✅شرح و تفسیر حکمت ۲۱۱ نهجالبلاغه...👇🏻👇🏻👇🏻
#قسمت_سوم
9⃣ نهمین نکته همان چیزى است که در حکمت ۳۴ آمده، مىفرماید: «برترین بىنیازى ترک آرزوهاست»
🔺به یقین کسانى که آرزوهاى دور و دراز دارند و غالباً به تنهایى به آن نمىرسند
#دست_حاجت به سوى این و آن دراز مىکنند و با این که ممکن است سرمایهدار بزرگى باشند همیشه
#نیازمند و
#محتاجند، چرا که دامنه آرزوها بسیار گسترده است، حال اگر انسان خط باطل بر این آرزوهاى دور و دراز بکشد ثروتمند و سرمایه دار معتبرى خواهد شد، زیرا به هیچ کس محتاج نخواهد بود.
🔸در حدیثى از امام صادق(علیه السلام) مىخوانیم: «از آرزوهاى دور و دراز بپرهیزید که شادابى و نشاط نعمتهایى را که به شما داده از بین مىبرد و به سبب آن مواهب الهى در نزد شما کوچک مىشود و حسرت فراوانى به سبب اوهام باطلهاى که داشتهاید به شما دست مىدهد».
0⃣1⃣آن گاه در دهمین نکته به سراغ غلبه هواپرستى بر بسیارى از انسانها رفته مىفرماید: «چه بسا عقلها که در چنگالِ هوا و هوسهاى حاکم بر آنها اسیرند»
🔺مىدانیم خداوند دو نیرو به انسان بخشیده است: یکى نیروى
#عقل که خوب و بد را با آن تشخیص مىدهد و راه و چاه را مىشناسد و دیگرى
#انگیزههاى_مختلف_نفسانى است که آن هم در حد
#اعتدال براى بقاى انسان ضرورى است؛ خواه علائق جنسى باشد یا علاقه به مال و ثروت و مقام و قدرت. اما هنگامى که این انگیزهها طغیان کنند و به صورت هوا و هوس سرکش درآیند، عقل را در چنگال اسارت خود مىت که در حکمت ۳۴ آمده، مىفرماید: «برترین بى نیازى ترک آرزوهاست مسائل باز مىماند و گاه دست به کارهایى مىزند که یک عمر باید جریمه و کفاره آن را بپردازد.
🔸در حدیثى از امیرمؤمنان(علیه السلام) در غررالحکم مىخوانیم: «غلبه هواى نفس هم
#دین انسان را فاسد مىکند و هم
#عقل او را».
🔹نیز در حدیث دیگرى در همان کتاب از همان بزرگوار نقل شده است که فرمود: «بر تمام عقلهایى که در چنگال شهوت اسیرند حرام است که از علم و دانش بهرهمند شوند».
✅به یقین عقلها متفاوتاند؛ بعضى به اندازهاى
#نیرومندند که هیچ انگیزهاى از هواى نفس نمىتواند بر آن چیره شود و گاه چنان
#ضعیف است که با مختصر طغیان شهوت از کار مىافتد، همان گونه که هواى نفس نیز درجات و مراتب مختلفى دارد و بدترین چیز آن است که حاکمان یک جامعه عقلشان در اسارت هواى نفسشان قرار گیرد و جامعه را به سوى بدبختى پیش برند و دین و دنیاى مردم را ملعبه هواى نفس سازند.
1⃣1⃣سپس در یازدهمین نکته به مسئله مهم دیگرى اشاره کرده مىفرماید: «حفظ تجربه ها بخشى از موفقیت است»
🔺منظور از تجربه در اینجا مفهوم عام آن است و تجربههاى شخصى و تجارب دیگران را شامل مىشود. انسان قسمت مهمى از موفقیت خود را در کارها، از تجربههاى پیشین خود و تجارب دیگران استفاده مىکند و در واقع
#انباشتهشدن_تجربهها بر یکدیگر سبب موفقیت در تمام زمینههاى علمى و سیاسى و اجتماعى و اخلاقى است و آن کس که خود را از تجربههاى دیگران بىنیاز بداند و به تجربههاى پیشین خود اعتنا نکند به یقین گرفتار
#شکستهاى_پىدرپى خواهد شد.
🔺قرآن مجید بخش عظیمى از تاریخ اقوام پیشین را براى مسلمانان شرح داده است که فلسفه آن همان استفادهکردن از تجربه زندگى پیشینیان است. گاه مىفرماید: بروید آثار آنها را در نقاط مختلف زمین ببینید، و عبرت بگیرید.
🔸در حدیثى از امام امیرمؤمنان(علیه السلام) مىخوانیم: «عقل همان حفظ تجربههاست».
🔹و در جاى دیگر: «عقل غریزهاى (الهى) است که با علم و دانش و تجربه افزایش مىیابد»
استفاده کردن از تجارب پیشینیان مخصوصاً براى زمامداران و سیاستمداران از
#اهم_امور است تا آنجا که امام صادق(علیه السلام) مىفرماید: «افراد کمتجربه که تنها به آراى خود تکیه مىکنند هرگز در ریاست موفق نخواهند شد».
✨ ادامه دارد...
@syed213