ما باید طوری رفتار کنیم که شما الگوی درست را از ما بیاموزید!
یکی از نکات مهمی که در رفتار مرحوم والد- آیت الله العظمی علوی گرگانی- وجود داشت، احترامی بود که به فرزندان میگذاشتند. ایشان مقید بودند در جلوی ما حتی پایشان را دراز نکنند، در حالی که خیلی از پدر و مادرها میگویند: این بچه ماست، اشکالی ندارد که جلوی آنها و دراز بکشیم و پایمان را دراز کنیم.
این خاطره برای من هیچگاه فراموش نمیشود، من معمولا برای درس خواندن به اتاق بالای منزل حاج آقا میرفتم که محل مطالعه ایشان بود و در آنجا درس میخواندم. یک بار وارد اتاق که شدم، دیدم ایشان پایشان را برای رفع خستگی دراز کرده و مشغول مطالعه بودند؛ اما وقتی من وارد شدم، دیدم که حاج آقا پاهایشان را جمع کردند. گفتم:
حاجآقا! اذیت هستید، پاهایتان را دراز کنید، راحت باشید، خودتان را اذیت نکنید! فرمودند:
نه محسن! من باید الگوی شما باشم. اگر من جلوی شما پا را دراز کنم، فردا هم شما ناخودآگاه یاد میگیرید و جلوی بچههایتان پا را دراز میکنید. لذا ما باید کاری کنیم که شما از ما الگوی درست را یاد بگیرید.
سیره فرزانگان، عبدالحسن بزرگمهرنیا، نشر سامان دانش، به نقل از:
خبرگزاری حوزه، گفتگو با سید محسن علوی گرگانی- فرزند مرحوم آیت الله العظمی علوی گرگانی، ۱۴۰۱/۱۲/۱۴
https://eitaa.com/sirefarzanegan
همیشه خودشان در سلام بر کودکان پیشقدم بودند!
مرحوم والد- آیت الله العظمی علوی کرگانی- مقید بودند وقتی بچهها میآمدند ابتدا به بچهها سلام میکردند، یعنی اینطور نبود که بیاعتنایی کنند تا بچهها جلو بروند و به پدربزرگ سلام کنند. نه، خود ایشان سلام میکردند، همیشه لبخند بر لبانشان داشتند. گاهی اوقات احوالپرسی میکردند. گاهی اوقات شوخیهای سنگین میکردند، شوخیهای سبک نداشتند، شوخیهای سنگین و مناسب میکردند که بچهها را شاد کنند و بخندانند. البته از آن دسته افرادی نبودند که با بچهها زیاد بازی کنند ولی نوع برخورد ایشان در هنگام مواجهه با نوهها برای همهی نوهها خاطرهانگیز است و ذهنیت خوبی را برای آنها به خاطر گذاشته است.
سیره فرزانگان، عبدالحسن بزرگمهرنیا، نشر سامان دانش، به نقل از:
خبرگزاری حوزه، گفتگو با سید محسن و سید مهدی علوی گرگانی- فرزندان مرحوم آیت الله العظمی علوی گرگانی، ۱۴۰۱/۱۲/۱۴
https://eitaa.com/sirefarzanegan
درس تعطیل میشود، ولی ربط مع الله تعطیل نمیشود!
روز چهارشنبه بود و ظاهرا آخرین جلسات درسی مرحوم آیت الله العظمی میرزا هاشم آملی، و حوزه به سبب ایام تابستان درحال تعطیل شدن بو د
با اینکه ازشاگردان ایشان نبودم، ولی آهنگ کلام آیت الله آملی بگونهای بود که
احساس میکردی بزرگترین حکیم و فقیه تاریخ درحال تدریس است. این جانب همراه دوست عزیز وقدیمی خودم حجت الاسلام سید حسن بحرینی به درس ایشان رفته بودیم
ایشان به شاگردان خود که هر کدام از فضلای حوزه بودند خطاب کردند و فرمودند:
آقایان! درس تعطیل میشود ولی ربط مع الله تعطیل بردار نیست، شبها بیدار باشید انبیای الهی، شبها بیدار بودند. تا جوان هستید نماز شب را از دست ندهید، اگر سهم امام ع بگیرید و درس نخوانید، حرام است. در ایام تعطیلی درس بگذارید که بهرهاش از ایام تحصیلی بیشتر است
ایشان به هنگام موعظه دو مرتبه به گریه افتادند!
الان که این خاطره را نقل میکنم حال و هوای آن جلسه در ذهنم تداعی میشود.
سیره فرزانگان، عبدالحسن بزرگمهرنیا، نشر سامان دانش، به نقل از:
کانال مرحوم آیت الله العظمی اسماعیل پور قمشهای در ایتا، ۱۴۰۱/۱۲/۱۵
https://eitaa.com/sirefarzanegan
خواستم با همه وجود درک کنم که این پول با چه زحمت و مشقتی به دست آمده است!
حاج شيخ عبدالحميد شربيانى ... نقل كردند از مرحوم آية الله العظمی سيّد محمّد حجّت كوهكمرى ... كه وقتى، يك نفر مرد دهاتى از باب وجوه شرعيّه، يك اسكناس پنج تومانى در دست ايشان گذاشت. ايشان چون آن وجه را گرفتند، دست آن مرد را رها نمىكردند و همينطور كف دست او در كف دست ايشان بود، تا بالأخره رها كردند و آن مرد هم رفت.
يكى از حضّار پرسيد:
تابهحال ديده نشده است كه شما وجوهى را كه مىگيريد، اينقدر دستتان در دست طرف بماند، امّا در اين مورد بسيار معطّل شديد.
در پاسخ فرمودند:
اين مرد، زارع است و از بيلزنى اين وجه را كسب كرده است. در كف دستش در اثر كار، تاولهائى درشت و خشن و برآمدگىهائى مشهود بود. من اين برآمدگىها را در دست خود فشار دادم تا به دست من فرو رود و بدانم كه مالى را كه از اين طريق به دست آمده است، در كدام طريق بايد مصرف نمود!
سیره فرزانگان، عبدالحسن بزرگمهرنیا، نشر سامان دانش، به نقل از:
نور ملكوت قرآن، ج۲، ص۲۸۲، سید محمدحسین حسینی تهرانی، نشر حکمت، به نقل از کانال تلگرامی چراغ مطالعه.
https://eitaa.com/sirefarzanegan
در حرم حضرت معصومه (سلام الله علیها) کجا به زیارت بایستیم؟
یکی از یاران مرحوم آیت الله حاج شیخ مرتضی حائری نقل میکند:
روزی داخل حرم مطهر حضرت معصومه (سلام الله علیها) نزدیک درب ایوان طلا، به فاصله حدود دو مترى ضریح مطهر ایستاده بودم. زیارت آن حضرت را تمام کرده بودم که آیت الله حاج آقا مرتضى حائرى آمدند و در همان نزدیکى ایستاده، مشغول زیارت شدند.
پس از اتمام زیارت، دو روحانى از شاگردان آن بزرگوار آمدند و راجع به مکان زیارت در این حرم و معناى این جمله که باید زیارت «عند رأسها» باشد سؤال کردند.
ایشان فرمودند: «عند رأسها» غیر از «فوق رأسها» است. و در اینجا که من ایستاده ام (نزدیک درب ایوان طلا) هم «عند رأسها» صدق مىکند و هم رو به قبله ایستادهام. سپس فرمودند:
من در خواب دیدم که حضرت ولى عصر (عجل الله تعالى فرجه) و دو نفر دیگر با هم در همین جا که من ایستادهام، مشغول زیارت خواندن بودند.
سیره فرزانگان، عبدالحسن بزرگمهرنیا، نشر سامان دانش، به نقل از:
مرحوم آیت الله حاج شیخ حسین شب زندهدار در درس اخلاق مدرسه فیضیه، ۶۹/۸/۱۷، به نقل از کانال جنه المعربین در ایتا.
https://eitaa.com/sirefarzanegan