🔴علائم بیماری ام اس
🔸بیماری اماس ممکن است بر هر قسمتی از بدن تاثیر بگذارد و طیف وسیعی از علائم مختلف را میتواند ایجاد کند. هر یک از بیماران به شکل متفاوتی با بیماری اماس درگیر میشوند. علائم اصلی بیماری اماس عبارتند از:
🔸خستگی مفرط ✔بیماران اغلب اظهار میکنند که به طور غیرعادی و بیش از حد، احساس خستگی زیاد میکنند، به طوری که حتی انجام دادن سادهترین کارها برایشان مشکل و خستهکننده است.
🔸اختلالات بینایی
ممکن است مشکلات زیر را پیدا کنید:
✔از دست دادن قدرت بینایی در چشمی که درگیر بیماری شده است که این حالت بین چند روز تا چند هفته ادامه پیدا میکند.
✔کور رنگی
✔درد چشم که که معمولا با حرکت دادن چشمها بدتر میشود
✔دیدن بارقهی نور در هنگام حرکت دادن چشم
✔دو بینی
✔داشتن حس غیرعادی در بدن
🔸این مورد تغلب شامل احساس گزگز و سوزن سوزن شدن یا خواب رفتن و بی حسی اعضای مختلف بدن از جمله دست، پا یا تنه میشود که این حالت معمولا ظرف چند روز شدیدتر میشود و به نقاط دیگر بدن گسترش مییابد.
✔گرفتگی، خشکی و احساس ضعف در عضلات
🔸بیماری اماس میتواند اثرات زیر را بر عضلات داشته باشد:
✔منقبض شدن شدید و دردناک عضله (اسپاسم)
✔خشک شدن عضله و مقاومت آن در برابر حرکت
✔احساس ضعف
🔸مشکلات حرکتی
ممکن است با مشکلات زیر رو به رو شوید:
مشکل در اجرای درست حرکات ( مانند حرکت در جهت نادرست و انداختن اشیاء)
✔مشکل در حفظ تعادل و هماهنگی بین اعضای بدن
✔لرزش دست و پا
✔سرگیجه
✔سبکی سر
ادامه دارد
@pezeshkbartar
🔴قسمت دوم علائم بیماری ام اس 🔸برخی از افراد مبتلا به اماس دچار درد میشوند که این دردها به دو صورت میتواند باشد:
✔️درد ناشی از خود بیماری اماس (درد نوروپاتیک) – این درد ممکن است به صورت دردی تیز و تیرکشنده در صورت و یا به صورت انواع دردهای مختلف در دست و پا و تنه باشد. برای مثال ممکن است شخص احساس سوزش، گزگز و سوزن سوزن شدن، احساس گرفتگی یا احساس تنگی و تحت فشار بودن بکند. اسپاسمهای عضلانی نیز میتواند بسیار دردناک باشد.
✔️دردهای اسکلتی-عضلانی- ممکن است بیماری اماس به طور غیر مستقیم موجب بروز درد کمر، درد گردن و درد در سایر مفاصل بدن شود.
🔸برخی از بیماران مبتلا به اماس دچار مشکلات ادراکی میشوند از جمله:
✔️مشکل در یادگیری و به خاطر سپردن اطلاعات جدید، کند بودن در پردازش اطلاعات زیاد یا فکر کردن به چند چیز به طور همزمان
✔️محدود شدن میزان تمرکز
✔️تکلم در هنگام صحبت کردن
✔️مشکل در برنامه ریزی کردن و حل مشکلات
✔️مشکل در استدلال کردن به طور مثال در حل مسائل ریاضی یا حل یک پازل
🔸مشکلات روحی
بسیاری از افراد مبتلا به ام اس، دورههایی از افسردگی را تجربه میکنند. این بیماران همچنین ممکن است دچار اختلالات اضطرابی شوند.
🔸مشکلات جنسی
ام اس میتواند بر عملکرد جنسی فرد نیز تاثیراتی داشته باشد. هم مردان و هم زنان مبتلا به ام اس، معمولا متوجه میشوند که میل جنسی کمتری نسبت به قبل دارند.
🔸مشکل در کنترل ادرار و مدفوع
ابتلا به مشکلات مربوط به دفع، در افراد مبتلا به اماس شایع است. برخی از این مشکلات عبارتند از:
✔️ابتلا به تکرر ادرار
✔️احساس اضطرار شدید و ناگهانی برای ادرار کردن که ممکن است منجر به ریزش ادرار شود.
✔️چندین بار بلند شدن از خواب در طول شب برای رفتن به دستشویی
✔️ابتلای مکرر به عفونت مجاری ادراری
@pezeshkbartar
🔸 🔸 علت بروز بیماری اماس چیست؟
در بیماری ام اس، سیستم ایمنی بدن به لایهی محافظی که اطراف عصبها را پوشانده است حمله میکند. نام این لایهی محافظتی، غلاف میلین است. حملهی سیستم ایمنی بدن به میلین موجب آسیب دیدگی و زخم شدن خود میلین و احتمالا عصبهای داخل آن میشود که این موضوع میتواند در انتقال پیامهای عصبی اختلال ایجاد کند و یا سرعت انتقال پیامها را کاهش دهد.
دلیل این عملکرد غیرعادی سیستم ایمنی بدن نامشخص است، اما برخی از عواملی که تصور میشود در این زمینه دخیل باشند عبارتند از:
✔️ژنتیک- بیماری اماس به طور مستقیم به ارث نمی رسد اما شانس ابتلا به اماس در افرادی که یکی از نزدیکانشان به این بیماری مبتلا است، بیشتر است.
✔️ کمبود ویتامین D و نور خورشید- کمبود ویتامین D و عدم قرار گرفتن در برابر نور خورشید به اندازهی کافی، میتواند در ابتلا به این بیماری موثر باشد. البته هنوز مشخص نیست که با توجه به این موضوع، مکملهای ویتامین D میتوانند در پیشگیری از ابتلا به اماس موثر باشند یا خیر.
✔️ سیگار- افرادی که سیگار میکشند دو برابر سایرین در معرض ابتلا به بیماری اماس هستند.مصرف دخانیات، مواد مخدر و مشروبات الکلی نیز باعث تشدید بیماری ام اس میشوند که باید به شدت از مصرف آنها خودداری کرد.
✔️عفونت ویروسی- تصور میشود که برخی از انواع عفونتهای ویروسی خصوصا عفونتهای ایجاد شده بر اثر ویروس Epstein-Barr میتوانند سیستم ایمنی بدن را به نحوی تحریک کنند که منجر به ابتلا به بیماری اماس شود.علاوه بر آن هر نوع عفونتی مانند عفونت دستگاههای تنفسی، ادراری، پوستی و سایر عفونتها میتواند حداقل به صورت موقت باعث تشدید بیماری شود.
✔️استرس یکی از عوامل تشدید کننده ام اس بوده و بیماران باید از آن دوری کنند. به همین دلیل اطرافیان کمتر سر به سر او گذاشته و بیاموزند که چطور بدون استرس با او زندگی کنند.
به طور کلی تحقیقات نشان داده است که رژیم گیاهخواری تاثیر چندانی در ابتلا به ام اس ندارد اما کسانی که کمتر گوشت قرمز مصرف کرده، یا اصلا از آن استفاده نمیکنند در دراز مدت پیش آگهی بهتری نسبت به بیماری ام اس دارند.
@pezeshkbartar
🔸 تشخیص بیماری ام اس
تشخیص بیماری اماس پروسهی پیچیدهای است چرا که هیچ تست منفرد و مشخصی برای تایید قطعی ابتلا به اماس وجود ندارد و لازم است که پزشک تمامی علل احتمالی دیگری که ممکن است موجب بروز علائم شدهاند را بررسی کند تا مطمئن شود که به مشکل یا بیماری دیگری مبتلا نیستید.
برخی از تستهایی که برای تایید ابتلا به بیماری اماس ممکن است انجام شوند عبارتند از:
✔️آزمایشات عصبی (نورولوژیکی)
متخصص اعصاب شما را معاینه میکند و در حین معاینه به دنبال علائمی مانند تغییر در دید، ضعف دید، حرکات غیرعادی چشم، ضعف در دست و پاها، اختلال در هماهنگی اعضای بدن، مشکل در صحبت کردن و واکنش نشان دادن به محرکها میگردد.
✔️عکسبرداری ام.آر.آی
اسکن ام.آر.آی میتواند وجود آسیب یا زخم در غلاف میلین در مغز و یا طناب نخاعی را نشان دهد. در اغلب افرادی که به بیماری ام.اس مبتلا هستند، انجام این عکسبرداری به تایید تشخیص پزشک (در ابتلا به ام اس) کمک زیادی میکند.
✔️آزمون پتانسیل برانگیخته
این آزمون یک آزمون کاملا بدون درد است که در ان مشخص میشود که مغز شما، پیامهای عصبی را دیرتر از زمان نرمال دریافت میکند یا خیر.
✔️پانکسیون کمری (نمونه برداری از مایع مغزی-نخاعی)
در تست پانکسیون کمری، یک سوزن در قسمت پایینی کمر قرار داده میشود و مقداری از مایع مغزی نخاعی برای نمونه برداشته میشود. تست پانکسیون کمری برای دریافت اطلاعات بیشتر از وضعیت شما و در صورتی انجام میشود که علائم شما یا نتایج به دست آمده از اسکن مغزی، غیرعادی باشند.
✔️آزمایش خون
آزمایشات خون معمولا برای بررسی ابتلای بیمار به سایر مشکلات و بیماریها مانند کمبود ویتامین B یا ابتلا به بیماری عصبی نادر به نام نورومیلیت اپتیکا، تجویز میشوند.
@pezeshkbartar
درمان طبیعی تنبلی تخمدان
👈مصرف مکمل دارچین به منظم شدن سیکل قاعدگی در تنبلی تخمدان کمک میکند و همچنین مقاومت به انسولین را بهبود میبخشد.
✍️روزانه 1ق.چ همراه با 1لیوان آب گرم
@pezeshkbartar🌺🍃
هدایت شده از تبلیغات پیشروو
عکس ها و فایل های پاک شده را
به گوشی خود بازگردانید 🗑
از اینجا دانلود کنید👇👇👇
هدایت شده از ســــکانــــــس چــی🎬😂
Restore.E-v43.apk
4.96M
پلیکیشن ریکاوری عکسهای پاک شده 🗑
به راحتی عکسهای پاکشده رو به گوشیتون برگردونید 💡
از همین جا دانلود کنید 👆👆👆👆
🔴قسمت دوم درمان اماس
🔸درمان دارویی بیماری ام اس
دانش انسانها امروزه به حدی رسیده که برای بعضی بیماریها درمان کاملی وجود دارد. مثلاً در مورد آپاندیسیت با یک عمل جراحی ساده و در مورد گلودرد چرکی با یک دوره استفاده از آنتیبیوتیک مناسب میتوان مسئله را کاملاً حل کرد.
اما در بعضی بیماریها مانند ام اس مسئله فرق میکند. داروهای موجود درمان ام اس از نظر کاربرد به سه گروه اصلی تقسیمبندی میشوند:
۱. برای حملات بیماری.
۲. برای کنترل علائم بیماری.
۳. برای کنترل سیر بیماری. 🔸۱. برای حملات بیماری
همانطور که به یاد دارید در نوع الف و ب بیماری، گاهگاهی ممکن است شخص دچار حمله (عود) شود. در این مواقع با استفاده از ترکیبات کورتن میتوان با کم کردن التهاب در سیستم اعصاب مرکزی، هم طول مدت حمله و هم میزان ضایعات را کاهش داد.
این دوره درمانی معمولاً به صورت تزریق وریدی و یا خوراکی تجویز میشود و معمولاً طول هر دوره بین سه تا پنج روز طول میکشد.
از این گروه دارویی ، متیل پردنیزولون (سولومدرول یا دپومدرول) بیشتر بهکار میرود .خوب است بدانیم این درمانها صرفاً برای کنترل علائم ما در فاز حمله است و در صورتی که حمله شدید نباشد( و البته در صورت صلاحدید پزشک معالج ) ممکن است نیازی به مصرف دارو نباشد. ✔ایمونوگلوبین داخل وریدی: در مواردی که حمله به درمان با کورتیکواستروئیدها پاسخ مناسبی ندهد پزشک ممکن است از ایمونوگلوبولین وریدی ( IVIG) کمک بگیرد . این ترکیبات در واقع آنتی بادی هائی هستند که توسط سیستم ایمنی افراد ساخته میشوند و بدن را از عفونت ها و بیماریها محافظت می نمایند. این مواد از خون افراد داوطلب جمع آوری شده از سایر مواد موجود در خون جدا میشوند و بصورت تزریقی مورد استفاده قرار می گیرند . دوره درمان با این دارو معمولاً 5 روز است .
✔تعویض خون : ( پلاسما فرز ) ، این درمان هم در مواردی از حمله های بیماری مورد استفاده قرار می گیرد که به ترکیبات کورتون پاسخ مناسبی داده نشده باشد.در این نوع درمان حجم مشخصی از خون در طول مدت ۴-۳روز تعویض می شود.
🔴ادامه دارد
@pezeshkbartar
🔴قسمت سوم درمان بیماری اماس
۲. برای کنترل علائم بیماری
بسته به اینکه فرد در حال حاضر چه علائم و مشکلاتی دارد، از داروهای مختلفی برای کنترل و به حداقل رساندن مشکلاتش استفاده میشود. ذکر نام تکتک این داروها ضروری نیست و فقط بدانیم که بیش از سی داروی مختلف به این منظور بهکار میروند.
مثلاً از آمانتادین برای درمان خستگی و از باکلوفن برای مقابله با سفتی عضلانی (اسپاسم) استفاده میشود.
با توجه به اینکه داروهای این گروه در بخش مربوط به ″علائم بیماری″ توضیح داده شده از ذکر آنها در این قسمت پرهیز می کنیم.
۳.برای کنترل دوره بیماری
در این دسته ، داروهایی قرار می گیرند که قادرند از تعداد و شدت حملات بکاهند و سیر بیماری را نیز کند نمایند دراین گروه ، داروهای ذیل قرارمیگیرند.
۱- انترفران ها: پروتئین هایی هستند که بطور طبیعی در بدن ساخته میشوند و دفاع بدن را در مقابل و یروسها تأمین می کنند. سه نوع انترفران طبیعی وجود دارد ، الفا، بتا، و گاما که از بین آنها نوع بتا در بیماری MS نقش درمانی دارد . این نوع انترفرون خود به سه شکل تزریقی در بازار وجود دارد.
الف- انترفران بتا – یک آ شامل آونکس .( و معادل ایرانی آن سینووکس) که بصورت عضلانی هفته ای یک بار تزریق میشوند.
وریبف و معادل ایرانی ان رسیژن که بصورت زیرجلدی ، هفته ای سه بار تزریق میشوند .
ب- انترفران بتا – یک ب ( بتافرون) که بصورت زیرجلدی یک روز در میان تزریق میشود .
۲-گلاتیرامراستات: ( کوپاکسون )
داروی گلاتیرامراستات با نام تجاری کوپاکسون و معادل ایرانی کوپامر و افسویمر، از آنجاکه به تازگی در کشور تولید شده است ، مورد سوال بسیاری از عزیزان قرار گرفته است. لذا بر آن شدیم که آنرا بیشتر و بهتر معرفی کنیم.
این دارو که در حال حاضر فقط در بیماری ام اس کاربرد دارد، زنجیره ای از چهار ملکول اسید آمینه بنام های گلوماتیک اسید، لیزین، آلانین و تیروزین است که بطور طبیعی در ملکول پروتئینی میلین ( غلاف عصب) هم یافت میشود. بنابراین از نظر ساختمان شیمیایی این دارو با میلین دور تنه عصب ، مشابهت دارد.
در بیماری ام اس ، این دارو از سال 1996 توسط سازمان غذا وداروی امریکا برای کم کردن تعداد حمله های بیماری ام اس استفاده میشود، اگرچه مشاهدات نشان میدهد که در جلوگیری از پیشرفت ناتوانی هم موثر است . این دارو بصورت تزریق زیر جلدی روزانه مورد استفاده قرار میگیرد.
ادامه دارد ......
@pezeshkbartar
در مطالعاتی که داروی گلاتیرامراستات با داروی ربیف ( REGARD ) و بتافرون ( BEYOND) مقایسه شد، از نظر میزان اثربخشی تفاوتی بین این دارو و هریک از دارو های دیگر یافت نشد.
این دارو علاوه بر فرم های MS قطعی می تواند در فرم CIS (اولین حمله MS ) نیز مورد استفاده قرار داد . اما در فرم های پیشرونده (نوع اولیه و نوع بدون حمله) تاثیری ندارد.
این دارو نیز مانند داروهای انترفرون بتا برای فرم های حمله ای بیماری و با میزان ناتوانی پائین مورد استفاده قرار میگیرد.
عوارض : عوارض شایع دارو عبارتنداز : واکنش های محل تزریق که در 30% عزیزان ممکن است روی دهد .
علائم شبیه آنفولانزا نیر در 10% موارد بروز میکند.
۳-میتوکسانترون ( نوانترون )
جزء داروهای شیمی درمانی است که در موارد خاصی از بیماری بصورت تزریقی هر سه ماه یک بار مصرف میشود .معمولاً بیشتر از دو سال هم ادامه نمی یابد .
- تا سال ۲۰۰۶داروهای فوق ، درمان عمده بیماری MS را تشکیل می دادند . از این سال به بعد داروهای جدیدتری به لیست درمانی بیماری اضافه شد . این دارو ها عبارتند از .
4- ناتالی زوماب ( TYSABRI)
این دارو که درسال ۲۰۰۶توسط سازمان غذا و داروی امریکا ( FDA) و اروپا ( EU) مورد تأئید قرار گرفت ، در کنترل بیماری MS تاثیر بسیار خوبی دارد و بصورت تزریق وریدی ، ماهانه یک بار مورد استفاده قرار می گیرد . متأسفانه بدلیل عارضه مهم و کشنده ای بنام (PML) که با این دارو دیده شد، مصرف آن باید کاملاً تحت نظارت دقیق ودر چارچوب سیستم های خاصی انجام شود تا در صورت وقوع این عارضه ، بتوان هرچه سریعتر آن را تشخیص و در حد امکان درمان کرد.
5- داروی GILENYA ( فینگولی مود)
اولین داروی خوراکی بیماری MS است که در سال ۲۰۱۰از سازمان غذا و داروی امریکا (FDA) تائیدیه گرفت و بتازگی در آوریل ۲۰۱۱از طرف همین سازمان در اروپا، مجوز مصرف گرفته است . این دارو که روزانه از راه خوراکی مصرف میشود تعداد حملات بیماری را کاهش میدهد و سیر پیشرفت بیماری را کند می کند .
🔸در اینجا ذکر دو نکته را ضروری میدانیم . اول اینکه کلیه داروهای فوق قادر به کنترل بیماری می باشند و توانایی ریشه کن کردن آن را ندارند و دوم اینکه این داروها ، داروهای تائید شده بیماری هستند و در حال حاضر گروه زیادی از داروها در دست تحقیق قراردارند که مطمئناً برخی از آنها در سالهای آینده از بوته آزمایش موفق بیرون خواهند آمد.
🔴تمام
@pezeshkbartar
🔸چه بخوریم و چه مقدار بخوریم که سالم باشد؟
مجموع غذای روزانه شما باید حدودا چنین نسبتی داشته باشد:
یک سوم نشاسته
یک سوم میوه و سبزی
یک سوم لبنیات و پروتئین
✔️1 - نشاسته:
نان، سیبزمینی، برنج و ماکارونی را اساس وعده غذایی قرار دهید.
تقریبا یک سوم غذای شما را باید اینها تشکیل دهند.
بر اساس نحوه پخت اگر میتوانید پوست سیبزمینی را نگیرید،
حذف سبوس از نان یا برنج، مقدار فیبر را در غذا کم میکند و برخی مواد معدنی مغذی هم ممکن است با آن حذف شود.
فیبر به کار روده بزرگ و تسهیل دفع و رفع یبوست کمک میکند. علاوه بر این، وقتی نشاسته را به این صورت مصرف میکنید، کمتر میخورید چون زودتر سیر میشوید بنابراین کالری کمتری هم دریافت میکنید.
✔️2 - میوه و سبزی: میوه و سبزی باید تقریبا یک سوم غذای روزانه شما را تشکیل دهد.
توصیه فعلی این است که روزانه در مجموع باید چهارصد گرم میوه و سبزی (خام یا پخته) بخورید.
در مصرف میوه و سبزیها تا حد ممکن تنوع ایجاد کنید.
اگر میوه را خام میخورید یک سیب، نارنگی، پرتغال، هلو یا سیب را یک پنجم نیاز روزانه یعنی حدود هشتاد گرم در نظر بگیرید.
خشکبار(میوه های خشک ) هم غذای خوبی هستند، مثل برگه زردآلو، انجیر خشک، کشمش یا آلو. توصیه فعلی سی گرم در روز است که معادل هشتاد گرم میوه و سبزی است.
آبمیوه را تا حد ممکن جایگزین خود میوه نکنید، فیبر ارزشمند را از میوه نگیرید.
توجه کنید که سبزی و میوه را نه به عنوان مکمل بلکه به عنوان یک سوم تغذیه روزانه باید در نظر بگیرید.
✔️3 – لبنیات و پروتئین :
یک سوم دیگر از تغذیه روزانه شما را باید لبنیات و پروتئین تشکیل دهد.
لبنیات اولویت با آنهایی است که قند ، چربی و نمک کم دارند، مثل شیر و ماست ، که بهتر است از نوع کم چرب انتخاب کنید که بر پر چرب و کاملا بدون چربی ارجحیت دارند، مثلا شیر و ماست با یک تا دو درصد چربی.
پروتئین باید جزو غذای روزانه باشد،
حبوبات (بنشن)، تخممرغ، گوشت قرمز، مرغ و ماهی حاوی پروتئین هستند.
حبوبات را دستکم نگیرید، هم پروتئین و مواد مغذی دارند هم کم کالری هستند هم پر از فیبر.
در مصرف گوشت قرمز احتیاط کنید. گوشت کمچربی ارجحیت دارد.
گوشت فرآوری شده (سوسیس و کالباس) را تا حد امکان کم مصرف کنید.
به ماهی بخصوص ماهیهای روغنی اهمیت بدهید، توصیه شده حداقل هفته ای دو بار ماهی بخورید.
@pezeshkbartar
استفاده از مواد مغذی در رژیم غذایی می تواند فواید مثبتی را در سلامتی بدن داشته باشد و مقاومت بدن را در مقابل بیماری ها افزایش دهد. حال ۱۲ نکته تغذیه ای را برای شما عنوان می کنیم؛
▪️ آب
در ماه های زمستان مغزتان کمتر پیام تشنگی صادر می کند اما حتماً از تامین آب مورد نیاز بدنتان مطمئن شوید زیرا زمستان هوا فقط سرد نیست، بلکه خشک هم هست.
▪️ سایر مایعات
مراقب آنچه می نوشید باشید. از آبمیوه ها و کوکتل های مصنوعی و شکردار که گاهی مملو از خامه هم هستند و میزان بالایی کالری وارد بدنتان می کنند، دوری کنید.
▪️ ماهی
ممکن است در طول ماه های زمستان که نور خوشید کمتر می شود با کمبود ویتامین D رو به رو شوید. ماهی منبع بسیار خوبی از این ویتامین و همچنین اسیدهای چرب امگا ۳ است .
▪️ شکلات
بهتر است در این زمینه انتخاب عاقلانه داشته باشید؛ انواع تیره تر شکلات با محتوی کاکائوی بالا، آنتی اکسیدان بسیار بالایی داشته و انتخاب بسیار خوبی به شمار می رود.
▪️ آجیل
وقتی گرسنه تان شد، به آجیل حمله نکنید، فقط یک مشت از آن کافی است. تقریباً همه آجیل ها منبع بسیار خوبی از سلنیوم هستند که برای سلامت ذهن و جلوگیری از افسردگی مفید است.
▪️ دانه ها و غلات کامل
فیبر موجود در گندم، جو، نان های دانه کامل و برنج تاثیر محافظتی برای سلامت قلب و سیستم گوارش بدن دارند. از خوردن غلات و دانه های فرآوری شده خودداری کنید زیرا قسمت اعظم مواد مغذی موجود در آنها از بین می روند.
▪️ ماست طبیعی
ماست حاوی کشت باکتری های فعال است که به شما برای تقویت سیستم ایمنی بدنتان در زمستان کمک می کند. به جای ماست های مصنوعی یا طعم دار، ماست ساده کم چرب را انتخاب کنید.
▪️ مرکبات
#نارنگی، #پرتقال، #کیوی، #گریپ_فروت، #انگور قرمز و #لیمو سالم ترین میوه هایی هستند که می توانند در تمام طول سال بدنتان را تقویت کنند. #ویتامین C موجود در همه مرکبات برای تقویت سیستم ایمنی بدن در فصل زمستان اهمیت ویژه ای دارد.
▪️سبزیجات
حتماً در طول روز یک وعده سبزیجات در رژیم غذایی تان استفاده کنید. سبزی ها به دلیل داشتن ویتامین بالا شما را در مقابل میکروب ها واکسینه می کنند.
▪️ فیبر
برای از بین بردن یبوست در زمستان، رژیم غذایی تان را با انبوهی از فیبر پر کنید.
▪️ قند میوه
زایلیتول یا سایر قندهای طبیعی که در میوه ها و گیاهان یافت می شوند، می توانند انتخاب بسیار خوبی برای جایگزین کردن قندهای مصنوعی باشند.
▪️ تنقلات
وقتی گرسنه می شوید، به جای اینکه به تنقلات پناه ببرید، یک بشقاب سالاد یا میوه یا یک مشت آجیل میل کنید.
#تغذیه #زمستان
@pezeshkbartar