شعوبا
💠 یک ماه پس از طوفان الاقصی؛ چرا شکست صهیونیستها «ترمیمناپذیر» است؟ ✏️ علیرضا فرشچی 🔸 واژهٔ عربی
🔸به نظرم دو بُعد غیرقابلجبران این شکست عبارت است از: ۱) لو رفتن پوشالی بودن صهیونیستها و ۲) دمیدن روح مقاومت نزد فلسطینیان به ویژه کرانهٔ باختری. به ترتیب توضیح میدهم.
اینکه صهیونیستها تا این حد ضعیف باشند روشن نبود. گروهی شبهنظامی تحت محاصرهٔ همهجانبه با امکانات بسیار محدود و تحت اشراف کامل، توانستند آن را چنان به چالش بکشند که حامیانش به صرافت بیفتند! سربازانش را کشتند و پایگاهها را به تاراج بردند و حتی شهرکها را چند روز تصرف کردند. مانند لاتی عربدهکش که کودکی او را برهنه کرده و همه دیدند هیکل گندهاش پنبهای بوده! حتی اگر کودک را لت و پار کند، دیگر کسی از او حساب نخواهد برد؛ چون لو رفته که زورش به بزرگترها نمیرسد. به اعتراف گرشون هکوهین تیمسار ذخیرهٔ ارتش این رژیم: «هفتم اکتبر [۱۵ مهر] احساس امنیت اسرائیلیها به طور کلی از بین رفت و همراه با آن، این مفهوم که اسرائیل قادر به حمایت از مرزهای خود و شکست سریع دشمنان خویش است، به کلی از هم پاشید». این حقیقتاً ترمیمناپذیر است.
🔸 از همینجا روی دیگر سکهٔ شکست ترمیمناپذیری به دست میآید: اعتماد به نفس فلسطینیان به ویژه در کرانهٔ باختری. اگر در این جنگ، رژیم صهیونیستی نتواند دستکم یکی از دو هدف اصلی خود را محقق سازد: الف) نابودی مقاومت غزه و خلع سلاح گروههای نظامی، ب) پاکسازی قومی بخشهایی از غزه و تخلیهٔ آن؛ آنگاه هر چند هم جنایت کند، نزد افکار عمومی فلسطینیان، تهماندهٔ آبروی سازشکاران تشکیلات خودگردان خواهد رفت و انگارهٔ کارامدی و امکان موفقیت مقاومت جا خواهد افتاد.
🔸گواه این ادعا، تغییر نظرسنجیها به سود مقاومت بود پیرو کامیابی عملیات شمشیر قدس (سيف القدس) در جلوگیری از اشغال محلهٔ شیخ جراح بیتالمقدس اشغالی. اما این چرخش افکار عمومی لزوماً پایدار نبود، هنوز اقلیت قابلتوجهی از فلسطینیان افق روشنی نمیدیدند و دومینوی عادیسازی در جهان عرب متوقف نشدهبود.
🔸 در سالهای اخیر همزمان با رشد جمعیت یهودیان راستکیش و ابرراستکیش (حریدی) و تسخیر مجلس به دست راست تندرو، بدمستی صهیونیستها شدت گرفته. تعرض به مسجدالاقصی و افزایش شهرکسازی و انتقال پایتخت به بیتالمقدس، پوچ بودن رؤیای صلح با رژیم صهیونیستی را برای فلسطینیان به ویژه مردم کرانهٔ باختری رود اردن ثابت کرده. از سوی دیگر مقاومت در آنجا توانسته با راه انداختن رشتهای از عملیاتهای موفق، باریکهٔ امیدی برای این مردم فراهم سازد. شاید به همین دلیل است که نتیجهٔ نظرسنجی چند ماه پیش نشان داد ۷۰٪ فلسطینیان دیگر از اندیشهٔ دو کشور استقبال نمیکنند و همین میزان از گروههای مسلح کرانهٔ باختری حمایت کردهاند. ۸۰٪ خواهان استعفای محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان اند و از همه جالبتر؛ دو سوم معتقد اند رژیم صهیونیستی ۲۵ سال آینده را نخواهد دید!
🔸 توفانی که طوفان اقصی به پا ساخته، این امید را واقعی نشان داد. همه دیدند که واقعاً میشود با بسیج همین توانمندی موجود، فلسطین را آزاد کرد. اگر شبهنظامیان دستبستهٔ غزهٔ کوچک میتوانند، چرا ما در کرانهٔ باختری بزرگ و با همکاری حزبالله قدرتمند و سوریه نه؟ رهبر انقلاب اسلامی خردادماه در دیدار با اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس تصریح کرد: «غزه مرکز مقاومت است؛ اما آن نقطهای که دشمن را به زانو درخواهد آورد، منطقهٔ ساحل غربیست که تاکنون پیشرفتهای خوبی هم در این منطقه به دست آمدهاست» و در دیدار با زیاد نَخاله دبیرکل جنبش جهاد اسلامی گفت « اقتدار روزافزون گروههای مقاومت در کرانه باختری، کلید اصلی به زانو درآوردن دشمن صهیونیستیست که این مسیر باید ادامه یابد» . اگر کرانهنشینان ببینند رژیم صهیونیستی با همهٔ وحشیگریاش نمیتواند حریف مقاومت غزه شود، با شوق بیشتر به جریان مقاومت خواهند پیوست و حلقهٔ مفقودهٔ آزادسازی فلسطین را کامل خواهند کرد. این نیز بدین سادگیها ترمیم نخواهد شد.
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
بازگشت شعوبا
از اواسط سال گذشته، فعالیت های پایگاه شعوبا بدلیل مشکلات مختلف اعم از مالی و غیرمالی متوقف شده بود.
إن شاءالله از امروز دوباره فعالیت های خود را آغاز خواهیم کرد و امیدواریم بتوانیم کمکی هرچند اندک به ایجاد و توسعه جریان اندیشه در نسبت با تحولات جهان اسلام داشته باشیم.
پایگاه تحلیلی شعوبا
💠 جمهوری اسلامی، اخوان المسلمین وگزینههای پیش رو
✏️محمد قطرانی - مهدی محمد آبادی
این متن بخشی از سند سیاستی است که در سال ۱۴۰۱ برای یکی از نهادها نگاشته شد. در این متن وضعیت فعلی اخوان المسلمین و البته با تأکید بر اخوان مصر مورد بررسی قرار گرفت و پیشنهادهایی برای نهاد مربوط ارائه گشت. این روزها که بحران سوریه شکلی دیگر یافته و اسلامگرایی اخوانی خود را پیروز میداند، انتشار این متن و برخی از پیشنهادهای آن خالی از لطف نیست.
🖇 برای مطالعه متن کامل اینجا را مشاهده کنید.
#اخوان_المسلمین
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
شعوبا
💠 جمهوری اسلامی، اخوان المسلمین وگزینههای پیش رو ✏️محمد قطرانی - مهدی محمد آبادی این متن بخشی از
🔸 بخشی از متن :
اخوان سعی کرده جز از سر اضطرار، تن به انتخاب سیاستهای اقتصادی و اجتماعی و سیاسی ندهد و همیشه مثل یک معارض خارج از حکومت، اندیشههایی فارغ از مضامین اجتماعی را به دوش بکشد. در حالیکه نمیتوان به مصرفگرایی بیحدومرز و مبانی اقتصاد بازار –که تمام زندگی ما را به تسخیر خود درآورده است- بیتوجه بود و مدعی داشتن یک هویت متمایز تمدنی هم بود. به دلیل همین نبود یکاندیشۀ حاکم است که وقتی اخوان مجبور به انتخابگری شده –مانند دوران حکومت مرسی- تأثیرپذیریش از واقعیتهای میدانی بر مبانی نظری پیشی گرفته است؛ لذا میبینیم که در چرخشی آشکار، از سوسیالیسم اسلامی به نئولیبرالیزم و از دشمنی با تحزب به دموکراسی لیبرالی رسیده است! و جالب اینجاست که همۀ این تناقضات عملگرایانه را با ادبیات دینی توجیه میکنند.
🖇 برای مطالعه متن کامل اینجا را مشاهده کنید.
#اخوان_المسلمین
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
💠 دشمنی دو برادری که حالا نابود شدند؛ روایتی از درگیری حزب بعث سوریه و حزب بعث عراق
✂️ برشهایی از متن
▪️حزب بعث حزبی عربگرا، سکولار و سوسیالیست بود که توسط عدهای از روشنفکران عرب و در راس آنان میشل عفلق و صلاح الدین البیطار تاسیس گشت. اگرچه هدف حزب بعث یکپارچگی کشورهای عربی بود، اما با وجود به قدرت رسیدن در عراق و سوریه هیچ گاه بدان نرسید.
▪️عفلق در سوریه اعلام کرد که حزب اوست که توانسته است کودتا را در عراق و سوریه راهبری کند؛ ولی برغم این مساله، روز به روز از نفوذ او کاسته و بر نفوذ اعضای نظامی حزب افزوده شد که حالا بر حکومت و رهبری فرع حزب در سوریه چیره شده بودند.
▪️در سال ۱۹۶۶ سوریه شاهد کودتای نظامی دیگری بود که در پی آن صلاح جدید و حافظ اسد به قدرت رسیدند؛ دو نفری که از تندترین اعضای شورای نظامی حزب علیه عفلق بودند؛ در نتیجه عفلق از حزب بعث سوریه کنار گذاشته شد و حکم اعدام غیابی او صادر گردید
▪️فقط ۶ روز بعد از کنارهگیری حسن البکر از قدرت، صدام حسین که جزو مخالفان اتحاد سوریه و عراق بود، در جلسهای که به جلسه قتل عام همراهان یا حادثه سالن الخلد معروف شد، اسامی برخی رهبران حزب بعث را به جرم خیانت و ارتباط پنهانی با حافظ اسد اعلام و حکم اعدامشان را صادر نمود؛ این گونه بود که تلاشها برای وحدت با دمشقی که حالا متهم به خیانت و جاسوسی شده از بین رفت.
▪️وقتی جنگ ایران و عراق در سال ۱۹۸۰ آغاز شد، دمشق در کنار تهران ایستاد و بغداد در اکتبر همان سال روابطش را با دمشق قطع کرد و عراق دشمن محور همکاری میان تهران و دمشق شد. اسد درسال ۱۹۸۲ با بستن مرزهای خود با عراق و قطع لولههای نفتی عراق که از خاک سوریه میگذشت، تلاش کرد تا اقتصاد رژیم صدام را به خاطر حضورش در جنگ با جبهه شرق تحت فشار قرار دهد
برای مطالعه متن اینجا کلیک کنید.
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
💠 تاریخچه روابط جمهوری اسلامی ایران و نظام سوریه (قسمت اول)
1️⃣ روابط دو کشور قبل از انقلاب اسلامی
〽️ متن گفت و گو با آقای دکتر هادی معصومی زارع
🔸 تاریخچه روابط ایران و سوریه از ۱۳۲۵ شروع میشود که سوریه به استقلال میرسد و ایران بلافاصله این استقلال را به رسمیت میشناسد، کنسولگری در سوریه تأسیس میکند و در سال ۱۳۳۳ یعنی حدود ۸ سال بعد از استقلال سوریه عهدنامهٔ مودت بین دو نظام سیاسی، نظام شاهنشاهی پهلوی و نظام سیاسی سوریه امضا میشود.
🔸 درعینحال که شاید بشود گفت نظام پهلوی در ایران حامی اصلی رژیم اسرائیل در منطقه است، اما جسته گریخته با توجه به دشمنیای که با نظام بعث عراق وجود دارد، این منفعت مشترک را بین دو نظام سیاسی میبینید.
🔸 باید طبیعت و ماهیت حزب بعث را خوب بشناسیم تا بفهمیم چرا حزب بعث هم با شاه روابط برقرار میکند و هم بعد از شاه با جمهوری اسلامی روابط خوبی برقرار میکند. روابطی تا سطح روابط شبهاستراتژیک در دورهٔ حافظ اسد و روابط استراتژیک در دورهٔ بشار اسد.
🔸 در دوران پهلوی اساساً روابط ایران و سوریه روابط از سر اضطرار بود، از سر نیاز بود، نه روابطی راهبردی؛ ازاینرو آن روابط اصالت ندارد و مبتنی بر نیاز متقابل است. ولی دقت کنید به هر حال حزب بعث یک حزب چپگراست و تجانس بین نظام سوریه و نظام شاهنشاهی وجود نداشت.
برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
📚 مجموعه #کاوش
بررسی کتابهای غیرفارسی منتشر شده؛ مناسب محققین و پژوهشگران
6️⃣ دین و دولت در جامعه سوریه؛ کتابی کم نظیر در شناخت جامعه دینی اهل سنت سوریه
🔸 این کتاب دربرگیرنده رابطه بین «دین و حکومت» در سوریه و بازیگران تأثیرگذار هر دو طرف است. در این کتاب، به علل و عوامل عمیقی که رابطه بین «دین و حکومت» در سوریه را شکل داده است، اشاره میشود. افزونبراین، عواملی نیز که به شکلگیری نخبگان سکولار و مواضع آنها منجر شدهاند، مورد بررسی قرار میگیرند.
🔸 در کتاب «دین و حکومت در سوریه» به تحولات اقتصادی و نخبگانِ فعال آن از مرحله سوسیالیسم تا مرحله نئولیبرالیسم اشاره و تشریح شده است که چگونه این تحولات [اقتصادی] بر روی کار آمدن نخبگان اقتصادی مختلف و سپس سقوط آنها تأثیر گذاشته است.
🔸 افزونبراین، لیست بلندبالایی از تحولات فرهنگی نیز در کتاب مورد بررسی قرار گرفته است؛ تحولاتی که میزان تأثیرات آن حتی از مرزهای تلویزیون، اینترنت و بازار کتاب نیز عبور کرد و نسل جدید، زنان، نوع لباس و .. را هم تحت تأثیر قرار داد.
نویسنده : توماس بری، پژوهشگر ارشد مؤسسه مطالعات جهان عرب و جهان اسلام (Iremam) و مدرس ارشد اسلام معاصر در دانشگاه «ادینبورگ» (۲۰۱۱ ـ ۲۰۱۷)
برای مطالعه متن اینجا کلیک کنید.
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
💠 تاریخچه روابط جمهوری اسلامی ایران و نظام سوریه (قسمت دوم)
پس از انقلاب اسلامی تا ابتدای بحران سوریه در سال 2011
〽️ متن گفت و گو با آقای دکتر هادی معصومی زارع
🔖 ۹۶۰۰ کلمه
⏰ زمان مطالعه: ۳۵ دقیقه
برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#سوریه
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
شعوبا
💠 تاریخچه روابط جمهوری اسلامی ایران و نظام سوریه (قسمت دوم) پس از انقلاب اسلامی تا ابتدای بحران سوری
✂️ برش هایی از متن
🔸 نظام سوریه مجموعهای از نیروهای متفاوت است که به شکلی در کنار همدیگر عمل میکنند، نظام یکدست نیست. دوم اینکه در برابر ایرانِ برآمده از انقلاب هم سیاست واحدی نیست، جناحهای مختلف سیاستهای مختلف دارند.
🔸 تفاوت نگاه اسدها و لایهٔ نزدیک به آنها این است که ما حتی اگر با اسرائیل وارد روابط عادی هم بشویم، اسرائیلیها ما را در نهایت ساقط خواهند کرد و تحمل نخواهند کرد، ازاینرو ما به ایران برای حفظ خودمان نیازمند هستیم. این تفاوت نگاه اسدها با این لایهٔ حرس قدیم است.
🔸 من نمیگویم حافظ اسد خودش نگاه بسیار استراتژیکی از ابتدا به مقاومت داشته، یعنی نگاه اعتقادی داشته. نه، حافظ اسد خود نگاهی عملگرایانه داشت. ولی هرچه به اواخر عمر حافظ اسد نزدیک میشویم، او به این نتیجه میرسد که سرمایهگذاریاش بر حزبالله سرمایهگذاری کاملاً درستی بوده و از آن نگاه سوداگرایانه فاصله میگیرد.
🔸 آقای بشار اسد در سال ۲۰۰۱ طرحی را نوشت برای اصلاحات سیاسی در سوریه به نام بهار دمشق (ربیع دمشق). اصلیترین مخالفان، همین لایهٔ حرس قدیم اند که احساس میکردند در این اصلاحات حذف خواهند شد.
🔖 ۹۶۰۰ کلمه
⏰ زمان مطالعه: ۳۵ دقیقه
برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#سوریه
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
💠 از مقاوم تا مرابط؛ نگاهی گذرا به دو کتاب طه عبدالرحمن درباره مقاومت
✍️ دکتر یاسر قزوینی حائری – عضو هیئت علمی گروه تاریخ دانشگاه تهران
🔸 طه عبدالرحمن استاد منطق و فلسفه زبان و اخلاق مراکشی، فیلسوفی تأثیرگذار و دغدغه مند است که در برخی آثار خود به بحث مقاومت و جهاد و مسائل روز جهان اسلام پرداخته است. او که از رویکردی روحی و صوفیانه منتقد فلسفه غرب است تنها راه حل پیش روی جهان را اخلاق میداند. در این یادداشت قصد داریم تا نگاهی گذرا به دو کتاب او در این زمینه بپردازیم.
🔸 بیشک رسیدن و فهم نگاه طه عبدالرحمن مستلزم مطالعه تمام کتابها و نوشتههای اوست، مسئلهای که نگارنده این سطور مدعی آن نمیباشد. اما در هر صورت میتوان دریافت که طه عبدالرحمن متفکر دغدغهمندی است که درد امت دارد. او که امروز و پس از عملیات طوفان الاقصی آروز میکند ای کاش جوان بود و میتوانست سلاح بهدست گیرد و در کنار مبارزان فلسطینی قرار گیرد. او همچنان به دنبال «فئه قلیله» و «فتیه آمنوا بربهم» است. او به دنبال راه حلی برای برون رفت از بحرانهای امت میباشد، بیگمان این راهی که او برگزیده راهی دشوار و پر چالش است، اشتباه و خطا در این راه غیر عادی نیست، نکات مثبت کار او باید دیده شوند و حتی به کار گرفتهشوند و نکات خطای کار او باید نقد شوند.
🔖 5600 کلمه
⏰ زمان مطالعه: 20 دقیقه
برای مطالعه متن کامل کلیک کنید:
https://zaya.io/طه_عبدالرحمن_مقاومت
#مقاومت
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
شعوبا
💠 از مقاوم تا مرابط؛ نگاهی گذرا به دو کتاب طه عبدالرحمن درباره مقاومت ✍️ دکتر یاسر قزوینی حائری – ع
💠 از مقاوم تا مرابط؛ نگاهی گذرا به دو کتاب طه عبدالرحمن درباره مقاومت
✍️ دکتر یاسر قزوینی حائری – عضو هیئت علمی گروه تاریخ دانشگاه تهران
✂️ برش هایی از متن
🔸 طه عبدالرحمن پس از جنگ ۳۳ روزه حزب الله و رژیم صهیونیستی در زمانی که حزب الله و سید حسن نصر الله در اوج محبوبیت خود در جهان اسلام و جهان عرب قرار داشتند، کتابی تحت عنوان «الحداثه والمقاومه» (تجدد و مقاومت) به نگارش درآورد.
🔸 طه عبدالرحمن در این کتاب مقاومت را از آن رو که نوآورانه است گونهای تجدد تلقی میکند، هرچند اگر مقاومتی در برابر خود تجدد باشد. درواقع مقاومت در این کتاب تجددی است برای زدودن زشتیهای تجدد. نویسنده مشخصا از مقاومت اسلامی لبنان یاد میکند، مقاومتی که از نگاه او تحولی وجودی در امت ایجاد کرد و امت را از دوره ناتوانی به دوره توانایی برکشید.
🔸 طه عبدالرحمن اینگونه درباره مقاومت اسلامی مینویسد: مقاومت اسلامی قیام گروهی از مسلمانان برای دفع شری است که مردم در زمان حاضر بدان مبتلا شدهاند. از نظر او مقاومت اسلامی به رهبری حزب الله تواناترین طرح تجدید (احیای) دینی است که تجلیات گوناگون اسلام را برپامیدارد و به امت این امکان را میدهد تا از رهگذر قیامی متکامل وارد دوره پیروزی بر قدرتهای ستم و شر شود.
🔖 5600 کلمه
⏰ زمان مطالعه: 20 دقیقه
برای مطالعه متن کامل کلیک کنید:
https://zaya.io/طه_عبدالرحمن_مقاومت
#مقاومت
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
💠 جهادیهای سوری؛ از تمرّد علیه حاکمیت تا تکاپو برای تکیه بر کرسی قدرت
✍ بلال سایمه - فراتس
🔺 امروز «ابو محمد الجولانی» از دورترین نقطه «حاشیه» به «متن» تحولات سوریه رسیده است. درحال حاضر این سؤال به معما تبدیل شده است که چه تحولی در تفکر و اندیشه «الجولانی» به وجود آمده که بر اساس آن، وی فرمانده «احمد شرع» خوانده میشود؟
⁉️ سؤال دیگری که وجود دارد، این است که این تحول چه تغییری در مسیر گروهها و جریانهای مسلح اسلامگرا و نیز در مسیر جنبشهای جهادی ایجاد کرده است؟
🔺 اقداماتی که «اداره عملیات نظامی» سوریه به فرماندهی «احمد شرع» انجام داده است، سؤال مهمی را پیرامون میزان جدی بودن تغییرات در افکار و اندیشههای گروههای مسلح و انگیزههای آنها مطرح کرده است. سؤال این است که آیا روی کار آمدن گروههای مسلح و به طور خاص «هیئت تحریر الشام» و تحولات پس از آن، موجب ایجاد نزدیکی میان گروههای مسلح اسلامگرا و جامعه جهانی خواهد شد؟
در این مقاله چگونگی رشد جهادیهای سوری در طول سالهای اخیر و نیز پیروزیشان در نبردی که به سرنگونی «اسد» منجر شد، مورد بررسی قرار میگیرد.
🔖 3000 کلمه
⏰ زمان مطالعه: 15 دقیقه
برای مطالعه متن کامل کلیک کنید:
https://zaya.io/جولانی_یا_احمد_الشرع
#سوریه
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba