کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
□آيات ۱ - ۵، سوره فيل□ □أَ لَمْ تَرَ كَيْف فَعَلَ رَبُّك بِأَصحَبِ الْفِيلِ(۱) □منظور از ((
□آيات ۱ - ۵، سوره فيل□
□وَ أَرْسلَ عَلَيهِمْ طيراً أَبَابِيل(۳)َ
□كلمه ((ابابيل ))- به طورى كه گفته اند - به معناى #جماعت هايى متفرق و دسته دسته است ، و معناى آيه اين است كه : خداى تعالى جماعت هاى متفرقى از #مرغان را بر بالاى سر آنان فرستاد. و اين آيه ، و آيه بعديش عطف تفسير است بر آيه ((الم يجعل كيدهم فى تضليل )).
□تَرْمِيهِم بحِجَارَةٍ مِّن سِجِّيلٍ(۴)
□يعنى آن ابابيل مرغان اصحاب فيل را با سنگ هايى #كلوخين هدف گرفتند. و معناى كلمه ((سجيل )) در قصص قوم لوط گذشت.
□فجَعَلَهُمْ كَعَصفٍ مَّأْكول(۵)ِ
□كلمه ((عصف )) به معناى برگ زراعت است ، و عصف ماكول به معناى برگ زراعتى - مثلا گندم - است كه دانه هايش را خورده باشند، و نيز به معناى پوست زراعتى است مانند غلاف نخود و لوبيا، كه دانه اش را خورده باشند، و منظور آيه اين است كه اصحاب فيل بعد از هدف گيرى مرغان ابابيل به صورت #جسدهايى بى روح در آمدند، و يا اين است كه #سنگ_ريزه_ها (به درون دل اصحاب فيل فرو رفته ) اندرونشان را #سوزانيد.
بعضى هم گفته اند: مراد از عصف ماكول ، برگ زراعتى است كه آكال در آن افتاده باشد، يعنى شته و كرم آن را خورده و فاسدش كرده باشد. و آيه شريفه به وجوه ديگرى نيز معنا شده كه مناسب با ادب قرآن نيست.
@mohamad_hosein_tabatabaei
■●یکی از بیانات نورانی #امام_جواد(سلام الله علیه) این است که «مَنْ أَصْغی إِلی ناطِق فَقَدْ عَبَدَهُ فَإِنْ كانَ النّاطِقُ عَنِ اللّهِ فَقَدْ عَبَدَ اللّهَ وَ إِنْ كانَ النّاطِقُ ینْطِقُ عَنْ لِسانِ إِبْلیسَ فَقَدْ عَبَدَ إِبْلیسَ»؛ ؛ این به همه ما میگوید که مواظب این #فضای_مجازی باشید!
■●بارها به عرضتان رسید که این فضا، فضای #حقیقی است و فضای #مجازی نیست، چون سیم حقیقت نیست که بیسیم بشود مجاز، یا چهره تلویزیون و شیشه حقیقت نیست تا بیشیشه بشود مجاز. هر جا اندیشه نقل و انتقال میشود فضا، فضای حقیقی است. این فضا، فضای حقیقی است.
■●فرمود آدم وقتی، یک کتابی را میخواند، صحنهای را میبیند، فیلمی را میبیند، حرف کسی را گوش میدهد، دارد او را عبادت میکند! اگر آن کتاب یا فیلم از خدا و پیغمبر بگوید مخاطب در حقیقت خدا و پیغمبر را عبادت کرده، اگر آن کتاب یا فیلم از هوا، زمین، آسمان و مطالب بیهوده سخن بگوید، مخاطب دارد آنها را عبادت میکند.
■●وجود مبارک حضرت امیر در جریان تبعید اباذر به ربذه فرمود، اباذر ربذه جایی است که نه آب دارد و نه هوای خوبی برای زندگی، ولی بدان! اگر تمام سطح زمین مثل مس بشود که چیزی از روی زمین نروید و قطره بارانی هم از آسمان نبارد، باز هم خدا میتواند بندهاش را اداره کند.
■●این چه توحیدی است؟ با این اعتقاد، انسان راحتِ راحت است. اباذر عرض کرد من میدانم و مطمئن هستم! مشابه این بیان نورانی حضرت امیر را وجود مبارک امام جواد(سلام الله علیه) هم دارد،
■●این توحید آدم را از #اضطراب، #استرس، از خدایی ناکرده #اختلاس، از #نجومی، از زیرمیزی، رومیزی، #رشوه و #ربا، نجات میدهد. فرمود تمام روزیهای حلال را ذات اقدس الهی در اختیار دارد.
■●هر چه ما عالمتر باشیم و خلوص ما بیشتر شود، اثر حرف ما بیشتر میشود و جامعه بیشتر مراعات میکند. جامعه تفاوت احتمالی حرف و عمل ما را میفهمد، هرگز نسبت به دین بدگمان نمیشود، بلکه میگوید اینها بد عمل کردند، این به وسیله شما بزرگان باید حل بشود، شما بزرگواران پیشوایان دین هستید، سعی کنید إنشاءالله مسجدها را همیشه با حرفهای عالمانه از قرآن یا از روایات اداره کنید، آن وقت اثر سخن شما بیشتر است، هم در خود انسان اثرگذار است و هم در جامعه.
#آیت_الله_جوادی_آملی
■●درس اخلاق ۱۳۹۷/۰۵/۱۸●■
@mohamad_hosein_tabatabaei
□●..نامه ايست كه به دل شكسته اى رحمة الله عليه نوشته ايم:
#باسم_الله_خير_الأسماء
○يار مفروش به دنيا كه بسى سود نكرد
○آنكه يوسف به زر ناسره بفروخته بود
□ندانم خواجه در چه حال و منوال است آيا به همان شيوه پيشين و رسم ديرين خود شاد است و يا از خود سفرى كرد و خبرى يافت. جسارة عرض میشود هنوز ملكزاده است يا عبد الله است؟
□دردمندان بسيار ديدم و از آنان ناله هاى زار زار شنيدم كه آن نيكبختان از روزگار به غفلت گذشته خود میسوختند، و از التهاب جريان میجوشيدند، و از درد هجران میخروشيدند، و از سوز و گداز آه آتشين از كوره دل برمیكشيدند.
□خواجه به انتظار كى نشسته و به اميد چه كسى دل بسته است؟
روزگار كه بگذشت و ايام جوانى و كامرانى و باليدن به زخارف دنيوى و مقامات اعتبارى به سر آمد، و اگر تقسيم هم بشود به آقا و بنده بيش از اين بلكه تا اين اندازه هم نمیرسد.
□آقا بايد آگاه باشد كه اگر آب در يكجا بماند بو میگيرد مگر دريا شود و يا به دريا پيوندد
□و به قول عارف معروف مجدود بن آدم سنائى غزنوى:
○چو ماكيان به در خانه چند بينى جور
○چرا سفر نكنى چون كبوتر طيّار
□خالصانه دست بدعا برآور و با دل شكسته بگو الهى:
○گر من از باغ تو يك ميوه بچينم چه شود؟
○پيش پايى به چراغ تو ببينم چه شود؟
□و دست توسّل به دامن حجت حق ولى عصر امام زمان دراز كن و صميمانه بگو:
○به روى ما زن از ساغر گلابى
○كه خواب آلوده ايم اى بخت بيدار
□●هزار و یک کلمه|جلد دوم_کلمه ی۲۵۷
علامه حسن زاده ی آملی●□
@mohamad_hosein_tabatabaei
■●بسم الله الرحمن الرحيم●■
■از حضرت رسالتپناه روايت است كه:
امّت مرا روز قيامت در موقف حساب بدارند و عملهای ايشان را در ترازوی عمل نهند حسنات ايشان بر سيئات بيفزايند امتان پيغمبران گذشته گويند امّت محمد را با وجود كمی عمل چرا كفه حسنات ايشان افزون شد؟
■پيغمبران ايشان گويند به جهت آنكه ابتدای كلام ايشان سه نام بود از نامهای الهی كه اگر همان سه نام در كفه نهند و همه حسنات و سيئات همه فرزندان آدم را در كفه ديگر نهند آن بر همه بچربد [برتری دارد و آن]، «بسم الله الرحمن الرحيم» است.
#یاعلی
■●شرح دفتر دل جلد اول●■
@mohamad_hosein_tabatabaei
☑️شادی روح علامه طباطبایی(ره) #صلوات
@mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
آیات 252-244 بقره قسمت چهارم بخش سوم1⃣ بحث علمى و اجتماعى ● بحث علمى و اجتماعى (بررسى سه اصل تن
آیات 252-244 بقره قسمت چهارم
بخش سوم2⃣
بحث علمى و اجتماعى
● بحث علمى و اجتماعى (بررسى سه اصل تنازع بقا ، انتخاب و تبعیت محیط در طبیعت و اجتماع و نظر اسلام در این مورد)
آرى ، به قول بعضى ها اجتماع هم به نوبه خود از همان ناموس طبيعى تنازع در بقا و انتخاب اشرف حكايت مى كند، زيست شناسان هم از راه شناسائى فسيل ها و آثار باستانى ، به وجود حيواناتى در ما قبل تاريخ پى برده اند كه امروز اثرى از آنها بطور كلى در تمام روى زمين ديده نمى شود، مانند حيوانى كه نامش را ((برونتوساروس )) گذاشته اند، و نيز به حيواناتى از قبيل تمساح و قورباغه برخورد كرده اند كه به جز از نمونه هائى از آن در اين اعصار نمانده ، و دانشمندان مزبور گفته اند براى انقراض آنها هيچ عاملى به جز همان تنازع در بقا و انتخاب اشرف در كار نبوده ،
ترجمه تفسير الميزان جلد 2 صفحه 456
و همچنين انواع حيواناتى كه در اين عصر موجودند، هميشه در تحت عوامل تنازع بقا و انتخاب اشرف در حال تغيير شكل هستند و از ميان آنها، حيوانى قابل بقا و دوام است كه وجودش اشرف و اقوى باشد، چنين موجود ى به حكم وراثت كه آن هم خود عاملى ديگر است ، نسلش باقى مى ماند.
و بر همين قياس ، ساير موجودات تكون يافته است ، به اين معنا كه اصل و منشأ تمامى موجودات طبيعت اجزاى ماده اى بود كه در فضا پراكنده و سرگردان بودند، و در تحت همين دو ناموس طبيعى به هم چسبيده ، نخست كرات آسمانى را تشكيل دادند و سپس ، باز به حكم اين دو اصل ، انواع موجودات در آن پديد آمدند و آنچه صلاحيت بقا را داشت ، باقى ماند، و عامل وراثت ، نسل آن را نيز حفظ كرد و آنچه صلاحيت بقا را نداشت به خاطر ناموس تنازع و به دست موجودات قسم اول فاسد و منقرض شد، اين بود نظريه طبيعى دانان و جامعه شناسان قديم .
#تفسیر_المیزان
#سوره_بقره
#علامه_طباطبایی_ره
🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸
🔹💠کانال کیش,مهر💠🔹
🔺درمحضرعلامه طباطبایی ره🔺
▶️: https://telegram.me/mohamad_hosein_tabatabaei
□○حضرت آیتالله بهجت قدسسره○□
□○... آری، اگر انسان در خانه زیبا و حتی در طبقه هزارم هم باشد، دنیا همانند «لَبَیتُ الْعَنکبُوتِ؛ خانه عنکبوت»(عنکبوت: ۴۱) سست و بیاساس، و سرای غرور و فریب است، و وقتی ویران شد همهاش فرو میریزد، و یا مانند خانهای است که روی پلی ساخته شده باشد و زیربنای آن ثابت و پابرجا نباشد و خراب گردد و فرو ریزد.
□○در محضر بهجت، ج۲، ص۴۱۶○□
@mohamad_hosein_tabatabaei
□بحث روائى سوره فیل□
□در مجمع البيان مى گويد: تمامى راويان اخبار اتفاق دارند در اينكه پادشاه يمن كه قصد ويران كردن كعبه را داشته شخصى بوده به نام #ابرهه بن صباح اشرم . و بعضى از ايشان گفته اند: كنيه او ابو يكسوم بود. و از واقدى نقل شده كه گفته همين شخص #جد_نجاشى پادشاه يمن در عهد رسول خدا (صلى اللّه عليه و آله وسلم ) بوده است .
□سپس همچنان داستان #استيلاى ابرهه بر #يمن را نقل مى كند تا آنجا كه مى گويد: او در يمن #كعبه اى بنا كرد، و در آن گنبدهايى از #طلا نهاد، و اهل مملكت خود را فرمان داد تا آن خانه را همچون #مراسم_حج زيارت نموده پيرامون آن طواف كنند، و در اين بين #مردى از بنى كنانه از قبيله خود به يمن آمد، و در آنجا به اين كعبه (قلابى ) بر خورد، پس در همانجا نشست تا #قضاى_حاجت كند، و اتفاقا خود ابرهه از آنجا گذشت ، و آن نجاست را ديد، پرسيد چه كسى به چنين عملى جرات كرده ؟ به نصرانيتم سوگند كه آن خانه را #ويران خواهم كرد تا كسى به حج و زيارت آنجا نرود، آنگاه دستور داد تا فيل بياورند و در بين مردم اعلام كنند كه آماده حركت باشند، مردم و مخصوصا پيروانش از اهل يمن بيرون شدند و اكثر پيروانش از عك و اشعرون و خثعم بودند.(۱)
@mohamad_hosein_tabatabaei