❓❓❓پرسش و پاسخ قرآنی:
🔴 آيا سوره هاي #قريش و #فيل،يك سوره حساب ميشوند؟
🔴 آیا سوره #ضحي و #انشراح را در نماز باهم بايد خواند؟
✴قسمت چهارم:ادامه بررسي روايات شيعه
✳ نظر علامه طباطبايي:
🔹🔹دلالت روايات بر مجاز بودن قرائت توام سوره #فيل و #قريش است نه وجوب قرائت هر دو🔹🔹
✅در روايت ابن مسكان كه هيچ ظهورى در جمع بين دو سوره در يك ركعت ندارد، نه ظهور دارد و نه صراحت ؛
(چون در آن آمده بود: پس سوره الضحى و الم نشرح را در نماز خواند).
✅و اما اينكه بعضى ها روايت ابن ابى عمير را حمل بر نماز نافله كرده اند، درست نيست ، براى اينكه در آن عبارت ((صلى بنا)) آمده ، كه معنايش اين است كه با ايشان نماز جماعت خوانديم ، و نماز نافله را با جماعت نمى شود خواند.
✅و اما روايت مفضل بن صالح كه به آن استدلال كرده اند بر وحدت دو سوره ، بر تعدد بيشتر دلالت دارد (براى اينكه در آن آمده در يك ركعت بين دو سوره ((ضحى )) و ((الم نشرح ))، و نيز بين دو سوره ((فيل )) و ((ايلاف )) جمع مكن )، و اين صريح است در تعدد.
✴👈 پس حق مطلب آن است كه روايات اگر در اين باره دلالتی داشته باشد دلالت دارد بر اينكه #جائز است دو سوره ((#ضحى و الم نشرح)) و دو سوره ((#فيل و ايلاف )) را در يك ركعت نماز واجب خواند، ولى در غير واجبات نمى توان خواند.
🔺🔻🔺و مؤ يد اين دلالت روايت راوندى است كه در كتاب الخرائج و الجرائح خود آن را از داوود رقى از امام صادق (عليه السلام ) نقل كرده ، و در آن آمده :
هم اينكه فجر طلوع كرد برخاست اذان و اقامه گفت ، و مرا در طرف راست خود بپا داشت ، و در ركعت اول سوره حمد و سوره ضحى را، و در ركعت دوم حمد و قل هو اللّه احد را خواند، و سپس قنوت گرفت ، و سلام داد آنگاه نشست."
ترجمه تفسير الميزان جلد 20 صفحه 628
ادامه دارد:
📚برای مطالعه بیشتر به لینک زیر مراجعه کنید:
👇👇
https://b2n.ir/544406
https://eitaa.com/quranpuyan
📖 #قرآنچهمیگوید؟
"اِنَّ الفَضلَ بِیَدِ اللهِ یُؤتِیهِ مَن یَشاءَ"
(برتری دادن، به دست خداست و آن را به هر که بخواهد عطا می کند!)
آل عمران/۷۳
هیچکس دست خدا را نخوانده است زیرا علم او، فراتر از فکر و اندیشه های بشری است. گاه کارها می کند که حتی حکمای الهی به حیرت فرو می روند. مثلاً؛ مقام بلند توحيد را به ابراهیم (ع) که پدرش و بقولی عمویش بت تراش بود، می دهد، اما آن را به کنعان که پدرش نوح شیخ المرسلین بود، نمی دهد. و یا موسی(ع) را در دربار پر از رقص و شراب فرعونیان پرورش می دهد اما او را تحت تربیت اصحاب کنیسه و معبد و صومعه نمی گذارد. "برکت" را به عیسو که پسر بزرگ اسحاق (ع) است، نمی دهد، اما آن را به یعقوب که خود را به کذب بجای برادر بزرگ جا میزند، عطا می کند. خلافتش را به ابلیس که هفت و بقولی هفتاد هزار سال او را عبادت کرده نمی دهد، اما آن را به آدمی که براحتی ظرف چند ساعت نافرمانیش می کند، عطا می کند... حقاً که علم او، خاص خودش است، و فضل و برتری را به هر کس که بخواهد عطا می کند. پس ای دوست، هیچگاه محزون و مایوس نباش و همواره به خودش توکل کن. چه هیچکس نمی داند که فعل بعدی او چیست و کدام است، و این "فضل" به کجا سفر خواهد کرد.
بر گرفته از مجموعه نکات قرآنی
مسعود ریاعی
💢🔸💢🔸💢🔸💢🔸💢🔸💢🔸💢
https://eitaa.com/quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
تدبر در سوره #قلم
🔹فراز سوم آیات 33-17 :
إِنَّا بَلَوْنَاهُمْ كَمَا بَلَوْنَا أَصْحَابَ الْجَنَّةِ إِذْ أَقْسَمُوا لَيَصْرِمُنَّهَا مُصْبِحِينَ {17}
ما آنان را همان گونه كه باغداران را آزموديم مورد آزمايش قرار داديم آنگاه كه سوگند خوردند كه صبح برخيزند و [ميوه] آن [باغ] را حتما بچينند {17}
وَلَا يَسْتَثْنُونَ {18}وهیچ چیز باقی نگذارند {18}
فَطَافَ عَلَيْهَا طَائِفٌ مِّن رَّبِّكَ وَهُمْ نَائِمُونَ {19}پس در حالى كه آنان خوابیده بودند بلايى از جانب پروردگارت بر آن [باغ] به گردش در آمد {19}
فَأَصْبَحَتْ كَالصَّرِيمِ {20}و [باغ] همانند زمين باير گرديد {20}
فَتَنَادَوا مُصْبِحِينَ {21}پس [باغداران] بامدادان يكديگر را صدا زدند {21}
أَنِ اغْدُوا عَلَى حَرْثِكُمْ إِن كُنتُمْ صَارِمِينَ {22}كه اگر ميوه مىچينيد بامدادان به سوى كشتخويش رويد {22}
فَانطَلَقُوا وَهُمْ يَتَخَافَتُونَ {23}پس به راه افتادند و آهسته به هم مىگفتند {23}
أَن لَّا يَدْخُلَنَّهَا الْيَوْمَ عَلَيْكُم مِّسْكِينٌ {24}كه امروز نبايد در باغ بينوايى بر شما در آيد {24}
وَغَدَوْا عَلَى حَرْدٍ قَادِرِينَ {25}و صبحگاهان در حالى كه خود را بر منع [بينوايان] توانا مىديدند رفتند {25}
فَلَمَّا رَأَوْهَا قَالُوا إِنَّا لَضَالُّونَ {26}و چون [باغ] را ديدند گفتند قطعا ما راه گم كردهايم {26}
بَلْ نَحْنُ مَحْرُومُونَ {27}[نه] بلكه ما محروميم {27}
قَالَ أَوْسَطُهُمْ أَلَمْ أَقُل لَّكُمْ لَوْلَا تُسَبِّحُونَ {28}خردمندترينشان گفت آيا به شما نگفتم چرا خدا را به پاكى نمىستاييد {28}
قَالُوا سُبْحَانَ رَبِّنَا إِنَّا كُنَّا ظَالِمِينَ {29}گفتند پروردگارا تو را به پاكى مىستاييم ما واقعا ستمگر بوديم {29}
فَأَقْبَلَ بَعْضُهُمْ عَلَى بَعْضٍ يَتَلَاوَمُونَ {30}پس بعضىشان رو به بعضى ديگر آوردند و همديگر را به نكوهش گرفتند {30}
قَالُوا يَا وَيْلَنَا إِنَّا كُنَّا طَاغِينَ {31}گفتند اى واى بر ما كه سركش بودهايم {31}
عَسَى رَبُّنَا أَن يُبْدِلَنَا خَيْرًا مِّنْهَا إِنَّا إِلَى رَبِّنَا رَاغِبُونَ {32}اميد است كه پروردگار ما بهتر از آن را به ما عوض دهد زيرا ما به پروردگارمان مشتاقيم {32}
كَذَلِكَ الْعَذَابُ وَلَعَذَابُ الْآخِرَةِ أَكْبَرُ لَوْ كَانُوا يَعْلَمُونَ {33}
عذاب [دنيا] چنين است و عذاب آخرت اگر مىدانستند (مکذبین پیامبر)قطعا بزرگتر خواهد بود {33}
♻️عصاره فراز آیات 33-17 : بیان نمونه ای از عذاب دنیوی و شکست نقشه های دنیاطلبان منکر اعمال اراده خدا بر امور که مقهور اراده خدا شده و با تحمل خسارت زیاد،پشیمان شدند.
🖌آقای سید کاظم فرهنگ
https://bit.ly/2PgHog7
💢🔸💢🔸💢🔸💢🔸💢🔸💢
https://eitaa.com/quranpuyan
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام برشما
#زندگيقرآني : هر هفته تمرین #عمل به یک دستور قرانی
هفته #پنجاهوششم
تمرین #سی_پنجم
✅موضوع: #گواهی_حق دادن و #عدم_کتمان_حق
🔶 #وجوب_اداي_شهادت و #عدم_كتمان_حق
👌🔶#گواهى نباید سبب #ضرر گردد:
باید دانست که جواز و #وجوب_گواهى دادن( شهادت دادن) در صورتهائى که در پُستهای قبلی ذکر گردید مشروط بر اینست که به واسطۀ #گواهى دادن #ضررى به #مال یا #جان یا #آبروى خودش یا ديگران نرسد. زیرا حکمت حرمت #کتمان_شهادت و وجوب اداى گواهی بسط( گسترش) عدل و پیچیده شدن دستگاه ظلم و تعدّى و جلوگیرى از ضرر است.
🔶پس اگر در موردى امر به عکس باشد یعنى #گواهى دادن سبب رسیدن #ظلمى یا #ضررى نابجا شود، البتّه جایز نیست بلکه در چنین موردى #کتمان شهادت لازم است. مثلاً میداند وقتى که #گواهى بر علیه کسى دهد مالش را مى بَرند یا شکنجه اش مى دهند و مثل اینکه #گواهى شخص سبب مسلّط شدن #ظالم بر مسلمانى مى شود و گرفتار زندان و شکنجه مى گردد یا شاهد یقین دارد که بدهکار نمى تواند بدهى خود را بپردازد و نمى تواند مفلس( فقیری و بینوا) بودنش را ثابت کند و طلبکار هم به هیچ وجه او را مهلت نمى دهد در این صورت نمى تواند براى اثبات بدهى او گواهى دهد.
🌹حضرت موسى بن جعفر (ع) مى فرماید: «برپا دار #گواهى_به_حقّ را هرچند بر #ضرر خودت باشد (یعنى واقعاً طرف بر تو #حقّ دارد خودت بحقّ او گواهى ده) یا بر ضرر پدر و مادر و خویشانت در آنچه بین تو و ایشانست باشد پس اگر بترسى که از گواهى دادنت ظلمى به برادر دینیت برسد نباید آنچه را مى دانى گواهى دهى ١».
🌹حضرت صادق (ع) مى فرماید: «بپا دارید #گواهى به #حقّ را هرچند بر ضرر پدر و مادر و فرزند باشد. لیکن #گواهى خود را که ضیر باشد کتمان کنید (یعنى در مورد ضیر بر ضرر برادر دینى اداى شهادت نکنید.)
👈راوى پرسید ضیر کدامست؟ فرمود: «هرگاه صاحب #حقّ بخواهد به #مشهود علیه #ظلم کند و برخلاف دستور خدا و رسول (ص) با او رفتار نماید. مثل اینکه از کسى طلبى دارد که فعلاً نمى تواند بپردازد و خداوند در این مورد فرموده باید مهلت بدهد. چنانچه مى فرماید: «فَنَظِرَةٌ إِلىٰ مَیْسَرَةٍ» و از تو مى خواهد که بر طلبش از آن شخص #گواهى بدهى تا پس از اثبات از او مطالبه کند و تو مى دانى که نمى تواند بپردازد بر تو گواهى دادن بر بدهى آن شخص با ناتوانائیش از پرداخت حلال نیست .
♦️🔸#ضرر با #عدم_نفع فرق دارد:
ناگفته نماند که #ضرر غیر از نفع نبردن است، اگر #گواهى دهنده #منفعت مستمرى از طرف مشهود علیه (کسى که بر علیه او شهادت داده مى شود) دارد که اگر بر ضررش #شهادت بدهد مستمرى را مى برد و دیگر به او نفع نمى رساند در این صورت #شاهد نمى تواند از اداى #گواهى خوددارى کند، زیرا به منفعت نرسیدن ضرر نیست.
💫💫برگرفته از کتاب گناهان کبیره ایت الله دستغیب
🎋🎋
گروه عمل به قرآن در پيام رسان ايتا
http://eitaa.com/joinchat/245891088C04b58d311d
https://eitaa.com/quranpuyan
❓پرسش و پاسخ قرآنی:
🔴 آيا سوره هاي #قريش و #فيل،يك سوره حساب ميشوند؟
🔴 آیا سوره #ضحي و #انشراح را در نماز باهم بايد خواند؟
✴قسمت پنجم:(قسمت آخر)
نظر ايت الله صادقي تهراني
✳"در اين پيوستگى هائى كه ميان اين دو سوره پياپى يكديگر است سخن از يك و يا دو سوره بودنشان چندان سودى ندارد، مگر در پيرامون خواندن آنها پس از حمد كه آيا يكى از آنها كافى است و يا هر دو يك سوره است و بايد جمع گردند؟
✅زيرا نخست بر مبناى ادله اى روايتى دست كم چهار آيه (پس از حمد) كافى است چه يك سوره و چه بخشى از يك سوره باشد،
✅ وانگهى خواندن دو سوره هم پس از حمد بر حسب برخى از روايات درست است.
🔸🔹🔸ولى در جمع ، تكرار بسم الله دليل بر #دو بودنشان مى باشد."
نقل از تفسیر فرقان
📚برای مطالعه بیشتر به لینک زیر مراجعه کنید:
👇👇
https://b2n.ir/544406
https://eitaa.com/quranpuyan
📖 #قرآنچهمیگوید؟
آیات و جملات #قصار
✅ آداب سخن گفتن از منظر قران کریم
4⃣ سخن گفتن حکیمانه و نیکو
در سوره نحل آیه ۱۲۵ خداوند روش تبلیغ و موعظه احسن را به پیامبر یاد آوری میکند:
💠 ادْعُ إِلِى سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَجَادِلْهُم بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ ۱۲۵
🔸فولادوند: با حكمت و اندرز نيكو به راه پروردگارت دعوت كن و با آنان به [شيوه اى] كه نيكوتر است مجادله نماى
https://goo.gl/nc7VJS
💢🔸💢🔸💢🔸💢🔸💢🔸💢
https://eitaa.com/quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
تدبر در سوره #قلم
🔹نکات فراز سوم آیات 33-17 :
1⃣ جرم و علت عذاب اصحاب باغ چه بود؟
در آیات فوق به چند شاخص رفتاری و اعتقادی آنها اشاره شده است: اراده و عزم جدی بر چیدن تمام میوه ها برای خود بگونه ای که به هیچ محروم و مسکینی ندهند. آیات 29 و28 نشان میدهد که آنها تصور و باور غلطی نسبت به خداوند هم داشته اند که بعد از این واقعه از آن پشیمان شده اند. با توجه به خود آیات این فراز و نیز فراز بعد،میتوان فهمید که آنها بر این باور بودند که هرچه تصمیم بگیرند و بخواهند، قادر به تحقق آن هستند (از جمله منع مساکین از میوه ها و برداشت همه محصول برای خود ) و خداوند و اسباب و عوامل در اختیارش خللی در تحقق خواستهای آنها وارد نمی کند.
2⃣ مشابهت این مثال با مکذبین و آیات فراز قبل چیست؟
باغداران
👈 اولا نمیخواستند به وظیفه خود در برابر محرومین و مساکین عمل کنند و مشابه سران مخالف پیامبر مناع للخیر بودند.
👈 ثانیا بر این باور بودند که اختیاردار کامل میوه ها و قدرت مادی خود هستند و میتوانند سایرین را محروم کنند،برای خداوند قدرتی قایل نبودند در اداره امور عالم و جلوگیری از تحقق اراده آنها، اما خداوند با این عذاب، جلو استفاده آنها از امکانات مادیشان را گرفت و خودشان محروم شدند و فهمیدند در گمراهی بوده اند.
خداوند با این مثال به آنها و پیامبر و یارانش متذکر شد که
👈اولا همه چیز عالم دست اینها نیست و اراده خدا میتواند فوق اراده و محاسبات مادی مکذبین مالدار ظاهر شود.
👈ثانیا همانگونه که باغداران بعد از این واقعه و عذاب دنیوی فهمیدند که در گمراهی بوده اند (آیه 26)،مخالفان پیامبر هم بعد از وقوع عذاب دنیوی پیش رویشان،به اشتباه و گمراهی خود معترف خواهند شد.( آیه 5و7)
🖌آقای سید کاظم فرهنگ
https://bit.ly/2PgHog7
🔸💢🔸💢🔸🔸💢🔸💢🔸💢
https://eitaa.com/quranpuyan
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام برشما
#زندگيقرآني : هر هفته تمرین #عمل به یک دستور قرانی
هفته #پنجاهوششم
تمرین #سی_پنجم
✅موضوع: #گواهی_حق دادن و #عدم_کتمان_حق
🔶 #وجوب_اداي_شهادت و #عدم_كتمان_حق
🌹پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :
♦شهادَةُ الذي يَسألُ في كَفِّهِ تُرَدُّ .
♦🔹 #شهادت كسى كه دست #گدايى دراز مى كند ، پذيرفته نيست .
📚( بحار الأنوار : ۱۰۴ / ۳۱۷ / ۱۵ . )
👈 با توجه به اين روايت،آيا كساني كه شغلشان #شهادت در دادگاه ها و محاكم مختلف است (با در يافت وجه از يكي از طرفين دعوا)
#شهادتشان_مقبول است؟😔
گروه عمل به قرآن در پيام رسان ايتا
http://eitaa.com/joinchat/245891088C04b58d311d
https://eitaa.com/quranpuyan
❓❓❓پرسش و پاسخ قرآنی:#استخاره از منظر قرآن و اسلام:
🔴 آیا #استخاره حجیت دارد؟
🔴کجا و در چه مواردی باید از استخاره استفاده کرد؟
☑️قسمت آخر:
✴️استخاره در نهج البلاغه:
🔶🔹🔶 منظور حضرت علي از اينكه زياد استخاره كن،چيست؟
✅دستور امیرالمؤمنین(ع) این است که " وَ أَكْثِرِ الِاسْتِخَارَة" یعنی زیاد استخاره کن!
✴️استخاره یک معنای لغوی دارد که به معنی طلب خیر کردن است. اما امروزه در جامعه استخاره با قرآن و یا با تسبیح رواج دارد.
✳️ استخاره در کلام حضرت، همان استخاره به معنی لغوی آن است یعنی از خدا طلب خیر کن تا خدا نیز مسیر خیر را به تو نشان دهد.
✅البته ائمه(ع) برای دعای استخاره و طلب خیر کردن از خدا راهنماییهایی کردهاند. از آن جمله فرمودهاند برای استخاره نمازی خوانده شود و توجهی پیدا شود، سپس از خدا طلب راهنمایی و خیر کرد.
استخاره در واقع همین است و چیزی به عنوان استخاره با قرآن یا تسبیح وجود نداشت. انسان باید مثلا همان دعای صحیفه سجادیه یا دو رکعت نماز را بخواند، بعد از آن هرچه به دلش افتاد، همان کار را انجام دهد. در واقع پاسخ خدا درباره خوب یا بد بودن کارها، همان است که بعد از این نماز و دعا در قلب انسان خطور میکند.
❇️مرحوم شهید مطهری قائل است که مراجعه مردم به روحانیت برای گرفتن استخاره را نباید به دین نسبت داد بلکه این مطلب یک امر تجربی است. برخی انسانها چنین کاری کردهاند و به نتیجه هم رسیدهاند. لذا با خدا اینطور قرار میگذارد که اگر کار مورد نظر خوب است، دانههای تسبیح اینطور باشند، اگر بداست، دانهها اینطور بیاید. پس این مطلب یک قرار شخصی با خداست و اعتقاد دارد که خدا بر اساس همین قرار پاسخ میدهد. در نتیجه این شخص میتواند به این تجربه خود نه به عنوان یک امر دینی، بلکه به عنوان یک امر تجربی عمل نماید.
✅آنچه که امیرالمؤمنین(ع) درباره استخاره و زیاد #استخاره کردن فرموده است مربوط به همین نوع #استخاره و طلب خیر کردن است
از جلسات شرح نهج البلاغه استاد سروش محلاتي
📚برای مطالعه بیشتر به لینک زیر مراجعه کنید:
👇👇
https://b2n.ir/qp5092
https://eitaa.com/quranpuyan
#دعاهای_روزانه
فرازهایی از #دعای_امام_زمان (عج)
✨اللَّهُمَّ ارْزُقْنَا تَوْفِيقَ الطَّاعَة
....وَ
✨وَ عَلَى الْأُسَرَاءِ بِالْخَلاصِ وَ الرَّاحَةِ
✨وَ عَلَى الْأُمَرَاءِ بِالْعَدْلِ وَ الشَّفَقَةِ
✨وَ عَلَى الرَّعِيَّةِ بِالْإِنْصَافِ وَ حُسْنِ السِّيرَةِ
💫خدایا روزیمان بفرما توفیق فرمان بری را
....وَ
💫و تفضل فرما بر اسیران آزادی و راحتی
💫بر حاکمین دادگستری و دلسوزی
💫و بر زیردستان انصاف و خوشرفتاری را
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تعقل در شريعت
https://eitaa.com/quranpuyan