فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
فوارههای پلاسما در خورشید، پدیدههای دینامیکی و زیبا هستند که در اتمسفر خورشید رخ میدهند.
این فوارهها که به نام "اسپیکول" (Spicules) شناخته میشوند، ساختارهای نازک و بلند از پلاسما هستند که با سرعت بالا از سطح خورشید به سمت جو خورشیدی پرتاب میشوند.
اسپیکولها بخش مهمی از کروموسفر خورشید، یعنی لایهای از جو خورشید که بین فوتوسفر (سطح قابل مشاهده خورشید) و کرونا (بیرونیترین لایه جو خورشیدی) قرار دارد، به شمار میآیند.
🌔 @nojoom_et
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
زیباییهای جهان در دستان تلسکوپ هابل؛ کهکشان گرداب در فاصله 31 میلیون سال نوری از زمین ✨
🌔 @nojoom_et
🌟سردترین نقطه، خیلی نزدیکتر از چیزی که فکر میکنید: ماه
✨دادههای ارائهشده توسط مدارگرد شناسایی ماه (فضاپیمای روباتیک #ناسا) که برای درک بهتر شرایط ماه طراحیشده بود، در سال ۲۰۰۹، نشان میداد که حفرههای سایهدار قطب جنوبی ماه احتمالاً سردترین مکان در منظومه شمسی هستند.
پاتریک اوبراین و مشاورش شین برن، محققان سیارهای دانشگاه #آریزونا، بعدها این نظریه را تقویت کردند و در کنفرانس علوم قمری و سیارهای ۲۰۲۲ به این نکته اشاره کردند که دهانههای ماه با سایههای دوبرابر ممکن است سردترین نقاط در منظومه شمسی باشند.
طبق استدلال آنها، دهانههایی که نهتنها از نور مستقیم خورشید، بلکه از منابع گرمایش ثانویه (مثل انعکاس تابش خورشید که از نواحی روشن مجاور و یا #تشعشعات حرارتی که از سطوح گرم ساطع میشود) بیبهره اند، بهاصطلاح " سایه دو برابر " نام میگیرند.
🌔 @nojoom_et
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸درخشش ۷ خورشید در آسمان تبت!
🔹۷ خورشید بر فراز شهر چنگدو واقع در جنوب غربی استان سیچوان چین ظاهر شد. این پدیده شگفت انگیز نتیجه شکست شدن و پراکندگی نور خورشید است.
🌔 @nojoom_et
۱ . کیهانشناسی غشایی
🌟یکی از ویژگیهای جالب کیهان که برای بسیاری از ما انسانها امری پیش پا افتاده شده ، سهبُعدی بودن آن است . شما در سه جهت قادر به حرکت هستید . با این حال ، برخی نظریهها از وجود بُعد دیگری حکایت دارند که در جهت عمودی دیگری واقع شده و انسان قادر نیست به طور مستقیم آن را درک کند . این فضا که در ابعاد بالاتر واقع شده به نام «the bulk» شناخته میشود ، در حالی که کیهان نوعی غشای سهبعدی است که درون این فضای عظیم قرار دارد .
نظریه کیهانشناسی غشایی بسیار پیچیده به نظر میرسد ، اما در عین حال مسائل زیادی را در فیزیک حل میکند .
برای نمونه ، دو فیزیکدان نظری به نامهای لیزا رندل از دانشگاه هاروارد و رامان ساندرام از دانشگاه مریلند نسخهای از نظریه کیهانشناسی غشایی را پیشنهاد کردهاند که نوعی عدم تقارن را در نیروهای زیراتمی توضیح میدهد . به باور آنها ، غشاهای دیگری موازی با غشای کیهان خودمان وجود دارند . اما این نظریه کماکان کاستیهای زیادی دارد و نتوانسته به برخی از معماها پاسخ دهد .
📚انجمن نجوم بردسکن
🌔 @nojoom_et
۲ . شکاف بزرگ
🌟این نظریه میگه کهکشانها در آینده به قدری از یکدیگر دور خواهند شد که نورشان هرگز به یکدیگر نخواهد رسید . در واقع ، با پیر شدن و مرگ ستارهها ، زمانی خواهد رسید که اصلاً نور یا گرمایی در کار نباشد . کیهان به مکانی تاریک ، سرد و خالی تبدیل خواهد شد . به نظر میرسد این سناریو پایان همه چیز باشد ، اما بر طبق یکی از نظریههای پیشنهادی ، این آغاز کیهانی دیگر در چرخهای بیپایان است . نظریه کیهانشناسی غشایی را که اول گفتیم... این همان اتفاقی است که با برخورد غشای سرد و تهی با غشایی دیگر رخ میدهد .
✨ اگر زمان کافی وجود داشته باشد ، این اتفاق سرانجام به وقوع خواهد پیوست . دانشمندانی به نام نیل توروک و پائول استینهاردت بر این باورند که چنین برخوردی به قدری انرژی عظیمی ایجاد میکند که برای ایجاد یک کیهان کاملاً جدید کافی است . آنها این نظریه را «نظریه اکپیروتیک» نامگذاری کردهاند . بر اساس این نظریه ، کیهان از نقطه تکینگی به وجود نیامده ، بلکه بر اثر برخورد دو غشاء شکل گرفته است .
📚انجمن نجوم بردسکن
🌔 @nojoom_et
۳ . کیهان مملو از پلاسما
🌟بسیاری از دانشمندان کماکان به بیگبنگ باور دارند و دو مشاهده کلیدی از این نظریه پشتیبانی میکند :
انبساط کیهان
و تابش زمینه ریزموج کیهانی
بلافاصله پس از بیگبنگ ، کیهان مکانی کوچک و داغ بود و به مانند خورشید از پلاسمای داغ پر شده بود . امروزه نیز اثرات این فاز فوقالعاده داغ را در قالب دریایی از تابش میبینیم که کل فضا را پر کرده است .
انبساط کیهان در طی بازه زمانی چند میلیارد ساله باعث شده تا دمای تابش به منفی ۲۷۰ درجه سلسیوس کاهش پیدا کند ، اما کماکان با تلسکوپهای رادیویی قابل شناسایی است .
✨“تابش زمینه ریزموج کیهانی” تقریباً در همه جهات یکسان به نظر میرسد ؛ اگر کیهان با سرعت امروزی به انبساط خود ادامه داده باشد ، نمیتوان آن را توضیح داد . اکثر دانشمندان معتقدند که کیهان دورۀ فوقالعاده سریعی تحت عنوان تورم را پشت سر گذاشته است . این اتفاق چند ثانیه پس از بیگبنگ به وقوع پیوسته است .
📚انجمن نجوم بردسکن
🌔 @nojoom_et
۴ . چندجهانی
🌟در نگاهی که به نظریه بیگبنگ وجود دارد ، برای اینکه یکنواختی تابش زمینه ریزموج کیهانی توضیح داده شود ، باید انبساط فوقالعاده سریعی تحت عنوان دورۀ تورم را در نظر گرفت . برخی از دانشمندان این تصور را در ذهن دارند که وقتی کیهان از فاز تورمی خارج شد ، فقط یک حباب کوچک در دریای وسیعی از فضایِ متورم شونده بود .
در این نظریه که با عنوان تورم ابدی شناخته میشود و پائول استینهاردت آن را پیشنهاد داده ، سایر جهانهای حبابی به طور پیوسته در سایر بخشهای این دریای متورم شونده به وجود میآیند . مجموع همه آنها به شکلگیری «چندجهانی» میانجامد .
✨این نظریه وقتی عجیبتر میشود که بگوییم هیچ دلیلی وجود ندارد سایر جهانها لزوماً قوانینی مثل قوانین فیزیک حاکم بر جهان ما را داشته باشند .
ممکن است برخی جاذبه قویتر یا سرعت نور متفاوتی داشته باشند . اگرچه امکان رویت مستقیم سایر جهانها برای ما انسانها میسر نیست ، اما احتمال دارد یکی از این جهانها با جهان ما برخورد کند . بنا به اعلام دانشمندان ، نقطه سرد در تابش زمینه ریزموج کیهانی میتواند «نشانهای از چنین برخوردی» باشد .
📚انجمن نجوم بردسکن
🌔 @nojoom_et
۵ . فضا-زمان ابرسیال
🌟حتی در صورتی که فضا دارای سه بُعد باشد ، بُعد دیگری در قالب زمان نیز وجود دارد ؛
بنابراین ، میتوان این طور تصور کرد که کیهان در فضا-زمان چهار بعدی وجود داشته باشد . بر اساس برخی از نظریهها ، مثل نظریهای که استفانو لیبراتی از دانشکده بینالمللی مطالعات پیشرفته و لوکا ماسیونه از دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان در ژورنال Physics Review Letters مطرح کردند ، صرفاً با فریم مرجع انتزاعی که حاوی اجرام فیزیکی از قبیل ستارهها و کهکشانها باشد سر و کار نداریم ؛ بلکه از نوعی ماده فیزیکی صحبت میکنیم که قابل قیاس با اقیانوسی از آب است .
✨همانطور که آب از مولکولهای بیشماری تشکیل شده ، فضا-زمان نیز بر طبق این نظریه از ذرات میکروسکوپی در سطح عمیقتری از واقعیت تشکیل شده است .
این نظریه ، فضا-زمان را به عنوان ابرسیالی در نظر میگیرد که فاقد ویسکوزیته(گرانروی) است.
📚انجمن نجوم بردسکن
🌔 @nojoom_et