🔹
محدوده انتقام🔹
📣 متفکر شهید استاد مرتضی مطهری
دعاهای اسلامی یکی از بهترین و آموزنده ترین تعلیمات اخلاقی و معنوی است. چه نکته ها و لطایف روحی و اجتماعی بزرگ که با زبان دعا گفته می شود! جمله ای در همین دعا هست که: وَ اجْعَلْ ثارَنا عَلی مَنْ ظَلَمَنا یعنی خدایا، انتقام ما را نسبت به آن کسان قرار بده که به ما ظلم کردند. این جمله نکته لطیفی دارد. رسول اکرم نفرمود خدایا از ستمگران ما انتقام بکش، فرمود: خدایا انتقام جویی ما را نسبت به آن کسان قرار بده که بر ما ظلم کردند.
«ثأر» یا «ثار» به معنی میل به مکافات دادن است و به اصطلاح حس انتقام جویی. می خواهد بفرماید در اثر اینکه ظلمی بر ما مردم می شود، قهرآ روح ما فشرده و آزرده و انتقام جو و ثائر میشود. همینکه این حالت در روح ما پیدا شد، هر وقت باشد و هرجا باشد و به هر راه باشد اثر خودش را خواهد کرد، مثل یک آتش زبانه خواهد کشید. امروز علمای معرفة الروح ثابت کرده اند که کینه ها و عداوت هایی که در روح پیدا می شود ممکن است موقتآ به اعماق روح فرو برود و انسان به حسب شعور ظاهر خود، آنها را فراموش کند و از یاد ببرد اما واقعآ محو نمی شود؛ در همان اعماق روح، بی خبر از شعور ظاهر و عقل ظاهر مشغول فعالیت است که راهی پیدا کند و بیرون بیاید. رسول اکرم می گوید: خدایا این آتش که در دل ما هست و روزی زبانه خواهد کشید، دیگری را نسوزد، اگر می خواهد بسوزد همان کس را بسوزد که به ما ظلم کرده و سبب این آتش شده است. اگر بنا بشود انسان با عقل و اراده و شعور ظاهر خود انتقام بگیرد، انتقام شخصی را از شخصی دیگر نمی گیرد، اگر در بلخ آهنگری گناه کرده باشد در شوشتر سر مسگری را نمیبرد. اما وقتی که انسان نه به فرمان عقل آزاد بلکه به فرمان آن عقده ها و کینه های ته نشین شده در اعماق روح بخواهد انتقام بگیرد، دیگر این ملاحظات در کار نیست.
رسول خدا میفرماید: خدایا ما را طوری کن که انتقام ها و کینه های ما همان قدر باشد که دشمن را سرکوب کنیم؛ در اعماق روح ما در اثر بی عدالتی ها و مظلومیت ها و ناتوانی ها عقده ها و ثأرها پیدا نشود که روح ما طبعآ فشرده و آزرده و عاصی و سرکش و بدخواه و ظالم بشود، از ظلم لذت ببرد، از لگدمال کردن مردم لذت ببرد.
📚 بیست گفتار، ص 79
#شهید_مطهری
#انتقام
❇️ به ما بپیوندید:
https://eitaa.com/koshechin