May 11
🔰رهبر معظم انقلاب حفظه الله
💠من خواهش میکنم اگر چنانچه مسائل سال ۸۸ را مطرح میکنید، مسئلهی اصلی و عمده را در این قضایا مورد نظر و در مدّ نگاهتان قرار دهید؛ آن مسئلهی اصلی این است که یک جماعتی در مقابل جریان قانونی کشور، به شکل غیر قانونی و به شکل غیر نجیبانه ایستادگی کردند و به کشور لطمه و ضربه وارد کردند؛ این را چرا فراموش میکنید؟ اما در این قضایا، مسئلهی اصلی گم نشود. خب، در انتخابات سال ۸۸، آن کسانی که فکر میکردند در انتخابات تقلب شده، چرا برای مواجههی با تقلب، اردوکشی خیابانی کردند؟ چرا این را جواب نمیدهند؟ صد بار ما سؤال کردیم؛ نه در مجامع عمومی، نخیر، به شکلی که قابل جواب دادن بوده؛ اما جواب ندارند. خب، چرا عذرخواهی نمیکنند؟ در جلسات خصوصی میگویند ما اعتراف میکنیم که تقلب اتفاق نیفتاده بود. خب، اگر تقلب اتفاق نیفتاده بود، چرا کشور را دچار این ضایعات کردید؟ چرا برای کشور هزینه درست کردید؟ اگر خدای متعال به این ملت کمک نمیکرد، گروههای مردم به جان هم میافتادند، میدانید چه اتفاقی میافتاد؟ میبینید امروز در کشورهای منطقه، آنجاهائی که گروههای مردم مقابل هم قرار میگیرند، چه اتفاقی دارد میافتد؟ کشور را لب یک چنین پرتگاهی بردند؛ خداوند نگذاشت، ملت هم بصیرت بهخرج دادند. در قضایای سال ۸۸، این مسئلهی اصلی است! ۹۲/۵/۶
🔰لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
12.79M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
👓 خاطرات جالب آیتالله طبسی از بحثهای علمی با سیدحسن نصرالله: بعد از ۴ساعت بحث علمی میگفتم خسته نشدی؟! میگفت نه من منتظر این شبها بودم!
🔹 بسیار اهل مطالعه بود.
🔹 بخاطر مسائل امنیتی گاهی مدتها نور خورشید را نمیدید اما مطالعاتش ترک نمیشد!
💎 کتابی از درسهایم چاپ کردیم قبل از چاپ به ایشان رساندم! گفتم مطالعه کردی؟! گفت خیر چون ۴سال قبل ۱۴۰۰تا صوت درس شما را گوش دادم!
خاطرات آیتالله نجمالدین طبسی از سیره طلبگی شهید سیدحسن نصرالله
۲۷ آذر ۱۴۰۳
🔰لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌀 شما در خاورمیانه چه کار میکنید؟
⬅️سوال آمریکایی ها از آقای #ترامپ_قمار_باز
🔸بازنشر به مناسبت سالگرد شهادت بزرگ مردی که داغش تازه تازه است...
🔰لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
#كرسي_علمی
🔰 اندیشکده مستعدان با همکاری پژوهشکده علوم انسانی اسلامی دانشگاه قم برگزار می کند:
🌀 كرسي علمی ترويجي: «ولایت مادر از منظر فقه اسلامی و مسأله تزاحم ولایت پدر با مادر»
🎙ارائه کننده: حجتالاسلام والمسلمین یاسر نادرعلی
🎙ارائه کننده: حجتالاسلام والمسلمین حسین نصیری
🎙ناقد:
حجت الاسلام والمسلمین استاد سید میرهاشم حسینی
🎙ناقد:
حجت الاسلام والمسلمین دکتر مهدی گرامی پور
🎙دبیر علمی:
حجت الاسلام و المسلمین علیرضا مزینانی
⏰ زمان: شنبه ۱۵ دی ماه، ساعت ۱۹:۳۰ الی ۲۱
🔳 نحوه اجرای برنامه:
#حضوری: قم، دانشگاه قم، تالار اندیشه
#مجازی:
🔗 پخش زنده ازطریق:
کانال اندیشکده مستعدان
📎 لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
در آمدی بر فقه تربیت
✍تقریر سلسله جلسات ولایت مادر از منظر فقه اسلامی (برگزار شده اندیشکده مستعدان)
به قلم حجت الاسلام و المسلمین آجرلو
1️⃣ یادداشت اول: مبانی فقه تربیت و دیدگاه های معروف
📌دیدگاه اول: (حجج اسلام اعرافی، مقیمی، سید نقی موسوی):
نگاه حلال و حرام دارند و فقه تربیت با این نگاه صورت می گیرد. بیشتر مقالات و کتاب های چاپ شده در فقه تربیت مربوط به این دیدگاه است. طبق این دیدگاه یک فقه تربیت باید در کنار سایر ابواب فقهی و به همان روش مورد بحث قرار گیرد. طبق این دیدگاه مسائل تربیتی مثل مربی تربیت، روش تربیت، ساحت تربیت، مراحل تربیت، عوامل تربیت و ... از نظر حلال و حرام و استحباب و کراهت با دید فقه خاص مورد بررسی قرار می گیرد.
به عنوان مثال نسبت به والدین یا مربی مسئله حدود و صغور تصرفاتشان، جواز و عدم جواز تصرفاتشان و شرایط ولی مورد بررسی قرار می گیرد.
📌دیدگاه دوم: (حجت السلام غنوی):
نگاه وسیع تفقه در مسائل تربیتی است. مثلا بررسی می شود آیا اسلام برای کسی که می خواهد دروغ را ترک کند برنامه ای دارد یا خیر. در این دیدگاه باید تلاش کرد از آیات و روایات روشی استخراج شود تا تربیت حاصل گردد. در واقع طبق این دیدگاه فقه تربیت، روش های تربیتی است. طبق این دیدگاه تربیت اسلامی مورد تاکید است ولو به حلال و حرام پرداخته نشود.
🔹سوال: آیا طبق دیدگاه دوم هم مسائل تربیتی با نگاه حلال و حرام بررسی نمی شود.
🔸جواب: به دلیل کثرت و وسعت مسائل تربیتی در دیدگاه اول بیشتر به فقه حلال و حرام پرداخته می شود ولی در دیدگاه دوم بیشتر به استخراج مسائل تربیتی از آیات و روایات پرداخته شده و فارق از حلیت و حرمت دنبال می شود. در واقع هر یک از دو دیدگاه خود را موظف به بررسی بخشی از کار فقه تربیت می دانند و وارد حیطه دیدگاه یکدیگر نمی گردند که به تصریح استاد سید نقی موسوی بیشتر به علت کثرت و وسعت مسائل بوده؛ بنابراین با محدود کردن موضوع هر کدام از دو گروه با نگرش خاصی به مسائل می پردازند که به نوعی مکمل یکدیگر می باشند.
متاسفانه به این دیدگاه کمتر پرداخته می شود که روش ها و مسیرهای تربیتی را نیز تعیین کرده و راهکارهای تربیتی را تبیین کنند، از این جهت این دیدگاهی نو محسوب میشود.
📖از جمله کتاب های نگارش یافته طبق دیدگاه دوم می توان به این چند کتاب اشاره کرد: کتاب جنود عقل و جهل حضرت امام، رهنمای طریق آیت الله جاودان، طریق سعادت آیت الله تحریری
📌دیدگاه سوم: (حجج اسلام آقایان عالم زاده نوری و عالی):
در این دیدگاه بیشتر پرداختن به علوم تربیتی به چشم می خورد که خود یک رشته علمی آکادمیک است و به مباحث علوم تربیتی و از جمله روان شناسی پرداخته می شود. البته نگاهشان به هر دو گروه اول نیز هست؛ در این نگاه مرزبندی ای که در دو دیدگاه اول بود وجود ندارد و مطالب به صورت جامع و فقهیانه مورد بررسی قرار می گیرد ولو اینکه به دلیل وسعت کار و محدودیت زمانی کار به انتهاء نرسد.
روشن است که طبق هر سه دیدگاه با روش فقه جواهری در محدوده ای که مشخص شده به موضوعات پرداخته می شود.
فرق دیدگاه دوم و سوم: قائلین به دیدگاه دوم خود را محدود به پرداختن به مسائل تربیتی دانسته و صرفا تلاش می کنند از آیات و روایات روشی استخراج کنند تا امر تربیت محقق شود فارق از اینکه به احکام خمسه مسائل بپردازند؛ ولی در قول سوم این محدودیت به چشم نمی خورد و تمام مسائل علوم تربیتی و احکام خمسه آنها مورد بررسی قرار می گیرد.
شروع فقه تربیت با آیت الله اعرافی در جامعه المصطفی بوده که چندین سال درس خارج برگزار کردند و سر دبیر امور اجرایی فقه تربیت در جامعة المصطفی، آقای طرقی بودند که مدتی هم اصول فقه تربیت برگزار کردند.
هر کدام از این سه دیدگاه ریز موضوع و گرایش دارند.
فرق بین اخلاق و تربیت
⬅️ به عنوان نکته پایانی در این مقدمه اشاره می شود که اخلاق صرفا بیان قله هاست چه در جهت ایجابی و چه سلبی (تبیین رذایل و فضايل) و تربیت راه رسیدن به این قله است. بنابراین در فقه تربیت وارد حیطه فقه اخلاق نمی شویم.
درباره فقه اخلاق آقای عالم زاده نوری دو جلد کتاب دارند و اخیرا نیز کتاب استاد شمس توسط دفتر فقه معاصر در این موضوع چاپ شده است.
🔰لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
114.mp3
5.48M
💠درس اخلاق
🎙مرحوم آیت الله حق شناس رحمهالله
أَحْيِ قَلبكَ بِالمَوعِظَةِ.
دلت را با پند و موعظه زنده نگه بدار. (نهجالبلاغه، نامه ۳۱)
🔰لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
حقوق تربیتی
✍تقریر سلسله جلسات ولایت مادر از منظر فقه اسلامی (برگزار شده اندیشکده مستعدان)
به قلم حجت الاسلام و المسلمین آجرلو
2️⃣ یادداشت دوم؛ تبیین مسئله:
موضوعی که در کارگروه فقه تربیت اندیشکده مستعدان به آن پرداخته شده، موضوعی است که بیشتر در دیدگاه اول و سوم گنجانده می شود؛ یعنی دیدگاهی که خود را موظف می داند به احکام خمسه فقه تربیت بپردازد.
یکی از گرایشات فقه تربیت، حقوق تربیتی است. بخشی از مسائل حقوق تربیتی در فقه عام در باب قضاء پرداخته می شود که ریشه آن حقوق، در موضوعات تربیتی مثل حدود تصرفات مربی و اولیاء و یا روش های تربیتی است.
مثلا آیا روش تربیتی مسجد محور مرسوم و چینش این روش در اسلام شرعا مجاز است؟ در حالی که مواردی از این ها نهی دارد به عنوان مثال آموزش طراحی، نقاشی جسم کامل انسان و ... که در این مسائل رسیدن به جواز فقهی حداقلی ترین کار در فقه تربیت است. آیا قرار دادن کودک در این مسیر تربیتی جایز است یا خیر؟
در صورت عدم جواز این روش تربیتی، اگر مدرسه ای در مسیر استعداد سنجی کودک را به صورت سر خود در این روش قرار دهد و کودک به این رشته علاقه مند شود آیا والدین حق شکایت دارند؟
این دست مسائل حقوق تربیتی در دیدگاه اول و سوم تحت عنوان موضوعات فقه تربیتی قرار گرفته و به آن پرداخته می شود و در فقه عام نیز در باب قضاء به این مسائل حقوقی پراخته می شود.
موضوع تزاحم ولایت مادر و پدر که قرار است به آن پرداخته شود از این دسته از مسائل حقوق تربیتی است.
🔹در گذشته ولایت مادر در فرهنگ ایرانی زیاد مطرح نبود و دخل و تصرفی برای مادر قائل نبودند ولو اینکه به صورت مطلق نادرست بود و این فرهنگ توسط بانوان نیز پذیرفته شده بود و ولایت را برای پدر قائل بودند؛ اما این فرهنگ تا حدودی ریشه در فقه اسلامی داشت که ولایت مستقلی به صورت مستقیم برای مادر قائل نبود.
ولی الان به جهت تغییر فرهنگ، گرفتاری هایی در این زمینه پدید آمده، چرا که تغییر فرهنگ در کشور ما و رواج فمنیست در کشورهای جهان موجب شد زن در مسائل گوناگونی ورود پیدا کند و شعار همسان بودن حقوق زن و مرد مطرح شود. وقتی زن در چنین جایگاهی قرار گرفت و تصرفاتی که در امور فرزند اعم از امور مالی و غیر مالی انجام می دهد؛ سوال این است که آیا چنین تصرفاتی جایز است یا خیر؟
👈مثال اول: مادر، اموال فرزند را بدون اطلاع پدر در مضاربه شرکت می دهد و این مال در مضاربه از بین می رود. اولا باید بررسی شود تصرف مادر عدوانی است یا امانی که در نتیجه ضمانت یا عدم ضمانت مادر مطرح می شود. ثانیا اموال صبی که تحت ید ولی قرار دارد آیا باید به مصلحت فرزند تصرف کند یا صرف عدم مفسده برای تصرف کافی است. به تمام این مسائل باید توجه شود تا حکم ضمانت یا عدم ضمانت مادر روشن گردد.
👈مثال دوم: مادری که فرزند خود را بدون اطلاع پدر در مدرسه ای ثبت نام می کند و در مدرسه یا اردویی که با رضایت مادر دانش آموز شرکت کرده است دچار آسیب منجر به فوت یا جراحت می شود. اینجا نیز سوالاتی که در مثال اول طرح شده بود، مطرح است.
👈مثال سوم: نسبت به حضانت مادر که اختلافاتی بین پدر و مادر مطرح می شود؛ مثلا در اینکه نوزاد چه شیرخشکی بخورد و در صورتی که مادر نظر خود را غالب کند و کودک بیمار شود، این مسائل مطرح است، تقریبا در بسیاری از تزاحمات بین ولایت پدر و مادر در مسائل کودک و بعد ها در مورد ازدواج فرزند و اختیار ازدواج دختر این اختلاف مطرح است.
در این مثال ها در فرضی که ولایت پدر و مادر ثابت باشد و در صورتی که پدر به جهت اعتیاد صلاحیت اذن را از دست داده باشد این سوال پیش می آید که آیا مادر در اذن ازدواج دختر اختیار دارد؟
در مرحله اول ابتدا باید بحث شود آیا مادر به صورت مستقیم یا غیر مسقیم ولایت دارد یا خیر؟
در مرحله دوم
الف: در صورتی که ولایت مادر ثابت شد و ولایت پدر و مادر با هم تزاحم کرد و اختلاف پیش آمد کدام ولایت مقدم است؟
ب: ولایتی که برای پدر یا مادر ثابت است حق است یا حکم، این بحث در صورت تزاحم مهم و اثرگذار است که حق قابل اسقاط است ولی حکم قابل اسقاط نیست.
پی نوشت:
این سوال هم ممکن است مطرح شود که گرچه در فقه مسلم است که ولایت پدر به جد و آبا هم سرایت می کند؛ اما آیا در فرضی که برای مادر ولایت ثابت باشد آیا ولایت سرایت به جده نیز می کند یا خیر؟ به این بحث در موضوع پرداخته نمی شود ولی محققین میتوانند روی آن بحث کنند.
🔰لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
#كرسي_علمی
🔰 اندیشکده مستعدان با همکاری پژوهشکده علوم انسانی اسلامی دانشگاه قم برگزار می کند:
🌀 كرسي علمی ترويجي: «ولایت مادر از منظر فقه اسلامی و مسأله تزاحم ولایت پدر با مادر»
🎙ارائه کننده: حجتالاسلام والمسلمین یاسر نادرعلی
🎙ارائه کننده: حجتالاسلام والمسلمین حسین نصیری
🎙ناقد:
حجت الاسلام والمسلمین استاد سید میرهاشم حسینی
🎙ناقد:
حجت الاسلام والمسلمین دکتر مهدی گرامی پور
🎙دبیر علمی:
حجت الاسلام و المسلمین علیرضا مزینانی
⏰ زمان: شنبه ۱۵ دی ماه، ساعت ۱۹:۳۰ الی ۲۱
🔳 نحوه اجرای برنامه:
#حضوری: قم، دانشگاه قم، تالار اندیشه
#مجازی:
🔗 پخش زنده ازطریق:
کانال اندیشکده مستعدان
📎 لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
✍تقریر سلسله جلسات ولایت مادر از منظر فقه اسلامی (برگزار شده اندیشکده مستعدان)
به قلم حجت الاسلام و المسلمین آجرلو
3️⃣ یادداشت سوم: مفهوم شناسی مساله ولایت مادر
بررسی معنای لغوی ولایت
ولایت در لغت به معانی مختلفی اعم از قرب، محبت، نصرت، متابعت و سرپرستی به کار رفته است که همگی به یک معنا بازگشت می کند. پشت سر هم قرار گرفتن دو چیز به نحوی که یک نوع رابطه ای با هم داشته باشند را ولایت گویند؛ برخی آن ارتباط را به سرپرستی تعبیر کرده اند. و همین معنا به صورت اصطلاح بین فقها تبدیل شده است.
از معنای اصطلاحی ولایت درفقه که همان سرپرستی است لوازمی برداشت می شود؛ مثل جواز تصرف و اذن در تصرف؛ به عبارت دیگر نتیجه سرپرستی، جواز تصرف است.
🔹بررسی معنای لغوی ام و مادر
معنای لغوی مادر همان گونه که راغب آورده : «الْأُمُ بإزاء الأب، و هي الوالدة القريبة التي ولدته، و البعيدة التي ولدت من ولدته. و لهذا قيل لحوّاء: هي أُمُّنَا، و إن كان بيننا و بينها وسائط. و يقال لكل ما كان أصلا لوجود شيء أو تربيته أو إصلاحه أو مبدئه» و جوهری نیز می گوید: «مادر در لغت عبارت است از هر چیزی که آنچه بعدش واقع می شود را به او ضمیمه کنند»؛ بنابراین مادر در لغت، اصل برای وجود یا تربیت یا اصلاح و یا شروع چیزهای دیگر است.
در اصطلاح نیز چون اصل وجود انسان برای وارد دنیا شدن و تولد یافتن و تربیت و اصلاح انسان جنس مونث از والدین است به ایشان مادر گفته می شود؛ چه این امر مستقیم باشد یعنی مادر خود فرزند (چه حلال زاده و چه غیر حلال زاده) و یا با واسطه باشد یعنی مادر بزرگ ها تا حضرت حوّاء (علی نبینا و آله و علیها السلام) ولی عرف بر بانوان دیگری که به نوعی کودک را سرپرستی می کنند و یا در سرپرستی او دخالت دارند نیز اطلاق مادر می کند که در نهایت هشت مورد می شود و از میان ایشان سه مورد کودک را به صورت مستقیم به دنیا آورده اند و یک مورد کودک را غیر مستقیم به دنیا آورده اند و چهار مورد آن ها فرزند را به دنیا نیاورده اند که عبارتند از:
1. مادری که فرزند را به دنیا آورده و با پدر فرزند زندگی می کند و فرزند را از راه شرعی باردار شده است.
2. مادری که فرزند را به دنیا آورده و با پدر فرزند زندگی نمی کند چون از پدر کودک طلاق گرفته است.
3. مادری که فرزند را به دنیا آورده ولی از راه زنا،
4. مادر بزرگ ها،
5. مادری که به کودک شیر داده است و مادر رضاعی است.
6. مادری که فرزند را به دنیا نیاورده ولی با پدر فرزند زندگی می کند یعنی همسر پدر،
7. مادری که فقط حضانت کودک را بر عهده دارد یعنی همان دایه،
8. مادری که فرزند را به دنیا نیاورده و با پدر فرزند هم زندگی نمی کند و فقط کودک را به فرزندی گرفته است.
از بین این موارد آنچه مورد بحث قرار خواهد گرفت فقط مورد اول است که کودک را از پدر کودک و از طریق شرعی باردار شده و به دنیا آورده و با پدر کودک زندگی می کند و موارد بعدی تطبیق خواهد شد.
⬅️هر انسانی ولایت بر امور مختلف زندگی خود داشته و سرپرستی آن ها را بر عهده دارد و به بیان شهید ثانی فرد دیگری نمی تواند سرپرستی امور زندگی او را به دست بگیرد. توضیح اینکه در موضوعی که دلیل عام و خاص درباره آن وجود دارد، هر وقت با الغا خصویت، تنقیح مناط، قیاس منصوص العلة و توسعه در موضوع نتوانیم موارد مشکوک را ملحق به دلیل خاص کنیم، آن مورد تحت عنوان عام اولی باقی می ماند.
در محل بحث نیز دلیل عام این است که هر انسانی نسبت به انسان دیگر ولایت ندارد و از ذیل این عام فوقانی، موارد خاصی که آن انسان نمی تواند اداره امور خود را به دست بگیرد چه به خاطر عدم توانایی خودش و چه به خاطر نهی شارع مقدس خارج شده اند و این افراد عبارتند از: کودک و مجنون و سفیه .
در پژوهش پیش رو از بین کودک و مجنون و سفیه فقط به کودک اشاره خواهد شد چرا که ولایت بر کودک مسائل بیشتری را نسبت به دو مورد دیگر دارد به این صورت که ولایت بر سفیه منحصر به امور مالی است در حالی که مسائل ولایت بر کودک منحصر به امور مالی او نبوده و اعم از امور حضانتی، تربیتی و .... است همچنین در ولایت بر مجنون مسائلی چون ولایت بر آموزش مسائل دینی به کودک یا فرستادن کودک به مدرسه استعداد های درخشان یا مدارس دینی یا موسیقی و ... امکان طرح ندارد.
🔰لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
🔰 اندیشکده مستعدان با همکاری پژوهشکده علوم انسانی اسلامی دانشگاه قم برگزار میکند:
🟢 دوره آموزشی گفتگومحورِ
«سفر در جهان علوم انسانی»
با موضوع: «بررسی مسیر شکلگیری، روششناسی و تحول علوم انسانی در غرب و چشمانداز تولید علوم انسانی اسلامی»
🟢 با ارائه: حجت الاسلام و المسلمین استاد میثم رستمی
جلسه نهم: شنبه ۱۵ دی
🟢 زمان دوره:
✅ ۱۰ جلسه
✅ از شنبه ۱۹ آبانماه ساعت ۱۸:۳۰
✅ به صورت هفتگی (شنبهشبها) برگزار میگردد
🟢 مکان: دانشگاه قم، تالار اندیشه
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
✍تقریر سلسله جلسات ولایت مادر از منظر فقه اسلامی (برگزار شده اندیشکده مستعدان)
به قلم حجت الاسلام و المسلمین آجرلو
4️⃣ یادداشت چهارم: بررسی معنای کودک یا صبی
در تبیین ولایت بر کودک با توجه به معنایی که واژه «کودک» به آن دلالت می کند، قلمروی سرپرستی بر انسان دیگر (کودک) مشخص خواهد شد .
گاهی به نوزاد شیرخواره تا هنگامی که از شیر گرفته نشده است «کودک» گفته می شود و گاه به کودک خردسال و کم سن و سال نیز گفته می شود. همچنین به کودک خردسالی که نزدیک سن بلوغ است نیز اطلاق کودک می گردد. گاهی هم این تعبیر درباره نوجوان به کار می رود. ⬅️بنابراین این واژه توسعه در مفهوم کودک دارد و به تمامی سنین کودکی قبل از بلوغ اطلاق می شود؛ لذا برخی از فقهاء نیز محدوده ی زمانی ولایت بر فرزندان را منحصر به قبل از بلوغ می دانند.
همان طور که شهید ثانی و دیگران مطرح کرده اند کودک توان اداره امور خود را ندارد و شارع نیز او را از تصرف در امور خود ممنوع کرده و افرادی را مکلف به اداره امور او کرده است که از آن ها تعبیر به «ولی» می شود. این افراد در ادله شرعی بر مواردی خاصی تطبیق شده است.
🔹از میان افرادی که با کودک در ارتباط هستند مادر ارتباط بیشتری داشته و تاثیر بیشتری نیز در تربیت او دارد، تا حدی که در کتب معتبر روانشناسی کم تر از تاثیر پدر بر کودک صحبت به میان می آید. از این رو باید ولایت مادر بر کودک و نحوه تصرف او در امور مختلف کودک مورد بررسی قرار بگیرد و روشن شود مادر ولی خاص کودک است یا اینکه به عنوان مصداقی از اولیای عام کودک می تواند باشد یا اینکه ولایت او بر کودک به واسطه ی اذن دیگر اولیاء ثابت شده است.
💠سه نوع از ولایت و تعیین قلمروی بحث
برای روشن شدن این مساله باید اقسام تولی شرعی امور کودک بررسی شود که سه قسم دارد:
۱) ولایت مستقل به صورت مستقیم: در این قسم ولی به طور استقلالی حقّ دخالت و تصرف در امور «مولى عليه» را داراست و نظر او به تنهايى داراى نفوذ و اعتبار شرعى است مانند ولايت پدر بر فرزند صغيرش كه مىتواند طبق مصلحت در اموال او تصرف کند و اموال کودک را بفروشد یا اجاره دهد همانگونه كه در اموال خود تصرف مىكند يعنى مشروط به اجازۀ ديگرى نيست و این نوع ولایت با ادله خاص و صریح برای ولی ثابت می شود.
۲) ولایت مستقل به صورت غیر مستقیم: در این موارد با ادله عام و تحت عناوین دیگر مثل وصایت، ولایت استقلالی ثابت می شود.
۳) ولایت غیر مستقل (مأذون): در این قسم ولی به طور استقلالی حق دخالت در امور «مولى عليه» را ندارد و برای اینکه تصرف و دخالت در امور «مولی علیه» از جانب او نفوذ و اعتبار شرعی داشته باشد، باید از فرد دیگری اذن بگیرد.
از میان این سه قسم، ولایت مادر در قالب دو فرضیه مطرح شده و ادله موجود در هر کدام مورد بررسی قرار خواهد گرفت:
1) فرضیه ولایت استقلالی مادر
2) فرضیه ولایت غیر استقلالی مادر
🔰لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3