حدیث آرزومندی
💢برای احقاق واقعی حقوق بشر باید به سراغ فقه و فقیه رفت
✔️آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی:
🔹باید به دور از جار و جنجال های سیاسی، متفکران ادیان خصوصاً محققان اسلامی و فقهای برجسته اعلامیه حقوق بشر مورد نقد قرار دهند، چرا که حقوق بشر غربی بنیانهای خانواده را متزلزل کرده است.
🔹مسائل جدید در فلسفه راه ندارد و حال آنکه فقه اینگونه نیست و مدام در حال گسترش میباشد و موضوعات جدید پیش میآید که حوزه باید پاسخگوی آن باشد.
🔹اگر دیباچه اعلامیه حقوق بشر و مواد آن را یک به یک به صورت مجتهدانه وعالمانه بررسی کنیم به این نتیجه میرسیم که این اعلامیه نافی حقوق بشر است.
🔹تصور نکیند که علوم طلبگی تنها به درد مسلمانان یا شیعیان میخورد بلکه برای همه مردم ولو مسلمان نیز نباشند به درد میخورد و اساسا برای اینکه حقوق بشر به معنای واقعی کلمه محقق شود باید به سراغ فقه و فقیه رفت.
🆔 @ijtihadnetwork
حدیث آرزومندی
حاشیه
فلسفه هم همانند فقه است و گشودگی و بسته بودن دانشمندان آن است که سبب ورود مسائل جدید یا رکود آن می شود و بهرحال این جمله که "مسائل جدید در فلسفه راه ندارد" نادرست است(البته اگر عین تعبیر باشد و کم و زیادی در نقل رخ نداده باشد.)
اتفاقا طیف وسیعی از موضوعات است که فلسفه ما باید به آنها بیندیشد و پاسخ دهد..
در زمینه حقوق بشر هم این خود فقهای بزرگوار هستند که باید با پرهیز از کلی گویی به صورت روشن و مصداقی وارد عرصه شده و نشان دهند که مبانی فقهی ما تا چه حد در این حوزه اتقان و کارآمدی دارد. به حمد الله امروزه رسانه ها و تریبون ها و شبکه های اجتماعی پایگاه خوبی است که اهل فقه اگر حرفی برای گفتن دارند، وارد شده و بیان بفرمایند..
به یاد دارم که شش هفت سال پیش برای نگارش رساله سطح چهار دوبار موضوعات حقوق بشری دادم(بررسی فقهی فلان موضوع حقوق بشری) که هردوبار رد شد! ولی با دادن یک موضوع سنتی و گوش آشنا بی درنگ پذیرفته شد. وقتی خود بزرگواران اهمیت و جایگاه این سنخ موضوعات را متوجه نباشند، نمی توان دیگران را چندان هم مقصر دانست والبحث فی محله.
بااحترام💐
حدیث آرزومندی
#معرفی_کتاب
مجموعه سه جلدی فوق، یک دوره مکاسب تحقیقی با محوریت کتاب مکاسب شیخ انصاری است به قلم یکی از فقهای برجسته نجفی مرحوم آیت الله آقا میرزا باقر زنجانی ره.
کتاب اخیرا توسط انتشارات جامعه مدرسین چاپ شده است و قیمت باور نکردنی آن 220 هزار تومان است!
@muslims_1
#پرسش_و_پاسخ
کتاب ما وراء الفقه مرحوم شهید صدر دوم چطور است؟
کتاب خوب و رهگشایی است ولی عمیق نیست. در مقاله فقه موسیقی یکی از بحث هاش را نقد کردم اگر ببینید متوجه میشوید(کاوشهای فقهی ص199)
چندبار دیگر هم مراجعه کردم برداشتم همین بود. انشاءالله در مقالاتی که بزودی منتشر خواهد شد نقدهای دیگری هم بر فرمایشات ایشان منتشر خواهد شد. 97/12/10
#پرسش_و_پاسخ
من یه سوال داشتم ازشماممنون میشم منوراهنمایی کنید.من دختری۴۰ساله مجردم پدرم فوت کرده جدپدری هم ندارم.یه خواستگاری برام اومده۸سال ازمن کوچکتره.ایشون میگه سنت برام مهم نیست پاک بودن وخوب بودنت مهمه.مادرش بخاطراین تفاوت سنی مخالفه این ازدواجه.ایشون میگه بیاصیغه بخونیم محرم باشیم که مرتکب گناه هم نشده باشیم تاخانواده راضی بشن.درضمن صیغه رومحضرنمیان که بخونن.میگه نمیخوام جایی ثبت بشه لطفامنوراهنمایی کنیدآیااینکاردرسته؟ویامن جواب ردبدم به ایشون.توروخداجواب منوبدهید.من توی دوراهی قرارگرفتم.
پاسخ:
از نظر شرعی که اختیار با خودتان است.
از نظر عرفی و مشورتی باید گفت
احتمال اینکه طرف بعد از محرمیت غیر رسمی شما را رها کند یا با وابسته کردنش به همین صورت غیر رسمی عقد موقت را تمدید کند زیاد است لذا تصمیم عاقلانه با خود شماست که زیست مجردانه براتون ترجیح دارد _شاید بعدا همسر مناسبی پیدا شود و شاید هم با توجه به سنتان اصلا همسری پیدا نشود_ یا اینکه تحمل این ریسک را دارید.
توصیه این است که
اگر مصمم به ارتباط هستید حداقل شرط محضری را داشته باشید چراکه مردان متعهد که حرفشان سند باشد، اندک هستند و یک حداقل تعهد و حمایت قانونی حق شماست که داشتنش بی ضرر است
97/12/10
@muslims_1
زمان: دوشنبه ۹۷/۱۲/۱۳ ساعت ۱۹:۳۰
مكان: قم، پردیسان٬ بلوار شهروند٬ البرز یک٬ پلاک شش٬ ساختمان پردیس حکمت.
@muslims_1
حدیث آرزومندی
جهت اطلاع
مجموعه سه جلدی فوق به تازگی منتشر شده است و به خاطرات و اسناد مربوط به مرجع اعلای شیعه استاد اساتید ما فقیه نامور
مرحوم آیت الله العظمی بروجردی می پردازد...
جلد اول «مقدمه، شرح زندگانی آیتالله بروجردی، خاطرات در آئینه مصاحبهها، مقالات و شنیدهها، خاطرات در آئینه مجلات و جرائد و تصاویر» جلد دوم خاطرات ایشان در کتب مختلف و جلد سوم خدمات عمومی، اسناد، اجازات و استفتاءات و فهرست اعلام را در بر دارد.
این مجموعه در ادامه کارهای دیگر نویسنده(حاج اقای انصاریان) درباره مراجع و بزرگان است...
@muslims_1
#یادداشت_های_فقهی_حقوقی229
در مورد#تقاص
چند ماه قبل پیش وکیلی برای پرونده اش استمداد کرد با کمک برخی از دوستان وکیلم،
متن اولیه ای برای ارائه لایحه برایش نوشتم و البته از تغییر و سرنوشت متنم اطلاعی ندارم.
از آنجا که متن فوق متضمن نکته ای در باب تقاص بود و تناسبی با یادداشت های کوتاه فقهی_حقوقی ما داشت، در ادامه این سلسه نوشته ها تقدیم خوانندگان محترم می شود. نکته قابل ذکر اینکه نگارنده در بحث مطرح شده همگام با فقهای متوقف و احتیاط کننده_که نامشان در متن است_ معتقد به احتیاط است(اگر مخالف نباشم، شرحش مفصل است.. ) ولی با شنیدن شرح ماجراتلاش کرده تا مشکل متهم را بر اساس شهرت معاصران حل کند:
لایحه
بسم الله الرحمن الرحیم
ریاست محترم قوه قضائیه آیت الله آقای آملی لاریجانی
سلام علیکم
با آرزوی توفیق عدالت گستری بیشتر برای شما و کارکنان محترم قوه قضائیه
به عرض میرساند محکوم علیه آقای..... با پرونده کلاسه.... به موجب یک فقره شکایت با عنوان خیانت در شعبه.... دادگاه کیفری... شهرستان مبارکه #امانت محکوم و دادگاه تجدید نظر شعبه 16 دادگستری کل استان اصفهان هم حکم را تأیید کرده است.
برابر محتویات پرونده محکوم علیه طلبکار شاکی بوده و اسناد طلب وی در پرونده موجود است و با توجه به عدم تکذیب شاکی و دلایل و مدارک متقن طلب محکوم علیه محرز و مسلم است لذا نامبرده در راستای استیفای طلب خود نسبت به وصول چک مزبور اقدام نموده است و به فرض اینکه چک موضوع شکایت امانی بودن باشد به عرض میرساند:
دفاعیات
خلاصه دفاعیه اینکه: جواز #تقاص رافع سوء نیت مجرمانه بوده و لذا عمل ارتکابی فاقد عنصر معنوی جرم بوده و منطقا اطلاق خیانت به امانت به عمل مذکور، یقینا فاقد وجاهت شرعی و قانونی است و در صورت شک در تحقق یا عدم تحقق این عنصر، قضیه مشمول "قاعده درء" منعکس در ماده 120 میباشد.
توضیح بیشتر:
با توجه به طلبی که وی از شاکی داشته –و در این مورد هیچ تردیدی در پرونده وجود ندارد- مجاز بوده تا با استفاده از "حق #تقاص" احقاق حق کرده و چک را تصاحب نماید.
همانطور که مستحضر هستید در مورد "جواز تقاص از امانت" میان فقیهان شیعه دو دیدگاه وجود دارد: دیدگاه برخی از قدما مانند مرحوم صدوق و ابو الصلاح حلبی که معتقد به منع بودند، و مشهور-مانند شیخ در مبسوط و استبصار و محقق و علامه- که معتقد به جواز بودند این بحث اگر در میان قدما محل سخن بوده اما اقوی نزد مشهور متأخران جواز تقاص از امانت است چنانچه علامه ملا احمد نراقی(متوفی1245ق) در مستند17/457؛ مرحوم فقیه طباطبائی یزدی(متوفی1337) در ملحقات عروه(719، چاپ جامعه مدرسین) آیت الله حکیم و شهید صدر در منهاج الصالحین و حاشیه آن2/180؛ امام خمینی در تحریر الوسیلة2/442 ؛ محقق خوئی در منهاج الصالحین2/149 مسئله703؛ آیت الله تبریزی در منهاج الصالحین2/182؛ علامه سید محمد حسین فضل الله در فقه الشریعة3/129 و بسیاری دیگر تصریح کردهاند.
مشهور فقها و مراجع زنده شیعه ادام الله ظلالهم هم همین دیدگاه را دارند از جمله:
حضرات آیات عظام: سیستانی در منهاج الصالحین2/277؛ وحید خراسانی در منهاج الصالحین3/172؛ سید محمد صادق روحانی در منهاج الصالحین2/283؛ سید محمد سعید حکیم در منهاج الصالحین2/214 فیاض در منهاج الصالحین2/322 تصریح دارند که تقاص در فرض مذکور در پرونده، مشروع و مجاز است. [1]
آنچه نگارنده روی آن تأکید دارد اینکه:
با وجود چنین شهرت فتوایی در میان اعظم فقهای شیعه، محکوم کردن متهم پرونده آقای... خلاف شریعت مقدس بوده است و حتی اگر احتیاط برخی از فقهای دیگر-مانند مرحومین آیت الله سبزواری در مهذب الاحکام27/150 و آیت الله منتظری در توضیح المسائل مسئله2888- را هم مورد توجه قرار دهیم، حداقل این است که قاضی محترم باید توجه میکرد که کار متهم مشکوک بوده و با توجه به وجود شهرت فتوایی معاصر، احراز خیانت در امانت و استناد به ماده 674 نا ممکن بوده و لذا در فرض تردید هم باید بر اساس ماده 120، محکوم علیه مبرا میشد.
مقتضی است بر اساس ماده477 دستور بازبینی مجدد این حکم را صادر فرمایید.
با تشکر
[1] - بحث استدلالی این مسئله در کتب مفصل فقهی بیان شده است از جمله:
وسائل الشیعة17/272 باب 83 من ابواب ما یکتسب به؛ مستند الشیعة17/456؛ فقه الصادق25/218؛ مصباح المنهاج246(کتاب اللقطة، کتاب الغصب، کتاب احیاء الموات و کتاب الدین)
97/12/15
@muslims_1