🚀
دانشمندی با آرزوهای دوربرد ۲
چند روایت از سه دهه فعالیتهای موشکی شهید تهرانیمقدم
🔻به موازات استفاده از موشکهای خریداریشده، حاج حسن تصمیم به طراحی و ساخت موشک گرفت. موشکها را اگر میخواستیم بخریم، قیمت معمولش چند صد هزار دلار بود، ولی اگر صد میلیون دلار هم پول میدادیم، کسی به ما موشک نمیداد. به ما فشنگ هم نمیفروختند چه برسد به موشک. در چنین شرایطی اگرچه در اوج جنگ ما نیاز خیلی زیادی به موشک داشتیم، اما حسن دو فروند از هشت فروند موشکی را که لیبیاییها به ما داده بودند، جدا کرد و برای مهندسی معکوس برد. این مسئله در آن موقع برای ما جا نیفتاد که چرا الآن او این کار را کرد؛ اما در جلسهای که خدمت آقای خامنهای که آن زمان رئیسجمهور بودند رفتیم، ایشان بهشدت بر موضوع خودکفایی تأکید کردند و حتی به وزیر سپاه ایراد گرفتند که چرا ساخت این موشکها را شروع نکردید.
موشکِ اسرائیلزن
🔻کار موشکهای سوخت جامد و مایع را به موازات هم پیش میبردیم. موشک شهاب 1 از روی موشک اسکادبی کپیبرداری شد و به نتیجه رسید و کمتر از 2 سال بعد، شهاب 2 با بُرد 500 کیلومتر ساخته شد. هدفگذاری حسن، زدن اسرائیل بود و میگفت ما باید موشکی داشته باشیم که بتوانیم اسرائیل را بزنیم. در آن روزها با فشاری که به صنایع آوردیم، اولین موشکهای «اسرائیل زن» ما مثلاً در حد 1100 کیلومتر بیشتر بُرد نداشت؛ باید آن را به مرز گیلانغرب میبردیم تا میتوانستیم اسرائیل را بزنیم.
🔻هدفگذاری ایشان این بود که ما باید به برد دو هزار کیلومتر برسیم. اعتقاد داشت رژیم صهیونیستی دشمن ماست و روزی ممکن است ما درگیر بشویم؛ بنابراین با توجه به اینکه هممرز نیستیم، به موشکی با این بعد مسافت نیاز داریم تا بتوانیم اسرائیل را بهصورت مستقیم مورد هدف قرار دهیم. یکبار برنامهریزی کرد تا زودتر به برد ۲۰۰۰ کیلومتر برسیم؛ بعد برگشتیم و خلأهای بین این بُرد را به لحاظ کمّی و کیفی برطرف کردیم.
🔻 ما کارمان را از کجا شروع کردیم؟ ابتدا که راکت میساختیم و شلیک میکردیم، دریک منطقهای به شعاع ۲۰ الی ۳۰ کیلومتر دیدهبان میچیدیم، اما هیچگاه محل اصابت را پیدا نمیکردیم! این نتایج که پرتعداد هم اتفاق افتاد، کسی را مأیوس نکرد. امروز اما بچهها میروند نگاه میکنند میبینند اصابت موشک یک گودال ده الی پانزده متری به عمق هفت هشت متری را ایجاد کرده و مرکز آن گودال دقیقا نقطهی صفر مختصات ماست.
#دانشمند۵
#روایت_پیشرفت #دفاع_دانشبنیان
#خوداتکایی #جنگ #موشکی #هوافضا
#فناوری #حل_مسئله #دانش_بنیان #علم
@daneshmand_mag | مجله دانشمند