✳️امامقلی خان قربانی حسادت و شایعه در عصر شاه صفی
🔹امامقلی خان سردار بزرگی که پرتغالی ها را از خلیج فارس بیرون راند و حاکم خوشنام و مقتدر فارس بود.
🔹صفی قلی خان فرزند شاه عباس اول که مادرش همسر اماقلی خان بود شروع ماجرا و دلیل شایعه افکنی برای از میان برداشتن امامقلی خان بود.
🔹شاه صفی، با دسیسه ملکه مادر و رستم خان سپهسالار گرجی که نسبت به موقعیت امامقلی احساس خطر می کردند, فرمان قتل این سردار که خدمات بزرگی برای آبادانی و یکپارچگی ایران کرده بود را صادر کرد.
🔹امامقلی خان به همراه تمام فرزندانش توسط دو داماد خود به قتل رسید.
📌برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به شخصیت امامقلی خان و چگونگی قتل وی به مقاله دکتر جهانبخش ثواب رجوع گردد.
@moj_tarikh
41313890701.pdf
935.5K
🟩 مقاله; بررسی علل و پیامدهای قتل امام قلی خان، حاکم فارس، در عصر شاه صفی (1042هـ ق) نوشته دکتر جهانبخش ثواقب (استاد تمام گروه تاریخ دانشگاه لرستان )
@moj_tarikh
🟩قصه مرگ دردناک امامقلی خان و فرزندانش
🔹شاه صفی در میدان دارالسلطنۀ قزوین، جشن چراغانی و ضـیافتی برپا کرد.
🔹در یک روایت آمده پس از بزم، ابتدا سه فرزند امامقلی خان سرهای آنهـا را در طشتی زرین نهاده، نزد شاه صفی فرستادند.
🔹 شاه صـفی دستور داد سرها را نزد امامقلی خان، کـه زودتـر بـه منزل رفته بود، ببرند و همـانجـا سـر وی را نیـز جـدا کرده، همه را نزد او آورند.
🔹داوودبیک گرجی و علیقلی بیک، که دامادهای امامقلی خـان بودنـد، مـأمور قتـل او شدند در بستر خواب وی را بیرون کشیده، سر از تن او جـدا نمودند. سپس شاه صفی سرها را به حرم خانه نزد مـادر خود عامل اصلی اين دسیسه فرستاد.
تاورنیه به طریقی دیگر می نویسد؛ که امامقلی خـان بـه بهانـۀ پیـری از شـاه خواسـت کـه او را از حـضور در مجلس جشن معاف دارد و اجازه دهد برای طول عمـر و فتح و پیروزی پادشـاه از خداونـد بـه دعـا بپـردازد، سپس راهی خانه شـد.
🔹وقتی مأموران سرهای سه پـسر خـان را به منزل او بردند، مشغول نماز بود. پـس از دیـدن سـر پسرانش از مـأموران خـواهش کـرد کـه اجـازه بدهنـد نمازش را تمام کند. آنها نیز قبول کردنـد. بـدون آنکـه تغییری در صـورت و آثـار اضـطرابی در حـالش پیـدا بشود، نمازش را تمام کرد و بعد گفت: البته فرمان شـاه مطاع است، اجرا بدارید و پس سر او را هـم بریدنـد و هر چهار سر را در همـان مجموعـۀ [مجمعـه= سـینی]طلایی گذارده، به حضور شـاه بردنـد.
🔹 امامقلی خان و فرزندانش مقتولش به مدت سه شبانه روز با وضع رقت باری در میدان قزوین بـاقی ماندند و سپس به دستور شاه صفی، اجساد آنها را به خاک سپردند.
🔹مورّخان درباری به خاطر فضای استبدادی و منفعت شخصی در توجیه و توصیف دستور ظلالهی پرداخته و کار ناشایست شاه صفی را جزو خدمات شایسته و الهام غیبی او قلمداد کردهاند.
🔹در مقابل گزارشاتی از سفرنامهنویسان اروپائیان مانند تاورنیه، مطالب خلاف واقع و پر از تملق مورخان درباری عصر شاه صفی، درباره این قتل هولناک را نقض می کنند.
🔹باید گفت در عصر قاجار قتل اميرکبير (قربانی حسادت و شایعه) نیز توسط مورخان درباری کتمان شد
@moj_tarikh
✳️اعترافات محمدرضاشاه پهلوی
🔹من صدای انقلاب شما را شنیدم
📌در ۱۴ آبان ۵۷ شاه به صراحت از ظلم بیحد و حصر،فساد و اختناق در طول دوره حکومتش اعتراف و آن را زمینه قیام و انقلاب مردم دانست.
🔹جالب است شاه با تکبر خاصی چند ماه قبل از این در کنفرانس مطبوعاتی به مناسبت سالگرد کودتای 28 مرداد 1332 دربارۀ اعتراضات گفته بود تظاهر کنندگان " دو سه نفر" بیشتر نیستند.
🔹محمدرضاشاه پهلوی بعد از این پیام، هویدا نخست وزیر ۱۳ ساله خود ،نیک پی شهردار تهران و افراد درباری دیگر را حفظ تاج و تختش و فرونشاندن خشم مردم بصورت نمادین زندانی کرد ولی دیگر اثری نداشت زیرا کسی به حرفهایش باور نداشت.
🔹شگفت آنجا بود، شاه که بشدت متاصل بود بعد از این پیام در یک خطای راهبردی، ارتشبد ازهاری را مامور تشکیل کابینه کرد و حکومت نظامی اعلام شد که این نیز اعترافات ایشان را نزد مردم غیرقابل باورتر کرد.
🔹امام خمینی .ره. ده روز بعد از پیام شاه به مردم گوشزد کرد که به این سخنان فریبنده شاه اعتنا نکنند و تا سرنگونی وی کوتاه نیایند.
🔹بلافاصله بعد از پخش پیام از رادیو شعر طنز هادی خرسندی منتشر شد: «ز پشت رادیو گفتم به تأکید/ که [...] خوردم غلط کردم ببخشید». در آن زمان این شعر بطور گسترده بین مردم کپی و کاغذی تکثیر شد.
🔹هوشنگ نهاوندی درباره این پیام به نقل از خود شاه مینویسد: «به من گفت در حال خستگی مفرط با گلویی که بغض و اندوه آن را پر کرده بود حتی یک کلمۀ آن را تغییر ندادم زیرا در بن بست قرار گرفته بودم.»
🔹این پیام در واقع اعلام پایان سلطنت پهلوی بود و سفیر انگلیس همان روز در یادداشتهای خود نوشت: آیا شاه واقعا فهمید چه گفته؟"
🔹سرانجام در ۲۲ بهمن ۵۷ حکومت پادشاهی پهلوی که سالیان سال مردم را به طرق مختلف نادیده گرفته بود برچیده شد.
@moj_tarikh
کتاب درسی تاریخ آذربایجان.pdf
661.9K
✳️👆مقاله "بررسی کتابهای درسی جمهوری آذربایجان با تاکید بر کتاب های تاریخی"نوشته دکتر حسین احمدی
🔹در كتاب هاي درسی هيچ كشوری به اندازه جمهوری آذربايجـان، مطالـب ضـد ايرانـی وجود ندارد.
🔹كتاب آتايوردو يعني سرزمين پدري، كتاب درسي تاريخ براي مقطع تحصيلي پنجم ابتدايي است كه در 319 صفحه به زبان تركي با الفباي لاتين تأليف شده است. محتـواي كتـاب آتـايوردو تاريخ آذربايجان از قديمي ترين ايام تا امروز مـيباشـد.
🔹کتاب آتايوردو نسبت به چند کتاب تاریخی دیگر که برای دانش آموزان و دانشگاهیان نگاشته شده بـه بالا بردن بار عاطفي و احساسي دانش آموزان ابتدايي و شكل گيری مبانی هويت تاريخی آنها نقش اساسی دارد و از ضديت بيشتری با ايران برخوردار است.
🔹جالب آنجاست که كاغذ و جلد به كار رفته در كتابهاي درسي تاريخ بـسيار مرغـوبتـر از كتـب درسي ديگر مثل رياضي، فيزيك و شيمي مـي باشـد.
🔹نقشة روي جلد كتاب هم آذربايجان بزرگ را نشان مي دهد كه در آينده بايد تشكيل شود و شامل قفقاز و 10 استان ايران است كه بـا زرد کم رنگ مـشخص شـده اسـت.
🔹در توجيه ايجاد آذربايجـان بـزرگ بـر مبـاني زباني تكيه مي كنند؛"هرجا آذري هـست آنجـا آذربايجـان اسـت"
....
#هویت
#ايران
@moj_tarikh
✳️سید جمال الدین اسدآبادی
🔹قربانی حسادت و شایعه
🔹از نخستین اندیشمندان مسلمانی بود که به اهمیت رسانه برای نشر عقاید و تغییر فکر جامعه پیبرد.
🔹سید فهمید گام نخست برای پیشرفت و مقابله با استعمار و استبداد، آگاهی بخشی است.
🔹 درباریان و شاهان قاجاری به هر کس بدبین و بدگمان می شدند با اتهام و شایعه پراکنی آن را از میدان به در می کردند و یا لوازم قتلش را فراهم کرده و یا آن که مجبور به ترک وطنش می کردند.
🔹سیدجمال اسدآبادی که بشدت از استبداد ناصر الدین شاه و کوته فکری درباریان به ستوه آمده بودند از ایران مهاجرت کرد تا شاید از بیرون بر شاه مستبد قاجاری فشار بیاورد.
🔹برای رسیدن به اهدافش روزنامه هایی به چاپ رسانید که مخفیانه بدست روشنفکران داخلی میرسید و عاملی در به ثمر رسیدن مشروطه بود.
🔹سیدجمال به هر نقطه ای از این کره خاکی(مصر،هند،لندن،پاریس،ترکیه و...) پا میگذاشت،مردم و نخبگان را علیه استعمار بر می انگیخت و چون فراتر از زمان خود فکر می کرد مورد اتهام و سرزنش حاسدان و منفعت طلبان داخلی و خارجی قرار می گرفت.
🔹سید استعمار و استبداد دو عامل بدبختی ملتها و عامل عقب ماندگی مسلمانان می دانست.
🔹سیدجمال را سرانجام در ۶۰ سالگی در عثمانی به طریقی به قتل رسانیدند و او را در غربت به خاک سپردند.
🔹 دشمنان #سیدجمال غافل از این بودند که اندیشه وی قابل کشتن و از بین رفتن نبود..
🔹او دقیقا به دنیا آمده بود که به همگان همین یک نکته را گوشزد کند که دنیا تنها جای ماندن اندیشه هاست و گرنه جسم هر موجودی دیر یا زود به سببی در این دنیا از بین می رود.
@moj_tarikh
🔻این هم از قانون دوستی ناصرالدین شاه!
✍ناصرالدین شاه در خاطراتش از سفر به لهستان می نویسد: "در این شهر صدای یک نفر بلند نیست، کسی دشنام نمی دهد، این نظم و بی صدایی از قانون است و هر مملکتی که قانون ندارد هرج و مرج است"
🔸ناصرالدین شاه مدام از قانون تعریف میکرد، اما وقتیکه میرزا یوسف مستشارالدوله کتاب " یک کلمه" را در مورد قانون نوشت، نه تنها آن را نپذیرفت، بلکه چنان به او برخورد که دستور داد تا میرزا یوسف را دستگیر و روانه زندان کنند
🔸#مستشارالدوله در زندان حتی اجازه ملاقات با سایر زندانیها را نداشت و خانهاش غارت و املاکش مصادره گردید. شکنجهگر او را با کتابش شکنجه میکرد. آنقدر کتاب «یک کلمه» را بر سر میرزا یوسف کوبید که چشمانش آب آورد و #کور شد و در گوشۀ #زندان، در نهایت غربت و مظلومیت درگذشت.
@moj_tarikh
🔷 رئیس بنیاد ایرانشناسی در سفر به کشور روسیه:
شرقشناسان روس برخلاف غربیها به دنبال سوءاستفاده نبودند
دکتر محمدحسین رجبی دوانی رئیس بنیاد ایرانشناسی در هفتمین همایش ایرانشناسان و استادان روس زبان و ادبیات فارسی که با حضور سفیر ایران در مسکو، رئیس دانشگاه دولتی علوم انسانی روسیه و جمعی از صاحبنظران روس برگزار شد، به برخی تلاشها در حوزه اسلام هراسی اشاره و بر اهمیت کار متخصصان دانشگاهی در این عرصه تأکید کرد.
وی در این باره گفت: برخی در اروپا پس از شکست از مسلمانان، با انتشار ترجمه ادعایی خود از قرآن کریم، مصادیق کفر و مباحث غیرواقع را به مردم این قاره عرضه کردند تا ارتباط مردم این قاره با اسلام و نیز از نفوذ و گسترش اسلام جلوگیری کنند.
به گفته رئیس بنیاد ایرانشناسی، پس از شکست اروپا از مسلمانان در اسپانیا، آنها با هدف شناخت نقاط ضعف و قوت مسلمانان به مطالعه تاریخ و تمدن جهان اسلام پرداختند تا از این مطالعات برای تضعیف مسلمانان استفاده کنند.
دکتر رجبی دوانی ادامه داد: در این حرکت که نگاههای تقابلی و حذفی محوریت داشت؛ اروپاییها مطالعاتی را آغاز کردند و پس از آنکه به دنبال رنسانس، ساخت سلاحهای آتشین و جریان استعماری اروپای غربی، بر مسلمانان و دیگر ملل غلبه یافتند، مطالعات آنها به تدریج رنگ و بوی علمی پیدا کرد.
🔶 ادامه خبر در لینک زیر:
https://www.iranology.ir/News.aspx?15565?1
🔻ما باید بدانیم که انگلیسی ها ارباب ایرانی ها هستند!
✍ در متن این سند خیلی محرمانه ساواک آمده است:
در تاریخ 24/2/49 ساعت 09:00 سناتور نمازی به منزل علم وزیر دربار شاهنشاهی رفته بود عموی راننده وزیر دربار که جلو منزل ایستاده بود اظهار داشت اتومبیل را در همین مکان پارک کنید ساعت 09:30 سفیر انگلیس که آمد نامبرده اظهار داشت حالا باید جای اتومبیل خودمان را به سفیر انگلیس بدهیم به او گفته شد چرا جای خودت را به او دادی گفت آقای علم گفته که هر وقت ماشین سفیر انگلیس آمد جای خودت را به او بده اگر ایشان هم نمیگفت ما باید بدانیم که انگلیسها اربابان ما هستند باید به ایشان احترام بگذاریم.
#استعمار
#انگلیس
#پهلوی
@moj_tarikh
✳️👆پیش بینی عجیب سفرنامه نویسان ژاپنی از سقوط پهلوی
🔹سفرنامه نویسان ژاپنی که از ایران دیدن کرده اند هر کدام از زوایه ای به مسائل ایران پرداخته اند.
📚منبع،چهارده سفرنامه و خاطره نوشته ژاپنی های دیدار کننده از ایران، ترجمه هاشم رجب زاده و کینجی ئه او را
@moj_tarikh