❓ #سوال2026:
#کاشت_ناخن
🔻ببخشید یه سوال داشتم.الان بعضی از خانم ها ناخنهاشون رو مانیکور میکنن میخواستم بدونم برای وضو و غسل اشکالی ندارد چون میگن سوال کردیم وضو جبیره میگیریم میشه لطفا بگید تمام مراجع در این مورد چه نظری دارن
📚 پاسخ #حجت_الاسلام_شیرازی:
سلام.
🔻نظر #امام_خمینی (ره) در رابطه با کاشت ناخن
پرسش:آیا می شود با ناخن کاشته شده نماز خواند؟
پاسخ:نماز خواندن با ناخن کاشته، اشکال ندارد؛ ولی وضو که مقدمه نماز است و نمی شود بدون وضو نماز خواند، باید صحیح باشد. بنابراین، کسی که ناخن کاشته، یعنی ناخن چسبانده، وضویش صحیح نیست. در نتیجه، اگر با وضوی باطل نماز بخواند، نمازش صحیح نیست. حال اگر خانمی ناخن کاشت و در موقع نماز می خواهد نماز بخواند، باید برای وضو ناخن ها را بردارد و وضو بگیرد. اگر به طوری چسبیده که قابل برداشتن نیست یا با مشکلاتی همراه است، باید وضوی جبیره نیت کند و با وضوی جبیره نمازش را بخواند. در این صورت، نمازش صحیح خواهد بود. (1)
🔻#آیت_الله_مکارم_شیرازی:
پرسش:آیا کاشت ناخن مصنوعی که سطح ناخن را می پوشاند و قابل رشد است مانع وضو است؟ آیا زینت محسوب می شود؟
پاسخ:کاشت ناخن مانع رسیدن آب به عضو می شود و وضو و غسل با آن باطل است.(1)
به نظر آیت الله مکارم کاشت ناخن در صورت ضرورت اشکال ندارد. در هر صورت اگر کسی ناخن مصنوعی بکارد، در صورت امکان می بایست برای وضو و غسل ناخن مصنوعی را بردارد، اما اگر برداشتن آن ممکن نباشد یا موجب حرج و سختی غیر قابل تحمل باشد، به صورت جبیره ای وضو و غسل را انجام دهد،(یعنی روی ناخن مصنوعی دست تر بکشد) وضو و غسل صحیح است.(2)
چنین ناخنی در مورد سؤال پیش گفته زینت محسوب نمی شود.(3)
🔻حکم #آیت_الله_خامنه ای درباره ی کاشت ناخن
** حضرت آیت الله خامنه ای
پرسش:آیا غسل و وضو با ناخن کاشته شده صحیح است یا اشکال دارد؟ آیا این نوع ناخن زینت محسوب می شود؟
پاسخ:کاشت ناخن با فرض صدق زینت باید از نامحرم پوشیده شود. تشخیص زینت بودن یا نبود موکول به نظر عرف جامعه است.(1)
در صورت کاشت ناخن برای وضو و غسل باید مانع و لو به صرف هزینه ممکن- برطرف شود و در صورتی که برطرف کردن آن ممکن نیست یا مشقت غیر قابل تحمل دارد باید وضو جبیره ای بگیرد.
در فرض سؤال کاشت ناخنی که قابل کندن نیست مانع است. بنا بر این وضو و غسل باطل است. مگر این که شخص غسل و وضو را به صورت جبیره انجام بدهد که در این صورت و ضو و غسلش صحیح است و کیفیت غسل و و ضو جبیره در رساله عملیه ذکر شده به آنجا مراجعه شود و چون خود ناخن جبیره است دست تر روی جبیره کشیده می شود. (2) نه اینکه روی جبیره شسته شود.
🔻 #آیت_الله_سیستانی:
پرسش:حکم غسل و وضو با ناخن کاشته شده، چیست؟ آیا کلاً می توان با ناخن کاشته شده غسل کرد و وضو گرفت؟ اگر این طور است چگونه باید انجام شود؟ آیا زینت محسوب می شود؟
پاسخ:کاشت ناخن جایز نیست. چراکه مانع از رسیدن آب به اعضا در وضو و غسل و تیمم خواهد بود. (1)
بنا بر این کسی که ناخن مصنوعی کاشته باید آنها را برای غسل و وضو از بدن جدا کند و در صورت داشتن عسر و حرج باید نیت غسل و وضوی جبیره ای کند. و علاوه بر آن نیز باید تیمم نماید و اگر با علم به این مسئله از ناخن مصنوعی استفاده کرده باشد احتیاط واجب آن است که بعد از برداشتن ناخن نمازهای خوانده شده را قضا کند.
به نظر می رسد ناخن مصنوعی عرفاً زینت محسوب می شود ولی در صورتی که شک دارد حکم زینت را نخواهد داشت.(2)
🔻 مرحوم #آیت_الله_بهجت(ره):
پرسش:اخیراً افرادی که فاقد ناخن هستند، به وسیله پیشرفت علم پزشکی می توانند ناخن مصنوعی بکارند؟ آیا وضو و غسل آنها صحیح است؟
1) حکم شرعی کاشتن ناخن مصنوعی را بیان فرمایید.
پاسخ:شخصی که اصلاً ناخن ندارد و می خواهد ناخن مصنوعی بکارد، آن ناخن جزو بدن او نمی شود، چون رشد و نموّ ندارد و از اوّل چنین کاری جایز نیست، چون اضطرار ندارد.
2) در هر حال اگر کسی ناخن مصنوعی بکارد، وظیفه اش در وضو و غسل چیست؟
پاسخ:وضو و غسل صحیح نخواهد بود و اگر این فعل در یکی از اوقات نماز انجام شود، ضایع نمودن امر واجب دانسته شده و اگر قبل از وقت نماز انجام شود، خلاف احتیاط خواهد بود؛ در صورت کاشتن ناخن به هنگام وضو یا غسل اگر امکان بیرون آوردنِ آن نبود، باید در وضو و غسل عمل به جبیره کند.
3) آیا زینت محسوب می شود؟
پاسخ:ملاک زینت بودن و نبودن عرف است.(2)
🔻در #مانیکور هم همین مطالب باید رعایت شوند.اگر مانع از رسیدن آب میشود اشکال داره و همچنین چون زیبایی حساب میشه باید از نامحرم پوشیده شود.
@rahpouanquestion
❓ #سوال2027:
🔻سلام.یه سوال شرعی داشتم.اگر از سرمه روی پوست استفاده کنیم مثلا برای کشیدن ابرو،برای وضو مشکلی داره؟
📚 پاسخ #حجت_الاسلام_شیرازی:
🔻سلام
اگر مانع رسیدن آب به پوست باشه اشکال داره.
@rahpouanquestion
❓ #سوال2028:
🔻 چه زمانی صحبت ما، غیبت محسوب می شود؟
📚 #حجت_الاسلام_شیرازی:
💢 #تعریف_غیبت:
🔻غیبت آن است که #پشت_سر برادر یا خواهر مسلمان سخنى گفته شود که اگر به گوش او برسد #ناراحت شود و کشف آن در جامعه باعث رفتن #آبروی مومن باشد.
🔻 عالمان اخلاقی در تعریف غیبت گفته اند: غیبت عبارت است از بدگویى و پرده درى نسبت به حیثیت و آبروى افراد، یعنی در غیاب شخصى کارهاى بد و ناپسند شخصی و یا عیوب و نقائص جسمى و اخلاقى او را به گونه اى براى دیگران بازگو کنند که اگر به گوششان برسد، ناراحت شوند.
هم چنین زمانی آن چه که پشت سر کسی گفته میشود غیبت نام میگیرد که اولاً آن فرد از شنیدنش #ناراحت شود، و دوم آن که آن حرف #راست باشد.
⚠️ اگر آن چه که پشت سر فردی گفته شده، راست نباشد، بهتان یا #تهمت نام میگیرد.
امام خمینی رض فرموده است: «غیبت عبارت است از ذکر کردن انسان را در حال غایب بودنش به چیزى که خوش آیند نیست نسبت دادن آن را به سوى او، از چیزهایى که پیش عرف مردم نقصان است، به #قصد_انتقاص و #مذمت او.»( چهل حدیث ص : ۳۰۱ )
🔻 #پنهانی_بودن_عیب:
با توجه به آنچه که در تعریف غیبت ذکر شد ،گفتن و فاش کردن هر آنچه که سبب ناراحتی شخص غیبت شونده شود ،غیبت محسوب می شود .حال این عیب یا نقص پوشیده باشد یا نه.
📌 مثلا در مورد کسی که قد کوتاهی دارد ( این نقص آشکار است)به گونه ای صحبت کنیم که اگر بشنود ناراحت می شود ،شامل غیبت است. ولی اگر طوری باشد که قصد #توهین یا #مسخره در آن نباشد ،غیبت نیست .
🔻روشن است که عذرهاى عوامانه اى که بعضى براى غیبت مى آورند مسموع نیست، مثلا گاهى غیبت کننده مى گوید این غیبت نیست، بلکه صفت او است! در حالى که اگر صفتش نباشد تهمت است نه غیبت.
یا این که مى گوید: این سخنى است که در #حضور او نیز مى گویم، در حالى که گفتن آن پیش روى طرف نه تنها از گناه غیبت نمى کاهد بلکه به خاطر ایذاء، گناه سنگین ترى را به بار مى آورد.
خلاصه این که اگر در اسلام غیبت به عنوان یکى از بزرگترین گناهان کبیره شمرده شده به خاطر آثار #سوء_فردى و #اجتماعى آن است.
🆔 @rahpouanquestion
❓ #سوال2029:
🔻 موارد استثناء برای غیبت وجود دارد؟ مثلا اگر پشت مسئولی صحبت کنیم، غیبت کرده ایم؟
📚 پاسخ #حجت_الاسلام_شیرازی:
🔻موارد #جواز_غیبت:
در موارد خاصی غیبت #مجاز یا #واجب می گردد و این در جایی است که پای #مصلحت مهمتری در کار باشد به گونه ای که حفظ آن مصلحت بر مفاسد بزرگ غیبت غالب و چیره گردد.
🔻از جمله مواردی که داخل در این استثناء است موارد زیر است:
۱- در مورد #دادخواهی و #رفع_ظلم و گرفتن حق که اگر شخص مظلوم افشاگری نکند کسی به داد او نمی رسد و حق او پایمال می گردد. این همان چیزی است که قرآن کریم می فرماید: «لا یحب الله الجهر بالسوء من القول الا من ظلم و کان الله سمیعا بصیرا؛{ خداوند دوست ندارد کسی با سخنان خود بدی ها را اظهار کند مگر آن کس که مظلوم واقع شده خداوند شنوا و دانا است (نساء، آیه ۱۴۸).
۲- در مورد #بدعت_گذاران و #توطئه_گران و کسانی که بر ضد مصالح مسلمین نقشه می کشند که اگر کار آنها برملا و آشکار گردد مردم به پا می خیزند و جلوگیری کامل یا نسبی می کنند، غیبت این گونه افراد نیز جایز بلکه واجب است.
۳- در مورد مسلمانی که جان یا مال یا ناموسش از سوی دیگری در #خطر قرار گرفته و او آگاه نیست، افشای این خطر نیز جایز بلکه گاهی واجب است.
۴- در مورد #مشورت؛ یعنی در آنجا که کسی می خواهد مثلا با دیگری ازدواج کند یا شرکتی تشکیل دهد یا مسافرت نماید و از انسان درباره شخص مورد نظرش سؤال می کند، در اینجا امانت در مشورت اقتضا می کند آنچه را می داند و در مورد آن برنامه تأثیری گذارد افشا کند چون پرده پوشی در این گونه موارد خیانت است و خیانت در مشورت جایز نیست.
۵- در مورد شهادت دادن در جایی که از انسان #تقاضای_شهادت کنند، نیز غیبت کردن جایز است چون مصلحت شهادت قوی تر است.
۶- طرف #متجاهر به #فسق باشد؛ یعنى، هیچ گونه پروایى نداشته باشد که علناً به گناه و معصیتى دست بزند، که در خصوص گناه علنى او غیبت جایز است.
۷- ممکن است فردى را براى سمتى نظیر #نمایندگى یا ریاست قسمتى خاص، نامزد نموده و مورد بحث قرار دهند. در اینجا انسان مى تواند اگر نقطه ضعفى را اطلاع دارد که خداى ناخواسته با پیدا کردن آن سمت، به اسلام و انقلاب ضربه مى زند، به مسؤولین گوشزد کند.
۸- فرض بفرمایید #بیمارى است که نمى خواهد بعضى از اسرارش نزد طبیب فاش شود و از طرفى چاره اى نیست و طبیب براى معالجه باید بداند. در اینجا نیز مى توان على رغم خواست بیمار، پزشک معالج او را در جریان امر قرار داد. غیبت نسبت به گناهان پنهانى جایز نیست و در نتیجه اگر شخص مبتلا به ارتکاب گناهى است که دیگران از آن خبر ندارند، ذکر آن گناه حرام است.
۹- اگر در مورد خاصى احتمال #منحرف_شدن شخصى در اثر هم نشینى و عدم اطلاع از مفاسد وى وجود دارد، مى توانیم شخص مورد نظر را از معاشرت با آن گنه کار منع کنیم. در این راستا باید کمال احتیاط را رعایت نمود؛ یعنى، در مرحله اول تنها مى توانیم بگوییم که «این معاشرت به صلاح شما نیست» و حق بازگو کردن معایب و گناهان آن شخص را نداریم، پس باید این کار را مرحله به مرحله و به صورت تدریجى انجام دهیم.
۱۰- کسی که #ادعای_منصبی را داشته باشد که #صلاحیت آنرا ندارد مثلا شخص بی لیاقتی ادعای فقاهت می کند و متصدی اموری می شود که اهلیت و صلاحیت آنرا ندارد می توان مردم را به نواقص او توجه داد.
🆔 @rahpouanquestion
❓ #سوال2030:
🔻 تفاوت #نقد با #غیبت چیست؟ اگر به مسئولی نقد داشته باشیم و در غیاب آن ها نقد را بازگو کنیم، تکلیف چیست؟
📚 پاسخ #حجت_الاسلام_شیرازی:
🔻 #فرق_غیبت_با_انتقاد:
انتقاد از نقد گرفته شده است یعنی با #دقت_دیدن، گفتن حسن ها و عیب های فرد به #خودش نه به دیگران.
انتقاد، #بررسی_معایب و نقاط ضعف اثر و بیان شخص در #روبروی_وی می باشد که اگر با شرایط و مقدمات خاصش صورت گیرد نه تنها حرام نیست بلکه بسیار ممدوح و پسندیده نیز هست چرا که #رشد و شکوفایی بیشتر مخاطب را به همراه دارد.
🔻 اما غیبت، بیان کردن #معایب و نقاط ضعف شخص در #نبود_وی است به گونه ای که آن نقاط ضعف و معایب حقیقتا در وی موجود باشد.
مسلما نقل چنین معایب و نقایصی در نبود شخص برای دیگران حرام و ناپسند می باشد.
🔻 هدف از #غیبت، #بیان_عیب و نقص افراد است و هدف از #انتقاد، #اصلاح و #بهبود_شرایط و اوضاع است و میان این دو تفاوت بسیار است .
🔻 غیبت مربوط به شخصیت #حقیقی افراد است و انتقاد مربوط به شخصیت #حقوقی ایشان می باشد.
🔻 غیبت از روی #دشمنی و #حسادت و اینگونه امور و با قصد خراب کردن فرد گفته می شود, در حالی که انتقاد گفت وگو راجع به #عملکرد و #موضع_گیرى هاى یک #فرد_معروف یا #مسئول همراه با نقد و دید اصلاح طلبانه است.
به عبارت دیگر جدا نمودن خوب و بد عملکرد شخص و شرح محاسن و معایب وى را انتقاد گویند.
و از آن جا که شخصیت های اجتماعی و مسئول مانند مدیران , هنرمندان و دولتمردان درقبال مردم و جامعه باید پاسخ گو باشند، انتقاد از آنان اشکالى ندارد؛ اما غیبت ذکر معایب شخصی انسان ها است که ربطى به شخصیت حقوقى یا عملکرد کارى آنها ندارد.
🔻 بنابراین در رابطه با شخصیت حقیقی افراد نمی شود غیبت کرد و گناه محسوب می شود و صحبت در رابطه با مسائل شخصى آنان جایز نیست ,ولی بررسى و سنجش کارکرد اجتماعى آنان و نقد دقیق آن، بدون تکیه بر ظنیّات و افراط و تفریط ها و با هدف اصلاح امور جامعه اشکالى ندارد , زیرا اموری که مربوط به شخصیت حقوقی افراد است چون جنبه اجتماعی دارد و از جمله امور پنهان محسوب نمی شود, اصطلاحا به آن غیبت گفته نمی شود.
در نتیجه ،غیبت در مسائل #شخصی آن هم مربوط به مطالبی است که موجب #ناراحتی غیبت شونده باشد.
✔️ اما اگر عیب ها و انتقادات در ارتباط با #حوزه_کاری و #مسئولیت_اجتماعی افراد بیان شود و هدفی جز #اصلاح_کارکرد اجتماع در میان نباشد، نه تنها جنبه غیبت نخواهد داشت، بلکه نقد و #تحلیل_منصفانه و به دور از هر گونه حب و بغض رفتار و گفتار مسئولین، یک امر لازم برای رشد و تعالی جامعه و کشور است و برکات زیادی برای فرد و جامعه دارد و موجب اصلاح عیب آنها و بر طرف شدن نواقص کارها و برنامه هایشان می شود.
🔻 در اسلام موضوعاتی چون نصیحت (امر به معروف و نهی از منکر) ائمه مسلمین، جرح و تعدیل (تکذیب و تأیید) راویان و گواهان، نُصح مستشیر و ... وجود دارند که با کمی دقت در آنها درخواهیم یافت که امکان بروز و ظهور چنین موضوعاتی، جز با نقدها و تحلیل هایی که شاید برخی از آنها در نگاه اول، مشابه غیبت ارزیابی شوند، امکان پذیر نخواهد بود.
🔻بر این اساس، چنین نقدها و تحلیل هایی، اگر تنها جهت #شناخت وضعیت حاکم بر جامعه و تلاش برای بهبود آن باشد، ایرادی نخواهد داشت، اما اگر افرادی بخواهند در ضمن تحلیل و نقد، عقده ها و #کینه های شخصی و گروهی خود را برآورده ساخته و علاوه بر سخنان لازم در یک نقد سالم، گفتاری را در ارتباط با طرف مقابل بر زبان آورند که بود و نبود آن در تحلیل انجام شده مساوی است، در برابر پروردگار مسئول خواهند بود و از آن جایی که هر فرد به درون خود آگاهی کامل دارد، شناسایی مرز بین تحلیل و غیبت در این موارد که تا حد زیادی وابسته به انگیزه افراد است، چندان دشوار نخواهد بود.
🔻 برای رسیدن به این مقصود باید با حفظ حرمت و ابروی شخص و با اشاره به #نقاط_قوت و مثبت وی و با احترام کامل به برخی از نقاط ضعف او اشاره کرد ولی باید توجه داشت که در بیان انتقاد باید به گونه ای سخن گفت که نقاط مثبتی که ذکر می شود بیشتر از نقاط منفی وی باشد تا اعتماد و حسن نیت طرف مقابل را از بیان نظرات ما به همراه داشته باشد. در این صورت حتما نقد سازنده خواهد بود و آثار مخرب غیبت را نخواهد داشت.
🆔 @rahpouanquestion
❓ #سوال2031:
🔻 اگر حوصله مان نشود که دست های خود را بشوییم و مریض شویم یا حتی بمیریم، اشکالی دارد؟!
📚 پاسخ #حجت_الاسلام_شیرازی:
🔻 نشستن دست در اثر تنبلی و بی حوصلگی و بعد مریض شدن و مردن،صد درصد #اشکال داره.
🆔 @rahpouanquestion
❓ #سوال2032:
🔻سلام.
یه سوال از آقای شیرازی
آیا حیوانی که جهت سلامتی انسان یا برای حفاظت از ماشین و خانه قربانی می کنیم، حتما باید زنده خریداری و بعد ذبح شود؟ برخی عقیده دارند که باید خون حیوان را به وسیله مدنظر مثلا ماشین زد. آیا این حرف مبنای درستی دارد؟
📚 پاسخ #حجت_الاسلام_شیرازی:
🔻سلام
حیوان زنده را #قربانی میکنند.
نیازی به زدن خون حیوان به وسیله نیست، مهم، نفس عمل قربانی کردن هست.
🆔 @rahpouanquestion
❓ #سوال2033:
🔻سلام
اینکه اسلام با #مصاحفه سفارش کرده، واینکه گفته فاصله بین شما را شیاطین پرمیکنند، واینکه بوسیدن عتبه عالیه ثواب داره، آیا منافاتی با زمان حال که از حضور در نماز جماعت و کنار هم ایستادن، همچنین مصافحه و غیره منافاتی ندارد، دستورات مشکلی داشته یا استثنا هم داره؟؟!
📚 پاسخ #حجت_الاسلام_شیرازی:
🔻سلام.
همان اسلامی که آن مطالب را سفارش کرده الان و در شرایط حاضر همان اسلام میگوید برا #حفظ_سلامتی خود و دیگران تمام نکات لازم بهداشتی را رعایت کنید تا ان شاءالله شرایط به حالت عادی برگردد.
🆔 @rahpouanquestion
❓ #سوال2034:
🔻سلام. اگر در انجام کاری اصلا تردید نداشته باشی و تصمیم صد در صد به انجام اون کار داشته باشی ولی نسبت به نتیجه کار مردد باشی، آیا در این شرایط میشه استخاره کرد؟
اگر جواب استخاره بد بیاد ولی عمل نکنی اشکالی داره؟
📚 پاسخ #حجت_الاسلام_انجوی_نژاد:
🔻 میشه
اشکال نداره. احتیاطا صدقه بده
🆔 @rahpouanquestion
❓ #سوال2035:
🔻 ظاهر #جن چطوریه؟ مثل ما آدمها هستن؟
از کجا میشه فهمید ی کسی جن هست یا انسان؟
هدف از آفرینش جن چیه؟
آیا جن میتونه ب انسان صدمه بزنه؟
جن ها کجا زندگی میکنند؟ ایا اون دنیا بهشت و جهنم میرن؟
📚 پاسخ #حجت_الاسلام_انجوی_نژاد:
🔻 سخنرانی | به سوی بی نهایت (5) : شیطان و جن قسمت اول
http://rahpouyan.com/pageSound.asp?tid=6756
🔻 سخنرانی | به سوی بی نهایت (6) : شیطان و جن قسمت دوم
http://rahpouyan.com/pageSound.asp?tid=6762
🆔 @rahpouanquestion
❓ #سوال2036
🔻 در چنین روزی که شهادت اهل بیت با عید دنیوی ما منطبق شده، تبریک گفتن عید مکروه است یا اشکالی ندارد؟
📚 پاسخ #آقا_سید:
🔻 صرف تبریک گفتن اشکالی ندارد. شادمانی مشکل دارد. حضرت اقا هم تبریک گفتند.
🆔 @rahpouanquestion
❓#سوال2037 :
🍃سلام. اوقاتتون بخیر لطفا راهنمایی بفرمایید:
من صحبتهای آقا سید رو اونایی که خودم شامل نمیشم رو دوست ندارم اشتراک بذارم، چون به نظر من آدم باید اول خودش عمل کننده باشه بعد نشر بده
مثلا یه چیز معنوی یا اخلاقیه.
به نظر من آدم باید خودش 20 باشه بعد اشتراک بذاره اینجوری هم تاثیرش بیشتره، هم خودت دیگه عذاب وجدان نداری 😔
مثلاً من امروز که روز جمعه است خیلی هنر کردم فقط تونستم دعای ندبه بخونم دیگه بقیه اش همش کار خونه و بچه داری🥴 وقتی خودم میدونم دیگه نمیتونم شاید تا شب کاری انجام بدم، بیام نشر بدم تا که بقیّه عمل کنن، خوب این آدم عذاب وجدان میگیره که چرا خودش عمل نکرده.
یک وقتی فقط بخاطر نشر پیامای سیاسی بهم التماس دعا میگفتن!!!
کم مونده بود بگن مریم مقدس
هر چی گفتم اینطوری نیستم میگفتن تو خلوتات هستی🥴
این شد کلا گذاشتمش کنار چون عذاب وجدان داشتم...
📚 پاسخ #آقا_سید :
امر به معروف واجبه. این طوری ما هیچ سخنی از امامان و بزرگان نباید نقل کنیم چون عامل مطلق نیستیم.
🆔 @rahpouanquestion