2862_459_700.jpg
45.4K
#فلسفههایمضاف، عنوان پروژهای علمی است که، روزگاری در بخشی از جامعه علمی حوزوی به عنوان راهبرد اسلامیسازی علوم انسانی تلقی میشد.
تقریباً چندسالی است که، از این پروژه نوایی به گوش نمیرسد، آیا این راهبرد اشتباه بوده است؟ یا اینکه در مسیری دیگر ارتقاء یافته و تکامل پیدا کرده است؟ و یا.....
@monir_ol_din
#فلسفهسیاسیصدرایی
✅ آیا حکمت صدرایی، فلسفه سیاسی دارد؟
📝 استاد خسروپناه:
«بنابراین یکزمانی کسی میگوید ما با دراختیار داشتن مبانی ملاصدرا و حکمت متعالیه میتوانیم حکمت سیاسی متعالیه یا فلسفه سیاسی صدرایی را تاسیس کنیم؛ این حرف، پذیرفتنی است؛ چون ملاصدرا یکسری مبانی معرفتشناختی، انسانشناختی، هستیشناختی و ارزششناختی دارد که میتوان از این مبانی استفاده کرد و از دل آن، فلسفه سیاسی استخراج کرد. پرسش این است که آیا باتوجه به قاعدههای مختلف فلسفه صدرایی نظیر «اصالت وجود»، «تشکیک وجود»، «حرکت جوهری»، «اتحاد عاقل و معقول»، «جسمانیه الحدوث و روحانیه البقا» و... میتوان تبیینی از مشروعیت و سیاست ارائه کرد؟ یا مثلا راجع به مشروعیت سیاسی حاکم و حکومت سخن گفت؟ پاسخ مثبت است.»
http://farhikhtegandaily.com/news/46379/
♻ حضرت آیت الله جوادی آملی؛ نمی توان از «اصالت وجود» توقع تبیین حکمت سیاسی را داشت بلکه باید استخراج حکمت سیاسی متعالیه را از تقسیمات حکمت به نظری و عملی آغاز نمود.
❓با چه بیان و ادبیات فلسفی، می توان از «اصالت وجود» تبیینی از مشروعیت و سیاست ارائه داد؟
@monir_ol_din
#بررسیدیدگاه_1
#گزارش_3
☑ خلاصه مصاحبه با حجتالاسلاموالمسلمین امینی نژاد
💢بخش 3
🔺یکی از بحثهایی که فکر میکنم در همین جا باید مطرح بشود، این است که گفته میشود "فسلفه راجع به #جزئیات بحث نمیکند."
🔸چه بسا از جمله چیزهایی که یک مقدار جلوی #امتداد و پیامدهایی که فلسفه میتوانست در حوزههای دیگر داشته باشد، را گرفته است، همین بحث فلسفی باشد.
🔸 این بحث فلسفی در عین اینکه بحث بسیار خوب و مفید میتواند باشد و میتواند معنای درستی داشته باشد ولی میتواند برخی از رهزنیها را هم ایجاد کند.
🔸وقتی ما میگوییم فلسفه از امتداد بحث نمیکند، بسیاری از آنچه را که ما به عنوان امتدادها از فلسفه انتظار داریم، چه بسا کنار گذاشته میشود.
🔸یعنی به نحو #سیستماتیک، ذهن فلسفی که اینجور نتیجه گرفته است از همان اول خودش را از ساحت امتدادها خارج میکند.
🔺این در جای خودش باید بحث شود که مراد از اینکه فلسفه در مورد جزئیات بحث نمیکند چه هست؟ آیا ساختار دانش این را اقتضا می کند؟ آیا طبیعت فلسفه به دلیل #برهانیبودن، این را اقتضا میکند، مثلا اینکه گفته میشود برهان در جزئیات جریان پیدا نمیکند، اصلاً خود همین که برهان در جزئیات جریان پیدا نمیکند یعنی چه؟
🔸اندیشههای بنیادین از جمله حکمت و فلسفهی اسلامی ذاتاً این قابلیت را دارد که در تمام عرصهها حتی جزئیترین امور ورود پیدا بکند و در آنجا نتایج و پیامدهای خودش را عرضه بکند.
🔸این یک بحث فنی جدی است و باید در یک بحث طلبگی پیگیری بشود که وقتی ما میگوییم فلسفه در جزئیات بحث نمیکند، این چه معنایی میتواند داشته باشد و چقدر این بحث تأثیر دارد در مسئلهی امتداد یافتن یا نیافتن فلسفهی اسلامی و چهجور ما باید با این موضوع برخورد بکنیم که به مسئلهی پیامدها و امتدادها ضربه وارد نشود.
👈اعتقاد ما این است که این مسئله به هیچ وجه ضربهای به مسئلهی امتدادها وارد نمیکند، #احساس ما این است که پیگیری در امتدادها یک چیزی میان کلیات و عمومات فلسفی و جزئیاتی است که برهان در او جریان ندارد.
🔸اگرچه ما میدانیم که فلسفه عملاً در برخی از جزئیترین امور هم وارد شده است. مثلاً مباحث الهیاتی، وقتی ما در مورد خداوند سبحان صبحت میکنیم، این مسئله کاملاً جزئی است. یعنی حتی بین عمومات فلسفی و مصادیق جزئی قرار ندارد، بلکه خود مصادیق جزئی است. با این حال ما راجع به همان مصداق جزئی کاملا بحث های مبسوطی در فلسفه و حکمت اسلامی عرضه میکنیم.
🔺در هر صورت باید بگوییم که اگر ما بخواهیم معنای حکمت اسلامی را عمیقتر و فنیتر و درسی پی بگیریم و مداقههای لازم را داشته باشیم باید این مسئله که فلسفه راجع به جزئیات بحث میکند یا نه، کاملاً حل و فصل بشود و با حل و فصل شدن این معنا #جایگاهامتدادیابی فلسفه و حکمت اسلامی هم فضای خودش را به نحو روشنتر پیدا خواهد کرد.
@monir_ol_din
نشت علمی فلسفه اقتصاد.docx
43.7K
#گزارشنشستعلمی
✅ نشست علمی نقد و بررسی کتاب «فلسفه اقتصاد در پرتو جهان بینی قرآن کریم» که در سال 89 در انجمن اقتصاد اسلامی حوزه علمیه قم انجام شده است.
✅این گزارش به دلیل اشارات مختصر و دقیقی که در آن وجود دارد، برای کسانی که علاقمند به پیگیری مباحث #فلسفهمضاف یا #امتدادحکمت هستند و همچنین برای علاقمندان به مباحث اقتصاد اسلامی، مناسب میباشد.
@monir_ol_din
♻ از آنجا که برخی در کسوت #اهلعلم اما فرسنگها از وادی علم و تحقیق بدورند و نظراتی عاری از دقت میدهند، بد نیست برخی از تلاشهای حوزه علمیه قم را در موضوع #فلسفهاقتصاداسلامی به تناسب دغدغه #امتدادحکمت اشاره نماییم.
@monir_ol_din
36fb955396f9e422eed82700a3bd37b1.jpg
39K
#معرفیکتاب
💥کتاب «فلسفه اقتصاد در پرتو جهان بینی قرآن کریم»
📝اثر علیاصغرهادوی نیا
✅ اشاره
1⃣ در طول کتاب فلسفه اقتصاد (در پرتو جهان بینی قرآن کریم)، اثبات این فرضیه دنبال میشود که قرآن آموزه های مناسبی را به عنوان مبانی فلسفی اقتصاد اسلامی فراهم می آورد، که در تدوین آن مؤثر می باشد؛ علاوه بر این، تعالیم قرآنی درصدد است با تکیه بر این مبانی، به تنظیم رفتارهای اقتصادی بپردازد.
2⃣ بخش های بعدی کتاب، مبانی خداشناسی و اقتصاد، مبانی جهان شناسی و اقتصاد، مبانی انسان شناسی و اقتصاد و جامعه و اقتصاد است که هریک در سه بخش جداگانه، مطرح می شوند.
مرحله اول هر بخش به دنبال رصد کردن آموزه های قرآنی است که با بحث های اقتصادی ارتباط تنگاتنگی دارد.
مرحله دوم هر بخش، نظریه های اقتصادی را مطرح می کند که تأثیرگذاری مبانی مذکور در شکل گیری آن ها، بهتر نمایان می شود.
مرحله سوم هر بخش، به بررسی رفتارهای اقتصادی که در قرآن کریم مطرح شده است، اختصاص دارد.
3⃣ در انتهای هر بخش، دستاوردهای مراحل پیش گفته، به صورت خلاصه یادآوری شده است. بخش نهایی نیز دستاوردهای کل تحقیق را به گونه دیگری با هم ادغام نموده تا سهولت لازم برای قضاوت درباره بحث های مطرح شده، فراهم آید.
#فلسفهاقتصاد
#امتدادحکمت
@monir_ol_din
de434849dbdcb7dc21a03ef7ec735035.jpg
40.5K
#معرفیکتاب
💥کتاب «فلسفه علم اقتصاد اسلامی»
📝اثر سیدحسین میرمعزی
✅اشاره
در فلسفه علم اقتصاد اسلامی مسائل زیر مطرح می شود:
تعریف عام اقتصاد اسلامی؛ موضوع و مسائل آن؛ اهداف و وظایف آن؛ قلمرو و گستره آن؛ مبانی و مبادی آن؛ روش و ساختار آن؛ رابطه آن با مکتب و نظام اقتصادی؛ رابطه آن با فلسفه، کلام، فقه و حقوق و اخلاق اسلامی.
این کتاب از ۸ مقاله تشکیل شده است که به برخی مسائل فلسفه علم اقتصاد اسلامی پرداخته اند.
مقاله اول: روش کشف ماهیت اقتصاد اسلامی
مقاله دوم: دین و اقتصاد: نظام اقتصادی اسلام و علم تحلیل اقتصاد اسلامی
مقاله سوم: اسلامی کردن علم اقتصاد: مفهوم و روش
مقاله چهارم: علم اقتصاد اسلامی اهداف، تعریف، وظایف و روش
مقاله پنجم: نظریه پردازی در اقتصاد اسلامی
مقاله ششم: علم اقتصاد اسلامی: تعریف و روش
مقاله هفتم: مروری بر الگوهای اقتصاد اسلامی
مقاله هشتم: جمع بندی و نتیجه گیری
#فلسفهاقتصاد
#امتدادحکمت
@monir_ol_di
https://digipostal.ir/azdoorsalam
روی این لینک 👆👆 کلیک کنید.
التماس دعا.
اندیشه انقلاب اسلامی
#بررسیدیدگاه_1 #گزارش_3 ☑ خلاصه مصاحبه با حجتالاسلاموالمسلمین امینی نژاد 💢بخش 3 🔺یکی از بحث
#بررسیدیدگاه_1
#نقد_3
✅ ناظر بر مطالب آقای امینینژاد در بخش 3 نکاتی وجود دارد. همانطور که ملاحظه میکنید، ایشان به یکی از موانع امتدادحکمت که همانا عدم ورود فلسفه به ساحت جزئیات است، اشاره میکند و ادعای ایشان بر این است که، اندیشههای بنیادین ذاتاً قابلیت ورود در جزئیات را دارند.
1⃣ یکی از ابهامات این مطالب این است که، تعریف دقیق و مشخصی از #امرجزئی ارائه نشده است - شاید در مباحث دیگر ذکر شود- تبیین دقیق امرجزئی به مثابه غایت امتداد حکمت به تصویری که ما از مسئله داریم کمک خواهد کرد. آیا مقصود از جزئیات، امور متشخص خارجی است؟ اگر چنین است، آیا در تعریف جزئیات به همین وصف #تشخص اکتفا میکنید یا اینکه، ویژگی اصلی امر جزئی که همانا #تکمم و #تکیف است برایتان مهم میباشد؟ نکته این است که، اگر در تعریف امر جزئی کمیتدار بودن و کیفیتداری آن را لحاظ کنید، باید فلسفه را به گونهای امتداد دهید که بتواند به #مقدار و #کمیت متبدل شود تا در امور جزئی نیز امتداد یابد. و در غیر این صورت، نهایت زحمت فلسفه آن خواهد بود که، ناظر بر یک امر متشخص خارجی توصیفی ارائه نماید همانگونه که به الهیات بالمعنی الاخص مثال زدند. و میدانید که توصیف به معنای امتداد حکمت نیست. امتداد حکمت یعنی در عینیت جاری شود نه آنکه درباره عینیت سخن بگوید.
2⃣ در فرازی از سخنان آقای امینی نژاد نکته خوبی طرح شده است و آن اینکه، ایشان به یک #حدواسطی میان کلیات فلسفی و جزئیات تفطن پیدا کردهاند. توصیف ایشان از این حدواسط چیست در این بخش نیامده است. با این وصف، سوالی که باید طرح شود این است که، در دیدگاه شما آیا میان کلیات فلسفی و جزئیات عینی، نسبتی برقرار است؟ اگر شما کلیات فلسفی را اموری مجرد بدانید و جزئیات عینی را نیز حسی و مادی، با چه بیان فلسفی می.خواهید حدواسط میان این دو عرصه را طرح کنید؟ حال آن حد واسط نیز نسبتی با این دو سرطیف دارد یا اینکه بیگانه از کلیات فلسفی و جزئیات عینی است و فقط برای ایجاد اتصال میان این دو نقطه طرح میشود؟ خلاصه اینکه، از کلیات فلسفی تا جزئیات عینی را که امتداد حکمت میدانید، به چه بیان فلسفی میخواهید شرح دهید؟ آیا اصالت وجود چنین توانمندی را دارد؟
3⃣ فلسفه علمی است که، توان ورود در جزئیات را ندارد چرا که، روش آن برهانی است و برهان هم کلیگوی است زیرا «الجزئی لایکون کاسباً و لا مکتسباً». مثالی که درباره الهیات بالمعنی الاخص زده شده است، اصلاً مثال درستی نیست. زیرا موضوع الهیات بالمعنی الاخص خداوند متعال و یک موجود متشخص است و این ربطی به ظرفیت مفاهیم فلسفی ندارد. براهینی که در این بخش اقامه میشود همه براهین کلی هستند که نه بر خداوند متعال بلکه موضوع آنها #واجبالوجود است و بعد از اقامه برهان درباره واجب الوجود، تطبیق بر خداوند متعال میشود، پس براهین این بخش هم جزئی نیست بلکه کلی است، زیرا موضوعشان امر کلی یعنی واجب الوجود است.
@monir_ol_din