💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪہ_نساء آیہ 80 تا 86
📄#صفحـہ_91
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_91
❇️#سنت_پيامبر همچون #وحی الهی است
💠مَنْ يُطِعِ الرَّسُولَ فَقَدْ أَطاعَ اللَّهَ وَ مَنْ تَوَلَّى فَما أَرْسَلْناكَ عَلَيْهِمْ حَفِيظاً
🌱هر کس از پیامبر اطاعت کند، بیشک از خدا اطاعت کرده است، و هر کس پشت کند، (اندوهگین مشو؛ چرا که) ما تو را مسئول و مراقب (اعمال و رفتار)آنان نفرستادیم و بر آنان مسلط نکردیم(؛ بلکه وظیفهی تو، هشدار دادن به آنان بود، و حساب اعمالشان با ماست).
نساء - ۸۰
🔷✨در اين آيه موقعيت رسول ص در برابر مردم و" حسنات" و" سيئات" آنان، بيان شده است، نخست میفرمايد:" هر كس اطاعت پيامبر ص كند اطاعت خدا كرده است".
(مَنْ يُطِعِ الرَّسُولَ فَقَدْ أَطاعَ اللَّهَ).
بنا بر اين اطاعت خدا از اطاعت پيامبر ص نمیتواند جدا باشد، زيرا پيامبر ص هيچ گامی بر خلاف خواست خداوند بر نمیدارد، سخنان و كردار و رفتار او همه مطابق فرمان خدا است.
🔷✨ سپس میفرمايد:" اگر كسانی سرپيچی كنند و با دستورات تو به مخالفت برخيزند مسئوليتی در برابر اعمال آنها نداری و موظف نيستی كه به حكم اجبار آنها را از هر خلافكاری باز داری، وظيفه تو تبليغ رسالت و امر بمعروف و نهی از منكر و راهنمايی افراد گمراه و بی خبر است".
(وَ مَنْ تَوَلَّی فَما أَرْسَلْناكَ عَلَيْهِمْ حَفِيظاً) بايد توجه داشت كه" حفيظ" از نظر اينكه صفت مشبهه است و معنی ثبات و دوام را میرساند با" حافظ" كه اسم فاعل است تفاوت دارد بنا بر اين" حفيظ" به معنی كسی است كه به طور مداوم مراقب حفظ چيزی میباشد، در نتيجه مفهوم آيه چنين میشود مسئوليت پيامبر ص مسئوليت رهبری و هدايت و دعوت به سوی حق و مبارزه با فساد است ولی اگر افرادی اصرار در پيمودن راه خلاف داشته باشند، نه پيامبر ص در مقابل انحرافهای آنها مسئوليتی دارد كه در همه جا حاضر و ناظر باشد، و جلو هر گونه گناه و معصيتی را با زور و اجبار بگيرد، نه او از طرق عادی قدرت بر چنين چيزی را میتواند داشته باشد.
👈 بنا بر اين در حوادثی مانند جنگ احد كه شايد آيه ناظر به آن هم باشد پيامبر ص وظيفه داشته است كه از نظر فنون جنگی حد اكثر دقت و مراقبت را در طرح نقشه جنگ و حفاظت مسلمانان از شر دشمن به خرج دهد، و مسلما اطاعت از پيامبر ص در اين دستورات اطاعت خدا بوده، ولی اگر كسانی دستور پيامبر ص را زير پا گذاشتند و به همان دليل گرفتار شكست شدند، مسئوليت آن متوجه خود آنها است نه پيامبر ص.
بايد توجه داشت كه اين آيه يكی از روشنترين آيات قرآن است كه دليل بر حجيت سنت پيامبر ص و قبول احاديث او میباشد، بنا بر اين كسی نمیتواند بگويد قرآن را قبول دارم ولی حديث و سنت پيغمبر ص را قبول ندارم، زيرا آيه فوق صريحا میگويد:" اطاعت از حديث و سنت پيامبر ص اطاعت فرمان خدا است".
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_91
❇️#آیه86نساء
💠وَ إِذا حُيِّيتُمْ بِتَحِيَّةٍ فَحَيُّوا بِأَحْسَنَ مِنْها أَوْ رُدُّوها إِنَّ اللَّهَ كانَ عَلی كُلِّ شَيْءٍ حَسِيباً
🌱و هرگاه شما را به درودی ستايش گفتند، پس شما به بهتر از آن تحيّت گوييد يا (لااقّل) همانند آن را (در پاسخ) باز گوييد كه خداوند همواره بر هر چيزی حسابرس است.
💬نكتهها🔻
🔷✨مراد از «تحيّت»، سلام كردن به ديگران، يا هر امر ديگری است كه با آرزوی حيات و سلامتی و شادی ديگران همراه باشد، همچون هديه دادن. چنانكه وقتی كنيزی به امام حسن عليه السلام دسته گلی هديه داد، امام او را آزاد كرد و اين آيه را قرائت فرمود.
🔷✨در اسلام، تشويق به سلام به ديگران شده، چه آنان را بشناسيم يا نشناسيم. و بخيل كسی شمرده شده كه در سلام بخل ورزد. و پيامبر به هر كس میرسيد حتّی به كودكان، سلام میداد.
در نظام تربيتی اسلام، تحيّت تنها از كوچك نسبت به بزرگ نيست، خدا، پيامبر و فرشتگان، به مؤمنان سلام میدهند.
سلام خدا. «سَلامٌ عَلی نُوحٍ فِي الْعالَمِينَ»
سلام پيامبر. «إِذا جاءَكَ الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِآياتِنا فَقُلْ سَلامٌ عَلَيْكُمْ»
سلام فرشتگان. «تَتَوَفَّاهُمُ الْمَلائِكَةُ طَيِّبِينَ يَقُولُونَ سَلامٌ عَلَيْكُمْ»
💬پيامها🔻
🔹 رابطهی عاطفی خود را با يكديگر گرمتر كنيد. «فَحَيُّوا بِأَحْسَنَ»
🔹 ردّ احسانِ مردم نارواست، بايد آن را پذيرفت و به نحوی جبران كرد. «فَحَيُّوا بِأَحْسَنَ مِنْها»
🔹 پاسخ محبّتها و هدايا را نبايد تأخير انداخت. حرف فاء در كلمه «فَحَيُّوا» نسانه تسريع است.
🔹 پاداش بهتر در اسلام استحباب دارد. «فَحَيُّوا بِأَحْسَنَ مِنْها»
🔹 در پاسخ نيكیهای ديگران، ابتدا به سراغ پاسخ بهتر رويد، اگر نشد، پاسخی مشابه. «بِأَحْسَنَ مِنْها أَوْ رُدُّوها»
🔹 از تحيّتهای بیجواب نگران باشيد، كه اگر مردم پاسخ ندهند، خداوند حساب آن را دارد و نه عواطف مردم را بیجواب گذاريد، كه خداوند به حساب شما میرسد. «إِنَّ اللَّهَ كانَ عَلی كُلِّ شَيْءٍ حَسِيباً»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
7⃣6⃣ تدبر در سوره #شعرا
🔹نکات سوره شعرا از تفسیر عبدالعلی بازرگان
شعراء : ۲۰۹
ذِكْرَى وَمَا كُنَّا ظَالِـمِينَ
[به همراه] يادآوری کنندهای [نسبت به فراموشی فطرت خدائيشان] ۹۹ و ما هرگز ستمکار نبودهايم [=عذاب نتيجة طبيعی عمل خودشان است]. ۱۰۰
__
۹۹- ذکر، مقابل نسيان [فراموشی]، بيانگر حالتی از هوشياري، بيداری و خودآگاهی است. واژة «ذکری» که ۲۱ مرتبه در قرآن تکرار شده، تذکر و تلنگر و تکان دادنی به خواب رفتگان غفلت است. قرآن، و تورات نيز، به طور کلی يا آيات و اجزاءاش «ذکری» محسوب ميشوند [انعام 90 (6:90) ، غافر 54 (40:54) و...]
ذکري، مفهوم تذکر و پند گرفتن از هر پيام و تجربهای را هم دارد، آيه ۲۰۹ اين سوره (26:209) اين تذکر نسبت به عملکرد عذابآور اُمتهای پيشين تعلق گرفته است.
۱۰۰- تأکيد بر اينکه در ماجرای هلاک اقوام مجرم، خدا بيتقصير است و او هرگز ظالم نسبت به بندگان نيست، بلکه آنها به خودشان ظلم کردهاند، بارها در قرآن تکرار شده است [از جمله: هود 101 (11:101) ، نحل 33 (16:33) و 118 (16:118) ، زخرف 76 (43:76) ، آلعمران 117 (3:117) و 182 (3:182) ، انفال 51 (8:51) ، حج 10 (22:10) ، فصلت 46 (41:46) ، ق 29 (50:29) ، و اسراء 33 (17:33) ].
شعراء : ۲۱۵
وَاخْفِضْ جَنَاحَكَ لِمَنِ اتَّبَعَكَ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ
و بال [مهربانی و حمايت] خود را بر مؤمنينی که پيرويات ميکنند بگستران. ۱۰۳
__
۱۰۳- «خفِضْ جَنَاحَ» [بال فرو نشاندن] اظهار محبت و حمايتی است در تشبيه به مرغ، که جوجههای خود را زير پر و بال حمايت خويش حفظ و نگهداری ميکند. اين تمثيل در مورد احسان به والدين و زير بال تواضع و محبت گرفتن آنها در سنين پيری در قرآن به مسلمانان توصيه مؤکد شده است [شعراء ۲۱۵ (26:215) ].
شعراء : ۲۱۷
وَتَوَكَّلْ عَلَى الْعَزِيزِ الرَّحِيمِ
و بر [خداوند] شکست ناپذير مهربان توکل کن. ۱۰۵
__
۱۰۵- توصية توکل به خدا، هنگامی مطرح ميگردد که شخص نگران عواقب خطرناک و خسرانآور مخالفتش با اهل باطل و ستمکاران باشد، در اين حالت آرامبخشترين شيوه، انجام وظيفه، ترک نگرانی و اضطراب و سپردن نتيجه کار به پروردگار عالمين است.
https://b2n.ir/a12394
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛