تهذیب الاخلاق و تطهیر الاعراق (یا طهارة الاعراق ) ، کتابی به عربی در بارة علم اخلاق نوشتة ابوعلی احمدبن محمدبن یعقوب رازی ملقب به مسکویه ، فیلسوف قرن چهارم و پنجم . مسکویه در جاویدان خرد الحکمة الخالدة نوشته است که اصول اخلاق را در تهذیب الاخلاق آورده و این نشان می دهد که تهذیب الاخلاق پیش از جاویدان خرد تألیف شده است .
در سنّت فلسفة اسلامی پرداختن به اخلاق فلسفی به صورت مباحث عقلی چندان متداول نبوده و تهذیب الاخلاق یکی از معدود آثاری است که در آن تلاش شده تا اخلاق فلسفی با بهره گیری از مبانی اخلاق نزد افلاطون و ارسطو تبیین شود.
تهذیب الاخلاق در هفت مقاله تنظیم شده است (مسکویه ، مقدمة تمیم ، ص 24). بعضی آن را شامل شش مقاله و بعضی آن را مشتمل بر هشت مقاله دانسته اند و این ناشی از آن است که در برخی چاپها ترتیب مقالات تغییر کرده و بعضی بخشها با هم تلفیق شده است (رجوع کنید به همان، 1375 ش ، مقدمة امامی ، ص 14).
مسکویه غرض از تألیف کتاب را دست یافتن به اخلاق و کردار نیکو بیان می کند (1410، ص 27) و می افزاید که برای این منظور باید به معرفت نفس پرداخت ؛ یعنی ، کمال و غایت و قوا و ملکات نفس را شناخت (همان جا).
مقالة اول این کتاب مشتمل است بر تعریف نفس انسانی ، اثبات تجرد نفس ، فضائل نفسانی ، قوای نفس و فضائل متناسب با هریک ، بحث از چهار فضیلت یعنی حکمت و عفت و شجاعت و عدالت که در اینجا تأثیر نظرگاه یونانی بویژه افلاطون و سپس شرح نظریة ارسطویی اعتدال مشهود است . مقالة دوم مشتمل است بر بحثی در خلقیات و طبایع ، معرفی صناعت اخلاق که برای نیکوکردن رفتار آدمی و بهترین صناعت است ، نسبت میان نظر و عمل ، مراتب نفس ، و شیوة تربیت کودکان . مقالة سوم در بارة تفاوت میان خیر و سعادت و بحث در آرای گوناگون در این باره است . مقالة چهارم در بارة اعمال انسان ، شرح عوامل زیان کاری در رفتار و حق خالق بر انسان است و اشاره دارد به اینکه ارسطو در این باب تصریح بر عبادت نکرده است . مسئلة اختیاری بودن عدالت یا ستمکاری نیز در آن مطرح شده است . مقالة پنجم در باب انواع محبت ، رأی فلاسفه در باب دوستی و شرایط آن و بحث در بارة رأی ارسطو در مورد سعادت تام است . مقالة ششم ، مشتمل است بر بحث از امراض نفسانی و توصیه به محاسبة نفس برای مدافعة درونی در برابر رذایل و مقالة هفتم در بارة طب نفسانی و درمان بیماریهای اخلاقی ، مسئلة مرگ ، درمان اندوه و تأثیر ایمان در این امر است .
تهذیب الاخلاق مکرراً در هند و ترکیه و مصر و ایران و لبنان چاپ شده است.
خواجه نصیرالدین طوسی (متوفی ۶۷۲) در بخش اخلاق کتاب اخلاق ناصری ، بنا به تصریح خودش، خلاصه معانی تهذیب الاخلاق را آورده است.
میرزاابوطالب زنجانی (متوفی ۱۳۲۹) تهذیب الاخلاق را با نام کیمیای سعادت به فارسی ترجمه کرده و آن را بهترین نوشته در فلسفه عملی دانسته است.
این ترجمه یکدست نیست، گاه دقیق و مطابق متن است وگاه گزارشی است آزاد از متن.
نصرت بیگم امین ، بانوی مجتهد معاصر (متوفی ۱۳۶۲ ش)، نیز ترجمهای با نام اخلاق و راه سعادت از این کتاب دارد که ترجمه دقیق نیست، بلکه به تصریح مترجم در مقدمه، اقتباس و ترجمه است و افزودههایی بر متن دارد که در حاشیه آورده است.
این کتاب را زُرَیق به انگلیسی و محمد ارکون به فرانسه ترجمه کردهاند.
ترجمه فرانسه را باید شرحی مفصّل و انتقادی بر تهذیب الاخلاق دانست.
@shakhehtoba
lis_qd2419.pdf
21.6M
کتاب تهذیب الاخلاق و تطهیر الاعراق (یا طهارة الاعراق )
به زبان عربی در بارة علم اخلاق
@shakhehtoba
4_183200657484808716.mp3
9.86M
#فايل_صوتي استاد #صمدي آملي در لحظه تحويل سال
بحث های مطرح شده در این جلسه ی سخنرانی:
همه برکات از بسم الله الرحمن الرحیم است
شرح حدیث"الأرواح جنود المجنده"
اهمیت انس
پیاده شدن حقیقت توحید در جان انسان
همیشه به اعتدال در رفتار و کردار پایدار باشید
وحدت صنع
شرح وقایعی از روز عاشورا و اصحاب حضرت امام حسین(ع)
دلها را خداوند متحول می فرماید
سِّر "یا مقلب القلوب و الأبصار"
قرائت دعای تحویل سال توسط حضرت استاد صمدی آملی(حفظه الله)
قرائت بعضی از اشعار حضرت علامه حسن زاده آملی(حفظه الله)
#شاخه_طوبي
@shakhehtoba
Sal_Tahvil_H.wma
1.76M
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
دعای شریف لحظه ی تحویل سال
با صدای عرشی حضرت #استاد_صمدی_آملی
🌿🌸🌿🌸🌿🌸
@Shakhehtoba
🍃هر كه را اسرار حق آموختند
🍃مهر كردند و دهانش دوختند
💠هر كه خاموش شد گويا شد . هر كه چشم سر بست بينا شد . هر كه گوش دل گشود دانا شد . هر كه را حضور است نور است . هر كه را مراقبت است سرور است چه اين كه كليد نيك بختى در مشت اوست و نگين پيروزى در انگشت او .
از ادبش عجب است كه نوشته است[:نور ديدگان دست مباركتان را مشتاقانه مى بوسند]
💠 به دوستان سعيدم كه خداى تعالى دلشان را طور سينا كناد و ديده شان را به ديدارش بينا , معروض مى دارد كه :
🍃 مرا معذور دار از دست بوسى
🍃كه من دستى ندارم تو ببوسى
💠گفته است[از حال بنده استفسار فرمائيد بحمدالله بد نيست .من باب مطايبه عرض مى شود كه يكى از ديگرى پرسيد حال فلانى چطور است ؟ گفت : بد نيست . گفت : مرده شور بد نيست را ببرد يا خوب است يا بد است , بد نيست كدام است ؟ الحمدلله كه حال آقا مانند مقالش خوب است
💠يا مقلب القلوب و الاحوال حول حالنا الى أحسن الحال]
( . آنكه حالش خوب است بينوا نيست , بخصوص اگر اهل نوا باشد . آورده است كه( عبادت و تقرب بنده گناه است , چه رسد به خود گناه) . گويمش آرى :
🍃زاهدان از گناه توبه كنند
🍃عارفان از عبادت استغفار
#نامه_ها_برنامه_ها
حضرت#علامه_حسن_زاده_آملي
روحي فداه
#شاخه_طوبي
@shakhehtoba
4_5944986155077337168.mp3
1.35M
عید نوروز
#استاد_صمدی_آملی_ حفظه_الله
@shakhehtoba
اثرات سوره مبارکه توحید در بیان حضرت علامه حسن زاده آملی
@shakhehtoba
... خاطره ای از استاد
آیت الله حسینی آملی :
✳️ «روزی خدمت حضرت علامه آیت الله حسن زاده آملی – روحی فداه – بودم
✅شخصی اطلاعیه مجلس ترحیمی را آورد و به آقا داد.
🖋 در آن اطلاعیه نوشته بود:
« با نهایت تاثر و تاسف! فوت نا بهنگام فلانی را تسلیت عرض می کنیم».
آقا فرمودند:
🔴«با نهایت تاسف»!
آخه شما را چه که این کلام را میگویی؟! چرا اینطور ابراز نارضایتی میکنی!
نه خیر، با کمال رضا به قضای الهی، با کمال تسلیم.
🔴«مرگ نابهنگام»!
تو چه خبر داری که هنگامش کی بود، که حالا نا بهنگام است؟!
شاید که آن همین الان بوده باشد،
🔴 ناگهان چرا؟ که آن همین بود و تو خبر نداری.
🔴«فوت»!
فوت چرا، فوت یعنی چه؟ فوت نابودی است. توفی درست است. أخذ الشیء بتمامه است، وفات صحیح است».
@sHakhehtoba
♦️کلمه طیب روح مؤمن است، و عمل صالح معارف عقلیه که او را ارتقاء می دهند و بدانجا می کشانند. این تفسیر براین اساس قویم است که علم و عمل دو گوهر انسان سازند.
انسان کاری مهمتر از خودسازی ندارد و ساختن هر چیز را مایه به حسب آنچیز لازم است مثلا دیوار را سنگ و گل باید و انسان را علم و عمل. انسان تا به لقاءالله نرسیده است بکمال مطلوبش نائل نشده است و لقاءالله بمعنی اتصاف انسان با وصاف الهی و تخلق او باخلاق ربوبی است. بابا افضل را کلامی کامل در این باب است که: عالم درختیست که بار و ثمره او مردم است و مردم درختی است که ثمره او لقای خدای تعالی است.
#هزار_و_یک_کلمه، #حسن_زاده آملی، #ج1، #ص189تا 391
#شاخه_طوبي
@shakhehtoba