنيا ديده هستند پس مشاوران خود را از بين علماي شاخص انتخاب کنيم و به نصائح ايشان گوش دهيم و به قولشان اعتماد کنيم.
متاسفانه مشاوراني اکنون در برخي مراکز، در حال ارائه مشاوره علمی هستند که چون خودشان، مقام علمي برجسته اي ندارند، مي خواهند ديگران را نيز در حد خودشان نگه دارند. ما تا امثال علامه حسن زاده آملی و علامه جوادی آملی و دیگر برزگان را داریم، جائز نیست در کیفیت تحصیل، سراغ دیگران برویم.
————————————-
⚠️نشر مطالب، بدون ذکر آدرس کانال، جایز نیست.
🔺 راه ارتباطی: @hm1370
🌐 کانال #میراث_علمی_سلف 🔰🔰
↘️http://eitaa.com/joinchat/702283798C36acb3a525
↘️http://mirath.blog.ir
🔶🔹توضیحات جالب بیت حضرت آیت الله العظمی سیستانی دام عزه در مورد "رؤیت هلال با چشم غیر مسلّح" و پاسخ به چرایی عدم استفاده از ابزارهای نوین:
https://www.sistani.org/files-new/Archeives/1441h/02-10-1441h(F).pdf
🔶🔹ترجمان القرآن اثری متفاوت از میرسید شریف جرجانی
————————————-
⚠️نشر مطالب، بدون ذکر آدرس کانال، جایز نیست.
🔺 راه ارتباطی: @hm1370
🌐 کانال #میراث_علمی_سلف 🔰🔰
↘️http://eitaa.com/joinchat/702283798C36acb3a525
↘️http://mirath.blog.ir
⚠️ دوباره عده ای در حوزه های علمیه، فقط به دلیل اینکه: "فلانی آدم خوبی است!"، در حال هزینه کردن اعتبار دین و حوزه، برای حمایت از نامزد یا نامزدهای خاصی هستند و حتی برخی، حکم به وجوب رأی به "فلان نامزد خاص" داده اند.
😳جای تعجب است که ما از حوادث گذشته عبرت نمی گیریم و مدام اشتباهات قبل را تکرار می کنیم. عبرت بگیریم از کسانی که روزی، رئیس دولت نهم و دهم را معجزه قرن و یار حقیقی امام دوازدهم علیه السلام می دانستند، اما الان حاضر نیستند، حتی به تایید صلاحیتش، فکر کنند.
🔺با توجه به افتضاحاتی که در هشت سال گذشته بر کشور تحمیل شده، دولت آینده مشکلات فراوانی خواهد داشت (مثلا کسری شدید بودجه به دلیل خلق بی پشتوانه پول در بانک مرکزی و درنتیجه بدهکاری شدید دولت)، پس نیاز به فردی خواهد بود که علاوه بر فسادستیزی، دانش و تجربه بسیار بالایی در امور اجرائی و برنامه ریزی های کلان داشته باشد و چنین فردی نیز اینقدر زود و سریع پیدا نمی شود که برخی هنوز هیچی نشده، شروع به حمایت از برخی نموده اند. سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی، صرفاً با "آدم خوب و نمازشب خوان" قابل اداره نیست بلکه دانش و جرأت بسیار می خواهد.
یکبار هم شده، با احساسات، تصمیم نگیریم
✅ تحول در تحصيل (19)
⚠️ سند نوزدهم: گفتاري از حجت الاسلام و المسلمین سید یدالله یزدان پناه دام عزه
🔹مدرس برجسته فلسفه و عرفان و از شاگردان علامه حسن زاده آملی و علامه جوادی آملی دام عزهما.
*نقل با ویرایش و تلخیص
———————
🔶🔹از کتاب هاي بوعلي، براي کسي که مي خواهد وارد فلسفه شود، حتماً برهان شفا بايد در جاي خودش خوانده شود. کتاب الجوهر النضید را به نحوي بايد بخواند. در شخصيت هاي منطقي، فارابي و بوعلي، در صد قرار مي گيرند، بعد خواجه نصير طوسی است. جلد اول کتاب اشارات که متن براي بوعلي است و شرح از خواجه است، جزء بي نظيرهاست. شرح شمسيه و شرح مطالع هم قابل استفاده است. يک تاريخ منطق خوب هم بايد داشته باشند. حاشیة ملاعبدلله نیز مفید و خواندنی است.
✅ حضرت استاد حسن زاده حفظه الله تعالي وقتي آمدند خدمت علامه طباطبايي رحمة الله علیه، ايشان فرمودند: برهان شفا را بخوانيد. برهان شفا واقعاً چيز بي نظيري است. خيلي از بحث هاي معرفت شناسانه و منطقي دقيق، آنجاست. البته کسي که نمي خواهد وارد فضاي معقول شود، همان اشارات کافي است.
————————————-
⚠️نشر مطالب، بدون ذکر آدرس کانال، جایز نیست.
🔺 راه ارتباطی: @hm1370
🌐 کانال #میراث_علمی_سلف 🔰🔰
↘️http://eitaa.com/joinchat/702283798C36acb3a525
↘️http://mirath.blog.ir
✅برخی کتب برجسته منطقی که متاسفانه در بین ما، مهجور گشته است:
1) رساله کبری: مختصری است فارسی از تصانیف علامه سیدشریف علی بن محمد بن جرجانی (با شرح هایی چون بهجة الطالبین، حاشیه عصام و ... که لیست کامل آن در کتابخانه هایی نظیر کتابخانه مرحوم آیت الله مرعشی موجود است).
2) حاشیه ملا عبدالله یزدی بر تهذیب المنطق: که از مصنفات علامه سعدالدین مسعود تفتازانی است و این کتاب مشتمل بر دو فن می باشد: منطق و کلام، و لیکن قسم منطق آن، مَطرح انظار علما و فضلا واقع شده و جمعی کثیری بر آن شروح و حواشی نگاشتند من جمله: فاضل علامه جلال الدین محمد بن اسعد دوانی و ملاعبدالله از تلامذه همین محقق دوانی است و قسم کلام متداول و مشهور نیست و لیکن در این عصور اخیره، شیخ بر آن شرحی نوشته شده موسوم به تقریب المرام فی شرح تهذیب الکلام و این کتاب در اغلب بلاد که مساکن اکراد (کردها) است میان محصلین در درس و مباحثه، معروف و متداول شده.
3) شرح شمسیه: متن شمسیه از مصنفات نجم الدین عمر بن علی قزوینی معروف به کاتبی است که معاصر با حضرت جواجه نصیرالدین طوسی بوده و شرحی که متداول بین طلاب و مطرح انظارافاضل و اکابر علما واقع شده، شرح قطب الدین محمود بن محمدالرازی (قطب الدین رازی) است و میر سیدشریف و فاضل داود و جمعی دیگر بر آن حواشی نوشتند و علامه سعدالدین تفتازانی نیز بر شمسیه شرحی نوشته است.
لازم به ذکر است که شرح شمسیه در عین دقت، قلم روانی دارد که ظاهراً عمداً رخ داده چون برخی آثار قطب الدین رازی، ثقالت و عمق بسیاری دارد (مانند شرح مطالع الأنوار).
4) شرح مطالع الانوار: مطالع الانوار که در فن منطق و حکمت است از مصنفات قاضی سراج الدین محمود بن ابی بکر اُرمَوی است و قِسم منطق آن، محل انظار و افکار جمع کثیری از علما و حکما واقع شده من جمله: قطب الدین رازی که شرحی بر آن نگاشته به نام لوامع الاسرار فی شرح مطالع الانوار و براین کتاب، حواشی کثیره نوشتند، و اکمل و اتقن حواشی، حاشیه علامه سید شریف جرجانی است
5) کتاب شرح منظومه: و این کتاب قسم منطق و قسم حکمت و شرح هر دو نظما و شرحا از مصنفات عالم عامل و حکیم کامل حاج ملا هادی بن ملا مهدی سبزواری رفع الله مقامه می باشد.
6) شرح اشارات: کتاب اشارات و تنبیهات از بهترین تصانیف حکیم بزرگ شیخ رئیس ابو علی حسین بن عبدالله سینا است و براین کتاب، فخرالدین محمد بن عمر رازی شرحی نوشته و اشکالاتی را مطرح کرده است و برخی به مطایبه، شرح او را جرح نامیده اند! گفته اند ظاهراً روز وفات او، روز ولادت خواجه نصیر طوسی بوده است .
پس از او، حضرت نصیرالدین محمد طوسی معروف به خواجه نصیرطوسی رحمه الله، براین کتاب شرح نوشته و اعتراضات امام فخر را جواب گفته و این شرح، متداول در بین طلاب و فضلاء از قدیم الایام بوده و جمعی کثیری از دانشمندان، بر آن حواشی و تعلیقات نوشتند، من جمله: قطب الدین محمود بن محمد رازی حاشیه مبسوطی بر آن بعنوان محاکمات بین شارحین (فخر رازی و نصیر طوسی ) نوشته است.
7) الجوهرالنضید فی شرح منطق التجرید می باشد که متن آن از حضرت نصیرالدین محمد طوسی قدس سره و قسم اول از کتاب تجرید آن جناب است و شرح آن از علامه حسن بن یوسف بن المطهر الحلی اعلی الله مقامه می باشد و این بزرگوار، اول کسی است که بر هر دو قسم از کتاب تجرید از منطق و کلام، شرح نگاشته است.
8) البصائرالنصیریه از مصنفات حکیم بزرگ قاضی ابن سهلان ساوی است و به نوعی خلاصه ای از کتاب شفا بوعلی هم هست.
9) کتاب حکمه الاشراق و از مصنفات شیخ متالّه حکیم بزرگ شهاب الدین یحیی بن حبش سهروردی (شیخ اشراق) است و قطب الدین شیرازی بر آن شرح نوشته و حضرت صدرالمتالهین شیرازی بر آن حاشیه در نهایت اتقان و دقت نگاشته است.
10) کتاب شفاء تصنیف رئیس الحکماء ابوعلی سیناست. کتاب شفاء که از کتب مبسوطه شیخ رئیس است بر هفت قسم است:
اول: منطق
دوم و سوم: طبیعیات والهیات (براوائل طبیعیات مرحوم آقا جمال خوانساری حواشی دارد و لیکن برالهیات جمع کثیری از علماء حواشی نوشتند. معروف ترین حواشی حاشیه مرحوم صدرالمتالهین شیرازی و حاشیه آقا حسین خوانساری و حاشیه ملااولیاء که از شاگردان آقا حسین خوانساری است و حاشیه سیداحمد که از تلامذه سیدالحکماء و امیرالفضلاءامیر محمد باقر داماد قدس سره می باشد و حاشیه محقق مدقق ملا محمد باقر سبزواری و حاشیه بارع فاضل شیخ سلیمان بحرانی)
چهارم و پنجم و ششم و هفتم: فن هندسه و فن هیأت و فن خواص عدد و فن موسیقی ( که مهجور شده است).
————————————-
⚠️نشر مطالب، بدون ذکر آدرس کانال، جایز نیست.
🔺 راه ارتباطی: @hm1370
🌐 کانال #میراث_علمی_سلف 🔰🔰
↘️http://eitaa.com/joinchat/702283798C36acb3a525
↘️http://mirath.blog.ir
✅ هدف علمی در ساختار برنامه ریزی های حوزه چه باید باشد؟
🔺آیت الله جوادی آملی دام عزه، در یکی از جلسات تفسیر، فرمودند:
🔶🔹يکي از نقص هاي حوزه اين است که ما رشته تخصصي ادبي نداريم، رشته تخصصي فلسفه و کلام هست، فقه و اصول هست، تفسير هست، اما علوم ادبي نيست، اگر ادبيات رواج پيدا مي کرد، اين (کتاب) مطول، کتاب درسي بود.
✅ حوزه اول بايد به فکر مرجع، به فکر رهبر، به فکر استاد، به فکر مدرّس باشد، بعد واعظ و امام جمعه و امام جماعت و ... تربيت کند. اولين رسالت حوزه اين است که من مي خواهم خودم حوزه را حفظ کنم، ميخواهم چندتا مرجع داشته باشم، چندتا رهبر آينده داشته باشم، چندتا استاد ماهر داشته باشم در رشته هاي گوناگون، اديب داشته باشم، فقيه داشته باشم، حکيم داشته باشم، مورخ داشته باشم (نه چیزهای دیگر که الان باب شده).
⁉️ مگر مي شود حوزه باشد، بدون مطول؟ حوزه باشد بدون رشته تخصصي ادبي؟!
—————————————————-
🔺 حال انصاف دهيم، رويکرد اکنون ما به حوزه، چنين است؟ ما با اين راهي که در پيش گرفته ايم، مي توانيم اميدوار باشيم که در دهه هاي آينده، مرجع و محقق و استاد فن، تحويل جامعه دهيم؟!
————————————-
⚠️نشر مطالب، بدون ذکر آدرس کانال، جایز نیست.
🔺 راه ارتباطی: @hm1370
🌐 کانال #میراث_علمی_سلف 🔰🔰
↘️http://eitaa.com/joinchat/702283798C36acb3a525
↘️http://mirath.blog.ir
📚|میراث علمی سَلَف|
✅ هدف علمی در ساختار برنامه ریزی های حوزه چه باید باشد؟ 🔺آیت الله جوادی آملی دام عزه، در یکی از جلس
✅ تحول در تحصيل (20)
⚠️ سند بیستم: گفتاري از حجة الإسلام و المسلمين سيد محمد سيادت موسوي
🔹 از اساتيد و اعضاي هيأت علمي مدرسه علميه نور الرضا عليه السلام و از بهترين استادها در زمينه علوم عقلي در مشهد مقدس و از شاگردان استاد حجت هاشمي خراساني
——————————————————-
🔶🔹 اينکه همه طلاب، همين برنامه متداول فعلي حوزه را بخوانند، علي القاعده بايد اشتباه باشد، يا بايد همه، همان برنامه اجتهادي اصيل و سنتي را بخوانند و در بين راه، کساني که ريزش مي کنند، به کارهاي تبليغي و ... بپردازند نه اينکه از ابتدا، برنامه طوري تنظيم شود که هدف، تربيت مبلغ و امام جماعت و مانند آن باشد (بلکه هدف باید بسیار بالاتر درنظر گرفته شود).
🔺 شنيده ام که برنامه ريزان حوزه مي گويند: مگر ما چندتا مرجع مي خواهيم؟ فلان روستاي ما امام جماعت ندارد! فلان اداره ما يک روحاني ندارد. معناي اين ديد اين است که از اولِ کار، براي اين زمينه هاي عادي، دنبال نيرو مي گردند نه اينکه به دنبال برنامه ريزي هاي تخصصي و اجتهاد پرور باشند.
————————————-
⚠️نشر مطالب، بدون ذکر آدرس کانال، جایز نیست.
🔺 راه ارتباطی: @hm1370
🌐 کانال #میراث_علمی_سلف 🔰🔰
↘️http://eitaa.com/joinchat/702283798C36acb3a525
↘️http://mirath.blog.ir