🌺 پرسش و پاسخ (3) 🌺
🍀الله شناسی (2) 🍀
⁉️پرسش:
🌾 مقصود از صفات خداوند چیست؟ آیا صفات خداوند عین ذات اوست؟
✅ پاسخ:
🌻1- صفات جمع صفت، به ویژگی های یک شیء گفته می شود که بوسیله آنها آن شیء شناخته می شود و در واقع آن شیء صاحب آن صفات است و صفات، واسطه و سبب شناخت آن شیء می شوند و واضح است که صفت و ویژگی هر چیزی غیر از ذات آن چیز است.
🌻2- وقتی درباره صفات خداوند سخن می گوییم، اگر مقصود ما از صفت همان ذات خداوند باشد، اینجا می توان گفت: صفات خداوند عین ذات اوست. مانند اینکه یک نفر دو اسم دارد و با هر دو اسم می توان او را صدا زد و مقصود از هر دو اسم یک نفر است.
🌻3-هنگامی که درباره صفات خداوند سخن می گوییم، اگر مقصود ما از صفت، معنای آن صفت و فعلی است که خداوند انجام می دهد باشد دیگر نمی توان گفت این صفت عین ذات خداوند است بلکه فعلی از افعال خداوند است که خداوند صاحب آن است چنانکه در قرآن به خداوند رحمان گفته می شود ذوالرحمة یعنی صاحب رحمت و رحمت یکی از صفات و افعال خداوند است.
🌹امیر مومنان (علیه السلام) می فرمایند: «كَمالُ الْإِخْلاصِ لَهُ نَفْيُ الصِّفَاتِ عَنْهُ لِشَهَادَةِ كُلِّ صِفَةٍ أَنَّها غَيْرُ الْمَوْصُوفِ وَ شَهَادَةِ كُلِّ مَوْصُوفٍ أَنَّهُ غَيْرُ الصِّفَةِ»
🌹کمال اخلاص برای خداوند اینست که صفات از او نفی شود زیرا هر صفتی گواهی می دهد که موصوف نیست و هر موصوفی گواهی می دهد که صفت نیست.
🌴 لازم به ذکر است که برای فهم آیات قرآن، هر دو وجه درباره صفات خداوند باید در نظر گرفته شود، هم اشاره به ذات خداوند و هم اشاره به فعل خداوند.
🌿 خداوندا شناخت ذات تو، دست یافتنی نیست پس به ما توفیق ده تا صفات تو را بشناسیم که همان اهل بیت مطهّر (علیهم السلام) هستند.
@moallemequran
خلاصه مطالبی که در جلسه قرآن روز سه شنبه مطرح شد و تفصیل آنها و همچنین مطالب گذشته به مرور در کانال قرار می گیرد:
1- بررسی دقیق واژه مالک
2- علت کاربرد اسم فاعل در آیه 4 سوره حمد
3- برسی واژه یوم و مصادق آن
4- علت کاربرد یوم برای آخرت
5- بررسی دقیق واژه دین
6- بررسی معنای آیه (إِنَّ الدِّينَ عِنْدَ اللَّهِ الْإِسْلام)
7- روش صحیح آموزش اصول دین با توجه به آیات 2تا4 سوره حمد
و ...
@moallemequran
🌺 پرسش و پاسخ (4) 🌺
🍀الله شناسی (3) 🍀
⁉️پرسش:
🌾 آیا استعمال صفاتی مانند رحمان، رحیم، سمیع، بصیر و غیره برای انسان جایز است؟
✅ پاسخ:
🌻 روزی امام صادق علیه السلام از هشام بن سالم پرسید: آیا می توانی خداوند را وصف کنی هشام گفت بله، امام فرمود: بگو، هشام گفت: او سمیع (شنوا) و بصیر (بینا) است، امام فرمود این صفاتی که گفتی، صفاتی است که برای مخلوقات هم به کار می رود، هشام گفت: ای مولای من پس چگونه خداوند را وصف می کنیم؟ امام فرمود:
🌹 هوَ نُورٌ لاَ ظُلْمَةَ فِيهِ وَ حَيَاةٌ لاَ مَوْتَ فِيهِ وَ عِلْمٌ لاَ جَهْلَ فِيهِ وَ حَقٌّ لاَ بَاطِلَ فِيهِ
🌹 او نوری است که هیچ ظلمتی در آن نیست و حیاتی است که هیچ مرگی در آن نیست و علمی است که هیچ جهلی در آن نیست و حقی است که هیچ باطلی در آن نیست.
🌻 هشام می گوید از نزد امام خارج شدم در حالی که عالم ترین مردم نسبت به توحید بودم
🌴 همانطور که می بینید امام در توصیف خداوند از هیچ صفت فعلی استفاده نکرد که دلالت بر کاری کند بلکه همه صفاتی که به کار برد صفت ذات و درباره ذات خداوند بود نه درباره افعال او.
🌿 اگر ابعاد معنایی صفت را ندانیم در توصیف خداوند دچار مشکل می شویم
@moallemequran
خلاصه مطالبی که در دو جلسه قرآن روزهای گذشته مطرح شد و تفصیل آنها و همچنین مطالب گذشته به مرور در کانال قرار می گیرد:
1- بررسی دقیق واژه عبد
2- علت کاربرد اولین فعل قرآن با ریشه عبد
3- بررسی دقیق واژه عون
4- علت کاربرد فعل نستعین بعد از نعبد
5- علت ذکر ایاک نعبد بعد از مالک یوم الدین
6- بررسی دقیق واژه هدی
7- تفاوت معنایی هدی با حروف جر مانند:الی، ل، علی و ...
8- تفاوت معنای اهدنا با توجه به گوینده
9- بررسی دقیق واژه صرط
10- مصادیق صرط در عالم خلقت
11- نقش مخلوقات در فهم کلمات قرآن
12- بررسی دقیق واژه قوم
13- ترجمه صحیح روایت پیامبر صلّی الله علیه و آله درباره امام حسن و امام حسین علیهما السلام (حسن و حسین امامان قاما او قعدا) با توجه به معنای دقیق قیام و قعود
14- بررسی ارتباط کلمه صراط و نام حضرت زهراء سلام الله علیها
15- نقش کلیدی حضرت زهراء در آیه اهدنا الصراط المستقیم
16- تفاوت واژه های سوره حمد با واژه های کل قرآن و ولایت کلمات بر یکدیگر
17- و ...
@moallemequran
🌺 ولایت کلمات 🌺
🍀قرآن شناسی 🍀
🌾 سوره حمد دروازه ورود به قرآن و زمینه ساز فهم معارف قرآن است و بدون آن امکان ورود به دنیای شگفت انگیز معارف قرآن وجود ندارد.
🌻 سوره حمد ام الکتاب یعنی مادر و اساس قرآن است و در روایتی امیر مومنان علیه السلام درباره سوره حمد می فرمایند: تمام قرآن در سوره حمد است و تمام حمد در بسم الله الرحمن الرحیم است.
🌻 بر اساس جایگاه ویژه سوره حمد و روایاتی که در عظمت و فضیلت سوره حمد وجود دارد این نکته مهم فهمیده می شود که سوره حمد بر قرآن ولایت دارد و خود این سوره تحت ولایت بسم الله الرحمن الرحیم است و مفهوم این نکته این است که تمام کلمات قرآن تحت ولایت سوره حمد است و تمام کلمات سوره حمد تحت ولایت کلمات بسم الله الرحمن الرحیم است.
🌻 مقصود از ولایت کلمات بر یکدیگر یعنی اینکه به عنوان مثال کلماتی مانند: شکر، مدح، ثناء، زیر مجموعه کلمه حمد هستند و یا کلماتی مانند: عزیز، سمیع، بصیر، خبیر و غیره زیر مجموعه و تحت ولایت کلمه رحمان و رحیم می باشند و همینطور همه کلمات و به عبارتی هر کلمه ای در قرآن باید زیر مجموعه یکی از کلمات سوره حمد باشد.
🌾 با توجه به مطالب بالا این نکته روشن می شود که هر کس بخواهد قرآن بفهمد ابتداء باید کلمات سوره حمد را به صورت دقیق و با نگاه ام الکلمات بودن کلمات سوره حمد بفهمد.
🌿 وقتی سوره حمد فاتحة الکتاب و دروازه ورود به قرآن است پس کلمات سوره حمد دروازه ورود به سوره حمد هستند.
@moallemequran
🌺 شناخت کلمات 🌺
🌹 الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَلَمِينَ
🍀 معنای حمد 🍀
🌾 حمد به معنای ستایش ، تعریف ، تمجید و بیان فضیلتهای عظیم است که بر زبان جاری می شود.
🌻 کلمه الحمد در سوره حمد یک کلمه عام است که بر همه کلماتی که مانند ثنا، مدح، شکر، مجد، فضل و غیره که اشاره به بیان خوبی های کسی دارد، ولایت داشته و همه آنها را در بر می گیرد.
🌻 کلمه الحمد در سوره حمد از همه کلماتی که از ریشه حمد هستند ولی در سوره های دیگر به کار رفته اند، معنای گسترده تری دارد.
🌻 کلمه الحمد کلمه ای پنج حرفی است که بر کمال و تمامی حمد دلالت دارد و به این معناست که تمام حمد خداوند در پنج حقیقت جمع شده است و بدون این پنج حقیقت ورود به حریم حمد الهی ممکن نیست.
🌻 مقام حمد در قرآن در انحصار خداوند است (فَلِلَّهِ الْحَمْد) و خداوند این جایگاه را برای محمّد مصطفی (صلّی الله علیه وآله) یکی از آن حقایق پنجگانه قرار داده است (َ عَسى أَنْ يَبْعَثَكَ رَبُّكَ مَقاماً مَحْمُوداً )
🌻 محمّد به معنای ستایش شده است و این نام را خداوند حکیم بر او نهاده است و این یعنی ستایش محمّد همان ستایش خداوند است.
🌿 پس همه با هم آن پنج حقیقت را ستایش می کنیم: الّلهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد
#شناخت_کلمات
@moallemequran