◾️شهادت امام عسكري ع(8 ربيعالاوّل/ 260 هـ .ق.)
▪️هنگام نماز صبح بعد از آنكه امام عصر ع، آن حضرت را وضو دادند و جوشاندهاي به حضرتش دادند، به شهادت رسيدند.
▪️امام زمان ع آن حضرت را غسل دادند و بعد از كفن، بدن مطهّر را جهت نماز آوردند. جعفر، برادر حضرت جلو آمد كه بر بدن نماز بخواند. همينكه خواست تكبير بگويد، امام زمان ع در حالي كه طفلي گندمگون و پيچيده موي بودند، مانند پاره ماه از حجره بيرون آمدند، رداي جعفر را كشيدند، او را از مكان دور كردند و بر پدر بزرگوارش، نماز خواندند و آن حضرت را نزد قبر پدر بزرگوارش امام هادي ع دفن نمودند.
📋 #مناسبت | #امام_حسن_عسکری_ع | #امام_زمان_عج
📚 #کشکول_موعود || 📗 #عبرت_ایام
📲 @mouood_org
📲 @mouood_asaar
🌐 www.mouood.org
🌐 www.yaranshop.ir
شهر ما، شهرساز ما و دورافتادگی از زندگی مؤمنانه
در صد و بیست و ششمین نشست از سلسله نشستهای فرهنگ مهدوی، در آستانة سالروز آغاز امامت پربرکت حضرت مولانا صاحب الزّمان(عج)، دکتر «عبّاس جهانبخش» موضوع شهرسازی معاصر و مدرن را مورد بررسی قرار دادند. پس از آن سردبیر ماهنامة موعود، استاد اسماعیل شفیعی سروستانی، موضوع «گمگشتة حقیقی مؤمن» را مورد بررسی قرار دادند و پنجرهای جدید، در اقیانوس بیانتهای مهدویت گشودند.
دکتر جهانبخش با بررسی نظریّة غرب در شهرسازی مدرن، از آسیبهای مشترک و جهانی سیطرة مدرنیته از جمله «شهرگریزی»، «اقبال به زندگی روستایی و در دل طبیعت» و «از بین رفتن طبیعت با آپارتمان سازی» نام بردند. ایشان با اشاره به آثار تخریبی از بین رفتن طبیعت، از سبکهای جدید مطرح شده توسط غربیان نام بردند؛ از جمله تعریف کردن نوعی زندگی مدرن در محیط روستایی و همچنین استفاده از انرژیهای بازگشت پذیر.
دکتر جهانبخش عنوان کردند که به خاطر آسیبهای بسیار زیادی که شهرسازی مدرن به طبیعت وارد کرده، طرحهایی از سوی کشورهای اروپایی مطرح شده است که در آن تاکید کردهاند که تراکم ساختمانها و سازههای انسانی در هر شهر باید به گونهای باشد که ارتباط انسان با محیط طبیعت از بین نرود. به عنوان مثال در این طرحها خانهها حتّی در مراکز شهر در کنار درختان قرار دارند و همچین بلندی ساختمانها به گونهای نیست که افق در آسمان از بین برود. بنابراین شهری شدن نباید مساوری با ناسازگاری با محیط طبیعی باشد.
شهرهای مسجدمجور و ترانزیتمحور
پژوهشگر حوزة معماری اسلامی بیان کرد که گرایش شدید تمامی جوامع به مدرنیته، همچون گردابی شده است که نمیتوان در میان آن ایستاد و غرق نشد. به عبارتی اگر انسانی میخواهد دیندار باشد، تمام وجوه زندگی او میبایست دینی و اسلامی باشد و در میان طوفانی از افکار، اندیشه و تمدّن امانیستی، نمیتوان (یا به سختی میتوان) دین را نگه داشت. بنابراین میبایست نگاهی مجدّد به معماری شهرهای کشور اسلامیامان بیندازیم و ببینیم آیا این سبک معماری اسلامی است یا خیر؟
دکتر جهانبخش ویژگیهای مورد انتظار از یک زندگی مؤمنانه را توضیح دادند از جمله «ایثارگری»، «تأمین رزق حلال و سالم»، «مسجد محوری و ایمان محوری»ريال «بسط روحیة جهادی» و...
ایشان بیان کردند که هر چند از نظر معماری اسلامی، مسجد محور شهر بود، در شهرسازی مدرن «ترانزیت محور» است. در زمانی که مؤمنان ایمان محور باشند، مسجد را محور شهر خود قرار میدهند؛ امّا ترانزیت محوری اثر مهم بودن تجارت است و در جوامع سرمایهداری چون سود و سرمایهگذاری محوری است، حمل و نقل نیز محور قرار میگیرد.
سخنران نشست، با اشاره به روایات معصومان(ع) اعلام داشتند که شهرسازی باید به گونهای باشد که مردم به تناوب مجبور به انجام مکروهات نشوند (چه برسد به اعمال حرام). امّا وقتی شهرسازی مدرن به گونهای شده است که مردم مجبور میشوند برخلاف دین خداوند عملی انجام دهند، باید ایراد را به مدیریت شهری بگیریم و نه مردم.
دکتر جهانبخش، با اشاره به شهرسازی تجارتمحور به شرکت «والمارت» اشاره کرد که شرکتی برای توزیع محصولات خواربار در کل جهان است. سرمایه این شرکت در رنک تجاری جهانی، در صدر قرار دارد (حتی پیش از شرکت اپل) و از آنجایی که این شرکت، سود مالی را هدف قرار داده است بدون توجّه به زندگی و طبیعت، در کار انسانها و بازارها دخالت میکند. برای مثال در انتقادهایی که از این شرکت شده است، «تغییر اقلیم طبیعی» و دخالت در اکوسیستم است؛ چرا که برای سود خودش ماهیهای قطب شمال را در جنوب در شیلی پرورش میدهد. این اعمال سبب تغییر اکوسیستم میشود.
از دیگر انتقادهایی که از این شرکت میشود ایجاد وابستگی برای مراکز تولیدی و سپس ورشکسته کردن این مراکز است؛ چرا که شعار این شرکت، «ارزانتر و ارزانتر خریدن» است و در نتیجه هر سال قیمت خرید کمتری به مراکز تولیدی پییشنهاد میدهد و در نتیجه، این مراکز که وابسته به والمارت شدهاند، با پایین آمدن قیمت خرید، حاضر به همکاری با والمارت نمیشوند و بنابراین دچار ورشکستگی میگردند.
در چنین شهرهایی که شرکتهایی نظیر «والمارت» مرکزیت و محوریت دارند، آیا میتوان از مؤمن انتظار داشت که ایمانمحور باشد یا روحیهاش روحیه جهادی و ایثارگرانه باشد؟ یا در چنین شهرهایی وابستگی هر چه بیشتر به مادّیات و دنیایی شدن محور قرار میگیرد؟!
آموزش اسلامی و خانهبنیادی
دکتر جهانبخش اهداف تعلیم دینی را تربیت روح و فکر کودکان تا مقطع نوجوانی و جوانی است. همچنین در روایات اسلامی تاکید شده است که الگوهای عملی مؤثرترین راه تربیت کودکان است. حال با نگریستن به وضعیت شهرسازی آیا میتوانیم ادّعا کنیم که نوع کاربری شهرهایمان، سلامت جسمی و روحی کودکان تأمین میشود؟!
از جمله آسیبهایی که به کودکان میرسد، دور نگه داشتن آنها از محیط طبیعی و بازی در این محیطهاست. کودکان امروز محصور شده در سازههای انسانی هستند و حتّی ارتباط آنها با حیوانات از پشت میلههای باغ وحش است. در نتیجه کودکان روح طبیعی خود را فراموش میکنند.
از دیگر ویژگیهای زندگی مؤمنانه، «خانه بنیادی» و ایجاد خانههای وسیع و مولّد است. خانهای که در آن خانواده در کنار هم و با مهربانی زندگی کنند، در خانه، غذای طبیعی و سالم طبخ شود و اعضای خانواده از نظر عاطفی و جنسی در خانه تأمین شوند. امّا امروزه با رواج زندگی سود محور با زندگیهایی مواجه میشویم که در آن خانوادهها به غذای رستورانها روی آوردهاند و اعضای خانواده در کنار هم و در بر سر یک سفره نمینشینند و اقبال مردم به واگذاری سالمندان به خانه سالمندان زیاد شده است.