💥
✨
#بِسْمِاللهِالرَّحْمنِالرَّحِيم✨
✨وَأَصْبَحَ فُؤَادُ أُمِّ مُوسَي فَارِغاً إِن كَادَتْ لَتُبْدِي بِهِ لَوْلَا أَن رَّبَطْنَا عَلَي قَلْبِهَا لِتَكُونَ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ (10)
✨ وَقَالَتْ لِأُخْتِهِ قُصِّيهِ فَبَصُرَتْ بِهِ عَن جُنُبٍ وَهُمْ لَا يَشْعُرُونَ (11)
/قصص
🍃ودل مادر موسى (از هر چيز، جز فكر فرزند) تهى شد (و) اگر قلب او را استوار نساخته بوديم تا از ايمان آورندگان (به وعده ى ما باقى) بماند، همانا نزديك بود كه (به واسطه جزع وفزع) آن (راز) را افشا كند.
و(مادر موسى) به خواهر او گفت: (صندوق حامل موسى را) دنبال كن پس او از دور وى را زير نظر داشت، در حالى كه (دشمنان) متوجّه نبودند (كه آنكه او را تعقيب مى كند خواهر موسى است و از اين تعقيب، چه هدفى دارد).
🔵تفسير الميزان، آيه ى «و اصبح فؤاد اُمّ موسى فارغا» را با توجّه به سياق و ظاهر آيات قبل و بعد، چنين معنا نموده اند: دلِ مادر موسى به واسطه ى وحى الهى آرام گرفت و ديگر خوف و ترسى نداشت و اگر آن وعده ى الهى نبود، مادر موسى به سبب شدّت اضطراب، آن راز را افشا مى كرد.
مادر موسى بعد از آنكه فرزندش را در صندوقى گذارده و در دريا انداخت، به خواهر موسى مأموريّت داد تا مخفيانه اين جريان را پيگيرى كند. او نيز به دور از چشم مأموران حكومتى، صندوق را دنبال كرد تا اين كه از دريا نجات يافت و در دامان همسر فرعون قرار گرفت. او همچنان موسى را زير نظر داشت تا اين كه متوجّه شد درباريان فرعون به دنبال دايگانى براى شيردادن به كودك هستند؛ امّا موسى هيچ سينه اى را نمى پذيرد، سرانجام خواهر موسى با طرح پيشنهاد دايگى مادرش و پذيرش دربار، مأموريّتش خاتمه يافت.
🔷- افشاى اسرار از نشانه هاى سستى و ضعف ايمان است. «لتبدى به لولا ان ربطنا على قلبها»
🔷- آرامش دل ها به دست خداست. «ربطنا على قلبها»
🔷- از نشانه هاى ايمان، آرامش خاطر ودل آرام است. «ربطنا... لتكون من المؤمنين»
🔷- آنچه در نظر الهى مهمّ است، ايمان است و زن و مرد تفاوتى ندارند. «لتكون من المؤمنين» در صورتى كه بايد مى فرمود: «من المؤمنات»
🔷- زنان ودختران نيز بايد از تدبيرهاى لازم در مسائل اجتماعى برخوردار باشند. «قالت لاُخته قصّيه»
🔷- در امور حساسيّت برانگيز، كارها را به ديگران واگذار كنيم. «لاُخته» در ماجراى موسى عليه السلام حساسيّت بر روى مادر بيشتر بود و امكان داشت كه مطلب افشا گردد.
🔷- توكّل به خدا به معناى بى تفاوتى در مسائل نيست. با اين كه مادر موسى زن باايمانى بود، ولى باز هم دخترش را براى تعقيب ماجرا فرستاد. «من المؤمنين، قالت لاخته قُصّيه»
🔷- در برخورد با نظام هاى طاغوتى و خفقان آور، تعقيب ومراقبت امرى ضرورى است. «قُصيّه»
🔷- براى حفظ اسرار، عادّى سازى در رفتار يك امر لازم است. «عن جُنُب» (خواهرموسى از دور صندوق برادر را زير نظر داشت، تا اين مراقبت بسيار عادّى باشد وسبب حساسيّت وتحريك دشمن نشود.)
🔷- مؤمن، مأموريّت خود را به دور از توجّه دشمن به انجام مى رساند. «و هم لايشعرون»
⚘
@Nahjolbalaghe2
#تفسیرقرآن