036.mp3
665.4K
✅ چه لقمهای حرام است؟
🔹 سخنران: استاد مرتضی مخملباف
🔹 برگرفته از مبحث «دعا»
#کلیپ_سخنرانی
🔰 @p_eteghadi 🔰
الَّا إِبْلِيسَ اسْتَكْبرَ وَ كاَنَ مِنَ الْكَفِرِينَ(74)
قَالَ يَإِبْلِيسُ مَا مَنَعَكَ أَن تَسْجُدَ لِمَا خَلَقْتُ بِيَدَىَّ أَسْتَكْبرَتَ أَمْ كُنتَ مِنَ الْعَالِينَ(75)
قَالَ أَنَا خَيرْ مِّنْهُ خَلَقْتَنىِ مِن نَّارٍ وَ خَلَقْتَهُ مِن طِينٍ(76)
قَالَ فَاخْرُجْ مِنهْا فَإِنَّكَ رَجِيمٌ(77)
وَ إِنَّ عَلَيْكَ لَعْنَتىِ إِلىَ يَوْمِ الدِّينِ(78)
چرا خداوند به شیطان فرصت توبه نمیدهد ؟
پاسخ:
بنظر نمی آید که شیطان تمایلی به توبه داشته باشد. عملکرد او نه قبل از هبوط و نه بعد از هبوط گویای چنین تصمیمی نیست.
رحمت خداوند وسیع است از جمله آیاتی که بیانگر رحمت وسیع و عام الهی است این آیاتند:
«وَرَحْمَتِي وَسِعَتْ كُلَّ شَيْءٍ...(1)؛ و رحمتم همه چيز را فرا گرفته است»
«إِلَّا مَنْ رَحِمَ رَبُّكَ وَلِذَلِكَ خَلَقَهُمْ...(2)؛ مگر كسانى كه پروردگار تو به آنان رحم كرده و براى همين آنان را آفريده است...»
لذا رحمت ، عام است اما قابل هم شرط است یعنی طرف گیرنده هم باید خود را در معرض رحمت قرار دهد و رحمت را بپذیرد .باران بر همه جا یکسان می بارد اما کسی که ظرفش را در زیر باران وارونه قرار دهد مسلما هیچ دریافتی از این رحمت نخواهد داشت .
در خصوص شیطان هم همینگونه است. قبل از جریان خلقت آدم و سجده بر او نیز، وی کافر بود اما کفرش آشکار نشده بود:
«إِلَّا إِبْلِيسَ اسْتَكْبَرَ وَكَانَ مِنَ الْكَافِرِينَ (3)؛ جز ابليس كه تكبر ورزيد و از كافران بود!»
👇👇👇👇👇
پرسمان اعتقادی
الَّا إِبْلِيسَ اسْتَكْبرَ وَ كاَنَ مِنَ الْكَفِرِينَ(74) قَالَ يَإِبْلِيسُ مَا مَنَعَكَ أَن تَسْجُد
علامه طباطبايى در الميزان بیان می کنند كه ابليس قبل از قضيه امتناع از سجده بر آدم، كافر بوده و در ضمير خود اين رذيله نفسانى را داشت اما تا زمان وجوب سجده، مجالى براى بروز آن پيدا نشده بود. امتناع از سجده مرتبط با آن كفر در ضميرش بوده است. البته منظور از اين كفر بى اعتقادى به خدا نبوده است، بلكه همان رذيله خودخواهى و خودپرستى است كه به صورت خفى و ناآشكار در درون نفس او بوده و سبب طغيان و سركشى او در برابر پروردگار شده است.(4)
پس از جریان سجده نیز متکبرانه و بر خلاف مقام کبریایی پروردگار، بجای توبه و طلب بخشش برنامه آینده اش تا روز قیامت را را صراحتا بیان کرد:
«قَالَ فَبِمَا أَغْوَيْتَنِي لَأَقْعُدَنَّ لَهُمْ صِرَاطَكَ الْمُسْتَقِيمَ (5) گفت پس به سبب آنكه مرا به بيراهه افكندى من هم براى [فريفتن] آنان حتما بر سر راه راست تو خواهم نشست.»
« قَالَ رَبِّ بِمَا أَغْوَيْتَنِي لَأُزَيِّنَنَّ لَهُمْ فِي الْأَرْضِ وَلَأُغْوِيَنَّهُمْ أَجْمَعِينَ(6) گفت پروردگارا به سبب آنكه مرا گمراه ساختى من [هم گناهانشان را] در زمين برايشان مى آرايم و همه را گمراه خواهم ساخت.»
از همان زمان برای تا روز قیامت جهت گمراهی انسان برنامه ریزی کرد:
«قَالَ رَبِّ فَأَنْظِرْنِي إِلَى يَوْمِ يُبْعَثُونَ(7)؛ گفت پروردگارا پس مرا تا روزى كه برانگيخته مى شوند مهلت ده.»
اما خداوند تا روز معلوم و معین (که در تفاسیر به روز ظهور موعود تفسیر شده است ) وی را مهلت داد:
«قَالَ فَإِنَّكَ مِنَ الْمُنْظَرِينَ * إِلَى يَوْمِ الْوَقْتِ الْمَعْلُومِ »فرمود در حقيقت تو از مهلت يافتگانى * تا روز معين معلوم
هم اکنون هم همچنان که می دانیم عمل به وعده می کند و نشانه ای از پشیمانی یا تمایل به توبه در ایات قرآن یا عملکرد خارجی او سراغ نداریم.
البته روایت مرسلی در خصوص امکان توبه ابلیس هست بدین شرح:
«وَ عَنْ أَنَسٍ قَالَ إِنَّ نُوحاً لَمَّا رَكِبَ السَّفِينَةَ أَتَاهُ إِبْلِيسُ فَقَالَ لَهُ نُوحٌ مَنْ أَنْتَ قَالَ أَنَا إِبْلِيسُ قَالَ فَمَا جَاءَ بِكَ قَالَ جِئْتُ تَسْأَلُ لِي رَبَّكَ هَلْ لِي مِنْ تَوْبَةٍ فَأَوْحَى اللَّهُ إِلَيْهِ أَنَّ تَوْبَتَهُ أَنْ يَأْتِيَ قَبْرَ آدَمَ فَيَسْجُدَ لَهُ قَالَ أَمَّا أَنَا لَمْ أَسْجُدْ لَهُ حَيّاً أَسْجُدُ لَهُ مَيِّتاً قَالَ فَاسْتَكْبَرَ وَ كانَ مِنَ الْكافِرِينَ» :
این روایت از زبان انس بن مالک نقل شده (و به پیامبر اکرم استناد داده نشده)؛ انس بن مالک می گوید:
وقتی نوح (ع) سوار کشتی شد، ابلیس نزد او آمد.
نوح نبی پرسید: کیستی؟
گفت: ابلیسم.
نوح نبی پرسید: چه می خواهی؟
گفت: آمده ام تا از پروردگارت بپرسی، آیا برای من هم توبه ای وجود دارد؟
پس خداوند به نوح وحی فرستاد که توبه او اینست که برود و بر قبر آدم سجده کند.
ابلیس پاسخ داد: زمانی که آدم زنده بود برایش سجده نکردم، حالا [بروم و] برای مرده اش سجده کنم؟!
پس کبر ورزید و از کافران گشت.(8)
استاد جوادی آملی در بخشی از تفسیرشان در خصوص اخراج ابلیس از منزلتی که در آن بود بیان می کنند:
«گناه ابليس در اين بود كه در برابر «الله» قرار گرفت و گفت شما نظرتان اين است و من نظرم اين است، اين گناه قابل بخشش نيست. اگر كسي ـ معاذ الله ـ به اينجا برسد و بگويد اسلام اين را گفته است؛ ولي ـ معاذ الله ـ من نظرم چيز ديگر است، اين همان حرف شيطنت است؛ يك وقت است قبول دارد و میگويد:«رَبَّنا غَلَبَتْ عَلَيْنا شِقْوَتُنا»(9) که خدا و قيامت و دين و ولايت اهل بيت همه را قبول دارد؛ ولي گرفتار بعضي از لغزشهاست، برای اين شخص اميد به توبه و عفو هست، اما كسي مستقيماً در برابر ذات اقدس الهي بگويد شما نظرتان اين است و من نظرم اين است، اين ديگر قابل بخشش نيست.»(10)
📚پی نوشت ها:
1.اعراف/156
2.هود/119
3.ص/74
4.الميزان، ج 1، ص 119، علامه طباطبايى
5.اعراف/16
6.حجر/39
7.ص/79 8.بحار الأنوار، ج60،ص281 9.مومنون/106
🔰 @p_eteghadi 🔰
الف- می گویند یکی از علت های دشمنی اسراییل با ایران اینست که در تورات آمده، در آخرالزمان قومی از آشور اسراییل را نابود می کند، آیا این سخن سندی دارد؟
ب- آیا می توان گفت: یهودیت نسبت به مسیحیت، از نظر احکام کاملتر بوده و به اسلام نزدیک تر هست؟ زیرا در یهودیت زنا - ربا و.. حرام است ولی در مسیحیت بی بندباری و فساد موج می زند؟👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
پاسخ سؤالات شما را در دو بخش تقدیم می کنیم:
الف- وعده نابودی اسرائیل در عهدین و قرآن: بدون شک، از یکسو این موضوع، یعنی وعده نابودی اسرائیل بدست قومی نیرومند و مؤمن نه تنها از طریق تورات، بلکه از طریق انجیل و قرآن برای صهیونیست ها قطعی و مسجل شده زیرا بوضوح، در بین جوامع اسلامی، دشمنیِ ریشه دار شیعیان و بویژه حکومت و مردم ایران اسلامی بعنوان جلوداران و پیشگامان جبهه مقاومت و مبارزه با صهیونیسم برای اسرائیل ثابت است. از اینرو طبق قرائن و شواهد بسیار، تنها گزینه ای که می تواند بر اساس این پیش بینی برای رژیم غاصب اسرائیل تهدید محسوب شود، جمهوری اسلامی است.
در این مجال به برخی از آیات تورات و انجیل و قرآن در باره پیش بینی مذکور اشاره می کنیم:
یک- تورات: خداوند در قسمت های مختلف تورات وعده عذاب قوم ناسپاس و نافرمان یهود را بارها تکرار نموده و چون این طایفه برای اصلاح خود اقدام نکردند عذاب های مختلف و متعددی را برای آنان پیش بینی نموده و متذکر شده که برخی از آنها بدین شرح است: «من بر ضد شما برخواهم خاست و شما در برابر دشمنانتان پا به فرار خواهید گذاشت، کسانی که از شما نفرت دارند برشما حکومت خواهندکرد، حتی از سایه خود خواهید ترسید»، «بلای جنگ را بر شما نازل خواهم کرد تا درمیان قوم ها پراکنده شوید. سرزمین شما خالی و شهرهایتان خراب خواهندشد.» (1) همچنین به دو نکته جالب دیگر که بیانگر نابودی این قوم ستمکار است پرداخته: اول اینکه فرموده است: «خداوند قومی را از دوردستها به سراغتان خواهد فرستاد، قومی که زبانشان را نمی فهمید.»(2) «ایشان مثل عقاب برسر شما فرود خواهندآمد.»(3) و دوم این که صهیونیست ها با بلایی ناشناخته هم روبه رو خواهندشد. جائی که در تورات به صورت پیش بینی عنوان می شود: «خداوند هرگونه بیماری و بلایی را که وجود دارد، حتی آنهایی که دراین کتاب اسمی از آنها برده نشده به سراغ شما خواهد فرستاد تا نابود شوید.»(4)
دو- انجیل: همچنین پیش بینی نابودی قوم ملعونی که نافرمانی خدا را کرده اند نه تنها در تورات که در اناجیل موجود از زبان حضرت عیسی (علیه السلام) این پیامبر بزرگ الهی که بارها مورد آزار و اذیت بسیاری از یهودیان زمان خود قرار گرفت، نیز بیان شده است. (5) بر اساس آیات انجیل موجود که در دسترس همگان نیز قرار دارد، راه نجات یهود در اطاعت از فرامین الهی و هلاکت، سرنوشت محتوم آنانی است که به ظلم و جنایت ناسپاسی و کشتن انبیاء و اولیاء دست زده و به نام دین ترور و وحشت را در هر دوره ای بر پا داشته و در زمین فساد کرده و می کنند که مصداق آن امروزه رژیم اشغالگر صهیونیستی است.
سه- قرآن مجید: در قرآن مجید چنین آمده است: «در کتاب تورات به فرزندان اسرائیل اعلام فرمودیم: شما دوبار در زمین فساد و سرکشی و طغیان خواهید کرد. و چون زمان اولین وعده مجازات، فرا رسد مردانی جنگجو را می گماریم که بر شما شورش کنند، خانه های شما را مورد تهاجم و جستجو قرار دهند که این وعده ای است که تحقق آن حتمی و مسلم است. اگر نیکی کنید آن نیکی به خودتان برمی گردد و ا گر بدی کنید به خودتان بدی کرده اید و چون وعده کیفر دوم فرارسد دشمنان بر شما غالب می شوند و آنچنان در تنگنا قرار می گیرید که آثار ذلت و غم و اندوه در چهره هاتان پدیدار می شود و آن ها مثل دفعه قبل حتی به پرستشگاه های شما داخل می شوند و هرچه بدست آورند به شدت نابود می کنند. (و نیز فرموده شد): چه بسا که خداوند رحم خود را شامل حال شما فرماید، اما اگر شما به فساد و تباهی بازگردید ما نیز شما را کیفر خواهیم کرد و ماجهنم را برای کافران، زندان همیشگی قرار داده ایم.»(6)
بنابراین، به نظر می رسد که صهیونیسم که مصداق واقعی یهودیان نافرمانی هستند که وعده مجازات آنان در کتاب های مقدس به خاطر ماهیت تروریستی شان حتمی و لایتغیر است، باید به جای ستیز با اسلام و مسلمین و قتل و کشتار بی گناهان و ... توبه کرده و به احکام الهی گردن نهند و گرنه در جهانی که اساس آن بر پایه عدالت است و به آن سمت در حرکت است، چیزی جز نابودی عاید آنان نخواهد شد. در حقیقت، این انسان های پاک هستند که وارث جهان و حاکم بر آن خواهند شد، نه ظالمان و ستمگرانی که به مبارزه با ادیان الهی و بویژه اسلام ناب محمدی(صلی الله علیه و آله) می پردازند. چنانکه پیشتر در تورات(زبور داوود)(7) و در قرآن(8) بیان شده است.(9)
ب- تورات یا انجیل، کدام کامل تر و کم تحریف تراند؟: اتفاقاً در آیات بسیاری از قرآن کریم، آیاتی تحت عنوان آیات تحریف، وجود دارد که ناظر به عهدینِ موجود(عهد قدیم و جدید) به ویژه تورات کنونی است(10) و تحریف آن اعم از تحریف لفظی و معنوی بوده است. اهل کتاب به انواع زیادی از تحریف در کتاب آسمانی خود، دست میزدند، از قبیل: تحریف معنوی و تفسیر ناروا، تحریف لفظی به افزایش یا کاهش و یا به صورت تغییر و تبدیل و نیز تحریف در نحوه گویش، که میتوان آن را تحریف شفاهی نام نهاد. بعلاوه حذف آیات معاد، افزودن مطالب خرافی و نادرست که منافی تعالیم و روح ادیان آسمانی است، تغییر و تصرف در احکام و حدود الهی، تغییر یا پنهان کردن اوصاف پیامبر اسلام و بشارت نبوت آن حضرت و ویژگیهای یاران ایشان از جمله تحریفات مهم اهل کتاب به ویژه دانشمندان یهود بوده است. همچنین در روایات بسیاری به مسأله تحریف در تورات و انجیل اشاره شده است.(11) بنابراین نمی توان به صراحت گفت که تحریفات عهد قدیم (تورات) بیشتر است یا عهد جدید (انجیل).
📚پی نوشت ها:
1- تورات، قسمت خروج، فصل 26 آیات 12 تا 39.
2- فلذا رژیم صهیونیستی بدلیل خوف و وحشتی که از ایران اسلامی دارد، از یکسو به تمام آکادمی های کشور دستور داده تا تعلیم زبان فارسی را در دستور کار قرار دهند تا نوعی آرامش به خودشان تلقین کنند که با توجه به اینکه مردم یهود، زبان فارسی را می شناسند. بنابراین، ایران نمی تواند مصداق وعده ای باشد که در این آیه از تورات بیان شده! و از سوی دیگر خوف و وحشت رهبران صهیونیست به قدری آشکار است که نمی توانند بغض و کینه شان را مخفی کنند!
3- تورات، قسمت تثنیه، فصل 28 آیه 29
4- تورات، قسمت تثنیه، فصل 28 آیه 61
5- انجیل لوقا، فصل سوم، آیه 7 تا 9؛ انجیل لوقا، فصل 21 آیات 20 به بعد.
6- قرآن کریم، سوره اسراء، آیات 4 تا 9
7- «نیکان، دنیا را به ارث خواهند برد و تا ابد در آن سکونت خواهند نمود.»، تورات، زبور، فصل 37 آیه 29
8- «و ما در زبور داود که بعد از تورات آمد نوشتیم: بندگان صالح من وارث حکومت بر زمین خواهند شد.»، قرآن کریم، سوره انبیاء، آیه 105.
9. برگرفته از مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی پایگاه جامع تاریخ معاصر ایران، مقاله سرنوشت صهیونیستها به روایت کتابهاى مقدس یهودیان، مجید گودرزی، با اندکی تغییر و تصرف.
10- ر.ک: بقره، 102؛ نساء، 46؛ بقره، 78؛ آل عمران، 78، بقره ، 75.
11- بحار الانوار، ج 89 ، ص 43؛ کافی، ج، 1 ص، 224؛ بحارالانوار، ج 9، ص 180؛ همان، ج 9، ص 19؛ همان، ج 9، ص 316.
🔰 @p_eteghadi 🔰
14_SEMO-Mohammadi-Pasokh_Be_Soalate_Eteghadi_(64).mp3
5.29M
پرسش و پاسخ اعتقادی
🔹حجه الاسلام #محمدی
64 - نواب خاص امام زمان چه شرایطی داشتند؟
🔰 @p_eteghadi 🔰
❔#پرسش_و_پاسخ
💢 مصرف بیت المال در احادیث
💠 در احادیث، مصرف بیت المال چگونه ترسیم شده است؟
✍️اصطلاح «بيت المال» در متون روايى،يك اصطلاح عام براى درآمدهاى عمومى مسلمانان است كه براى مصرف در اختيار حكومت اسلامى قرار مى گيرد . از بررسى جامعِ روايات، به طور كلّى دوگونه مورد مصرف براى بيت المال به دست مى آيد : مصارف خاص و مصارف عام .
🔸۱ . مصارف خاص
آن دسته از مصارف عمومى كه داراى عنوانى خاص هستند :
تأمين فقرا و مستمندان و از كارافتادگان و خانواده هاى شهدا ، تأمين حقوق كارگزاران بيت المال و قضات و سربازان ، آموزش و بهداشت،مخارج زندانيان، بدهى بدهكاران ، ديه مقتولانى كه ضامن شخصى ندارند ، عمران و آبادى شهرها و ...
🔸۲ . مصارف عام
در صدر اسلام ، پس از تأمين مصارف خاص، مازاد بيت المال بين عموم مسلمانان تقسيم مىشد. در متون روايى از اين نوع مصرف ، به عنوان حقّ عام افراد در بيت المال، ياد شده است .
🔅دو ويژگى اساسى توزيع مطلوب بيت المال از ديدگاه اسلام :
۱) رعايت عدالت در تقسيم ، ۲) حبس نكردن حقوق عمومى .
💥در نامه هایی که #امام_علی_علیه_السلام به كارگزاران خويش نوشته است، اختصاص بخشى از منابع بيت المال بر طبقات محروم و كم درآمد ، همواره مورد تأكيد قرار گرفته است .
⭐️ تأكيد فراوان ايشان بر لغو امتيازات ناروا و موهوم و اعطاى حقوق برابر بر خويشاوند و بيگانه، عرب و عجم، زن و مرد، و افراد باسابقه و مشهور و افراد گم نام، تصوير تابناكى از عدالت انسانى را براى عدالتجويان جهان به نمايش گذاشته است .
📚 دانش نامه اميرالمؤمنين عليه السلام بر پايه قرآن، حديث و تاريخ ج 4 ص ۱۳۹
🔰 @p_eteghadi 🔰
.
﷽؛
🏷 خدا و مجاهدان
🔅 #پیامبر_اکرم_(ص) :
🔸 «خداوند بزرگ با مجاهدان بر فرشتگان مى بالد »
🔹 «يُباهِي اللّهُ تعالى المَلائِكةَ بِالمُجاهِدينَ» .
📚 جامع الأخبار ، ص ۹۳
🔰 @p_eteghadi 🔰
پرسمان اعتقادی
میگویند: انقلاب چه فایدهای داشته؟ دلار که گران شد، بدحجابی هم هست، کشورها نیز ارتباط خوبی با ما ند
البته که میگویند و شما هر پاسخی دهید نیز به این ضد تبلیغها ادامه میدهند. اگر این کار نکنند، چه کنند؟
این شعارها تازه نیست، از اوایل انقلاب نیز میگفتند. گویی انقلاب یا جمهوری اسلامی مثل باران است که اگر آمد، سریعاً باید هم جا مرطوب گردد! آن قدر فرافکنی کردند که «انقلاب چه فایده داشته و برای ما چه کرده است؟» تا امام خمینی (ره) پاسخ آنان را در یک جمله داد و بدین مضمون فرمود: «نگویید انقلاب برای ما چه کرده است، بگویید شما برای انقلاب چه کردهاید؟!» لذا آنان که انقلاب کردند و اکنون نیز انقلابی هستد، به نتایج و دستآوردهای خود کاملاً واقفند و به همین دلیل حاضر نیستند به هیچ قیمتی یک قدم عقب نشینی کنند. و آنان که هیچ گاه با انقلاب نبوده و نیستند، مرتب نق میزنند، که پس دلار، زن، خوشگذرانی، کچ و سیمان چه شد؟
باید دقت داشت که موفقیت یا شکست هر حرکتی (به ویژه انقلابها) با اهدافش سنجیده میشود که چقدر دور یا نزدیک شده است؟
الف - اگر هدف از انقلاب اسلامی ارزانتر کردن دلار بود، انتقاد بیان شده وارد است. اما مردم این کشور در حالی انقلاب کردند که دلار فقط ۷ تومان بود و اگر دلار یا فحشا یا گچ و سیمان میخواستند، هم چنان وابسته میماندند و انقلاب نمیکردند. البته نرخ دلار نیز فقط به خاطر انقلاب افزایش نیافته است. امروز دلار حدود ۱۸۰۰ یا نرخ دولتی حدود ۱۴۰۰ تومان (با نوسان) میباشد. یعنی تقریباً ۲۵۰ برابر افزایش یافته است. حال ما سؤال میکنیم که مگر در ترکیه که مرکز ناتو بوده و اصرار دارد به اروپا بپیوندد، نه جنگ داشته و نه محاصره اقتصادی، و دولتهایش نیز از گذشته تا کنون همه وابسته و سرسپرده بودند، تا کنون چند انقلاب رخ داده که ارزش پولش در همین مدت بیش از ۱۵۰۰ برابر کاهش یافته است؟! چرا نمیگویند این تفاوت که به رغم جنگ و تحریم و ... بین ارزش پول ایران و ترکیه وجود دارد، به خاطر انقلاب، استقلال و نظام جمهوری اسلامی است؟
ب – هدف از انقلاب و اسقرار نظام جمهوری اسلامی ایران، با حجاب کردن عدهای بدحجاب نیز نمیباشد. بلکه هدف [البته در این زمینه]، ممانعت از کشف حجاب و فساد اجباری حکومتی و نیز محیطی از یک سو و مساعد نمودن زمینه برای هدایت از سوی دیگر است. که البته بسیار هم موفق بوده است. حال اگر عدهای دانسته یا ندانسته با هدایت و رشد خود لجاجت میکنند، علیه خود کار میکنند. مگر چون پیامبر (ص)، وحی و اسلام آمد، همه باید مسلمان، مؤمن، متقی و اهل تعقل و شعور میشدند و یا شدند؟!
شاید شعار دهندگان نمیدانند (و البته اغلب میدانند، خود را به تجاهل میزنند) که قبل از انقلاب اسلامی، در هر شهری فاحشه خانهای وجود داشت که بسیاری از فواحش آن دختران ربوده شده بودند. شبهای جمعه در شبکههای تلویزیونی برنامههای کابارهها پخش میشد، تأسیس کازینوها گامی «به سوی دروازه هایتمدن» محسوب میشد و پسند نوامیس توسط خارجیان یک افتخار ملی شمرده میشد. شاید توجیه کنند که امروزه نیز فواحشی هستند و ...، اما فرق است بین وجود فاحشه با فاحشه خانه و یا مبدل نمودن رسانه ملی به مرکز فحشا، و فرق است بین وجود شرابخوار با تولید و گسترش رسمی و علنی عرق فروشی، و یا قماربازی چند نفر با تأسیس انواع کازینوها و قمارخانههای بزرگ و کوچک. البته این همه مفاسد نیست.