نقش مادر در پرورش و تربیت فرزند
#قسمت_اول
🌺 تربیت جسمانی 🌺
📌در روایتهای بسیاری، وجود فرزند به «گل» تشبیه شده است. پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمود: «أَلْوَلَدُ الصّالِحُ رَیْحانَةٌ مِنْ رَیاحِینِ الْجَنَّةِ؛ فرزند صالح، گلی است از گلهای بهشت. » [۱] وجه تشابه فرزند به گل این است که فرزند، در سالهای نخست زندگی به ویژه دوران نوزادی همانند گل بهاری، جسمی لطیف و نازک و روحی باطراوت دارد. ازاین رو، به شدت به حفظ و نگه داری نیازمند است و اگر از او مراقبت نشود، گل وجودش به پژمردگی و زردی خواهد گرایید. متأسفانه، در جهان متمدن امروز، شاهد از بین رفتن کودکان بسیاری هستیم که بر اثر بی توجهی و بی مسئولیتی والدین، دچار نارسایی جسمی و روانی میشوند. ازاین رو، هم از نظر وجدان و شرع و هم از نظر عرف جامعه، توجه جدی به تربیت فرزند و تأمین نیازهای وی در این دوران ضروری است.
📌تنها کسی که میتواند به نیازهای جسمی و روحی کودک پاسخ مناسبی دهد، مادر است؛ زیرا مادر به شرایط زیستی و روانی کودک بیش از هر کس دیگری آشناست و اوست که با مهر و محبت میتواند از کودک، نگه داری و نیازهای روحی و جسمی وی را رفع کند. نگه داری و پرورش بچه به ویژه در سالهای نخست زندگی، کاری است بس مشکل و طاقت فرسا که تنها با مهر مادری
امکان پذیر خواهد بود.
📌تربیت جسمانی کودک از دیگر جنبههای تربیتی وی کم اهمیت تر نیست؛ زیرا به گفته روان شناسان «عقل سالم در بدن سالم است. » [۱] اگر بدن انسان سالم نباشد و جسم به طور طبیعی و کافی رشد نکند، فرد از نظر روحی و روانی، سالم نخواهد بود. نقش مادر در تربیت جسمی و ظاهری کودک، بر کسی پوشیده نیست و مادران باید به رشد جسمانی فرزند اهمیت بسیاری دهند و زمینه لازم را فراهم آورند.
----------
[۱]: محمد بن حسن حر عاملی، وسائل الشیعه، بیروت، داراحیاء التراث العربی، ۱۴۱۲ ه. ق، ج ۱۵، ص ۹۷.
[۱]: علی اکبر شعاری نژاد، روان شناسی رشد، تهران، انتشارات اطلاعات، ۱۳۷۲، چ ۱۰، ص ۱۹۳.
#فرزند_پروری
#مشاوره
https://eitaa.com/moshaverehtolue
❤️❤️❤️
#محبت دوجانبه
📌کودکان ما اگر بدانند که مورد محبت و علاقۀ ائمه قرار دارند، به آنان شیفتگی پیدا خواهند کرد. هر انسانی دوست دارد محبوب دیگران باشد.
🔵حضرت علی میفرمایند: «ما دوستدارانمان را دوست داریم. » آیا اگر فرزندان ما که علاقه به این خاندان دارند، بدانند که این علاقه، دوجانبه است، محبتشان افزون تر نخواهد شد؟
🔵در حدیثی از قول امام زمان نقل کرده اند که ما شیعیانِ خود را رها نکرده و از یاد نبرده ایم و به فکر آنان هستیم. [۱] وقتی شیعه ای این را بداند که موردعنایت حضرت مهدی است، او هم به حضرتش مِهر بیشتری خواهد یافت.
📌پس، توجه دادن فرزندان به اینکه اهل بیت چقدر آنان را دوست دارند، از شیوههای دیگرِ ایجاد یا افزایش محبت است.
راستی، خود ما تا چه حد برای این دوستی و محبت، حساب باز کرده ایم و ارزش قائلیم؟
فرزندان ما تا چه حد، این ارزش گذاری را در اَعمال و حالات و رفتار و روحیات ما میبینند؟
اگر تشویق و تحسینهای ما، جایزه دادن و تقدیر کردن و محبت نشان دادنهای ما به فرزندانمان به خاطر همین عشق پاک و علاقه مندی شان به اهل بیت باشد، یقیناً محبت آنان را خواهد افزود.
🌺فضای زندگی ما باید اهل بیتی باشد. سایۀ مقدس نام و یاد آن عزیزان خدا بر سر و سرای ما باشد. نامشان وِرد زبانمان و سخنشان آویزۀ گوشمان و محبتشان در دلمان باشد، تا این فضای روحی و تربیتی، کودکانی دوستدار خاندان رسالت بار آورَد
----------
[۱]: . «اِنّا غیرُ مُهمِلین لِمراعاتِکم و لا ناسینَ لِذِکرِکم... »، بحارالانوار، ج۵۳، ص۱۷۵.
#فرزند_پروری
https://eitaa.com/moshaverehtolue
❤️❤️❤️
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
زیاد گیرندین
مثلاً الان بذارید اینطوری تخمه بخوره😂
یه جارو میزنید دیگه...
#خانواده_موفق
#همسرانه
https://eitaa.com/moshaverehtolue
❤️❤️❤️
نقش مادر در پرورش و تربیت فرزند
#قسمت_دوم
🌺 تربیت عاطفی🌺
❤️مادر از نظر روانی و عاطفی، سرشار از محبت و صمیمیت است. وی، به سبب ساختار وجودی اش، قدرت جذب و توان بالایی در ابراز احساسات و عواطف دارد. حال اگر از این توان، درست و به جا استفاده شود، در تحکیم پیوند خانوادگی و چگونگی شکل گیری روابط اجتماعی و تربیت فرزندان نقش سازنده ای خواهد داشت. مادر میتواند با رعایت اصول و قوانین اسلامی در سامان دهی امور خانواده و پرورش فرزندان نقش مهمی ایفا کند. ویژگی عاطفی زنان، بستر مناسبی برای ایفای نقش مادری و تربیت فرزندان است. [۲]
🔵یکی از جنبههای مهم نقش تربیتی مادر، نقش وی در پرورش عواطف فرزند است که آثار آن در
رفتار وی به خوبی نمایان میگردد.
📌اسلام به ویژگی عاطفی و روانی مادران توجه ویژه ای داشته و به این جنبه از وجود آنان اهمیت فراوان داده است، چنان که رسول اعظم صلی الله علیه و آله دراین باره فرمود: «خداوند با زنان و مادران، مهربان تر از مردان است. » [۱] این توجه ویژه خداوند به عواطف مادران، مسئولیت آنان را در برابر فرزندانشان افزون تر میکند؛ زیرا مادران باید فرزند را با تعادل عاطفی پرورش دهند و این ویژگی را در وجود آنها تثبیت و تحکیم بخشند. بی مهری مادر، مهم ترین عامل از بین رفتن تعادل عاطفی فرزند است و چه بسا موجب افسردگی و پریشانی وی گردد. [۲]
----------
[۲]: سازندگی و تربیت دختران، ص ۲۸۱.
[۱]: وسائل الشیعه، ج ۱۵، ص ۱۰۴.
[۲]: روان شناسی رشد، ص ۴۷۹.
#فرزند_پروری
https://eitaa.com/moshaverehtolue
❤️❤️❤️
نقش مادر در پرورش و تربیت فرزند
#قسمت_سوم
🌺🌺الگوی رفتاری و اخلاقی🌺🌺
🔵مادر، مهم ترین و نخستین الگوی رفتاری و اخلاقی فرزند است، چنان که هر کاری که انجام میدهد، در منش و شیوه رفتار او با دیگران اثر میگذارد. مادر با رفتار پسندیده خود، انسان میپروراند. فرزند را از عالم ناپاکی ها، حسدها، کینهها و صفات ناپسند اخلاقی دور میسازد و محبت و خیراندیشی به هم نوع را به وی میآموزد. مادر، سرچشمه فضیلتها و خوبی هاست. وی میتواند درس تقوا و خداترسی به فرزند بیاموزد و از کودکی ضعیف و ناتوان، شخصیت بزرگ علمی و اخلاقی بسازد و تحویل جامعه دهد. [۳] در مقابل، اگر مادر به وظیفه خویش عمل نکند و در برابر چشمان کودک، دست به رفتارهای نامناسب و ناشایست بزند، کودک از وی پیروی میکند و در نتیجه، آدمی پست و منحرف تربیت خواهد شد. امام خمینی قدس سره در این باره میفرماید:
📌مادر خوب، بچه خوب تربیت میکند و خدای نخواسته اگر مادر منحرف
باشد، بچه از همان دامن مادر، منحرف بیرون میآید و چون بچهها آن علاقه ای که به مادر دارند، به هیچ کس ندارند و در دامن مادر که هستند، تمام چیزهایی که دارند، آرزوهایی که دارند، خلاصه میشود در مادر و همه چیز را در مادر میبینند. [۱]
----------
[۳]: حقوق والدین، صص ۱۶ و ۱۷.
[۱]: جایگاه زن در اندیشه امام خمینی رحمه الله، ص ۱۲۴.
https://eitaa.com/moshaverehtolue
❤️❤️❤️
🌺🌺تربیت عقلانی🌺🌺
📌مادران در تربیت عقلانی فرزندان، همانند دیگر جنبههای تربیتی، نقش بسزایی دارند.
🔵انتخاب و به کارگیری روش مناسب، در شکوفاسازی نیروی اندیشه و تعقل فرزندان بسیار اثرگذار است. پرسش و پاسخ، طرح مسابقه همراه با تشویق، تفریح کردن و رفتن به دل طبیعت و متوجه ساختن فرزندان به قدرت آفریدگار جهان از روشهای مؤثر در پرورش عقل و اندیشه آنان است.
https://eitaa.com/moshaverehtolue
❤️❤️❤️
✅وقتی مادر تحمل گریه یا خشم کودک
را ندارد و به هر شکلی "آگاهانه و ناآگاهانه" تجربه عصبانیت یا تجربه غمگین شدن کودک را سد میکند
❌این امر مانع ابراز احساسات کودک می شود و به روح او آسیب می زند .
#ابراز_احساسات
#فرزند_پروری
https://eitaa.com/moshaverehtolue
❤️❤️❤️