🔹... این محصولات چنان طراحی شدهاند که فهم رسای آنها، گرچه مستلزم ذهنی چابک، تیزبین و بامعلومات است، لیکن همین فهم، اگر تماشاگر بخواهد سیل بیوقفهی واقعیتها را دنبال کند، عملا متضمن منع تفکر است.
این نوع آمادگیِ واکنش چنان ملکهی ذهن تماشاگران شده است که نیازی به فعال کردن آن در موارد خاص نیست، و در همان حال نیز قوای تخیل را سرکوب میکند.
... سازندگان سرگرمی میدانند که محصولات آنان حتی زمانی که حواس مصرفکننده پرت یا پریشان باشد، با هوشیاری و دقت مصرف خواهد شد. هر یک از این محصولات نمونهای از آن دستگاه اقتصادی غولآسایی است که همواره تودهها را چه در زمان کار و چه در اوقات فراغت، که خویشاوند همان کار است، گوش به زنگ نگه داشته است..."
دیالکتیک روشنگری، ترجمه مراد فرهادپور ص ۲۱۹
.
🔸️آنچه آدورنو و هورکهایمر در
#دیالکتیک_روشنگری در باب تقدیر هنر و فرهنگ در عصر سرمایهداری و صنعت و تکنوکراسی گفتند، گرچه همچنان خواندنی و دریافتنی است، اما نابسنده است.
🔸در زمان انتشار کتاب -۱۹۴۷-
#صنعت_فرهنگ، منحصر بود به رادیو، سینما، تلویزیون و تولیدات نوظهور موسیقایی. آنچه امروز بهنحوی چشمگیر کل میدان فرهنگ و هنر را تحت شعاع خود قرار داده است، هنوز پدیدار نشده بود:
🔹
#اینترنت، این هیولا-خدای بیصورت و صورتبخش، این انبوه کلمات و تراکم تصاویرِ بیپایان، این مجازی که دعوی حقیقتش حقیقت را سرآسیمه میکند، این ابرواقعیتِ ناواقع، این کلّیت فراگیری که امکان هر کلیتی را به مخاطره میکشد،
ماشینی که دیگر ماشین نیست و اعداد و رقوم و کدهایی که به جریان افتادهاند، حرکت میکنند و میزیند، در کنار ما. بلکه او فضایی است دربرگیرندهی ما و ما را از هرسو محاصره کرده است چون معشوقی که عاشق را در آغوش میگیرد...بماند!
#سید_حسین_شهرستانی
#تئودور_آدورنو
⚜
@lotfi74