❇️رشته «فلسفه علوم اجتماعی» امکانی برای بازیابی جریان اجتماعی اسلامی
ریحانه قبادی
🔹اکنون فلسفه علوم اجتماعی، بهعنوان رشتهای دانشگاهی در ایران و در جهان اسلام، فرصت و امکان این را یافته است تا ضمن بازپسگیری مسند فلسفه، از علم اجتماعی، و نقد تعریف علم مدرن در کنار زدن ذخایر دانشهای فلسفی و الهیاتی بشر، توجه را بهسوی تفکرات اجتماعی اندیشمندان مسلمان، معطوف نماید و بار دیگر به جریانی زنده، در عرصه مطالعات اجتماعی تبدیل شود. زیرسوال رفتن مفهوم علم و مواجهه اثباتگرایی با انتقادات فراوان از طرف فیلسوفان علم نیز، عرصه را بیش از پیش برای ارائه بدیلهای دانش در زمینه اجتماعی آماده ساخته است. حال باید باتوجه به تجربه یک دههای رشته فلسفه علوم اجتماعی در ایران، این پرسش را مطرح نمود که تا چه اندازه در این مسیر موفق بوده و چشماندازی که برای آینده ترسیم مینماید، چهاندازه امیدوارکننده است...
🖇 برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
@shouba
🔶جزوه: بررسی جبهه رسانهای محور سعودی-امارات
📍 محور لیبرال یا همان محور سعودی – امارات سالهاست در حوزه رسانهای خصوصا در حوزه سرگرمی فعالیت دارد و از این طریق توانسته تغییرات فرهنگی جدی در سطح جهان اسلام به وجود آورده و زمینه را برای غربگرایی در میان توده های جهان اسلام فراهم آورد. در این جزوه علاوه بر بررسی رسانه های سیاسی این محور، به رسانه های فرهنگی آن نیز پرداخته ایم. البته با توجه به اهمیت شبکه العربیه، بررسی این شبکه را به جزوهای مستقل سپرده ایم که به زودی در پایگاه اینترنتی شعوبا منتشر خواهد شد.
📍برای دانلود این جزوه اینجا کلیک کنید.
#جزوه
#عربستان
#امارات
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
16.58M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎬 نقدی بر عملکرد مسئولین جمهوری اسلامی در حوزه بین الملل؛ نباید امنیتی ها همه کار باشند!
علیرضا کمیلی
#صدور_انقلاب
@shouba
🎯تجربیات یک مبلغ بینالملل در آفریقا؛ باید در کنار تبلیغ به کارآفرینی روی آورد
✂️برشهایی از متن:
📮گفت چند تا زبان بلد هستید؟ بعضیها میگفتند: چهار تا، بعضیها میگفتند: سه تا. به من که رسید یک جوری پیچیوندم. آن پسر مصری فهمید. اسمش ایمن بود و گفت: میدانید شما ایرانیها چرا زبان بلد نیستید؟ گفت به خاطر این که شما از دنیا جدا هستید و با دنیا ارتباطی ندارید، افراد نمیآیند و بروند، شما در فضای مجازی هم با دنیا نیستید.
📮بعضی اوقات به این فکر میکنم که اگر در حوزه بینالملل نقطهیابی کنیم و حمایت کنیم و بفرستیم، شاید صدها برابر سازمانهای عریض و طویل بی خاصیت کار بکند. بعضی از این سازمانهای فرهنگی اگر درشان را یک قفل کتابی بزنیم، آب از آب در حوزه فرهنگ تکان نخواهد خورد.
📮من الآن اگر بروم به کنگو و شخصی بخواهم کاری بکنم، قطعا میروم در حوزه کار آفرینی، مرکزی راه میاندازم، یعنی بصورت کوتاه مدت آموزشهای دینی و اسلامی میگذارم و در کنارش یک مهارت به آنها یادم میدهم.
📮اصلاً من معتقدم ایام تبلیغی باید عوض بشود. این ایام تبلیغی که ما نیروی مبلغ میفرستیم، غلط است. ایام محرم نیرو میفرستیم برای تبلیغ در جهان اسلام، در حالی که آن ایام، ایام تبلیغی در جهان اسلام نیست. برای شیعیان هست اما برای جهان اسلام نیست.
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#آفریقا
#تبلیغ_بین_الملل
#تجربه_نگاری
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯مسئله زنان از حسنالبنا تا قرضاوی؛ اخوانیها نقشآفرینی سیاسی زنان را میپذیرند؟
✂️برشهایی از متن:
📮از منظر و دیدگاه «حسن البنا» وظیفه اصلی زنان در رسیدگی به شوهران و فرزندانشان خلاصه میشود. البنا در این خصوص تأکید میکند: «مسئولیت و مأموریت اصلی زنان، شوهران و فرزندانشان است. پاسخ ما به کسانی که مسیر هوا و هوس را در پیش گرفتهاند و خواستار اشتغال زنان در کار وکالت و … هستند، این است که علیرغم اینکه عقل مردان در مقایسه با زنان کاملتر است، آنها نتوانستهاند به نقش خود در این زمینه [وکالت] به درستی عمل کرده و حق را احیاء کنند، پس چگونه ممکن است زنان درحالی که عقل و دینشان ناقص است، چنین کاری را انجام دهند»؟
📮در ادبیات «اخوانالمسلمین» و نگرش آن به زنان همواره تغییر و تحولات نسبتا سطحی قابل مشاهده بوده است. این جمعیت از یک برههای به بعد دیگر همچون گذشته خواستار انزوای زنان و دوری آنها از زندگی اجتماعی نبود بلکه فریاد فعالسازی نقش آنها در امور مختلف را سَر داد. به عنوان مثال، «یوسف القرضاوی» خواستار توسعه و تقویت نقش رهبری زنان در داخل جنبش اسلامی شد و گفت: «فعالیتهای اسلامی زنان تنها زمانی به بار خواهد نشست و موفقیتآمیز خواهد بود که در میان آنها رهبران اسلامی ظهور و بروز پیدا کنند؛ رهبرانی که در میدانهای دعوت و تبلیغ، فکر و اندیشه و علم و تربیت جولان دهند».
📮اخوانیها تلاش کردند نقش زنان در مراکز تصمیمگیری و تصمیمسازی خود را حذف کنند و بنابراین، در شورای مشورتی «اخوانالمسلمین» خبری از نقشآفرینی زنان نبود. درعین حال، شاخه محافظهکار «اخوانالمسلمین» بر نگرش سلفیت نسبت به زنان که نقش آنها را در تربیت و مسائل خانوادگی محدود و محصور میکرد، متمرکز شد و تنها نوع حجاب زنان و لباس و پوشش آنها را مورد توجه قرار داد و هیچ اهتمامی به نقش سیاسی آنها نداشت.
🖇متن کامل این یادداشت را در اینجا ببینید.
#اخوان_المسلمین
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎬مستند: طالبان و داعش از درون
🔹این روزها با مذاکرات صلحی که میان طالبان و دولت افغانستان در جریان است، نام طالبان بیشتر به گوش میخورد. افغانستان اما چند سالی است درگیر پدیده ای به اسم داعش هم هست.
🔹نجیب الله قریشی، مستندساز معروف افغان که 20 سال است روی پدیده طالبان کار میکند و مستندی نیز درباره داعش در افغانستان ساخته است، این بار سعی میکند به درون این گروه ها رفته و روایتی بی واسطه از داعش و طالبان در افغانستان ارائه دهد. او همچنین به مذاکرات صلح و رویکردی که طالبان و داعش به آن دارند نیز پرداخته است.
🔹این مستند توسط شبکه PBS تولید شده و پایگاه اینترنتی شعوبا آن را ترجمه و زیرنویس کرده است.
🖇برای مشاهده و دانلود این مستند اینجا کلیک کنید.
#طالبان
#داعش
#افغانستان
#مستند
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
❇️بررسی خوانشهای سیاسی قرآن؛ پیدایش تفسیر سیاسی با اهلسنت بوده پرورش با تشیع
حجت الاسلام یحیی جهانگیری
✂️برشهایی از متن:
🔹همان سلف صالحی است که ابن تیمیه خواسته بود آن مفاهیم را بازسازی کنند، گفتند چرا غرب دوره آرمانی به ما بدهد ما میتوانیم آن را در پیشینه خود جستجو کنیم. اهل سنت این دوره عصر طلایی را در پیشینه جستجو کردند و شیعه در آتیه. و به نظرم تفاوتی در نوع نگاههای این دو در بحث تفسیرهای سیاسی به خود نشان داد. حکومتی را که امام خمینی تشکیل میدهد به دنبال این است که مقدمه حکومت امام زمان را تاسیس کند. در منظر او ما باید آن دوره طلایی را زمینه سازی و بستر سازی کنیم (یمهدون بالمهدی سلطانه) اما در تفکر اهل سنت آن دوره اتفاق افتاده و باید در پیکسل بزرگتر بازسازی کنند.
🔹اگر پیدایش تفسیر سیاسی با اهل سنت بود، پرورش آن با شیعه بود. یعنی پس از انقلاب ایران کارهایی در این حوزه انجام شد که انصافا میبینیم اگر اهل سنت پبیشینگی دارند، تشیع پس از انقلاب ایران در بیشینگی، بیشتر بودند. ما در حال گزارش یک فکت تاریخی هستیم. اهل سنت به دلیل درگیر بودن با مسائل اجتماعی و از طرف دیگر نزدیکی فیزیکی به اروپا، عملا سختی ها و دلزدگی های مدرنیته را زودتر از ما چشیدند.
🔹فقه اهل سنت دارای مفاهیم اجتماعی است. آنها مقاصد الشریعه را بیشتر از ما کار کردند. مثلا مفهمومی به نام مصلحت عمومی را آنها بیش از ما کار کردند. به نظرم یک عامل سوم تاثیر فقه اهل سنت در تفسیر اهل سنت بوده. فقه شیعه بیشتر فرد محور بوده تا اجتماع محور.
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯دومینوی عادیسازی روابط با اسرائیل و بازسازی چهره جمهوری اسلامی در جهان اسلام
ساناز یوسفی
📮دو هفته از شهادت دردناک شهید فخری زاده می گذرد؛ اگرچه این شهادت تلخی بسیاری به کام ما چشانده اما این حادثه میتواند فرصتهای بسیاری پیشروی ما بگشاید. شاید کمتر کسی است که نداند در سالیان گذشته به دلایل بسیاری که مجال بازگویی آن نیست، رابطه جمهوری اسلامی با گروههای عربی و اسلامی بسیاری تیره و تار شد و طبعا دشمنان نیز بر این اختلافات دمیدند. اما هنوز مشترکات فراوانی درون جهان اسلام وجود دارد که می تواند ابناء امت را بر سر یک میز بنشاند و چه اشتراکی بالاتر از فلسطین و دشمنی با صهیونیستها؛ عداوتی که حتی افراد دارای مواضع تند علیه جمهوری اسلامی در گذشته را نیز وادارد کرد کمی آرامتر موضع بگیرند. از طرفی متفکر موریتانیایی تبار اخوان مسلک، شهید فخری زاده را فرزند امت مینامد و ترور او را ادامه ترورهای فرزندان امت برای جلوگیری از قدرت و بازدارندگی مسلمانان میداند و شهادتش را موجب تلخی ماهعسل اسرائیل و امارات برمیشمرد و از طرف دیگر نویسنده ای در وبسایت عربی21 این تجاوزها را علیرغم اختلاف نظر با ایران محکوم میکند[4 موضعگیریهایی که صدای مزدوران محور لیبرالمسلک منطقه و سینهچاکان رابطه با اسرائیل را هم در آورده که چرا اخوان المسلمین عزادار ترور فخری زاده شده است...
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
@shouba
🎯نگاهی به جایگاه سینمای ترکیه در جهان اسلام؛ چرا ترکها از ما موفقترند؟!
✂️برشهایی از متن:
📍در حال حاضر تقریبا ترکیه با تمام کشورهای عربی به جز قطر مشکل دارد. از سوریه و عراق گرفته تا عربستان و مصر به نوعی نگاه منفی به ترکیه وجود دارد و با نفوذ سیاسی ترکیه در کشورشان مبارزه میکنند، اما تقریبا هیچ ملتی را نمیبینیم که در حوزه سرگرمی، علاقهمند به سریال ترکیهای نباشد. سوریه در اوج بحران و درگیری که با ترکیه هم در حال جنگ بود، اولین کشوری بود که سریالهای ترکیه را دوبله و ترجمه میکرد.
📍آنها رجوع به کسانی میکنند که فکر و ایده دارند. نیازسنجی درست تجاری میکنند. در کارهای خود از جذابیتهای مختلف استفاده میکنند. از همه مهمتر اینکه به نقاط مشترک قومیتها و مذاهب و فرقهها دست میگذارند. برعکس ما که در سریالهای خود درست دست خود را بر گسل های مذهبی یا قومی میگذاریم.
📍افراد درستی بر منصب تصمیمگیریهای کلان این عرصه قرار نگرفتهاند. سریال امام علی (ع) را ساختیم که بر اختلاف شیعه و سنی تاکید دارد. ما مخلص و وامدار حضرت علی (ع) هستیم اما این نوع سریالسازی درست نیست که طوری سریال بسازیم که جرات نکنیم در کشورهایی که اهل سنت در آن غلبه دارند مثل ترکیه آن را نمایش بدهیم. صدای اهل سنت خود را هم دربیاوریم! یا سریالی مثل مختار که بر محور انتقامگیری میچرخد بسازیم. آیا واقعا این اولویت ماست!
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#ترکیه
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯چرا گفتگوهای فکری فرهنگی با ترکیه ضروری است؟
بهمن دهستانی
✂️برشهایی از متن:
🔺در اهمیت مناسبات ایران و ترکیه همین بس که سفر رضاشاه پهلوی به ترکیه آتاتورک و الگوپذیری از اصلاحات و اقدامات او و شبیه سازی آنها تبدیل به یک نقطه عطف در تحولات فرهنگی نیم قرن اخیر ایران شده است.
🔺جمهوری اسلامی که تا احیای دلبستگی های دینی خویش یعنی منطقه غدیرخم و فدک در عربستان سعودی پیش رفته بود به مرور وارد دوره ای از بی اهتمامی به این مهم شد و در شرایطی که روابط سیاسی روز به روز سخت تر می گردید نتوانست در تفکیک و تثبیت روابط علمی و فرهنگی و مذهبی با عربستان موفق باشد.
🔺رجب طیب اردوغان معمار ترکیه حاضر اکنون وجود مقابر عثمانی را در هر گوشه جهان جزئی از جغرافیای فرهنگی ترکیه می داند و در امتداد توسعه گرایی های خود و افزودن بر مزیت های ژئوپلتیک ترکیه به افتتاح سرکنسولگری در شهر مشهد هم اقدام می کند. این رویکرد همزمان متضمن فرصت ها و تهدیدهایی برای انقلاب اسلامی، ایران و تشیع است.
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#ترکیه
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
شعوبا
🎯نگاهی به جایگاه سینمای ترکیه در جهان اسلام؛ چرا ترکها از ما موفقترند؟! ✂️برشهایی از متن: 📍در ح
🎯نقدی بر مصاحبه آقای محمدی نجات؛ باید برای مخاطب شیعه هم برنامه داشت
حجت الاسلام محمدتقی سیفایی
✂️برشهایی از متن:
🔺در موارد زیادی این قاعده در سریال های ترکیه ای رعایت نمی شود و دقیقا قومیت کشور ترکیه و همچنین عثمانی گری (به معنای حکومت عثمانی) در آنها دخیل و بسیار پررنگ است و این گزاره ها هم با هویت فارسی در تعارض است و هم با هویت عربی و هم با هویت شیعی.
🔺چرا ما فکر می کنیم باید همه آثارمان توسط کل جریان های اسلامی دیده و پسندیده شود؟ از سوی دیگر تولیدات ما منحصر در اینها نبوده بلکه آثاری چون سریال یوسف پیامبر و مردان آنجلس (فارغ از کیفیت تولید) هم توسط جمهوری اسلامی تولید شده که در جهان اسلام اثرات خوبی داشته است.
🔺 بخشی از مخاطبین تولیدات کشور ترکیه به خاطر آزادی های خلاف اخلاق است که ندیدن این عامل هم می تواند خطای محاسباتی ایجاد کند. پرس و جویی در مخاطبین ایرانی سریال های ترکیه ای حتما موید این نکته است.
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba