994.9K
📌 نقش #نظام_جامع_اندیشه_اسلامی در مطالعه بهتر آثار متفکران انقلاب
🎤پاسخ حجه الاسلام سید مهدی موسوی به این پرسش:
حاج آقا در مورد اون مسئله ای که در مسجد حوزه چهار باغ مطرح کردم یک سوالی داشتم
اینکه چگونه می توانیم این نظام جامع اندیشه را در سیر مطالعاتی حضرت اقا پیاده و اجرا کنیم ؟
خیلی ممنون
#نظام_جامع_اندیشه_اسلامی
@mohkamatqom
859.1K
📌 نقش #نظام_جامع_اندیشه_اسلامی در ورود طلاب به عرصه تولید علوم انسانی
🎤پاسخ حجه الاسلام سید مهدی موسوی به این پرسش:
با سلام
برای طرح نظام اندیشه اسلامی خدمتتون پیام میدم.
دنبال یه طرح هستم تا بتونم بر اساسش جلو برم برای رسیدن به تولید علوم انسانی اسلامی
امکانش هست لطف بفرمائین و در این باره راهنمایی بفرمائین 🙏🏻😊🌺
#نظام_جامع_اندیشه_اسلامی
@mohkamatqom
موسسه محکمات
📌جایگاه روش تربیت در طرح #نظام_جامع_اندیشه_اسلامی پاسخ حجه الاسلام سید مهدی موسوی به این پرسش: سلا
🔱 جایگاه روش تربیت در طرح #نظام_جامع_اندیشه_اسلامی
⚜طرح نظام جامع اندیشه اسلامی مبتنی بر یک نگاه تربیتی به دین و معارف اسلامی است و معتقد است که اگر ما می خواهیم مخاطب مان اعتدال در اندیشه و رفتار خود داشته باشد طبیعتا باید یک نظمِ فکریِ جامع نسبت به کل معارف اسلامی داشته باشد تا بتواند اصل را از فرع جدا کند، بنیاد ها را از فروعات تشخیص دهد و بر اساس آن اصول و بنیاد ها حیات اجتماعی خود را سامان دهد.
⚜در طرح نظام جامع اندیشه اسلامی به لحاظ محتوایی هم تربیت لحاظ شده است و روش تربیت همان بازگشت کثرات به وحدت است؛ به این معنا که بسیاری از مشکلات و آسیب هایی که امروز جامعه اسلامی و افراد به آن گرفتار هستند ناشی از این است که گرفتار کثرتی در برنامه ها، ایده ها، آرمان ها و نگرش های نسبت به دین و معارف دینی هستند و خود این کثرت به نوعی حیرت و تشتت رفتاری و اندیشه ای را به همراه می آورد؛ اما اگر بتوانیم به مخاطب نشان دهیم که کل دستگاه اسلام برای اقامه #توحید است و همه معارف دین ذیل توحید است و انسان باید توحید را در جان و دل و ذهن و فکر خودش درونی سازی کند ، این #جهان_بینی_توحیدی و #انسان_شناسی_توحیدی و نظام اخلاقی و اجتماعی توحیدی ارکانی برای #تربیت_توحیدی انسان می شوند.
بنابراین در نظام اندیشه اسلامی یک #جهان_معنایی_توحیدی خلق می شود که اگر انسان در درون این جهان معنایی توحیدی خودش را بیابد، به صورت یکجا آن معارف تربیتی اسلام در جان او تجلی پیدا می کند، که این همان مبنایی است که حضرت امام خمینی(رحمه الله) در دستگاه تربیتی خودشان بیان کرده اند و همچنین علامه طباطبایی(رحمه الله) در جلد اول المیزان ذیل تفاوت میان دستگاه تربیتی یونان و انبیا و قرآن ، به دستگاه تربیتی توحیدی اشاره می کنند.
⚜ به صورت خاص یکی از نظاماتِ نظام جامع اندیشه اسلامی همان نظام اخلاقی و تربیتی انسان است که ابتدا به صورت #نظام_اخلاقی ترسیم می شود و بعد در #نظام_خانوادگی این نظام اخلاقی پیاده میشود و شخص بر اساس آن تربیت می شود و همچنین در #نظام_اجتماعی نشان داده می شود که این انسان به عنوان یک کنشگر اخلاقی، یک کنشگر مجاهد و مسئول در برابر خود، خدا و طبیعت چگونه باید جامعه پیرامون خودش را سامان دهد. در بخش دوم نظام جامع اندیشه اسلامی که بخش نظامات اندیشه اسلامی است محوریت تربیت اسلامی رعایت شده است و حتی در نظام اجتماعی هم فرهنگ به عنوان اساس حیات اجتماعی معرفی شده است.
⚜ در مبحث #تطبیقات نظام جامع اندیشه اسلامی به دنبال این هستیم که انسان را در متن تاریخ و در نسبت وجودی با انبیا الهی و اتصال وجودی با اهل بیت معصومین و علمای بزرگ اسلام از یک سو و از سوی دیگر در گسست از #جبهه_باطل و گسست از جریانی که در برابر حق قرار دارد، ترسیم کنیم؛ یعنی کنشگری انسان و مسئولیت پذیریِ او یا در اتصالِ با #جبهه_حق است که ادامه جبهه حکما و فقها و در ادامه جبهه ائمه معصومین(علیهم السلام) و ادامه #نهضت_تکاملی_انبیا قرار دارد یا گسست از اینها پیدا می کند و در جبهه باطل قرار می گیرد.
این فضایی است که بر کلِ نظام جامع اندیشه اسلامی از حیث تربیت حاکم است، خلاصه اینکه یک جهان معنایی و یک دستگاه توحیدی را پیشنهاد می دهد که در صدر و ذیل آن #عقلانیت و #مسئولیت نهفته است.
✍نگارش: محمد چیت ساززاده
@mohkamatqom
1.87M
📌 نسبت #نظام_جامع_اندیشه_اسلامی با اجتهاد
🎤پاسخ حجه الاسلام سید مهدی موسوی به این پرسش:
سلام علیکم
اعیاد شعبانیه مبارک باشه
إن شاالله همیشه در صحت و سلامت باشید.
یه سوال داشتم در مورد نظام اندیشه، اینکه
ما با خواندن آثار متفکرین اسلامی درسته که نظام فکری این متفکران را بدست می آوریم ولی ما در واقع یه شخصیتی می شوی که شبیه اون متفکر فکر میکنیم به عبارتی مقلد حساب می شوی و جایی برا اجتهاد ما باقی نمی ماند. و اینکه رسیدن به درجه اجتهاد با نظام جامع اندیشه در ارتباط هست و کمکی به اجتهاد ما میکند؟ و اینکه انسان خودش مجتهد بشود و به این امور دست پیدا کنه بهتر نیست به قول معروف سعی کنیم خودمان چشمه جوشان شویم و تولید کنیم..
ممنونم اگه پاسخ بدید🌺
#نظام_جامع_اندیشه_اسلامی
@mohkamatqom
موسسه محکمات
📌 جایگاه روش تربیت در طرح #نظام_جامع_اندیشه_اسلامی بخش دوم: پاسخ حجه الاسلام سید مهدی موسوی به ای
🔱 نسبت میان #نظام_جامع_اندیشه_اسلامی و #روش_تربیتی
نظام جامع اندیشه اسلامی بر این اصل استوار است که اندیشه با تربیت عجین است و اگر به اندیشه رویکرد تربیتی نداشته باشیم اندیشه از جوهره خودش که سازندگی و تعالی وجودی انسان است منفصل میشود و خنثی میگردد.
همچنین معتقدیم که بنیاد و اساس تربیت را هم تفکر و اندیشه و آن معانی درونی شده می سازد، به این معنا که شاکله وجودی آدمی بر پایه آن نوع نگاه و نگرش، باورمند و درونی شده و جزئی از وجودِ آدمی گشته و صورت بندی و ساخته می شود.
بنابراین میان نظام اندیشه اسلامی با نظام تربیت اسلامی در سطح کلانش نوعی اشتراک و تساوی وجود دارد البته در بحث های جزئیات اندیشه ورزی و جزئیات تربیت کردن طبیعتا تفاوت هایی وجود دارد که دوباره بین آنها هم یک رابطه تولیدی و تکمیلی برقرار است.
لذا نظام اندیشه هم در بستر نظام تربیتی و آن نگاه تربیتی و در راستای تربیت و رشد انسان و رشد جامعه سامان پذیرفته و طرح و تبیین شده است.
نظام اندیشه فقط محصول استدلال و برهان نیست اگر چه استدلال و برهان اساس حیات انسانی است اما بیش از آنکه استدلال و برهان را معیار دانش و اندیشه ورزی معرفی کند به آن عنصر #انسجام و #هماهنگی و #نظم_بخشی و #معنا_دهی و عنصر #کارآمدی و #نتیجه_بخشی توجه دارد.
⚜آیا صرف استدلال و برهان برای نظام مندی کافی است؟!
خیر! بلکه باید انسجام میان گزاره ها و روابط شبکه ای هماهنگ به هم پیوسته و
هم افزای میان این مفاهیم و گزاره ها را هم دقت کنیم که قرار است به ما یک شبکه و یک نظام بدهد، که درون خود نظام اندیشه و گزاره های آن به نوعی هماهنگی و انسجام وجود دارد که به صورت جمعی و ترکیبی میتواند به سایر اجزا و عناصر معرفتی ما و کنش ها و ابعاد حیات انسان نظم بدهد و یک منظومه جامعی را برای حیات انسان ایجاد کند.
⚜در نتیجه ، تفاوت میان #نظام_تربیتی و #نظام_اخلاقی مشخص می شود که در واقع کل نظام اندیشه اسلامی مساوی با نظام تربیتی اسلام تلقی می شود و بخشی از این نظام اندیشه یا نظام تربیتیِ کلان اسلام را نظام اخلاقی می سازد، یعنی آن قواعد عام گرایشی و رفتاری انسان که شاکله ملکات انسانی و خلقیات انسانی را ایجاد می کند.
✍نگارش: محمد چیت ساز زاده
@mohkamatqom
موسسه محکمات
📌 نسبت #نظام_جامع_اندیشه_اسلامی با اجتهاد 🎤پاسخ حجه الاسلام سید مهدی موسوی به این پرسش: سلام علیک
🔱 نسبت #نظام_جامع_اندیشه_اسلامی با #اجتهاد
بخش اول:
✔️ طرح نظام جامع اندیشه اسلامی به عنوان مقدمه ای برای به دست آوردن اسلام شناسی جامع است و طبیعتا اسلام شناسی جامع مقدمه اجتهاد است.
بدون طرح جامع از اسلام و یک صورت بندی منسجم و هماهنگ از همه معارف اسلامی امکان دست یابی به اجتهاد همه جانبه وجود ندارد.
✔️ نظام جامع اندیشه اسلامی نه تنها در برابر اجتهاد نیست و باب اجتهاد را منسد نمی کند بلکه به مخاطب خود نشان می دهد که اجتهاد شرط لازم و ضروری در معارف دینی است؛ البته این اجتهاد حتما باید در قالب یک نقشه راه و طرح اسلام به عنوان مسلکی اجتماعی و مکتبی جامع ناظر به همه جوانب زندگی باشد.
اگر چنین طرحی از اسلام در ذهن پژوهشگر اسلامی باشد طبیعتا اجتهاد او اجتهادی جامع ، به روز و ناظر به نظامات رفتاری و اجتماعی و در همه سطوح حیات انسانی خواهد بود.
و اگر چنین نقشه راهی برای متعلم و پژوهشگر حوزه های دینی نداشته باشیم نهایتا به همان سطح از اجتهاد اکتفا خواهد کرد که پیشینیان انجام داده اند دیگر چنین شخصی مجتهد در اسلام ناظر به شرایط زمان و مکان و نیاز های انسان جدید نیست بلکه مجتهد در آراء و اقوال قدما تا همان جایی است که آنها کار را پیش آورده اند. لذا لازمه اجتهاد جامعِ متناسب با زمان و مکان و پرسش های انسان معاصر داشتن یک طرح و نقشه جامع است.
✔️ ما برای اجتهاد در فقه هم همین مسیر را طی می کنیم؛ یعنی ابتدا با آراء و اقوال برخی از فقها و اصولیین مهم آشنا می شویم ، به دستگاه فکری آنها مسلط می شویم و در گام بعدی با توجه به اندیشه و دستگاه فکری متفکران به آیات و روایات مراجعه می کنیم و الّا بدون استفاده از آثار متفکران و علمایی مثل شیخ انصاری و مرحوم آخوند و امام خمینی و میرزای نایینی و دیگر فقها و علما امکان استنباط معارف فقهی را از قرآن و روایات نداریم.
✔️ در واقع متفکران نظام اندیشه اسلامی هم همین نقش را دارند ، ما که آنها را پایان اندیشه ورزی و پایان علم نمی دانیم بلکه آنها را آغاز اندیشه ورزی و تعقل و تفکر می دانیم و بناست از آنها یک دستگاه اجتهادی در مواجهه با معارف اسلامی یاد بگیریم، عقلانیتِ کلان برآمده از مکتب اسلام را یاد بگیریم، اصول و مفاهیم کلیدی و گزاره های پایه ای را از منظر آنها نسبت به اسلام بدانیم و آنها طریقی مطمئن برای مواجهه با قرآن و روایات باشند، لذا نظام اندیشه اسلامی نسبت به اجتهاد در قرآن و روایات و عقل و... طریقیت دارد.
اگر ما چنین مواجهه ای با اندیشمندان مسلمان نداشته باشیم، دستگاه های فکری را عمیقا، همدلانه از کسانی که راه را رفته اند یاد نگیریم طبیعتا به اجتهاد نمیرسیم.
ادامه دارد.....
@mohkamatqom
🔱نسبت #نظام_جامع_اندیشه_اسلامی با #اجتهاد
بخش دوم:
✔️ انسداد باب اجتهاد [در نظام اندیشه] زمانی است که شما تعبداً یک نفر را بپذیرید و حرف او را در همه جوانب و در همه جزئیات و کلیات حرف آخِر بدانید ، اگر چنین اتفاقی بیفتد، بله! شاید باب اجتهاد و تفکر و عقلانیت بسته شود، اما اگر شما به جای اینکه فقط به یک نفر مراجعه کنید، به یک جبهه متفکران مسلمان مراجعه کنید که در عین اشتراکاتی که دارند افتراقات و تفاوت سلیقه هایی هم دارند، هر کدام آثار متنوع و متکثری هم دارند ، و دارید تلاش می کنید که میان آنها مقایسه و داوری کنید و آن عناصر مشترک را از عناصر متفاوت و متمایز جدا کنید و در نسبت با آن عناصر متمایز یکی را بر دیگری ترجیح بدهید، طبیعتا این خودش بخشی از اجتهاد است و هیچگاه شما دچار انسداد باب اجتهاد نمی شوید.
✔️ در نظام جامع اندیشه اسلامی بنا نیست که مخاطب ما در جزئیات اندیشه های متفکران نظام اندیشه بایستد و خودش در جزئیات تامل و تحقیق و تفحص نداشته باشد.
✔️ در نظام جامع اندیشه اسلامی به آن اصولِ اندیشه و مبانی و بنیاد ها و زیرساخت های اندیشه از دیدگاه این جبهه متفکران انقلاب اسلامی توجه می شود، لکن رابطه جزئیات با کلیات را خود شنونده و جوینده باید به دست بیاورد و استفاده کند.
✔️ متفکران نظام جامع اندیشه اسلامی از جامعیتی برخوردار هستند که دست شما را در دست قرآن و روایات و عقل می گذارند و هیچ کجا و در هیچ یک از آثار این متفکران اینطور نیست که بگوید که حرف آخِر را من زده ام، بدون دلیل و مدرک و بدون هر گونه استناد!
اگر حرف و سخنی را می گویند دلیلشان را هم مطرح می کنند، استنادشان به قرآن ، روایات و عقل را هم بیان می کنند، خودشان بین آراء و اندیشه های متفکران مختلف داوری کرده اند ، داوری هایشان را هم در متن کتابهایشان موجود است؛ مخاطب هم عقل و اندیشه و تامل دارد می تواند بپذیرد و میتواند نپذیرد.
✔️ لذا نه تنها نظام اندیشه اسلامی و خواندن آثار متفکران اسلامی مانع اجتهاد نیست بلکه انسان را به اجتهاد نزدیک می کند و مسیر درست اجتهاد و تعقل و عقلانیت را به انسان معرفی می کند.
بعد از اینکه انسان به این نظام جامع اندیشه اسلامی مسلط شد و با استفاده ای که از اساتید معظم و کتب فقهی و اصولی و فلسفی و کلامی کرد، می تواند وارد یک اجتهاد جامع و عمیق در مسائل روز و با توجه به معارف اسلامی شود.
پایان.
✍نگارش: محمد چیت ساززاده
@mohkamatqom
▫️بسم الله الرحمن الرحیم▫️
📌آشنایی با نظام جامع اندیشه اسلامی
🔰بخش اول: جایگاه و تعریف نظام اندیشه
🔸 معرفت اسلامی متشکل از اجزا و عناصر مفهومی و تصدیقی بسیار متکثر و متنوعی است و هریک از این گزارهها به تنهایی ارزشمند و مهم هستند.
❓ اما آیا تمام این معارف و عناصر مفهومی و تصدیقی در درجه یکسانی قرار دارند و همه آنها در یک سطح و در یک لایه هستند؟
👈🏼 در پاسخ باید گفت: خیر، بلکه در میان این معارف سلسله مراتب برقرار است. برخی اهم و برخی مهم؛ برخی اصل و برخی فروع؛ برخی مبنا و برخی نتیجهاند. بنابراین نوعی از #درجهبندی_معارف و عناصر دینی برخوردار است و در معرفت دینی باید به این سلسله مراتب و روابط میانآنها توجه کرد و الا به کشکولینگری و با سطحیانگاری و تقلیلگرایی در دین کشیده میشود.
این نکته در قرآن کريم با دوگانه محکم و متشابه آمده است. محکمات اندیشههای زیربنایی هستند که به متشابهات معنا، جهت و نظم میدهند.
مطلب دیگر اینکه اگر این درجهبندی بیچارچوب باشد تفسیر به رای و انحراف را در پی دارد اما معارف و عناصر دینی در عین درجهبندی در یک شبکه منسجم قرار دارند و ملاک هایی برای تشخیص اصل از فرع وجود دارد.
❓آیا این درجهبندی ملاکی دارد یا دلبخواهیست ؟ به عبارت دیگر ملاک این تشخیص چیست؟
👈🏼 براساس قرآن باید #محکمات را مبنای متشابهات قرار داد. محکمات همان #زیربناهای معرفت دینی هستند و اصول و بنیان اندیشه را تشکیل میدهند که به اجزا و عناصر دین و ساختار و سلوک زندگی دینی معنا، جهت، نظم میدهد.
تعریف محکمات: مفاهیم و قضایایی که
1⃣ثابت و ناظر به واقعیت
2⃣مستدل و یقینی
3⃣عمومی و شامل
هستند و به دیگر گزاره ها معنا، جهت و نظم میدهند.
مثال: تفسیر آیه «ید الله فوق ایدیهم» از طریق آیه محکم «لیس کمثله شیء»
🔸در نظام جامع اندیشه محکمات و اصول اسلام براساس آراء متفکران انقلاب اسلامی مشخص میشوند و به میدان عمل امتداد پیدا میکنند. هدف نظام اندیشه استخراج جدول ضرب اجتهادیست که اساس معرفت دینی و کشف نظریههای اسلام در عرصههای علمی و عملی است.
🔸سطوح نظام اندیشه:
۱. مبانی اعتقادی=> معرفت شناسی ، هستی شناسی، انسان شناسی
۲. نظامات رفتاری=> نظام اخلاقی، نظام خانوادگی، نظام اجتماعی.
۳. تطبیقات میدان رفتاری=> (تطبیق اصول و مبانی در متن زندگی) گذشته، حال و آینده.
صورت بندی کل این مجموعه #جدولضرب معرفتی برای حل پرسشهای علمی و تنظیم معادلات رفتاری ماست. تا بر این اساس محنوع رفتارهای ما متناسب با میدان عمل و موقف تاریخی ما سازماندهی شود.
🔹نقش نظام اندیشه در چهار عرصه رفتاری:
۱. عرصهی شاکله و شخصیت انسان:=> نظم شخصیتی
۲. عرصهی فرهنگ و اجتماع => نظم شناختی
۳. عرصهی علم و دانش و تخصص => نظم دانشی و تخصصی
۴. عرصهی تمدن و حضور بین المللی=> نظم تمدنی
✍تقریر و نگارش : محمد محسن امامی
@mohkamatqom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⚜شرح حدیث اخلاق از حضرت سجاد(ع) توسط رهبر انقلاب
آثار دنيوی و اخروی سخن نیکو:
🔹افزايش رزق
🔹تأخير در اجل انسان
🔹محبوبيت درميان خانواده
🔹ورود به بهشت
@mohkamatqom
هدایت شده از عقلانیت انقلاب اسلامی
#آگهی_نشست
#نشست_کلامی
🔶 موضوع: بنیادهای معرفت شناختی آزاد اندیشی
🎙استاد مدعو:
استاد سید مهدی موسوی
📆 پنجشنبه ۱۱ اسفند ۱۴۰۱
⏱ ۷ تا ۹ صبح
📍موسسه فتوت، ط ۴
🔹 شرکت در این جلسه برای عموم آزاد است.
🏴 یاد صدیق عزیز و برادر مجاهدمان، مرحوم حجت الاسلام سید مصطفی مدرس مصلی را گرامی میداریم، باشد که او نیز نزد اجداد طاهرینش ما را یاد کند.
#حلقه_اندیشه_کلامی
#کلام_انقلابی
▫️