📌ماجرای تاسیس (کتابخانه ولیعصر) قبل از پیروزی انقلاب در قم
▪️کتابخانه ولیعصر با همت و مدیریت مرحوم آیت الله مجتبی تهرانی و با حمایت مرحوم امام خمینی تاسیس شده بود. تصاویر بالا روایت های کوتاهی پیرامون ماجرای تاسیس کتابخانه است که توسط آقای محمد علی عباسی اقدم در کتاب شمع محفل ذکر شده است.
📗شمع محفل، ص ۱۴۳_۱۴۶
#امام_خمینی
#مجتبی_تهرانی
#کتابخانه_ولیعصر
#انقلاب_اسلامی
@narrative_1443
haj-agha-mojtaba-tehrani-shagered-emam.pdf
1.11M
📌معرفی چهره ها
▪️آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی از فقهای معاصر و یکی از شاگردان مطرح مرحوم امام خمینی بودند، که سالهای طولانی پس از پیروزی انقلاب اسلامی در تهران به تربیت شاگردان، تدریس خارج فقه و اصول و هم چنین برپایی دروس اخلاق و معارف اسلامی برای عموم مخاطبین اشتغال داشتند. در نهایت ایشان در سال ۱۳۹۱ چشم از دنیا فرو بسته و به دیار باقی شتافتند.
▫️جهت آشنایی با مرحوم حاج آقا مجتبی تهرانی می توانید به دو کتاب : ۱- حاج آقا مجتبی (نشر مصابیح الهدی) ۲- شمع محفل (دفتر نشر فرهنگ اسلامی) مراجعه بفرمایید.
علاوه بر این دو کتاب خواندنی، مصاحبه ها و یادداشت هایی نیز منتشر شده است، که یکی از آنها مقاله حجت الاسلام سید حمید روحانی با این عنوان می باشد : حاج آقا مجتبی تهرانی شاگرد دلباخته مکتب امام خمینی.
این مقاله در پیوست تقدیم شما میگردد.
#مجتبی_تهرانی
#چهره_ها
#تراجم
@narrative_1443
📌علامه طباطبایی دریایی است از محبت، عاطفه، دین...
▪️مرحوم دکتر احمدی :
بعد از پنج سال [كه در بروجرد اقامت داشتم] دیگر دیدم كه ماندنم در آنجا مصلحت نیست و باید یك مقداری [تلاش كنم]. آوازه مرحوم علامه طباطبائی رضوان الله علیه و دو، سه جلد از المیزانش كه از چاپ درآمده بود، ما را مشتاق آمدن به قم كرد و به قم آمدیم. واقعاً با دست خالی به قم آمدم. خیلی از دوستان و خویشان هم می گفتند كه آخر شما كه به آنجا می روید، باید برای اداره زندگیتان یك چیزی باشد، [چون] هنوز ازدواج نكرده بودم و می گفتم كه حالا می رویم و خدا كمك خواهد كرد و یك طوری می شد. البته من اهل كار هستم و هیچ گاه از كار عار ندارم. اگر كار خلاف نباشد و كار شرافتمندانه ای باشد، الان هم پروایی ندارم.سال 36 به قم آمدم. وقتی وارد درس مرحوم علامه طباطبائی شدم و آن چهره نورانی، آرام، جذاب و پرمعنویت را با آن چشمان بسیار بسیار جذاب و پیشانی باز دیدم، واقعاً انگار كه به عرش رسیده بودم. [خصوصاً] با آن محبتی كه به شاگردانش داشت و ما اولش نمی دانستیم.خیال می كردیم كه او یك فیلسوف است و با دیگران خیلی جوشش ندارد. اما بعدها دیدیم كه خیر، او دریایی است از محبت، عاطفه، دین، عرفان، فلسفه، قرآن، برهان، اخلاق، شرف، ادب و كرم و هرچه كه بگویم، واقعاً در این پیكره میان قامت گنجانیده شده بود. در واقع، ما دیگر در آستانه این بزرگمرد رحل اقامت انداختیم.
📗 مصاحبه سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران با دكتر احمد احمدی 77/12/19
#علامه_طباطبایی
#احمدی
@narrative_1443
📌علامه طباطبایی بر هر شخصیتی اثر گذار بود
▪️دکتر یثربی :
مرحوم علامه طباطبایی روی هر كس اثر می گذاشت. آدمی بود بی غل و غش و آدم در تمام زندگیش صفا و صمیمیت را می دید. الان اگر بخواهم از علامه چهره ای تصور كنم، با اینكه حداقل یك دورة هفت، هشت، نه ماه درسی پای درسش می نشستیم و تعداد بیش از تقریباً بیست نفر نبود.
بله، چهره ای كه من بخواهم از مرحوم علامه در خلوت خودم [به] یاد [بیاورم]، با اینكه عرض كردم یك مدت پای درسش بودیم، چهره درسی او نیست. چهره بارز و آن چهره ایست كه من می دیدم از حرم به طرف صفائیه، از آن كوچه های پشت خیابان اصلی حرم، در آنجا یك كاسه ماست در یك دستش و یك سنگك هم در یك دستش [بود] و با یك حالت خاصی راه می رفت كه الان در نظر من مجسم هست. یك آدمی بود زاهد، فقیر و زندگی فقیرانه ای داشت. برخلاف حالا كه این همه كتابها فروش می رود و های و هوی و فلان و غیره، ایشان [ناتمام]. همان آدمی كه المیزان را چاپ كرده بود [دارالكتاب الاسلامیه]، آخوندی، آن زمان می گفتند كه خیلی ناراحت است كه المیزان مرا ورشكست كرده و از هر جلدی، دو هزار تا یا هزار تا می زد و روی دستش می ماند. این قدر به فروش نمی رفت. ده تا طلبه، صد تا طلبه یك دوره المیزان می خریدند، صد تا هم كتابخانه می خریده و می شد دویست تا، ولی الان تعداد كتابخانه ها زیاد شده، خریدن كتاب [هم زیاد شده]ولی باز هم مؤلف چیزی گیرش نمی آید بنابراین علامه زندگی خیلی فقیرانه ای داشت و فاضل و عالم و اهل علم هم بود و اثر می گذاشت.
📗مصاحبه سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران با دكتر یحیی یثربی 81/8/8
#علامه_طباطبایی
#یثربی
@narrative_1443
📌مرحوم آقای مطهری در علامه طباطبایی فانی بود.
▪️آیت الله احمد بهشتی :
استفاده فلسفی ام عمدتاً از سه نفر هست، مخصوصاً در سطح بالا. در سطوح پائین، خوب باز بودند، اما در سطح بالا استفاده من از مرحوم علامه طباطبائی بود و مرحوم استاد مطهری و مرحوم دكتر حائری. البته در سطح بالا، از مرحوم آقای مصلح هم كه استاد این دانشكده بود استفاده می كردم. اصلاً ایشان در دوره دكترا یك سال به ما فلسفه درس داد، ولی حقیقت این است كه من در درجه اول مجذوب علامه طباطبائی بودم و هنوز هم هستم و به همین نسبت مجذوب استاد مطهری هستم. یعنی به نظر من استاد مطهری همان ادامه علامه طباطبائی است، دو تا وجودی است كه نمی شود اینها را از هم تفكیك كرد. خود مرحوم آقای مطهری هم اصلاً در علامه طباطبائی فانی بود. مثلاً به عنوان نمونه، گاهی وقتها كه ایشان در مقالاتشان اسم علامه طباطبائی را می بردند، می نوشتند «روحی فداه»! تعبیر روحی فداه را كم كسی برای كسی [به كار می برد]. من این را در خیلی از نوشته ها و مقالات آقای مطهری آن وقتها دیدم و واقعاً ایشان نسبت به علامه طباطبائی فانی بود. بله، البته خودش یك صاحب نظر بود و نمی خواهم بگویم نسبت به علامه مقلّد بود، ولی به هر حال اینها دیگر همه استوانه های حكمت متعالیه ملاصدرا هستند. رابطه آقای مطهری با علامه این جور است كه یك روح در دو بدن. بنابراین نمی شود یكی را قبول كرد و به یكی ارادت ورزید، دیگر قابل تفكیك نیستند و به آن دیگری هم به همان نسبت ارادت پیدا می كند.
📗مصاحبه سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران با آیت الله احمد بهشتی 80/8/16
#علامه_طباطبایی
#احمد_بهشتی
@narrative_1443
📌علامه طباطبایی فیلسوف بود
▪️آیت الله سبحانی :
ایشان ازهمان روزاول خلأ حوزه را پر كردآنچه را كه در حوزه نیاز بود تدریس كردو آنچه را كه نیاز نبود تدریس نكرد در آن زمان تهاجم از ناحیه ماركسیستها نسبت به اسلام زیاد بود آنچه را كه انسان تصور می كرد در عالم بالاست و دست نمی رسد آنچنان بیان می كرد كه در قلمرو حس و لمس انسان بوداین مرد بزرگ دارای اخلاقیات فوق العاده بودمردی بود كه اگر جناب عالی با ایشان به سفرمیرفتید هرگز احساس نمی كردید كه آگاهی علمی دارد و اگر كسی از ایشان سئوال نمیكرد تا یكسال دیگر سخن نمیگفت ساكت بودمگر اینكه كسی مسأله ای را از او سوال كند
رؤیت صور غیبی برای او كار آسانی بودوصوربرزخی را به آسانی می دید هیچ حقیقتی تا جائی كه برای بشر عادی ممكن است براو مخفی نماند مگر اینكه خلّاق متعال پرده را بر او گشود و واقعیات را علی ماهو علیه دید البته انسان كتومی بودبه این زودی حقایق را نمی گفت،به آسانی حقایقی را كه دیده بود بیان نمیكردعلاوه براین مادرتمام زندگی از ایشان انا نشنیدیم من نشنیدیم هرچه می گفت ما می گفت. خیلی از جاها می گفت كه نمی دانم و باید مراجعه كنم. این از ویژگی های ایشان بود.از نظر منطق فوق العاده منطقی بود، در قدرت منطق برای خود نظیری نداشت: هم ریاضیاتش عالی و خوب بود و هم مسائل فلسفی را می دانست.در حقیقت فلسفه دان نبود، فیلسوف بود فرق است بین كسی كه فلسفه دان باشد با كسی كه فیلسوف باشد او فیلسوف بود و برای خود افكار و مبانی فلسفی داشت
📗بخشی از مصاحبه سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران با آیت الله سبحانی
در تاریخ: 77/4/1
#علامه_طباطبایی
#سبحانی
@narrative_1443
📌واکنش علامه طباطبایی در مقابل مخالف
▪️علامه در برابر واکنش آن فرد که گفت : شما را بخاطر گرایش های فلسفی و عرفانی که دارید اهل نجات نمی دانم، فقط سکوت کرد.
📗حدیث سهر، ص ۲۳۷
#علامه_طباطبایی
#رمضانی
@narrative_1443
📌علامه طباطبایی اگر منحصر در فقاهت میشد، یقینا به مرجعیت می رسید.
▪️آیت الله خامنه ای :
مرحوم علامهی طباطبایی در حدی بود که اگر منحصر به فقاهت میشد، یقیناً به مرجعیت تقلید میرسید. ایشان از علمای زمان خودش، اگر بیشتر نبود، کمتر نبود؛ اما فقاهت را به کسانی سپرد که مشغول فقاهت بودند. آن زمان در قم مرحوم آیةاللَّه بروجردی با آن عظمت، و اساتید بعد از آن بزرگوار، مشغول کار فقاهت بودند؛ اما ایشان آمد مشغول فلسفه گردید و رکنی شد، و بعد از آنکه در قم هیچ نشان قابل توجهی از فلسفه نبود، آن را احیا کرد؛ شاگردانی تربیت نمود، معارف فلسفه را راه انداخت و گسترش داد. البته قبل از ایشان امام فلسفه میگفتند، لیکن در دایرهی محدودی و با شاگردان مخصوصی؛ اما ایشان گسترش داد، درس را وسیع کرد و عمرش را به فلسفه صرف نمود. حوزهها باید اینطور باشند. اینگونه نباشد که همه باید رشتهی فقاهت را بگیرند؛ نخیر، طلبه باید بداند که اگر رشتهی تاریخ یا تفسیر یا فلسفه یا کلام یا علوم قرآن یا بقیهی علوم اسلامی را پیمود، ارزشی در انتظار اوست و ارزشگذاری مناسبی میشود.
📗آغاز درس خارج فقه ۱۳۷۰/۶/۳۱
#علامه_طباطبایی
#آیت_الله_خامنه_ای
@narrative_1443