⚡️ نماز نخستوزیر جدید اسکاتلند؛ شگفتانۀ واقعی جهان اسلام!!!؟؟
➣ https://eitaa.com/muslimnair مُسْلِمْنا
🔸از لحظهای که تصاویر نخستوزیر جدید و مسلمان اسکاتلند، در حال نماز جماعت با اعضای خانواده در کاخ بوت منتشر شد، میخکوب و حیران این دو عکس ماندهام و در این فقره کار از مکث و درنگ گذشته و شک ندارم شما نیز نمیتوانید به آسانی از آن عبور کنید.
🔹اسکاتلند در حافظۀ تاریخی ما با مردان دامنپوش شناخته میشود و شهرت آن به خست یا خساست مردمانش. البته حالا یکی از اعضای بریتانیا و یک مرد مسلمان پاکستانیتبار به عنوان نخستوزیر این کشور شده که تمایل خود به جدایی از بریتانیا را پنهان نمیکند.
🔸عناصر شگفتآور انتشار این خبر و عکس آن قدر زیاد است که نمیدانی بر کدام درنگ کنی.
مکث(۱):
نام: حمزه یوسف؛ پدر: اهل پاکستان و مادر: اهل کنیایی که 60 سال پیش به این سرزمین کوچیدند و وقتی خود بریتانیاییها از بندر لیورپول تا نیویورک را با کشتی می پیمودند تا به آمریکا برسند و مجسمۀ آزادی اهدایی فرانسوی ها به آنان خوش آمد بگوید. نسل قبلتر این خانواده هم به خود حق داد به بریتانیا بیاید و نه در انگلستان که در اسکاتلند سکنی گزیند.
مکث (۲):
حمزه یوسف که قبلا وزیر بهداشت بوده به تازگی به رهبری حزب ملیگرای حامی استقلال اسکاتلند انتخاب شده و اکنون به عنوان جوانترین نخستوزیر مسلمان و رنگینپوست اسکاتلند (با ۳۷ سال سن) برای آرمانی که در پی آن بوده میکوشد.
🔸 در جامعۀ توسعهیافته میتوان آرزو را دنبال کرد. همانگونه که اگر اهل ورزش و فوتبال باشی در باشگاهی رشد میکنی و اگر اهل تجارت شرکت تأسیس میکنی برای سیاست هم باید از حزب شروع کنی و این احزاباند که با هم رقابت می کنند تا سکان دولت را رهبر حزب پیروز در انتخابات واقعی و نه معنازداییشده با چینش و حذف پیشاپیش، به دست گیرد.
🔹قوانین برای آدمهاست و میان علاقۀ منتخبان و اکثریت رأی دهندگان نسبت معقولی وجود دارد. با اینهمه میتوان اینگونه برداشت کرد که بحث استقلال برای اسکاتلندیها آن قدر مهم شده که به مؤلفههای دیگر حمزه یوسف توجه نکردهاند تا پروژه اصلی را پیش ببرد، ولی هویت و ریشه برای خود او همچنان مهم است.
مکث (۳):
بیش از این نمیتوانیم نوشت چون نمیدانیم به جز موضوع استقلال اسکاتلند چه موضعی دارد، اما در این دو عکس میتوان بسیار مکث کرد. یادمان باشد اینجا کاخ محل اقامت نخستوزیر اسکاتلند است نه پاکستان یا کنیا و یادمان باشد که ملکه بریتانیا همین چندی پیش در کاخ بالمورال در همین اسکاتلند چشم از دنیا بست.
🔸بله، سیاست پیچیده است و این سیب، هزار چرخ خواهد خورد و نمیدانیم نخستوزیر جدید میتواند از آرای ۵۵ درصدی مخالفان جدایی در همهپرسی بکاهد یا نه، ولی همین که فردی میتواند تا این حد در یک جامعه رشد کند علامت خوبی است. علامت رشد همین است، نه آنکه درصدهایی را با هم مخلوط کنیم و با میانگین نادرست به عنوان رشد به خورد مردم بدهیم. رشد یعنی اگر بخواهی بتوانی پیشرفت کنی و اگر هم نخواهی یا نتوانی باز از زندگی عادی با حداقلها برخوردار باشی و نیاز به سوار شدن در قطار پیشرفت هم نباشد. مکث در این عکس از حیث پیشرفت شخص سیاستمدار بود و با این توضیح علیالقاعده اشاره به روباه پیر دربارۀ نخستوزیر جوان خواستار استقلال و مسلمان از جانب برخی کامنتگذاران ثابت هم منتفی خواهد شد. (منبع: عصر ایران)
✍ پانوشت:
🔸ان شاالله در پست بعدی، تفسیر دیگری از این عکس و برداشت دیگری از آن را منتشر خواهیم کرد.
🔹از نظر برخی دیگر از جریانات جهان اسلام،ل انتشار عامدانه عکس نماز خواندن نماز حمزه یوسف در رسانه ها تأیید قرائت لیبرالیستی او از اسلام را نشان می دهد و رفتار ماکیاولیستی رسانه های غرب از انتشار عکس به قصد تغییر مرجعیت دینی و ارائه الگوی غرب پسند از مسلمانان دارد. بنابراین برخی از جریانات جهان اسلام حمزه یوسف را طیف مسلمانان مورد اعتماد و همراستا با سیاست های غرب خوانده اند و انتشار عکس این نماز را، مایه سربلندی و شگفتانه امت اسلام نخوانده اند.
🌐 آدرس کانالهای علمی - تخصصی مسائل جهان اسلام(مُسْلِمْنا)
➣ تلگرام:
➣ https://t.me/Muslimnair
➣ ایتا:
➣ https://eitaa.com/muslimnair
➣ سروش پلاس:
➣ https://splus.ir/muslimnair
➣ روبیکا:
➣ https://rubika.ir/Muslimnair
➣ بله:
➣ https://ble.ir/muslimnair
➣ واتس اَپ:
https://chat.whatsapp.com/H7nizlXGUrP2CtEK6UrE2J
مسلمنا muslimnair
⚡️نماز نخست وزیر اسکاتلند در کاخ ملکه انگلیس، فتح الفتوح اسلامی یا نسخه غرب برای الگوسازی از مسلمان شاخص؟؟؟
➣ https://eitaa.com/muslimnair مُسْلِمْنا
🔹روز گذشته خبر اقامه نماز حمزه یوسف نخست وزیر جدید اسکاتلند، فضای مجازی را منفجر کرد و دیدگاههای متفاوتی را به وجود آورد.
🔸برخی از مسلمانان، این خبر را در ردیف «فتح بیتالمقدس» شمردند و طوری به شادمانی و پایکوبی کردند که گویا قرار است اسکاتلند خلافت اسلامی جدیدی شود که در نهایت بتواند مسلمانان مستضعف جهان را در پناه خود بگیرد و «ادینبروگ» هم قرار است دارالخلافه جدیدی شود!!! این شادی تا حدی بود که کم مانده بود برخی از سکولارهای حاشیه خلیج فارس حکم به برپایی نماز شکرانه فتح بدهند!!
🔹اما در ورای این سهل انگاری و عدم دقت ما از پشت پرده حقایق دنیای معاصر چیست و چرا باید به این تبلیغ رسانه ای مشکوک باشیم؟
🔸چیزی که دولت های غربی را خوش نمیآید، عالمان و مبلغان مسلمانی هستند که در دوران غربت دین، بر ثوابت اسلامی ایستادگی می کنند و به هیچ قیمتی از ارزشهای وحیانی کوتاه نمیآیند و به این که دین خود را به نفع مکاتب دیگر تغییر دهند هرگز راضی نمیشوند.
🔹یکی از فریب های امپراطوری رسانه ای مدرن، تغییر مرجعیت و بدنام ساختن آنها است تا حقیقت زلال را از مردم بپوشانند و افرادی را خرسند سازند که از هر برکۀ پلید و آب ناپاکی بنوشند.
🔸در این پروپاگاندای رسانه ای، این بار الگوهای مسلمانان طراز تغییر میکند و مبلغی که لباس محلی بر تن دارد «متحجر» و «بیخبر از دنیا» جلوه داده میشود که نزد او رفتن و از علمش آموختن افتخاری ندارد و انتساب به او مایۀ شرم است. از آن سو، افتخار و مباهات نصیب مردان و زنانی است که مسلماناند و در غرب به مقامی میرسند! این مسلمانان مدنظر رسانه های غرب سکولارها هستند که به ارزشهای غربی سخت پایبند هستند و از ناپاکی و الحاد دفاع میکنند. به راستی چرا در رسانه های غربی این همه بر مسلمان بودن و اقامه نماز جماعت حمزه یوسف تأکید میشود؟؟؟
🔹در تیتر خبر بعضی وبسایتها آمده که انتخاب حمزه یوسف، یک relief (آسایش) برای همجنسخواهان است. بعضی دیگر از خبرگزاری ها نوشتد با انتخاب حمزه،
همجنسگرایان اسکاتلند از این پس میتوانند نفس راحتی بکشند! حمزه نیز تأکید کرده که بحث ما «تحمل» همجنسخواهان نیست، ما به دنبال «تجلیل» از آنها هستیم!!!!
🔸حمزه یوسف پیش از این گفته بود «کسی که مخالف ازدواج همجنسخواهان است، نباید رهبری کشور را به دست بگیرد»! تصور کنید که خانم کیت فوربس مسیحی کاتولیک، علیرغم حمایت از برابری موجود در قوانین اسکاتلند، گفته بوده که به ازدواج همجنسخواهان رأی نخواهد داد! اما این «الگوی مسلمان شاخص» که غربیها میخواهند او را الگو قرار دهیم و نماز در کاخ ملکه را با فتح الفتوح مقایسه کنیم، با رقیب مسیحی اش مخالفت کرده و رهبری او را به همین دلیل نامناسب دانسته است!
🔹 پیشتر نیز حمزه یوسف سالها پیش با استفاده از هشتگ JeSuisCharlie از شارلی ابدو (نشریۀ هتاک به مقدسات) حمایت کرده بود و بارها به آن افتخار می کرد!
💠 واقعاً چرا باید ناآگاهانه نمازخواندن حمزه یوسف مسلمانان را به وجد بیاورد و آن را فتح الفتوح بدانیم؟ چرا پیروزی سیاسیاش موجب افتخار مسلمانی شده است و آن را موهبت الهی می دانیم؟ عقلها در کجا گم شدهاند و ارزشها کجایند؟! {أيبتغون عندهم العزه} [النساء: 139] «آیا عزت را نزد آنان میجویند؟!».
📚 https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/snp-gay-marriage-yousaf-fobes-b2289906.html
#چالش_های_جوامع_مسلمان #اسکاتلند #حمزه_یوسف
🌐 آدرس کانالهای علمی - تخصصی مسائل جهان اسلام(مُسْلِمْنا)
➣ تلگرام:
➣ https://t.me/Muslimnair
➣ ایتا:
➣ https://eitaa.com/muslimnair
➣ سروش پلاس:
➣ https://splus.ir/muslimnair
➣ روبیکا:
➣ https://rubika.ir/Muslimnair
➣ بله:
➣ https://ble.ir/muslimnair
➣ واتس اَپ:
https://chat.whatsapp.com/H7nizlXGUrP2CtEK6UrE2J
مسلمنا muslimnair
⚡️اقامه نماز تراویح در میدان تایمز نیویورک
➣ https://eitaa.com/muslimnair مُسْلِمْنا
🔹 شب گذشته برای نخستین بار جمعی از نمازگزاران جریان «تبلیغی جماعت» در میدان اصلی منهتن نیویورک یعنی میدان تایمز (مهمترین نماد مدرنیسم و دفتر برترین شرکت های تجارت جهانی مثل گوگل، مایکروسافت، دفتر موزه متروپولیتن، دفتر استودیوهای پخش هالیوود و مراکز هنری گردشگری و....) نماز تراویح را بجای آوردند.
✍ پانوشت:
🔸با توجه به عدم ورود «جماعت التبلیغ» در سیاست و تأکید آنها بر صفای قلب و تکافل اجتماعی، شهرداری نیویورک برای نخستین بار اجازه اقامه نماز تراویح را بدانها داد.
🔹لازم به ذکر است که به دلیل توفیق تبلیغی جماعت ها در مهار مفاسد اخلاقی پناهندگان و کنترل سرقت های مهاجران در بلاد غرب، فعالیت های جماعت التبلیغ در اکثر کشورهای غربی مجاز است و حجم انبوه مسلمان سازی در غرب بر تارک آنها ثبت شده است.
🔸دول غربی به این جریان به چشم کارخانه تبدیل مجرمین به انسانهای سالم می نگرد و آنها را نیروهایی قوی برای هدایت آوارگان، کاهنده مفاسد اقشار آسیب پذیر و مهارگر نابهنجاری های طبقات پایین غرب می داند. این جماعت، اقشار آسیب پذیر را به مسلمانانی پایبند به نماز، مسجد و آداب اسلامی تبدیل می کند و چهره محله های مسلمان نشین غرب را دگرگون می سازند.
🔹به عنوان نمونه اکنون در شهر «دیوزبری» انگلیس محله مسلمان نشین کمترین آسیب اجتماعی را دارد و این مرهون خدمات اجتماعی - دینی تبلیغی جماعت های سلفی است.
#اسلام_سلفی #جماعت_التبلیغ #نیویورک
🌐 آدرس کانالهای علمی - تخصصی مسائل جهان اسلام(مُسْلِمْنا)
➣ تلگرام:
➣ https://t.me/Muslimnair
➣ ایتا:
➣ https://eitaa.com/muslimnair
➣ سروش پلاس:
➣ https://splus.ir/muslimnair
➣ روبیکا:
➣ https://rubika.ir/Muslimnair
➣ بله:
➣ https://ble.ir/muslimnair
➣ واتس اَپ:
https://chat.whatsapp.com/H7nizlXGUrP2CtEK6UrE2J
مسلمنا muslimnair
⚡️عیدانه ادیان و مذاهبی دکتر سید مصطفی محقق داماد با سالنامه سازندگی:
➣ https://eitaa.com/muslimnair مُسْلِمْنا
✂️ برشهایی از گفت و گو:
🔸من مطالعات تطبیقی ادیان و مذاهب خودم را به دو دوره پیش از نشست و برخاست با علما و پیروان ادیان و مذاهب و دوره بعد از آن تقسیم می کنم. در دوران مطالعات کتابخانه ای بسیار سخت گیر و دگم بودم. پس از جهانگردی و مراوده با علما و پیروان به سهل گیری، گفت و گوی خالص، مدارا و پرهیز از تعصب ملتزم شدم.
🔹 در توضیح مثال منفی باید بگویم وقتی در یکی از سفرهایم، فقهای یهودی را دیدم و در میان آنها فقهایی بودند که فقه بسیار تلخی داشتند؛ آنجا بود که متوجه شدم هشداری که قرآن علیه عالمان یهود می دهد، علیه این دسته از فقهای یهودی است که دین را برای انسانها سخت کرده اند. طوری که هیچکس آرزو نمی کند که متدین شود و اگر کسی متدین شد، زندگی فردی و اجتماعی اش تباه می شود.
🔸 یکی از تجربیات فوق العاده جالب و جذاب سفرهایم آشنایی با علمای دانشگاهی مسیحی فارغ از دینی که دارند، بود. قبلا در ایام جوانی که هنوز دنیا دیده نشده بودم و مطالعات تطبیقی ام را آغاز نکرده بودم، تقسیم مردم به مؤمن و کافر را امری مسلم میدانستم. چیزی که در برخی فتاوای مشهور هم فرض ثابت گرفته شده و متأسفانه در فقه سنتی همچنان جاری است.
🔹 واقعا وقتی الان نگاه می کنم و می بینم بسیاری از مسیحیان از آن نظر که مسیحی اند و نه سیاسی، چقدر انسان های خوبی هستند و نیز یهودیان مهربان زیادی دیده ام. در جریان نشست ها، همایش ها و سفرهای علمی که میروم، مراودات زیادی با دانشمندان مسیحی و یهودی دارم. بنابراین طبیعی است که آن وحشتی که قبلا از یک انسان کافر داشتم، امروزه دیگر ندارم.
🔹 وحشتی که قبلا از یک انسان کافر داشتم، الان ندارم. اعتقاد و تعصب، راه گفتگو را می بندد.
🔸من سالهاست که در کنار کارهای تخصصی حقوقی خود، وقتم را صرف مبارزه با جهل مقدس کرده ام و همه کارهای عمومی ام را روی روشنگری و مبارزه با جهل مقدس گذاشته ام. در این مدت، سعی کردم این نکته را برجسته سازم که معرفت داشته باشیم و به جای اعتقاد، شیوه فکر کردن و روش گفت و گو کردن را بیاموزیم و گفت و شنود فکری را در جامعه بنشانیم.
🔹 در این صورت است که به جای اینکه بگوییم من معتقدم، می گوییم من فکر میکنم و اگر چنین بگوییم، می توانیم با دیگری گفتگو کنیم. در حالی که اگر بگوییم من فقط معقتدم، نمی توانیم با هیچ کس گفتگویی داشته باشیم. چرا که اعتقاد، راه گفتگو را می بندد و تنها راهگشای ما در شرایط امروز، گفت وگوست.
🌐 آدرس کانالهای علمی - تخصصی مسائل جهان اسلام(مُسْلِمْنا)
➣ تلگرام:
➣ https://t.me/Muslimnair
➣ ایتا:
➣ https://eitaa.com/muslimnair
➣ سروش پلاس:
➣ https://splus.ir/muslimnair
➣ روبیکا:
➣ https://rubika.ir/Muslimnair
➣ بله:
➣ https://ble.ir/muslimnair
➣ واتس اَپ:
https://chat.whatsapp.com/H7nizlXGUrP2CtEK6UrE2J
مسلمنا muslimnair
⚡️فتوای همگرایانه آیت الله سیستانی؛ حاضر در متن جهان شیعه، غائب در بطن جهان اسلام
✍️به قلم: سیّد علی بطحائی
➣ https://eitaa.com/muslimnair مُسْلِمْنا
🔹 چند روز گذشته مجدداً استاد منیر الخبّاز القطیفی شاگرد مطرح حضرت آیت الله سیستانی فتوایی از معظم له را رسانه ای کرد که در آن بر صحت عبادات اهلسنّت و اسلام حقیقی آنها تصریح می کرد. این فتوای کلیدی، علی رغم پیامدهای جدید و فراوانی که در همگرایی جهان اسلام دارد، پژواکی در مجامع داخلی و بویژه رسانه های جهان اسلام – که مخاطبین اصلی این فتوا هستند – پیدا نکرد.
💠 این فتوا به چندین جهت از فتوای مشهور شلتوت جامعتر است، ولی نکته اینجاست که چرا روی فتوای شلتوت مانور رسانه ای گسترده انجام شد و اکثر قریب به اتفاق مسلمانان (شیعه و سنی) از آن مطلع شدند، ولی روی فتوای حساس آیت الله سیستانی حتی ریپورتاژ رسانه ای کوچکی انجام نشد!؟ به همین مناسبت در یادداشت پیش رو اشاراتی در این زمینه خواهیم پرداخت.
🔸یکم. از نظر جایگاه می توان این فتوا در راستای فتوای شیخ محمد شلتوت، بلکه بالاتر از آن شمرد. این فتوا، بهترین بستر برای همگرایی بین شیعه وسنّی و بویژه الفت بیش از پیش میان سردمداران و پیروان فریقین با آرای متفاوت فقهی - کلامی را در پی خواهد داشت. فتوای آیت الله سیستانی از جهت مبانی علمی، از فتوای شلتوت بسیار مستحکمتر است. فتوای شلتوت بیشتر بن مایه های فقهی دارد؛ ولی فتوای آیت الله سیستانی علاوه بر مبانی غنی فقهی، ریشه در باورهای کلامی – جامعه شناختی معظم له دارد. به طور خلاصه آبشخور کلامی این فتوا را می توان در سیره عقلا و مبحث «ما جری علیه الدلیل» با صبغه همزیستی اجتماعی رهگیری کرد. اما نکته این جاست که چرا روی فتوای شلتوت مانور رسانه ای گسترده انجام شد ولی در فتوای مهم آیت الله سیستانی حتی ریپورتاژ رسانه ای کوچکی در جهان اسلام صورت نگرفت!!!؟؟
🔹دوم: آسیب شناسی عدم بازتاب این فتوا در بین مخاطبان اهل سنّت از ضروریات است. به طور اجمال باید اعتراف کنیم که عدم وجود «وحدت مرجعیّت» در اسلام سنّتی مهمترین آسیب است که سالی نیست که ترکشی از آن بر پیکره تشیّع وارد نشود. واتیکان، با خروج دود سفید از محراب کلیسای سیستین به علامت انتخاب پاپ جدید، «وحدت مرجعیّت کاتولیک ها» را رسانه ای می کند. همچنین الازهر از سال ۱۰۹۰ قمری با انتخاب یک شیخ الازهر به پیروان اسلام سنّتی و رسانه ها، تکلیف خود با «مرجعیّت واحد الازهر» را یکسره کرده است. ولی کماکان اسلام سنّتی نسخه شیعی، تکلیف خود را با این امر مشخص نکرده است و در هزار توی و بن بست «تشتت مرجعیّت شیعه» گرفتار است. در اثر این بلاتکلیفی صدای واحدی از مرجعیّت شیعه به جهان اسلام، دنیای ادیان و جهان سیاست مخابره نمی شود.
💠بجاست با نقل خاطره ای از امام موسی صدر (کثر الله امثاله) در ضرورت تعیین تکلیف فوری «وحدت مرجعیّت شیعه» بحث را خاتمه بخشیم. وی می نویسد: هنگامی که آیتالله حکیم (رحمه الله علیه) عازم سفر حج بود، هواپیمای حامل ایشان از آسمان لبنان عبور کرد، من به شارل حلّو ـ رئیس جمهور وقت لبنان- اعتراض کردم که چرا برای ایشان به عنوان پیشوای دینی شیعیان پیامی نفرستادی؛ ولی برای پاپ اعظم رهبر کاتولیکهای جهان وقتی از آسمان لبنان گذشت پیام فرستادی؟
رئیس جمهور لبنان پاسخ تأمل برانگیز داد و گفت: پاپ یک مقام رسمی شناخته شده است. او در لبنان سفیر دارد و ما هم در واتیکان سفیر داریم؛ ولی آیتالله حکیم و مراجع دیگر شما رسمیّتی ندارد و یک نفر هم به عنوان مرجع واحد شیعه معرفی نکرده اید که ما تکلیف خود را نسبت به او بدانیم. اگر پیامی ندادم بدین خاطر است نه بیاعتنایی به ایشان.
#اسلام_سنتی #صحت_عبادات_اهل_سنت #وحدت_مرجعیت #شلتوت #آیت_الله_سیستانی
🌐 آدرس کانالهای علمی - تخصصی مسائل جهان اسلام(مُسْلِمْنا)
➣ تلگرام:
➣ https://t.me/Muslimnair
➣ ایتا:
➣ https://eitaa.com/muslimnair
➣ سروش پلاس:
➣ https://splus.ir/muslimnair
➣ روبیکا:
➣ https://rubika.ir/Muslimnair
➣ بله:
➣ https://ble.ir/muslimnair
➣ واتس اَپ:
https://chat.whatsapp.com/H7nizlXGUrP2CtEK6UrE2J
مسلمنا muslimnair
⚡️ زورآزمایی اسلام سیاسی با اسلام سکولار در انتخابات پرحاشیه ۲۰۲۳ ترکیه
➣ https://eitaa.com/muslimnair مُسْلِمْنا
🔹بعد از پا گذاشتن ظاهراً سهوی قلیچدار اوغلو (نامزد سکولار) روی سجاده نماز در یک مراسم افطاری انتخاباتی، امروز اردوغان در سخنرانی انتخاباتی خود با در دست گرفتن نمادین یک سجاده اعلام کرد:
«سکولارها از پنسیلوانیای آمریکا (اشاره به فتح الله گولن، اپوزیسیون، صوفی لیبرال که اکنون در آمریکا در تبعید خودخواسته است) برای بی اعتبار کردن اسلام در ترکیه خط می گیرند».
🔸وی با اشاره به سجاده نماز گفت که سجاده برای لگد مال شدن با کفش نیست.
ان شالله ۲۵ اردیبهشت (فردای انتخابات) بر روی همین سجاده نماز شکرانه پیروزی را خواهم خواند.
🔹ناگفته نمی ماند قلیچدار اوغلو در توییتی از همه مسلمانان ترکیه بخاطر اشتباهش عذرخواهی کرده است.
🏷 #اسلام_سیاسی #حزب_عدالت_و_توسعه
#اسلام_سکولار #ترکیه
🌐 آدرس کانالهای علمی - تخصصی مسائل جهان اسلام(مُسْلِمْنا)
➣ تلگرام:
➣ https://t.me/Muslimnair
➣ ایتا:
➣ https://eitaa.com/muslimnair
➣ سروش پلاس:
➣ https://splus.ir/muslimnair
➣ روبیکا:
➣ https://rubika.ir/Muslimnair
➣ بله:
➣ https://ble.ir/muslimnair
➣ واتس اَپ:
https://chat.whatsapp.com/H7nizlXGUrP2CtEK6UrE2J