⚡️
چرا بزرگترین مسجد قطر به نام "محمدبن عبدالوهاب" نامگذاری شد؟
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
✍ به قلم: علی مقدس
🔹اگر از خیابان ها و محلات شرجی دوحه گذر کنیم، به راحتی می توان طیف های گوناگون از جنبش های اسلامگرا را مانند: اخوان المسلمین،مذهبی های سنی سنتی، طالبان،صوفی ها، انصارالدعوه، جماعت التبلیغ، شیعیان و حتی جهادی های رادیکال را در این شهر جستجو کرد. اما آنچه نظر همگان را به خود جلب می کند، مسجد زیبا و بزرگی است که با تلفیقی از معماری سنتی و مدرن تحت عنوان" جامع الإمام محمد بن عبدالوهاب" خودنمایی می کند که بیش از ۱۲هزار نمازگزارِ سلفی_ وهابی را در خود جای داده است. مکانی که واعظان آن، همسایگان غیر سلفی خود را در خطبه های جمعه به صورت مستقیم و غیر مستقیم، مورد عتاب و سرزنش قرار می دهند.
🔸این سوال به ذهن می رسد؛دولت قطر از ساخت بزرگ ترین مکان عبادی دوحه آن هم به نام تئوریسین وهابیت، چه هدفی دارد؟ و اینکه دولت قطر چه انگیزه ای از رشد و تقویت سلفیت و وهابیت در کنار دیگر جریان های نامبرده، دنبال می کند؟
🔸به نظر می رسد خاندان حاکمیتی قطر سه هدف را در حمایت از سلفی گریِ وهابی دنبال می کنند؛
هدف اول:همگرایی قبیله ای با محمد بن عبدالوهاب:
بررسی نسب محمد بن عبدالوهاب نشان می دهد که وی از قبیله بنی تمیم است که خاندان حاکم در قطر به آن تعلق دارند.
قطری ها بر این باورند که آل ثانی تلاش می کند از ظرفیت قبیله ای بنی تمیم در شبه جزیره عربستان در جهت سرمایه گذاری استفاده کند و قطر را به عنوان مرکز رشد و افتخار این قبیله معرفی کند.
هرچند برخی شهروندان قطری استدلال میکنند بهتر بود نام بنیانگذار دولت مدرن قطر، شیخ جاسم بن محمد آل ثانی بر این مسجد گذاشته می شد نه ابن عبدالوهاب.
هدف دوم: معرفی آل ثانی به عنوان وارثان فکری ابن عبدالوهاب:
پس از اینکه شاهزاده بن نایف سعودی در افتتاحیه سمپوزیومی در ریاض تاکید کرد که عربستان به پیروی از رویکرد وهابی ادامه خواهد داد و از آن منحرف و تسلیم نخواهد شد، دو هفته بعد قطر بزرگترین مسجد خود را به نام محمد بن عبدالوهاب نامگذاری کرد. اقدامی که برخی تحلیلگران تلاش قطر را برای رقابت با عربستان سعودی به عنوان مرکز وهابیت قلمداد کردند.
سعودیها این اقدام قطر را تمایل به رقابت شدید با کشورشان برای جذب وهابیها میدانند و معتقدند واشنگتن از قطر برای نفوذ بر وهابیها استفاده میکند، پس از اینکه موفق شد اخوانالمسلمین را زیر چتر خود نگه دارد.
هدف سوم:تعهد حاکم قطر بر پذیرش و تبلیغ وهابیت:
شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی امیر قطر در افتتاحیه مسجد نامبرده گفت: پدربزرگ مؤسس ما شیخ جاسم بن محمد آل ثانی که عالم دین و در عین حال حاکم بود، یکی از کسانی بود که دعوت شیخ ابن عبدالوهاب را پذیرفت و تلاش نمود تا افکار وی در کشور ما و خارج از جهان اسلام منتشر شود و مسئولیت انتشار کتب وعاظ وهابی و دیگران را بر عهده گرفت.
🔸اخوانی های مقیم دوحه که با رفتار دوگانه حاکمان قطر با سلفی ها و اخوانی ها مواجه شدند، در رسانه های داخلی و بین المللی، عملکرد آنان را مورد انتقاد قرار دادند. زیرا برخی رهبران اخوانی همچون حماس، تجربه تخریب مسجد ابن تیمیه در رفح را به خاطر ترویج اندیشه های سلفی و تکفیری را دارند.
دوحه پیش از این نتوانسته بود اخوانالمسلمین را متقاعد کند تا صفوف خود را با سلفیهای وهابی متحد سازند. از این رو دیپلماسی قطر با مشکلات زیادی در کشورهای دیگر همچون لیبی مواجه گردید، جایی که درگیری شدید و مسلحانه بین گروه های اسلامی وابسته به سلفی گری وهابی و سایر وابسته به اخوانی ها در جریان است، که دوحه را به نزدیکی با سلفی های وهابی سوق می دهد تا شاید اتهام تعصب نسبت به اخوان را انکار کند.
◀️مطالعات اخوانالمسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin