#پرورش_افزایش_صبر_بر_سختیها_شماره_۳
#روش_خودتربیتی_۳
#تقویت_مقایسه ای #تقویت_تصغیری
روش به دست آمده از #مقايسه_صعودی را «تقويت تصغیری» نامگذارى مى كنيم. #تقويت تصغیری، یعنی #كوچك_سازى مشكل از راه مقايسه صعودى ميان موقعيت فرد با موقعيتهاى دشوارتر ديگر افراد است. در اين روش به فرد كمك مى شود تا با مقايسه موقعيت ناگوار خود و موقعيتهاى ناگوارتر و دشوارتر ديگران، مشكل خود را كوچك و قابل تحمّل ارزيابى نمايد. در نتيجه، به راحتى و با سلامت، از موقعيت پيش آمده عبور كند. اگر فرد چنين نکند، اندازه سختى در نظرش بزرگنمايى و رنج خود را دو چندان مى كند.(1) نكته اصلى در اين روش، تصوّر موقعيتى دشوارتر از موقعيت دشوار خويشتن است تا صعودى بودن مقايسه، تحقّق پيدا كند.
🌻 در قرآن كريم از اين روش، هم درباره پيامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم در موقعيتهاى دشوارى چون: درخواستهاى نامعقول، نافرمانى مردم، خيانت اسيران جنگى، تكذيب و هجرت استفاده شده است، و هم درباره رزمندگانى كه در ميدان جنگ به خاطر وجود تلفات و صدمات وارده، دچار يأس و نوميدى شده بودند، به كار رفته است.
🌸 مثلًا در آيه 153 سوره نساء، پس از بيان پيشنهاد نا به جاى اهل كتاب (يهوديان و مسيحيان) (2) مبنى بر نزول كتاب آسمانى يك جا، ضمن دلدارى به پيامبرش، (3) سابقه بهانه جويى يهود را در برابر پيامبر بزرگشان موسى بن عمران بازگو مىنمايد و مى فرمايد: (يَسْئَلُكَ أَهْلُ الْكِتابِ أَنْ تُنَزِّلَ عَلَيْهِمْ كِتاباً مِنَ السَّماءِ فَقَدْ سَأَلُوا مُوسى أَكْبَرَ مِنْ ذلِكَ فَقالُوا أَرِنَا اللَّهَ جَهْرَةً فَأَخَذَتْهُمُ الصَّاعِقَةُ بِظُلْمِهِمْ. (4) اهل كتاب از تو مى خواهند كتابى از آسمان [يك جا] بر آنها نازل كنى! البته آنها از موسى، بزرگتر از اين را خواستند، و گفتند: «خدا را آشكارا به ما نشان ده!» و به خاطر اين ظلم و ستم، صاعقهاى آنها را فرا گرفت).
🌸🌸 یا مثلا آيه 165 سوره آل عمران است كه در آن با مقايسه مصيبتهاى وارده به هر دو گروه مسلمانان و مشركان، به تقويت روحيه مسلمانان پرداخته شده است. (أَ وَ لَمَّا أَصابَتْكُمْ مُصِيبَةٌ قَدْ أَصَبْتُمْ مِثْلَيْها قُلْتُمْ أَنَّى هذا قُلْ هُوَ مِنْ عِنْدِ أَنْفُسِكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ. آيا هنگامى كه مصيبتى [در جنگ احُد] به شما رسيد، در حالى كه دو برابر آن را [در جنگ بدر] بر دشمن وارد ساخته بوديد، گفتيد: «اين مصيبت از كجاست؟!» بگو: «از ناحيه خود شماست. خداوند بر هر چيزى قادر است).
#گروه_تبلیغی_ترنج
-----------------------------------------
1- رضايت از زندگى، ص 136.
2- ترجمه تفسير الميزان، ج 5، ص 211.
3- تفسير نمونه، ج 4، ص 193؛ أطيب البيان فى تفسير القرآن، ج 4، ص 258.
4- آيه 55 سوره بقره نيز به جريان درخواست بنى اسرائيل از موسى( ع) مبنى بر نشان دادن آشكاراى خداوند به ايشان، اشاره دارد: وَ إِذْ قُلْتُمْ يا مُوسى لَنْ نُؤْمِنَ لَكَ حَتَّى نَرَى اللَّهَ جَهْرَةً فَأَخَذَتْكُمُ الصَّاعِقَةُ وَ أَنْتُمْ تَنْظُرُونَ.
5- گزیده ای از کتاب #روش های #توان_افزایی در #سختیها
#پرورش_افزایش_صبر_در_سختیها_ویژه_فرزندان_شماره_1
با توجه به مطالبی که در شماره های 1 و 2 و 3 در #پرورش_افزایش_صبر_در_سختیها گذشت. میتوانیم مباحثی را برای فرزندان خود در جهت #افزایش_صبر و بردباری آنان به کار برد. یکی از اصولی که فرزندان در سختیها باید به آن توجه داشته باشند اصل تنظیم و #تقویت_مقایسه است. هر فردی ممکن است به صورت ناخودآگاه خود را مقایسه کند که فرزندان ما نیز از این امر مستثنی نیستند. #مقایسه_اجتماعی یعنی مقایسه و سنجش موقعیت خود با وضعیت دیگران است. اما هر مقایسه ای صحیح نیست و نکته قابل اهمیت این است که چگونه میتوانیم یک مقایسه صحیح و درستی داشته باشیم، علاوه بر اینکه تنش روانی کاهش یابد، و صبر فرزندانمان نیز افزایش پیدا کند. حال در این راستا هر نکته ای را به صورت جداگانه در پست متنی قرار می دهیم.
#گروه_تبلیغی_ترنج
#پرورش_افزایش_صبر_در_سختیها_ویژه_فرزندان_شماره_2
نکته اول:
بر اساس آیه لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسانَ فِي كَبَد؛ ما انسان را در رنج آفریدیم. (1) همه انسانها این سختی و رنج را تجربه می کنند و بر والدین لازم و ضروری است که این موضوع را برای آنها بیان کند و از سختی ها و رنج هایی که تا به حال کشیده است را به چشم فرزندشان بیاورند. و در این قسمت والدین در تالار گفتگوی خانوادگی خود باید از واقعیت شناسی سختی ها صحبت کنند.
یکی اینکه #دنیا_محل_سختیها است. سؤالْ اين است كه چه چيزى خلق نشده، ولى مردم و همچنین فرزندان، در پى آن هستند؟ در روايت آمده است: قيلَ: يا رسولَ اللَّهِ! ومَا الَّذي لَم يُخلَق؟ قالَ: الرّاحَةُ فِي الدُّنيا. گفته شده: اى پيامبر خدا! آنچه آفريده نشده، چيست؟ فرمود: راحتى در دنيا. (2) و باید به فرزندان خود آموزش بدهیم که نباید آرزوی محال (یعنی راحتی در دنیا) داشته باشند. چرا که روزى حضرت، خطاب به اصحاب خود فرمود: لا تَتَمَنَّوُا المُستَحيلَ؛ چيزهاى محال را آرزو نكنيد. (3)
دوم اینکه #سختیها_اجتناب_ناپذیر هستند یعنی نمیتوان در زندگی سختی نداشت.
سوم اینکه #سختیها_برگشت_ناپذیر هستند. یعنی تا وقتی آن سختی مأموريت خود را انجام ندهد و به اهداف خود دست نيابد، باز نخواهد گشت.
چهارم اینکه #سختیها_پایان_پذیر هستند.
#گروه_تبلیغی_ترنج
-----------------------------------------
1. سوره بلد آیه 4
2. جامع الأخبار، ص 517- 518، ح 1464.
3. بحار الأنوار، ج 78، ص 195، ح 52.
🔴🔶بازی شماره 2
نام بازی: تهیه تابلو خوبی ها
وسایل بازی: مقوا وتعدادی تصاویر که توسط خود کودک جمع آوری می شود.
فضای بازی:محیط بسته (کلاس)
شرح بازی:مربی یک مقوای بزرگ به ابعاد 100*80 سانتی متر آمده می کند آن گاه از بچه می خواهد به کمک یکدیگر کارهای خوبی را که اگر کسی انجام دهد، خداوند از او راضی می شود و مردم هم او را دوست خواهند داشت روی آن مقوا نقاشی کنند و در پایان هر یک از کودکان در مورد نقاشی خود برای دوستانش توضیح دهد.همچنین مربی می تواند از بچه ها بخواهد که تصاویر کارهای خوب را از کتاب ها ، مجلات و مانند اینها (به کمک بزرگترها) انتخاب کرده ، با خود به کلاس بیاورد و بر روی آن مقوای بزرگ که اسمش تابلو خوبی ها گذاشته بچسباند سپس آن تابلو را در کلاس نصب کند.
توجه:
پیش نیاز این بازی این است که ، مربی پیشتر با مجموعه ای از فعالیت های مطلوب و پسندیده از طریق قصه ،شعر و یا حدیث بچه ها را با این مفاهیم آشنا کرده باشد و یا همانطور که در بازی شرح داده شد از بزرگتر ها نیز کمک بگیرد.زیرا ممکن است در برخی از مواقع کودک بر داشت صحیحی از کارهای درست ونادرست نداشته باشد که با توضیحات مربی و تشویق های به جا نسبت به انجام کارهای پسندیده دادن الگوهای مناسب می تواند به مفهوم خوبی و بدی پی ببرد این بازی کودکان را در درک مفاهیم کارهای پسندیده و ناپسند بیشتر کمک خواهد کرد.
#معرفی_بازی
#گروه_تبلیغی_ریّان
@taghcheh1399
#پرورش_افزایش_صبر_در_سختیها_ویژه_فرزندان_شماره_3
نکته دوم:
بر والدین لازم است اصل #عمومی_سازی_سختی را به فرزندانشان آموزش دهند. که تحت عنوان #تقویت_تعمیمی_ابتلائی بیان شد. اینگونه که فرزندان را به مشکلات دیگران توجه دهیم. و فراگیر بودن این مسئله را برای آنان بیان نمائیم تا بدانند در این دنیا تنها آنها نیستند که در رنج و سختی هستند. سرگذشت افراد گوناگونی را در تالار گفتگوی خانوادگی به صورت داستان وار بیان نمایید تا احساس تنهایی از آنها دور شود.
🌿 در آيه 184 سوره آل عمران خداى سبحان، پيامبر خود را در برابر تكذيب و بهانه جويى هاى يهوديان دلدارى مى دهد و به وى گوشزد مى كند كه تنها تو نيستى كه با داشتن معجزات و كتاب آسمانى، مورد تكذيب اين قوم قرار گرفتهاى؛ بلكه پيامبران پيشين نيز با اين مشكل، دست به گريبان بودند. بنابراين غمگين مباش و محكم در مسير خود گام بردار! فَإِنْ كَذَّبُوكَ فَقَدْ كُذِّبَ رُسُلٌ مِنْ قَبْلِكَ جاؤُ بِالْبَيِّناتِ وَ الزُّبُرِ وَ الْكِتابِ الْمُنِيرِ؛ اگر تو را تكذيب كردند، [غمگين مباش] كسانى كه پيش از آنان بودند نيز [پيامبران خود را] تكذيب كردند. آنها با دلايل روشن و نوشته هاى متين و محكم، و كتاب روشنى بخش به سراغ آنان آمدند.
#گروه_تبلیغی_ترنج
🔴🔶بازی شماره 3
نام بازی:
گل ها و زنبور عسل
وسایل بازی:---
فضای بازی:
محیط باز یا بسته
شرح بازی:
عده ای از کودکان گل می شوند و می نشیند تعدادی نیز نقش زنبور عسل را به عهده می گیرند. سپس مربی ضربه های به میز می زند و کودکانی که نقش زنبور عسل را بر عهده دارند به دور گلهایی می چرخند و هم صدا یکی از سوره های قرآن را می خوانند. با قطع صدای نواختن مربی بر میز ، زنبورها در هر حالتی که هستند ثابت می ایستند مربی دوباره به میز می زندو...........
همزمان با آن دوباره زنبورهای عسل برگرد گلها می چرخند و ادامه ی سوره یا سوره ای دیگر را تلاوت می کنند آنگاه با اعلام مربی کودکانی که در نقش گل بودند زنبور می شوند زنبورهای عسل در نقش گل ظاهر می شوند.
توجه:
چون کودکان در این بازی نقش های متفاوتی همچون زنبور عسل و گل را برعهده می گیرند و با عنایت به اینکه بچه ها از قدرت تخیل بالایی برخورداراند این بازی مورد توجه انان قرار خواهد گرفت بازی گل ها و زنبورهای عسل در مهارت شنیداری و نیز هماهنگی مهارت های روانی – حرکتی موثر است همچنین به دلیل جابجایی نقش ها این فعالیت متنوع بوده و برای مرور وتکرار سوره های بیشتری می تواند مورد استفاده قرار گیرد. البته مربی می تواند هم زمان باشروع بازی فضای کلاس را با افشانه (اسپری) خوشبو کند.
#معرفی_بازی
#گروه_تبلیغی_ریّان
@taghcheh1399
🔴بازی شماره 4
نام بازی:
پرنده ولانه
وسایل بازی:
مقوا و مقداری پوشال و پنبه
فضای بازی:
محیط باز
شرح بازی:
کودکان به ردیف در کنار یکدیگر قرار می گیرند مربی از انان می خواهد که یک سوره را به انتخاب خود بخوانند ، سپس دست های یشان را از پهلو و از دو طرف (به شکل بال) باز می کنند آنگاه پرواز کنان در حالی که سوره اشان را تلاوت می کنند ، به طرف لانه اشان (که از قبل در گوشه ای از کلاس برای انان در نظر گرفته شده) می نشینند پس از اینکه کودک اول سوره اش را تلاوت کرده و به طرف لانه اش رفت، نوبت کودک دیگر فرا می رسد و او نیز به همین شکل سوره اش را تلاوت کرده و به طرف لانه اش می رود.
توجه:
در این بازی چون تلاوت سوره توام با فعالیت تخیلی (پرنده شدن ) است و تلاش و حرکت در آن وجود دارد، برای کودکان جذاب خواهد بود. مربی می تواند قبل از بازی قسمتی از کلاس را به بچه ها نشان بدهد به انها بگوید بعد از خواندن سوره در انجا بنشینند. او همچنین می تواند با مقداری پوشال و پنبه قسمتی از کلاس را به عنوان لانه ی آنان در نظر بگیرد.
#معرفی_بازی
#گروه_تبلیغی_ریّان
@taghcheh1399