٦
#تفسير_سوره_انعام
ادامه تفسير آيه ١
«ثُمَّ الَّذِينَ كَفَرُواْ بِرَبِّهِم يَعْدِلُونَ»
٢٨-جمال جمیل حق مشغول جلوه گری است، به همین جهت خدای سبحان حمد را اعلام می کند، اما دسته ای این جلوه را بر خود می پوشانند « الَّذِينَ كَفَرُواْ» و کتمان کننده جمال حق مي شوند .
٢٩-چرا خدای سبحان نفرمود: «بالله یعدلون» و فرمود: « بِرَبِّهِم يَعْدِلُونَ»؟ نوع افراد ربوبیت خدا را كفران می کنند و الوهیت حق را قبول دارند. آنها پرورش دهندگی خدای سبحان را نمي پذيرند، این که خدای سبحان مدبر امورشان باشد قبول ندارند.
(رب به معنی مدبر صاحب، مالک، پرورش دهنده، سید)
٣٠-«كلمه ثُمَّ اشاره به اينست كه ابتدا ربوبيت حق را قبول داشتند اما بعد از مدتی كه در عالم طبیعت قرار گرفتند، محجوبیت اين عالم آنها را در حجاب قرار می دهد، به همین جهت از ربوبیت خدا عدول می کنند.
٣١-فرمود :«الست بربکم» نفرمود: «الست بالهکم» اولین پیامی را که من از ربّ شنیدم پیام ربوبیت بود،
خداي سبحان مي فرمايد: من پرورش دهنده شما هستم، آيا قبول دارید؟ «قالوا بلی» همه اقرار كرديم: بله قبول داریم.
بعد از مدتي دسته ای از پذيرش ربوبیت امتناع كردند.
علامت پذیرش ربّ چیست ؟
به اندازه ای که انسان کمالات را در عالم ظاهر ببيند و عالم را جلوه کمالات حق و مولا بداند، به همان اندازه تربیت شده است سپس لسان او لسان حمد می شود (الحمدلله) و به اندازه ای که در عالم ظهور، حق را مشاهده نکند به همان اندازه از تربیت رب بدور است زيرا چشم او به نواقص عالم مي افتد و فقط دنيا و عالم فاني طبيعت را مدنظر قرار مي دهد (دنيا، نقصان است).
این آیه کد اهل تربیت بودن را نشان می دهد.
٣٢_معنای دیگر عدول از ربوبیت: مرحوم ابن عربی می گوید:علامت تربیت یافتگی افراد، موحد بودنشان است، به اندازه ای که باور کردند همه کاره عالم خداي سبحان است، و «خالق السماوات و الارض» و«جاعل الظلمات و النور» فقط او است، انسان تربیت شده ايي خواهد بود و به اندازه ای که در عالم وجود برای دیگران هم نقشی قائل باشد، به همان اندازه تربيت الهي را كتمان كرده است، در واقع از خدا عدول می کند و دیگری را معادل خدا قرار می دهد مثل این که بگویم براي انجام فلان كار اول اميدم به خداست سپس به تلاش فلاني هم اميد دارم ، در اينصورت فاقد تربیت هستم.
«هوالاول و الاخر و الظاهر و الباطن» اول و وسط و آخر خدا است و سايرين هم واسطه فیض هستند.
٣٣-ما حتی نمی گوییم حضرات معصومین در عالم کاره ای هستند «بکم فتح الله، بکم یختم، بکم ینزل الغیث» شما را به عنوان واسطه نهایی فیض در نظر می گیریم و بواسطه شما بزرگان باران رحمت مي بارد.
امیرالمومنین علیه السلام می فرمایند: «نزلونی من ربوبیه و قولوا فیما شئتم» (؟) ما را از سطح خدا پایین بیاورید، حال هرچه می خواهید در مورد ما بگویید، جایگاه ما را پایین تر از جایگاه خالق و به عنوان مخلوق قرار دهید بعد هر تعریفی مي خواهيد، بکنید.
٣٤-بنابراين انسان وقتی وارد عالم طبیعت می شود از عقیده اصلی خودش عدول می کند.
عدول يعني اول اعتقادی صحيحي داشت ، سپس از آن اعتقاد برگشت.
به همین جهت فطرت اوليه همه ما توحیدی است.
ناف ما بر مهر او ببریده اند
عشق او بر جان ما کاریده اند
ادامه دارد
استاد بروجردي
كلاس تفسير سوره انعام
٨٢/٨/١٢
كانال در محضر استاد بروجردي را در پيام رسانهاي زير دنبال كنيد
واتساپ ٧
https://chat.whatsapp.com/CVxqxiGzmkCJ5try0XgFcZ
پيام رسان سروش پلاس
sapp.ir/darmahzareostadbroujerdi
پيام رسان بله
https://ble.im/boroojerdi
پيام رسان گپ
https://gap.im/darmahzar
پيام رسان ايتا
https://eitaa.com/darmahzareostadbroujerdi
تلگرام
@darmahzar
لينك سايت حوزه علميه السلطان علي بن موسي الرضا(ع)👇
http://bit.ly/2WTptgK