✍تألیف نهجالبلاغه توسط عبدالعظیم -علیهالسّلام-
این بزرگوار هم از لحاظ معنوی و هم از لحاظ علمی دارای مقام برجستهای بوده است. این برای مردمی که در اینجا به خصوص زندگی میکنند، حایز اهمیت است. از جنبۀ علمی عبدالعظیم حسنی -علیهالسّلام- یک محدث بزرگ و یک مؤلف بزرگ است.
یعنی اول کسی شاید؛ (تا آنجایی که برای ما تاکنون روشن و محرز است) اول کسی که خطب امیرالمومنین -علیهالسّلام- را در یک کتاب گردآوری کرده است، جناب عبدالعظیم حسنی است.
یعنی صد و پنجاه سال تقریباً قبل از تألیف نهجالبلاغه به وسیلۀ سید رضی، یک «نهج البلاغه»ای متشکل از خطب امیرالمومنین -علیهالسّلام- تألیف کرده است که این مقام علمی این بزرگوار را در امر دین روشن میکند.
درباره مقام معنوی این بزرگوار هم دو روایت هست از امام هادی -علیهالسّلام- که یکی از آنها همین روایت معروف است؛ کسی از اهل ری خدمت امام هادی -علیهالسّلام- رسید و عرض کرد که: «من زیارت حسین ابن علی رفته بودم به کربلا». حضرت فرمودند که: «اگرعبدالعظیم را در ری زیارت بکنی، مثل این است که ابی عبدالله الحسین -علیهالسّلام- را در کربلا زیارت کرده باشی». این یک روایت مقام معنوی حضرت عبدالعظیم را نشان میدهد.
آن روز امام هادی -علیهالسّلام- میخواستند این مشعل در این نقطه از ایران بدرخشد. بیخود تعریف نمیکردند. میخواستند که آحاد ملت مسلمان در این نقطۀ عالم به وسیلۀ نور این مشعل که آن روز از دنیا هم رفته بود و دیگر خطری او را تهدید نمیکرد، انوار ولایت اهلبیت در فضا، دلها را روشن بکند. این یک روایت.
یک روایت دیگر باز از حضرت هادی -علیهالسّلام- است، که هم جنبهی علمی عبدالعظیم و هم جنبهی معنوی آن بزرگوار را نشان میدهد. کسی خدمت امام هادی میرسد، حضرت میفرمایند «تو در کجا هستی؟» میگوید: «در ری». میفرمایند: «هر مشکلی در امر دین داشته باشی، میتوانی از عبدالعظیمابن عبداللهالحسنی بپرسی». یعنی او را به شیعیان به عنوان یک مرجع علم دین معرفی میکنند. بعد در همین روایت هست که حضرت فرمودند: «سلام من را هم به او برسان».
(بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار مردم شهرستان ری و زائران حضرت عبدالعظیم الحسنى(ع) ـ ۷۳/۸/۵)
#ولادت_حضرت_عبدالعظیم
🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
#معرفی_کتاب
📚 عنوان کتاب: الیقین بِاختِصاصِ مولانا علی علیهالسلام بِامرةالمؤمنین
🖌️به قلم: مرحوم سیدعلیبن طاووسحلّی
📒این کتاب به زبان عربی درباره علی بن ابیطالب -علیهالسلام- از آثار سید بن طاووس (متوفای ۶۶۴ق) است. مؤلف در این کتاب با استناد به ۲۲۰ حدیث از منابع اهل سنت، تلاش میکند نشان دهد که لقب امیرالمؤمنین، مختص به علی -علیهالسلام- بوده و رسول اکرم -صلیاللهعلیهوآله- آن را به وی اعطا کرده است. کتاب الیقین، همراه با کتاب التحصین ابن طاووس با موضوعی مشابه، چاپ شده است.
📒 سیدبنطاوس برای نگارش کتاب از منابع اهل سنت همچون مناقب خوارزمی، حلیة الاولیاء نوشته ابونعیم اصفهانی و تاریخ بغداد و کتب شیعیان مانند مولد مولانا علی -علیهالسلام- و اخبار الزهراء تألیف شیخ صدوق و دلائل الامامة اثر طبری امامی استفاده کرده است.
📒 او دو کتاب دیگر در همین زمینه به نام "الانوار الباهرة فی انتصار العترة الطاهرة بالحجج القاهرة و التحصین فی اسرار ما زاد علی کتاب الیقین" نوشته است که تکمیل کننده کتاب الیقین است.
نسخههای خطی متعددی از کتاب در کتابخانهها موجود میباشد و بارها تجدید چاپ شده است.
لینک دانلود کتاب با ترجمه فارسی
https://shialibrary.blog.ir/post/279
🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
امام حسن عسکری -علیهالسّلام- :
"علَيكُم بالفِكرِ ؛ فإنّهُ حَياةُ قَلبِ البَصيرِ و مَفاتيحُ أبوابِالحِكمَةِ"
بر شما باد به اندیشیدن! پس به حقیقت، تفکر موجب حیات و زندگی دلآگاه و کلیدهای دربهای حکمت است.(۱)
🔹شرح حدیث
_ انسانهایی که با عقل اندیشه نکنند و با چشم جانشان در دیدن حقایق دقت بخرج ندهند در روز قیامت نابینا محشور می شوند .
امام حسن عسکری -علیهالسّلام- این حقیقت را با گوشزد کردن آیهای از قرآن برای اسحاق بناسماعیل نیشابوری در طی نامهای چنین بیان میکند:
«ای اسحاق! خداوند بر تو و امثال تو از آنهایی که مورد رحمت الهی قرار گرفته و همچون تو دارای بصیرت خدا دادی میباشند، نعمت خویش را تمام کرده است.
_ پس به یقین بدان ای اسحاق که هرکس از دنیا نابینا بیرون رود، در آخرت هم نابینا و گمراه خواهد بود. ای اسحاق! چشمها نابینا نمیشوند، بلکه دلهایی که در سینهها هستند نابینا میشوند. (بر اثر اندیشه نکردن) و این سخن خداوند در کتاب متقن خویش است آنجا که از زبان انسان ستم پیشه بیان میکند.(۲)
«پروردگارا چرا مرا نابینا محشور نمودی با این که دارای چشم بودیم؟ (خداوند در جواب) می فرماید: همان گونه که آیات ما برای تو آمد و تو آنها را فراموش کردی، امروز نیز تو فراموش خواهی شد.»(۳)
🔻منابع
۱- محمد باقر مجلسی، بحارالانوار، ج ۸، ص ۱۱۵ و الحکم الزاهرة، ج ۱، ص ۱۹
۲- علی بن شعبه حرانی، تحف العقول، ص۵۱۳ و ۵۱۴
۳- سوره طه، آیه ۱۲۵
#میلاد_امام_حسن_عسکری_علیهالسّلام
🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
#اطلاع_رسانی
🌀 انجمن علمی مطالعات نهجالبلاغه ایران برگزار میکند.
🔹 سلسلهنشستهای پرسمان اندیشه در نهجالبلاغه
🔹 نشست بیست و یکم:
مبانی و مقدمات استخراج الگوی مدیریت و سیره امیرمؤمنین -علیهالسّلام- با استناد از نهجالبلاغه"
🔹سخنران:
دکتر محمود مطهرینیا
"عضو هیئت علمی گروه معارف اسلامی دانشگاه علوم پزشکی تهران و معاون فرهنگی"
🔹چهارشنبه ۲۵ مهرماه ساعت: ۱۶/۳۰ الی ۱۸
🔹 سؤالات و نظرات خود را از طریق آيدی @hafeze2 با ما در میان بگذارید
🔹 لینک ورود به نشست:
https://online31.bellmeet.com/room/121523/dfc2b12a-084f-46aa-a0af-291485a42003?lang=fa
🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
4_5774020579518584610.mp3
22.8M
#فایل_درسی
#فایل_صوتی
🔸 جلسه بیستم
🔸دوشنبه، ۱۶ مهر ۱۴۰۳ ش.
🔹سلسله درسهای کتاب شریف نهج البلاغة
🔹استاد: سید محمد طباطبائی یزدی
🔸 دنباله سخن در «منابع نهج البلاغه»
🔹ابواحمد عسکری (م ۳۸۲) فقیه و ادیب اهوازی تبار مقیم بغداد
🔸استاد سنّی مذهب شیخ صدوق (ره) که خطبه شقشقیه را برای شاگردش شرح می دهد
🔹 کتاب (المَصون فی الأدب)
🔸«سلسلة التراث العربي» اهتمامی ستودنی در کویت به نشر آثار علمی و فرهنگی
🔹«منابع ادبی» در اولویت رده بندی منابع خاص نهج البلاغه
🔸دیدگاه دکتر طاهره قطب الدین درخصوص اصالت نهج البلاغه و توجیه فقدان اسناد در آن
🔹ورع وتقوای فراوان شریف رضی تا حدّ قابل توجهی اعتماد آور و اطمینان ساز است
🔸حکایاتی از تقوای شریف رضی از (مثالب النواصب) ابن شهراشوب و (معارج) علی بن زید بیهقی
▫️بنیاد محقق طباطبائی، سالن میرزا عبدالله افندی
🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
🏴 راز برکات مضجع کریمه اهل بیت -علیهاالسلام-
🔸در زیارت کریمه اهلبیت به ما میگوید: به فاطمه معصومه -سلاماللهعلیها- عرض ادب کنید و بگوئید.(السلام علیک یا بنت ولّی الله و یا اخت ولیّ الله و یا عمّه ولیّ الله)، یعنی از هر سه جهت شما از حوزه ولایت بهره بردید.وجود مبارک فاطمه معصومه -سلام الله علیها- طبق این زیارت ماثوری که هست نشان میدهد که از سه مجرا از فیض خاص ولایت برخوردار بود.
🔸این که علم از قم نشات میگیرد، به جهان میرسد؛ این که امام انقلاب باید از قم برخیزد، این که هم اکنون هم مسئولیت اساسی علمی و ثِقل علمی به عهده قم هست
اینها به برکت مضجع نورانی همین ذات مقدسه است. اصولا کنار قبر ولی خدا برکت فراوان است. اگر کسی در قم باشد و تجربه بکند و از قم بیرون بیاید این کاملا برای او مشخص است.
🔸ما وقتی در قم هستیم این کتاب را مطالعه میکنیم مثل صفحه روزنامه برای ما روان میآید. ما همین کتاب را وارد شهر دیگر میشویم میبینیم که سطر به سطر باید مطالعه کنیم؛ این یک چیز روشنی است! این گفته دیگران نیست، مشهود خود ماست! همین کتاب، همین علم، همین شخص وقتی قم هست سریعتر میفهمد، جای دیگر است به آن سرعت نمیفهمد، باید به تدریج مطالعه کند! خاصیت برکت قم این است.
بنابراین همه ایران مدیون این مضجع شریف هستند، البته ایشان هر چه دارند از ولایت پدر، برادر، برادرزاده دارد که در زیارتنامه او آمده است، و همه ما خواهانیم که او از همه ما شفاعت کند.
#بحارالانوار_ج۹۹_ص۲۶۶
#آیتالله_جوادیآملی
#وفات_حضرت_معصومه
🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
✨﷽✨
•┈┈••✾•✨🕊️✨•✾••┈
'عَهدُ الوِلَایِهِ وَ مِن عَهدِِ لَهُ -علیهالسّلام- "۳۴"
#نامه۵۳
"الاِختِبَارُ وَ الصَّالِحِیَّهُ فِی استِعمَالِ العُمَِالِ"
"آزمون و شایستگی در به کار گماردن کارگزاران"
"ثُمَّ اُنْظُرْ فِي أُمُورِ عُمَّالِكَ فَاسْتَعْمِلْهُمُ اِخْتِبَاراً وَ لاَ تُوَلِّهِمْ مُحَابَاةً وَ أَثَرَةً فَإِنَّهُمَا جِمَاعٌ مِنْ شُعَبِ اَلْجَوْرِ وَ اَلْخِيَانَةِ"
سپس در كارهاى كارمندانت بنگر! و آنها را با آزمايش و امتحان بكار وادار! و از روى ميل و استبداد آنها را بكارى و اندار، زيرا استبداد و تسليم تمايل شدن، كانونى از شعبههاى جور و خيانت است.
"وَ تَوَخَّ مِنْهُمْ أَهْلَ اَلتَّجْرِبَةِ وَ اَلْحَيَاءِ مِنْ أَهْلِ اَلْبُيُوتَاتِ اَلصَّالِحَةِ وَ اَلْقَدَمِ فِي اَلْإِسْلاَمِ اَلْمُتَقَدِّمَةِ فَإِنَّهُمْ أَكْرَمُ أَخْلاَقاً وَ أَصَحُّ أَعْرَاضاً وَ أَقَلُّ فِي اَلْمَطَامِعِ إِشْرَاقاً وَ أَبْلَغُ فِي عَوَاقِبِ اَلْأُمُورِ نَظَراً"
و از ميان آنها افرادى كه با تجربهتر و پاكتتر و پيشگامتر در اسلامند برگزين، زيرا اخلاق آنها بهتر و خانوادۀ آنها پاکتر، و همچنين كم طمعتر و در سنجش عواقب كارها بيناترند.
"ثُمَّ أَسْبِغْ عَلَيْهِمُ اَلْأَرْزَاقَ فَإِنَّ ذَلِكَ قُوَّةٌ لَهُمْ عَلَى اِسْتِصْلاَحِ أَنْفُسِهِمْ وَ غِنًى لَهُمْ عَنْ تَنَاوُلِ مَا تَحْتَ أَيْدِيهِمْ وَ حُجَّةٌ عَلَيْهِمْ إِنْ خَالَفُوا أَمْرَكَ أَوْ ثَلَمُوا أَمَانَتَكَ"
سپس حقوق كافى به آنها بده زيرا اين كار آنها را در اصلاح خويش تقويت مىكند، و از خيانت در اموالى كه زير دست آنها است بىنياز مىسازد بعلاوه اين حجتى در برابر آنها است اگر از دستورت سر پيچى كنند يا در امانت خيانت ورزند.
💠 شرح نامه
📍امام عليه السلام در اين بخش از عهدنامه به مطلب مهم ديگرى؛ يعنى بيان صفات كارگزاران حكومت مىپردازد و مىفرمايد: « شك نيست كه زمامداران بدون همكارى كارگزارانشان نمىتوانند كارى انجام دهند. چنانچه اين كارگزاران افرادى صالح و سالم باشند، امور مملكت بر محور صحيح مىچرخد وگرنه در همه جا فساد و ظلم و جور آشكار مىگردد. امام در اينجا معيار انتخاب آنها را آزمايش و امتحان قرار داده و مالك اشتر را به شدت از اينكه معيار رابطهها - و نه ضابطهها - حاكم گردد و بدون مشورت آنها گزينش شوند برحذر مىدارد و تصريح مىكند كه انتخاب بدون مشورت و يا با تمايلات شخصى مجموعهاى از شاخههاى جور و خيانت را بهوجود مىآورد. اين گفتار امام در واقع اشاره به اوضاع نابسامان جامعۀ اسلامى در زمان خليفۀ سوم دارد كه گروهى از بنىاميّه را به سبب رابطۀ خويشاوندى و بدون هيچگونه مشورت (يا مشورت با امثال مروان كه او هم از بنىاميّه بود) براى پستهاى حساس كشور اسلام برگزيد و آنها هم مصداق بارز «جِمٰاعٌ مِنْ شُعَبِ الْجَوْرِ وَ الخِيَانَةِ» بودند؛ تا توانستند ظلم و ستم كردند و اموال بيتالمال را به غارت بردند به گونهاى كه همۀ مسلمانان ناراحت شدند و شورش عظيمى بر ضد آنها و بر ضد خليفه برپا شد.
📍آنگاه امام اوصاف آنها را در سه جملۀ كوتاه و پرمعنا بيان مىدارد و مىفرمايد: «و از ميان آنها افرادى را برگزين كه داراى تجربه و پاكى روح باشند از خانوادههاى صالح و پيشگام و باسابقه در اسلام»؛ (وَ تَوَخَّ مِنْهُمْ أَهْلَ التَّجْرِبَةِ وَ الْحَيَاءِ، مِنْ أَهْلِ الْبُيُوتَاتِ الصَّالِحَةِ، وَ الْقَدَمِ فِي الْإِسْلَامِ الْمُتَقَدِّمَةِ) . وصف اوّل يعنى باتجربه بودن در كارى كه براى آن انتخاب مىشود تأثير غير قابل انكارى دارد و همۀ كسانى كه مىخواهند شخصى را براى كار مهمى انتخاب كنند بر آن تأكيد دارند كه بايد در آن امر صاحب تجربه باشد. و «الْحَيٰاء» كه به معناى انقباض نفس در مقابل معصيت است در واقع اشاره به نوعى از وصف عدالت است، زيرا عدالت به معناى مصطلح كه حالت خداترسى درونى و پرهيز از گناه است، تقريبا با حيا به معناى وسيع كلمه يكسان خواهد بود. اما وصف سوم؛ يعنى از خانوادههاى صالح و پيشگام در اسلام بودن اشاره به همان معناى وراثت است، زيرا خانوادههاى اصيل افزون بر اينكه صفات ذاتى خود را به فرزندان خويش منتقل مىكنند به امر تربيت آنها نيز همت مىگمارند و غالباً فرزندان صالح و سالمى را تقديم جامعه مىكنند. آنگاه امام عليه السلام به ذكر دليل براى انتخاب افرادى كه واجد اين صفاتاند پرداخته مىفرمايد: «زيرا اخلاق آنها بهتر و خانوادۀ آنان پاكتر و توجّه آنها به موارد طمع كمتر و در سنجش عواقب كارها بيناترند»؛ (فَإِنَّهُمْ أَكْرَمُ أَخْلَاقاً وَ أَصَحُّ أَعْرَاضاً، وَ أَقَلُّ فِي الْمَطَامِعِ إِشْرَاقاً ، وَ أَبْلَغُ فِي عَوَاقِبِ الْأُمُورِ نَظَراً) .. با توجّه به اينكه ضمير «انهم» به كسانى كه داراى مجموعۀ اين صفات اند باز مىگردد، آثارى كه امام براى آنها بر شمرده هر يك نتيجۀ يكى از اين اوصاف است.
پاكى اخلاق، و قداست خانوادگى مربوط به اهل بيوتان صالحه است و بىاعتنايى به موارد طمع نتيجۀ حياست و بيناتر بودن در عواقب امور از اهل تجربه بودن سرچشمه مىگيرد.
📍آنگاه امام -عليهالسلام- دستور ديگرى دربارۀ كارگزاران حكومت مىدهد. جالب اينكه امام اين فرمان را هم در مورد قضات بيان فرموده و هم فرماندهان لشكر و هم كارگزاران كشور اسلام. دستور مىدهد آنها را سير كن، چرا كه شكم گرسنه به اصطلاح ايمان ندارد. شايان دقت است كه امام سه دليل براى اين مطلب ذكر فرموده است: دليل اوّل اصلاح خويشتن است، زيرا انسان نيازمند نمىتواند به اصلاح اخلاق خود بپردازد و غالباً حالت پرخاشگرى در برابر ارباب رجوع پيدا مىكند؛ ولى اگر زندگى او در حد معقول اداره شود آرامش لازم را مىيابد. در داستان ورود سفيان ثورى (متصوّف معروف) بر امام صادق عليه السلام مىخوانيم كه امام از جمله مسائلى كه در نفى كارهاى سفيان بيان داشت چنين فرمود: «ثُمَّ مَنْ قَدْ عَلِمْتُمْ بَعْدَهُ فِي فَضْلِهِ وَ زُهْدِهِ سَلْمَانُ وَ أَبُو ذَرٍّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُمَا فَأَمَّا سَلْمَانُ فَكَانَ إِذَا أَخَذَ عَطَاهُ رَفَعَ مِنْهُ قُوتَهُ لِسَنَتِهِ حَتَّى يَحْضُرَ عَطَاؤُهُ مِنْ قَابِلٍ فَقِيلَ لَهُ يَا أَبَا عَبْدِ اللّٰهِ أَنْتَ فِي زُهْدِكَ تَصْنَعُ هَذَا وَ أَنْتَ لَا تَدْرِي لَعَلَّكَ تَمُوتُ الْيَوْمَ أَوْ غَداً فَكَانَ جَوَابَهُ أَنْ قَالَ مَا لَكُمْ لَا تَرْجُونَ لِيَ الْبَقَاءَ كَمَا خِفْتُمْ عَلَيَّ الْفَنَاءَ أَ مَا عَلِمْتُمْ يَا جَهَلَةُ أَنَّ النَّفْسَ قَدْ تَلْتَاثُ عَلَى صَاحِبِهَا إِذَا لَمْ يَكُنْ لَهَا مِنَ الْعَيْشِ مَا يَعْتَمِدُ عَلَيْهِ فَإِذَا هِيَ أَحْرَزَتْ مَعِيشَتَهَا اطْمَأَنَّت؛ سپس بعد از رسول خدا صلى الله عليه و آله از فضل و زهد سلمان و ابوذر (رضى اللّٰه عنهما) شنيدهايد؛ اما سلمان هنگامى كه سهميۀ خود را از بيتالمال مىگرفت قوت سال خود را (به صورت زاهدانه) از آن برمىداشت تا سال ديگر فرا رسد.
#نهجالبلاغه_نامه۵۳
ترجمه و شرح: مکارم شیرازی، ناصر
بخش: سی و چهارم
🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
#اطلاع_رسانی
🌀 انجمن علمی مطالعات نهجالبلاغه ایران برگزار میکند.
🔹 سلسلهنشستهای پرسمان اندیشه در نهجالبلاغه
🔹 نشست بیست و یکم:
مبانی و مقدمات استخراج الگوی مدیریت و سیره امیرمؤمنین -علیهالسّلام- با استناد از نهجالبلاغه"
🔹سخنران:
دکتر محمود مطهرینیا
"عضو هیئت علمی گروه معارف اسلامی دانشگاه علوم پزشکی تهران و معاون فرهنگی"
🔹چهارشنبه ۲۵ مهرماه ساعت: ۱۶/۳۰ الی ۱۸
🔹 سؤالات و نظرات خود را از طریق آيدی @hafeze2 با ما در میان بگذارید
🔹 لینک ورود به نشست:
https://online31.bellmeet.com/room/121523/dfc2b12a-084f-46aa-a0af-291485a42003?lang=fa
🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
20- مبانی و مقدمات استخراج الگوی مدیریت و سیره امیرمؤمنین -علیهالسّلام- با استناد از نهجالبلاغه.mp3
20.74M
#فایل_صوتی
🔹 سلسلهنشستهای پرسمان اندیشه در نهجالبلاغه
🔹 نشست بیست و یکم:
"مبانی و مقدمات استخراج الگوی مدیریت و سیره امیرمؤمنین -علیهالسّلام- با استناد از نهجالبلاغه"
🔹سخنران:
دکتر محمود مطهرینیا
"عضو هیئت علمی گروه معارف اسلامی دانشگاه علوم پزشکی تهران و معاون فرهنگی"
🔹زمان:چهارشنبه ۲۵ مهرماه ۱۴۰۳
🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
number 02.pdf
1.14M
#فایل_متنی
🔹سلسله نشستهای پرسمان اندیشه در نهجالبلاغه
🔹 گزارش متنی نشست بیستویکم:
«مبانی و مقدمات استخراج الگوی مدیریت در سیره امیرالمؤمنین علیهالسّلام با استفاده از نهجالبلاغه »
🔹 سخنران:
دکتر محمود مطهرینیا
"عضو هیئت علمی گروه معارف اسلامی دانشگاه علوم پزشکی تهران و معاون فرهنگی"
🔹 زمان: چهارشنبه ۲۵ مهرماه ۱۴۰۳
🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir