⭕️روشنفکر و #سلبریتی
🔸هر کدام از سلبریتیهایی که در ایران مرجعیت پیدا کرده اند در فضاهای موقتی به وجود می آیند و در دوره موقتی کار خودشان را می کنند و سیاست به معنای کنش پیگیر و ادامه دار جایش را به فضاها و هنجارهای موقت داده است و از اینجاست که چهره ها به جای کنشگرها آمده اند.
🔸زمانی کنشگرهایی بودند که منتقدان جدی بودند الان به جایشان چهره ها آمده اند، به جای اندیشه های والا، شاهد انبوه و غوغا هستیم. همان بحث انبوهگی و غلبه فرهنگ پاپ بر فرهنگ والا.
🔸به نظرم نتیجه این شده که الان به جای اینکه شاهد کنش های روشنفکرانه وعمیق سیاسی باشید شاهد سلبریتیزه شدن سیاست و فرهنگ و دانشگاه و حتی روشنفکری هستیم. برخی از این جماعت سیاسی و روشنفکری نیز اتفاقا ستاره بازی درمیآورند و ادا و اطوار سلبریتی کم وبیش از خود نشان میدهند و در روزنامه ها و محافل و شبکه ها دست و پا می زنند تا حس مبهم بحران را بر خود هموار سازند.
هفته نامه صدا، شماره 130 /فرهنگ شهرت
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan
🔴 روش های پروپاگاندا و تکنیک های جنگ رسانه ای
1️⃣ #برچسب_زدن: این روش به منظور برانگیختن وحشت یا تعصب افراد جامعه علیه یک گروه مخالف استفاده میشود. این روش باعث میشود که نیازی به ایجاد بحث استدلالی با گروههای مخالف نباشد یکی از این روشها استهزای مخالفان با کاریکاتور میباشد.
2️⃣ #شعارهای_فریبنده : دراین روش سعی میشود که بادادن شعارهایی با مفهوم مبهم و کلّی توجه افکار عمومی به پیام مبلغ جلب شود. این پیامها اغلب بر حول محور ارزشهایی همچون شرافت، دین، افتخار به میهن و میهنپرستی یا ارزشهای خانوادگی میباشد.
3️⃣ #حمله_شخصی : حمله کردن به شخصیت فرد (مثلاً اتهام روابط نامشروع یا خیانت به کشور)، به جای رد کردن منطقی افکار و سخنان او.
4️⃣ #تکرار : تکرار بی وقفه ی یک حرف، مخصوصاً اگر یک شعار ساده باشد، باعث می شود که کم کم به عنوان یک حقیقت بدیهی پذیرفته شود. این حربه اگر همراه با کنترل و سانسور رسانه ها باشد، تأثیر بیشتری خواهد گذاشت.
5️⃣ #توسل_به_مرجع : برای اثبات درستی یک سخن، به جای استدلال منطقی، به مرجعیت و اقتدار و محبوبیت گوینده ی آن استناد می شود.
6️⃣ #توسل_به_ترس :القای ترس و نگرانی همگانی برای آن که مردم با حکومت همراه شوند، همچون تأکید بر خشونت و وحشی گری دشمنان یا احتمال قریبالوقوع حمله ی آن ها.
7️⃣ #توسل_به_اکثریت: القای این حس که اکثریت مردم پیرو این فرد یا حزب هستند و پیروزی آن قطعی است، تا افراد برای همرنگ جماعت شدن، یا برای رسیدن به پیروزی حتمی، به پیروان آن فرد یا حزب بپیوندند.
8️⃣ #دروغ_بزرگ: بیان دروغی چنان بزرگ که هیچ کس فکرش را هم نمیکند که کسی آن قدر بی شرم باشد که چنین گستاخانه حقیقت را تحریف کند، در نتیجه همگان آن دروغ را باور خواهند کرد.
9️⃣ #سیاه_و_سفیدنمایی: جلوه دادن اوضاع به گونه ای که افراد تنها دو گزینه در برابر خود ببینند: یا دوست کامل بودن یا دشمن کامل بودن.
🔟 #حقیقت_گزینشی: گفتن پیام تبلیغاتی در ضمن حقایق گزینش شده، به شکلی که مخاطب متوجه نشود که مورد هجوم تبلیغاتی قرار گرفته است.
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan
🔷تامل بر برخی احادیث امام حسن(ع) و تاکید مجدد بر بایستههای سواد رسانهای
✍ معصومه نصیری_ مدرس و پژوهشگر سواد رسانهای
🔺توجه به مضامین و محتواهای رسانهای
امام حسن (ع) فرمودند: تعجّب مي کنم از کسي که در فکر خوراک و تغذيه جسم و بدن هست ولي درباره تغذيه معنوي روحي خود نمي انديشد، پس از غذاهاي فاسد شده و خراب دوري مي کند و عقل و قلب و روح خود را کاري ندارد - هر چه و هر مطلب و برنامه اي به هر شکل و نوعي باشد استفاده مي کند. (در معرض چه محتواهای رسانهای قرار میگیریم)
🔺اهمیت طرح سوال
امام حسن(ع) می فرماید: «حُسْنُ السِّؤالِ نِصْفُ الْعِلْمِ؛ کسی که عادت سؤال و حالت پرس وجو دارد، مثل آن است که نصف علم ها را فرا گرفته باشد». (این پیام را چه کسی ارسال کرده و چرا این پیام اسرال شده است و...)
🔺مکث، تفکر و بعد انتشار
امام حسن(ع) می فرماید: «إنّ الْحِلْمَ زینَهٌ، وَالْوَفاءَ مُرُوَّهٌ، والْعَجَله سَفَهٌ؛ شکیبایی زینت شخص، وفای به عهد علامت جوان مردی، و عجله و شتاب زدگی [در کارها بدون اندیشه] دلیل بی خردی می باشد». (قبل از بازنشر مطالب تامل و تفکر کنیم)
🔺ضرورت خواندن سطرهای نانوشته پیامها
امام حسن(ع) می فرماید: «عَلَیکم بِالْفِکرِ فَاِنَّهُ مَفاتیحُ اَبْوابِ الْحِکمَةِ؛ بر شما [شیعیان] لازم است که اندیشه کنید؛ زیرا فکر کلیدهای درهای حکمت است». (درباره پیام های رسانه، مهندسان آن و بازیگران اصلی آن فکر کنیم)
🔺نه به «میگویند»، «شنیدم» و «گفتند» در فضای رسانهای...
- قالَ امام حسن(ع): بَيْنَ الْحَقِّ وَالْباطِلِ أرْبَعُ أصابِع، ما رَأَيْتَ بَعَيْنِکَ فَهُوَ الْحَقُّ وَ قَدْ تَسْمَعُ بِأُذُنَيْکَ باطِلاً کَثيرا.
فرمود: بين حقّ و باطل چهار انگشت فاصله است، آنچه که را با چشم خود ببيني حقّ است؛ و آنچه را شنيدي يا آن که برايت نقل کنند چه بسا باطل باشد. (ضرورت بررسی پیامها از منابع معتبر و تلاش برای کشف حقیقت و پرهیز از انتشار شایعات)
🔆در جود و عطا دستِ خدا هست حسن
دستِ همه را وقتِ كرم بست حسن
نوميد نگردد كسي از درگهِ او
زيرا كه كريم ِ اهلبيت است حسن🔆
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan
📺👶🏻👶🏼👶🏽📺
تلویزیون پرستار بچه نیست!:
📌کودکان را پای #تلویزیون رها نکنید. به برنامههایی که کودک شما میبیند توجه کنید و گاهی اوقات برنامهها را با فرزند خود تماشا کنید.
📌اجازه بدهید بچهها برنامههای فردی و موردعلاقۀ خود را با نظارت شما انتخاب کنند، اما اجازه ندهید هر برنامهای را ببیند.
📌با محدودکردنِ زمان تماشا نگذارید تلویزیون ساعت خواب فرزندتان را به هم بزند یا مانع فعالیتهای تفریحی و درسی وی شود.
📌برنامههای نامناسب (بهخصوص #ماهوارهای) را در حضور بچهها تکذیب کنید و مهر عدم تائید بر روی آنها بزنید و بر این نکته تأکید کنید که این فکر و عقیده و یا این رفتار روش مناسبی برای حل مشکل نیست و راهحلهای بهتری هم وجود دارد.
📌اجازه ندهید کودک شما برنامههای خشونتآمیز، صحنههای قتل و دیگر کشی و یا برنامههای نامناسب دیگر را ببیند، کانال را عوض کنید و یا تلویزیون را خاموش کرده و توضیح دهید که چه مواردی در این برنامهها نادرست است و قابلقبول نیست.
📌در برنامههای جنگی، خشن و تهاجمی به کودک یادآوری کنید اگرچه هنرپیشه یا قهرمان این ماجرا واقعاً آسیب نمیبیند و کشته نمیشود، اما چنین اعمالی در زندگی واقعی ما منجر به درد، ناراحتی و حتی مرگ میرود.
فصل تلویزیون و ماهواره / کتاب 150 هشتگ #نهضت_سواد_رسانه_ای
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan
نسرا گیلان
⭕️ #شخصیت_پردازی مجازی. 🔺حدود زمانی که از زندگی شما میکُشد: ۱۰ دقیقه. شما برای معرفی خود در دنیای
⭕️ گام دوم شخصیت شناسی کمی عمیقتر از اولین دیدار و دیدن شناسنامه فرد میباشد
🔺گام دوم شناخت با ارتباط و نشستوبرخاست با فرد مذکور در ذهن شما شکل میگیرد.
✅مثلاً شما او را فردی متدین و بیریا مییابید، یا متوجه میشوید که او بسیار زود عصبی میشود، یا اینکه مشکلات جدی با افراد سیاسی یا همسر خود دارد.
اینها مواردی است که به راحتی در گام اول شناخت شخصیت به دست نمیآید.
💥شخصیت پردازی مجازی هم بیشباهت به شناخت شخصیت طرف مقابل در دنیای واقعی نیست، این مهم است که شما چه کسی هستید و به چه چیزهایی علاقه دارید و اینکه دوست دارید مخاطب شمارا چه کسی ببیند؟
💥شخصیت پردازی مجازی هم مانند دنیای واقعی دارای دو گام اولیه و ثانویه میباشد.
🔸در گام نخست شخصیت پردازی مجازی، شما به مخاطب خود تیپ و ظاهر و بوی ادکلن محبوبتان را معرفی میکنید، برای همانند سازیِ مجازی، گام اول در شبکه های اجتماعی را: نام شما، عکس آواتار شما، هدر اکانت شما، بیو مختصری که از خود مینگارید و مطالب اولیهای که مینویسید تشکیل میدهد.
🔹این مهم است که مخاطب شمارا با چه حال و احوالی برای اولین بار مشاهده میکند.
🔸اگر از ظاهر و عکس شما لذت میبرد، این موضوع تا پایان زمانی که با شما آشنایی دارد در خاطر او خواهد ماند.
🔹اگر با خواندن بیو شما متوجه شده است که با یک آدم حسابی طرف است، این موضوع در تمام زمانی که با شما ارتباط مجازی دارد، روی رفتار او تاثیر خواهد گذاشت.
🔸اگر اولین توییت شما را طنز یافته است، در ذهن خود و به صورت ناخودآگاه مدام دنبال خواندن مطالب طنز و طنازی شما میباشد.
🔹پس گام نخست آشنایی و شخصیت پردازی شما اهمیت بسزایی در زیست و زندگی شما در یک بستر اجتماعی مانند توییتر و اینستاگرام دارد.
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan
#پاندمیها و #شبکههای_اجتماعی
#روانشناسی_پاندمیها
🚨پاندمی چیست: پاندمی از عبارت فرانسوی Pandémie گرفته شده و به معنای دنیاگیری یک بیماری است. معادل انگلیسی این کلمه پاندمیک (Pandemic) است و در اصل به بیماریهایی گفته میشود که از مرز چند قاره فراتر میروند؛ ایدز و کووید ۱۹ از جمله پاندمیهای شناخته شده هستند که طی سالهای اخیر مردم در قارههای مختلف دنیا را درگیر خود کرده اند و به مرحله همه گیری جهانی رسیده اند.
🚨هنگامی که پاندمی بزرگ اتفاق بیافتد ، چیزی با آن همراه خواهد بود که قبلاً در تاریخ بشریت دیده نشده است: انفجار میلیاردها متن ، توئیت ، ایمیل ، وبلاگ ، عکس و فیلم که در رایانه ها و دستگاه های تلفن همراه در زمین درحال چرخش است. برخی از این میلیارد ها کلمه و عکس از اطلاعات مفیدی برخوردار خواهند بود ، اما بسیاری از آن ها شایعات ، اطلاعات غلط، و ادعاهایی با حساسیت بالا هستند. در نتیجه صدها میلیون نفر ادعاهای بی رقیب و نادرست ، تصاویر بدون سانسور و راهنمایی های غیرمجاز را دریافت می کنند ، اگر به همه این اقدامات عمل شود آن ها میتوانند سلامت خود را به خطر بیاندازند، به اقتصاد آسیب جدی وارد و ثبات اجتماعی تضعیف می شود. به عنوان مثال پژوهش ها نشان می دهد که حدود 20 تا 30 درصد از فیلم های یوتیوپ درباره بیماری های عفونی در حال ظهور حاوی اطلاعات نادرست یا گمراه کننده هستند.
🚨شبکه های اجتماعی به منبع اصلی اطلاعات سلامتی برای مردم در سراسر جهان و به یک بستر جهانی برای گفتگو درباره شیوع و خطرات سلامتی تبدیل می شوند. کاربران رسانههای اجتماعی نقش مهمی در زمینه انتشار اطلاعات دارند. کاربران تصمیم میگیرند در مورد اینکه چه اطلاعاتی را به اشتراک بگذارنند و از کجا به اشتراک بگذارند ، ممکن است برخی از انواع پوشش رسانه ای را به صورت انتخابی به اشتراک بگذارند (تقویت کنند) و دیگران را نادیده بگیرند ، و ممکن است محتوای خود را ایجاد کنند.
🚨تجزیه و تحلیل پست های فیس بوک در طول پاندمی زیکا، نشان داد که پست های گمراه کننده بسیار محبوب تر از پست هایی هستند که اطلاعات دقیق و مرتبط با بهداشت عمومی را در مورد این بیماری ارائه می دهند. تجزیه و تحلیل پست های ردیت در حین شیوع ابولا در 2014 آفریقای غربی نیز به همین ترتیب نشان داد که اخبار منتشر شده در ردیت بیشتراحساساتی بوده و تمایل به تقویت اضطراب و عدم قطعیت در مقایسه با اطلاعات ارائه شده در روزنامه های سنتی داشتند. رسانه های اجتماعی شمشیری دو لبه اند. آن ها میتوانند به سرعت اطلاعات و اطلاعات غلط را منتشر کنند. آن ها میتوانند ترس را تقویت یا تضعیف کنند و با تأثیرگذاری بر رفتار افراد میتوانند بر گسترش بیماری تأثیر بگذارند. این مسئله به طور بالقوه با گسترش ترس بیش ازحد مشکلاتی را ایجاد می کند.
🛠راهکار: چگونه ممکن است در طول پاندمی از رسانه های اجتماعی برای ارتقاء سلامت بهتر استفاده شود؟
🛠کمپین راه بیاندازید: برخی پژوهشگران توصیه کرده اند که کمپین های بهداشتی بر حساب های توئیتری با نفوذ برای توئیت کردن اطلاعات دقیق ارتقاء دهنده سلامت متمرکز باشند.
🛠جای سلبریتی ها را تنگ کنید: سخنگویان مراکز بهداشت، جایگزین افراد مشهور مانند سلبریتیها شوند. البته به نظر میرسد این مسئله بدون اشکال نباشد. اکثر افراد مشهور متخصص محتوای رسانهای نیستند و ممکن است به راحتی اطلاعات گمراه کننده را منتقل کنند. همچنین این نگرانی وجود دارد که اعتماد به افراد مشهور می تواند سواد سلامت را در بین برخی از اعضای جامعه تضعیف کند.
🛠سواد اطلاعاتی را بالا ببرید: سواد بهداشتی به دانش، انگیزه و شایستگی فرد برای دسترسی، درک ، ارزیابی نقادانه و استفاده از اطلاعات بهداشتی برای مراقبت های بهداشتی خودش اشاره دارد. مردم باید تشویق شوند که به دنبال منابع اطلاعاتی معتبر و نه پذیرش کورکورانه از اشخاص صرفاً مشهور باشند.
منبع: کتاب روانشناسی پاندمیها
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📌 وقتی رسانه ملی خودش به اعتقادات مردم هجوم میبرد؟؟ طراح این سوالات چه کسی است ؟؟
⁉️ در چه سنی باید کودک را به نماز #وادار کرد؟؟؟؟!!!
❗️ ما در کجای اسلام چنین چیزی را داریم گفته اند امر به نماز ، آنهم در ۷ سالگی توصیه شده است نه وادار کردن و مجبور ساختن !!!
👈 و اینگونه اسلام را در اذهان مردم خشن و بد جلوه می دهند.
#جنگ_ناخوداگاه
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan
💢این خبر ساده را نمیشد زودتر اعلام کرد؟!
✍معصومه_ نصیری
🔹روابط عمومی منطقه یکم دریایی بندرعباس، اعلام کرده: «بعدازظهر روز گذشته(یکشنبه، ۲۱ اردیبهشت) در حین تمرین دریایی تعدادی از شناورهای نیروی دریایی ارتش، شناور پشتیبانی سبک "کنارک" دچار حادثه شد که تاکنون شهادت یک نفر محرز و تعدادی نیز مجروح شدهاند. ابعاد حادثه در دست بررسی دقیق کارشناسان فنی است.»
✅نکته:
🔻 روایت اول مهم است؛ آن روایت در ذهن مخاطب غالب میشود.
🔻بی توجهی به ویژگی های اطلاع رسانی در مواقع بحران، به پاشنه آشیل ما تبدیل شده است. سکوت تا اتخاذ تصمیم برای چگونگی اطلاع رسانی، در عصر جامعه شبکه ای فاقد معناست.
🔻افکار عمومی به دنبال کسب خبر است، حفره غیبت رسانه های جریان اصلی در بزنگاه ها، او را به سمت رسانههای خارج از کشور سوق می دهد.
🔻روایت نکنیم، روایت میشویم.
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan
◾️فرد و روایت فرد در اینستاگرام
▫️پاره کردن، ریزریز کردن، سوزاندن و بردن به خارج از شهر، اینها بخشی از تدابیری است که یک خانواده، چند سال پیش برای از بین بردن عکسهای خانوادگی خود که به هر دلیلی دوست نداشت آن را نگه دارد پیشنهاد میکرد. همان خانواده تکیه کلام جالبی داشت؛ «دزد اگر به خانه زد، همه چیز را ببرد اما آلبومها را نبرد». از این رو بود که وقت مسافرت نوروز، آلبوم مثل شمش طلا در مخفیانهترین نقاط پنهان میشد. حالا اما در همان خانواده دختری هست که عکس خود را مثل وقتی قرار است به میهمانی برود روی پروفایل فیسبوکش گذاشته، هر از چند گاهی هم با عکس جدیدتری آن را عوض میکند و چشمش به تعداد لایکهایی است که میخورد. هر چه بالاتر، یعنی کارش را درستتر انجام داده است.
▫️رشد شبکههای اجتماعی عکسمحور مثل «اینستاگرام»، حاصل اهمیت پیدا کردن فرد و «خود» است. وقتی «خود» مهم میشود روایت بصری از خود نیز اهمیت پیدا میکند و این درست مشابه زمانی است که در ایران، شاهان قاجاری یک گوشه از کاخ «گلستان» مینشستند و «کمالالملک» یا یک فوتوگرافر میآمد و خودشان را برایشان ثبت میکرد. حتی در آن زمان، روایت بصری از دیگران هم اهمیت داشت کما اینکه در حال حاضر «حوضخانه» باغ گلستان پر است از تصاویر شاهان، شاهزادگان و ملکههای کشورهای دیگر که نشان اهمیت تصویر برای آنان و البته مالکیت تصویر برای شاه ایرانی است. «من مالک تصویر تو هستم پس من آدم مهمی هستم».
▫️در این میان دو مسئله چگونه تفسیر میشود. یکی گرفتن عکس از پدیدههای اطراف و البته ادیت آن با کمک فیلترهای بینظیر «ایسنتاگرام». آیا در این موارد هم این خود است که نقش دارد. در این موارد این «روایت خود» است که اهمیت پیدا میکند. ما با کمک گوشیهای هوشمند توانستهایم روایت بصری خود از اطراف را ارائه کنیم و همین است که جهان را برای ما خوشایندتر میکند. این کار را در گذشته عکاسان برای ما انجام میدادند اما این روزها باز هم «خود» اهمیت دارد. اوج این مسئله در جایی است که فکر کنیم موج «سلفی» چگونه قابل تفسیر است. «سلفی» به یک معنا یعنی آنقدر «من» اهمیت دارم که حتی حاضر نیستم برای گرفتن یک عکس با کیفیتتر از تصویر حذف شوم. «من» نباید ابزار شوم تا دیگران عکس داشته باشند. ما در کنار هم خواهیم بود چون بودن تکتک این «خود»ها در یک عکس اهمیت دارد.
▫️در کنار این مسئله باید توجه داشت که در فضای غریبگی اکثر شبکههای اجتماعی، نمایش خود و سادهترین راه آن یعنی نمایش تن، راهی برای شناساندن خود به دیگران هم هست اما با در نظر داشتن مسئله «خود»، حالا به آن خانواده و آن دخترک برگردید. در کنار نگرانی از آسیبهای فرهنگی شبکههای اجتماعی که در جای خود قابل انکار نیست شاید بهتر باشد به این اهمیت خود هم نگاه کنیم.
🗞منبع: گزیدهای از گزارشی به نام «وقتی فرد و روایت اهمیت دارند»، منتشر شده در شماره 52 #ماهنامه#ماهنامه مدیریت ارتباطات، شهریور 1393
#مدیریت_ارتباطات
#شبکههای_اجتماعی
#اینستاگرام
#عکس
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan
🔺به این نمیگن جزئیات چگونگی بروز حادثه، میگن تایید حادثه؛ کجای این خبر از چگونگی بروز حادثه گفته شده؟ فقط عنوان شده که #ناوچه_کنارک دچار حادثه شده!
و این یعنی ایجاد هزار تا سوال بیجواب، یعنی فرصت آفرینی برای بروز شایعه و دروغپردازی؛ کی میخواییم تو جنگ #رسانه دست اول باشیم؟!
➕ جالب ترین وجه حادثه #ناوچه_کنارک اینه که حادثه عصر یکشنبه ۲۱ اردیبهشت اتفاق افتاده، #روزنامه ها تازه فردا سهشنبه ۲۳ اردیبهشت قراره خبرش رو چاپ کنند...
#اطلاع_رسانی_لاکپشتی
💬 محسن پورعرب
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan