🍂سلسله مباحث: #راه_و_رسم_طلبگی
شماره 31
موضوع: دورنمای برنامه تحصیلی حوزه / #درس_خارج
درس خارج
با وارد شدن به فضای درس خارج، «تمرین استنباط»، جدی میشود. اکنون کار مستقل طلبه تحت اشراف استاد، او را با مشکلات عملی پژوهش از نزدیک آشنا و قدرت او را بسیار بارور میسازد.
جوانی که به آموختن حرفهای مثل نجاری علاقه دارد مدتی درکنار استادِ این فن به «مشاهده دقیق» میپردازد. در هفته اول، استادکار برای ساختن میز، تختهها را اندازه میگیرد، رنده میکند، میبرد، کم و زبانه میدهد، چسب میزند، درون یکدیگر میکند و با میخ، محکم و پس از آن رنگآمیزی مینماید. هفته دوم همین مراحل را براساس طرح دیگرن برای ساختن صندلی اجرا میکند؛ اندازهگیری، رنده، اره، زبانه، چسب، میخ، و.. . هفتههای بعد، استاد همین مراحل را در منظر شاگرد برای ساختن کمد، در و پنجره، تکرار میکند. و شاگرد این مراحل را یکبهیک میبیند و میآموزد. این «مشاهده» برای آموختن نجاری کافی نیست. شاگرد باید هریک از این مراحل را عملاً «تمرین» کند و با فوت وفن آن از نزدیک آشنا شود. شاگرد، که از بیرونِ گود، ارّه کردن و رنده کشیدن را ساده تصور مینمود، وقتی خود مستقلاً با اره و رنده و چکش کار کند آرام آرام توانایی نجاری را کسب میکند و پس از مدتی تمرین و استقامت به نقطهای میرسد که در غیاب استاد میتواند سفارش قبول کند و پاسخگو باشد. در این نقطه، شاگرد میتواند تختخواب بسازد، با اینکه تاکنون ساختن تختخواب را ندیده است.
اینک آن شاگرد، نجار شده یعنی ملکة این حرفه را بهدست آوردهاست. البته تختخوابی که این شاگرد در ابتدا میسازد با تختخوابی که استاد او پس از سالها تجربه میسازد، از نظر ظرافت، استحکام، زیبایی و کیفیت، زمین تا آسمان فرق دارد. اما در هر صورت به آن، تختخواب گفته میشود و حد نصاب شرایط یک تختخواب را دارا است.
طلبه در دورة سطح، فعالیت فقهای بزرگ را در بررسیهای فقهی مشاهده میکند و با مراحل مختلف استنباط (مراجعه به منابع، بررسی سند، بررسی دلالت، کشف نسبت بین ادله، رفع تعارضها و..) آشنا میشود. در درس خارج این اطلاعات را به صورت مستقل البته تحت نظر استاد بهکار میگیرد و تجربه میکند. اگر این تمرین و تجربه با استقامت و بهسلامت طی شود طلبه به نقطهای میرسد که بدون نیاز به استاد میتواند توان استنباطی خود را در مسائلی که تاکنون حل آنها را ندیده، بهکار گیرد و تحقیق نوینی عرضه کند.
اینک طلبه صاحب نظر شده یعنی ملکه «اجتهاد» را بهدست آوردهاست. گرچه نمیتوان انتظار داشت قوت استدلال و شیوه پژوهش او هم تراز کار اساتید صاحبتجربه باشد.
اجتهاد یا توان کشف پیام خدا از منابع اصلی، قدرت صیادی و غواصی است که در دریای مسائل فقهی تمرین میشود و به دست میآید و در دریاهای دیگر هم قابل استفاده است.
تحصیل تا قبل از درس خارج، «متن محور» است. یعنی از سوی مدیریت حوزه برای هر پایة تحصیلی متون آموزشی ویژهای معین گردیده که استاد، در ضمن تدریس تا حد امکان به آن وفادار باقی میماند و طلبه موظف است در پایان سال همین «متن» را امتحان دهد. با رسیدن به درس خارج، شیوة تحصیل عوض میشود. در فضای درس خارج، استاد، موضوع بحث را از منابع مختلف تحقیق میکند و به بررسی و نقد آراء عالمان دیگر در همان موضوع میپردازد. درس استاد در چارچوب عبارت و کتابی منحصر نمیشود و «خارج» از متن آموزشی معین عرضه میگردد. به همین جهت به آن «درس خارج» گفته میشود. طلبه موظف است پس از مراجعه به آثار عالمان گذشته استنباط مستقل خود را در مقایسه با پژوهش دیگران به بوته داوری گذارد. حدود 5 سال حضور فعال و پرمحتوا در درس خارج برای دستیابی به اجتهاد کافی است، مشروط بر آنکه اشتغالات مزاحم، وقت تحصیلی طلبه را تباه نگرداند.
#ندای_تهذیب
🌷 @nedaye_tahzib
✅ tahzib-howzeh.com
سه شنبه 29.pdf
92.5K
📂انس با قرآن و عترت
📚هفته بیست و نهم (سه شنبه)
✅ انسجام و همدلی
❌ معیار همدلی
🗓1399/07/22
#انس_با_قرآن_و_عترت
🌹 @nedaye_tahzib
182.pdf
134.1K
هر روز با قرآن و عترت
📚#موضوع_صد_و_هشتاد_و_دو
✅ توبه و پاکی از گناهان
✏️ پذیرش توبه از سوی خداوند
🗓1399/07/22
🌸 @nedaye_tahzib
17.29M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
کلیپ: #سبک_زندگی_اسلامی از منظر قرآن
🎤توسط استاد: #حجت_الاسلام_ملکی
✅ اهمیت و نیازمندی انسان به شب قدر بر اساس سوره مبارکه قدر (پارت2)
📑قسمت بیستم و سوم
🗓1399/07/22
#طرح_اقوم #ندای_تهذیب
🌸 @nedaye_tahzib
مجموعه پوسترهای نمایشگاهی
در نماز، خطورات ممنوع
#نماز_در_سیره_علما
شماره13
🌸 @nedaye_tahzib
🌾 tahzib-howzeh.com
#سه_شنبه_های_تربیتی
نماز اول وقت
💠 رسول خدا صلي الله عليه و آله ميفرمايد:
🔹 «مَنْ سَمِعَ النِّدا فَلَمْ يُجِبْهُ مِنْ غَيْرِ عِلَّةٍ فلا صَلاه لَه»
🔹 کسی كه صدای اذان را در اول وقت بشنود و بی دليل نماز خود را به تأخير اندازد [يا در نماز جماعت شركت نكند] نماز او نماز كامل نيست»
📚 وسائل الشيعه، ج ۵، ص ۳۷۵.
#ندای_تهذیب
🌸 @nedaye_tahzib
🌾 tahzib-howzeh.com
#سه_شنبه_های_تربیتی
نکتههای کاربردی در تربیت کودک / اهمیت تربیت
👇🏿👇🏿👇🏿
هرچند عوامل ارثی و ژنتیکی بیشترین تأثیر را در فرزندان دارد، تربیت میتواند آثار ژنتیکی را هم از بین ببرد؛
1.. امامعلی (ع) فرمودند: «هیچ میراثی بهتر از ادب (تربیت صحیحِ) فرزندان نیست.»؛
2.. گاهی برای تربیت فرزندان، نیمه های شب از خداوند کمک بخواهید؛
3.. بسیاری از مردان و زنان بزرگ، از دعای والدینشان به چنان مقامی رسیده اند؛
4.. دانشمندان علم اخلاق میگویند: «تربیت فرزند، بیست سال قبل از تولد او شروع میشود.»؛
5.. بچهها در سالهای آغازِ عمرشان، بهاندازۀ تمام عمرشان می آموزند؛
6.. بهترین روش برای تربیت فرزند، محبت کردن همراه با قاطعیت و حفظ شخصیت فرزند است.
#ندای_تهذیب
🌸 @nedaye_tahzib
🌾 tahzib-howzeh.com
Panahian-Clip-MehrabanTarAzMadar.mp3
730.9K
#سه_شنبه_های_تربیتی
مهربانتر از مادر
#سخنرانی / پناهیان
باور بفرمایید اکثر کسانی که اهل دوزخ خواهند شد مال این است که این حقیقت را درک نکردند. این حقیقت که خدا ما را فوقالعاده دوست دارد. پیغمبر اسلام فوقالعاده ما را دوست دارند. امیرالمؤمنین هر موقع ابراز محبت میکردند به یاران و دوستان خودشان به شیعیانشان، بلافاصله میفرمودند که و خدا بیشتر از من شما را دوست دارد. چهجور امیرالمؤمنین علی(ع) بلافاصله این را میفرمودند؟ امام باقر این را میفرمودند؟ پیامبر اکرم این را میفرمودند؟ ولی ما این را به بچههایمان نگوییم؟ بیایید پدر و مادرها این کار را بکنند، محبت خودشان را به بچههایشان اثبات کنند و دقیقهای یکدفعه بگویند خدای ما بیشتر از ما شما را دوست دارد.
#ندای_تهذیب
🌸 @nedaye_tahzib
🌾 tahzib-howzeh.com