❓سوال:
شخصی فوت کرده و تمام اموال خود را بر حسب وصیت خود به هر چهار فرزند خود به طور مساوی تقسیم کرده این شخص دارای سه فرزند پسر و یک دختر می باشد با توجه به اینکه قبل از فوت تملیک نکرده تکلیف چیست؟
1- اصل وصیت باطل است؟
2- یک سوم را چطوری تقسیم کنیم اگر باطل نیست؟
✅ پاسخ:
🌷آیت الله خامنه ای:
ج1) وصیت مزبور اگر به تقسیم تَرَکه برگردد اعتباری ندارد و باید طبق موازین شرعی بین ورثه تقسیم شود.
ج2) اگر مقدار زیاد سهم دختر به وصیت برگشت نماید، و با بقیه وصیت ها به مقدار ثلث و یا کمتر از آن باشد، نافذ است؛ و مازاد بر ثلث در صورت رضایت ورثه نافذ است، و در غیر این صورت باطل می باشد.
🌷آیت الله مکارم:
1و2- اگر اين وصيت به ضميمه ساير وصاياي ميت بيش از ثلث اموال وي نباشد عمل به آن لازم است و صحیح می باشد يعني اضافه سهم دختر از ثلث پرداخته مي شود. و اگر اضافه بر ثلث باشد، تنها به مقدار ثلث جايز است.
🌷آیت الله سیستانی:
١- وصيت فقط در يك سوم نافذ است ومابقى طبق قانون شرع تقسيم مى شود.
٢- اگر وصيت ديگرى نداشته باشد يك سوم على السويه تقسيم مى شود.
🌷آیت الله شبیری:
1. با توجه به اینکه وصیت مذکور بیش از ثلث اموال میت را در بر نگرفته، نافذ است و باید بر اساس آن عمل شود.
2. در مورد هر وارث باید دید که آیا مقداری که به وسیلۀ وصیّت از سهم الارث وی کم میشود از ثلث سهم او بیشتر است یا خیر؟ و در صورت اوّل اجازۀ وی در نافذ بودن وصیّت شرط است.
🔮 شناسه ما در دو پيام رسان ايتا و تلگرام 👇👇👇
🍃
🌸🍃
🍃🌸🍃 @serajemoniir
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
🗞 یک حدیث ، یک داستان
✳️ رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود:
أيُّمَا امرَأةٍ أدخَلَت عَلى زَوجِها فى أمرِ النَّفَقَةِ وَ كَلَّفَتهُ ما لا يُطيقُ ، لا يَقبَلُ اللّهُ مِنها صَرفا وَ لا عَدلاً ، إلّا أن تَتوبَ وَ تَرجِعَ وَ تَطلُبَ مِنهُ طاقَتَهُ .
هر زنى كه در درخواست نفقه، بر شوهرش فشار آوَرَد و خارج از توان او چيزى بر او تحميل كند، خداوند، از آن زن، نه توبه ای را مى پذيرد و نه فدیه اى را، مگر آن كه توبه كند و بر گردد و در حدّ توانش، از او چيز بخواهد .
📒 مکارم الاخلاق ص 202
📜در یکی از روزهای پر مشقت، غذا در منزل امام علی (ع) و حضرت زهرا (س) کمیاب شده بود. امام از همسرش پرسید: غذایی داری که مقداری تناول کنیم؟
حضرت فاطمه (س) پاسخ داد: سوگند به آن خدایی که مقام و عظمت تو را بالا برد! دو روز است که غذای کافی در منزل نداریم و مقدار اندکی هم که داشتیم به شما دادم و خودم رنج گرسنگی را تحمل کردم.
امام علی (ع) فرمود: چرا به من اطلاع ندادی؟
حضرت زهرا (س) پاسخ داد:
با اباالحسن ! من از خداوند شرم دارم که شما را به آنچه توان نداری وادار کنم.
وکانَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه وآله نَهَانِی أَنْ أَسْأَلَک شَیئاً فَقَالَ لَا تَسْأَلِی ابْنَ عَمِّک شَیئاً إِنْ جَاءَک بِشَی ءٍ عَفْواً وَ إِلَّا فَلَا تَسْأَلِیهِ»
رسول خداصلی الله علیه وآله مرا نهی فرموده است که از تو چیزی بخواهم و به من سفارش کرده که: از پسر عمویت چیزی درخواست نکن! اگر خودش چیزی آورد، بپذیر وگرنه خودت درخواست نکن!
📓 بحار الانوار ج 14 ص 197
🔮 شناسه ما در دو پيام رسان ايتا و تلگرام 👇👇👇
🍃
🌸🍃
🍃🌸🍃 @serajemoniir
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
سراج منیر
در احکام دین از هر چه که داغ اهل مصیبت را تازه می کند و رنج و اندوهشان را می افزاید، حتی اگر تسلیت گ
امروزه به دلیل پاره ای از ناراحتی ها و اختلافات، برخی اشخاص پسر یا دختر خود را از ارث محروم می کنند.
در حالی که محروم كردن برخى از ورثه از ارث، در شرع مقدّس اسلام جايز نيست. ولى هر كس مىتواند در حيات خود چيزى از اموال خود را به برخى فرزندان يا افراد ديگر ببخشد و به آنها تحويل دهد که در اين صورت، مال آن شخص خواهد شد، يا وصيّت كند چيزى از ثلث مالش به او بدهند.
🚨نکته: هرگاه شخص ببخشد تا زمانى که تحويل نداده، ملك آن كس نخواهد شد.
🔮 شناسه ما در دو پيام رسان ايتا و تلگرام 👇👇👇
🍃
🌸🍃
🍃🌸🍃 @serajemoniir
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
✳️ فرازي از خطبه متقين (خطبه همام):
🔷 «يَعْتَرِفُ بالحقِّ قبلَ انْ يُشهَد عَليه»
♦️پرهيزگار اعتراف به حق مىكند، قبل از اين كه شهادت عليه او داده شود.
⭐️ از ديگر اوصاف پرهيزگاران اعتراف به حقيقت است، آنها نياز به گواه و شاهد عليه خود ندارند، زيرا در مخاصمات و منازعات بين افراد، اگر طرفى، حرف ديگرى را پذيرفت نزاع مرتفع مىشود و تنها وقتى نياز به شاهد و گواه است كه يكى ادعا كند و ديگرى انكار كند.
پرهيزگار واقعى خود اعتراف به حق مىكند و ديگر نياز به شاهد و گواه بر ضد او نيست، زيرا اگر انكار حق كند، دروغ و كذب صريح است و تقوى و عدالت باطنى او اجازه اين گناه را به او نمىدهد.
او مىداند اگر در نزاعى محكوم هم شود و ضررى ببيند، ضرر دنيوى و مادى است و آن بهتر از ضرر اخروى و معنوى است كه او را از سعادت ابدى محروم مىكند.
🔺امام باقر (ع) مىفرمايند:
«اصْبِرْ نَفْسَكَ عَلَى الْحَقِّ فَإِنَّهُ مَنْ مَنَعَ شَيْئاً فِي حَقٍّ أُعْطِيَ فِي بَاطِلٍ مِثْلَيْه»
«نفس خود را بر حق صبور گردان، زيرا كسى كه چيزى را در راه حق منع كند دو برابر آن را در راه باطل مصرف خواهد كرد».
📙تحف العقول ص 296
⬅️ حضرت على (ع) نيز مىفرمايد:
«اصبر على مَضًض مَرارة الحَقّ و ايّاكَ انْ تَنْخَدِعَ لَحَلاوة الباطِل»
«بر تلخى حق صبر كن و مواظب باش فريب شيرينى باطل را نخوردى».
📗غرر الحکم و درر الکلم ص 149
👆در جاى ديگر فرمودند:
«لايصبر للحق الّا مَن عرف فضله»
«كسى براى حق صبرنمى كند مگر آنكه فضيلت آن را بداند.
📘غرر الحکم و درر الکلم ص 782
🔮 شناسه ما در دو پيام رسان ايتا و تلگرام 👇👇👇
🍃
🌸🍃
🍃🌸🍃 @serajemoniir
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
✨﷽ ✨
✳️ اجر کسی ضايع نمیشود (5)
📖 فاسْتَجابَ لَهُمْ رَبُّهُمْ أَنِّي لا أُضيعُ عَمَلَ عامِلٍ مِنْكُمْ مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثی بَعْضُكُمْ مِنْ بَعْضٍ فَالَّذينَ هاجَرُوا وَ أُخْرِجُوا مِنْ دِيارِهِمْ وَ أُوذُوا في سَبيلي وَ قاتَلُوا وَ قُتِلُوا لَأُكَفِّرَنَّ عَنْهُمْ سَيِّئاتِهِمْ وَ لَأُدْخِلَنَّهُمْ جَنَّاتٍ تَجْري مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ ثَواباً مِنْ عِنْدِ اللَّهِ وَ اللَّهُ عِنْدَهُ حُسْنُ الثَّوابِ
سوره آل عمران آيه 195
📖 پس پروردگارشان برایشان اجابت فرمود: قطعاً من ضایع نمیگردانم عمل هیچ عملکنندهای از شما را، [اعم] از مرد یا زن، همهتان از یکدیگرید؛ پس آنان که هجرت کردند و از دیارشان بیرون [رانده] شدند و اذیت دیدند در راه من، و جنگیدند و کشته شدند، حتماً بدیهایشان را از آنان میزدایم و بیشک آنان را داخل کنم به بهشتهایی که از پایین آنها نهرها جاری است، پاداشی است از نزد خداوند؛ و خداوند نزد اوست حُسن پاداش.
📌ابتدا گناهان و عيوب محو و نابود میشوند، سپس انسانها را وارد بهشت مىکنند. (اقتباس از تفسير نور، ج۲، ص۲۲۸)
🔺پس، اگرچه بهشت جای گناهکاران و بدکاران نیست؛ اما این گونه نیست که اگر کسی گناه و بدیای مرتکب شد، راهی به بهشت نداشته باشد.
بنابراين به خاطر بعضى لغزشها، افراد را طرد نكنيم. در اين آيه، خردمندانى كه حتّى از اولياى خدا و اهل بهشتند، سابقهاى از لغزش دارند، ولى خداوند آنها را مىپوشاند. (تفسير نور، ج۲، ص۲۲۹)
📌اینکه خداوند عمل هیچ عملکنندهای را تباه نمیسازد؛ بدین معنا نیست که آنها با عمل خود طلبی از خدا پیدا میکنند، بلکه همان هم ثواب و پاداشی از جانب خداست.
📌کسانی که سختترین سختیها (از هجرت و بیرون رانده شدن از دیار خود تا اذیت شدن در راه خدا و کشته شدن) را تحمل میکنند، بدین جهت است که میدانند که خداوند بهترین جبران کننده و پاداش دهنده است.
👆هر انسانی هر کاری انجام می دهد که در آن کار فایده و رشدی برای خود ببیند.
👈 در منطق افراد مادیگرا، کار مومنانی که در راه خدا شدیدترین سختیها را میبینند، غیرمنطقی و نامعقول است؛
👈 اما اگر افق نگاهشان گسترده میشد و خدا را به خدایی اش میشناختند، میدیدند که با همان منطق منفعت گرایی نیز برنده نهایی مومنان هستند.
📌مغفرت و بهشت، ثوابى عمومى است، ولى آن ثوابى كه در شأن لطف خدا و مؤمنان است، ثواب ديگرى است كه فقط نزد خداست و ما از آن خبر نداريم. در واقع، پاداشهاى الهى به طور كامل قابل وصف نيست، همين اندازه بدانيم كه از هر پاداشى بهتر است. (تفسير نور، ج۲، ص۲۲۹)
📌نفرمود نزد خداوند، پاداش نیکو (الثواب الحسن) هست؛ بلکه فرمود نزد اوست «نیکویی و حُسن پاداش».
🔺یعنی اگر هر جای دیگری هم پاداش نیکویی در کار باشد، نیکویی و حُسنش از خداست؛و کسی که حُسن و نیکوییِ هر پاداشی از اوست، اگر بخواهد پاداش دهد، پاداشش چه اندازه نیکو خواهد بود؟!
🔮 شناسه ما در دو پيام رسان ايتا و تلگرام 👇👇👇
🍃
🌸🍃
🍃🌸🍃 @serajemoniir
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
💠امام علی علیه السلام
🔹بيْنَكُمْ وَ بَيْنَ المَوْعِظَةِ حِجَابٌ مِنَ الغِرَّةِ
🔸ميان شما و پندپذيرى، پرده اى از غرور و خودخواهى وجود دارد
📕نهج البلاغه، حکمت 282
⬅️ در جهانى كه زندگى مى كنيم هم واعظان بسيارند و هم موعظه ها؛ تاريخ پيشينيان، واعظ بسيار گويايى است، حوادثى كه در طول تاريخ رخ مى دهد و دگرگونى قدرتها، سرنگونى دولت ها و از كار افتادن قهرمانان و فقر گروهى از ثروتمندان، هركدام واعظى هستند، حتى مردگان كه همه روزه مى بينيم بر دوش بستگان و عزيزانشان به سوى ديار خاموشان برده مى شوند ـ به فرموده اميرمؤمنان على عليه السلام ـ بهترين واعظانند. كاخهاى ويران شده شاهان مقتدر و قصرهاى آباد آنها همه در حال وعظ هستند.
اضافه بر همه اينها، خيل انبيا و اولياء و معصومان همگى واعظان بزرگى بودند كه در طول تاريخ به وعظ و اندرز انسانها پرداختند و امروز بسيارى از مواعظ آنها در اختيار ماست. با اين حال چرا اين موعظه هاى بسيار قوى در دلهاى گروهى تأثير نمى گذارد؟ قطعاً دليلى دارد؛ امام عليه السلام در اين بيان كوتاه به يكى از مهمترين آنها اشاره مى كند و مى فرمايد: «حجاب غفلت، جلوى تأثير اندرزها را مى گيرد».
اين غفلت ممكن است هنگام شنيدن مواعظ باشد كه انسان گوش دل به واعظ نمى سپارد و در فكر مال و منال و شهوت خويش است و يا اينكه موقتاً با شنيدن موعظه مردى الهى بيدار مى شود؛ اما به زودى حجاب غفلت بر دل او مى افتد و موعظه را به فراموشى مى سپارد.
بسيارند كسانى كه در يك مجلس فاتحه كه براى دوست و يا يكى از بستگان نزديكشان برپا شده در فكر فرو مى روند و لحظاتى بيدار مى شوند، مخصوصاً اگر واعظ آگاهى در آنجا سخنرانى كند، اما هنگامى كه از آن مجلس پا بيرون گذاشتند همه چيز فراموش مى شود و به حال اول بازمى گردند.
سرچشمه اين غفلت ممكن است هوا و هوس هاى نفسانى و شهوت و زرق و برق دنيا و يا وسوسه هاى شيطانى جن و انس باشد. قرآن مجيد مى فرمايد: «(فَلاَ تَغُرَّنَّكُمُ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا وَلاَ يَغُرَّنَّكُمْ بِاللهِ الْغَرُورُ)؛ پس مبادا زندگانى دنيا شما را بفريبد، و مبادا (شيطان) فريبكار شما را به (كرم) خدا مغرور سازد!».
🔮 شناسه ما در دو پيام رسان ايتا و تلگرام 👇👇👇
🍃
🌸🍃
🍃🌸🍃 @serajemoniir
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
💯 روش امام صادق عليه السلام در نهى از منکر
شقرانی از کسانی بود که با اين که از دوستداران امام بود اما شراب مینوشيد.
وی میگويد:
در زمان منصور دوانيقی وقت تقسیم بیت المال شد. کسی را نداشتم که برایم واسطه شود.
همان طور در خانه منصور متحیر بودم ناگاه چشمم به حضرت صادق علیه السّلام افتاد از جا بلند شدم گفتم: فدایت شوم من غلام شما از خانواده شقرانی هستم.
خیلی به من احترام نمود حاجت خود را عرض کردم. پیاده شد و داخل گردید پس از مختصر زمانی بیرون آمد از داخل آستین خود مقداری پول در آستین من ریخت.
سپس فرمود: شقرانی! کار خوب از همه مردم خوب است ولی از تو بهتر است و کار زشت از همه کس زشت است ولی از تو زشت تر است، چون تو منتسب به خانواده ما هستی.
📚بحار الانوار جلد 47 صفحه 349
🔮 شناسه ما در دو پيام رسان ايتا و تلگرام 👇👇👇
🍃
🌸🍃
🍃🌸🍃 @serajemoniir
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃