✅ امر به معروف و نهی از منکر، چرا و چگونه؟ (8)
🌺 امام على (ع):
هدف نهایی دین این است که امر به معروف و نهی از منکر شود و حدود واجب و حرام الهی اجرا گردد.
✍️ شرح: امر به معروف یعنی امر به #واجبات، نهی از منکر یعنی نهی از #گناهان
📖 غايَةُ الدِّينِ الأمرُ بِالمَعروفِ ، و النَّهيُ عَنِ المُنكَرِ ، و إقامَةُ الحُدودِ
📚 میزان الحکمه، ۱۲۸۰۸
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ داستان کوتاه (شماره 240)
🌷 قصه ذوالقرنین
🔸 بر اساس آیات 83 تا 98 سوره کهف
قصه از آنجا شروع می شود که خدا به حضرت محمد خطاب می کند:
محمد! کافران درباره ذوالقرنین از تو می پرسند. به آنها بگو: «بخشی از سرگذشت او را از قرآن برایتان خواهم خواند.»
ما به ذوالقرنین قدرت و حکومت داده و هر وسیلهای که برای حکومت نیاز داشت، در اختیارش گذاشته بودیم. به همین دلیل او با پیگیری آن اسباب، راهی سفر شد تا وقتی که به سرزمینی در غرب مکه رسید و از دور دید خورشید در منطقهای مردابمانند و لجنزار غروب می کند و قومی کافر در کنار آن ساکنند. به ذوالقرنین گفتیم: «این کافران را شکنجه می کنی یا در بینشان سیاستی پسندیده در پیش می گیری؟»
ذوالقرنین پاسخ داد:
«هر یک از آنها که با نافرمانی از دستورات #واجب و #حرامِ تو در حق تو ظلم کرده، شکنجهاش خواهیم کرد. بعد از آن هم که به دادگاه مولایش در قیامت ارجاع داده می شود، و طبعاً خدا او را شکنجهای بیسابقه خواهد کرد. اما هر کس اطاعت انحصاری از خدا را پذیرفته و به دستورات #واجب و #حرامش عمل کرده، بهترین پاداش نصیبش می شود و خود ما هم تکالیف #واجب و #حرام سادهای به او خواهیم داد.»
پس از آن ذوالقرنین با پیگیری اسباب قدرتش دوباره راهی سفر شد تا وقتی به سرزمینی در شرق مکه رسید، دید خورشید بر قومی می تابد که غیر از نور خورشید، پوشش دیگری برایشان قرار ندادهایم. او در اینجا هم با همان سیاست قبلی عمل کرد و ما بر اوضاع او کاملاً اشراف داشتیم. پس از آن با پیگیری اسباب قدرتش دوباره راهی سفر شد تا اینکه به درّهای بین دو رشته کوه رسید و در کنار آن دو، قومی را پیدا کرد که زبان او را به آسانی نمی فهمیدند.
با این حال به ذوالقرنین گفتند: «ذوالقرنین! یأجوج و مأجوج دو گروه مفسد فیالارضاند که به ما حمله می کنند و ما را می کشند و غارت می کنند. پس آیا دستمزدی برایت معیّن بکنیم با این قرارداد که در این درّه، بین ما و آنها سدّی بسازی؟»
ذوالقرنین پاسخ داد:
«آنچه مولایم خدا در آن به من قدرت داده، بهتر از دستمزد شماست. من نیازی به دستمزد شما ندارم؛ پس شما فقط با نیروی کار و تهیه مصالح به من کمک کنید تا بین شما و آنها سدّ محکمی بسازم. برایم قطعات سنگ آهن بیاورید.»
آنها شروع به کار کردند تا اینکه وقتی ذوالقرنین سنگها را روی هم چید و دو طرف کوه را با آن همسطح کرد، دستور داد: «روی سد، آتش روشن کنید و در آن بدمید.»
آنها هم آتش روشن کردند و در آن دمیدند تا آتش فراوانی شد. آنگاه دستور داد: «مس مذاب بیاورید تا روی سد بریزم.»
و این کار را کردند.
بنابراین آن سد چنان محکم شد که دو گروه یأجوج و مأجوج دیگر نه توانستند از آن بالا بروند و نه توانستند آن را سوراخ کنند.
ذوالقرنین در پایان گفت: «علم ساخت این سد، لطفی است از جانب مولایم خدا. بنابراین وقتی وعدهی قیامت مولایم فرارسد، خودش آن را در هم کوبیده و صاف می کند. ضمن اینکه وعدهی قیامتِ او حق است و قطعی.»
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت
🔹 درباره تقوا (شماره 43)
س: لطفاً آیه ی «يا اَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اذْكُرُوا اللَّهَ ذِكْراً كَثيراً» را توضیح دهید؟
ج: بعد مادی انسان قوی تر از بعد مجرد اوست؛ مثلاً نود و نه درصد مادی است؛ لذا نود و نه درصد فکر او هم مادی است. صبح که از خواب بلند می شود، به فکر چیست؟ مادیات. اینکه بروم نان بخرم و چایی و پنیر و سفره را آماده کنم. بعد چه کنم؟ لباس بپوشم و به دنبال کار بروم و پول ناهار را آماده کنم. ناهار که خوردم، دوباره دنبال شام بروم. فردا هم همین برنامه است و همین فکر.
این فکر باعث می شود خدا و حرف های خدا فراموش شود و انسان فراموش کند. خیلی ها هستند که آن قدر تلاش می کنند که فراموش می کنند که نماز ظهر خوانده اند یا نه، یا فراموش می کنند و مغرب می شود.
یکی از آثار اشتغال زیاد به مادیات این است که حرف خدا و پیغمبر خدا فراموش می شود و از بین می رود؛ لذا گفته اند این غفلت را ادامه ندهید. اگر احساس کردید غفلت ادامه پیدا می کند، در وسطش آن را قطع کنید. دو رکعت نماز بخوانید تا به یاد خدا بیفتید یا دو آیه قرآن بخوانید یا روایتی بخوانید یا ذکر بگویید. پس قطع کنید و وقتی به یاد خدا افتادید، یادتان می افتد که هنوز ظهر است و خدا گفته است: «بلند شو نماز بخوان!» لذا بلند می شود و نماز خودش را می خواند. بنابراین ادامه ی غفلت، یکی از موبقات و مُهلکات است؛ لذا خدا دستور داده است که نگذاریم ادامه پیدا کند و آن را با یاد و ذکر خدا قطع کنیم.
✅ ادامه دارد ...
📚 منبع: آثار بندگی، آیت الله خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ وظیفه ما در نوروز
🌹 امام خامنه ای:
يكى از وظايف اوّل سال اين است كه هر كسى به حالات و حساب خود هم حساب شخصى، هم حساب عمومى، هم شخص، هم جماعت مثل يك ملت رسيدگى كند. اين بهانه خوبى است كه انسان به پشت سر خود برگردد و غفلتهايى را كه انجام داده است، كوتاهيها و كارهاى ناشايستى كه از او سرزده است و همچنين كارهاى خوب خود را يك بار ديگر مشاهده كند. يعنى، برادران و خواهران عزيز من! همه ى ما بايد عادت كنيم كه هر سالى كه نو مى شود، به مناسب اوّل سال، به گذشته ى يك ساله ى خود يك نگاهى بكنيم. هر يك از نقاط مثبت و منفى، به ما پيامى مى دهند. (04/ 01/ 1375)
✍️ شرح: محاسبه اعمال سال یعنی بررسی #واجباتی که انجام نداده ایم و #حرامهایی که انجام داده ایم و جبران آن دو.
پند 185
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ چه روزی عید است؟
🌺 جواب امام علی (ع):
هر روزی که در آن #گناه نشود، عید است.
✍️ پس هر روزتان عید
📖 كلُّ يَوْم لاَ يُعْصَى اللهُ فِيهِ فَهُوَ يَوْمَ عِيد.
📚 نهج البلاغة الحسون جلد : 1 صفحه : 883
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ درس اخلاق آغاز بهار چیست؟
🌺 پیامبر اکرم (ص):
هنگامی که بهار را دیدید، زیاد به یاد زنده شدن در قیامت باشید.
📖 اذا رَأیتُم الرَّبیعَ فَاکثروُا ذَکرَ النُّشوُر.
✍️ شرح: در آغاز بهار، دانه های مرده در زیر زمین، زنده شده و از دل خاک بیرون می آیند. همین طور در قیامت، انسانهای مرده، زنده شده و از دل خاک بیرون می آیند. همان خدایی که دانه مرده را در آغاز بهار زنده می کند، انسان مرده را نیز در آغاز قیامت زنده خواهد کرد. پس باید با محاسبه اعمال و انجام #واجبات و ترک #گناهان برای آن زندگی جدید، آماده شد.
📚 مفاتیح الغیب، فخر رازی، ج17، ص194.
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ امام کاظم (ع) و عیدی نوروز
منصور دوانیقی دومین خلیفه عباسی از امام کاظم (ع) درخواست کرد که در عید نوروز در مجلس رسمی دربار، براي شادباش جلوس کند و هر چه را مردم هدیه و عیدی می آورند، بپذیرد.
حضرت فرمود:
من اخباري را که از جدم رسول خدا (ص) رسیده بررسی کردم. اما خبري راجع به عید نوروز #ندیدم. این عید مخصوص ایرانیان است. چیزي را که اسلام از بین برده، ما #نمیتوانیم آن را دوباره زنده کنیم.
منصور دوانیقی گفت: ما این مراسم را به خاطر سیاست و تدبیر امور لشکري انجام می دهیم. شما را به خدا قسم می دهم که در این مجلس جلوس کنید.
امام کاظم (ع) ناچاراً نشست و امیران لشکري براي عرض تبریک نوروز به حضورش رسیدند و هدایایی را تقدیم کردند و یکی از خدمتگزاران منصور، لیست هدایا را می نوشت.
در این بین پیرمردي وارد شد و به امام عرض کرد: اي فرزند رسول خدا! من مرد فقیری هستم و ثروتی ندارم که به شما هدیه کنم. ولی سه بیت شعر را که جدم در سوگ جد شما حسین بن علی (ع) سروده، به عنوان هدیه تقدیم می کنم.
او آن ابیات را خواند و امام کاظم (ع) به آن پیرمرد فرمود: هدیه تو را پذیرفتم. بنشین که خداوند به تو خیر و برکت دهد.
سپس امام به خدمتگزار خلیفه فرمود: نزد خلیفه برو و بگو با این هدایایی که آورده اند، چه کنم؟
خدمتگزار خلیفه پیام امام (ع) را به منصور رساند و منصور پاسخ داد: همه آنها را به امام کاظم (ع) بخشیدم. هرچه می خواهد بکند.
خادم، پیام منصور را به امام ابلاغ نمود. امام کاظم (ع) هم همه آن هدایا و عیدی ها را به آن پیرمرد بخشید.
📚 داستانهای بحارالانوار، ج 7 ص 160
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ آیا راهی برای پاک کردن #گناهان گذشته داریم؟
🌹 خدای #متقین فرموده:
هر کس اهل #تقوای خدا شود، خدا #گناهان او را می زداید و مزد او را بزرگ می کند.
✍️ شرح: #تقوا یعنی انجام #واجبات و ترک #حرامها.
📖 و مَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يُكَفِّرْ عَنْهُ سَيِّئاتِهِ وَ يُعْظِمْ لَهُ أَجْراً (طلاق، 5)
آیه شماره 36
📱 کانال سبک زندگی متقین
@mottagheen
✅ چه کنیم که به احسن الحال برسیم؟
🌺 سخن امام حسین (ع) :
شما را به #تقوا سفارش می کنم. زیرا هر کس اهل #تقوا شود، خدا تضمین کرده که حال و وضعیت او را از هر چه که دوست ندارد، به آنچه که دوست دارد، متحول کند.
شرح: #تقوا یعنی انجام #واجبات و ترک #گناهان در زندگی فردی و اجتماعی.
📖 اوصیکُم بِتَقَوی اللهِ فَاِنَّ اللهَ قَد ضَمِنَ لِمَنِ اتَّقاهُ اَن یُحَوِّلَهُ عَمّا یَکرَهُ اِلی ما یُحِبُّ.
📚 تحف العقول، ص ۱۷۰
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ پرسشهایی از آیت الله خوشوقت
🔆 درباره نوروز
💠 س: نظر شما درباره ی عید نوروز چیست؟
🔸ج: این عید نوروز هم یکی از امتحانات خداست. این عید نوروز، انسان را آزاد می کند و به طرفِ شَهَوات #حرام، اختلاط زن و مرد، ترک نماز و سایر مسایلی که این روزها باب است، دعوت می کند. اگر خدا به ما توفیق بدهد باید در این #امتحان و در هر مقام در حال ترک همه ی حرام ها باشیم. این جزء امتحانات است. باید مراقب باشیم که گناهی پیش نیاید. امیرالمؤمنین علیه السَّلام هم برای عید فرمودند: #عید مال لباس نو پوشیدن نیست، بلکه هر کسی با #ترک_گناه از وعیدها و تهدیدهای خدا در امان بود این عید اوست. بنابراین اگر این عید، خوردن و خوابیدن و عیّاشی و این کارهاست، ربطی به ما ندارد و ما باید مواظب کار خودمان باشیم. عید ما روزی است که انشاءالله در مقابل خواسته های حرام بایستیم و به #حرف_خدا گوش بدهیم. معصومین علیهم السَّلام فرموده اند در نوروز روزه بگیرید.
💠 س: با توجه به نزدیک شدن ایام نوروز وظیفه ی ما در این ایام چیست؟
🔸ج: از گناهان سال گذشته #توبه کنید و سال جدید را بدون #گناه آغاز کنید انشاءالله.
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ نوروز برای چه کسانی نحس است؟
🌺 جواب امام خامنه ای:
بعضى كسان روز اوّلِ فروردينشان «نوروز» نيست. ممكن است اوّل فروردين براى آنها از هر روز نحسى هم نحس تر باشد! اوّل فروردين «نوروز» براى آنهايى كه در درون خود، به فساد و انحطاط گرايش پيدا مى كنند، آنهايى كه خود را از خدا دور مى كنند، آنهايى كه خود را از هدفهاى بلند اين ملت و اين انقلاب جدا مى كنند، نوروز نيست، روز عيد نيست، روز جشن و روز شادى نيست؛ شوم است! (01/ 01/ 1377)
✍️ شرح: کسانی که نوروز باعث می شود، بیشتر #گناه کنند، نوروز برایشان نحس است.
پند 186
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ آیا قهر کردن با مسلمانی دیگر جایز است؟
🌺 جواب پیامبر اکرم (ص):
بيش از سه روز ، نبايد قهر كرد .
📖 لا هِجرَةَ فَوقَ ثَلاثٍ .
✍️ شرح: قهر بودن با یک مسلمان، بیش از سه روز جایز نیست. بنابر این مسلمان حتی اگر مظلوم واقع شده باشد، باید نزد مسلمانی که به او ظلم کرده برود و با او آشتی کند هر چند او آشتی نکند.
📚 وسائل الشیعة , جلد۱۲ , صفحه۲۶۰
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen