یکی از راه های موثر براى جلوگيرى از «تظنن» و #ظن و گمان سوء نسبت به مردم، فكر كردن در قدرت لا يزال الهى است.
كسى كه به ديگرى گمان بد برده و مىخواهد از راه تجسس و تحقيق، گمان بد خود را اثبات كند و آبروى شخص مورد سوءظن را در جامعه از بين ببرد اگر در قدرت خداوند فكر كند و متوجه شود كه خالق توانا مىتواند تمام پردههاى او را بدرد، اسرارش را فاش كند و در دنيا و آخرت مفتضحش نمايد از تصميم خود منصرف مىشود و از پردهدرى شخص مورد سوءظن خوددارى مىنمايد.
امام صادق (ع) فرموده: كسى كه بداند خداوند او را مىبيند، گفتههايش را مىشنود، و از كارهاى خوب و بدى كه انجام مىدهد آگاه است و اين عقيدهى ايمانى مانع كارهاى بدش مىشود، او مصداق آيهى شريفه ى قرآن است، از مقام خداوند خوف دارد و نفس خويش را از اعمال هوى و تمنيات ناروا بازمىدارد.
در واقع، امام سجاد (ع) درباره ى تظنى (#ظن سوء ) و فكر در قدرت آفريدگار به پيشگاه خدا عرض مىكند:
اللهم اجعل ما يلقى الشيطان فى روعى من التظنى تفكرا فى قدرتك.
بار الها! آنچه را كه شيطان از تظنى و اعمال بدگمانى نسبت به مردم، در دل من القا مىكند بر من منت بگذار و تفكر در قدرتت را جايگزين آن فرما.
سومين امرى كه در اين قطعه از دعاى شريف «مكارمالاخلاق» آمده و امام سجاد (ع) آن را از القائات شيطانى خوانده «#حسد» است.
حسد از جمله ى خلقيات بسيار مذموم و ناپسند است و اولياى دين، مسلمانان را اكيدا از آن برحذر داشتهاند.
در بعضى از روايات خاطرنشان گرديده كه #حسد مىتواند ايمان شخص مومن را كه سرمايهى سعادت دنيوى و اخروى اوست نابود نمايد.
امام باقر (ع) فرموده: بىگمان، حسد ايمان را مىخورد همانطور كه آتش هيزم را.
#حسد عبارت از اين است كه انسانى نسبت به انسان ديگر بدخواه باشد از اين جهت كه خداوند به وى نعمتى عطا فرموده و او از عطيه ى الهى رنج مىبرد و در دل تمنا دارد موجباتى فراهم آيد تا نعمت از صاحب نعمت سلب گردد و آنقدر به تمناى خويش علاقمند است كه از ميان رفتن نعمت صاحب نعمت را براى خويشتن نعمت مىداند.
على (ع) فرموده: حسود از نعمتى كه محسود در اختيار دارد آنقدر ناراحت است كه زوال نعمت او را براى خود نعمتى به حساب مىآورد.
حسود در واقع دشمن نعمت است نه دشمن صاحب نعمت. او از خداوند و تقسيم عطيهاش ناراضى و خشمگين است، نه از شخص محسود منهاى نعمت.
بدون ترديد اين طرز تفكر جسورانه اسائهى ادب و بىاحترامى به مقام شامخ آفريدگار حكيم است.
از حضرت #زكريا (علیه السلام) است كه خداوند فرموده: حسود به نعمت من دشمن است، از قضاى من خشمگين است، و از تقسيمى كه من بين بندگانم نمودهام ناراضى است.
حسود بر اثر افكار نامتعادل خود، نظام حكيمانه ى جهان را با بدبينى مىنگرد، از نعمتى كه صاحب نعمت در اختيار دارد رنج مىبرد و همواره دردمند و معذب است. جالب آنكه حسود با نارضايى درونى خويش نمىتواند نعمت صاحب نعمت را از ميان ببرد ولى مىتواند با سخنان بيجا و حركات ناموزون خود كه در پارهاى از مواقع به طور ناآگاه مرتكب مىشود و منشاء آن حسد درونى اوست، خويشتن را رسوا و مفتضح نمايد.
امام صادق (علیه السلام) فرمود: وقتى #نوح از كشتى پياده شد شيطان نزد او آمد و گفت: در زمين مردى عظيمتر از تو نزد من نيست. دربارهى اين گناهكاران نفرين كردى و مرا از آنان راحت نمودى. آيا دو خصلت را به تو نياموزم؟ بپرهيز از #حسد كه آن خلق بد، مرا به اين روز انداخت، و بپرهيز از #حرص كه با آدم آنچنان عمل نمود.
امام زينالعابدين (ع) در اینجا از #حسد نام برده و آن را از القائات شيطانى خوانده است.
براى آنكه از عوارض زيانبار و خطرات ناشى از آن مصون بماند از پيشگاه خداوند مىخواهد :
اللهم اجعل ما يلقى الشيطان فى روعى من الحسد تدبيرا على عدوك.
خدایا آن حسد را به گونه اى قرار ده كه در راه برانداختن #دشمن خودت به كار برده شود،
شخص باايمان موظف است دل را از #حسد پاك نگاه دارد،
بدخواه مردم نباشد،
و خويشتن را به اين خلق ناپسند آلوده ننمايد.
اگر به فرض چنين حالتى در كسى پديد آمد و دلش به انديشه ى زوال نعمت صاحب نعمت گرايش يافت،
آن تمنا را متوجه دشمنان خداوند نمايد،
تدبيرى بينديشد،
نقشهاى طرح كند تا در عرصه ى جنگ يا در محيط عادى از ابوجهل صفتان و دشمنان پابرجاى دين خدا، كه بدبختانه در هر عصر و زمان بوده و هستند سلب نعمت شود و آنان نتوانند به آيين الهى آسيب برسانند و سد راه حق و حقيقت شوند،
و چون اين تمنا منزه از پليدى و بدخواهى است به حساب اخلاق مذموم نمىآيد بلكه شايسته ى پاداش الهى است زيرا هدفش اعلاى حق است،
اگر نتوانست تمناى درونى خود را در زوال نعمت متوجه دشمنان خدا نمايد و همچنان در انديشهى بدخواهى برادران خود بود بايد بداند كه در پرتگاه سقوط قرار گرفته
و لازم است همواره متوجه باشد كه بدخواهيش از حد انديشه تجاوز نكند و كوچكترين رنگ عمل به خود نگيرد
زيرا حسد تا وقتى كه در ضمير حسود زندانى است، مجازات ندارد اما اگر به فكر افتاد كه براى سلب نعمت از محسود اقدام عملى نمايد، مورد تعدى و تجاوزش قرار دهد، و به مال و جان وى آسيب برساند، بايد بداند هر قدمى كه در اين مسير برمىدارد راه تباهى و فساد را مىپيمايد
روایت است: عرض كردند يا رسولالله! هيچ يك از ما از فال بد و حسد و گمان بد سالم نيستيم، چه كنيم كه از عوارض بد آنها مصون بمانيم؟
فرمود: وقتى مورد فال بد قرار گرفتى به راه خودت ادامه بده، وقتى حسد بردى به تعدى و ستم دست مزن، و وقتى گمان بد بردى تحقيق و تجسس منما.
🙏اللهم اجعل ما يلقى الشيطان فى روعى من التمنى و التظنى و الحسد ذكرا لعظمتك و تفكرا فى قدرتك و تدبيرا على عدوك.
👤مرحوم آیت الله #ری_شهری (متن و وصوت کامل 25 جلسه اینجا )
دعای #بیستم #مکارم_اخلاق
#دعا_بیستم_13
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
⬅️ #مقام_رضوان چگونه حاصل میشود؟
🌺 هیچ موجودی از هیچ موجود دیگری راضی نمیشود، مگر به وساطت مقام امام هشتم؛
هیچ انسانی به هیچ توفیقی دست نمی یابد و خوشحال نمی شود، مگر به وساطت مقام #رضوان رضا (سلام الله علیه)؛
و هیچ نفس مطمئنه ای به مقام راضی و مَرضی بار نمییابد، مگر به وساطت مقام #امام_رضا علیه السلام !
👤 آیت الله #جوادی_آملی
◀️کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#فرهنگ_کتاب_خوانی
📚 #کتاب
« #امام_رضا (علیه السلام) و #کرامت انسانی»
✍️ محمد #حکیمی
👈در سراسر زندگی پیامبر(ص)و امامان (ع) ارزش و کرامت انسانی مورد توجه است و بدون کمترین امتیازی برای طبقات و افراد، جایگاه و منزلت انسانها دیده میشود، بدون بها دادن به تمایزهای معمول، چون رنگ یا نژاد یا جایگاه اجتماعی و به ویژه کمترین نگاهی به موقعیت اقتصادی و ثروت افراد نشده است و همه در جایگاهی همسان با دیگران قرار میگیرند. در این کتاب به موضوعاتی از قبیل؛ خداباوری و کرامت انسانی، حقوق برادری وکرامت انسانی، کرامت انسانی در گفتارهای علمی، کرامت انسانی و اخلاق گروهی، دولتمردان پاسدار کرامت انسانی و... پرداخته شده است.
👈شما میتوانید آن را قانونی از #طاقچه دریافت کنید
https://taaghche.com/book/75204
#کتاب_امام_رضا علیه السلام
⏺کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#فرهنگ_کتاب_خوانی
📚 #کتاب #رمان
« ولادت (کتاب اول) رمانی تاریخی- مذهبی » #داستان تولد دوباره یک زوج جوان در دیدار با امام رضا علیه السلام و حضرت #فاطمه_معصومه (سلام الله علیها)
✍️ سعید #تشکری
👈دو خراسانی، که یکی صحاف و دیگری کاتب است پس از کشتاری که عباسیان برای قلع و قمع پارسیان راه انداختهاند و پس از دیدار #امام_کاظم (علیه السلام)، فرزندان خود را در شوش دانیال پیدا میکنند. انها تصمیم میگیرند فرزندان خود را از همان کودکی به نام هم کنند. لیلا و هاتف.
لیلا و هاتف حالا بعد از گذشت سالها و درگذشتپدرانشان می خواهند با هم ازدواج کنند اما پرسشی از خود دارند: ما که هستیم؟ و چرا فرزند مولای پدران ما ولیعهد عباسیان شده است؟
آنها برای پیدا کردن پاسخ و ازدواج به مدینه میروند تا حقیقت #امام_رضا (علیه السلام) را دریابند. اما رسیدن انها به مدینه مصادف شده با هجرت ناخواسته امام به مرو. ........ (ادامه داستان را در این کتاب زیبا بخوانید )
👈شما میتوانید آن را قانونی از #طاقچه دریافت کنید
https://taaghche.com/book/105594
#کتاب_امام_رضا علیه السلام
⏺کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
👈مرحوم سعید #تشکری
(زادهٔ ۱۳۴۲ – درگذشتهٔ ۱۹ بهمن ۱۴۰۰در اثر بیماری کرونا )
( کتابهای ایشان در طاقچه اینجا )
و کلیپ : خادم فرهنگ رضوی اینجا
◀️ کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
برنامه ی #نهج_البلاغه_خوانی
#نهج_البلاغه_خطبه_51
❇️ تشویق به مبارزه
👈 من خطبة له (علیه السلام) لما غلب أصحابُ معاوية أصحابَه (علیه السلام) على شريعة الفرات بصفين و مَنَعوهم الماء:
قَدِ اسْتَطْعَمُوكُمُ الْقِتَالَ، فَأَقِرُّوا عَلَى مَذَلَّةٍ وَ تَأْخِيرِ مَحَلَّةٍ أَوْ رَوُّوا السُّيُوفَ مِنَ الدِّمَاءِ تَرْوَوْا مِنَ الْمَاءِ؛ فَالْمَوْتُ فِي حَيَاتِكُمْ مَقْهُورِينَ وَ الْحَيَاةُ فِي مَوْتِكُمْ قَاهِرِينَ. أَلَا وَ إِنَّ مُعَاوِيَةَ قَادَ لُمَةً مِنَ الْغُوَاةِ وَ عَمَّسَ عَلَيْهِمُ الْخَبَرَ حَتَّى جَعَلُوا نُحُورَهُمْ أَغْرَاضَ الْمَنِيَّة.
👈 حضرت علی که درود خدا بر او باد در این خطبه فرمودند:
(در سال 37 هجرى پس از ورود به صحراى صفّين براى در اختيار گرفتن #آب فرات خطاب به خط شكنان سپاه فرمود):
فرمان خط شكستن و آزاد كردن آب فرات:
شاميان با بستن آب شما را به پيكار دعوت كردند.(1) اكنون بر سر دو راهى قرار داريد: يا به ذلّت و خوارى بر جاى خود بنشينيد، و يا شمشيرها را از خون آنها سيراب سازيد تا از آب سيراب شويد. پس بدانيد كه مرگ در زندگى توأم با شكست، و زندگى جاويدان در مرگ پيروزمندانه شماست. آگاه باشيد، معاويه گروهى از گمراهان را همراه آورده و حقيقت را از آنان مى پوشاند، تا كور كورانه گلوهايشان را آماج تير و شمشير كنند.
_____________________________
(1) عبد اللّه بن عوف نقل مى كند: پيش از آنكه سپاه كوفه به صحراى صفّين برسد، سربازان معاويه به فرماندهى «ابو الأعور» رودخانه فرات را در اختيار گرفتند، امام على عليه السّلام «صعصعة بن صوحان» را به سوى معاويه فرستاد كه چرا شريعه فرات را بستند؟ معاويه با ياران خود مشورت كرد. «وليد بن عقبه» و «عبد اللّه بن سعيد» گفتند آب را همچنان بسته نگهداريد تا سپاه كوفه از تشنگى بميرند، ولى «#عمرو_عاص » گفت «على مردى نيست كه تشنه بماند، او همان مردى است كه مى گفت اگر چهل نفر ياور داشتم حق خود را پس از سقيفه مى گرفتم، اكنون كه بزرگان عراق و حجاز همراه او مى باشند!» معاويه هم چنان دستور داد كه آب را بسته نگه دارند. به فرمان امام عليه السّلام خط شكنان سپاه به فرماندهى امام حسن عليه السّلام حمله كردند، آب را در اختيار گرفته، سپاه معاويه را كنار زدند، امّا امام على عليه السّلام دستور داد كه آب براى هر دو لشكر آزاد باشد، اين عمل جوانمردانه امام، باعث بيدارى بسيارى از شاميان شد كه برخى از آنان به سپاه امام پيوستند.
http://farsi.balaghah.net/محمد-دشتی/ترجمه
👌 شرح این خطبه ی نورانی را (با عناوین زیر) " اینجا " بخوانید: 👇
👈 خطبه در يك نگاه
* به اين حرکت ناجوانمردانه پايان دهيد!
* بايد با عزّت و سربلندى زيست
* شستشوى مغزى ساده انديشان
* راه و رسم جوانمردان
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
❇️ #تفسیر_خوانی قرآن کریم
هر روز یک آیه
تفسیر نور – استاد محسن قرائتی
سوره #نساء
#نساء_23
حُرِّمَتْ عَلَيْكُمْ أُمَّهَتُكُمْ وَبَنَاتُكُمْ وَأَخَوَ تُكُمْ وَعَمَّتُكُمْ وَخَلَتُكُمْ وَ بَنَاتُ الْأَخِ وَبَنَاتُ الْأُخْتِ وَأُمَّهَتُكُمُ الَّتِى أَرْضَعْنَكُمْ وَ أَخَوَتُكُمْ مِّنَ الرَّضَعَةِ وَأُمَّهَتُ نِسَآئِكُمُ وَرَبَئِبُكُمُ الَّتِى فِى حُجُورِكُمْ مِّنْ نِّسَآئِكُمُ الَّتِى دَخَلْتُمْ بِهِنَّ فَإِنْ لَّمْ تَكُونُواْ دَخَلْتُمْ بِهِنَّ فَلَا جُنَاحَ عَلَيْكُمْ وَحَلَئِلُ أَبْنَآئِكُمُ الَّذِينَ مِنْ أَصْلَبِكُمْ وَأَنْ تَجْمَعُواْ بَيْنَ الْأُخْتَيْنِ إِلَّا مَا قَدْ سَلَفَ إِنَّ اللَّهَ كَانَ غَفُوراً رَّحِيماً
بر شما حرام شده است (#ازدواج با) مادرانتان و دخترانتان، و خواهرانتان و عمّه هایتان و خاله هایتان و دختران برادر و دختران خواهر و آن مادرانتان كه به شما شیر داده اند و خواهران رضاعى (شیرى) شما و مادران همسرانتان و دختران همسرانتان (از شوهر قبلى) كه در دامن شما تربیت یافته اند، به شرط آنكه با مادرانشان، همبستر شده باشید، پس اگر آمیزش نكرده اید مانعى ندارد (كه با آن دختران ازدواج كنید) و (همچنین حرام است ازدواج با) همسران پسرانتان كه از نسل شمایند (نه پسر خوانده ها) و (حرام است در ازدواج) جمع بین دو خواهر، مگر آنچه پیشتر انجام گرفته است. همانا خداوند بخشنده و مهربان است.
محرمیّت و حرمت ازدواج (#محارم )از سه راه حاصل مى شود:
1- ولادت (ارتباط نسبى) 2- ازدواج (ارتباط سببى) 3- شیرخوارى (ارتباط رضاعى)
👈 با نصب نرم افزار زیر با ما در این دوره ی تفسیر خوانی همراه شوید 👇
https://cafebazaar.ir/app/com.ghadeer.tafsirnour
⏺کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_11
#دعای_یازدهم_صحیفه_سجادیه
«2» فَإِنْ قَدَّرْتَ لَنَا فَرَاغاً مِنْ شُغْلٍ فَاجْعَلْهُ فَرَاغَ سَلَامَةٍ لَا تُدْرِكُنَا فِيهِ تَبِعَةٌ وَ لَا تَلْحَقُنَا فِيهِ سَئْمَةٌ
حَتَّى يَنْصَرِفَ عَنَّا كُتَّابُ السَّيِّئَاتِ بِصَحِيفَةٍ خَالِيَةٍ مِنْ ذِكْرِ سَيِّئَاتِنَا
وَ يَتَوَلَّى كُتَّابُ الْحَسَنَاتِ عَنَّا مَسْرُورِينَ بِمَا كَتَبُوا مِنْ حَسَنَاتِنَا
و اگر در جنب كار و كوشش، فراغت و آسايشى براى ما مقدّر فرمودهاى، آن فراغت و آسايش را قرين سلامت قرار ده كه در عرصهگاه آن، پىآمد بدى به ما نرسد، و ملالت و دلتنگى به ما نپيوندد،
تا #فرشتگان نويسنده بدىها، با پروندهاى پاك و خالى از ثبت بدىهاى ما برگردند،
و #فرشته های نويسنده خوبىها، به سبب خوبىهايى كه از ما نوشتهاند، خوشحال و شادان باز آيند.
#یازدهم #دعا_یازدهم_2
#سوم #فرشتگان_نویسنده_اعمال
🙏 کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_11
#دعای_دهم_صحیفه_سجادیه
#دعا_یازدهم_2
#فرشتگان_نویسنده_اعمال 2
❇️ سعيد بن قيس همدانى گويد: روزى در ميدان جنگ متوجّه مردى شدم كه دو جامه دربرداشت، اسب خود را به سوى او حركت دادم ناگهان ديدم امير المؤمنين عليه السلام است. پرسيدم: اى اميرمؤمنان در چنين جايى؟ فرمود: آرى، اى سعيد! هيچ بندهاى نيست مگر اين كه خداوند براى او حافظ و نگهدارندهاى قرار داده است. او دو فرشته دارد كه او را حفظ مىكنند تا از بالاى كوهى سقوط نكند و يا در چاهى نيفتد ولى هرگاه اتفاقى پيش آيد او را رها مىكنند.»
البته در اين حركت حضرت كه به جاى زره و سپر دو لباس در جنگ پوشيده است؛ مقصود اين نيست كه به تقديرات الهى توجه نداشته است، بلكه خواسته به سائل بفهماند كه ما دو فرشته حافظ و مراقب داريم كه در اعمال و آفات و بلايا نظارت دارند و به امر خداوند عمل مىكنند.
امام باقر عليه السلام درباره آيه:
لَهُ مُعَقّبتٌ مّن بَيْنِ يَدَيْهِ وَ مِنْ خَلْفِهِ يَحْفَظُونَهُ مِنْ أَمْرِ اللَّهِ
براى انسان از پيش رو و پشت سر، مأمورانى است كه همواره او را به فرمان خدا [از آسيبها و گزندها] حفظ مىكنند.
فرمود: به فرمان خدا او را از اين كه در جايى بيفتد يا ديوارى بر سرش خراب شود يا آسيبى به او برسد، حفظ مىكنند و همين كه أجلش رسيد او را با آن تنها مىگذارند و به سوى مقدّراتش مىرانند. اين معقّبات عبارتند از دو فرشته كه در شب از او مراقبت مىكنند. و دو فرشته كه در روز محافظتش مىنمايند و اين كار را به نوبت انجام مىدهند. «3» از آيات و روايات استفاده مىشود اين دسته از فرشتگان كه مأموريت ثبت احوال و اسناد انسانها را به عهده دارند؛ مسؤوليت پاسدارى از جان آدمى از حوادث ناگوار و آفات و وسوسههاى شياطين را هم در دستور كار دارند.
و اين برنامه نگهبانى تنها بخش اندكى از زمينههاى ضمانت سلامتى و نگهدارى از بشر است.
👈 ادامه دارد ...
✍️ تفسير و شرح صحيفه سجاديه ، ج6، ص: 338
👌 #دعای_یازدهم_صحیفه_سجادیه
#یازدهم
◀️کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
🙏خداوندا ، عنایتی فرما (در #اوقات_فراغت ) #فرشتگان نويسنده بدىها، با پروندهاى پاك و خالى از ثبت بدىهاى ما برگردند، و فرشتگان نويسنده خوبىها، به سبب خوبىهايى كه از ما نوشتهاند، خوشحال و شادان باز آيند.
🍀 « ما دو #فرشته حافظ و مراقب داريم كه در اعمال و آفات و بلايا نظارت دارند و به امر خداوند عمل مىكنند.»
👤استاد حسین #انصاریان
#یازدهم #دعا_یازدهم_2
#فرشتگان_نویسنده_اعمال
◀️کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
دعای #یازدهم
🌹 دعای سیدالساجدین (علیه السلام )
" در #عاقبت_بخیری "
👈 🎙 لینک متن با ترجمه " اینجا "
صوتی تصویر " اینجا "
صوت عربی " اینجا "
ترجمه صوتی " اینجا "
✳️کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
D1737514T18107838(Web) (1).mp3
862.3K
👈🔊 دعای #یازدهم صحیفه سجادیه با صدای عربی سلیس مرحوم #بشیر_جزایری ( 2 دقیقه )
◀️ کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#فرهنگ_کتاب_خوانی
📚 #کتاب
«ده گفتار»
✍️شهید مرتضی #مطهری
https://taaghche.com/book/79
#کتاب_مطهری
🆔 @sahife2